Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Λεβέντης: «Όποιος δεν ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που θα φέρει ο Τσίπρας εξυπηρετεί τα σχέδια του Μητσοτάκη»
  • [02] Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για ενεργειακά και λατομεία
  • [03] Μπ. Κερέ: Η ελληνική κρίση έδειξε την αδυναμία του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης
  • [04] Δεκτές οι αιτήσεις του «Μαρινόπουλος ΑΕ» από το Πολυμελές Πρωτοδικείο
  • [05] Πρ. Παυλόπουλος: Η απελευθέρωση της Δράμας τεκμηρίωσε οριστικώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας
  • [06] Χρ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εντός δύο μηνών, σε τρεις κύκλους ανά έτος, οι μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
  • [07] «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»- Μια σειρά που ενώνει το παρελθόν με το παρόν
  • [08] Με πέντε προτάσεις η Φ. Γεννηματά καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε διάλογο για τον εκλογικό νόμο
  • [09] Όλγα Γεροβασίλη: Αίτημα των Ελλήνων πολιτών ήταν και παραμένει περισσότερη και πραγματική δημοκρατία

  • [01] Β. Λεβέντης: «Όποιος δεν ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που θα φέρει ο Τσίπρας εξυπηρετεί τα σχέδια του Μητσοτάκη»

    «Όταν φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση εκλογικό νόμο με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17 χρόνια των νέων μας, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και προσθέτει:

    «Όποιος αρνηθεί ψήφο σε έναν τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν».

    «Ακόμη και ύπουλα να είναι τα κίνητρα του κ. Τσίπρα», συνεχίζει ο κ. Λεβέντης, «επειδή ο νόμος αυτός ήταν το όραμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και το αίτημα κορυφαίων πολιτικών του Κέντρου και της Αριστεράς, όποιος δεν ψηφίσει είναι υπηρέτης της δεξιάς και δεν δικαιούται να παρουσιάζεται ως δημοκράτης».

    Απαντώντας δε σε αυτούς που εμφανίζουν την ΕΚ «ουρά του κ. Τσίπρα, να κάνουν υπομονή. Εις τον χώρο του Κέντρου υπάρχουν προσωπικότητες που δεν γίνονται ουρά κανενός».

    Σημειώνει επίσης ότι «δημοσιογράφοι και συγκροτήματα που εξυπηρετούν προφανώς τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας επιτίθενται στην ΕΚ και προσωπικά στον Βασίλη Λεβέντη», επειδή «δήθεν τα έχουμε βρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούμε δεκανίκι της κυβέρνησης».

    [02] Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για ενεργειακά και λατομεία

    Κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Κοινοτική Οδηγία 2013/30.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο διασφαλίζονται οι πόροι της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων), προβλέπεται η άμεση στελέχωσή της με αποσπάσεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, λαμβάνονται μέτρα για την προετοιμασία του διαγωνισμού για την παραχώρηση του κοιτάσματος Νότιας Καβάλας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

    Επίσης, παρατείνεται για πέντε χρόνια η δυνατότητα καθορισμού λατομικών περιοχών, που λήγει τον Αύγουστο, προκειμένου όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία της αγοράς με αδρανή υλικά, ενώ ρυθμίζονται θέματα αδειοδότησης και λειτουργίας των λατομείων.

    Με άλλες διατάξεις, κωδικοποιείται η νομοθεσία για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και καταργείται η διαδικασία της κατάρτισης και των εξετάσεων για τους μηχανικούς που θέλουν να κάνουν ενεργειακές επιθεωρήσεις.

    [03] Μπ. Κερέ: Η ελληνική κρίση έδειξε την αδυναμία του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης

    Η ελληνική κρίση έδειξε την αδυναμία του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης, τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αργά και έχουν υψηλό κόστος για όλους.

    Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Κερέ υποστήριξε την ανάγκη ισχυρότερης ενοποίησης της Ευρωζώνης σημειώνοντας: «Το ευρώ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να προστατευθεί. Αυτό υποθέτει ότι θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενοποίησης σε χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, η οποία θα εστιάζει σε κοινούς θεσμούς της Ευρωζώνης που θα λογοδοτούν στους πολίτες. Χωρίς αυτή, η ικανότητά μας να αντιδρούμε θα είναι περιορισμένη και, για μια ακόμη φορά, θα χάσουν οι πιο ευάλωτοι και οι νεότεροι. Η εμπειρία από την κρίση με έχει πείσει ότι μία διακυβερνητική Ευρώπη, όπου οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τις κυβερνήσεις, θα καταδίκαζε το ευρώ σε μακροχρόνια αδυναμία».

    [04] Δεκτές οι αιτήσεις του «Μαρινόπουλος ΑΕ» από το Πολυμελές Πρωτοδικείο

    Απόφαση υπέρ του ομίλου Μαρινόπουλος, αλλά και των εργαζομένων του, έλαβε το Πολυμελές Πρωτοδικείο το οποίο έκανε δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για καθεστώς προστασίας της επιχείρησης ενόψει της διαδικασίας εξυγίανσης του άρθρου 99.

    Το δικαστήριο παρέχει με την απόφαση του προστασία της «Μαρινόπουλος» έως τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να εκδικαστούν οι προσφυγές του ομίλου για υπαγωγή του στο άρθρο 99.

    Με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύονται οι διαδικασίες κατασχέσεων από τους πιστωτές του ομίλου. Το δικαστήριο διατάσσει τη μη μεταβολή κάθε οικονομικού στοιχείου των επιχειρήσεων του ομίλου, παγώνοντας παράλληλα και κάθε διάθεση ακινήτου του αλλά και εξοπλισμού.

    Με την απόφαση επίσης γίνεται δεκτή η πρόσθετη παρέμβαση των εργαζομένων του ομίλου, οι οποίοι ζήτησαν να εξαιρεθούν από την προστασία υπέρ της «Μαρινόπουλος», ώστε να μπορούν αν δεν λαμβάνουν τους μισθούς τους να κινήσουν διαδικασίες για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

    Εξαιρούνται επίσης και οι καταβολές των μισθωμάτων για τα ακίνητα του ομίλου.

    [05] Πρ. Παυλόπουλος: Η απελευθέρωση της Δράμας τεκμηρίωσε οριστικώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας

    Οι αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους τεκμηρίωσαν οριστικώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας, δίνοντάς έτσι, τα επιχειρήματα εκείνα που γελοιοποιούν κυριολεκτικώς τη χονδροειδή και αδίστακτη σκοπιανή προπαγάνδα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του από την ακριτική Δράμα, όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί για να παραστεί στον εορτασμό για τη 103η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

    Μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η απελευθέρωση της Δράμας σηματοδοτεί μία από τις κορυφαίες στιγμές των Βαλκανικών Πολέμων, οι οποίοι σημάδεψαν ανεξίτηλα τη μετέπειτα ένδοξη πορεία του ελληνικού κράτους και του ελληνικού έθνους γενικότερα».

    «Η απελευθέρωση της Δράμας» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αλλά και οι όλοι αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους από τη μια πλευρά τεκμηρίωσαν οριστικώς και αμαχήτως την ελληνικότητα της Μακεδονίας, δίνοντάς μας έτσι, στο διηνεκές, τα επιχειρήματα που γελοιοποιούν, κυριολεκτικώς, τη χονδροειδή και αδίστακτη σκοπιανή προπαγάνδα. Και, από την άλλη πλευρά, ιδίως δε με βάση την τραγική εμπειρία του εθνικού διχασμού, που επακολούθησε, μας διδάσκουν ότι τα εθνικά μας δίκαια και το εθνικό μας μέλλον οφείλουμε να τα υπερασπισθούμε, κυρίως σ'αυτούς τους εξαιρετικά κρίσιμους καιρούς, με γνήσια ανιδιοτέλεια και με αρραγή ενότητα».

    [06] Χρ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εντός δύο μηνών, σε τρεις κύκλους ανά έτος, οι μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων

    Συντόμευση του απαιτούμενου χρόνου μετατάξεων και αποσπάσεων των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών, θα επιφέρει το νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, που προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τονίζει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Όπως αναφέρει, ο χρόνος που θα απαιτείται για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση υπαλλήλων από έναν φορέα σε έναν άλλο δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες, ενώ σήμερα οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν ακόμα και τρία χρόνια μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και να τοποθετηθούν σε νέα θέση.

    Σύμφωνα με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, το νέο σύστημα θα εφαρμόζεται τρεις φορές το χρόνο, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ σημειώνει ότι διασφαλίζεται η διαφάνεια και παύουν οι πελατειακές σχέσεις, καθώς εισάγεται ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των κενών θέσεων και ψηφιοποιούνται τα οργανογράμματα των υπηρεσιών.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

    ? Ποιες αλλαγές φέρνει στο καθεστώς κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων το νέο νομοσχέδιο;

    - Κατ' αρχήν, το νέο νομοσχέδιο θα λύνει το μεγάλο ζήτημα της ταχύτητας των μετατάξεων και αποσπάσεων, δεύτερον συνδέει τις ανάγκες των υπηρεσιών με τις σταδιοδρομικές επιλογές των υπαλλήλων, τρίτον εξορθολογίζει όλη τη δομή του δημόσιου τομέα, καθ' ότι προϋποθέτει την ύπαρξη νέων οργανογραμμάτων σε κάθε φορέα της διοίκησης και μάλιστα ψηφιακών, για να μπορεί να είναι διαφανής η διαδικασία των οργανικών θέσεων, που ζητάει και τέταρτον έχει όλες τις εγγυήσεις της ορθής επιλογής χωρίς να υπάρχουν πελατειακές ή άλλες λογικές με τις οποίες γίνονταν μέχρι τώρα οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις.

    ? Αναφέρατε ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ταχύτητας των μετακινήσεων, ότι δηλαδή επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες. Πόσος χρόνος εκτιμάται ότι θα απαιτείται από τη στιγμή που ο υπάλληλος κάνει την αίτηση μέχρι που να ικανοποιηθεί το αίτημα;

    - Μέσα σε 40 ημέρες θα έχει τελειώσει όλη η διαδικασία και ο υπάλληλος θα γνωρίζει σχετικά. Η λογική του νέου νομοσχεδίου είναι να υπάρχει μια ηλεκτρονική παρακολούθηση όλης αυτής της διαδικασίας και ο στόχος είναι να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, ώστε η κινητικότητα των υπαλλήλων, με βάση τις ανάγκες των ιδίων και της υπηρεσίας τους, να γίνεται σχεδόν καθημερινά. Προφανώς, η διοίκηση δεν είναι ακόμα ώριμη για να διαχειριστεί μια τέτοια αλλαγή και γι' αυτό, στην ουσία, θα γίνεται κάθε χρόνο σε τρεις κύκλους, ο πρώτος τον Φεβρουάριο, ο δεύτερος τον Μάιο και ο τρίτος τον Οκτώβριο. Από την ώρα που κάποιος φορέας θα ζητάει μία θέση έως την ώρα που θα την καλύπτει δεν θα πρέπει να έχει περάσει το χρονικό όριο των δύο μηνών.

    ? Σήμερα πόσος είναι ο αντίστοιχος χρόνος;

    - Σήμερα η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρία χρόνια. Η διαδικασία θα γίνεται πλέον στη βάση των αναγκών του Δημοσίου και στην βάση επιλογών του κάθε εργαζόμενου. Μια βασική διαφοροποίηση του νέου συστήματος είναι ότι ο φορέας προέλευσης δεν έχει λόγο σε αυτή τη διαδικασία. Βεβαίως, σε αντάλλαγμα, θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει θέσεις μέσω της κινητικότητας. Προφανώς, θα ρωτήσουν κάποιοι «κι' αν φύγουν όλοι στο τέλος τι θα μείνει;» Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πιθανό πρόβλημα, συστήνεται μια κεντρική επιτροπή κινητικότητας, η οποία κατά κάποιο τρόπο συντονίζει όλα αυτά τα αιτήματα, τους δίνει σειρά προτεραιότητας, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει μια δικλίδα που θα προβλέπει ότι όταν κάποιος φορέας δεν έχει τουλάχιστον το 80% των οργανικών θέσεων καλυμμένο να μην μπορεί να φύγουν υπάλληλοι από αυτόν.

    ? Προβλέπονται κίνητρα για μετακινήσεις σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές;

    - Βέβαια. Προβλέπονται κίνητρα πολύ συντομότερης βαθμολογικής εξέλιξης, διατηρούνται όλα τα επιδόματα σε οικονομική βάση και σε βάθος χρόνου η ελπίδα μας είναι όλες οι εξειδικευμένες θέσεις να συνδέονται με διευρυμένα οικονομικά κίνητρα.

    ? Υπάρχουν κλάδοι που εξαιρούνται από το σύστημα;

    - Οι εξαιρέσεις είναι όσο γίνεται λιγότερες. Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί διότι κινούνται με βάση τις ανάγκες που έχουν τα σχολεία. Όμως όσοι εκπαιδευτικοί είναι σε διοικητικές θέσεις του δημόσιου τομέα συμμετέχουν κανονικά στην κινητικότητα. Εξαιρούνται ακόμα οι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας, καθώς ακολουθούν ξεχωριστό σύστημα κινητικότητας και θα εξαιρεθούν επίσης, οι ιατρικές και νοσηλευτικές ειδικότητες των νοσοκομείων, διότι προφανώς ένας γιατρός δεν μπορεί να «κινηθεί» μέσα στη διοίκηση. Δεν θα εξαιρεθεί όμως το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων.

    ? Από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο καθεστώς;

    - Ο στόχος, είναι να λειτουργήσει από 1η Ιανουαρίου 2017, που σημαίνει ότι το πρώτο κύμα κινητικότητας θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα θα επαναλαμβάνεται, όπως προανέφερα, και τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο.

    [07] «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»- Μια σειρά που ενώνει το παρελθόν με το παρόν

    Το ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου», με θέμα τη ζωή, τη διδαχή και την ιστορική μορφή του Αποστόλου Παύλου παρουσιάσθηκε στις 30 Ιουνίου σε ειδική προβολή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Ρώμη.

    Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ, έξι επεισοδίων, γυρίστηκε στην Ιερουσαλήμ, στην Ελλάδα, στον Λίβανο, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Συρία και στην Κύπρο. Κύριος στόχος του σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη ήταν να ενώσει το παρελθόν με το παρόν, σε ένα ταξίδι που συμπεριλαμβάνει μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και ναούς.

    Η σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ, Αναστασία Μάνου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι το «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κατά την παρουσίασή του στις Κάννες, την περασμένη άνοιξη, ενώ πρόκειται να παιχτεί σύντομα στη Γερμανία και στην Πολωνία.

    Η παραγωγή είναι της White Fox, με συμπαραγωγό το κανάλι ΟΤΕ History Channel. Τα γυρίσματα έγιναν και σε χώρες στις οποίες επικρατούν εντάσεις και βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές συγκρούσεις, με ουσιαστικούς κινδύνους που θέλησε να αψηφήσει το σύνολο των μελών της παραγωγής.

    «Επιλέξαμε για τη σειρά αυτή όχι ένα τουριστικό οδοιπορικό, αλλά μια σύνθεση γεωγραφικών σημείων με έντονη ιστορική αναφορά, τόσο για τον Απόστολο Παύλο όσο και για την πορεία του Χριστιανισμού», τόνισε η σεναριογράφος, κατά την εκδήλωση που οργανώθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην "Αιώνια Πόλη", προσθέτοντας ότι η σειρά είναι μεταγλωττισμένη τόσο στα ιταλικά όσο και σε πολλές άλλες γλώσσες.

    «Ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος κήρυξε τον λόγο του Θεού στα ελληνικά και ολοκλήρωσε την επίγεια πορεία του στη Ρώμη, είναι ένας σημαντικότατος κρίκος που συνδέει τις δυο αυτές μεσογειακές χώρες», τόνισε, από την μεριά του, ο Έλληνας πρέσβης στην ιταλική πρωτεύουσα, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

    «Πρόκειται σίγουρα για μια ιδιαίτερα πολυσύνθετη προσωπικότητα, η οποία και αλλάζει στην πορεία της ζωής της. Μετεξελίσσεται σε κάτι το πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό που είναι στην αρχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Καραντινάκης.

    Όπως τόνισε ο Έλληνας δημιουργός, «σε μια εποχή στην οποία ζούμε εξάρσεις φανατισμού, είναι σαφώς σημαντικό να προσεγγίζουμε μια προσωπικότητα που μπορεί πράγματι να χαρακτηρισθεί σπάνια πνευματική».

    «Ο Απόστολος Παύλος σήκωσε στην πλάτη του και μας έφερε, μας παρουσίασε μια καινούρια θέαση σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο. Και με κέντρο τον άνθρωπο, έδωσε μιαν άλλη διάσταση στον Χριστιανισμό, εκείνη που γνωρίζουμε σήμερα. Είναι ένα από τα κύρια στοιχεία που προσπαθούμε να αναδείξουμε στο ντοκιμαντέρ αυτό που του αφιερώσαμε», υπογράμμισε, τέλος, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης μας.

    [08] Με πέντε προτάσεις η Φ. Γεννηματά καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε διάλογο για τον εκλογικό νόμο

    Πρόταση πέντε σημείων για να επιτευχθεί συναίνεση μέσω διαλόγου όλων των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα του εκλογικού νόμου, κατέθεσε με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση του μπόνους και δικαίωμα ψήφου στα 17.

    Η πρόταση της κ. Γεννηματά περιλαμβάνει:

    1) Πλήρη κατάργηση του μπόνους και να δίνεται μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το 42% σε εκλογές και θα ανέρχεται σε 25-30 έδρες.

    2) Να διατηρηθεί το όριο 3% για είσοδο στη Βουλή.

    3) Να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

    4) Να δοθεί ψήφος στα 17.

    5) Να δοθεί ψήφος στους ομογενείς και Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

    Η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι θα πάρει σχετική πρωτοβουλία άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κάλεσε αφενός την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης αποσπασματικών διατάξεων τα οποία δεν τυγχάνουν της απαιτούμενη ευρύτερης αποδοχής και αφετέρου την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του πολιτειακού και θεσμικού της ρόλου.

    Ακόμη, η κ. Γεννηματά στη μακροσκελή ανακοίνωση της ασκεί έντονη κριτική τόσο στον κ. Τσίπρα που «για λόγος επικοινωνιακού αντιπερισπασμού και κομματικών επιδιώξεων», όπως λέει, εξήγγειλε αλλαγές στο σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.

    Επικρίνει επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση που, όπως σημειώνει, «για να εξυπηρετήσεις τις δικές της σκοπιμότητες αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στον διάλογο και κατάθεση των δικών της προτάσεων».

    [09] Όλγα Γεροβασίλη: Αίτημα των Ελλήνων πολιτών ήταν και παραμένει περισσότερη και πραγματική δημοκρατία

    «Αίτημα των Ελλήνων πολιτών ήταν και παραμένει περισσότερη και πραγματική Δημοκρατία», αναφέρει, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal.gr. Μεταξύ άλλων η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:

    H απλή αναλογική

    «Η αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάνουμε λοιπόν και έγκαιρα. Φέρνουμε την πρόταση για απλή αναλογική πολύ νωρίτερα από τον εκλογικό χρόνο, ώστε να μην υπάρχει ούτε καν η υπόνοια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Το είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές και συνεπώς τηρούμε τη δέσμευσή μας», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καταθέτει τον εκλογικό νόμο για να διαιωνίσει τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στα κυβερνητικά σχήματα, η κ. Γεροβασίλη απαντά ότι εκ του πονηρού θα ήταν αν υποστήριζε η κυβέρνηση το παρόν σύστημα που δημιουργεί έντονες στρεβλώσεις στην αντιπροσωπευτικότητα και δημιουργήθηκε από τους προκατόχους της, ακριβώς με τη λογική της ωφελιμιστικής διαχείρισης του εκλογικού αποτελέσματος.

    «Το αίτημα των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, πιστεύουν στην απλή αναλογική, ήταν και παραμένει "περισσότερη" και "πραγματική Δημοκρατία". Ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος καθιστά τη Βουλή πραγματικά αντιπροσωπευτικό της ελληνικής κοινωνίας θεσμό, και ταυτόχρονα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία, δίνοντας ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νεότερους πολίτες», δηλώνει η Όλγα Γεροβασίλη και σημειώνει πως «είναι θετικό το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα της Βουλής βρίσκονται σε παρόμοια λογική, αφήνοντας τη Νέα Δημοκρατία μόνη να επιμένει παράφωνα σε ένα στρεβλό και ελάχιστα αντιπροσωπευτικό σύστημα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 July 2016 - 18:32:29 UTC