Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ενότητας στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου
  • [02] Μ. Κεφαλογιάννης στο «Πρακτορείο FM»: Τραυματισμένη η Βρετανία ακόμη κι εάν επιλέξει να μείνει στην Ε.Ε.
  • [03] Ν. Παππάς στο συνέδριο του Economist: Η Ελλάδα είναι ειλικρινής και αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ, συμβάλλοντας στην ενότητα της Ένωσης
  • [04] Πέντε προκλήσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα επισημαίνει η Λούκα Κατσέλη
  • [05] H EKT ξαναδέχεται τα ελληνικά ομόλογα
  • [06] Κ. Λαπαβίτσας στο «Πρακτορείο FM»: Η βρετανική αριστερά δεν έχει κριτική αντιπρόταση και η δεξιά και η ακροδεξιά καρπώνονται τη λαϊκή
  • [07] Δεν θα υπάρξει ειδικό καθεστώς για την Βρετανία αν επικρατήσει το Brexit, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ΓΓ του SPD Κ. Μπάρλεϊ
  • [08] Τουλάχιστον 93 νεκροί από κεραυνούς στην Ινδία
  • [09] Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ψήφιζε υπέρ του «Brexit»
  • [10] Ακαδημία Νέων Μουσικών δημιουργεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
  • [11] Φεστιβάλ Αθηνών: Αστροφυσική και τέχνη στην οπτικοακουστική εγκατάσταση ΑΤΛΑΣ
  • [12] Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη
  • [13] Αποβολή από τη Σχολή Ευελπίδων αντιμετωπίζουν δύο ευέλπιδες για καψόνι σε βάρος συμφοιτητή τους
  • [14] Γ. Σταθάκης: Η ανάπτυξη που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της

  • [01] Μήνυμα ενότητας στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου

    Mήνυμα ενότητας του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης έστειλε η Φώφη Γεννηματά με την ομιλία της στη εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, που έγινε το βράδυ στην Αθηναΐδα.

    Παρουσία του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και προσήλθε μαζί με τον Δημήτρη Ρέππα , τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον γραμματέα της Σοσιαλστικής Διεθνούς Λ. Αγιάλα καθώς και ιστορικών στελεχών (Κώστας Λαλιώτης) και πρώην και νυν βουλευτών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου απαιτεί: «...απ' όλα να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς του.

    Να αγωνιστούμε για να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών που με τόση διορατικότητα προέβλεψε.

    Και να το κάνουμε εμείς, τώρα.

    Να μην «κλωτσήσουμε απλά το τενεκεδάκι» λίγο παρακάτω για να φορτωθούν βάρη οι επόμενες γενιές που δεν ψηφίζουν ακόμη. Αυτός είναι ο δημαγωγικός λαϊκισμός.

    Για τη δημοκρατική παράταξη, την παράταξη της ευθύνης ένας δρόμος υπάρχει. Είναι αυτός που πρώτος άνοιξε ο ηγέτης της, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Ο δρόμος της αλλαγής και των προοδευτικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».

    Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το ζητούμενο σήμερα είναι «με οδηγό την κληρονομιά των ιδεών του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και την εμπειρία που έχουμε σωρεύσει στο διάβα του χρόνου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του είναι η πολιτική πράξη».

    Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων με την οποία η δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να δώσει μάχη , όπως είπε, για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

    Δεν παρέστη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ενημέρωσε με επιστολή του την Φώφη Γεννηματά καθώς βρίσκεται στο Στρασβούργο συμμετέχοντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Μήνυμα έστειλε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    [02] Μ. Κεφαλογιάννης στο «Πρακτορείο FM»: Τραυματισμένη η Βρετανία ακόμη κι εάν επιλέξει να μείνει στην Ε.Ε.

    Την εκτίμηση ότι η Βρετανία θα είναι «τραυματισμένη», ακόμη και εάν επιλέξει να παραμείνει στην Ε.Ε. εξέφρασε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα» και αναφερόμενος στην ιστορική πορεία της χώρας από μια παγκόσμια αυτοκρατορία, στο σημερινό Η.Β. και τη σχέση του με τα ευρωπαϊκά πράγματα, ο κ. Κεφαλογιάννης υπέδειξε ως μια εσωτερική τραυματική κατάσταση για τη χώρα και το διχαστικό κλίμα με αφορμή το δημοψήφισμα «και διότι, η ψήφος π.χ. της Ουαλίας ή της Σκωτίας δε σχετίζονται με την μελλοντική θέση των λαών των κοινοτήτων αυτών μέσα στην Ε.Ε. αλλά με την εσωτερική αντίφαση που έχει η Βρετανία» και πρόσθεσε:

    «Σήμερα, αυτή η Μ. Βρετανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγείται σε ένα αμφίρροπο δημοψήφισμα στο να γίνει μικρή Αγγλία, διότι πέρα από τις εξελίξεις, οι οποίες θα υπάρξουν για τη Βρετανία και την Ε.Ε. σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, θα υπάρξουν και αποσχιστικές τάσεις και μέσα στη Βρετανία, αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

    «Και σήμερα, ακόμη, εάν μείνει μέσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πιστεύω πως θα μείνει στο τέλος- θα είναι τραυματισμένη» συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Και η Ευρώπη, δε χρειάζεται μόνο μια ισχυρή οικονομικά Γερμανία, χρειάζεται μια ισχυρή πολιτικά Γαλλία, μια ισχυρή Βρετανία, χρειάζεται ενωμένες τις χώρες του νότου, για τα ιδιαίτερα θέματα που μας ενδιαφέρουν εμάς και χρειάζεται ο καθένας να διαδραματίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Απομονωμένοι και περιθωριοποιημένοι οδηγούμαστε όλοι σε περιπέτεια».

    [03] Ν. Παππάς στο συνέδριο του Economist: Η Ελλάδα είναι ειλικρινής και αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ, συμβάλλοντας στην ενότητα της Ένωσης

    Με αναφορά στο αυριανό κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην Ευρωπαίκή Ένωση, ξεκίνησε την ομιλία του στο 20ο συνέδριο του Economist στο Καβούρι, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι φέτος δεν υπάρχουν οι αβεβαιότητες της περασμένης χρονιάς σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, πράγμα που δεν συμβαίνει στην άλλη άκρη της Ηπείρου, ένα 24ωρο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι μία χώρα και μάλιστα αυτού του μεγέθους πάει στις κάλπες με ένα τέτοιο ερώτημα, τονίζοντας ότι θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό αν ο λαός στη Βρετανία αποφασίσει για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Επίσης, δήλωσε ότι το κόστος αποχώρησής της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι τεράστιο χαρακτηρίζοντας αφελείς όσους ισχυρίζονται το αντίθετο.

    Αφελείς χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και όσους πέρυσι τέτοιο καιρό έπαιζαν με τη φωτιά, προκρίνοντας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. «Είναι σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τους ίδιους ανθρώπους να παρακαλούν να μην αποχωρήσει μια χώρα η οποία δεν είναι καν στο ίδιο νόμισμα» υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.

    Συνεχίζοντας την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι είμαστε σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα ξεπροβάλλει ως λύση για την Ευρώπη και όχι ως πρόβλημα. «Η συμφωνία με τους εταίρους μας έχει οριστικοποιηθεί, υλοποιείται, και η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από ότι θα περίμεναν πολλοί» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα «εάν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν είχαν καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

    «Εμείς δεν θα μιλήσουμε για success story» συνέχισε ο υπουργός, «ενώ είχαν υπογραφεί συμφωνίες ανέφικτων πλεονασμάτων. Λέμε όμως ότι μαζί με την αυταπόδεικτη πολιτική σταθερότητα σταθεροποιείται και η οικονομία». Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι η οικονομία έχει όλες τις δυνατότητες να περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς ο στόχος για το πλεόνασμα έχει υπερκαλυφθεί κατά 1% του ΑΕΠ, η ανεργία κινείται διαρκώς πτωτικά ενώ μέσα στο 2016 δημιουργήθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας και ο τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ αφίξεων. Μίλησε επίσης για τα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν εκ νέου μετά από 5 χρόνια και για την απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη στη λίστα των χωρών της ΕΕ στην απορρόφηση και είναι η πρώτη στην προετοιμασία για το ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου. «Ψηφίστηκαν μεταρρυθμίσεις που κάνουν το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα πιο δίκαιο και διαφανές με προστασία των χαμηλών εισοδημάτων» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας ενώ στιγμάτισε το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στήριξε τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

    [04] Πέντε προκλήσεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα επισημαίνει η Λούκα Κατσέλη

    Στις πέντε κύριες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναφέρθηκε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

    Ειδικότερα, πρώτη πρόκληση, σύμφωνα με την κ.Κατσέλη είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάτι που θα επιτρέψει, όπως ανέφερε, την άρση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων και την σταδιακή επαναφορά των καταθέσεων.

    Δεύτερη πρόκληση είπε ο κ.Κατσέλη, είναι η διοχέτευση των πιστώσεων προς παραγωγικές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες. Κλειδί για να γίνει αυτό, σημείωσε η κα Κατσέλη, αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως των επιχειρηματικών. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει, όπως είπε, την απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, και τη διοχέτευσή τους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων.

    Τρίτη πρόκληση αποτελεί η προσαρμογή των τραπεζών στις νέες απαιτήσεις που επιβάλλονται από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) και τις υπόλοιπες ρυθμιστικές και εποπτικές υποχρεώσεις και τέταρτη η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και η ανάκτηση της κερδοφορίας των Ελληνικών τραπεζών στο νέο ψηφιακό τραπεζικό περιβάλλον.

    Όπως τόνισε η κα Κατσέλη, στην αιχμή του νέου αυτού περιβάλλοντος θα βρεθεί η ανάγκη εύρεσης νέων πηγών εσόδων για τις τράπεζες. Αυτό προϋποθέτει, όπως σημείωσε, επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική και την καινοτομία, σχεδιασμό και διάθεση προηγμένων προϊόντων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών για τις ανάγκες των «ψηφιακών» πελατών, επένδυση στις δεξιότητες των εργαζομένων και υιοθέτηση σύγχρονων ενδοεπιχειρησιακών οργανωτικών αλλαγών για ταχύτερες και αποτελεσματικότερες αποφάσεις.

    Πέμπτη πρόκληση αποτελεί η αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Κατσέλη επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη η σύνθεση και η δομή των διοικητικών συμβουλίων να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις πιεστικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας. Η ποικιλομορφία δεξιοτήτων, απόψεων, ικανοτήτων, γνώσεων, προσόντων και εμπειρίας, αποτελεί «κλειδί» για τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου ως συλλογικού οργάνου που παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις, εποπτεύει αποτελεσματικά την εκτελεστική διοίκηση και ανταποκρίνονται στους εταιρικούς στόχους προς όφελος όλων των μετόχων, τόνισε η κα Κατσέλη.

    [05] H EKT ξαναδέχεται τα ελληνικά ομόλογα

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεφάσισε να επαναφέρει το καθεστώς της κατ΄εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων (waiver).

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απεφάσισε πριν από λίγο να ξανακάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου. Το ποσοστό του "κουρέματος" που θα επιβάλλει η ΕΚΤ στα ομόλογα αυτά θα καθοριστεί αργότερα από την ίδια.

    Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την έγκριση της εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ( ΕΜΣ ) προς την Ελλάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM , μετά τη θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , σε συνεργασία με την ΕΚΤ , η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος .

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιπροσθέτως, αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής , που έχει συμφωνηθεί ως εκ τούτου , και αναμένει συνέχιση της συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις του.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει πιθανές αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς δημόσιο τομέα ( PSPP ) σε μεταγενέστερο στάδιο , λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, μετά από σχετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα , καθώς και άλλα ζητήματα διαχείρισης κινδύνων.

    Η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA από τον οποίον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα περίπου 66 δισ. ευρώ κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%. Ωστόσο εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση μόνο 7 έως 10 δισ. ευρώ μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις.

    [06] Κ. Λαπαβίτσας στο «Πρακτορείο FM»: Η βρετανική αριστερά δεν έχει κριτική αντιπρόταση και η δεξιά και η ακροδεξιά καρπώνονται τη λαϊκή δυσαρέσκεια

    Στην έλλειψη κριτικής αντιπρότασης από την βρετανική αριστερά απέδωσε, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι τη «λαϊκή δυσαρέσκεια» για πολιτικές της Ε.Ε. και για τη συνεχιζόμενη λιτότητα καρπώνεται «το δεξιό, έως ακροδεξιό κομμάτι του πολιτικού φάσματος» στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρώην βουλευτής, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm».

    «Υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια, εντονότατη, στις λαϊκές περιοχές του Λονδίνου και αλλού, ο αέρας μυρίζει "μπαρούτι", την οποία καρπώνεται η ακροδεξιά, γιατί δεν έχει υπάρξει πρόταση από πλευράς αριστεράς, η οποία να το θέτει σε ένα πλαίσιο προοδευτικό και να δίνει ορίζοντα και που να κάνει κριτική στην Ε.Ε. και να μην είναι αυτού του τύπου, που κάνει σήμερα ο κ. Τζόνσον, ή ο κ. Γκόουβ, δηλαδή οι ακροδεξιοί. Δεν έχει υπάρξει. Και δυστυχώς αυτό είναι το πρόβλημα της αριστεράς γενικότερα στην Ευρώπη» είπε ο κ. Λαπαβίτσας.

    Ο κ. Λαπαβίτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», τόνισε ότι υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση «απονομιμοποίησης» της Ε.Ε., όχι μόνο σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Βρετανίας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εκτίμησε ότι εάν η Βρετανία αποχωρήσει, η Ε.Ε. μπαίνει σε μια κατάσταση «απορρύθμισης», καθώς ήδη υφίσταται «φθορά» ως προς την εικόνα της, στα μάτια των κατοίκων της. Σημείωσε, ότι αναδεικνύονται και «ταξικά» χαρακτηριστικά μέσα από τη διαδικασία προς το δημοψήφισμα, καθώς η ιδέα του Brexit φαίνεται, όπως είπε, να γοητεύει περισσότερο «λαϊκά και εργατικά στρώματα» και «μικρομεσαία αστικά στρώματα», ενώ αντιθέτως, «αναφανδόν» υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. είναι το «μεγάλο κεφάλαιο», οι τράπεζες, «οι έχοντες και οι κατέχοντες και η ανώτερη μεσαία τάξη».

    [07] Δεν θα υπάρξει ειδικό καθεστώς για την Βρετανία αν επικρατήσει το Brexit, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ΓΓ του SPD Κ. Μπάρλεϊ

    «Δεν μπορείς να κρατήσεις τα πλεονεκτήματα και να καταψηφίσεις τις υποχρεώσεις», προειδοποιεί η Γενική Γραμματέας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Καταρίνα Μπάρλεϊ, σε αποκλειστική δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζει επιπλέον ότι αν επικρατήσει το Brexit και η ΕΕ υποχωρήσει, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες για την Ευρώπη, ενώ θα ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές.

    Η δήλωση της κυρίας Μπάρλεϊ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

    «Θα έχουμε πιθανότατα πολύ ισχνή διαφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία. Ο φόβος μου είναι ότι με αυτό, η χώρα θα παραμείνει διχασμένη. Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, θα πρέπει να αντιδράσει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν μοιραίο για τα δικά μας συμφέροντα, αν παρά μια επιτυχία των αντιπάλων της ΕΕ, στην ουσία παρέμεναν όλα ως έχουν. Οι υποστηρικτές του Brexit εικάζουν ότι θα μπορέσουν να κάνουν επιπλέον διαπραγματεύσεις και θα αποκτήσουν ένα ισχυρό ειδικό καθεστώς. Αν υποχωρήσουμε σε αυτή την κατάσταση, αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες για την Ευρώπη. Δεν μπορείς να κρατήσεις τα πλεονεκτήματα και να καταψηφίσεις τις υποχρεώσεις.

    [08] Τουλάχιστον 93 νεκροί από κεραυνούς στην Ινδία

    Τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από κεραυνούς τις τελευταίες 48 ώρες στην Ινδία, όπου ξεκίνησαν οι βροχές που συνοδεύουν τους μουσώνες, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

    Κατά την περίοδο των μουσώνων (Ιούνιος-Οκτώβριος) καταιγίδες πλήττουν συχνά την Ινδία. Από τις αρχές του μήνα έχουν ξεκινήσει οι βροχές στις νότιες περιοχές της χώρας, όμως φέτος ο απολογισμός των θυμάτων είναι ιδιαίτερα βαρύς.

    Στο κρατίδιο του Μπιχάρ αναφέρθηκαν 56 νεκροί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας που εκδηλώθηκε τη νύχτα. Τα περισσότερα από τα θύματα ζούσαν σε αγροτικές περιοχές.

    "Ο απολογισμός είναι 56 νεκροί και 28 τραυματίες. Οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά", σημείωσε ο αξιωματούχος Ανίρουντ Κουμάρ, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

    Άλλοι 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα κρατίδια Ούταρ Πραντές, Τζαρκάντ και Μάντια Πραντές.

    Κεραυνοί σκοτώνουν χιλιάδες Ινδούς κάθε χρόνο, κυρίως χωρικούς που εργάζονται στο ύπαιθρο.

    [09] Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ψήφιζε υπέρ του «Brexit»

    Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τον Λευκό Οίκο, ο πολυεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι τείνει περισσότερο προς το Brexit, παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν γνωρίζει καλά το διακύβευμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

    "Δεν πρέπει να με ακούνε οι άνθρωποι επειδή δεν έχω ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για το θέμα", είπε ο Τραμπ μιλώντας στο Fox News, μία ημέρα πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα που θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Για να δικαιολογήσει τη στάση του υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, επικαλέστηκε το "παζάρεμα" και το μεταναστευτικό, καθώς η παράνομη μετανάστευση στις ΗΠΑ έχει αναγορευτεί σε βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του. Τον Μάιο είχε ήδη δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του Brexit.

    "Τείνω υπέρ του να φύγουν και να επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονταν, αυτό πιστεύω. Όμως, τούτου λεχθέντος, θέλω να κάνουν οι άνθρωποι αυτό που επιθυμούν. Αφού όμως με ρώτησαν, απάντησα ότι εγώ πιθανότατα θα ψήφιζα υπέρ της εξόδου", είπε.

    "Λέω επίσης στους ανθρώπους να μην ακολουθήσουν την πρότασή μου γιατί είναι μόνο μια πρόταση, είναι αυτό που σκέφτομαι εγώ", κατέληξε.

    [10] Ακαδημία Νέων Μουσικών δημιουργεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

    Με το λατινικό ρητό «Per aspera ad astra» («μέσα από τις δυσκολίες θα φτάσουμε στ? αστέρια»)ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής, έκλεισε την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, στην αίθουσα «Θάλεια 4» του ξενοδοχείου Χίλτον, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τον απολογισμό της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου, καθώς και τα καλοκαιρινά σχέδια της Ορχήστρας. Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Τσιαλής θέλησε να επισημάνει ότι παρά τους χαλεπούς καιρούς, η Ορχήστρα. όχι μόνον επιβιώνει, αλλά με πείσμα κάνει βήματα προς τα εμπρός.

    «Δεν θα γκρινιάξω σήμερα γιατί έχουμε πολύ καλά πράγματα να πούμε» δήλωσε ο κ.Τσιαλής, επισημαίνοντας ότι τόσο η τρέχουσα καλλιτεχνική σεζόν, όσο και η επόμενη, αντανακλούν κατεξοχήν και το δικό του πνεύμα και όραμα, το οποίο είναι υπέρ της μουσικής «πολυχρωμίας» και των πολυδιάστατων δράσεων.

    Η Ορχήστρα είναι ανανεωμένη, καθώς στο δυναμικό της ήρθαν να προστεθούν έξι μόνιμοι μουσικοί μετά την πολύ πρόσφατη διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα, σημείωσε ο κ. Τσιαλής, ευχόμενος να καταστεί γρήγορα δυνατή η πλήρωση και των υπόλοιπων 13 θέσεων που παραμένουν κενές. Ο διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας εξήρε το επίπεδο των μουσικών που πήραν μέρος στις εξετάσεις και εξέφρασε τη θλίψη του, για πολλούς από αυτούς που έμειναν εκτός, καθώς «σε κάποιες από τις ομάδες υπήρχαν πολλοί εξαιρετικοί μουσικοί».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιαλής στην πολύ καλή συνεργασία της ΚΟΑ με το Μέγαρο Μουσικής. «Είμαστε στο ίδιο καράβι», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε την επιδίωξη της Ορχήστρας, φέτος περισσότερο από ποτέ, να συνεργαστεί με άλλους πολιτιστικούς φορείς και χώρους, όπως και έγινε στον θεματικό κύκλο συναυλιών μουσικής δωματίου με τίτλο «μουσικοί περίπατοι στα μουσεία».

    Ωστόσο, η πιο σημαντική, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΚΟΑ, ανακοίνωση, αφορά την «δημιουργία της Ακαδημίας Νέων Μουσικών, η οποία στόχο θα έχει να τους προετοιμάσει για την ένταξή τους σε μια επαγγελματική Ορχήστρα», «με την βοήθεια του Ιδρύματος Νιάρχου για τα δύο πρώτα χρόνια της, πιλοτικής καταρχάς, λειτουργίας της».

    Την ίδια ώρα, κι ενώ ετοιμάζεται για την έναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας, το φθινόπωρο η Ορχήστρα συνεχίζει τις συναυλίες της αλλά και τις εκπαιδευτικές της δράσεις. Τρεις συναυλίες στο Ηρώδειο στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Ελληνικό Φεστιβάλ που και οι τρείς περιστρέφονται γύρω από ένα λιγότερο ή περισσότερο απρόβλεπτο «δίδυμο» πρωταγωνιστών κάθε φορά.

    [11] Φεστιβάλ Αθηνών: Αστροφυσική και τέχνη στην οπτικοακουστική εγκατάσταση ΑΤΛΑΣ

    Ο έναστρος ουρανός που πάντα γοήτευε τους ανθρώπους ενέπνευσε τον συνθέτη Παναγιώτη Βελιανίτη ο οποίος με το project ΑΤΛΑΣ δημιουργεί μια προσομοίωση του ουράνιου θόλου, φέρνει τους αστερισμούς σε απόσταση αναπνοής και μας καλεί να τους «αγγίξουμε».

    «Το project ΑΤΛΑΣ είναι μια οπτικοακουστική διαδραστική εγκατάσταση. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ έχει συμπεριληφθεί ως εικαστικό, όμως δεν είναι, διότι αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις είναι ένα ξεχωριστό είδος τέχνης. Όπως το Πολύτοπο του Ξενάκη» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνθέτης και δημιουργός Παναγιώτης Βελιανίτης και συμπλήρωσε «Ξεκινάμε με 12 εγκαταστάσεις, 12 οθόνες στις οποίες προβάλλονται 12 διαφορετικοί αστερισμοί κάθε φορά. Οι αστερισμοί αλλάζουν κάθε λεπτό, ώστε ο ένας να πηγαίνει από την μία οθόνη στην άλλη και έτσι παρατηρούμε την κίνηση του ουρανού αριστερόστροφα. Οι δώδεκα οθόνες βρίσκονται σε δώδεκα βάθρα και μπροστά από τις οθόνες υπάρχουν δώδεκα φωτεινές δέσμες και μια μικρότερη οθόνη που μας δείχνει πως έχουν χαρτογραφηθεί τα άστρα των αστερισμών. Σε αυτό το σκοτεινό χώρο που φωτίζεται μόνο από τις δώδεκα δέσμες μπαίνουν οι επισκέπτες και έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν σε ένα από αυτά τα βάθρα. Από τη στιγμή που θα βρεθούν κάτω από τη φωτεινή δέσμη, η οθόνη αναγνωρίζει τον άνθρωπο και προβάλει το περίγραμμά του μαζί με τον αστερισμό, με φόντο τον ουρανό. Επίσης με την κίνησή του, ο επισκέπτης, μπορεί να ακουμπήσει ένα από τα άστρα του αστερισμού το οποίο αμέσως γίνεται λαμπρότερο και παράγει ήχο».

    Ο συνθέτης χρησιμοποιεί τις σταθερές διατάξεις των άστρων για να αντιστοιχίσει το ηχητικό σύμπαν ηχογραφήσεων από την ανθρώπινη ιστορία μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις και το προσωπικό του μουσικό ιδίωμα. Από κάθε αστερισμό δημιουργείται μια μουσική σύνθεση ανοικτής φόρμας για τον κάθε αστερισμό με ηχητικό υλικό βασισμένο σε ηχογραφήσεις, από τον φωναυτογράφο του ?douard-L?on Scott de Martinville μέχρι τον αχό των πρόσφατων βομβαρδισμών στην Συρία και τις κραυγές των προσφύγων, οι επισκέπτες, δημιουργούν μια αέναα μεταβαλλόμενη σύνθεση, αποτέλεσμα των επιμέρους αυτοσχεδιασμών μπροστά από κάθε εγκατάσταση.

    Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της εγκατάστασης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 19:30 στο κτήριο Α της Πειραιώς 260 και για τέσσερις ξεχωριστές βραδιές, τρία φορητά τηλεσκόπια θα βρίσκονται τοποθετημένα έξω από τον χώρο της εγκατάστασης, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρούν τα - ορατά κάθε βραδιά - ουράνια σώματα. Επίσης στον κήπο της Πειραιώς 260 θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για θέματα Αστρονομίας από αστρονόμους και εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Δευτέρα 4 Ιουλίου 23:00

    "Εξερευνώντας τον ήχο του Διαστήματος"

    Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, Ph.D, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

    Παρασκευή 8 Ιουλίου 23:00

    "Σελήνη: Πως δημιουργήθηκε"

    Δημήτριος Τσιμπίδας, MSc, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

    Τρίτη 12 Ιουλίου 23:00

    "Ήλιος, το δικό μας άστρο"

    Αναστάσιος Αναστασιάδης, Διευθυντής Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

    Παρασκευή 15 Ιουλίου 23:00

    "Αναζητώντας την αλήθεια με το φως"

    Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

    Η εγκατάσταση είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 19:30 έως μισή ώρα μετά τη λήξη της τελευταίας παράστασης έως τις 15/07.

    [12] Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη

    Πρέπει να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσηςτου Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, καλύτερη Ευρώπη, επισήμανε ο πρωθυπουργός. τονίζοντας ότι ηΕυρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της να την ενισχύσουν.

    Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα είναι θεσμική αναδιοργάνωση μιας ήδη ελαστικής αγοράς εργασίαςκαι όχι την πλήρη ισοπέδωσή της, αναφερόμενος στα εργασιακά ζητήματα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσφυγική και μεταναστευτικήκρίση, τονίζοντας ότι ηΕλλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο αυτήςτης κρίσης επισημαίνοντας ότι περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στη χώρα μας.Η Ελλάδα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο σεβόμενη τα δικαιώματα των αιτούντων ασύλου είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως ενοποιητική δύναμη στηριγμένη σε κοινές αξίες και αρχές, είναι αναντικατάστατος, έχει συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων του είπε ο πρωθυπουργός .

    Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσηείπε επίσης ο κ Τσίπρας. Το βρετανικό δημοψήφισμα είναι ενδεικτικό της κρίσης αυτής, τόνισε αναφέροντας ότι είναι δεδομένο ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η ζημιά είναι ήδη μεγάλη, καθώς διαμορφώνεται ένα ευρωπαϊκό αρνητικό προηγούμενο.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ηαποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης, με επίκεντρο τη γενικευμένη λιτότητα, έχει πλέον αποδειχθεί. Τα 22 εκατομμύρια των ανέργων στην Ευρώπη είναι η απόδειξη ότι η κρίση δεν είναι πίσω μας, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.Η μακροχρόνια ανεργία, είναι το κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    [13] Αποβολή από τη Σχολή Ευελπίδων αντιμετωπίζουν δύο ευέλπιδες για καψόνι σε βάρος συμφοιτητή τους

    Περιστατικό ανάρμοστης συμπεριφοράς σημειώθηκε στη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων, με «πρωταγωνιστές» ευέλπιδες μεγαλύτερης τάξης, οι οποίοι υπέβαλαν σε «καψόνι» πρωτοετή εύελπι.

    Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που διέταξε να γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται από τον οργανισμό της σχολής.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τις διαδικασίες επιβλέπει ο αρμόδιος Α'υπαρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Δημήτριος Θωμαΐδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν δύο τριτοετείς ευέλπιδες σήκωσαν τα ξημερώματα πρωτοετή και τον υπέβαλαν σε επιλήψιμη και μη προβλεπόμενη σωματική δοκιμασία. Σημειώνεται πως οι τεταρτοετείς βρίσκονταν εκτός σχολής ακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τους, οπότε την «ηγεσία» είχαν αναλάβει οι τριτοετείς.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο τριτοετείς παραπέμπονται στο συμβούλιο της σχολής με το ερώτημα της αποπομπής, ενώ για όσους παρακολουθούσαν το περιστατικό και δεν επένέβησαν για να το αποτρέψουν, προβλέπεται αυστηρά ποινή φυλάκισης που εκτίεται εντός της σχολής.

    [14] Γ. Σταθάκης: Η ανάπτυξη που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της

    Το κέντρο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι «η "δίκαιη ανάπτυξη". Η ανάπτυξη που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της και στους νέους, θα είναι μια παραγωγική μεταστροφή της οικονομίας, θα είναι μια ανάπτυξη η οποία θα επιμερίζει τα οφέλη με δίκαιο τρόπο. Τα διάφορα κομμάτια αυτής της στρατηγικής είναι στη θέση τους αυτή τη στιγμή και δείχνουν τον δρόμο για το πώς, βήμα-βήμα, αυτή η χώρα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία», τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Left (www.left.gr) και επισημαίνει ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μαζί με το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση του οποίου έφτασε το 100% για το 2015, το πακέτο Γιούνκερ αλλά και τον επερχόμενο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, μπορούν να θέσουν την ελληνική οικονομία σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, με ισχυρό πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης,

    Ειδικότερα για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι είναι δομημένος γύρω από τη μικρομεσαία επιχείρηση, με έμφαση στις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις και κύρια στον τομέα καινοτομίας-τεχνολογίας. Αντίθετα, «οι δυο προηγούμενοι νόμοι», εξηγεί ο υπουργός Οικονομίας, «έδιναν τα ίδια κίνητρα σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων ανεξαρτήτως κλάδου και ανεξαρτήτως μεγέθους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 June 2016 - 18:32:32 UTC