Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Ανάγκη να συνεχίσει η ΕΈ την ιστορική πορεία της
  • [02] Επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη
  • [03] Το φαινόμενο του ντόμινο στην ΕΕ φοβάται ο Σόιμπλε μετά το Brexit
  • [04] Κανονικά στις 4 Ιουλίου οι πληρωμές των Επικουρικών
  • [05] Αίτηση για τηλεοπτική άδεια εθνικής εμβέλειας κατέθεσε ο ΣΚΑΙ
  • [06] "Αυγή": Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν σκιές γύρω από τα οικονομικά της εφημερίδας
  • [07] Α. Μέρκελ: Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο θα έχουν ρόλο στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία
  • [08] Μ. Ραχόι: Αν φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, φεύγει και η Σκωτία
  • [09] Φρανσουά Ολάντ: Οι διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία θα παραμείνουν σε ισχύ
  • [10] Είκοσι παιδιά χάθηκαν στην Ουαλία και έχει αρχίσει επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με το BBC
  • [11] «Vanity» στη Μύκονο. Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου εγκαινιάζεται τον Αύγουστο
  • [12] «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» επιστρέφει και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην 4η διοργάνωση του
  • [13] Τα φημισμένα μπαλέτα Μοϊσέγιεφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • [14] Μ. Ρέντσι: Ισπανία και η Πορτογαλία κινδυνεύουν με κυρώσεις από την ΕΕ για το έλλειμμά τους
  • [15] Γιούνκερ: Δεν θα αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας
  • [16] Νέα σύνθεση για το ΔΣ του ΚΘΒΕ ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Ανάγκη να συνεχίσει η ΕΈ την ιστορική πορεία της

    Τη λύπη του για την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει την ιστορική πορεία της και χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Καβάλα, όπου βρέθηκε το πρωί προσκεκλημένος της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, προκειμένου να παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις για την 103η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και τη μνήμη του πολιούχου Αποστόλου Παύλου.

    Κατά την αντιφώνησή του στην τελετή της ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Καβάλας, που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «για να έχει μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει ν? αντιληφθεί ότι τότε μόνον δικαιώνει την πορεία της, όπως αυτή χαράχθηκε από τους ιδρυτές της μετά την τραγική εμπειρία του β΄ παγκοσμίου πολέμου, όταν η πολιτική της βασίζεται στην αρχή σύμφωνα με την οποία η οικονομία οφείλει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία».

    «Η δυσμενής εξέλιξη της έκβασης του βρετανικού δημοψηφίσματος, η οποία εμάς τους Έλληνες μας λυπεί βαθύτατα, επειδή πιστεύουμε ότι η φυσική θέση της Μεγάλης Βρετανίας είναι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην όμως η λαϊκή ετυμηγορία πρέπει να γίνει σεβαστή, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να συνεχίσει την ιστορική ?κι όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για ολόκληρη την Ανθρωπότητα- πορεία της και χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, πολλώ μάλλον, όταν υπήρχε και πριν την ένταξη σ? αυτήν της Μεγάλης Βρετανίας. Αρκεί ν? αντιληφθεί, έστω και τώρα, ότι η επιβίωσή της εξαρτάται από την επιστροφή στις ρίζες της, εκείνες επί των οποίων οικοδόμησε την εκ μέρους της υπεράσπιση κυρίως των αρχών του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και την έκαναν τόσο ελκυστική, ώστε σχεδόν κάθε λαός της Γηραιάς Ηπείρου να επιθυμεί την ένταξή του σ? αυτήν ως ύψιστο βαθμό καταξίωσης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του χαρακτήρισε την Ελλάδα υπόδειγμα ευρωπαϊκής χώρας σημειώνοντας ότι «με τεράστιες θυσίες του λαού της συνεχίζει αταλάντευτη την ευρωπαϊκή της πορεία, και είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμβάλει, μαζί με τους λοιπούς εταίρους μας, προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

    [02] Επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ερντογάν τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και την ανάγκη για προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    [03] Το φαινόμενο του ντόμινο στην ΕΕ φοβάται ο Σόιμπλε μετά το Brexit

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο στην Ευρώπη.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο Σόιμπλε είπε ότι εμμένει στη δήλωση του ότι "το μέσα (στην ΕΕ) σημαίνει μέσα και το έξω σημαίνει έξω", προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο για να αποφασίσει το πότε θα υποβάλει το αίτημά της για αποχώρηση.

    Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσει τη "ζημιά" από το Brexit και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα "φαινόμενο του ντόμινο" στην ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

    Η μακροχρόνια αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit είναι πιθανότατα "δηλητήριο" για την οικονομία", υπογράμμισε.

    [04] Κανονικά στις 4 Ιουλίου οι πληρωμές των Επικουρικών

    Τη Δευτέρα θα πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ καθώς μπαίνει σε εφαρμογή από αυτό τον μήνα το νέο σύστημα πληρωμής που ορίστηκε με απόφαση του Γ. Κατρούγκαλου.

    Με βάση αυτό, η πληρωμή των Επικουρικών θα γίνεται τη δεύτερη εργάσιμη κάθε μήνα αντί να προκαταβάλλεται και αυτό προκειμένου να μην δημιουργείται χρηματοδοτικό κενό στα Ταμεία.

    Ηδη από τις αρχές της εβδομάδας είχε εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, στην οποία αναφερόταν ότι «σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4387/2016 και της υπ' αριθ.οικ.27677/1541/17-6-2016 Απόφασης Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ορίζεται στο εξής ως ημερομηνία καταβολής των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ ηδεύτερη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

    Αρχής γενομένης με τις συντάξεις μηνός Ιουλίου 2016, οι λογαριασμοί των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης θα πιστωθούνστις4/7/2016»

    [05] Αίτηση για τηλεοπτική άδεια εθνικής εμβέλειας κατέθεσε ο ΣΚΑΙ

    Η τηλεόραση του Σκάι κατέθεσε αίτηση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

    Αύριο αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις το Star, ο ΑΝΤ1 και ένας τηλεοπτικός σταθμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι σταθμοί αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατέβαλαν 30.000 ευρώ για να αγοράσουν το σχετικό παράβολο.

    Την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιουλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία του διαγωνισμού.

    Η ανακοίνωση των προεπιλεγέντων τηλεοπτικών σταθμών θα γίνει στις 14 Ιουλίου.

    [06] "Αυγή": Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν σκιές γύρω από τα οικονομικά της εφημερίδας

    Την προσπάθεια «ορισμένων» να δημιουργήσουν σκιές γύρω από τα οικονομικά της "Αυγής", για δεύτερη ημέρα, καταγγέλλει η εφημερίδα της Αριστεράς, σε ανάρτησή στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο "Καταπίνοντας την κάμηλο". Όπως επισημαίνεται, αναφέρονται στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, «με την προφανή σκοπιμότητα να δείξουν ότι "όλοι ίδιοι είναι" και απώτερο στόχο να συμψηφίσουν τις αμαρτίες τους, τα δανεικά κι αγύριστα από τις τράπεζες, τις οικείες off shore, τις δοσοληψίες με εμφανή και αφανή συμφέροντα».

    Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, η προσπάθεια επικεντρώνεται στη δημοσιοποίηση ή μη της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στη δημόσια ή μη (μέσω τραπεζών) εγγραφή όσων ήταν να εισφέρουν στο μετοχικό κεφάλαιο.

    Και τονίζεται «Ματαιοπονούν και πάλι», παραθέτοντας τις δύο ανοιχτές, δηλαδή δημόσιες, προσκλήσεις που δημοσιεύτηκαν στην έντυπη και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας στις 14.12.2013 και 01.01.2014

    Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρεται σε «σπερμολογία ότι αναδημοσιεύουμε δηλώσεις του Σόρος για το Brexit, επειδή τα... παίρνουμε από τον άνθρωπο που γκρέμισε τη στερλίνα...», που «δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να σχολιάσουμε»

    [07] Α. Μέρκελ: Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο θα έχουν ρόλο στη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί κατα τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική τους σχέση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής των 27.

    [08] Μ. Ραχόι: Αν φύγει η Βρετανία από την ΕΕ, φεύγει και η Σκωτία

    Η Σκωτία δεν μπορεί να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, διαμήνυσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά την άτυπη σύνοδο των ηγετών των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.

    Η Μαδρίτη αντιτίθεται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σκωτία για την πιθανή ένταξή της στην ΕΕ, τόνισε. "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Σκωτία δεν έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ισπανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε άλλον πέραν της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου", είπε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    "Τάσσομαι κατηγορηματικά κατά (μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης), οι συνθήκες είναι κατά και πιστεύω ότι όλοι είναι κατά. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει... τότε και η Σκωτία φεύγει", κατέληξε.

    [09] Φρανσουά Ολάντ: Οι διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία θα παραμείνουν σε ισχύ

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε σήμερα ότι η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφού οριστικοποιηθεί το "διαζύγιο" των δύο πλευρών, εφόσον επιθυμεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.

    Μιλώντας μετά την άτυπη σύνοδο των 27 χωρών-μελών της ΕΕ ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες με τη Βρετανία θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αποχώρησή της, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο κατασκευής του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ. Σε ισχύ θα παραμείνει και η διμερής συμφωνία (Γαλλίας-Βρετανίας) για τα σύνορα των δύο χωρών αφού, όπως είπε, "δεν έχει νόημα" να τερματιστεί.

    Στο μεταξύ, σημείωσε, οι άλλες χώρες-μέλη πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσουν τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τους για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην ανάπτυξη.

    Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμα της Γαλλίας ο Ολάντ είπε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πρόβλεψή της για το 2017, προσθέτοντας ότι η ελεγκτική αρχή της χώρας πάντοτε εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος.

    [10] Είκοσι παιδιά χάθηκαν στην Ουαλία και έχει αρχίσει επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με το BBC

    Επιχείρηση διάσωσης έχει αρχίσει για να βρεθούν 20 παιδιά που χάθηκαν στο Μπρέκον Μπίκονς, μια ορεινή περιοχή στην Ουαλία, μετέδωσε σήμερα το BBC.

    Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πως η τοπική υπηρεσία διάσωσης ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι γνωρίζει πού βρίσκονται τα παιδιά, όμως η χαμηλή νέφωση εμποδίζει την ορατότητα. Η ομάδα των διασωστών βρίσκεται κατά διαστήματα σε τηλεφωνική επαφή με τα παιδιά.

    Δύο παιδιά πιστεύεται ότι πάσχουν από συμπτώματα υποθερμίας, μετέδωσε το BBC προσθέτοντας ότι ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής εστάλη στην περιοχή για να βοηθήσει στις έρευνες.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τις υπηρεσίες διάσωσης της Ουαλίας.

    [11] «Vanity» στη Μύκονο. Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου εγκαινιάζεται τον Αύγουστο

    «Vanity» (ματαιοδοξία) στη Μύκονο; Πού αλλού μια έκθεση με τον παραπάνω τίτλο και εκθέματα κοσμήματα θα ταίριαζαν καλύτερα αν όχι στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων; Κάπως έτσι σκέφτηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που ετοίμασε την έκθεση «Vanity.Ιστορίες κοσμημάτων στις Κυκλάδες», η οποία εγκαινιάζεται αρχές Αυγούστου στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου. Η έκθεση, που δεν είναι μόνον αρχαιολογική, περιλαμβάνει κοσμήματα όλων των περιόδων, από την Εποχή του Λίθου ως σήμερα (επίσης δυο τοιχογραφίες και μια μεταβυζαντινή εικόνα), καθώς και ειδικά φτιαγμένα για την περίσταση κοσμήματα 12 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, διεθνώς καταξιωμένων, όπως η Λητώ Καρακοστάνογλου, ο Νίκος Κούλης, η Ιλεάνα Μακρή, η Ιωάννα Σουφλιά και ο Μηνάς. Η διάρκειά της θα είναι ένας χρόνος και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στις υπόλοιπες Κυκλάδες, με τερματικό σταθμό την Αθήνα.

    Γιατί, λοιπόν, Vanity; «Επιλέξαμε αυτό τον τίτλο πρώτον στα αγγλικά γιατί απευθύνεται σε διεθνές κοινό και δεύτερον γιατί η ματαιοδοξία εμπεριέχει τη βασικότερη παράμετρο των εκθεμάτων. Θέλαμε επίσης έναν σύντομο και εύληπτο τίτλο με αναφορά και στο σήμερα, μέσα από τον οποίο ο επισκέπτης να αντιλαμβάνεται κάτι οικείο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, ο οποίος και συμπληρώνει: «Τα κοσμήματα είναι αντικείμενα που δεν καταδεικνύουν μόνο φιλαρέσκεια και ματαιοδοξία, αλλά πολλές φορές είναι και μαγικά, έχουν φυλακτικές ιδιότητες, κρύβουν πολλά νοήματα και συνδηλώσεις.

    Ωστόσο, από όλα διαλέξαμε εκείνο που στην ουσία αποτελεί έναν κρίκο ο οποίος ξεκινά από την Εποχή του Λίθου και φτάνει στο σήμερα. Το κόσμημα είναι η μόνιμη φιλαρέσκεια, η βασική παράμετρος που παραπέμπει στη ματαιοδοξία που έχει ο άνθρωπος για την εμφάνισή του. Νομίζω ότι όλα αυτά δίνονται μέσω του ?Vanity' με τον καλύτερο τρόπο, σαν ένας λόγος, σαν μια εικόνα που κινεί αμέσως το ενδιαφέρον».

    Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην είναι και μια νύξη για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Μυκόνου. «Η Μύκονος είναι μια ετεροτοπία, γιατί ουσιαστικά εκεί κυριαρχεί ο «μη χρόνος» της διασκέδασης. Επομένως, κρύβεται και μια άλλη έννοια της ματαιοδοξίας, η κενότητα ως προς το γεγονός ότι δεν σε ενδιαφέρει τίποτα άλλο από το να περάσεις καλά τις ημέρες των διακοπών σου, που είναι και λογικό», τονίζει. Φυσικά υπάρχει και η γειτνίαση με τη Δήλο. «Είναι ο κρίκος που συνδέει το σήμερα της Μυκόνου με το χτες της Δήλου. Ξέρουμε καλά όχι μόνο από τις πηγές αλλά και από τις ανασκαφές ότι στη Δήλο υπήρχε έντονα η διάθεση της ματαιοδοξίας, της επίδειξης, της γλυκιάς ζωής», προσθέτει.

    [12] «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» επιστρέφει και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην 4η διοργάνωση του

    Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, εκπαιδευτικά προγράμματα, σκάκι και άλλα παιχνίδια, φιλοξενεί «το 4ο μικρό Παρίσι των Αθηνών», το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα .

    Με θέμα «Ομάδα και Τέχνες» («l'esprit d? equipe et les arts») το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 16 Οκτωβρίου, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι το σταθμό Λαρίσης, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και τελικά ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα διεθνές πολυ-φεστιβάλ. Για 10 ημέρες θα παρελάσουν πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια και άλλους εναλλακτικοί χώροι).

    [13] Τα φημισμένα μπαλέτα Μοϊσέγιεφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Τα φημισμένα ρωσικά μπαλέτα Μοϊσέγιεφ, η διασημότερη ομάδα φολκλορικού χορού στον κόσμο, έρχεται στην χώρα μας στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδος-Ρωσίας 2016», φέρνοντας στις καλλιτεχνικές αποσκευές της, πέρα από το κλασικό πρόγραμμά της, και μία ευχάριστη έκπληξη: Μία δική της φρέσκια προσέγγιση, ελληνικών χορών, πάνω σε συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Σε μία αρμονική, δημιουργική και εμπνευσμένη μίξη που αναμένεται να γοητεύσει και να ενθουσιάσει το ελληνικό κοινό.

    Πασίγνωστα και αγαπημένα στη χώρα μας, τα θρυλικά μπαλέτα Μοϊσέγιεφ επανέρχονται μετά από 12 χρόνια στην Ελλάδα για να δώσουν δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο, στις 29 και 30 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστούν και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4, 5 και 6 Ιουλίου.

    Τα μπαλέτα ιδρύθηκαν το 1937 στη Μόσχα και αποτελούν το πρώτο επαγγελματικό συγκρότημα παραδοσιακών και λαϊκών χορών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που μετράει, πλέον, σχεδόν 80 χρόνια ιστορίας. Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής τους ήταν ο χορογράφος και ερευνητής των παραδοσιακών χορών, Ιγκόρ Μοϊσέγιεφ ο οποίος έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Καλλιτέχνη του λαού της ΕΣΣΔ, του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας, καθώς και με πολλά άλλα βραβεία και διακρίσεις.

    [14] Μ. Ρέντσι: Ισπανία και η Πορτογαλία κινδυνεύουν με κυρώσεις από την ΕΕ για το έλλειμμά τους

    Η Ισπανία και η Πορτογαλία διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λάβει την απόφασή της επί του θέματος τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

    Οι δηλώσεις του Ρέντσι έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που για πρώτη φορά πραγματοποίησαν συνάντηση χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας. Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν καθυστέρησε την απόφασή της για το θέμα αυτό προκειμένου να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι η Κομισιόν ενδεχομένως να επιβάλει συμβολικά πρόστιμα στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα.

    [15] Γιούνκερ: Δεν θα αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

    Ο κ. ο Γιούνκερ ανέφερε ότι θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα ακούσω προσεκτικά αυτά που θα μου πει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύουμε να αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας. Δεν είναι δικό μας καθήκον, ούτε δική μας δουλειά», δήλωσε.

    ΟΓιούνκερ ανέφερε ότι σε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27», ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

    Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία», ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

    [16] Νέα σύνθεση για το ΔΣ του ΚΘΒΕ ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού

    Τέσσερα νέα πρόσωπα αντικατέστησαν ισάριθμα του προηγούμενου, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η σύνθεση του οποίου ανακοινώθηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Η θητεία του απερχόμενου επταμελούς Δ.Σ, που είχε ορισθεί τον περασμένο Ιούνιο (2015) ήταν ουσιαστικά συμπληρωματική αυτής του ...παραιτηθέντος προ-προηγούμενου, που έληγε στις 12 Ιουνίου 2016.

    Στη νέα σύνθεση (πέραν του προέδρου Άρη Στυλιανού, του αντιπροέδρου Δημοσθένη Δώδου και του μέλους- εκπροσώπου της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Χρύσας Σπηλιώτη, που παραμένουν στις θέσεις τους, υπάρχουν τέσσερα νέα πρόσωπα (Ακρίτας Καϊδατζής, Κατερίνα Αναστασίου, Στέφανος Χατζημιχαηλίδης και Ανδρέας-Ζωίλος- Δημητριάδης), που αντικαθιστούν τους αποχωρήσαντες: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργο Κορδομενίδη, Τιτίκα Δημητρούλια και Σπύρο Μπιμπίλα.

    Το νέο Δ.Σ, που θα έχει πλέον τριετή (ολόκληρη) θητεία, η οποία λήγει τον Ιούνιο του 2019, έχει ως εξής:

    - Άρης Στυλιανού, επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος.

    - Δημοσθένης Δώδος, αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος.

    - Ακρίτας Καϊδατζής, επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    - Ανδρέας- Ζωίλος Δημητριάδης, θεατρολόγος.

    - Κατερίνα Αναστασίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

    - Στέφανος Χατζημιχαηλίδης, εκπρόσωπος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

    - Χρύσα Σπηλιώτη, εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 June 2016 - 14:32:30 UTC