Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aλ.Τσίπρας στην Γ.Σ. ΣΕΒ: Ενδεχόμενο Brexit θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην πορεία της ΕΕ
  • [02] Την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο ESM
  • [03] Υπέρβαση εσόδων κατά 4,25% το πρώτο πεντάμηνο του 2016
  • [04] Oι τράπεζες της Ευρωζώνης θα παίρνουν 4ετή δάνεια από την ΕΚΤ με μηδενικό έως αρνητικό επιτόκιο
  • [05] Ε.Κουντουρά: Σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις για την αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία
  • [06] Β. Αποστόλου: Άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τα θύματα της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στη Ρόδο

  • [01] Aλ.Τσίπρας στην Γ.Σ. ΣΕΒ: Ενδεχόμενο Brexit θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην πορεία της ΕΕ

    Στην κρισιμότητα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία στις 23 Ιουνίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ , τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο διότι όλοι γνωρίζουμε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αντεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά όχι μόνο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι το χειρότερο είναι ότι θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να ανοίξει στην ΕΕ ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, τις αιτίες για την αναζωπύρωση των εθνικών στρατηγικών και του απομονωτισμού, αλλά και τις αιτίες για την έξαρση των εθνικισμών και των εθνικών διενέξεων.

    Tη θέση ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα κοινής αγροτικής πολιτικής, διατύπωσε ο πρωθυπουργός , διευκρινίζοντας ότι η ΚΑΠ , παρά τις αντιφάσεις και τις στρεβλώσεις της, έθεσε πριν περίπου 50 χρόνια δύο στόχους: την διατροφική επάρκεια της ηπείρου και την στήριξη του αγροτικού και του κτηνοτροφικού εισοδήματος.

    Και οι δύο στόχοι σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αντίθετα, η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική είναι πολύ πιο πρόσφατη, περιορίζεται κυρίως σε ρυθμιστικά θέματα για την αγορά και τα πνευματικά δικαιώματα, αφήνοντας τα ουσιώδη ζητήματα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κατανομής των πόρων στο εθνικό επίπεδο των κρατών-μελών.

    Είναι ενδεικτικό, υπογράμμισε, ότι οι 4 μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα μόλις το 2,3% όταν έχει το 5% των ανέργων της Ευρώπης.

    ---Πρόσκληση σε διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις προς το σύνολο των κοινωνικών φορέων

    Πρόσκληση προς το σύνολο των κοινωνικών φορέων να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δε μπορεί παρά να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό του ρόλου των παραγωγικών φορέων, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

    Η πρόσκληση απευθύνεται προφανώς ενόψει της αξιολόγησης με επίκεντρο τα εργασιακά θέματα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας».

    Η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, είπε ο πρωθυπουργός, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική. Καθώς λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντανακλώνται στην μεγάλη παράδοση των εργασιακών κεκτημένων και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Η υπεράσπιση τους, δήλωσε, περνάει μέσα από την ανάπτυξη και τη φυγή προς τα μπρος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

    [02] Την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο ESM

    Την εκταμίευση της δανειακης δόσης ύψους 7,5 δισ. προς την Ελλαδα ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μέσω twitter. Όπως αναφέρει στο μήνυμα του ο ΕSM τα εν λόγω κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρετηση του χρέους (5,7 δισ.) και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (1,8 δισ.) .Το συνολικό ποσο των δανείων του ESM προς την Ελλαδα ανέρχεται τώρα στα 170,7 δισ. ευρώ.

    [03] Υπέρβαση εσόδων κατά 4,25% το πρώτο πεντάμηνο του 2016

    Σημαντική υπέρβαση κατά 4,25% από τον στόχο του προϋπολογισμού, παρουσίασαν τα έσοδα στις Δ.Ο.Υ και στα τελωνεία το πρώτο πεντάμηνο του έτους, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Το Μάιο η υπέρβαση των καθαρών εσόδων από τον στόχο ανήλθε στο 16,85%, παρά τις υψηλές επιστροφές φόρων που σημειώθηκαν τον ίδιο μήνα.

    Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 3,163 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,707 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές φόρων τον ίδιο μήνα ήταν 228 εκατ ευρώ υπερκαλύπτοντας σημαντικά τον στόχο των 162 εκατ ευρώ που είχε τεθεί.

    Το πεντάμηνο τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 17,190 δισ. ευρώ έναντι στόχου 16,489 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,206 δισ. ευρώ έναντι 1,078 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του Προϋπολογισμού (υπέρβαση 11,87%).

    [04] Oι τράπεζες της Ευρωζώνης θα παίρνουν 4ετή δάνεια από την ΕΚΤ με μηδενικό έως αρνητικό επιτόκιο

    Από αύριο, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές για τη λήψη τετραετών δανείων από την ΕΚΤ με επιτόκιο, το οποίο θα είναι από μηδενικό έως και αρνητικό. Σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg, οι τράπεζες είναι πιθανόν να πάρουν συνολικά ένα καθαρό ποσό 50 δις ευρώ. Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, που είναι η πρώτη από τις τέσσερις που θα γίνουν συνολικά, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την ΕΚΤ.

    Η γενναιοδωρία των στοχευμένων αυτών δανείων, γνωστών ως TLTRO -II, εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΚΤ να πείσει τις τράπεζες να χορηγήσουν περισσότερες πιστώσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη και αυξάνοντας τον πληθωρισμό. Παρά ταύτα, με τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη να είναι μεγάλη και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αβέβαιες, η επίδραση των δανείων αυτών θα είναι πιθανόν σταδιακή και όχι θεαματική, σημειώνει το δημοσίευμα.

    --Μάριο Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε φθηνή χρηματοδότηση

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότησή της πολύ σύντομα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Πηγές ενημερωμένες για το θέμα αυτό είπαν νωρίτερα σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δίνοντας στις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φθηνή χρηματοδότηση έπειτα από έναν χρόνο και πλέον. Η ανάκτηση της πρόσβασης θα ήταν, σχολιάζει το Ρόιτερς, ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία που βαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της.

    Ο Ντράγκι πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει περαιτέρω όρους πριν να είναι σε θέση να συμπεριληφθεί στις αγορές αξιογράφων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηναία βάση, κυρίως κρατικών ομολόγων.

    Τα δάνεια TLTRO-II θα δίνονται αρχικά με το τρέχον επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, που είναι μηδενικό. Το επιτόκιο μπορεί να μειωθεί έως το ύψος του επιτοκίου καταθέσεων, που είναι σήμερα -0,4%, εάν οι τράπεζες αυξήσουν τις χορηγήσεις των δανείων τους, στις οποίες στοχεύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά 2,5% έως το τέλος Ιανουαρίου του 2018.

    Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το σχέδιο των δανείων αυτών - που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης - θα ενισχύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Με το προηγούμενο πρόγραμμα τετραετών δανείων της ΕΚΤ (TLTRO -I), που ήταν λιγότερο γενναιόδωρο όσον αφορά στο ύψος των επιτοκίων, οι τράπεζες της Ευρωζώνης έλαβαν συνολικά το ποσό των 426 δις ευρώ με χαμηλά, αλλά όχι μηδενικά επιτόκια.

    [05] Ε.Κουντουρά: Σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις για την αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία

    Στις ελληνικές δράσεις για την σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία αναφέρθηκε η Αν. Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αρμόδια για τον τουρισμό κα Άλα Μανίλοβα χθες στη Μόσχα. Οι δύο υπουργοί επισήμαναν τις θετικές προοπτικές για το 2016 και επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία και την ισχυρή κοινή βούληση για την περαιτέρω προώθηση των τουριστικών σχέσεων.

    Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στις συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, δίνοντας έμφαση στην έναρξη από τον φετινό Ιούνιο της έκδοσης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων τριετούς και πενταετούς διάρκειας για τους Ρώσους επισκέπτες. Σχετικά με τις αυξημένες απαιτήσεις του νέου συστήματος βιομετρικών στοιχείων, επισήμανε ότι έχουν πλήρως ξεπεραστεί οι αρχικές δυσκολίες και κατόπιν των δραστικών ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών για την επιπλέον στελέχωση και ενίσχυση των δομών, πλέον οι διαδικασίες της έκδοσης πραγματοποιούνται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς, καλύπτοντας πλήρως την αυξημένη ζήτηση.

    Η κα Μανίλοβα δήλωσε την θερμή υποστήριξή της και την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την τον υπ?αριθμόν ένα εταίρο της Ρωσίας στον τομέα του τουρισμού καθώς και κορυφαίο προορισμό για τους Ρώσους το 2016 χάρις και στο φετινό Αφιερωματικό έτος Ελλάδας- Ρωσίας που δίνει ισχυρή ώθηση στην αύξηση της ποιότητας και το εύρος των σχέσεων και ενθαρρύνει την ανταλλαγή τουριστικών ροών. Καταγράφεται, όπως είπε, σημαντική αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα από τις Περιφέρειες της Ρωσίας και για θεματικές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο της συνεργασίας με το Ελληνικό Υπουργείο και για την ενεργή συμβολή της κας Κουντουρά στην προώθηση κοινών δράσεων και τουριστικών συνεργασιών.

    Αυστρία: Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός κυριαρχεί και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

    Το 2016 εξελίσσεται σε "χρονιά τουρισμού των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής" και σε αυτές κυρίαρχη θέση φέρεται να έχει και πάλι η Ελλάδα, την οποία, ένας μετά τον άλλο σε δηλώσεις και ανακοινώσεις τους τουριστικοί όμιλοι και τουριστικά γραφεία στην Αυστρία εμφανίζουν εφέτος ως τον πλέον δημοφιλή προορισμό των Αυστριακών για τις θερινές διακοπές τους.

    Οπως τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του ο διευθυντής του αποκαλούμενου "Χρηματιστηρίου Υπόλοιπων Θέσεων", του μεγαλύτερου αυστριακού διοργανωτή ταξιδίων της τελευταίας στιγμής, Χέλμουτ Σένμπαχερ, ενόψει της πολιτικής κατάστασης σε ορισμένες χώρες προορισμού, υπάρχει μία μετατόπιση των κρατήσεων και από το γεγονός αυτό επωφελούνται εφέτος ιδιαίτερα η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερα προσφιλείς για τους Αυστριακούς τουρίστες είναι εφέτος στην Ελλάδα τα νησιά Κρήτη και Ρόδος, τα οποία συγκεντρώνουν ένα μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών με τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ και η Κως, η Κέρκυρα, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος συγκαταλέγονται στους πρώτους δέκα τουριστικούς προορισμού του "Χρηματιστηρίου Υπόλοιπων Θέσεων".

    Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός κατέχει εδώ και χρόνια μία από τις πρώτες θέσεις - αν όχι την πρώτη - στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών, με κατά μέσο όρο 400.000 Αυστριακοί να καταφθάνουν ετησίως στη χώρα μας, και ως εκ τούτου, η Αυστρία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της - 8,5 εκατομμύρια κάτοικοι - βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα.

    [06] Β. Αποστόλου: Άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τα θύματα της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στη Ρόδο

    «Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης αλλά και επαναφοράς της περιοχής, κατά το δυνατόν, στην προτέρα της κατάσταση» δήλωσε για την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νότια Ρόδο.

    Ο υπουργός επισκέφθηκε το νησί συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στη νησί η πρόσφατη πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

    Μετά τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές και τη συνεργασία που είχε με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ίδιων των αγροτών και των φορέων τους, ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για «μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή, καθώς η φωτιά κατέκαψε περί τα 17.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων». Για τα τελευταία, ο υπουργός δεσμεύτηκε πως «με την ολοκλήρωση της πρώτης εκτίμησης θα αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ για το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο, ενώ παράλληλα αρχίζει η διαδικασία σύνταξης του φακέλου για τις ζημιές που θα καλυφθούν μέσω κρατικών ενισχύσεων και de minimis».

    Ο κ Αποστόλου ενημερώθηκε αναλυτικά από τους τοπικούς παράγοντες για το μέγεθος της καταστροφής και για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες, καθώς και για το ζήτημα της προστασίας των ελαφιών, δεδομένου ότι στην περιοχή που κάηκε ήταν ένα από τα καταφύγια τους.

    «Αυτό επίσης που άμεσα θα μας απασχολήσει, είναι ο τρόπος κάλυψης των δαπανών για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου άρδευσης, ώστε να καταστεί δυνατή η άρδευση των κηπευτικών που γλίτωσαν από τη φωτιά» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βρέθηκε έγκαιρα στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου και κοντά στους πολίτες που υπέστησαν τις συνέπειες από την καταστροφική πυρκαγιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 June 2016 - 18:32:23 UTC