Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας στην "Real News": Αλλαγή του εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις
  • [02] Ντ. Μπακογιάννη: Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας
  • [03] Ένωση Κεντρώων: Η ενισχυμένη αναλογική, υπεύθυνη για όλες τις αμαρτωλές κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών
  • [04] Η απλή αναλογική επιτρέπει να εκφραστούν καλύτερα οι συσχετισμοί των κοινωνικών δυνάμεων, εκτιμά ο Ν. Παρασκευόπουλος
  • [05] Ο Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός των Αθηνών επαναλειτούργησε σήμερα το απόγευμα
  • [06] Πέθανε ο Ελί Βίζελ
  • [07] Αυστραλία: Προβάδισμα 3% του Εργατικού Κόμματος στην Τασμανία
  • [08] Τουρκία: Τους 45 νεκρούς έφθασε ο απολογισμός της τριπλής επίθεσης αυτοκτονίας
  • [09] Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ-Κέρι για συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ κατά των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία
  • [10] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Λόγος, τέχνες, ιδέες
  • [11] Απεβίωσε ο Ιβ Μπονφουά, φυσιογνωμία της σύγχρονης ποίησης και μεταφραστής του Σεφέρη
  • [12] «Η ζωή είναι τώρα» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Μιχάλης Δέλτα
  • [13] Κυβερνητικοί κύκλοι για πρωτοσέλιδο του «Βήματος»
  • [14] Η Χίλαρι Κλίντον κατέθεσε στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τo προσωπικό της email
  • [15] Πέθανε ο Μισέλ Ροκάρ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας στην "Real News": Αλλαγή του εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Real News» υπό τον τίτλο «Αλλαγή εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις», επισημαίνει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπαγορεύεται από κάποια θέση αρχής ή από διάθεση ικανοποίησης ενός πάγιου αιτήματος, όπως αυτού της απλής αναλογικής.

    Προσθέτει ότι η κυβερνητική πρόταση δεν είναι η απλή αναλογική που θα σήμαινε «υποχρεωτικά κανένα μπόνους και κανένα πλαφόν εισόδου στη βουλή, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρχει "ισότητα ψήφου" και ακριβής αποτύπωση του εκλογικού συσχετισμού σε έδρες» και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποχώρηση στο σημείο αυτό από πρότερες θέσεις του «μέχρι ν' αρχίσει να τις αλλάζει "σαν τα πουκάμισα"».

    Τονίζει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπηρετεί δύο βασικές επιδιώξεις, εκ των οποίων η μία αφορά τον αποπροσανατολισμό του λαού «από τον καθημερινό του Γολγοθά» και την αλλαγή ατζέντας ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου που περιλαμβάνει νέες αντιδραστικές ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και η άλλη αφορά στην προετοιμασία νέων συμπράξεων για τη δημιουργία νέων αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

    «Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ φανερά πλέον φλερτάρει με δυνάμεις και πρόσωπα της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κι άλλες δυνάμεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Αυτό δείχνει και η παρουσία του κ. Τσίπρα στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών, αλλά και η προσπάθεια να στηθεί ο νέος κάλπικος διπολισμός, τύπου "αριστερά- δεξιά", "πρόοδος ? συντήρηση"» αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι υπάρχει κοινή βάση για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα κόμματα και με τη ΝΔ, η οποία είναι «το 3-ο μνημόνιο που συνυπέγραψαν, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η πάση θυσία παραμονή σε αυτήν ,οι επιταγές του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, με τον λαό χρεοκοπημένο».

    [02] Ντ. Μπακογιάννη: Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας

    «Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας, το ξέρουν όλοι» τονίζει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Αγορά. Όπως εξηγεί, με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα η συγκρότηση κυβέρνησης θα απαιτεί τη συνεργασία τεσσάρων κομμάτων «και αυτό, με το πολιτικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα, νομίζω ότι δεν μπορεί να δώσει αποτελεσματική κυβέρνηση».

    Αναφέρει ότι η ΝΔ είναι ανοιχτή στην πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι για μείωση του μπόνους, ενώ εκτιμά ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

    Για το ενδεχόμενο το Brexit να επαναφέρει σενάρια περί Grexit, η τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επισημαίνει πως «μόνο όταν η Ελλάδα σταθεί στα πόδια της και μπορέσει να βγει στις αγορές, ο κίνδυνος αυτός θα εκλείψει».

    Τέλος, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στη συμφωνία για τον ΟΛΠ «όπως εξαπάτησε του Έλληνες, προσπάθησε να εξαπατήσει και τους Κινέζους, προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα βολεμένων συνδικαλιστών».

    [03] Ένωση Κεντρώων: Η ενισχυμένη αναλογική, υπεύθυνη για όλες τις αμαρτωλές κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών

    «Η βασικότερη παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος είναι οι πλαστές μονοκομματικές πλειοψηφίες που δίνει η ενισχυμένη αναλογική η οποία είναι υπεύθυνη για όλες τις αμαρτωλές κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος.

    «Το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών στρέφεται κατά των μικρών κομμάτων με ποσοστό κάτω του 10% και καθιστά την εκλογή βουλευτών σκέτο λαχείο. Όποιο από τα μικρά κόμματα δεν το καταλαβαίνει δεν γνωρίζει Μαθηματικά» συμπληρώνει ο κ. Καλλιάνος.

    [04] Η απλή αναλογική επιτρέπει να εκφραστούν καλύτερα οι συσχετισμοί των κοινωνικών δυνάμεων, εκτιμά ο Ν. Παρασκευόπουλος

    Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα επιτρέπει να εκφραστούν καλύτερα οι συσχετισμοί των κοινωνικών δυνάμεων, εκτιμά ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά. Παραδέχεται ότι είναι ορατή η πιθανότητα να υπάρξουν δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης, εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε φαινόμενα ακυβερνησίας.

    «Η εμπειρία σε χώρες που έχουν απλή αναλογική έχει δείξει ότι μπορούμε να έχουμε κυβερνητική σταθερότητα και με αυτό τον τρόπο» συμπληρώνει.

    Σχετικά με την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, όπως στη δίκη μελών της Χρυσής Αυγής, ο αρμόδιος υπουργός εξηγεί ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να υποδεχτεί από πλευράς υποδομής τόσο μεγάλες δίκες. «Μία δίκη με τόσο μεγάλο αριθμό μαρτύρων και τόσο μεγάλο αριθμό δικηγόρων πολιτικής αγωγής-υπερασπιστών δεν μπορεί να διεξαχθεί γρήγορα» προσθέτει, ενώ εκτιμά ότι η διαθεσιμότητα της δεύτερης αίθουσας που εξοπλίστηκε πρόσφατα, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

    Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο η δεύτερη φάση της αξιολόγησης να επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit, ενώ αντίθετα εκφράζει βεβαιότητα ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε αποφυγή κάποιων ακαμψιών και στάσεων οι οποίες θα απέκλειαν την πολιτική αποτελεσματικότητα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον».

    [05] Ο Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός των Αθηνών επαναλειτούργησε σήμερα το απόγευμα

    Την ικανοποίησή του εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατήρ Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού και Καθεδρικού Ναού των Αθηνών, για την επαναλειτουργία του από σήμερα το απόγευμα στις 19.00.

    Έπειτα από μια εκτενή αναφορά στις επισκευές που πραγματοποιήθηκαν βάσει μελετών «με όλη τη βοήθεια της Τέχνης και της Επιστήμης και απεκατεστάθη ο ναός πλήρως και όσον αφορά τη στατική του κατάσταση αλλά και όσον αφορά τον αισθητικό του διάκοσμο», εκτιμά ότι είναι «ομορφότερος από ό,τι ήταν».

    Παράλληλα, γνωστοποιεί την ιστορία του ναού, που οικοδομήθηκε από το υστέρημα ανθρώπων, σε «χρόνια ένδειας για την Ελλάδα, καθότι το 1842 η χώρα μας ήταν καθημαγμένη από τον αγώνα και πτωχή», προκειμένου «ο ναός της τότε πρωτεύουσας να είναι αντάξιος και της φήμης της αρχαίας της πόλεως, αλλά και της ευλαβείας των Αθηναίων». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ότι «σε συνεργασία του μητροπολίτου Αθηνών, του βασιλέως Όθωνος και του δημάρχου των Αθηναίων, ξεκίνησε ο ναός, εδαπανήθησαν αρκετά χρήματα? και το 1862 εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στη λατρεία, ενώ οι τοιχογραφίες κ.ά. ολοκληρώθηκαν το 1893-95».

    Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «σε αυτό το ναό έχουν λάβει χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα όλων των προσωπικοτήτων του έθνους», δηλώνει συγκινημένος και χαρούμενος για την επαναλειτουργία του και «Γιατί μπορεί να είναι μικρός, αλλά όλα του τα στοιχεία είναι καλλιτεχνικά άψογα».

    Εμφατικά, μάλιστα, τονίζει: «Εμείς δεν διαθέτουμε τους Καθεδρικούς, τα Ντουόμο κ.λπ. που έχουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά αυτός ο ναός εκφράζει την Αθήνα της εποχής που κτίστηκε και διαθέτει και σεμνότητα. Η σεμνότητα αυτή στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα από τα στοιχεία της».

    [06] Πέθανε ο Ελί Βίζελ

    Το ίδρυμα Γιαντ Βασέμ ανακοίνωσε τον θάνατο του Ελί Βίζελ, του ανθρώπου που επέζησε του Ολοκαυτώματος για να γίνει σπουδαίος συγγραφέας και νομπελίστας, καθηγητής και ακτιβιστής.

    Γεννημένος το 1928, ο Βίζελ έγραψε δεκάδες βιβλία για τη ζωή του στα στρατόπεδα Αουσβιτς, Μπούνα και Μπούχενβαλντ. Το 1986, ο «αγγελιοφόρος της ανθρωπότητας», όπως τον αποκάλεσε η επιτροπή του βραβείου, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

    «Το Γιαντ Βασέμ θρηνεί τον θάνατο του Ελί Βίζελ, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, Νομπελίστα, διακεκριμένο συγγραφέα», αναφέρεται στο λογαριασμό του ιδρύματος στο Twitter.

    [07] Αυστραλία: Προβάδισμα 3% του Εργατικού Κόμματος στην Τασμανία

    Η πρώτη καταμέτρηση των ψήφων για τις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία, δείχνει ένα προβάδισμα 3% του Εργατικού Κόμματος κατά του κυβερνητικού συνασπισμού των συντηρητικών, σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 10% επί του συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της Αυστραλίας.

    Τα πρώτα αποτελέσματα σε τέσσερις εκλογικές περιφέρειες στο νησί της Τασμανίας, δίνουν προβάδισμα στο Εργατικό Κόμμα.

    Το Εργατικό Κόμμα πρέπει να εξασφαλίσει προβάδισμα περίπου 4% σε ολόκληρη την εκλογική επικράτεια της Αυστραλίας, προκειμένου να εκλεγεί στην εξουσία.

    [08] Τουρκία: Τους 45 νεκρούς έφθασε ο απολογισμός της τριπλής επίθεσης αυτοκτονίας

    Ο απολογισμός της τριπλής επίθεσης αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έφθασε τους 45 νεκρούς, καθώς ένα παιδί, ο 4χρονος Ραγιάν Μοχάμαντ από την Ιορδανία, υπέκυψε στα τραύματά του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι 52 άνθρωποι συνεχίζουν να νοσηλεύονται, οι 20 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 19 από τους νεκρούς ήσαν ξένοι.

    [09] Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ-Κέρι για συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ κατά των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία

    Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

    Στο επίκεντρο διπλωματικού ενδιαφέροντος του τηλεφωνήματος, βρέθηκαν η κατάσταση στη Συρία, αλλά και η συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ κατά των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στο συριακό έδαφος, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών, στη Μόσχα.

    [10] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Λόγος, τέχνες, ιδέες

    Χάρτινα ίχνη

    της Πόπης Πολέμη*

    Φακέλους μού παράγγειλε η μητέρα μου να της πάω στην 'Ανδρο. Μικρούς και μεγάλους, για επισκεπτήρια, κάρτες και γράμματα. Είδος υπό εξαφάνιση, όπως και ο ταχυδρομικός διανομέας, σε ένα νησί όπου άλλοτε άνθιζε η αλληλογραφία. Στο οικογενειακό μαγαζί, τους είχε πίσω από τον πάγκο, σε πρώτη ζήτηση. Όλα τα μεγέθη, σε ξύλινες θήκες, λευκούς, για το εσωτερικό, και με πλαίσιο μπλε-άσπρο ή μπλε-κόκκινο-άσπρο για το εξωτερικό, «par avion». Πολλοί οι ναυτικοί και στα μετόπισθεν ο γυναικείος πληθυσμός ύφαινε νυχθημερόν ατέλειωτα γράμματα. Για τη διευκόλυνσή του και η πατέντα του τυπογράφου προπάππου, ήδη από τον Μεσοπόλεμο, να τυπώνονται φάκελοι με τις ξενόγλωσσες διευθύνσεις των αντριώτικων εταιρειών (Orion, N. G. Goulandris, Greek Line) ώστε να μη χρειάζεται να συμπληρωθεί παρά το όνομα του πλοίου και του αποδέκτη.

    Έδιναν κι έπαιρναν τα γράμματα, κι ας πλήθαιναν στα δικά μας τα χρόνια τα τηλέφωνα. Η τηλεφωνική επικοινωνία εξακολουθούσε να είναι και ακριβή και δύσκολη, με αλλεπάλληλες διακοπές. Μόνο για τα στοιχειώδη. Τα άλλα, τα βάσανα τα καθημερινά, οι αγωνίες και οι μικροχαρές, οι πίκρες και οι ανημπόριες, γράφονταν σε ψιλόχαρτο, για να έχουν λιγότερο βάρος - άλλη πατέντα του μαγαζιού κι αυτή τα μπλοκ αλληλογραφίας: πενήντα κόλλες λεπτές άσπρες, ροζ ή γαλάζιες, με γραμμές, δεμένες με χαρτόνι που είχε κόσμημα έναν τιμονιέρη. Πιο λακωνικοί συνήθως οι ταξιδεμένοι έδιναν στίγμα με κάρτες που στόλιζαν τους μπουφέδες και τα σκρίνια. Κέιπ Τάουν, Τόκυο, Βανκούβερ, μέρη εξωτικά με πολύχρωμα γραμματόσημα, γιαπωνέζες που έκλειναν το μάτι ή άλλες, πιο πονηρές, που καταχωνιάζονταν σε απόκρυφα συρτάρια.

    Έκτοτε, οι ναυτικοί λιγόστεψαν, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που οι φάκελοι έγιναν στο νησί ακριβοθώρητοι. Η γραφή, αφού της αμφισβητήθηκε η πρωτοκαθεδρία από την τηλεφωνία, σταθερή και κινητή, επανήλθε δριμεία, σε αλλότρια όμως υποστρώματα. Η ταχύτητα και η αμεσότητα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των τηλεφωνικών μηνυμάτων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης νίκησαν αμετάκλητα το χαρτί και το μελάνι, τους φακέλους και τα ΕΛΤΑ. Ταχύτητα και αμεσότητα που ουδόλως συμβαδίζουν με την έγνοια για τα ίχνη που θα επιβιώσουν. Βεβαίως, έγνοια συστηματική ούτε για τα χάρτινα ίχνη υπήρχε, αλλά όλο και κάποια ξεχασμένα ή θεληματικά φυλαγμένα σπαράγματα επιστολικής επικοινωνίας ξέμεναν σε μιαν άκρη, τεκμήρια πολύτιμα για τον νοσταλγό, τον φιλοπερίεργο ή τον ιστορικό.

    Αν, τώρα, και με τις τρεις προηγούμενες ιδιότητες, μου επιτρέπεται να οραματίζομαι ένα αρχείο της αλληλογραφίας των ναυτικών της 'Ανδρου, αντηχείο μιας κοινωνίας που οριστικά άλλαξε σελίδα, ως δυνάμει συγκληρονόμος βιβλιοχαρτοπωλείου, πρακτορείου εφημερίδων και τυπογραφείου, μου επιτρέπεται να διασκεδάζω με πιθανότητες και υποθέσεις. Γιατί δεν χωρά αμφιβολία πως εφόσον ακολουθούσαμε επαγγελματικά την πεπατημένη των τριών προηγούμενων γενεών, θέλοντας και μη, θα προσαρμοζόμαστε κι εμείς. Πίσω από τον πάγκο, σε πρώτη ζήτηση, θα υπήρχαν οι κάρτες για τα κινητά. Ο Τύπος θα βρισκόταν ακόμη απλωμένος στα ράφια ή κρεμασμένος στα τελάρα αλλά τηλεόραση και διαδίκτυο θα προλάβαιναν τις ειδήσεις: η άφιξη των εφημερίδων δεν θα έκοβε πια τη μέρα της μικρής επαρχιακής πολιτείας στα δυό. Το τυπογραφείο, αν δεν ήταν ατραξιόν για τους τουρίστες, θα είχε χρήση, όπως και τώρα, μουσειακή. Όσο για τα βιβλία, αυτά θα αντιστέκονταν, συνεχίζοντας, όπως και άλλοτε, να προσφέρουν πενιχρά οφέλη στο ταμείο και να προάγουν σταθερά την οικογενειακή φιλαναγνωσία.

    'Αλλα και έτσι που ήρθαν όντως τα πράγματα, με την ιδιότητα του ιστορικού του εντύπου, τον διχασμό δεν τον γλύτωσα. Πράγματι, πασχίζοντας στο Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» για την ιστορική τεκμηρίωση και προσφέροντας διαδικτυακά την ελληνική βιβλιογραφία του 19ου αιώνα, εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τα ψηφιακά αντίγραφα των βιβλίων και αντίστοιχα τα θέτουμε σε κοινή χρήση. Η δυνατότητα, αδιανόητη μόλις δύο δεκαετίες πρωτύτερα, να έχεις στη διάθεσή σου, στην οθόνη σου, το σύνολο σχεδόν των τεκμηρίων που απαιτεί η έρευνά σου, αλλάζει εκ βάθρων την έρευνα καθαυτή, τις προτεραιότητες και τις μεθοδεύσεις. 'Αλλωστε, ένας ακόμη πρόσφατος καρπός της ερευνητικής μας προσπάθειας, ο τρίτος τόμος της Ελληνικής Βιβλιογραφίας που καλύπτει τα πρώτα οθωνικά χρόνια (1833-1844), τυπώθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε καθώς και οι δύο προηγούμενοι σε DVD - φθηνή έκδοση, προσιτή τιμή, πώς να αντισταθείς; Παρ' όλα, όμως, τα αδιαμφισβήτητα οφέλη και τους πειρασμούς, ο ιδεατός χρήστης-αναγνώστης, από τον οποίο αρδεύεται η επιμονή και το πείσμα, είναι εκείνος που θα ξεφυλλίσει το τρισδιάστατο βιβλίο και, κυρίως, θα προσφύγει στα ίδια τα βιβλιογραφούμενα έντυπα. Δεν είναι μόνο επειδή στην δική μου περίπτωση τυχαίνει να νοσταλγώ από το μαγαζί όπου μεγάλωσα τη μυρωδιά από χαρτί και μελάνι και στα όνειρά μου δεν παύω να ψάχνω κρυψώνες στο πατάρι με τα χαρτόνια, πίσω από την κοπτική μηχανή ή ανάμεσα στις στοίβες τις εφημερίδες. Είναι ιδίως επειδή τα έντυπα δεν αποτελούν αποκλειστικά οχήματα κειμένων. Παράγουν αισθήματα και νοήματα με την υλική τους υπόσταση, με την αφή και την όσφρηση. Αν μάλιστα συμβαίνει ο αναγνώστης να είναι εξ επαγγέλματος ιστορικός, τότε θα έχει κατά νου πως την ιστορικότητά τους δεν μπορεί να τη συλλάβει παρά μέσα στη συγκεκριμένη τους υλικότητα, υποκείμενη απολύτως στου χρόνου τα γυρίσματα. Υλικότητα που συνδέεται άμεσα με τις τροπές της γραφής και τις πολύτροπες αναγνώσεις.

    Και καθώς τα νοητικά εργαλεία αργούν να συντονιστούν με τους ξέφρενους ρυθμούς της τεχνολογίας, ίσως αξίζει τελειώνοντας να ξαναθυμηθούμε τον Κ. Θ. Δημαρά, κι εκείνη την επιτακτική ανάγκη του ανθρώπου να επιβιώνει μέσα από τα απτά του ίχνη. Ανάγκη που την έβλεπε να εκφράζεται «από το αδέξιο χάραγμα του πρωτογόνου ή του αμόρφωτου, επάνω σε έναν βράχο, σε ένα μάρμαρο, ως την υψηλή αισθητική δημιουργία» και την οποία αφήνουν προς το παρόν μετέωρη όλα αυτά τα νέα μέσα και τα νέα υποστρώματα που υποκατέστησαν το χαρτί. Ή, για να κλείσουμε εξομολογητικά όπως αρχίσαμε, ίσως θα πρέπει να παραδεχτώ πως αν από κάπου αντλώ το κέφι να γράψω τούτες εδώ τις αράδες που προβλέπονται για χρήση ηλεκτρονική, αναμφισβήτητα μεγαλύτερης εμβέλειας, είναι από την προοπτική να τις δω πλάι σε άλλες τυπωμένες με μελάνι σε χαρτί διπλωμένο σε δεκαεξασέλιδα, με κουβερτούρα και ράχη. Είναι από την ψευδαίσθηση πως αυτό το χάρτινο ίχνος δεν θα γίνει βορά στο βωμό της ταχύτητας, της υπερπροσφοράς και της υπερκατανάλωσης. Θα αντισταθεί με τη φθαρτή αλλά υπαρκτή υλική του υπόσταση, θεληματικά φυλαγμένο ή ξεχασμένο σ' ένα ράφι, κι όλο και κάποιος θα βρεθεί να αγκιστρωθεί, να του δώσει το χρόνο να φτιάξει το «άυλο» ίχνος του.

  • Η Πόπη Πολέμη είναι ιστορικός, υπεύθυνη Βιβλιολογικού Εργαστηρίου «Φίλιππος Ηλιού» - Μουσείο Μπενάκη

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [11] Απεβίωσε ο Ιβ Μπονφουά, φυσιογνωμία της σύγχρονης ποίησης και μεταφραστής του Σεφέρη

    Ο Ιβ Μπονφουά, ένα από τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ποίησης, κριτικός τέχνης και μεταφραστής, απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών, έγινε σήμερα γνωστό από το College de France όπου ήταν επίτιμος καθηγητής.

    Ο ποιητής, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε πολλές φορές για το βραβείο Νόμπελ, απεβίωσε χθες Παρασκευή, διευκρίνισε η ίδια πηγή επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Τύπου.

    Στο Twitter, πολλοί θαυμαστές του απ' όλον τον κόσμο χαιρέτισαν τη μνήμη του παραθέτοντας στίχους του.

    Συγγραφέας άνω των 100 βιβλίων, που έχουν μεταφραστεί σε μια τριανταριά γλώσσες, είχε τιμηθεί στη Γαλλία το 1981 με το Μεγάλο Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας, το 1987 με το βραβείο Γκονκούρ για την ποίηση, ενώ το 1995 είχε κερδίσει το παγκόσμιο βραβείο Cino del Duca.

    Έχει επίσης μεταφράσει το μεγαλύτερο μέρος των θεατρικών έργων του Σαίξπηρ, καθώς επίσης ποιήματα του Γέητς, του Πετράρχη και του Γιώργου Σεφέρη, που υπήρξε φίλος του.

    Ο Ιβ Μπονφουά γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1923 στην Τουρ, στην κεντροδυτική Γαλλία. Ο πατέρας του ήταν εργάτης στα εργαστήρια των σιδηροδρόμων και η μητέρα του ήταν δασκάλα.

    Από το 1943, έπειτα από σπουδές μαθηματικών, σπούδασε στο Παρίσι ιστορία της Φιλοσοφίας και των επιστημών με δασκάλους τους Γκαστόν Μπασλάρ και Ζαν Ιπολίτ.

    [12] «Η ζωή είναι τώρα» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Μιχάλης Δέλτα

    Με έναν από τους πρωτοπόρους της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, τον Μιχάλη Δέλτα, συνεχίζονται απόψε 2 Ιουλίου οι βραδιές μουσικής στον Κήπο της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Τι προσδιορίζει τη συναυλία του « Life is Now» που προέρχεται από την ομότιτλη τελευταία δισκογραφική του δουλειά; « Ενα πεδίο εσωτερικής εγρήγορσης επειδή για εμένα αυτό είναι το αποτέλεσμα που προκαλεί ουσιαστικά η μουσική: Η αφύπνιση».

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι το «Life Is Now» είναι αποτέλεσμα δουλειάς των τριών τελευταίων χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Μιχάλης Δέλτα ταξίδευε συχνά από την Αθήνα στο Βερολίνο, εύκολα διερωτάται κάποιος από πού προκύπτει αυτή η αίσθηση, σαν έκρηξη φωτός, που το χαρακτηρίζει: «Το φως βγαίνει μέσα από τη σύγκρουση. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει μέσα από τη σύγκρουση δύο πόλεων. Και είναι για μένα το φως αυτό, η γέφυρα που ενώνει αυτές τις δύο πόλεις μέσα μου» λέει ο Μιχάλης Δέλτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Τον βοήθησαν τα ταξίδια του και η απόσταση από την Ελλάδα; «Αυτό το πηγαινέλα Αθήνα-Βερολίνο μου επέτρεψε να πάρω μια απόσταση από ό,τι συνέβαινε εδώ και να αντιληφθώ ότι ουσιαστικά ο εχθρός μας είναι η έλλειψη της συνείδησής μας και κανείς άλλος. Αυτή η αποστασιοποίηση και η καθαρή ματιά πάνω στα πράγματα λειτούργησε για μένα ως πνευματικό καταφύγιο. Εννοείται ότι κι εγώ μπήκα στη δίνη αυτού του μαύρου που φαίνεται νάχει πέσει πάνω μας τα τελευταία χρόνια, αλλά το αντιλήφθηκα νωρίς και ενεργοποίησα όλες τις εσωτερικές μου δυνάμεις ώστε να μπορέσω να προστατευθώ. Και είναι η ίδια η θέλησή για ζωή που μόνο φως μπορεί να φέρει στα πράγματα και να επηρεάσει εκτός από μένα κι άλλους».

    [13] Κυβερνητικοί κύκλοι για πρωτοσέλιδο του «Βήματος»

    «Αυτοί που απέκτησαν "ισχύ και χρήμα" επωφελούμενοι για χρόνια από το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, σήμερα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με τους τίτλους περί "καθεστώτος Τσίπρα". Διότι αντιλαμβάνονται ότι πλέον όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι σχετικά με «το πρωτοσέλιδο του "Βήματος", το οποίο έχει τίτλο: «Στήνουν καθεστώς Τσίπρα» και υπέρτιτλο: «Σε εξέλιξη επιχείρηση άλωσης του κράτους και των θεσμών».

    «Είναι οι ίδιοι που ασκούν πιέσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης για να μην υπερψηφιστεί η απλή αναλογική ώστε να διατηρήσουν τις τελευταίες ελπίδες για παλινόρθωση του καθεστώτος που τους προστάτευε. Ο ελληνικός λαός τούς έχει καταλάβει και επανειλημμένα καταδικάσει» καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.

    [14] Η Χίλαρι Κλίντον κατέθεσε στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τo προσωπικό της email

    Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον κατέθεσε σήμερα στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση του προσωπικού της email κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών.

    Η Χίλαρι Κλίντον «κατέθεσε ιδία βουλήσει σήμερα για το θέμα που αφορά τα email της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Νικ Μέριλ, διευκρινίζοντας ότι ήταν πολύ ικανοποιημένη που είχε την ευκαιρία να βοηθήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ολοκλήρωση αυτής της έρευνας».

    Σύμφωνα με πρόσωπο του περιβάλλοντός της, η κατάθεση διήρκεσε περί τις 3.30 ώρες και πραγματοποιήθηκε στην έδρα του FBI στην Ουάσινγκτον.

    [15] Πέθανε ο Μισέλ Ροκάρ

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Rοκάρ πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών σε νοσοκομείο του Παρισιού, ανακοίνωσε στο AFP ο γιος του Φρανσίς.

    Ο Μισέλ Ροκάρ υπήρξε πρωθυπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν επί τριετία (1988-1991), μετά την επανεκλογή του για δεύτερη προεδρική θητεία.

    Είχε προηγηθεί η περίοδος της «συγκατοίκησης» κατά τη διάρκεια της οποίας ο Φρανσουά Μιτεράν έχοντας χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είχε ορίσει πρωθυπουργό τον τότε επικεφαλής του RPR (δεξιά) Ζακ Σιράκ (1986-1988).

    Στο πρόσωπό του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τίμησε «μία μεγάλη προσωπικότητα της Γαλλικής Δημοκρατίας», που ενσάρκωσε τον σοσιαλισμό που συμφιλίωνε «την ουτοπία και τον μοντερνισμό».

    Γεννήθηκε τον Αύγουστο 1930, υπήρξε θερμός ευρωπαϊστής και είχε αποφοιτήσει από την ENA.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 July 2016 - 20:32:35 UTC