Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χίλιες δικογραφίες από τη λίστα Μπόργιανς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Βασιλειάδης
  • [02] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής
  • [03] Φοβάται και άλλα δημοψηφίσματα στην Ε.Ε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
  • [04] Γερμανική Αριστερά: H Ευρώπη έχει γίνει αντικοινωνικότερη και πιο άγρια
  • [05] Τζ. Πιτέλα: Υπεύθυνη για την κρίση της Ευρώπης είναι η αυστηρή πολιτική λιτότητας
  • [06] Νέο σχέδιο και πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα ζητά ο υπ. Οικονομίας της Γαλλίας

  • [01] Χίλιες δικογραφίες από τη λίστα Μπόργιανς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Βασιλειάδης

    Χίλιες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων της λίστας Μπόργιανς, που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, και οι υποθέσεις αυτές έχουν πάρει το δρόμο τους, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

    Είναι μόνο τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιοποίηση των πληροφοριών της λίστας Μπόργιανς και σύντομα αναμένονται και τα πρώτα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς, όπως σημείωσε, η εικόνα που έχει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις δείχνουν τη διάθεση να συμβιβαστούν και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.

    Τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Τσίπρα στη μάχη κατά της διαφθοράς είναι χειροπιαστά, και ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία, στα μέσα του Ιουλίου, θα παρουσιάσει στατιστικά στοιχεία με βάση τη δουλειά που έχει γίνει από τον ελεγκτικό μηχανισμό και τις εισαγγελικές αρχές της χώρας.

    Η υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας προχωράει αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, και στο πλαίσιο αυτής ειδικό κλιμάκιο του ελεγκτικού μηχανισμού της Ελλάδας θα επισκεφθεί τη Ρηνανία για να επιμορφωθεί στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

    «Στις 10 Ιουλίου, σε υλοποίηση της συμφωνίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ανεβαίνει το πρώτο κλιμάκιο του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού στη Ρηνανία με σκοπό την επιμόρφωση και τη μεταφορά της γνώσης από το κρατίδιο στην Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλειάδης και σημείωσε: «Η συμφωνία, πέρα από τη λίστα, προχωράει χωρίς πολλές φωνές, χωρίς πολλές ανακοινώσεις, και θα ακολουθήσει ταξίδι Γερμανών εκπαιδευτών στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα».

    Σε ερώτηση πόσο αισιόδοξος είναι, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε: «Πολεμάμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συμφωνία με τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία είναι μια συμφωνία η οποία γενικά προχωράει καλά κι έχει αποδώσει καρπούς. Θα αποδώσει και φορολογικούς, οικονομικούς καρπούς στη χώρα, με νομοσχέδιο που έρχεται τις επόμενες μέρες, και πιστεύουμε ότι θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ήδη περί τις χίλιες δικογραφίες για τη λίστα Μπόργιανς. Έχουν διαβιβαστεί, και η εικόνα που έχουμε, χωρίς να θέλουμε να είμαστε υπεραισιόδοξοι, δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό -συγκριτικά μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες λίστες- των ανθρώπων που είναι στη λίστα Μπόργιανς έχουν τη διάθεση συμβιβασμού και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί».

    [02] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής

    Σε εξέλιξη, αλλά με καλύτερη εικόνα είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Ν. Μαρμαρά στη Σιθωνία Χαλκιδικής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

    Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζονται στην περιοχή, όπου εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 62 πυροσβέστες με 31 πυροσβεστικά οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

    [03] Φοβάται και άλλα δημοψηφίσματα στην Ε.Ε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Ο πρόεδρος τηςΚομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε το φόβοότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και άσκησε κριτική στον Bρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild.

    Ο Γιουνκέρ δεν θεωρεί απίθανα και άλλα δημοψηφίσματα «διότι κατά κανόνα οι λαϊκιστές δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλουν την αντιευρωπαϊκή τους πολιτική κάνοντας πολύ θόρυβο». Θα πρέπει τώρα να αποδειχθεί γρήγορα ότι μετά την υπερψήφιση της εξόδου από την Ε.Ε. η Βρετανία θα τα πάει χειρότερα, «οικονομικά, κοινωνικά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη βδομάδα πρέπει να γίνει μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των πολιτών και τι πρέπει να γίνει με τους λαϊκιστές.

    Ο Γιουνκέρ επέκρινετον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έκανε το δημοψήφισμα και τώρα παραιτήθηκελόγω της ήττας,«διότι όταν κάποιος από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο καθυβρίζει την Ευρώπη, δεν μπορεί να τον εκλάβει κανείς την Κυριακή ως πεπεισμένο Ευρωπαίο».

    Εν τούτοις, το λεγόμενοBrexitδεν είναι η αρχή του τέλους κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν Η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναθέρμανση των επενδύσεων, στο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών.

    Εμμέσως έθεσε και θέμα παραίτησης του βρετανού επιτρόπου Τζόναθαν Χιλ, αρμόδιου για θέματαΟικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς. «Είναι πρωτίστως θέμα του ιδίου του λόρδου Χιλ,, τον οποίο εκτιμώ πολύ ως πεπειραμένο πολιτικό», είπε ο Γιούνκερ.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν εγγυήθηκε πάντως την θέση εργασίας των χιλίων περίπου βρετανών υπαλλήλων,«οι οποίο εργάζονται στηνΕυρωπαϊκή Επιτροπήςγια την Ευρώπη και όχι για την Μ. Βρετανία,το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

    [04] Γερμανική Αριστερά: H Ευρώπη έχει γίνει αντικοινωνικότερη και πιο άγρια

    Πρέπει να σταματήσει η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη και να ξεκινήσει η ανοικοδόμησή του,είπε σε συνέντευξή της στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της γερμανικής Αριστεράς «DieLinke» Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία επισήμανε ότι υπέρ της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.ψήφισαν ιδίως περιοχές με υψηλή ανεργία.

    Κατά την Σάρα Βάγκενκνεχτ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να«αναρωτηθείμετά το Brexit γιατί έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι απλουστευτικό να επιρρίπτεται η ευθύνη στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ή στο συντηρητικό κόμμα των Τορις διότι έκαναν τη λάθος καμπάνια για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε.Το αποτέλεσμα οφείλεται στη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ενώ αρνητική ήταν η ψήφος όσων έχουν ζημιωθεί»,είπε η αριστερή πολιτικός.

    Η Σάρα Βάγκενκνεχτ τόνισε επίσης ότι«η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν αρχικά ένα κοινωνικό εγχείρημα, το οποίο θα έφερνε ευημερία. Αυτό εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά» και τα κράτη-μέλη πιέζονται έντονα να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Αντίθετα, μεγάλες επιχειρήσεις δεν φορολογούνται αναλογικά. «Η Ευρώπη έχει γίνει αντικοινωνικότερη και πιο άγρια».

    Πέραν τούτου,«πολλοί θεωρούν τις Βρυξέλλες ως μια ζώνη απομακρυσμένη από τη δημοκρατία. Η Ε.Ε. θεωρείται «λομπικρατία», στην οποία οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις και οι πολίτες κανέναν».

    [05] Τζ. Πιτέλα: Υπεύθυνη για την κρίση της Ευρώπης είναι η αυστηρή πολιτική λιτότητας

    Υπεύθυνη για την κρίση της Ευρώπης είναι η αυστηρή πολιτική λιτότητας, είπε ο Ιταλός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ) Τζιάνι Πιτέλα σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Για να καταπολεμηθούν οι αιτίες της πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις και να ερμηνευθεί το σύμφωνο σταθερότητος με πιο ευέλικτο τρόπο.

    Το Brexit είναι μεν λυπηρό, αλλά«θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη για την Ευρώπη και να κάνουμεμια νέα αρχή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει το ευρωπαϊκό εγχείρημα», τόνισε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα.

    Ο Τζιάνι Πιτέλα είπε επίσης, ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη θα περιέχει θέματα όπως η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας και προτάσεις για τα δημοσιονομικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, των κοινωνικών ανισοτήτων των περιφερειών, της ασθενούς ανάπτυξης και της προσφυγική κρίσης. «Αν δεν λυθούν τα προβλήματα αυτά οι πολίτες θα συνεχίσουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε. Αν δεν συνεργαστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την επίλυσή τους τότε πραγματικά θα έρθει το τέλος της Ευρώπης», όπως είπε.

    Κατά τονΤζιάνιΠιτέλα«η πολιτική της λιτότητας είναι υπεύθυνη για την κρίση στην Ευρώπη. Αν η κυβέρνηση στην Μ. Βρετανία δεν είχε ακολουθήσει τόσο αυστηρή πολιτική λιτότητας δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ που είμαστε».

    [06] Νέο σχέδιο και πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα ζητά ο υπ. Οικονομίας της Γαλλίας

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν νέο οδικό χάρτη ο οποίος θα πρέπει να διαμορφωθεί έπειτα από διαβούλευση με τους ψηφοφόρους και μετά να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν και τα σχόλιά του ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Η δήλωση του Μακρόν περί πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος προχωρεί πέρα από τα σχόλια που έγιναν από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, οι οποίοι δήλωσαν αμφότεροι πως η ΕΕ πρέπει να "επανεφεύρει" τον εαυτό της μετά την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την Ένωση, αλλά δεν έκαναν καμιά αναφορά σε δημοψήφισμα.

    "Πρώτα θα οικοδομήσουμε αυτό το νέο σχέδιο με τους ευρωπαϊκούς λαούς και μετά θα υποβάλουμε αυτόν τον νέο οδικό χάρτη, αυτό το νέο σχέδιο, σε δημοψήφισμα", δήλωσε πριν από μια συζήτηση για τις επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα.

    Ο Μακρόν πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους ψηφοφόρους μέσω μιας σειράς από συζητήσεις τις οποίες αποκάλεσε "δημοκρατικές συνελεύσεις".

    "Πρέπει να γίνει μέσα στο σωστό πλαίσιο", πρόσθεσε ο υπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 June 2016 - 16:32:20 UTC