Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Λιγότεροι φόροι, ο πυρήνας της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ
  • [02] Π. Καμμένος: Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε σταθερό εκλογικό σύστημα
  • [03] Τζ. Χιλ: Το Brexit μπορεί να αναγκάσει τις τράπεζες να μεταφέρουν θέσεις εργασίας μακριά από το Λονδίνο
  • [04] «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού» δηλώνει ο Οδ. Αθανασίου
  • [05] Το Συμβούλιο Εποπτείας της Οικονομικής Σταθερότητας των ΗΠΑ συζητά για πιθανό Brexit
  • [06] Ν. Φίλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Το μεγάλο στοίχημα, νέο εκπαιδευτικό έτος με όλο το προσωπικό και τα βιβλία
  • [07] Κύπρος: Μάχη με τις φλόγες για τέταρτη ημέρα
  • [08] Έκθεση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, στο περιστύλιο της Βουλής

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Λιγότεροι φόροι, ο πυρήνας της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ

    Τον πυρήνα της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ, που βασίζεται στο δίπτυχο «λιγότεροι φόροι - μικρότερες δαπάνες», παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για έναν μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση, που είναι «μια συμφωνία αλήθειας με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κοινωνία». Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια δέσμευση για την πραγματική υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% και για επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά, προσθέτοντας πως «για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι απαραίτητο να κάνουμε μια στροφή προς τη συστηματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, εφαρμόζοντας την αρχή "λιγότεροι φόροι - μικρότερες δαπάνες", θέτοντας ως στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 10% κάθε χρόνο και ωθώντας τις επενδύσεις στο 20% του Α.Ε.Π., από 11% που είναι σήμερα μέσα σε μια πενταετία». Μάλιστα έθεσε και πάλι ως στόχο τη δημιουργία 120 χιλιάδες νέων θέσεων εργασίας τον χρόνο».

    Αναφερόμενος στην καχυποψία των πολιτών, για την οποία επεσήμανε πως δεν είναι αδικαιολόγητη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δυστυχώς τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας διέφθειραν συνειδήσεις όχι μόνο της πολιτικής αλλά και ενός μέρους της επιχειρηματικής τάξης». Μάλιστα μίλησε για ένα σφιχταγκαλιασμένο ταγκό ενός συχνά κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πολιτικών δυνάμεων και επιχειρηματιών που υπονομεύσαν την παραγωγική βάση της χώρας. «Οι πολιτικοί παρασυρθήκαν από τις ιδεοληψίες του κρατισμού. Οι επιχειρηματίες συχνά μερίμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων και όχι για την συνολική ευρωστία της αγοράς. Και βέβαια δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και πλούσιων επιχειρηματιών που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Συνολικά», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «η κοινωνία μας χρειάζεται τη συμφωνία αλήθειας. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο, να κατορθώσουμε να αλλάξουμε τη σημερινή στρεβλή εικόνα της χώρας. Να την επαναφέρουμε σε μία τροχιά αισιοδοξίας. Κι από αυτή την ανάπτυξη θα πρέπει όλοι να έχουν μέρισμα. Δεν μπορεί ο λαός να είναι συμμέτοχος μόνο στις ζημίες. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μερίδιο και στα κέρδη της ανάπτυξης. Και κυρίως, οι νέοι μας θα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι την σιγουριά ότι αυτή η χώρα νοιάζεται για αυτούς».

    Για να γίνουν αυτά, εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαιτούνται συγκεκριμένες πέντε προϋποθέσεις, τις οποίες και ανέπτυξε.

    Η πρώτη έχει να κάνει με την αξιοπιστία της χώρας: «Η πρώτη προϋπόθεση είναι κάτι θεμελιώδες: Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, η οποία υπέστη μεγάλο πλήγμα αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα, στην οποία ένας επενδυτής θα έχει εμπιστοσύνη να έρθει και να επενδύσει. Για να επανέλθει η εμπιστοσύνη απαιτείται πρωτίστως μια κυβέρνηση η οποία είναι πραγματικά προσηλωμένη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Όχι μια κυβέρνηση που φοράει προσωρινά ένα μεταρρυθμιστικό προσωπείο, αλλά δεν διαθέτει ούτε τη θέληση, ούτε την ικανότητα να εφαρμόσει αυτά που νομοθετεί» είπε χαρακτηριστικά.

    Δεύτερη προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας. «Με την αγορά να παραμένει στεγνή από ρευστότητα, το να συζητάμε για ανάπτυξη είναι σαν να συζητάμε για το πώς θα επιταχύνει ένα αμάξι χωρίς βενζίνη. Για να ανοίξουν πάλι οι βρύσες της ρευστότητας επείγει, πρώτα απ? όλα, να ξαναρχίσει να λειτουργεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα μετά τα τεράστια χτυπήματα που υπέστη από τη φυγή κεφαλαίων και τα capital controls... Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να αυξηθεί η ρευστότητα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις οι οποίες μειώθηκαν κατακόρυφα από τη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση», είπε.

    [02] Π. Καμμένος: Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε σταθερό εκλογικό σύστημα

    Μετά την αλλαγή του κλίματος που υπάρχει πλέον για την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι καιρός να προχωρήσουμε στη δημιουργία σταθερού εκλογικού συστήματος «που θα προβλέπει αναλογικότερη εκλογή» και σε αποφάσεις που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν πάρει πριν γίνουν κυβερνητικοί εταίροι, ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την συνταγματική αναθεώρηση.

    Επ'αυτού ανέφερε συγκεκριμένα το δικαίωμα ψήφου στα 17, την εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης, τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

    «Οι ΑΝΕΛ θα καταλήξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή κυβερνητική πρόταση», συνέχισε και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινή συνισταμένη και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση τη ΝΔ, όπως είπε, που ο πρόεδρος της έχει κάνει συγκεκριμένες σχετικές δηλώσεις.

    Για το πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει, ενώ για το μπόνους των 50 εδρών είπε ότι θα πρέπει να μειωθεί αρκετά.

    «Συμφωνούμε να είναι αναλογικότερο το σύστημα. Πιθανώς να δούμε για συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους να μην είναι 50 έδρες, αλλά λιγότερο», σημείωσε.

    Για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα μπόνους εδρών, ο κ. Καμμένος απάντησε πως οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν πως την εθνική συμφιλίωση την κάνουν πράξη και μπορούν να συνθέτουν.

    «Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε. Μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

    [03] Τζ. Χιλ: Το Brexit μπορεί να αναγκάσει τις τράπεζες να μεταφέρουν θέσεις εργασίας μακριά από το Λονδίνο

    Οι τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στηΦρανκφούρτη και στο Παρίσι, αν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, δήλωσε σήμερα ο Τζόναθαν Χιλ, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς.

    "Επισκέφθηκα το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα στη Βρετανία τις προηγούμενες εβδομάδες και προειδοποίησα για τις συνέπειες μιας εξόδου από την ΕΕ", δήλωσε ο Χιλ σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    "Τότε μπορεί να συμβεί τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια να μεταφέρουν δραστηριότητες και θέσεις εργασίας στην Φρανκφούρτη και το Παρίσι", προσθεσε ο Χιλ, ένας Βρετανός που διορίστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

    [04] «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού» δηλώνει ο Οδ. Αθανασίου

    «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το μεγαλύτερο έργο μικτής ανάπλασης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς. Οι μπουλντόζες μπορούν να μπουν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, από τις αρχές του επόμενου έτους, σε λιγότερο από επτά μήνες δηλαδή, αμέσως μόλις δοθεί το πράσινο φως πρώτα από την Βουλή και έπειτα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα εξετάσει το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Master Plan)», δηλώνει ο Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, εταιρίας που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό και υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινοπραξία επενδυτών Global Investment Group,που αποτελείται από τον Όμιλο Λάτση, την Κινεζική Fosun και την EagleHillsμε έδρα τοAbuDhabi.

    «Το έργο ξεκινά με την πλήρη εκκαθάριση της συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και σε χρονικό διάστημα 6 με 9 μήνες η έκταση θα είναι έτοιμη προκειμένου να ξεκινήσουν οι αναπλάσεις, με πρώτο έργο τη δημιουργία του μεγαλύτερου παραλιακού πάρκου στην Ευρώπη, έκτασης 2.000 στρεμμάτων, που θα αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερο στο είδος τους διεθνώς», αναφέρει ο κ. Αθανασίου.

    Η έναρξη των έργων σηματοδοτεί την ενίσχυση κλάδων που έχουν πληγεί καίρια από την κρίση, όπως των κατασκευών, της τσιμεντοβιομηχανίας, της χαλυβουργίας, του κλάδου αλουμινίου, των προμηθευτών και μεταφορών από ευρύτατο τομέα προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

    Όπως αναφέρει ο κ. Αθανασίου, ταυτόχρονα ξεκινούν και τα έργα για την πλήρη αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, της Μαρίνας αλλά και της κατασκευής πέντε ξενοδοχειακών μονάδων. Στην παραλία θα δημιουργηθεί ένα «επτάστερο» ξενοδοχείο, που δεν υπάρχει άλλο στην χώρα μας, που θα δίνει την αίσθηση ενός «σκάφους» δυναμικότητας 250 κλινών, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 2.200 κλινών. Τα ξενοδοχεία θα λειτουργούν όλο το χρόνο, δημιουργώντας τουλάχιστον 5.500 νέες θέσεις εργασίας από όλο το φάσμα των τουριστικών ειδικοτήτων.

    Παράλληλα, θα προχωράει η κατασκευή υψηλού κτηρίου με χρήσεις κατοικίας, μοναδικής αρχιτεκτονικής που θα αποτελέσει τοπόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη. Το κτίριο θα είναι από τα ελάχιστα που βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση από το κέντρο μεγάλης πρωτεύουσας μπροστά σε παραλιακό μέτωπο, με περίπου 200 διαμερίσματα, για τα οποία έχει ήδη αρχίζει να εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον.

    Τα παραπάνω έργα θα παραδοθούν εντός της πρώτης πενταετίας, καθώς θα έχουν διαμορφωθεί και ολοκληρωθεί παράλληλα όλα τα έργα υποδομών με συνέπεια το πάρκο και η παραλία να είναι αυτοτελώς προσβάσιμα. Αναφέρετε επίσης στη δημιουργίαμιας νέας παραλίας ελεύθερης πρόσβασης, μήκους μεγαλύτερης του ενός χιλιομέτρου που στη μια άκρη της θα έχει τη μαρίνα και στην άλλη ένα διεθνές εμβέλειαςενυδρείο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη που ένα μέρος του θα είναι και υποθαλάσσιο.

    Ερωτηθείς για επιπλέον νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην φάση ανάπλασης ο κ.Αθανασίου εστιάζει μεταξύ άλλων στις ανάγκες που θα προκύψουν από το εμπορικό κέντρο που θα δημιουργήσει 4.500 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και στην απορρόφηση 2.000 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Ιατρικού Κέντρου και 2.500 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημιακού Κέντρου.

    Τα οφέλη έχουν ανακοινωθεί εκτενώς από τον Επενδυτή (τηνLamdaDevelopment) αλλά και από την Πολιτεία. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ο κ. Αθανασίου δίνει έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπλαση με πολύ χαμηλό μέσο συντελεστή δόμησης,μικρότερο του 0,5 συντελεστή κάλυψης μικρότερο του 30% και εισφορά σε γη. Μια πολεοδόμηση πολύ πιο ήπια όχι μόνο από τη συνηθισμένη στους όμορους δήμους και στην Αττική,αλλάκαι σε συμφωνίαμε ταυψηλότερα πρότυπαπαγκοσμίως.

    Η συμβολή της ανάπλασης του Ελληνικού θα είναι καθοριστική και για το μέλλον του τουρισμού της Αθήνας αλλά και της χώρας, καθώς θα προσελκύσει παραπάνω από ένα εκατ. τουρίστες και θα διευρύνει την παραμονή τους στην πρωτεύουσα, από μόλις 2 διανυκτερεύσεις που παραμένει σήμερα.

    Ερωτηθείς για την κριτική που έχει ασκηθεί για χαμηλό τίμημα ο κ.Αθανασίου αναφέρει αναλυτικά: Εκτός από την καταβολή στο Δημόσιοτων 915εκατ.ευρώ σεδόσεις σε διάρκεια 10 ετών, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στις επενδυτικές υποχρεώσειςαξίας4,6δις ευρώ σε βάθος 15 ετών και στην απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο του30% των καθαρών κερδών, πλέον μιας ελάχιστης απόδοσης για τα 99 χρόνιατης διάρκειας της σύμβασης. Έτσι λοιπόν αν συνυπολογιστούν οι υποχρεώσεις του επενδυτή στις οποίες προστίθεται και η ανάληψη της κάλυψης του κόστους συντήρησης του Πάρκου, η τιμή του στρέμματος τελικά διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα από την σημερινή αξία στρέμματος στους όμορους Δήμους.

    Τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή & λειτουργία),που υπολογίζονται σεσύνολο φόρων (εισοδήματος, εταιρικών, ασφαλιστικές εισφορές,φόροιακινήτων, ΦΠΑ) ανέρχονται σε περισσότερα από13,5 διςευρώ. Αναφέρεται επίσης στα επιπλέον έσοδα που θα έχει το ελληνικό δημόσιο από τον επικείμενο διαγωνισμό αδειοδότησηςτουκαζίνο,καθώς και από τους φόρους παιγνίων σε ετήσια βάση.

    [05] Το Συμβούλιο Εποπτείας της Οικονομικής Σταθερότητας των ΗΠΑ συζητά για πιθανό Brexit

    Οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, συζήτησαν χθες για το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προγραμματισμένη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με μια δήλωση του υπουργείου Οικονομικών.

    "Κατά τη διάρκεια της διευθυντικής συνόδου, η επιτροπή συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς, καθώς και την πιθανότητα της απόσχισης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση", ανακοίνωσε το υπουργείο περιληπτικά για τη συνάντηση.

    Αύριο οι πολίτες της Βρετανίας θα αποφασίσουν σε δημοψήφισμα αν επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ, με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας να περιγράφεται δημοσίως ως "Brexit".

    Στο Συμβούλιο Εποπτείας της Οικονομικής Σταθερότητας, που αποτελείται από τους επικεφαλής όλων των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστών στις ΗΠΑ, έχει ανατεθεί ο ρόλος της αποτίμησης πιθανών απειλών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και της πρόληψης κινδύνων οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κρίση του μεγέθους της κατάρρευσης του 2007-2009.

    Τα άλλα μέλη της επιτροπής συμπεριλαμβάνουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Εμπορευμάτων Τίμοθι Μάσαντ, ο οποίος είχε πρόσφατα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τον εναρμονισμό των κανονισμών χρηματοπιστωτικών παραγώγων, και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μαίρη Τζο Γουάιτ.

    Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν η οποία αποτελεί μέλος του Συμβουλίου δεν συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση, η οποία κάλυψε μεταξύ άλλων και το θέμα των προτεινόμενων κανονισμών για ασφαλιστικές εταιρείες.

    Η Γέλεν μίλησε χθες κατά την προγραμματισμένη αναφορά της στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας και επισήμανε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» και να επηρεάσει την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.

    Τα μέλη του Συμβουλίου συγκλήθηκαν επίσης σε ανοιχτή συνεδρία όπου συζήτησαν την ετήσια αναφορά του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

    Στην αναφορά του το Συμβούλιο επισημαίνει την επιρροή στην οιικονομία του Βρετανικού δημοψηφίσματος, της ανασφάλειας περί της οικονομικής συμφωνίας της Ελλάδας και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και προσθέτει ότι η μετανάστευση από εμπόλεμες χώρες "έχει επίσης θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή".

    [06] Ν. Φίλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Το μεγάλο στοίχημα, νέο εκπαιδευτικό έτος με όλο το προσωπικό και τα βιβλία

    Να ξεκινήσουν τα σχολεία την πρώτη μέρα του νέου εκπαιδευτικού έτους με όλο το προσωπικό και τα βιβλία θέτει ως «το μεγάλο στοίχημα για φέτος» ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση».

    «Τα βιβλία σε πολλά σχολεία έχουν ήδη φτάσει. Δηλαδή το στοίχημα αυτό φαίνεται να κερδίζεται και θα κερδηθεί μέχρι τις 12 του Σεπτέμβρη, που θα ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Πάμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που να καθιστά το σχολείο ελκτικό κι όχι έναν διάδρομο για τα παιδιά που περνούν και φεύγουν και δεν δίνουν καμία σημασία».

    «Αυτό», όπως εξήγησε, «σημαίνει ότι το περιεχόμενο των μαθημάτων πρέπει ν' αλλάξει και πρέπει το ωράριο να είναι πιο λογικό. Διότι τα επτάωρα κάθε μέρα απλώς και μόνο για να βάζουμε μαθήματα χωρίς να είναι ουσιαστική η διδασκαλία τους είναι ένα πρόγραμμα που διώχνει τα παιδιά, δεν τα κερδίζει».

    Αφού επεσήμανε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση, με το ζήτημα της παραπαιδείας, «είναι ευθύνη ενός συστήματος, το οποίο έχει υποβαθμίσει, σχεδόν νεκρώσει το λύκειο», ο κ. Φίλης σημείωσε πως «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις πραγματικές καταστάσεις ούτως ώστε να μην είναι αναγκαίο το παιδί να πηγαίνει σε φροντιστήρια», κάτι που, όπως σημείωσε, «δεν μπορεί να γίνει σήμερα-αύριο, αλλά δεν είναι κάτι που δεν θα γίνει ποτέ».

    Επανέλαβε ότι θα πρέπει να αλλάξει η λειτουργία του λυκείου και του γυμνασίου ως εξεταστικού κέντρου, ενώ σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ, είπε ότι ξεκινάει από φέτος ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολείων αυτών, καθώς «είναι αναγκαία η τεχνική εκπαίδευση για να βγούμε από την κρίση».

    Ο κ. Φίλης τόνισε ακόμη πως η εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μιας θητείας ή μιας κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι πρέπει να επιδιώκουμε συναινέσεις και συγκλίσεις [...]. Με σαφήνεια είπαμε ότι εμείς δεν ήρθαμε από το μηδέν να δημιουργήσουμε από το μηδέν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Υπάρχουν θετικές κατακτήσεις, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει, να βελτιώσει κανείς γι αυτό και επιδιώξαμε διάλογο με όλα τα κόμματα».

  • Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Μπλιάτκας.

    [07] Κύπρος: Μάχη με τις φλόγες για τέταρτη ημέρα

    Για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους. Από νωρίς το πρωί άρχισαν το έργο της πυρόσβεσης και τα πτητικά μέσα. Εκτός από τα πτητικά μέσα από Ελλάδα και Ισραήλ, σήμερα επιχειρούν και αυτά που έφθασαν χθες βράδυ από τη Γαλλία και τη Ιταλία.

    Οι αρμόδιοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σήμερα η πυρκαγιά θα κατασβεστεί, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της έχει τεθεί υπό έλεγχο. Νωρίτερα σήμερα, έγινε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο, στην οποία πήραν μέρος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου και ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.

    [08] Έκθεση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, στο περιστύλιο της Βουλής

    Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, παρουσιάζει στις 23 Ιουνίου την έκθεση «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή», στο περιστύλιο της Βουλής.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια παρουσιάζουν τη ζωή και το έργο του ακαδημαϊκού, πολιτικού και πρωθυπουργού, που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η έκθεση, δομημένη χρονολογικά, επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της σκέψης του, του οράματός του, των πολιτικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του.

    Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και της ΕΡΤ, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, του Μουσείου Μπενάκη, του ΚΕΠΕ, του Κολλεγίου Αθηνών, του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης», του Πειραματικού Σχολείου και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κ.ά.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 June 2016 - 8:32:24 UTC