Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ένα σημαντικό ταξίδι για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας»
  • [02] Τομάς Πικετί: Μέρκελ και Ολάντ να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ και Podemos
  • [03] Πιο ελκυστικό οικονομικό κέντρο έναντι του City στο Λονδίνο θέλει να κάνει η Γαλλία το Παρίσι
  • [04] «Ψηφίζουμε Ελλάδα» δηλώνουν Ελληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Αλ. Τσίπρα στην Κίνα
  • [05] Ο Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός των Αθηνών επαναλειτουργεί το απόγευμα
  • [06] Στην Τρίπολη το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών ΜΜΕ
  • [07] Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά μεταναστών
  • [08] Νίκος Φίλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Απλή αναλογική για γνήσια λαϊκή εκπροσώπηση και στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις»
  • [09] «Καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική» ζητά η Μέρκελ
  • [10] Η απλή αναλογική επιτρέπει να εκφραστούν καλύτερα οι συσχετισμοί των κοινωνικών δυνάμεων, εκτιμά ο Ν. Παρασκευόπουλος
  • [11] Χρ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εντός δύο μηνών οι μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων

  • [01] «Ένα σημαντικό ταξίδι για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας»

    Σημαντική για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψη του στην Κίνα.

    Σε ανάρτησή του στο Twitter για την άφιξη του στο Πεκίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει:

    «Άφιξη στο Πεκίνο.Ένα σημαντικό ταξίδι για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε πολιτικό & οικονομικό επίπεδο».

    [02] Τομάς Πικετί: Μέρκελ και Ολάντ να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ και Podemos

    Η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ είναι μια ευρωπαϊκή καταστροφή. Η Γερμανία συμπεριφέρεται ως παντογνώστης και φέρει την κύρια ευθύνη για το Brexit. Το Βερολίνο έβαλε θηλιά γύρω από τον λαιμό των χωρών της νότιας Ευρώπης. Φρανσουά Ολάντ και Άγγελα Μέρκελ πρέπει να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos. Να γίνει αναστολή καταβολής χρεών του Νότου μέχρι να αρχίσουν να αναπτύσσονται, είπε μεταξύ άλλων ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Τομάς Πικετί σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο LENA (Leading European Newspaper Alliance), στο οποίο ανήκει και η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

    Τι θα συμβούλευε ο Τομάς Πικετί τον Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο, αν τους είχε απέναντί του; «Θα έκανα έκκληση και στους δύο και θα τους έλεγα: Στηριχτείτε στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos. Δεν είναι τέλειοι, δεν έχουν καμιά εμπειρία, αλλά είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνοι από τους Βρετανούς, Ούγγρους και Γάλλους δεξιούς λαϊκιστές, διότι αυτοί τουλάχιστον σκέπτονται διεθνιστικά. Εκτός αυτού, η Μέρκελ και ο Ολάντ θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Ισπανία και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ότι χρειαζόμαστε ένα μορατόριο, μια συμφωνία προσωρινής αναστολής της πληρωμής των χρεών για όσο διάστημα δεν υπάρχει ανάπτυξη».

    Ο Γάλλος οιονομολόγος, ο οποίος είχε προειδοποιήσει από την έναρξη της ελληνικής κρίσης για πιθανή κατάρρευση της Ευρώπης, υποστήριξε επίσης ότι «το Βrexit είναι μια πολιτική καταστροφή, κυρίως για τους νέους. Στην Ευρώπη παίζουμε εδώ και χρόνια με τη φωτιά. Παραδόξως, όμως, η έξοδος ήρθε από μια χώρα η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Εν τούτοις είναι δική μας η ευθύνη, διότι η Ευρώπη απέτυχε στην αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διότι μετατρέψαμε την κρίση του 2008, η οποία ήρθε από έξω, σε ευρωπαϊκή κρίση, διότι κάναμε την αμερικάνική κρίση μια συλλογική κρίση χρέους η οποία δεν λέει να τελειώσει. Και ενώ οι ΗΠΑ ανέκαμψαν, προκαλέσαμε στην ευρωζώνη μια δεύτερη ύφεση».

    Ο Τομάς Πικετί εξήγησε και το γιατί: «Επειδή πήραμε τις λάθος αποφάσεις. Θέλαμε να εξαλείψουμε τα ελλείμματα όσο γίνεται πιο γρήγορα, και έτσι καταπνίξαμε εν τη γενέσει της την ανάπτυξη. Ελπίζω ότι οι ηγέτες των κυβερνήσεων, κυρίως η Άγγελα Μέρκελ, θα το αντιληφθούν τώρα και θα αλλάξουν τη στάση τους».

    Για το ποιος φέρει την ευθύνη του Brexit o Πικετί απάντησε: «Την κύρια ευθύνη για το Brexit τη φέρουν οι Βρετανοί πολιτικοί, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίσης ευθύνη. Επέτρεψαν για καθαρά εγωιστικούς λόγους να βυθιστεί η Ευρώπη όλο και βαθύτερα στην κρίση».

    [03] Πιο ελκυστικό οικονομικό κέντρο έναντι του City στο Λονδίνο θέλει να κάνει η Γαλλία το Παρίσι

    Η Γαλλία επεξεργάζεται τρόπους προκειμένου να καταστήσει το Παρίσι πιο ελκυστικό οικονομικό κέντρο έναντι του City στο Λονδίνο, μετά την απόφαση των Βρετανών ν' αποχωρήσουν από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

    ?Γνωρίζουμε ότι οι όμιλοι που έχουν την έδρα τους στο City, σχεδιάζουν την εγκατάστασή τους στο Δουβλίνο, στο Άμστερνταμ, στη Φραγκφούρτη και στο Παρίσι. Επεξεργαζόμαστε μέτρα τα οποία μπορούν να μας κάνουν περισσότερο ελκυστικούς. Κυρίως στη φορολογία, αλλά και στο καθεστώς των ξένων πολιτών,? δήλωσε ο Βαλς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ?Le Parisien.?

    ?Λέω στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες: Καλώς Ήρθατε στο Παρίσι! Ελάτε να επενδύσετε στη Γαλλία,? δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρωθυπουργός.

    [04] «Ψηφίζουμε Ελλάδα» δηλώνουν Ελληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Αλ. Τσίπρα στην Κίνα

    «Ψηφίζουμε Ελλάδα, διότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν φθάσει σε ένα σημαντικό επίπεδο και δημιουργούν προϊόντα υψηλής ποιότητας» δηλώνει στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κίνα ο Νίκος Κουτσιανάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Apivita και ο Βασίλης Θεοχαράκης, επικεφαλής του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, συμπληρώνει: «Υπάρχει έδαφος για την ανάπτυξη των οικονομικών και επιχειρηματική σχέσεων Ελλάδας-Κίνας».

    Λίγη ώρα, αφότου η ελληνική αντιπροσωπεία υπουργών και επιχειρηματιών με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έφθασε στην Κίνα, οι δυο γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προδιαθέτουν για το πλαίσιο των συνομιλιών τους με την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία της χώρας των περίπου 1,360 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

    Στόχος των 40 Ελλήνων επιχειρηματιών είναι η περαιτέρω ανάπτυξη διμερών σχέσεων. «Το ταξίδι είναι σημαντικό, μεταξύ άλλων και για να δείξουμε τη συμβολή της επιχειρηματικότητας, σε αυτό το ταξίδι του πρωθυπουργού που είναι πολύ σημαντικό» δηλώνει στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουτσιανάς.

    Την ίδια στιγμή, όμως, το βλέμμα του δεν παύει να είναι στραμμένο και στην κατάκτηση της ίδιας της ελληνικής αγοράς: «Χρειάζεται να ξαναδούμε το Είναι μας. Να ξαναδούμε την Ελλάδα. Όλοι μας. Το κοινωνικό σύνολο να πρωτοστατήσει «ψηφίζοντας», αγοράζοντας καθημερινά ελληνικά προϊόντα. Το πιο σημαντικό είναι να πουλήσουμε τα προϊόντα μας πρώτα και κύρια στον τόπο μας. Δηλαδή εμείς οι ίδιοι πρέπει να ψηφίσουμε Ελλάδα. Διότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν φθάσει σε μια ποιότητα σημαντική, με τις διαφοροποιήσεις που έχει ο καθένας μας. Όμως, είναι τραγικό, για παράδειγμα τα ελληνικά βότανα να έχουν μερίδιο αγοράς μόλις 4%, τα ελληνικά καλλυντικά 7% ή τα φάρμακα 8% μέσα στην Ελλάδα Το δεύτερο σημαντικό είναι η επιχειρηματικότητα».

    «Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι η κοινωνία, η επιχειρηματικότητα και η πολιτική πρέπει να ξαναβρούν τις αξίες τους» σημειώνει και προσθέτει μιλώντας για τη σχέση πολιτικής και επιχειρηματικότητας: «Είναι καιρός να ξαναδιδάξουμε πολιτισμό και επιχειρηματικότητα. Οι πολιτικοί πρέπει να ξανασκεφθούν ότι δεν συνιστά πολιτική η αντιπολίτευση. Πρέπει να κάτσουν όλοι μαζί στο τραπέζι, στη λογική της συναίνεσης. Χρειάζεται πρόγραμμα, χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο, κοστολογημένο και προτεραιοποιημένο, με προτεραιότητα στον τουρισμό».

    Σχολιάζοντας σκωπτικά το δρόμο που παγκοσμίως έχει πάρει η επιχειρηματικότητα σημειώνει ότι «η επιχειρηματικότητα που έχουμε δημιουργήσει, δεν οδηγεί πουθενά. Παγκοσμίως. Έχει οδηγήσει μόνο σε παγκόσμιο χρέος 200 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επιχειρηματικότητα δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται».

    [05] Ο Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός των Αθηνών επαναλειτουργεί το απόγευμα

    Την ικανοποίησή του εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατήρ Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού και Καθεδρικού Ναού των Αθηνών, για την επαναλειτουργία του σήμερα το απόγευμα στις 19.00.

    Έπειτα από μια εκτενή αναφορά στις επισκευές που πραγματοποιήθηκαν βάσει μελετών «με όλη τη βοήθεια της Τέχνης και της Επιστήμης και απεκατεστάθη ο ναός πλήρως και όσον αφορά τη στατική του κατάσταση αλλά και όσον αφορά τον αισθητικό του διάκοσμο», εκτιμά ότι είναι «ομορφότερος από ό,τι ήταν».

    Παράλληλα, γνωστοποιεί την ιστορία του ναού, που οικοδομήθηκε από το υστέρημα ανθρώπων, σε «χρόνια ένδειας για την Ελλάδα, καθότι το 1842 η χώρα μας ήταν καθημαγμένη από τον αγώνα και πτωχή», προκειμένου «ο ναός της τότε πρωτεύουσας να είναι αντάξιος και της φήμης της αρχαίας της πόλεως, αλλά και της ευλαβείας των Αθηναίων». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ότι «σε συνεργασία του μητροπολίτου Αθηνών, του βασιλέως Όθωνος και του δημάρχου των Αθηναίων, ξεκίνησε ο ναός, εδαπανήθησαν αρκετά χρήματα? και το 1862 εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στη λατρεία, ενώ οι τοιχογραφίες κ.ά. ολοκληρώθηκαν το 1893-95».

    Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «σε αυτό το ναό έχουν λάβει χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα όλων των προσωπικοτήτων του έθνους», δηλώνει συγκινημένος και χαρούμενος για την επαναλειτουργία του και «Γιατί μπορεί να είναι μικρός, αλλά όλα του τα στοιχεία είναι καλλιτεχνικά άψογα».

    Εμφατικά, μάλιστα, τονίζει: «Εμείς δεν διαθέτουμε τους Καθεδρικούς, τα Ντουόμο κ.λπ. που έχουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά αυτός ο ναός εκφράζει την Αθήνα της εποχής που κτίστηκε και διαθέτει και σεμνότητα. Η σεμνότητα αυτή στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα από τα στοιχεία της».

    [06] Στην Τρίπολη το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών ΜΜΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί σήμερα οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημοτικών ΜΜΕ που διεξάγεται με πρωτοβουλία του δημοτικού ραδιοφώνου Τρίπολης, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

    Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα περισσότερα δημοτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που λειτουργούν σε όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων από τα δημοτικά ραδιόφωνα, Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Σύρου- Ερμούπολης, Ιωαννίνων, Κατερίνης, Νέου Ηρακλείου Αττικής, Πρέβεζας και αλλού. Επίσης παρόντες είναι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας, ο οποίος εκπροσώπησε και την ΠΟΕΣΥ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού και εκ μέρους της ΝΔ ο υπεύθυνος του τομέα εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Θεόδωρος Κόλλιας, καθώς και οι βουλευτές Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έστειλαν γραπτό μήνυμα που διαβάστηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου.

    Ο πρόεδρος του δημοτικού ραδιοφώνου Τρίπολης, Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, καλωσόρισε τους συνέδρους στην ιστορική Τρίπολη και σημείωσε ότι «μοναδικός στόχος του συνεδρίου είναι να ανταλλάξουμε απόψεις για τα κοινά μας προβλήματα, να συντονιστούμε ως ομάδα, να δούμε το παρόν και το μέλλον των δημοτικών ΜΜΕ».

    Ο κ. Σωτηρόπουλος πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα πρέπει να μείνουν δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και να αποσυρθεί κάθε σκέψη για ανώνυμες εταιρείες».

    Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής υπογράμμισε ότι «το συνέδριο αποτελεί ένα σοβαρό εγχείρημα που φιλοδοξεί και πρέπει να γίνει θεσμός. Οι δήμοι επιθυμούν να παρέχουν στους δημότες τους ενημέρωση με αντικειμενικό χαρακτήρα. Χωρίς χρωματισμούς, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς βαρίδια. Κατά πόσο εφικτό είναι για το μέλλον, θα προκύψει και από αυτό το συνέδριο».

    [07] Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά μεταναστών

    Πέντε άτομα συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να μεταφέρουν με λεωφορείο σε χώρα της Ευρώπης 87 μετανάστες -ανάμεσα τους 46 ανηλίκους- έναντι του ποσού των 5.000 δολαρίων για τον καθένα.

    Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς ηλικίας 38, 34, 52, 26 ετών και για έναν Ελληνα 49 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών.

    Αστυνομικοί οργάνωσαν επιχείρηση στην περιοχή της Σταυρούπολης και εντόπισαν λεωφορείο με πινακίδες ξένης χώρας στο οποίο επέβαιναν οι 87 μετανάστες. Στη θέση του οδηγού ήταν ο 49χρονος Ελληνας και σύμφωνα με την Αστυνομία επρόκειτο να τους μεταφέρει στα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.

    Οι άλλοι τέσσερις, φερόμενοι ως συνεργοί του, είχαν αναλάβει τη μεταφορά των μεταναστών μέχρι το λεωφορείο και την επιτήρηση κατά την επιβίβαση τους.

    [08] Νίκος Φίλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Απλή αναλογική για γνήσια λαϊκή εκπροσώπηση και στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις»

    Μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προώθηση της απλής αναλογικής, στέλνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με αποκλειστική δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο:

    «Με την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζεται ουσιαστικά για πρώτη φορά στη χώρα μας η απλή αναλογική και αναγνωρίζεται στους νέους το δικαίωμα ψήφου από τα 17 χρόνια. Πρόκειται για αλλαγές που αναβαθμίζουν τη δημοκρατία και σηματοδοτούν την προσπάθεια να ενισχυθεί η αξία της ψήφου και να ανακοπεί το κύμα εκλογικής αποχής και απαξίωσης της πολιτικής.

    Για μεν τη ΝΔ και τους δορυφόρους της, κόμματα και πρόσωπα, ήταν αναμενόμενη η αρνητική στάση. Ελπίζουμε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί ότι η εκβιασμένη ψήφος, με σχήματα ενισχυμένης αναλογικής, δεν οδηγεί στην πολιτική σταθερότητα. Αντιθέτως, δημιουργεί αλαζονεία, αυταρχισμό και πελατειακό κράτος, όλα αυτά που απομάκρυναν τον πολίτη από την πολιτική και οδήγησαν την χώρα στην κρίση. Αυτά πρέπει να υπερβούμε για να γυρίσουμε σελίδα.

    Είναι η γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης, που διαμορφώνει δυνατότητες για στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις, που θα υπηρετούν ριζικά διαφορετικές, κοινωνικά-πολιτικά, προτάσεις. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας».

    [09] «Καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική» ζητά η Μέρκελ

    «Καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική» ζητά η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και εντοπίζει τους τομείς στους οποίους «πρέπει να γίνουμε αποτελεσματικότεροι και καλύτεροι»: ανταγωνιστικότητα, θέσεις εργασίας, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

    «Πρέπει εν τέλει να γίνουμε καλύτεροι σε ό,τι αφορά τις παροχές για τη νεολαία» τονίζει η κυρία Μέρκελ στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, με το βλέμμα στα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. πρέπει να είναι «πραγματικά καλή» στην έρευνα και την ανάπτυξη και να είναι «η πλέον ανταγωνιστική και η περισσότερο βασιζόμενη στη Γνώση ήπειρος στον κόσμο» συνεχίζει, όπως συνέβαινε ήδη το 2000. «Σήμερα δεν ισχύει, αλλά θα πρέπει και πάλι να έχουμε αυτή την αξίωση από τον εαυτό μας» πρόσθεσε η Καγκελάριος και σημείωσε ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν διεξοδικά στην έκτακτη άτυπη Σύνοδο των «27» τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα.

    Η κυρία Μέρκελ αναφέρεται ακόμη στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία θα συμμετάσχει την Δευτέρα στο Παρίσι, μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τις ηγεσίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την οποία, όπως λέει, θα ανακοινωθεί η δημιουργία «Εργαστηρίου για τη Νεολαία», προκειμένου να προωθηθεί η προσέγγιση των νέων αυτών των χωρών μεταξύ τους αλλά και με την Ευρώπη.

    [10] Η απλή αναλογική επιτρέπει να εκφραστούν καλύτερα οι συσχετισμοί των κοινωνικών δυνάμεων, εκτιμά ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα επιτρέπει να εκφραστούν καλύτερα οι συσχετισμοί των κοινωνικών δυνάμεων, εκτιμά ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά. Παραδέχεται ότι είναι ορατή η πιθανότητα να υπάρξουν δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης, εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε φαινόμενα ακυβερνησίας.

    «Η εμπειρία σε χώρες που έχουν απλή αναλογική έχει δείξει ότι μπορούμε να έχουμε κυβερνητική σταθερότητα και με αυτό τον τρόπο» συμπληρώνει.

    Σχετικά με την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, όπως στη δίκη μελών της Χρυσής Αυγής, ο αρμόδιος υπουργός εξηγεί ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να υποδεχτεί από πλευράς υποδομής τόσο μεγάλες δίκες. «Μία δίκη με τόσο μεγάλο αριθμό μαρτύρων και τόσο μεγάλο αριθμό δικηγόρων πολιτικής αγωγής-υπερασπιστών δεν μπορεί να διεξαχθεί γρήγορα» προσθέτει, ενώ εκτιμά ότι η διαθεσιμότητα της δεύτερης αίθουσας που εξοπλίστηκε πρόσφατα, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

    Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο η δεύτερη φάση της αξιολόγησης να επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit, ενώ αντίθετα εκφράζει βεβαιότητα ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε αποφυγή κάποιων ακαμψιών και στάσεων οι οποίες θα απέκλειαν την πολιτική αποτελεσματικότητα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον».

    [11] Χρ. Βερναρδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εντός δύο μηνών οι μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων

    Συντόμευση του απαιτούμενου χρόνου μετατάξεων και αποσπάσεων των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών, θα επιφέρει το νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, που προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τονίζει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Όπως αναφέρει, ο χρόνος που θα απαιτείται για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση υπαλλήλων από έναν φορέα σε έναν άλλο δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες, ενώ σήμερα οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν ακόμα και τρία χρόνια μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και να τοποθετηθούν σε νέα θέση.

    Σύμφωνα με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, το νέο σύστημα θα εφαρμόζεται τρεις φορές το χρόνο, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ σημειώνει ότι διασφαλίζεται η διαφάνεια και παύουν οι πελατειακές σχέσεις, καθώς εισάγεται ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των κενών θέσεων και ψηφιοποιούνται τα οργανογράμματα των υπηρεσιών.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

    Ποιες αλλαγές φέρνει στο καθεστώς κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων το νέο νομοσχέδιο;

    - Κατ' αρχήν, το νέο νομοσχέδιο θα λύνει το μεγάλο ζήτημα της ταχύτητας των μετατάξεων και αποσπάσεων, δεύτερον συνδέει τις ανάγκες των υπηρεσιών με τις σταδιοδρομικές επιλογές των υπαλλήλων, τρίτον εξορθολογίζει όλη τη δομή του δημόσιου τομέα, καθ' ότι προϋποθέτει την ύπαρξη νέων οργανογραμμάτων σε κάθε φορέα της διοίκησης και μάλιστα ψηφιακών, για να μπορεί να είναι διαφανής η διαδικασία των οργανικών θέσεων, που ζητάει και τέταρτον έχει όλες τις εγγυήσεις της ορθής επιλογής χωρίς να υπάρχουν πελατειακές ή άλλες λογικές με τις οποίες γίνονταν μέχρι τώρα οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις.

    Αναφέρατε ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ταχύτητας των μετακινήσεων, ότι δηλαδή επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες. Πόσος χρόνος εκτιμάται ότι θα απαιτείται από τη στιγμή που ο υπάλληλος κάνει την αίτηση μέχρι που να ικανοποιηθεί το αίτημα;

    - Μέσα σε 40 ημέρες θα έχει τελειώσει όλη η διαδικασία και ο υπάλληλος θα γνωρίζει σχετικά. Η λογική του νέου νομοσχεδίου είναι να υπάρχει μια ηλεκτρονική παρακολούθηση όλης αυτής της διαδικασίας και ο στόχος είναι να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο, ώστε η κινητικότητα των υπαλλήλων, με βάση τις ανάγκες των ιδίων και της υπηρεσίας τους, να γίνεται σχεδόν καθημερινά. Προφανώς, η διοίκηση δεν είναι ακόμα ώριμη για να διαχειριστεί μια τέτοια αλλαγή και γι' αυτό, στην ουσία, θα γίνεται κάθε χρόνο σε τρεις κύκλους, ο πρώτος τον Φεβρουάριο, ο δεύτερος τον Μάιο και ο τρίτος τον Οκτώβριο. Από την ώρα που κάποιος φορέας θα ζητάει μία θέση έως την ώρα που θα την καλύπτει δεν θα πρέπει να έχει περάσει το χρονικό όριο των δύο μηνών.

    Σήμερα πόσος είναι ο αντίστοιχος χρόνος;

    - Σήμερα η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρία χρόνια. Η διαδικασία θα γίνεται πλέον στη βάση των αναγκών του Δημοσίου και στην βάση επιλογών του κάθε εργαζόμενου. Μια βασική διαφοροποίηση του νέου συστήματος είναι ότι ο φορέας προέλευσης δεν έχει λόγο σε αυτή τη διαδικασία. Βεβαίως, σε αντάλλαγμα, θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει θέσεις μέσω της κινητικότητας. Προφανώς, θα ρωτήσουν κάποιοι «κι' αν φύγουν όλοι στο τέλος τι θα μείνει;» Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πιθανό πρόβλημα, συστήνεται μια κεντρική επιτροπή κινητικότητας, η οποία κατά κάποιο τρόπο συντονίζει όλα αυτά τα αιτήματα, τους δίνει σειρά προτεραιότητας, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει μια δικλίδα που θα προβλέπει ότι όταν κάποιος φορέας δεν έχει τουλάχιστον το 80% των οργανικών θέσεων καλυμμένο να μην μπορεί να φύγουν υπάλληλοι από αυτόν.

    Προβλέπονται κίνητρα για μετακινήσεις σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές;

    - Βέβαια. Προβλέπονται κίνητρα πολύ συντομότερης βαθμολογικής εξέλιξης, διατηρούνται όλα τα επιδόματα σε οικονομική βάση και σε βάθος χρόνου η ελπίδα μας είναι όλες οι εξειδικευμένες θέσεις να συνδέονται με διευρυμένα οικονομικά κίνητρα.

    Υπάρχουν κλάδοι που εξαιρούνται από το σύστημα;

    - Οι εξαιρέσεις είναι όσο γίνεται λιγότερες. Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί διότι κινούνται με βάση τις ανάγκες που έχουν τα σχολεία. Όμως όσοι εκπαιδευτικοί είναι σε διοικητικές θέσεις του δημόσιου τομέα συμμετέχουν κανονικά στην κινητικότητα. Εξαιρούνται ακόμα οι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας, καθώς ακολουθούν ξεχωριστό σύστημα κινητικότητας και θα εξαιρεθούν επίσης, οι ιατρικές και νοσηλευτικές ειδικότητες των νοσοκομείων, διότι προφανώς ένας γιατρός δεν μπορεί να «κινηθεί» μέσα στη διοίκηση. Δεν θα εξαιρεθεί όμως το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων.

    Από πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο καθεστώς;

    - Ο στόχος, είναι να λειτουργήσει από 1η Ιανουαρίου 2017, που σημαίνει ότι το πρώτο κύμα κινητικότητας θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα θα επαναλαμβάνεται, όπως προανέφερα, και τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 July 2016 - 12:32:29 UTC