Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Π. Λαφαζάνης εξελέγη γραμματέας του νέου Π.Σ. της ΛΑΕ
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Η τεχνολογία είναι αναπτυξιακό εργαλείο
  • [03] Μόνο ελληνικό προσωπικό στα 14 αεροδρόμια της Fraport
  • [04] Τους τομείς που προσδιορίζουν τη «δίκαιη ανάπτυξη» αναλύει ο Ευ. Τσακαλώτος
  • [05] «Η συμφωνία με την COSCO είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου, θα ακολουθήσει ολόκληρο το σώμα του»
  • [06] Ο Μοσκοβισί ζητάει να επιταχυνθεί η οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση της ευρωζώνης
  • [07] Ζ. Τσίμερμαν: Η Ευρώπη να κάνει επιτέλους κάτι για τη φτώχεια
  • [08] «Η Ελλάδα ως λίκνο της δημοκρατίας ήταν πάντα πολύ σημαντική»
  • [09] Συρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από τις επιδρομές του καθεστώτος κοντά στη Δαμασκό

  • [01] Ο Π. Λαφαζάνης εξελέγη γραμματέας του νέου Π.Σ. της ΛΑΕ

    Με θέμα την εκλογή του Γραμματέα του και της 21μελούς Πολιτικής Γραμματείας συνεδρίασε χθες Σάββατο (2/7) το νέο Πολιτικό Συμβούλιο της Λαϊκής Ενότητας, που εξελέγη από την πρόσφατη Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΛΑΕ, γραμματέας του ΠΣ εξελέγη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ήταν και η μόνη υποψηφιότητα, με 79 ψήφους υπέρ και 22 λευκά στους 101 ψηφίσαντες.

    Για την Πολιτική Γραμματεία εξελέγησαν κατά σειρά ψήφων τα εξής 20 μέλη της: Δημήτρης Στρατούλης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Στάθης Λεουτσάκος, Δημήτρης Κοντός, Γιάννης Δούκας, Παναγιώτης Μαντάς, Θανάσης Πετράκος, Γιάννης Τόλιος, Τάσος Κανταράς, Δέσποινα Σπανού, Παναγιώτης Μωράκης, Νίκος Γαλάνης, Περικλής Ζήκας, Παναγιώτης Σωτήρης, Χρήστος Τουλιάτος , Μαρία Μπόλαρη, Αντώνης Νταβανέλος, Γιώργος Σαπουνάς, Δημήτρης Σαραφιανός, Βασίλης Θεοφανόπουλος

    [02] Αλ. Τσίπρας: Η τεχνολογία είναι αναπτυξιακό εργαλείο

    Η ελληνική κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής κσι της Τεχνολογίας, γιατί αυτό αποτελεί το οξυγόνο της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην έδρα του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei στο Πεκίνο.

    Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τους επικεφαλής της εταιρείας -και μάλιστα υπό τον ήχο του Ζορμπά- σε διάφορα τμήματα, όπου έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G αλλά και έξυπνες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας.

    Ο κ.Τσίπρας στη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κινεζικού ομίλου αναφέρθηκε στη δημιουργία της Γ.Γρ. Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Πρωθυπουργώ και στο γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τις Νέες Τεχνολογίες, την Πληροφορική και την Έρευνα.

    Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα και την αδελφοποίηση του πάρκου τηςHuawei με την Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι νέες τεχνολογίες είναι αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας κλάδος της οικονομίας.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Huawei τόνισε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.

    [03] Μόνο ελληνικό προσωπικό στα 14 αεροδρόμια της Fraport

    Για τη λειτουργία των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων η Fraport θα προσλάβει αποκλειστικά Έλληνες. Μόνο μερικοί μετρημένοι στα δάχτυλα θα έρθουν από τη Γερμανία. «Οι απασχολούμενοι στα αεροδρόμια εργάζονται σκληρά, θέλουν να δημιουργήσουν και κάθε άλλο παρά παραιτημένοι είναι», είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, o διευθύνων σύμβουλος της Fraport-Greece Αλεχάντερ Τσίνελ, ο οποίος μετακομίζει στις 4 Ιουλίου στην Αθήνα για να αναλάβει τα καθήκοντα της αναδιοργάνωσης και βελτίωσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

    Τέλος Νοεμβρίου, η FRAPORT θα αναλάβει το πρώτο αεροδρόμιο και δύο μήνες αργότερα τα υπόλοιπα. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου με περισσότερους από 4 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο το καθένα, όπως και άλλα μικρότερα όπως της Σκιάθου και της Καβάλας.

    Έλλειψη ενδιαφερομένων κάθε άλλο παρά υπάρχει για τις 500 θέσεις εργασίας τις οποίες έχει προκηρύξει η Fraport-Greece. Μόνο τις περασμένες δύο εβδομάδες έγιναν 2.500 αιτήσεις για πρόσληψη, αν και θα παραμείνουν πολλοί από τους ήδη εργαζόμενοι. «Κάνουμε προσπάθεια να παραμείνουν οι περισσότεροι δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Τσίνελ στην γερμανική εφημερίδα. Οι συμβάσεις με εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών, όπως είναι η επίγεια εξυπηρέτηση και η ασφάλεια, θα διατηρηθούν, προσέθεσε.

    Τις μεγαλύτερες ελλείψεις στα 14 αεροδρόμια η Fraport-Greece θέλει να τις έχει καλύψει μέχρι την περίοδο αιχμής του 2017. Αμέσως μετά την ανάληψή τους θα επιδιορθωθούν οι εγκαταστάσεις υγιεινής, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχου, παράδοσης αποσκευών, ο έλεγχος ασφαλείας, θα επιδιορθωθούν οι ηλεκτρονικοί πίνακες ανακοινώσεων και θα ανανεωθούν οι πινακίδες σήμανσης. «Έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε ήδη τους πρώτους έξι μήνες επιτυχία», είπε ο κ. Τσίνελ.

    Σε δεύτερη φάση σχεδιάζονται κατασκευαστικές εργασίες, όπως η επέκταση των τέρμιναλ των αεροδρομίων, νέα εστιατόρια και καταστήματα. Η Fraport έχει δεσμευθεί να επενδύσει εντός 48 μηνών 330 εκατομμύρια ευρώ.

    [04] Τους τομείς που προσδιορίζουν τη «δίκαιη ανάπτυξη» αναλύει ο Ευ. Τσακαλώτος

    Για τρεις τομείς που προσδιορίζουν τον όρο της «δίκαιης ανάπτυξης» κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.

    Αυτοί είναι:

    α) η δίκαιη (ανα)διανομή της αξίας που προκύπτει από την παραγωγή, όπως συλλογικές συμβάσεις, ρύθμιση της εργασίας και νέες μορφές συνεργατικής/συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας.

    β) η χωρική - περιβαλλοντική δικαιοσύνη, δηλαδή οι επιβαρύνσεις και τα οφέλη της ανάπτυξης να μοιράζονται γεωγραφικά και χωρικά ισότιμα και ισορροπημένα και

    γ) η δικαιοσύνη στη λήψη αποφάσεων, μέσω συνεννόησης και κοινών αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους επίσημους φορείς των παραγωγικών ομάδων και κυρίως όσους δεν εκπροσωπούνται στις επίσημες διαδικασίες.

    Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει την ανάγκη να έχει η κυβέρνηση ένα πρόγραμμα «ιεραρχημένο και χρονικά προσδιορισμένο που να το υπηρετεί κάθε υπουργείο με καθορισμένες τις προτεραιότητες». Σημειώνει ότι κατανοεί την αγωνία των υπουργείων να βάλουν τάξη στο χάος, να αλλάξουν δομές και νοοτροπίες «μόνο που αυτό δεν μπορεί να γίνεται ασυντόνιστα με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία και, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι σε αρμονία με το κυβερνητικό πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον καλύτερο συντονισμό της κυβερνητικής λειτουργίας δεν απαιτούνται νέα πολιτικά και συντονιστικά κέντρα, «αλλά να λειτουργήσουν αποφασιστικά, με την έννοια της απόφασης και της δέσμευση, τα υφιστάμενα».

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, τονίζει ότι «είναι ακόμα μια στιγμή ανυπακοής των πληβείων απέναντι στις ελίτ της χώρας και των Βρυξελλών». Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι η Αριστερά δεν κατάφερε να πολιτικοποιήσει αυτή τη διαμαρτυρία, την οποία, «οικειοποιήθηκε η Ακροδεξιά, μετατρέποντάς τη σε αντιμεταναστευτική και ρατσιστική επιχειρηματολογία».

    Υπογραμμίζει τέλος τη σημασία νε εκπονηθεί ένας σχεδιασμός με πέντε ή έξι μεγάλα νομοσχέδια του παράλληλου προγράμματος μέχρι το Πάσχα, προσθέτοντας ότι «η διαπραγματευτική ομάδα οφείλει έτσι κι' αλλιώς να αναζητήσει λιγότερη και ποιοτικότερη επιτήρηση μέχρι το τέλος του προγράμματος».

    [05] «Η συμφωνία με την COSCO είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου, θα ακολουθήσει ολόκληρο το σώμα του»

    "Η συμφωνία με την COSCO --όπως είπε και ο πρωθυπουργός σας Αλέξης Τσίπρας- είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του", τόνισε ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Ζου Σιαολί μιλώντας σήμερα στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Πεκίνο.

    Ο κινέζος πρεσβευτής υπογράμμισε πως "η σημασία του προγράμματος της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά δεν αφορά μόνο την ελληνοκινεζική συνεργασία στο ίδιο το λιμάνι, αλλά αποτελεί ένα σύμβολο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμβολο της εμπιστοσύνης της Κίνας στην ελληνική αγορά".

    Ο κ. Ζου χαρακτήρισε "ορόσημο" την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο προσθέτοντας πως οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις "εισέρχονται τώρα σε μια νέα εποχή και υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για την επέκτασή τους δια της συνεργασίας, οι προοπτικές για την οποία βρίσκονται μπροστά μας". Πρόσθεσε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα "συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση, αναβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην κινεζική διπλωματία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία".

    Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Κίνας, "υπάρχει πολλή ενέργεια για συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον εμπορικό , αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό" και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την COSCO, στις 8 Απριλίου, έχει δεχτεί δεκάδες αιτήσεις από άλλες αντιπροσωπείες από την Κίνα οι οποίες θέλουν συνεργασία με την Ελλάδα.

    [06] Ο Μοσκοβισί ζητάει να επιταχυνθεί η οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση της ευρωζώνης

    Η ευρωζώνη πρέπει να επιταχύνει την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωσή της, διαφορετικά άλλες χώρες μπορεί να δελεασθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και να εγκαταλείψουν την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

    "Δεν πρέπει να ανεχθούμε απλώς το Brexit, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά μέσω αυτού, μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία", δήλωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη η ευρωζώνη να ολοκληρώσει την τραπζική ένωσή της.

    "Αν το status quo είναι η μοναδική απάντησή μας, αυτή δεν θα είναι η μοναδική έξοδος από την ΕΕ", πρόσθεσε.

    [07] Ζ. Τσίμερμαν: Η Ευρώπη να κάνει επιτέλους κάτι για τη φτώχεια

    Η ΕΕ απέχει παρασάγγας από τον στόχο της να μειώσει τον αριθμό των φτωχών μέχρι το 2020. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι φτωχοί στην Ευρώπη σε λιγότερους από 100.000. Ενώ όμως το 2010 ανέρχονταν σε ποσοστό 23,8% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, το ποσοστό αυξήθηκε εν τω μεταξύ σε 24,4%. Σε απόλυτους αριθμούς απειλούνται 122 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες από τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα και αξιολογήθηκαν από την αναπληρωτή κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke), Ζαμπίνε Τσίμερμαν.

    Στο πλαίσιο αυτό και το Brexit αποτελεί «σαφές μήνυμα, ότι η ΕΕ πρέπει επιτέλους να κάνει μια πολιτική για τους φτωχούς ανθρώπους και να ενισχύσει την κοινωνική ασφάλεια», είπε η Ζ. Τσίμερμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο Βερολίνο.

    Οι κοινωνικές ανισότητες αυξήθηκαν σε πολλές χώρες της ΕΕ. Στην Ελλάδα και την Ισπανία αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των φτωχών τα τελευταία χρόνια. Αιτία ήταν κυρίως η οικονομική κρίση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ειδικοί αναμένουν αύξηση της ανεργίας μετά το Brexit.

    Ακόμα και στη Γερμανία παρατηρείται αύξηση των απειλουμένων από τη φτώχεια των πολιτών. Το 2010 απειλούνταν από τη φτώχεια 16 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες και το 2014 έφτασαν τα 16,5 εκατομμύρια...

    Αντώνης Πολυχρονάκης

    [08] «Η Ελλάδα ως λίκνο της δημοκρατίας ήταν πάντα πολύ σημαντική»

    Η Ελλάδα ως λίκνο της δημοκρατίας και των θεωρητικών επιστημών ήταν πάντα πολύ σημαντική και πολύ ελκυστική για τον ίδιο, καθώς ήδη από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια μεγάλο ήταν πάντα το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, τονίζει ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας, Χάιντς Φίσερ, σε μακρά και πολύ ανθρώπινη, αποκλειστική συνέντευξή του εφ΄ όλης της ύλης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη.

    Στη συνέντευξή του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος, του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας του ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου και ο οποίος είναι για δεκαετίες ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα του (ΣΣ έχοντας διατελέσει και επί δώδεκα χρόνια πρόεδρος της αυστριακής Βουλής), αναφέρεται στις σχέσεις του με την Ελλάδα, στην αντίσταση κατά της Χούντας, στη σπουδαία γνωριμία του με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, στη σημαντική ελληνική στήριξη για την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, με τις δικές του, διαφοροποιημένες (ΣΣ και έντονα φιλελληνικές) τοποθετήσεις για την οικονομική και την προσφυγική κρίση.

    Κάνει επίσης αναφορές στις κοσμογονικές αλλαγές του 1989, εκφράζει τη γνώμη του για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία των τελευταίων χρόνων, όπως επίσης την έκβαση των πρόσφατων αυστριακών προεδρικών εκλογών, ενώ κάνει λόγο και για τα πάνω από 50 χρόνια παρουσίας του στην πολιτική ζωή της χώρας του.

    «Η Ελλάδα πάντα με ενδιέφερε, ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια. Πήγαινα σε ένα γυμνάσιο όπου είχαμε μάθημα Ελληνικών, όπου ο Ελληνικός Πολιτισμός είχε μία σπουδαία θέση στο πρόγραμμα διδασκαλίας και όπου η Ιλιάδα και η Οδύσσεια ήταν για εμάς οι κατευθυντήριες γραμμές στο μάθημα, δηλαδή, η Ελλάδα, ως λίκνο της δημοκρατίας και των θεωρητικών επιστημών, ήταν για εμένα πολύ σημαντική και πολύ ελκυστική» τονίζει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος, ο οποίος φέρεται να απαγγέλει απέξω στα αρχαία ελληνικά, ολόκληρες ραψωδίες από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

    Η επόμενη επαφή του με την Ελλάδα ήταν, όπως επισημαίνει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος, στη δεκαετία του 1960 όταν επιβλήθηκε η δικτατορία των συνταγματαρχών και ο ίδιος βρέθηκε δίπλα σε φίλους από την Ελλάδα που είχε γνωρίσει από τα φοιτητικά του χρόνια ως στέλεχος και της Βουλής των Αυστριακών Φοιτητών (ΣΣ Φοιτητική Ένωση Αυστρίας), ενώ ο πρώτος του πολιτικός προιστάμενος, ο Μπρούνο Πίτερμαν (ΣΣ αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστρίας), ήταν επί χρόνια πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την Ελλάδα, κάνοντας διεθνώς πολλές ομιλίες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

    "Όλα αυτά με εξοικείωσαν πολύ με την Ελλάδα, με την ιστορία της, με τα προβλήματά της και κατόπιν, στη συνέχεια, ήταν ο Μπρούνο Κράισκι (ΣΣ ο ιστορικός καγκελάριος της Αυστρίας που ηγήθηκε της πρώτης αυτοδύναμης σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην Αυστρία επί 13 χρόνια, 1970-1983), εκείνος που επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής, θέτοντας στο επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το πρόβλημα των Παλαιστινίων, το Διάλογο Βορρά-Νότου, την Οστπολιτίκ του Βίλι Μπραντ", αναφέρει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος.

    [09] Συρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από τις επιδρομές του καθεστώτος κοντά στη Δαμασκό

    Τουλάχιστον 43 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και μέλη του ιατρικού προσωπικού, σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στους οποίους προβαίνει το συριακό καθεστώς εναντίον μιας τοποθεσίας που ελέγχεται από τους αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα μ' έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τη μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

    Τα πλήγματα της αεροπορίας και το σφυροκόπημα με βαρύ πυροβολικό είχε χθες για πολλές ώρες στόχο την τοποθεσία Τζαϊρούντ, σε απόσταση 60 χλμ. βορειοανατολικά της συριακής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

    Οι βομβαρδισμοί αυτοί έγιναν σε αντίποινα για τον θάνατο ενός πιλότου της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας που είχε συλληφθεί κοντά στην Τζαϊρούντ από την ισλαμιστική ανταρτική οργάνωση Τζάις αλ-Ισλάμ μετά την πτώση του αεροπλάνου του εξαιτίας "τεχνικού προβλήματος". Το καθεστώς κατηγόρησε την οργάνωση αυτή ότι τον σκότωσε.

    Ο απολογισμός των επιδρομών δεν έχει σταματήσει να αυξάνει. Σύμφωνα με τον τελευταίο, που ανακοινώθηκε από το Παρατηρητήριο, 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού καθώς και γυναίκες και παιδιά.

    Η Τζαϊρούντ, η οποία βρίσκεται στην ορεινή περιφέρεια Καλαμούν, είχε αποφύγει τις βιαιότητες εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, μετά τη σύναψη μιας εκεχειρίας ανάμεσα στο καθεστώς και τις τοπικές αρχές.

    Αργά χθες, πρόσωπα με κύρος στην Τζαϊρούντ κατέληξαν και πάλι σε μια συμφωνία με αξιωματούχους του καθεστώτος "για την αποχώρηση των μαχητών από την πόλη και την παράδοση της σορού του νεκρού πιλότου, σε αντάλλαγμα για την παύση των βομβαρδισμών", διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

    Στην τοποθεσία αυτή είναι παρούσες οι ισλαμιστικές ανταρτικές οργανώσεις Τζάις αλ-Ισλάμ και Αχράρ αλ-Σαμ, καθώς και το Μέτωπο αλ-Νόσρα, ο συριακός κλάδος της Αλ-Κάιντα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 July 2016 - 10:32:31 UTC