Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aλ. Τσίπρας: Σοκ ιστορικών διαστάσεων το Brexit
  • [02] Βουλή: Απόσυρση διατάξεων από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Σταθάκη
  • [03] Νίκολα Στέρτζον: «Η Σκωτία είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση»
  • [04] «Βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία
  • [05] Διαγωνισμός για τη δημιουργία εικαστικών έργων από την Εθνική Τράπεζα
  • [06] Τον ISIS δείχνει η Τουρκία για το μακελειό στο «Ατατούρκ»

  • [01] Aλ. Τσίπρας: Σοκ ιστορικών διαστάσεων το Brexit

    «Σοκ ιστορικών διαστάσεων» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης, αλλά «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit.

    Εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτική αντιμετώπιση της ΕΕ μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», ενώ η αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν, αλλά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν.

    Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει μάλλον «εικόνα διάλυσης», με τέσσερις διαφορετικές διακυβερνητικές συσκέψεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.

    Διαβάστε επίσης:

    H προσπάθεια διαμόρφωσης ενός "νοτίου άξονα", βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Ρέντσι

    Ο Αλ. Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει τώρα να αντεπιτεθούν.

    Με νέο Βρετανό πρωθυπουργό η άτυπη Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα

    [02] Βουλή: Απόσυρση διατάξεων από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Σταθάκη

    Αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, η τροπολογία του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη, για τη νομιμοποίηση εθίμων που επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά και αφορούσε ουσιαστικά τον πασχαλινό ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου. Η τροπολογία είχε ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων μετά από θετική εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

    Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, ότι στη συγκεκριμένη διάταξη η έννοια του εθίμου και η διαδικασία για τους όρους διεξαγωγής που προβλέπει με μόνο κριτήριο την επανάληψη από γενιά σε γενιά χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία και θα επανέλθει με άλλο νομοθέτημα. Ο κ. Σταθάκης, απέσυρε επίσης και τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 28, η οποία αφορά την ευθύνη των μελών των διοικητικών συμβουλίων των επιχειρήσεων και ανέφερε, ότι οι έννοιες του δόλου και της αμέλειας είναι ασαφείς χρειάζονται επεξεργασία μετά την οποία η διάταξη θα επανέλθει με άλλο νόμο.

    Τη διαφωνία του με την απόσυρση των διατάξεων εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. Αναφερόμενος στην απόσυρση της διάταξης για το έθιμο ο κ. Δένδιας, έκανε λόγο για "αντίποινα" της κυβέρνησης προς τον κ. Μυταράκη, επειδή ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας έθεσε μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θέμα ύπαρξης off-shore εταιρείας στο μετοχολόγιο της εφημερίδας "Η Αυγή".

    Σε ότι αφορά την απόσυρση της τροπολογίας για την ευθύνη των στελεχών των επιχειρήσεων ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι είναι λάθος, «με δεδομένο το πολύ κακό οικονομικό κλίμα που επικρατεί», όπως είπε. «Παρακάμπτω την προσπάθεια να μου αποδώσετε κίνητρο αντεκδίκησης προς τον κ. Μυταράκη», απήντησε απευθυνόμενος προς τον κ. Δένδια ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι «ούτε ο χαρακτήρας μου ούτε η σχέση μου με τον κ. Μυταράκη το επιτρέπουν. Η διάταξη είναι πολύ γενική πολύ ασαφής και παραβιάζει τον γενικό κανόνα».

    [03] Νίκολα Στέρτζον: «Η Σκωτία είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση»

    Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι η Σκωτία έχει την πρόθεση να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά την βρετανική ψήφο για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η Στέρτζον έκανε μία σύντομη και σαφή δήλωση στους δημοσιογράφους: «Η Σκωτία είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε, λιγότερο σαφώς ότι «άκουσε και έμαθε».

    [04] «Βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία

    Τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ην. Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, εκφράζει η κοινή δήλωση των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών, σύμφωνα με το προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ην. Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται». Επιπλέον, στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται πως υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «μεθοδευμένα», ενώ υπογραμμίζεται πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει», «κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί μια «μακρά περίοδος αβεβαιότητας».

    «Δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ» επισημαίνει το προσχέδιο της δήλωσης, στο οποίο αναφέρεται: «Μόλις αυτή η κοινοποποίηση παραληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με το Ην. Βασίλειο».

    Επίσης, στο προσχέδιο εκφράζεται η ελπίδα των «27» να παραμείνει το Ην. Βασίλειο «στενός εταίρος της ΕΕ», αναμένοντας να δηλώσει η Βρετανία τις «προθέσεις» της, προς αυτήν την κατεύθυνση.

    «Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Επίσης, οι «27» εκφράζουν, μέσω της δήλωσης, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι. Ειδικότερα, αναφέρεται πως: «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε, στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί από την τρέχουσα κατάσταση».

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο» συνεχίζει η κοινή δήλωση των «27» προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο».

    «Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, αναφορικά με την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων» συμπληρώνει η κοινή δήλωση και καταλήγει: «Γι 'αυτό ξεκινάμε σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».

    [05] Διαγωνισμός για τη δημιουργία εικαστικών έργων από την Εθνική Τράπεζα

    Την προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού για τη δημιουργία εικαστικών έργων, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα, με την ευκαιρία του εορτασμού των 175 χρόνων από την ίδρυσή της, με στόχο τη στήριξη, την ενθάρρυνση, την ανάδειξη και την προβολή νέων καλλιτεχνών.

    Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να προβεί στην εν λόγω δράση για να υποστηρίξει τη νέα γενιά των Ελλήνων καλλιτεχνών, συνεχίζοντας τη μακρά της παράδοση στη στήριξη του πολιτισμού και των τεχνών. Θέλοντας να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία και αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά της τέχνης στην πρόοδο και την ανάπτυξη, η Εθνική Τράπεζα θα επιλέξει για αγορά έως 15 έργα από τους συμμετέχοντες δημιουργούς, για εμπλουτισμό της καλλιτεχνικής συλλογής της, τα οποία και θα εκθέσει σε χώρο της Τράπεζας.

    Τα έργα που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι επίτοιχα, λόγω της ανάρτησής τους σε χώρους εργασίας και κοινού της Τράπεζας, και μπορούν να καλύπτουν όλα τα μέσα έκφρασης - ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, κατασκευές, ψηφιακή τεχνολογία, video, ή γλυπτά.

    Τα έργα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε διάσταση τα 2.00 μ.

    Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε καλλιτέχνης, απόφοιτος Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή με αποδεδειγμένη καλλιτεχνική δραστηριότητα, και ηλικία έως 40 ετών.

    Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, κάθε καλλιτέχνης καλείται να συμπληρώσει το δελτίο συμμετοχής που έχει αναρτηθεί στο ακόλουθοlinkhttps://www.nbg.gr/greek/Documents/deltio-symmetohis.pdfκαι να το αποστείλει στο email: ete.art-competition2016@nbg.grεντός της προκαθορισμένης προθεσμίας

    [06] Τον ISIS δείχνει η Τουρκία για το μακελειό στο «Ατατούρκ»

    Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με συνέπεια τον θάνατο 36 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 150. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ της Τρίτης καιαποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος. Συγκεκριμένα ο Μπ.Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

    «Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του»δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων. Αμέσως μετά, οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτό, που βρίσκεται έναν όρο πιο κάτω.

    Η επίθεση στο αναφερόμενο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, που συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τους αντάρτες του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

    Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

    Σημειώνεται πως οΤούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

    Διαβάστε επίσης: O Λευκός Οίκος καταδικάζει τη νέα επίθεση στην Τουρκία

    Επανέρχονται οι πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κωνσταντινούπολης


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 June 2016 - 10:32:25 UTC