Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης για Brexit: H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας
  • [02] Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Όσο η Ευρώπη δεν λαμβάνει μεγάλες αποφάσεις θα υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα
  • [03] Φ. Γεννηματά για Brexit: Αρνητική εξέλιξη το αποτέλεσμα
  • [04] Κ. Χρυσόγονος: Πολιτικός και οικονομικός σεισμός το αποτέλεσμα στη Βρετανία
  • [05] ΤτΕ: Μικρός ο αντίκτυπος του Brexit στην Ελλάδα
  • [06] Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό
  • [07] Πολύ κοντά στη σύλληψη των δραστών του εγκλήματος στη Βουλιαγμένης βρίσκεται η ΕΛΑΣ
  • [08] Να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης καλεί τους απεργούς στα λιμάνια ο Θ. Δρίτσας
  • [09] Ο πρωθυπουργός Κάμερον ανακοίνωσε την προσεχή παραίτησή του
  • [10] Δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Αυστρίας στην ΕΕ, ζητά ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς
  • [11] Ν. Φάρατζ: Η ΕΕ πεθαίνει
  • [12] Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν την εικόνα ενός διαιρεμένου βασιλείου
  • [13] Ν. Κοτζιάς: Το βρετανικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την επιμονή μας για δεσμευτική συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ
  • [14] Αλ. Τσίπρας: Βαθιές δημοκρατικές τομές στην Ευρώπη
  • [15] Ντ. Τραμπ: Oι Βρετανοί πήραν πίσω τον έλεγχο της χώρας τους
  • [16] Έκτακτη σύσκεψη του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου σήμερα για το Brexit

  • [01] Κ. Μητσοτάκης για Brexit: H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας

    «H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας»επισημαίνει, σε δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η απόφαση των Βρετανών η οποία, όπως λέει είναι σεβαστή, αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη.

    «Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αφού διασφάλισε για δεκαετίες την ειρήνη και τη σταθερότητα, οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ενωσης».

    Ο κ. Μητσοτάκης ζητά να υπάρξει μια «μεγάλη συμφωνία αλήθειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κράτη και τους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς» με συγκεκριμένες, όπως επισημαίνει, «άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση». Για τον πρόεδρο της ΝΔ αυτός είναι ο μόνος δρόμοςγια να μη ζήσει η γενιά μας την κατακερματισμένη Ευρώπη του παρελθόντος, των εθνικισμών και των συγκρούσεων.

    "Αυτή είναι η πρόταση μας στον ελληνικό λαό: Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ενότητα και αλληλεγγύη να συνεχίσει την πορεία του μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης»καταλήγει στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    [02] Ν. Βούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Όσο η Ευρώπη δεν λαμβάνει μεγάλες αποφάσεις θα υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα

    Όσο δεν λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις για αλλαγές στην αρχιτεκτονική και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνεστε ότι ο καρπός αυτής της αβελτηρίας και της εμμονής στις συγκεκριμένες αυστηρές πολιτικές θα φέρνει τέτοια αποτελέσματα όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και αλλού. Και με αυτή την έννοια καταθέτω την ανησυχία διότι απεδείχθη ότι η αριστερή κριτική και η αντίσταση στις ασκούμενες πολιτικές είναι πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από δεξιές και ακροδεξιές καταστάσεις που οδηγούν σε οριακές καταστάσεις διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε πως πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο στην κατεύθυνση του να υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Ένωση ριζικά και ριζοσπαστικά μετασχηματισμένη ως προς την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, ως προς την πολιτική ενοποίηση, ως προς τη στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, του προσφυγικού κ.λπ. πράγματα που «μπαίνουνε στην άκρη, μπαίνουνε κάτω από το τραπέζι, ενώ η κρίση σοβούσε όλα τα τελευταία χρόνια και τώρα ήρθε στην επιφάνεια με ένα δραματικό τρόπο».

    Ο κ. Βούτσης εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και θετικές συνέπειες από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, π.χ., όπως ανέφερε, «για το ζήτημα του χρέους μπορεί να επανέλθει η πρόταση να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη και επίλυση των θεμάτων των οικονομικών. Αντίστοιχα για το προσφυγικό, αντίστοιχα για τις διατλαντικές συμφωνίες, την TTIP και τις άλλες που συζητιούνται τώρα εν κρυπτώ και παραβύστω, δηλαδή μπορούν να επιταχυνθούν κάποιες εξελίξεις στις οποίες η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, να είναι παρούσα».

    Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως ελπίζει πως μέσα από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς θα διαμορφωθεί μια ευρύτατη συναίνεση. «Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα κατατεθεί πρόταση την οποία θα συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή. Προσωπική μου γνώμη είναι για απλή, απλούστατη αναλογική, με το κατώτατο όριο», κατέληξε.

    [03] Φ. Γεννηματά για Brexit: Αρνητική εξέλιξη το αποτέλεσμα

    «Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για όλους μας» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο χαρακτήρισε, ως μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης.

    Η κ. Γεννηματά δήλωσε ακόμη ότι «χάθηκε μια μάχη, αλλά δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος» και πως «πρέπει να προβληματιστούμε για το αποτέλεσμα και τα αίτιά του».

    Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη να ληφθούν το ταχύτερο αποφάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

    «Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας και να εγγυηθούμε μια νέα πορεία για την Ευρώπη και το μέλλον της», επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Κ. Χρυσόγονος: Πολιτικός και οικονομικός σεισμός το αποτέλεσμα στη Βρετανία

    «Πολιτικό και οικονομικό σεισμό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9FM» του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    «Είναι πολιτικός και οικονομικός σεισμός αυτό το αποτέλεσμα σε πανευρωπαϊκή και ενδεχομένως και σε παγκόσμια κλίμακα. Για πρώτη φορά μετά από 60 και πλέον χρόνια αντιστρέφεται αυτή η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτό θα έχει σίγουρα πολύ σημαντικές συνέπειες πολύ πιο πέρα από τη Βρετανία και μέσα στη Βρετανία. Είναι τεκτονικός σεισμός. Και είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι η κ. Λεπέν ήδη πανηγυρίζει και σχεδιάζει αντίστοιχο γαλλικό δημοψήφισμα» τόνισε ο κ. Χρυσόγονος.

    [05] ΤτΕ: Μικρός ο αντίκτυπος του Brexit στην Ελλάδα

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Βασιλεία της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

    Στο περιθώριο της συνόδου οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης αναμένεται να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την ευρωζώνη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    Όσον αφορά για τον αντίκτυπό του στην Ελλάδα η ΤτΕ εκτιμά ότι θα είναι περιορισμένες οι συνέπειες.

    H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και είναι έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα, αν χρειαστεί σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, αν παραστεί αναγκαίο.

    Αυτό αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

    Η ΕΚΤ βρίσκεται σε επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η ίδια είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις εμπορικές τράπεζες τις οποίες επιβλέπει, έχοντας ήδη εκπονήσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την περίσταση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα στην θα παραμέινει ισχυρό τόσο κεφαλαιακά όσο και από άποψη ρευστότητας.

    [06] Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό

    Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με "ελεγχόμενο τρόπο". Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.

    [07] Πολύ κοντά στη σύλληψη των δραστών του εγκλήματος στη Βουλιαγμένης βρίσκεται η ΕΛΑΣ

    Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σύλληψη των δραστών του αποτρόπαιου εγκλήματος, με θύμα άνδρα 50 ετών, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος τα ξημερώματα της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2016, στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης.

    Η σορός του άτυχου άνδρα, ο οποίος είχε πολλά τατουάζ, αναγνωρίστηκε χθες από συγγενικό του πρόσωπο. Πρόκειται για Έλληνα ναυτικό, ο οποίος διέμενε στον Πειραιά και ήταν σεσημασμένος για ναρκωτικά. Χαρακτηριστικό της αγριότητας του εγκλήματος είναι ότι οι δολοφόνοι πολτοποίησαν το κεφάλι του 50χρονου και στη συνέχεια τον έκαψαν.

    «Από τη στιγμή που ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του θύματος, βρισκόμαστε πολύ κοντά στη σύλληψη των δραστών», τόνισαν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [08] Να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης καλεί τους απεργούς στα λιμάνια ο Θ. Δρίτσας

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά, ώστε στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τη σύμβαση παραχώρησης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να εξασφαλιστούν υπέρ των εργαζομένων η σταθερότητα και η ασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις, έδωσε από το Βήμα της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

    Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους που συνεχίζουν την απεργία τους να επιδείξουν ευρύ πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης για να λυθούν -όπως είπε- τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν και ταυτόχρονα να μην επηρεαστεί η αναπτυξιακή πορεία των δύο σημαντικών λιμανιών της χώρας.

    Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών, της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη, και ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναζητά λύσεις και επεξεργάζεται προτάσεις που θα έχουν το στοιχείο της δικαιοσύνης, του ρεαλισμού και της αναπτυξιακής προοπτικής.

    «Χρειάζονται σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας. Γιατί όλα τα ζητήματα σχετίζονται με λεπτές ισορροπίες. Η κυβέρνηση με επιχειρήματα και προτάσεις διεκδικεί πραγματικά να πείσει με υπεύθυνο τρόπο. Είμαστε προς το τέλος μιας νέας αρχής που αφορά τα λιμάνια, τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν μέσα από συνεννόηση, με αναπτυξιακούς όρους και κανόνες και κυρίως με προϋποθέσεις εργασιακής ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Χρειάζεται να διατηρηθεί και να μη χαθεί η συνεννόηση» υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας.

    [09] Ο πρωθυπουργός Κάμερον ανακοίνωσε την προσεχή παραίτησή του

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα την προσεχή παραίτησή του από τα πρωθυπουργικά καθήκοντα για να αφήσει σε κάποιον άλλον το μέλημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

    "Οι Βρετανοί έλαβαν μια σαφή απόφαση και πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη έναν νέο ηγέτη για να πάρει αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο Καμερον, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

    Ο Κάμερον διευκρίνισε πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το φθινόπωρο και την ανάδειξη ενός νέου ηγέτη από το Συντηρητικό Κόμμα του στη διάρκεια του συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου, στην ομιλία που εκφώνησε μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Μολονότι η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ προκάλεσε πανικό στις οικονομικές αγορές, με τη στερλίνα να κάνει βουτιά, όπως και τα χρηματιστήρια στην Ασία και την Ευρώπη, ο Κάμερον, ο οποίος είχε προβλέψει το χειρότερο πριν από το δημοψήφισμα σε περίπτωση εξόδου, επεδίωξε να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά την οικονομική υγεία της χώρας του.

    "Θα ήθελα να καθησυχάσω τις αγορές και τους επενδυτές ότι η βρετανική οικονομία είναι θεμελιωδώς σταθερή", δήλωσε.

    "Θα ήθελα επίσης να καθησυχάσω τους Βρετανούς που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες και τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή όσον αφορά την κατάστασή τους", πρόσθεσε.

    "Δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύει ο πληθυσμός μας, με τον οποίο κυκλοφορούν τα αγαθά μας και με τον οποίο πωλούνται οι υπηρεσίες μας", δήλωσε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως οι συζητήσεις θα αρχίσουν με την ΕΕ για τη διαπραγμάτευση της εξόδου και την εφαρμογή του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που πλαισιώνει τέτοιες διαπραγματεύσεις.

    Ο Κάμερον αποφάσισε συνεπώς να αφήσει τις συνομιλίες αυτές στον μελλοντικό διάδοχό του στην ηγεσία των Συντηρητικών.

    [10] Δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Αυστρίας στην ΕΕ, ζητά ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς

    Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να καταρρέει από την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις και να δέχεται χώρες, όπως η Τουρκία, τότε διακηρυγμένος πολιτικός στόχος για την Αυστρία καθίσταται η διενέργεια δημοψηφίσματος ως προς τη συνέχιση της παραμονής της στην ΕΕ, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, οΧάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του αυστριακούακροδεξιού εθνικιστικούΚόμματος των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από το 30%.

    Στιςδηλώσεις του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ζητά την παραίτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι, όπως ο ίδιος διατείνεται,υποστήριξαν την ενσάρκωση της αποτυχημένης ανάπτυξης στην Ευρώπη και με έστω λίγη αξιοπρέπεια και σεβασμό για το μέλλον της Ευρώπης, οφείλουν να παραιτηθούν άμεσα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί δίδαγμα εναντίον του πολιτικού συγκεντρωτισμού, αλλά και εναντίον της συνεχιζόμενης "απάτης" ως προς τη μετανάστευση, ενώ, όπως προσθέτει, σε αυτή τη "χαοτική κατάσταση", απαιτούνται μία μαζική αναδιάταξη των ευρωπαϊκών θεσμών, συνολική επιστροφή αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στα εθνικά Κοινοβούλια, όπως επίσης αναστολή της ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν καιεπανάκτηση της σημασίας της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

    [11] Ν. Φάρατζ: Η ΕΕ πεθαίνει

    Η ΕΕ πεθαίνει, πρόσθεσε σήμερα στις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που έγινε χθες.

    Η Βρετανία χρειάζεται τώρα μια "Brexit κυβέρνηση", σημείωσε και ζήτησε την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της εξόδου της από την ΕΕ.

    "Η ΕΕ καταρρέει, η ΕΕ πεθαίνει", σημείωσε.

    "Ελπίζω ότι ρίξαμε το πρώτο τούβλο από τον τοίχο. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς μια Ευρώπη κυρίαρχων κρατών", πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:Την παραίτηση του Κάμερον ζητά ο Φάρατζ

    [12] Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δείχνουν την εικόνα ενός διαιρεμένου βασιλείου

    Τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ένα βαθιά διαιρεμένο Ηνωμένο Βασίλειο, με το Λονδίνο, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία που ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ η βόρεια Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου.

    Αγγλία

    Η Αγγλία ψήφισε υπέρ της εξόδου, κυρίως η βόρεια και η νοτιοανατολική όπου η ρητορική για τη μετανάστευση επηρέασε τους ψηφοφόρους.

    Τα αποτελέσματα στο Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, μεταξύ των πρώτων που έγιναν γνωστά, έδειξαν 61,3% υποστήριξη στο Brexit.

    Ακολούθησε επικράτηση της ψήφου υπέρ της εξόδου σε όλη τη βόρεια Αγγλία, όπου το Σέφιλντ είχε ταχθεί ωστόσο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

    Το Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, ψήφισε οριακά υπέρ του Brexit.

    Η πόλη του Μάντσεστερ έκανε την εξαίρεση ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ σε ποσοστό 60%, αλλά κατώτερο από το προβλεπόμενο.

    Λονδίνο

    Η κοσμοπολίτικη παγκόσμια μητρόπολη των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η βρετανική πρωτεύουσα ψήφισε συντριπτικά ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, σε ποσοστό περίπου 60%.

    Χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κέντρο της Βρετανίας, το Λονδίνο έβλεπε την ιδιότητα του μέλους στην ΕΕ ως ένα προνόμιο για την επιχειρηματική του δράση και για την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη.

    "Το δημοψήφισμα έδειξε το κοινωνικό και πολιτιστικό χάσμα μεταξύ του Λονδίνου και της βρετανικής περιφέρειας. Μια κοσμοπολίτικη και κοινωνική-φιλελεύθερη Βρετανία επλήγη από μια πιο συντηρητική πλευρά και πολύ ανήσυχη για τη μετανάστευση", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Τζον Κέρτις στο BBC.

    Σκωτία

    Η φιλοευρωπαϊκή Σκωτία, όπως αναμενόταν, υποστήριξε την παραμονή σε ποσοστό 62% έναντι 38%. Και όπως ήταν επίσης αναμενόμενο, σε περίπτωση Brexit, ετοιμάζεται ήδη να διεκδικήσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

    Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, η Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι η Σκωτία βλέπει "το μέλλον της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Ουαλία

    Η Ουαλία υποστήριξε στην πλειονότητά της την έξοδο από την ΕΕ, αλλά πρωτεύουσα της, το Κάρντιφ, ψήφισε σε ποσοστό 60% παραμονή στην ΕΕ.

    Βόρεια Ιρλανδία

    Η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε 56% την παραμονή στην ΕΕ

    Το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική βιτρίνα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ζήτησε αμέσως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μια ενωμένη Ιρλανδία μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

    Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τόνισε ότι το δημοψήφισμα για την ΕΕ επιφέρει "τεράστιες συνέπειες στο χαρακτήρα του βρετανικού κράτους" γνωρίζοντας ότι η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

    Η ΕΕ διοχέτευσε δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τη Βόρεια Ιρλανδία μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες της "Μεγάλης Παρασκευής" του 1998, οι οποίες έθεσαν τέλος σε τρεις δεκαετίες θρησκευτικών συγκρούσεων μεταξύ καθολικών και προτεσταντών, οι οποίες και στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους 3.000 ανθρώπους.

    Γιβραλτάρ

    Ο βρετανικός θύλακας στο νότο της Ισπανίας, που φοβάται μήπως απομονωθεί από την υπόλοιπη ήπειρο και του οποίου η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις του με την ΕΕ, ψήφισε σε ποσοστό πάνω από 95% υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

    [13] Ν. Κοτζιάς: Το βρετανικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την επιμονή μας για δεσμευτική συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ

    «Μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επιβεβαιώθηκε η επιμονή μας για την ανάγκη πραγματοποίησης μιας δημοκρατικής δεσμευτικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας και για τον εκδημοκρατισμό των δομών της έτσι ώστε αυτή να λειτουργεί υπηρετώντας τους λαούς της Ευρώπης και να είναι ελκυστική στις κοινωνίες των κρατών-μελών» τονίζει, με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το τοπίο που διαμορφώνεται μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

    Ο κ. Κοτζιάς εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του «με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα ως προς το προσφυγικό ζήτημα, για τις αυξανόμενες τάσεις κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τονίζει την «ανάγκη καταπολέμησης του εθνικισμού και ακραίων συμπεριφορών».

    Επισημαίνει δε ότι «προτεραιότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών θα πρέπει να είναι η εγκατάλειψη τιμωρητικών λογικών και πολιτικών περιχαράκωσης και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας δημοκρατικού διαλόγου και συναίνεσης».

    [14] Αλ. Τσίπρας: Βαθιές δημοκρατικές τομές στην Ευρώπη

    "Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική", δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    [15] Ντ. Τραμπ: Oι Βρετανοί πήραν πίσω τον έλεγχο της χώρας τους

    "Είναι φανταστικό", οι Βρετανοί "πήραν πίσω τον έλεγχο της χώρας τους" με την ψήφο τους υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την άφιξή του στην Σκωτία για το νέο άνοιγμα ενός θερέτρου του του γκολφ.

    "Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικό, πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικό. Είναι φανταστικό", δήλωσε μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου που τον μετέφερε στο Τέρνμπερι, στην δυτική ακτή της Σκωτίας.

    Πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο ίδιος θα έκλινε προς την αποχώρηση από την ΕΕ.

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ έχει ανταλλάξει προσβολές με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υποστήριζε την παραμονή στην ΕΕ και σήμερα δήλωσε ότι θα παραιτηθεί τον Οκτώβριο.

    [16] Έκτακτη σύσκεψη του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου σήμερα για το Brexit

    Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία στις 17.00 ώρα Ελλάδας προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με πηγή στη γαλλική Προεδρία.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 June 2016 - 10:32:30 UTC