Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Θέλουμε η Ευρώπη να προαγάγει το επίπεδο ευημερίας της
  • [02] Φ. Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο με δόσεις και τμηματικά
  • [03] Δ.Κουτσούμπας: Πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και πλαφόν
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης
  • [05] Σε υψηλό έτους η στερλίνα μετά την ανακοίνωση της έρευνας του ινστιτούτου YouGov
  • [06] Τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας εμπορίας ρεύματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ
  • [07] Αλ. Χαρίτσης: Ενεργοποίηση του 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ ως το τέλος Σεπτεμβρίου
  • [08] Διαψεύδεται η δήλωση ότι ο Φάρατζ γνωρίζει το αποτέλεσμα
  • [09] Υψηλή συμμετοχή βλέπει ο συμπρόεδρος της εκστρατείας LeaveEU
  • [10] Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές ζητούν να παραμείνει ο Κάμερον στην πρωθυπουργία
  • [11] Έρευνα της εταιρείας YouGov, δίνει 52% στην παραμονή εντός ΕΕ

  • [01] Π. Καμμένος: Θέλουμε η Ευρώπη να προαγάγει το επίπεδο ευημερίας της

    Η προσπάθειά μας γίνεται στην κατεύθυνση εμπέδωσης ενός κλίματος γόνιμου διαλόγου, συνεργασίας και ασφάλειας των πολιτών, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους ειδικούς αλλά την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

    Θέλουμε η Ευρώπη να προαγάγει το επίπεδο ευημερίας της, διατηρώντας τις αξίες και τις αρχές της, ανέφερε ο κ. Καμμένος.

    [02] Φ. Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε εκλογικό νόμο με δόσεις και τμηματικά

    Περισσότερο διερευνητική παρά συγκεκριμένη ήταν η συζήτηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κράτησε μία ώρα.

    «Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα», είπε η κ. Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι έχει εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο και τόνισε: «Αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε».

    Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».

    Η γενική εντύπωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναζητεί κοινά σημεία που μπορεί να ψηφιστούν από 200 βουλευτές. Η συζήτηση των δύο αρχηγών επικεντρώθηκε σε πέντε σημεία. Σχετικά με το μπόνους η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποσαφήνισε αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί και πόσο. Όσο για το όριο του 3% φαίνεται να διατηρείται, ενώ για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών ο κ. Τσίπρας φέρεται να το άφησε εν αμφιβόλω ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η θέση για την ψήφο των αποδήμων.

    Το μόνο σημείο το οποίο διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος από τα 17.

    Όσο για τη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Γεννηματά έμεινε με την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί διάλογο με την κοινωνία μέχρι το τέλος του 2016 και από τις αρχές του 2017 να προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή.

    [03] Δ.Κουτσούμπας: Πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και πλαφόν

    «Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη -βάλετε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς- χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα, τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση. Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία σ' αυτά τα ζητήματα, ξέρετε τη θέση του ΚΚΕ. Ο κ. πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει -μου έδωσε την εντύπωση- καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

    «Αντίστοιχα αυτό ισχύει και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ποιες διατάξεις δηλαδή θα τεθούν υπό συζήτηση, διαβούλευση, για αναθεώρηση κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Άρα μένει να δούμε, να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών, να διαμορφώσει άποψη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, για να τη θέσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εάν τη θέσει το επόμενο διάστημα», προσέθεσε.

    [04] Αλ. Τσίπρας: Να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης

    Τον προβληματισμό του για την πορεία της Ευρώπης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι «ως Ευρώπη, μπαίνουμε σε μια περίοδο αναστοχασμού, εσωστρέφειας και βαθέως προβληματισμού γύρω από το μέλλον και την πορεία της Ένωσης».

    Είναι πλέον σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα αν στα δύσκολα επανέρχονται οι εθνικές στρατηγικές και αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι να φορτωθούν τις ευθύνες, είπε ο πρωθυπουργός . Σημείωσε ότι η γήρανση του πληθυσμού, η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας, ο δημόσιος και ιδιωτικός υπερδανεισμός, η έλλειψη επενδύσεων και η μετατόπιση των τεκτονικών πλακών της παγκόσμιας οικονομίας, δικαιώνουν στην πράξη τις προοδευτικές φωνές, όσων ζητούσαμε μια διαφορετική αντιμετώπιση της κρίσης.

    «Αυτές οι σκέψεις και η αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης είναι ο πραγματικός ευρωπαϊσμός και όχι η παθητική προσκόλληση στο ηγεμονικό στάτους κβο, που την χωρίζει σε πλούσιο κέντρο και φτωχούς περιφερειακούς εταίρους», δήλωσε ο πρωθυπουργός . Πρόσθεσε ότι , είναι αυτή η παγίωση της άνισης οικονομικής ισχύος και της εισοδηματικής απόκλισης που αμφισβητεί τη θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και υπονομεύει την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την γρηγορότερη δυνατή εξειδίκευση των μέτρων της συμφωνίας για το χρέος και την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ώστε να αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα γύρω από την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

    Διότι, είπε ο κ. Τσίπρας, όλοι αναγνωρίζουν είτε δημοσίως είτε ιδιωτικώς ότι είναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018 αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα με δεδομένα τα αποτελέσματα της υφεσιακής εξαετίας σε κράτος, κοινωνία και εργαζόμενους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 1,5 με 2%. Αυτό είναι κοινό μυστικό, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «ας μη κάνουμε ότι ξαφνιαζόμαστε ή ότι ανακαλύπτουμε την Αμερική όταν μιλάμε για αυτό».

    Στο σημείο αυτό άσκησε έντονη κριτική κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία του 2012 προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% από το 2016 μέχρι το 2031 και πρόσθεσε ότι παρά λοιπόν το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και οικονομικά και κοινωνικά, προσποιούνταν ότι όλα πηγαίνουν καλά. Αυτή την πρακτική της μετάθεσης του προβλήματος και της προσποίησης, οφείλουμε όλοι να την σταματήσουμε, είπε ο κ. Τσίπρας.

    Το τραπεζικό σύστημα

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την χθεσινή επαναφορά του waiver και την επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι εξασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο φθηνό δανεισμό των τυπικών μηχανισμών της ΕΚΤ και μειώνουν την εξάρτηση από τον ακριβότερο έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.

    Αυτό, σημείωσε, συνεπάγεται περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και μείωση του χάσματος στο κόστος δανεισμού μεταξύ των επιχειρήσεων Βορρά-Νότου.

    Σταδιακά ανακτούμε την πιστοληπτική μας ικανότητα και συνεπώς την ταχύτερη επάνοδό μας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, είπε ο κ. Τσίπρας , ενώ δήλωσε ότι ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων, εκτοπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και συμβάλλει στην κατανεμητική αποτελεσματικότητα των πόρων, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι άφθονοι.

    Εργασιακά

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων , ενώ επισήμανε ότι «επιμένουμε στην εκτίμηση ότι η επίθεση στο βασικό μισθό και τα εργασιακά κεκτημένα είναι ο ολισθηρός δρόμος που οδηγεί σ' έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω, με χαμηλότερες αμοιβές και συνεχή παραγωγική υποβάθμιση».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς την εξωστρέφεια, απαιτεί χρόνο και στοχευμένες επενδύσεις και δεν επιτυγχάνεται με έτοιμες, ξενόφερτες συνταγές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης όπως η εσωτερική υποτίμηση και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Και επίσης, πρόσθεσε, δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχτεί στη συντριβή της εργασίας. Και αυτό το «δεν μπορεί» έχει δύο έννοιες: Δεν μπορεί σημαίνει και δεν είναι αντικειμενικά δυνατό, αλλά ταυτόχρονα έχει και μια πολιτική, ηθική, κανονιστική διάσταση. «Δεν μπορεί»: δηλαδή δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Και δε θα το επιτρέψουμε.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αντίστοιχη δέσμευση ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα και πρακτικές καθυστερήσεων που υπονομεύουν τη δυναμική της ανάκαμψης. Για την στάση της κυβέρνησης , διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα προσέλθουμε εγκαίρως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενόψει της 2η αξιολόγησης, με μια επεξεργασμένη πρόταση για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων διευκρινίζοντας ότι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να συμπαρασύρουν μόνο στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κλίμα γενικευμένης ανάκαμψης.

    Αναμένουμε τώρα και οι εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις να αντιστρέψουν την υποχώρηση των προηγούμενων ετών, είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

    [05] Σε υψηλό έτους η στερλίνα μετά την ανακοίνωση της έρευνας του ινστιτούτου YouGov

    Μεγάλη αύξηση έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων κατέγραψε η στερλίνα, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ινστιτούτου YouGov που δείχνει ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ανακούφιση για τους επενδυτές που φοβούνταν ότι το Brexit θα προκαλούσε αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές.

    Η στερλίνα καταγράφει ράλιμετά το κλείσιμο της κάλπης για το δημοψήφισμα στη Βρετανία, καθώς η ισοτιμία της ξεπέρασε το 1,5 δολάριο, κερδίζοντας σχεδόν 1% μέσα σε μία ημέρα

    Η έρευνα του YouGov βασίστηκε σε απαντήσεις μιας προεπιλεγμένης ομάδας προσώπων τα οποία θεωρούνται αντιπροσωπευτικά του ευρύτερου εκλογικού σώματος.

    [06] Τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας εμπορίας ρεύματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ

    Τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας στην οποία θα «προσφερθούν» περί τους 400.000 πελάτες της ΔΕΗ και θα διατεθεί προς πώληση σε ιδιώτες ανταγωνιστές προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

    Στόχος όπως είπε είναι να γίνει με ομαλό τρόπο η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ το οποίο σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να περιοριστεί σε 50% ως το 2020 (σήμερα υπερβαίνει το 90%) και να ακυρωθεί κάθε προοπτική αποσταθεροποίησης της επιχείρησης και συνολικά της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη εταιρεία που θα δημιουργηθεί με 400.000 πελάτες (αντιστοιχούν στο 6-7% της αγοράς) προβλέπεται να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει να ακολουθήσουν κι άλλες. Οι πελάτες θα επιλεγούν με αντιπροσωπευτικό τρόπο, δηλαδή θα περιλαμβάνονται και οι λιγότερο κερδοφόρες κατηγορίες ,καθώς και οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

    Στα κίνητρα που θα προσφέρει η ΔΕΗ προκειμένου να είναι ελκυστικό το «πακέτο» περιλαμβάνεται και η παροχή σταθερής χονδρικής τιμής αγοράς της ενέργειας προς την εταιρεία, για εύλογο χρονικό διάστημα. Η πρόταση, όπως επισήμανε ο ίδιος, απευθύνεται σε όσους συμμετέχουν στην αγορά μακροπρόθεσμα και με στρατηγική στόχευση ενώ θα δώσει στη ΔΕΗ το χρονικό περιθώριο να αναπτυχθεί σε νέες αγορές προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από την ηλεκτρική ενέργεια. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πελάτες που είναι προσδεδεμένοι στη ΔΕΗ (Δημόσιο, υψηλή τάση, αγρότες, καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις) αντιπροσωπεύουν σήμερα το 55% της αγοράς. Συνεπώς υπάρχει ο κίνδυνος η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ να οδηγήσει σε απώλεια του συνόλου των κερδοφόρων πελατών. Ο κ. Παναγιωτάκης ζήτησε επίσης «απελευθέρωση» της ΔΕΗ από τα δεσμά του Δημοσίου επισημαίνοντας ότι μέσω της εταιρείας το κράτος έκανε κοινωνική, νησιωτική, αγροτική και φορολογική πολιτική.

    [07] Αλ. Χαρίτσης: Ενεργοποίηση του 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ ως το τέλος Σεπτεμβρίου

    Την ενεργοποίηση του 50% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ ως το τέλος Σεπτεμβρίου και την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ ως το 2019, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

    Όπως είπε ο υφυπουργός ήδη έχουν ενεργοποιηθεί το 25% των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ποσοστό που θα διπλασιαστεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς επιδιώκεται η αξιοποίηση της θετικής συγκυρίας από το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αναφορικά με το ΠΔΕ, ήδη ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει μια μικρή αύξηση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει μια τριετία με ετήσιες αυξήσεις κατά 250 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διευθέτηση του χρέους, όπως και η αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα αποτελούν αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επιστροφή στην ανάπτυξη, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ μετά την απόφαση για επαναφορά του waiver θα προχωρήσει και στην ποσοτική χαλάρωση. Στα εργαλεία για την ανάπτυξη εκτός από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ ο υφυπουργός περιέλαβε τον νέο αναπτυξιακό νόμο, το «σχέδιο Γιούνκερ», την εφαρμογή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων υπό την «ομπρέλα» του ΕΤΕΑΝ.

    Ανέφερε τέλος ότι μόλις η οικονομία επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά θα πρέπει να καταργηθούν ορισμένα από τα φορολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν, όπως είπε, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

    [08] Διαψεύδεται η δήλωση ότι ο Φάρατζ γνωρίζει το αποτέλεσμα

    Εκπρόσωπος της εκστρατείας Leave.EU δήλωσε ότι ο επικεφαλής της, ο Νάιτζελ Φάρατζ, μόλις του είπε πως δεν γνωρίζει ποιο είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη χθες στη Βρετανία και θα κρίνει εάν η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε νωρίτερα ότι ο Φάρατζ είπε πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει προβάδισμα» στο δημοψήφισμα.

    «Αυτό είναι είδηση για εμένα. Δεν θα παραδεχόταν την ήττα, δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από ό,τι ξέρει οποιοσδήποτε άλλος. Οι κάλπες μόλις έκλεισαν», είπε ο εκπρόσωπος της Leave.EU, ο Άντι Ουίγκμορ.

    «Οι λέξεις που μου είπε επακριβώς πριν από περίπου δέκα λεπτά ήταν: "δεν ξέρω από πού ήρθε αυτό. Δεν έχω καμιά παραπάνω ιδέα από οποιονδήποτε άλλον», συνέχισε ο Ουίγκμορ.

    Εκπρόσωπος του Φάρατζ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

    [09] Υψηλή συμμετοχή βλέπει ο συμπρόεδρος της εκστρατείας LeaveEU

    Ο Ρίτσαρντ Τάις, ο συμπρόεδρος της εκστρατείας Leave.EU που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύει ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Πέμπτης ήταν υψηλή, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Στο Λονδίνο σημειώθηκαν σφοδρή βροχόπτωση και πλημμύρες.

    "Είναι πραγματικά συναρπαστικό το πόσο θερμά συμμετείχαν οι άνθρωποι. Έτσι νομίζω ότι, ανεξαρτήτως του καιρού, η συμμετοχή θα είναι υψηλή", είπε ο Τάις μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

    [10] Συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές ζητούν να παραμείνει ο Κάμερον στην πρωθυπουργία

    Ογδόντα τέσσερις Συντηρητικοί, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφουν μια επιστολή με την οποία τονίζουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    "Εμείς, οι υποστηρικτές της αποχώρησης και μέλη του Συντηρητικού κόμματος, σας ευχαριστούμε που δώσατε στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να επιλέξει τη μοίρα του στις 23 Ιουνίου 2016. Εκτιμούμε ότι, όποια και αν είναι η επιλογή του βρετανικού λαού, έχετε τόσο την εντολή όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να κυβερνάτε το έθνος" γράφουν οι βουλευτές.

    Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στις 22.00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας).

    Μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο είναι και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον.

    Ο Κάμερον, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής, επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Όμως πολλά μέλη του κόμματός του θεωρούσαν ότι θα βρισκόταν σε πολύ αδύναμη θέση στην περίπτωση εξόδου.

    [11] Έρευνα της εταιρείας YouGov, δίνει 52% στην παραμονή εντός ΕΕ

    Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προηγείται με το 52%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει το 48%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας YouGov που έγινε τηνημέρα που διεξήχθη το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

    Αντίθετα με τα συνηθισμένα exit poll, η έρευνα αυτή βασίστηκε στις απαντήσεις ενός προεπιλεγμένου δείγματος μέσω διαδικτύου αφού ψήφισαν.

    Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αυτό πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει το προβάδισμα».

    «Η συμμετοχή φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλή και μοιάζει σαν η Παραμονή να έχει προβάδισμα», ανέφερε.

    Η στερλίνα κατέγραψε άνοδο 0,75% έναντι του δολαρίου μετά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας της YouGov και των δηλώσεων του Φάρατζ.

    Δεν έγιναν δημοσκοπήσεις εξόδου διότι το περιθώριο στατιστικού σφάλματος για αυτό το χωρίς δημοψήφισμα ήταν υπερβολικά μεγάλο.

    Τα εκλογικά τμήματα στη Βρετανία, έκλεισαν στις 22:00 ώρα Βρετανίας (00:00 ώρας Ελλάδας).

    Υψηλή συμμετοχή βλέπει ο συμπρόεδρος της εκστρατείας LeaveEU

    Ο Ρίτσαρντ Τάις, ο συμπρόεδρος της εκστρατείας Leave.EU που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύει ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Πέμπτης ήταν υψηλή, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Στο Λονδίνο σημειώθηκαν σφοδρή βροχόπτωση και πλημμύρες.

    "Είναι πραγματικά συναρπαστικό το πόσο θερμά συμμετείχαν οι άνθρωποι. Έτσι νομίζω ότι, ανεξαρτήτως του καιρού, η συμμετοχή θα είναι υψηλή", είπε ο Τάις μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 June 2016 - 22:32:20 UTC