Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη
  • [02] Πέντε προκλήσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα επισημαίνει η Λούκα Κατσέλη
  • [03] Σήμερα αναμένεται να εξεταστεί από την ΕΚΤ το ζήτημα της επαναφοράς του waiver
  • [04] «Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ στην COSCO
  • [05] Γ. Σταθάκης: Η ανάπτυξη που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της
  • [06] Η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον τουρισμό www.praktoreio-tourism.gr.
  • [07] Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη
  • [09] Πρόταση του Π. Καμμένου για άδεια οδήγησης στα 17 έτη
  • [10] Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη
  • [11] Άμεση λύση στο πρόβλημα 8.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»
  • [12] Συμφωνία Κομισιόν,Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη

    Πρέπει να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσηςτου Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, καλύτερη Ευρώπη, επισήμανε ο πρωθυπουργός. τονίζοντας ότι ηΕυρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της να την ενισχύσουν.

    Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα είναι θεσμική αναδιοργάνωση μιας ήδη ελαστικής αγοράς εργασίαςκαι όχι την πλήρη ισοπέδωσή της, αναφερόμενος στα εργασιακά ζητήματα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσφυγική και μεταναστευτικήκρίση, τονίζοντας ότι ηΕλλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτήςτης κρίσης επισημαίνοντας ότι περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στη χώρα μας.Η Ελλάδα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο σεβόμενη τα δικαιώματα των αιτούντων ασύλου είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως ενοποιητική δύναμη στηριγμένη σε κοινές αξίες και αρχές, είναι αναντικατάστατος, έχει συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων του είπε ο πρωθυπουργός .

    Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσηείπε επίσης ο κ Τσίπρας. Το βρετανικό δημοψήφισμα είναι ενδεικτικό της κρίσης αυτής, τόνισε αναφέροντας ότι είναι δεδομένο ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η ζημιά είναι ήδη μεγάλη, καθώς διαμορφώνεται ένα ευρωπαϊκό αρνητικό προηγούμενο.

    [02] Πέντε προκλήσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα επισημαίνει η Λούκα Κατσέλη

    Στις πέντε κύριες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναφέρθηκε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

    Ειδικότερα, πρώτη πρόκληση, σύμφωνα με την κ.Κατσέλη είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που θα επιτρέψει, όπως ανέφερε, την άρση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων και την σταδιακή επαναφορά των καταθέσεων.

    Δεύτερη πρόκληση είπε ο κ.Κατσέλη, είναι η διοχέτευση των πιστώσεων προς παραγωγικές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες. Κλειδί για να γίνει αυτό, σημείωσε η κα Κατσέλη, αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως των επιχειρηματικών. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει, όπως είπε, την απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, και τη διοχέτευσή τους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων.

    Τρίτη πρόκληση αποτελεί η προσαρμογή των τραπεζών στις νέες απαιτήσεις που επιβάλλονται από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) και τις υπόλοιπες ρυθμιστικές και εποπτικές υποχρεώσεις και τέταρτη η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκτηση της κερδοφορίας των Ελληνικών τραπεζών στο νέο ψηφιακό τραπεζικό περιβάλλον.

    Όπως τόνισε η κα Κατσέλη, στην αιχμή του νέου αυτού περιβάλλοντος θα βρεθεί η ανάγκη εύρεσης νέων πηγών εσόδων για τις τράπεζες. Αυτό προϋποθέτει, όπως σημείωσε, επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική και την καινοτομία, σχεδιασμό και διάθεση προηγμένων προϊόντων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών για τις ανάγκες των «ψηφιακών» πελατών, επένδυση στις δεξιότητες των εργαζομένων και υιοθέτηση σύγχρονων ενδοεπιχειρησιακών οργανωτικών αλλαγών για ταχύτερες και αποτελεσματικότερες αποφάσεις.

    Πέμπτη πρόκληση αποτελεί η αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Κατσέλη επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη η σύνθεση και η δομή των διοικητικών συμβουλίων να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις πιεστικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας. Η ποικιλομορφία δεξιοτήτων, απόψεων, ικανοτήτων, γνώσεων, προσόντων και εμπειρίας, αποτελεί «κλειδί» για τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου ως συλλογικού οργάνου που παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις, εποπτεύει αποτελεσματικά την εκτελεστική διοίκηση και ανταποκρίνονται στους εταιρικούς στόχους προς όφελος όλων των μετόχων, τόνισε η κα Κατσέλη.

    [03] Σήμερα αναμένεται να εξεταστεί από την ΕΚΤ το ζήτημα της επαναφοράς του waiver

    Σήμερα αναμένεται να εξεταστεί από την ΕΚΤ το ζήτημα της επαναφοράς του waiver, δηλαδή της αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενεχύρων για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, με πιθανή μια θετική απόφαση. Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι από το βήμα της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

    Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημούλης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη χθεσινή συζήτηση των μελών της Επιτροπής με τον Μ. Ντράγκι, έθεσε το ζήτημα της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης η οποία είχε τεθεί ως προϋπόθεση για την επαναφορά του waiver. Ρώτησε επομένως τον επικεφαλής της ΕΚΤ ένα μπορούμε να περιμένουμε μια τέτοια απόφαση κατά τη σημερινή συνεδρίαση «έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος του τραπεζικού δανεισμού και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική, ελληνική οικονομία» αλλά και πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που «θα βοηθήσει την ταχύτερη επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη».

    Ο Μ. Ντράγκι απάντησε στον Δ. Παπαδημούλη πως «το ΔΣ του ESM έχει ήδη λάβει την απόφασή του για τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση» και πως η ΕΚΤ θα εξετάσει «οπωσδήποτε το θέμα του waiver και μπορεί να υπάρξει μία απόφαση που θα οδηγήσει σε αυτό». Ωστόσο εξήγησε πως αυτό «δεν σημαίνει οπωσδήποτε ταυτόχρονη επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

    «Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχουν χρονικά όρια - υπάρχουν όρια οπωσδήποτε στο ποιος εκδίδει και βεβαίως υπάρχει και η αξιολόγηση από το ΔΣ της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οπότε, θα δούμε», κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

    [04] «Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ στην COSCO

    Το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει η πώληση του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO, έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, κρίνοντας ότι η παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού είναι συμβατή με το Δίκαιο περί ανταγωνισμού.

    Έτσι η Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην COSCO, ολοκληρώνοντας τα τυπικά προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η συναλλαγή, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε εγκρίνει τη σχετική συμφωνία τον Μάρτιο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε επίσης την αίτηση ανάκλησης που είχαν υποβάλει η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Μονίμων και Δόκιμων Λιμενεργατών ΟΛΠ κατά της απόφασής του να εγκρίνει τη συναλλαγή πώλησης του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία.

    Πλέον, από ό,τι όλα δείχνουν, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση στη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, προκειμένου να κυρωθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική κατάθεση αναμένεται να γίνει την Παρασκευή το πρωί, ενώ ο ΟΛΠ θα λειτουργεί ως παραχωρησιούχος των λιμενικών υποδομών του Πειραιά μέχρι το 2052.

    Όταν η σύμβαση παραχώρησης ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή, αμέσως μετά θα κληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η κινεζική COSCO να καταβάλει το τίμημα για την απόκτηση αρχικά του 51% των μετοχών του ΟΛΠ αλλά και τη διαχείριση του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου.

    Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του 67% του ΟΛΠ στην COSCO θα γίνει έναντι 368,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο οι υπάλληλοι του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Αντιπροσωπεία των συνδικάτων, αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

    Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στην εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς οι λιμενεργάτες στον ΟΛΘ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως αύριο στις 12.00 το μεσημέρι.

    [05] Γ. Σταθάκης: Η ανάπτυξη που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της

    Το κέντρο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι «η "δίκαιη ανάπτυξη". Η ανάπτυξη που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της και στους νέους, θα είναι μια παραγωγική μεταστροφή της οικονομίας, θα είναι μια ανάπτυξη η οποία θα επιμερίζει τα οφέλη με δίκαιο τρόπο. Τα διάφορα κομμάτια αυτής της στρατηγικής είναι στη θέση τους αυτή τη στιγμή και δείχνουν τον δρόμο για το πώς, βήμα-βήμα, αυτή η χώρα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία», τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Left (www.left.gr) και επισημαίνει ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μαζί με το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση του οποίου έφτασε το 100% για το 2015, το πακέτο Γιούνκερ αλλά και τον επερχόμενο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, μπορούν να θέσουν την ελληνική οικονομία σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, με ισχυρό πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης,

    Ειδικότερα για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι είναι δομημένος γύρω από τη μικρομεσαία επιχείρηση, με έμφαση στις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις και κύρια στον τομέα καινοτομίας-τεχνολογίας. Αντίθετα, «οι δυο προηγούμενοι νόμοι», εξηγεί ο υπουργός Οικονομίας, «έδιναν τα ίδια κίνητρα σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων ανεξαρτήτως κλάδου και ανεξαρτήτως μεγέθους».

    [06] Η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον τουρισμό www.praktoreio-tourism.gr.

    Ξεκίνησε το ταξίδι της η νέα ιστοσελίδα του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον ελληνικό τουρισμό www.praktoreio-tourism.gr. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΕΟΤ παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης και αξιόπιστης ενημέρωσης γύρω από τα τουριστικά δρώμενα.

    «Τέτοιες προσπάθειες, μας δίνουν τη δυνατότητα να προβάλλουμε την Ελλάδα», τόνισε η υπουργός.

    Η κ. Κουντουρά σημείωσε ότι και το 2016 θα είναι πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και αναφέρθηκε στις αγορές του εξωτερικού που κινούνται με θετικό πρόσημο.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, παρουσίασε το πλέγμα των δράσων του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον χώρο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.

    «Το www.praktoreio-tourism.gr είναι το "δωδέκατο παιδί" του ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσα σε ένα χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σύσσωμοι οι φορείς του τουρισμού εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την έναρξη της νέας ιστοσελίδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ και επισήμαναν ότι θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια μας. Το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδας Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός και ο προέδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λύσσανδρος Τσιλίδης.

    Με σύνθημα η Ελλάδα σε περιμένει, η ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον τουρισμό έχει στόχο την προβολή των τουριστικών δράσεων της χώρας. Η θεματολογία εστιάζει στην ανάδειξη όλων των μορφών τουρισμού και των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που προβάλλουν την Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα καθημερινά 22 άτομα θα δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Συντονιστής της ιστοσελίδας ο Κώστας Χαλκιαδάκης, η Μαρία Τσιβγέλη είναι υπεύθυνη του επιχειρηματικού ρεπορτάζ, η Λίλα Χοτζόγλου υπεύθυνη αγγλικού δελτίου, η Νικόλ Καζαντζίδου υπεύθυνη για θέματα Βορείου Ελλάδας και ο Γιώργος Κουβαράς είναι δημιουργός των Web Document (οπτικο-ακουστικό υλικό αποτυπωμένο σε ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η βιομηχανία των νέων μέσων).

    [07] Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει "σε καμία περίπτωση νέα διαπραγμάτευση" με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Οι πολιτικοί της Βρετανίας και οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση μια νέα διαπραγμάτευση" με τη Βρετανία, τόνισε ο Γιούνκερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν. "Το εκτός (σ.σ. της ΕΕ) σημαίνει εκτός", υπογράμμισε.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε απορρίψει την πιθανότητα να παραιτηθεί ο Γιούνκερ εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο αυριανό δημοψήφισμα. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος απάντησε με ένα λακωνικό "όχι".

    Ο Γιούνκερ θα συμμετάσχει στις 11.30 (ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή στις Βρυξέλλες σε μια σύνοδο παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτήν την περίοδο. Τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναμένεται να γίνουν γνωστά νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

    [08] Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη

    Πρέπει να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσηςτου Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, καλύτερη Ευρώπη, επισήμανε ο πρωθυπουργός. τονίζοντας ότι ηΕυρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της να την ενισχύσουν.

    Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα είναι θεσμική αναδιοργάνωση μιας ήδη ελαστικής αγοράς εργασίαςκαι όχι την πλήρη ισοπέδωσή της, αναφερόμενος στα εργασιακά ζητήματα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσφυγική και μεταναστευτικήκρίση, τονίζοντας ότι ηΕλλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτήςτης κρίσης επισημαίνοντας ότι περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στη χώρα μας.Η Ελλάδα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο σεβόμενη τα δικαιώματα των αιτούντων ασύλου είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως ενοποιητική δύναμη στηριγμένη σε κοινές αξίες και αρχές, είναι αναντικατάστατος, έχει συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων του είπε ο πρωθυπουργός .

    Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσηείπε επίσης ο κ Τσίπρας. Το βρετανικό δημοψήφισμα είναι ενδεικτικό της κρίσης αυτής, τόνισε αναφέροντας ότι είναι δεδομένο ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η ζημιά είναι ήδη μεγάλη, καθώς διαμορφώνεται ένα ευρωπαϊκό αρνητικό προηγούμενο.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ηαποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης, με επίκεντρο τη γενικευμένη λιτότητα, έχει πλέον αποδειχθεί. Τα 22 εκατομμύρια των ανέργων στην Ευρώπη είναι η απόδειξη ότι η κρίση δεν είναι πίσω μας, είπε ο Έλληανς πρωθυπουργός.

    [09] Πρόταση του Π. Καμμένου για άδεια οδήγησης στα 17 έτη

    Με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς στηρίχθηκαν από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, υπερψηφίστηκαν και οι τροπολογίες που αφορούν εξεταστές και υποψήφιους οδηγούς, καθώς και συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη ΡΑΕ.

    Να σημειωθεί, ότι θετική ανταπόκριση βρήκε η πρόταση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, να δίνεται η δυνατότητα για άδεια οδήγησης στα 17 έτη, υπό την προϋπόθεση ότι, όταν ο ανήλικος οδηγεί θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από ενήλικα συνοδηγό.

    [10] Αλ. Τσίπρας: Θέλουμε δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη

    «(Αυτό που θέλουμε) δεν είναι περισσότερη ή λιγότερο Ευρώπη. Θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη, δημοκρατική και κοινωνική». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του στο Στρασβούργο, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Αγκραμούντ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το προσφυγικό ζήτημα. Από την πλευρά του, ο κ. Αγκραμούντ, που είναι βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο και σε άλλα νησιά όπου φθάνουν πρόσφυγες, και εξέφρασε το θαυμασμό του για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από ελληνικής πλευράς.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό να εμπεριέχει δύσκολα στοιχεία, σημείωσε ωστόσο ότι είναι αναγκαία καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η συμφωνία έχει αποδώσει καρπούς καθώς έχουν περιοριστεί δραστικά οι πνιγμοί προσφύγων στη θάλασσα.

    Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ο οποίος εξήρε τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό και τον τρόπο που ενήργησε και ενεργεί ο κρατικός μηχανισμός στην παροχή βοήθειας και φιλοξενίας στους πρόσφυγες.

    Συνάντηση με την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επικεφαλής της οποίας είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβαδία. Στη συνάντηση μετείχαν -μεταξύ άλλων- οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Ευ. Μεϊμαράκης, Ευ. Βενιζέλος, Νίνα Κασσιμάτη, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γ. Μαυρωτάς και Γ. Ψυχογιός. Οι βουλευτές μετέφεραν στον πρωθυπουργό το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας που μίλησε χθες στο Συμβούλιο της Ευρώπης καταχειροκροτήθηκε από όλους τους βουλευτές, καθώς στο πρόσωπό του τιμήθηκε η στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε τέλος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γκουίντο Ραϊμόντι και τον Έλληνα?μέλος του Δικαστηρίου, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

    Σύντομη συνάντηση είχε, τέλος, ο κ. Τσίπρας με τον Εσθονό ομόλογό του Τάαβι Ρόιβας που προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [11] Άμεση λύση στο πρόβλημα 8.000 δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

    Λύση στο πρόβλημα 8.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με χρηματοδότηση των επενδύσεών τους αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε και για τις υπόλοιπες αιτήσεις (εκτιμάται ότι είναι συνολικά περί τις 35.000) θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο νέο πρόγραμμα που πρόκειται να προκηρυχθεί σύντομα.

    Συγκεκριμένα, κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Α. Χαρίτση, προβλέπει ότι πόροι από τις επιστροφές των δανείων θα διατεθούν για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων, οι οποίοι δεν στάθηκε δυνατό να ενταχθούν στο πρόγραμμα την προηγούμενη περίοδο, λόγω εξάντλησης των σχετικών κονδυλίων, ήδη από το 2014.

    Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι πόροι αυτοί σε συνδυασμό με έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και τόκοι των κεφαλαίων του Ταμείου θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τη δυνατότητα υπαγωγής περίπου 8.000 από τις αιτήσεις που εκκρεμούν στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι αποφάσεις υπαγωγής αναμένεται να εκδοθούν τον Ιούλιο οπότε θα ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων.

    [12] Συμφωνία Κομισιόν,Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

    Σε συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά και τη σημερινή έγκριση του Συμβουλίου, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της λειτουργίας της εντός του καλοκαιριού, αφού πρώτα λάβει την έγκριση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου και κατόπιν της Ολομέλειας της 27ης Ιουνίου. Η Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα βασιστεί στις υπάρχουσες δομές του οργανισμού Frontex ο οποίος θα ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε την επίτευξη συμβιβασμού και δήλωσε πως «η συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράση άμεσα και καθοριστικά στην διαχείριση των κοινών προκλήσεων».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη θα διατηρήσουν την «κυριαρχία» τους πάνω στα σύνορά τους και θα διαχειρίζονται τα εξωτερικά τους σύνορα «καθημερινά». Ωστόσο, ο νέος οργανισμός θα προσφέρει την «υποστήριξή» του, ενώ θα είναι σε θέση «να εντοπίζει τις αδυναμίες και να παρεμβαίνει και μάλιστα όχι όταν είναι πολύ αργά».

    Από τη πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άρτις Πάμπρικς από το ΕΛΚ δήλωσε: «Φτάσαμε σε αυτό το συμβιβασμό με την ολλανδική προεδρία με ταχύτητα που κόβει την ανάσα. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο υπεύθυνη. Μια αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της, γι? αυτό εισαγάγαμε την έννοια ότι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί κοινή ευθύνη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 June 2016 - 14:32:22 UTC