Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων
  • [02] Δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου σχετικά με την επιστολή της Κομισιόν για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών
  • [03] Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: «Το γαρ πολύ της διαπλοκής γεννά παραφροσύνη»
  • [04] Νεκρός ο ιδιοκτήτης της Jetoil, Κυριάκος Μαμιδάκης
  • [05] Λ. Κρέτσος: «Έντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας
  • [06] Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων στα «Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά»
  • [07] Στους 125 οι νεκροί από βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Βαγδάτη
  • [08] Την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πραγματική κυβέρνηση εισηγείται ο Μ. Σουλτς
  • [09] SOS από επιστήμονες: Τα τοξικά χημικά σε νερό, αέρα, τροφές και καθημερινά προϊόντα βλάπτουν την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου
  • [10] Το υπό ανάπτυξη μεγαλύτερο τηλεσκόπιο νετρίνων στον κόσμο θα περιλαμβάνει και την Πύλο
  • [11] «Πράσινο» φως από τη NASA στο «New Horizons» να επεκτείνει την αποστολή του στη Ζώνη Κούιπερ
  • [12] Ζευγάρι από τη Ρωσία οι νικητές του διαγωνισμού μεταφοράς γυναίκας...
  • [13] Συναντήσεις Ν. Αναστασιάδη με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών του τομέα ενέργειας

  • [01] Φ. Γεννηματά: Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων

    «Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ευρύτατη συναίνεση με την πρόταση που παρουσίασε στον δημόσιο διάλογο και καθιστά και ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή» δήλωσε αναφερόμενη στον εκλογικό νόμο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

    Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει αποσπασματικές ρυθμίσεις, «στους τακτικισμούς του ενός ή του άλλου δεν θα βάλουμε πλάτη. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη για να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να βάλει τις βάσεις ώστε μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας να υλοποιήσει την εθνική γραμμή, την επόμενη μέρα των εκλογών ? όποτε κι αν γίνουν».

    Ανέφερε επίσης ότι «όποιος δεν θέλει στις επόμενες εκλογές το πρώτο κόμμα, με πολύ χαμηλά ποσοστά να παίρνει επιπλέον 50 βουλευτές, δεν έχει παρά να έρθει στα λόγια μας και να συζητήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με μικρότερο και δικαιότερο bonus και επιτέλους το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πράγματι για ένα δικαιότερο σύστημα και για την ευρύτατη συνεννόηση, όπως εμένα μου είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Να μπει στον διάλογο».

    Συνεχίζοντας επισήμανε: «Επιθυμούμε κυβερνησιμότητα, σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία. Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα στο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει ευρύτατη συνεργασία την επόμενη μέρα και να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία. Τους προκαλώ να έρθουν να συζητήσουμε και ως το φθινόπωρο να έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό σημείο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για να απαντήσουμε στον διάλογο αυτόν».

    [02] Δήλωση του Γ. Κουμουτσάκου σχετικά με την επιστολή της Κομισιόν για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών

    «Η επιστολή- κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει το σχέδιο της Κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει τη ενημέρωση των Ελλήνων», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

    «Παρά τις πρόσφατες, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του "Υπουργού Προπαγάνδας", η χώρα διασύρεται και πάλι με ευθύνη της Κυβέρνησης. Αυτήν τη φορά ο διασυρμός αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και σημείωσε πως η απάντηση που έσπευσε να εκδόσει ο κ. Παππάς, είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται.

    «Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό. Το σχέδιο τους δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει. Ο νόμος "Παπά- Σπίρτζη" πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από "Υπουργούς - καναλάρχες"», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζοντας πως «οι δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις οφείλουμε αντίδραση σε κάθε μεθόδευση αυταρχισμού σε θέματα θεσμών και Δημοκρατίας την οποία επιχειρεί να πλήξει η συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου».

    [03] Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: «Το γαρ πολύ της διαπλοκής γεννά παραφροσύνη»

    «Το γαρ πολύ της διαπλοκής γεννά παραφροσύνη», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.

    «Ζητούμε συγγνώμη γιατί βιαστήκαμε να υποθέσουμε ότι η ηχώ της διαπλοκής, η ΝΔ δηλαδή, ενδεχομένως να σιωπούσε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ασκεί δριμεία κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Έπρεπε να αναμένουμε ότι θα ταυτίζονταν -έστω και με χρονοκαθυστέρηση- με όσους επιθυμούν να συνεχιστεί η ασυδοσία στον χώρο των ΜΜΕ. Για "καθεστώς" έγραψε το "Βήμα", για "κόλαφο" μίλησε η "Καθημερινή". Αναμάσησε και τους δύο όρους ή ΝΔ».

    «Προβλεπόμενοι και θλιβεροί», καταλήγει η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Νεκρός ο ιδιοκτήτης της Jetoil, Κυριάκος Μαμιδάκης

    Νεκρός βρέθηκε γύρω τις δυο μετά το μεσημέρι, στο σπίτι του στο Διόνυσο ο επιχειρηματίας Κυριάκος Μαμιδάκης, 84 ετών, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας πετρελαιοειδών Jetoil.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, πρόκειται πιθανότατα για αυτοκτονία με όπλο. Για το τραγικό συμβάν διενεργείται προανάκριση.

    Μάλιστα,την Παρασκευή η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Mamidoil Jetoi είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η εταιρεία κατέχει μερίδιο 9% στην εσωτερική αγορά, με δίκτυο 600 πρατηρίων και διαθέτει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

    Στην αίτησή της επικαλούτανπρόβλημα ρευστότητας, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές και το Δημόσιο έφθαναν στο τέλος του 2015 τα 314 εκατ. ευρώ (από αυτά 173 εκατ. σε τράπεζες και 78 σε προμηθευτές) και τα ταμειακά διαθέσιμα περί τα 600.000 ευρώ - ενώ οι απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες κ.λπ. ήταν 174 εκατ. Η εταιρεία ζήτησε προστασία από του πιστωτές προκειμένου να εφαρμόσει επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο, σύμφωνα με την πρόταση που περιλαμβάνεται στην αίτηση, προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε βάθος 17ετίας.

    [05] Λ. Κρέτσος: «Έντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας

    «Έντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας διαπιστώνει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το ΧΩΝΙ» και αναφέρει χαρακτηριστικά για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων σήμεραστις 3 το μεσημέρι: «Κυριακή κοντή γιορτή».

    Απαντώντας σε όσους προσδοκούν ότι το ΣτΕ μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία αδειοδότησης (την πρώτη μετά από 26 χρόνια!) των τηλεοπτικών σταθμών, κάνοντας δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των νυν καναλαρχών, σημειώνει ότι «το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει παραδεχθεί ότι είχαμε αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και παράνομη ίδρυση τηλεοπτικών σταθμών, που νέμονται τα οφέλη της παράνομης λειτουργίας τους, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη με την εκμετάλλευση δημόσιου αγαθού».

    Εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του νέου «χρηματιστηρίου διαφημιστικού χρόνου», το οποίο θα διασφαλίσει τόσο τη διαφάνεια, όσο και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που μπορεί να προκύπτει από την αγορά τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου και διευκρινίζει ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αφήνει περιθώρια θολής και υπόγειας διαπραγμάτευσης με βάση τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο».

    [06] Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων στα «Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά»

    Η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων στην εταιρεία «Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά», συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνάντηση με τους εργαζόμενους της εταιρείας στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή της Καβάλας - Δράμας.

    Οι εργαζόμενοι σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο του εξέθεσαν τα πολύ σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κακής διαχείρισης από την ιδιοκτησία της επιχείρησης και ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα θέσει τα προβλήματά τους σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

    Ο κ. Χαρίτσης μετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δράμας, ενώ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Καβάλα, και επισκέφτηκε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) που δραστηριοποιείται στο Δασικό Χωριό Παγγαίου καθώς και τον Αγροτικό Αλιευτικό Συνεταιρισμό Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής Καβάλας.

    Στην ομιλία του, καθώς και στη συνέντευξη Τύπου, ο Υφυπουργός περιέγραψε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για τον οδικό χάρτη για το χρέος. Επίσης παρουσίασε τα προγράμματα επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το σχέδιο Γιούνκερ.

    [07] Στους 125 οι νεκροί από βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Βαγδάτη

    Ο αριθμός των νεκρών από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους, στη Βαγδάτη, αυξήθηκε στους 125 μεταδίδει το BBC.

    Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που έγινε σήμερα στη Βαγδάτη, με συνέπεια το θάνατο 79 ανθρώπων, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

    Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Μπαχράμ Κασεμί εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην κυβέρνηση του Ιράκ, αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα σταθεί στο πλευρό του Ιράκ, μέχρι την τελική ήττα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Παράλληλα, καταδίκασε την πρακτική του Ισλαμικού Κράτους να καταφεύγει στην υιοθέτηση πρακτικών δειλίας, με συνέπεια το θάνατο αθώων πολιτών, ενώ έδωσε έμφαση στις ήττες των τζιχαντιστών από τις ιρακινές δυνάμεις στα πολεμικά μέτωπα, αλλά και στην πρόσφατη απελευθέρωση της πόλης Φαλούτζα.

    [08] Την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πραγματική κυβέρνηση εισηγείται ο Μ. Σουλτς

    Την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σε πραγματική κυβέρνηση» ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ως απάντηση στην απόφαση των Βρετανών για Brexit.

    Σε άρθρο του που θα δημοσιευθεί στην αυριανή έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Σουλτς εισηγείται αυτή η «ευρωπαϊκή κυβέρνηση» να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός δεύτερου σώματος, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών- μελών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα καταστήσει πιο διαφανή την πολιτική λογοδοσία στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα περιορίσει την δυσαρέσκεια των πολιτών προς την ΕΕ, ένα σημαντικό πρόβλημα της οποίας είναι ότι για τους πολίτες δεν είναι σαφές ποιος κάνει τι και συχνά η ΕΕ θεωρείται υπεύθυνη για αποφάσεις τις οποίες έχουν λάβει οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Το θέμα λοιπόν, συνεχίζει, δεν είναι «περισσότερη Ευρώπη», αλλά «να προσδιορίσουμε σαφώς τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από την ΕΕ σε διάφορους τομείς». Η ΕΕ δεν πρέπει να αναμιγνύεται σε υποθέσεις που μπορούν να ρυθμιστούν εθνικά ή περιφερειακά, αλλά να εστιάσει στα ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν μόνο από κοινού, καταλήγει.

    [09] SOS από επιστήμονες: Τα τοξικά χημικά σε νερό, αέρα, τροφές και καθημερινά προϊόντα βλάπτουν την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

    Για πρώτη φορά κορυφαίοι επιστήμονες και γιατροί από τις ΗΠΑ, καθώς και επιστημονικοί-ιατρικοί φορείς, με κοινή ανακοίνωσή τους, προειδοποιούν πως υπάρχει πλέον επιστημονική ομοφωνία ότι η έκθεση των παιδιών σε διάφορες τοξικές χημικές ουσίες στον αέρα, στο νερό, στις τροφές και σε προϊόντα της καθημερινότητας (πλαστικά κ.α.) αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, ιδίως όσο ακόμη αυτά βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας τους.

    Αυξάνει έτσι η πιθανότητα εκδήλωσης διαφόρων νευροαναπτυξιακών διαταραχών (φάσμα αυτισμού, διανοητική καθυστέρηση, ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).

    Η επιστημονική «συμμαχία», γνωστή με το όνομα TENDR (Targeting Environmental Neuro-Developmental Risks), που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», ζητά να υπάρξει άμεση δράση, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η έκθεση των σημερινών παιδιών και των επόμενων γενεών στα δυνητικά επικίνδυνα χημικά.

    Κατ' εξοχήν επικίνδυνα θεωρούνται τα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα για τα φυτά, οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE), οι φθαλικές ενώσεις, οι ρυπαντές που σχετίζονται με τις καύσεις (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οξείδια αζώτου, σωματίδια), ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).

    Η επικεφαλής του προγράμματος TENDR Ίρβα Χερτς-Πιτσιότο, καθηγήτρια δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία». Όπως είπε, «πριν δέκα χρόνια μια τέτοια επιστημονική συναίνεση δεν θα ήταν δυνατή, όμως πλέον η επιστημονική έρευνα είναι ξεκάθαρη: τα τοξικά χημικά βλάπτουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών μας. Ως κοινωνία, μπορούμε να εξαφανίσουμε ή να μειώσουμε σημαντικά αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες και να αντιμετωπίσουμε τις ρυθμιστικές ανεπάρκειες, που έχουν επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό αυτών των χημικών. Με αυτά τα βήματα, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τα υψηλά ποσοστά των νευροαναπτυξιακών διαταραχών».

    Σύμφωνα με τους 48 κορυφαίους Αμερικανούς επιστήμονες, συχνά οι έγκυες γυναίκες μολύνονται με διάφορα χημικά, πράγμα που έχει επιπτώσεις στο έμβρυο που κυοφορούν. «Είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης στα προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς των παιδιών», τονίζουν και επισημαίνουν ότι «ακόμη και υπερβολικά χαμηλά επίπεδα έκθεσης» σε ορισμένα χημικά μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στον υπό ανάπτυξη εγκέφαλο.

    Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι «αυτά τα χημικά είναι διάσπαρτα, όχι μόνο στον αέρα και στο νερό, αλλά στα καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα σώματά μας και στα σπίτια μας». Και επισημαίνουν ότι «για τα περισσότερα χημικά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα τι κάνουν στη νευρική ανάπτυξη των παιδιών, επειδή απλώς δεν έχουν μελετηθεί».

    Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://ehp.niehs.nih.gov/EHP358/

    [10] Το υπό ανάπτυξη μεγαλύτερο τηλεσκόπιο νετρίνων στον κόσμο θα περιλαμβάνει και την Πύλο

    Προχωρά η υλοποίηση στο βυθό της Μεσογείου του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου τηλεσκοπίου νετρίνων στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε η διεθνής επιστημονική κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξή του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ξεχωριστά αλλά διασυνδεδεμένα μεταξύ τους τηλεσκόπια σε... συσκευασία ενός.

    Το τηλεσκόπιο, γνωστό εν συντομία ως KM3Net (Τηλεσκόπιο Νετρίνων Κυβικού Χιλομέτρου) θα αναπτυχθεί σε βάθη τριών έως τεσσάρων χιλιομέτρων σε τρεις πολύ βαθιές περιοχές της Μεσογείου, στα ανοιχτά της Τουλόν (νότια Γαλλία, κοντά στη Μασσαλία), της νοτιοανατολικής Σικελίας (Ιταλία) και της Πύλου (Ελλάδα).

    Οι ερευνητές δημοσίευσαν προ ημερών τη σχετική «επιστολή προθέσεων», με το χρονοδιάγραμμα του όλου σχεδίου, στο περιοδικό πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής «Journal of Physics G: Nuclear and Particle Physics». Από ελληνικής πλευράς την πρωτοβουλία συνυπογράφουν περίπου 20 επιστήμονες από τον «Δημόκριτο», τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και το ΤΕΙ Πειραιά.

    Το KM3NeT θα είναι μια τεράστια διάταξη δικτυωμένων ανιχνευτών, με «ομοσπονδιακή» δομή, κεντρικό μάνατζμεντ (με έδρα το 'Αμσντερνταμ) και με κοινή ανάλυση όλων των επιστημονικών δεδομένων.

    Το τηλεσκόπιο θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει τα φευγαλέα υποατομικά σωματίδια νετρίνα, που έχουν αστροφυσική προέλευση (μαύρες τρύπες και άστρα που συγκρούονται, εκρήξεις σούπερ-νόβα και ακτίνων-γάμα, ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες-κβάζαρ κ.α.). Στόχος είναι αφενός να δώσει σάρκα και οστά σε μια νέου τύπου «αστρονομία νετρίνων» που θα μελετήσει το σύμπαν με νέους τρόπους και αφετέρου να ρίξει φως στα ίδια τα νετρίνα, τα οποία αλληλεπιδρούν μόνο ασθενώς με την ύλη, γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο να γίνουν αντιληπτά.

    Ένα τέτοιο υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο ενεργού όγκου τουλάχιστον ενός κυβικού χιλιομέτρου είχε προταθεί, αρχικά το 2004, να δημιουργηθεί σε μια μόνο τοποθεσία. Είχαν προηγηθεί μεμονωμένες παρεμφερείς προσπάθειες, αρχικά για το τηλεσκόπιο «Νέστωρ» στη Πύλο, και στη συνέχεια για το NEMO στην Ιταλία και το ANTARES στη Γαλλία. Τελικά, στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο τηλεσκόπιο, όχι μόνο για επιστημονικούς λόγους, αλλά επειδή έτσι ήταν δυνατό να διασφαλισθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

    Τώρα πλέον προωθείται συντονισμένα η δημιουργία ενός ενιαίου τηλεσκοπίου σε όλο το εύρος της Μεσογείου, εφόσον βρεθούν τα κατάλληλα κονδύλια, κάτι που ισχύει ιδίως για το ελληνικό σκέλος, που θα είναι και το τελευταίο που θα υλοποιηθεί. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το KM3net θα είναι λειτουργικό από το 2020 σε Γαλλία και Ιταλία, στο μέτρο που έως τότε έχουν γίνει οι αναγκαίες επενδύσεις.

    [11] «Πράσινο» φως από τη NASA στο «New Horizons» να επεκτείνει την αποστολή του στη Ζώνη Κούιπερ

    Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε επίσημα έγκριση για την επέκταση της αποστολής του διαστημικού σκάφους «New Horizons» (Νέοι Ορίζοντες).

    Έτσι, μετά την ιστορική επίσκεψη στον Πλούτωνα πέρυσι το καλοκαίρι, το σκάφος θα ταξιδέψει ακόμη πιο μακριά, στο ουράνιο σώμα 2014 ΜU69, διαμέτρου 30 χιλιομέτρων, που βρίσκεται στην Ζώνη Κούιπερ, στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Το νέο «ραντεβού», το οποίο μάλιστα θα είναι τέσσερις φορές πιο κοντινό από ό,τι ήταν με τον Πλούτωνα, προγραμματίζεται για την 1η Ιανουαρίου 2019.

    «Η αποστολή του σκάφους στον Πλούτωνα υπερέβη τις προσδοκίες μας και ακόμη σήμερα το New Horizons συνεχίζει να στέλνει εκπληκτικά δεδομένα. Έχουμε τη χαρά να συνεχίσουμε τώρα στα σκοτεινά βάθη του εξωτερικού ηλιακού μας συστήματος, προς ένα επιστημονικό στόχο, τον «2014 MU69», που δεν είχε καν ανακαλυφθεί, όταν το διαστημικό σκάφος είχε εκτοξευθεί» δήλωσε ο διευθυντής πλανητικής επιστήμης της NASA Τζιμ Γκριν.

    [12] Ζευγάρι από τη Ρωσία οι νικητές του διαγωνισμού μεταφοράς γυναίκας...

    Περίπου 50 ζευγάρια συμμετείχαν στο φετινό 21ο παγκόσμιο πρωτάθλημα μεταφοράς συζύγου που γίνεται στην πόλη Σονκαγιάρβι, της κεντρικής Φιλανδίας.

    Ο διαγωνισμός διαρκεί δύο μέρες και τα ζευγάρια δοκιμάστηκαν σε έναν αγώνα ταχύτητας, σε έναν ομαδικό αγώνα και μία ατομική προθέρμανση.

    Στη φετινή διοργάνωση, που γίνεται στην μικρή πόλη Σονκαγιάρβι με τους 4.600 κατοίκους, νικητήριο ζευγάρι αναδείχθηκε ο Ντιμίτρι Σαγκάλ και η Αναστασία Λογκίνοβα, από τη Ρωσία, ολοκληρώνοντας τις δοκιμασίες σε περίπου μία ώρα και δύο λεπτά, αφήνοντας δεύτερους τους πέντε φορές παγκόσμιους πρωταθλητές από τη Φιλανδία, Τέιστο Μιέτινεν και Κριστίνα Χάπανεν που έκαναν χρόνο περίπου μία ώρα και επτά λεπτά.

    Έτσι το ζευγάρι των νικητών θα γυρίσει στην πατρίδα του με το πολυπόθητο υγρό βραβείο του, που δεν είναι άλλο από το βάρος της γυναίκας σε μπύρα.

    Ο διαγωνισμός έχει τις ρίζες του σε έναν μύθο του 19ου αιώνα και έχει σχέση με τον ληστή Ρόνκαϊνεν. Σύμφωνα με την παράδοση υπάρχουν τρεις εναλλακτικές ιστορίες. Η πρώτη λέει ότι τα μέλη της συμμορίες έκλεβαν τρόφιμα και γυναίκες από τα χωριά κουβαλώντας τα στις πλάτες. Η δεύτερη ότι έκλεβαν μόνο γυναίκες και η τρίτη ότι τα μέλη της συμμορίας εκπαιδεύονταν με τον τρόπο αυτόν για να έχουν δύναμη όταν θα έκλεβαν σακιά με τρόφιμα και γουρούνια.

    [13] Συναντήσεις Ν. Αναστασιάδη με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών του τομέα ενέργειας

    Στην Κύπρο θα βρίσκονται τις επόμενες μέρες εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών στον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, καθώς στις 22 Ιουλίου ολοκληρώνεται η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στα τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

    Εξάλλου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, θα μεταβεί στη Βρετανία και ακολούθως στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσει με εταιρείες που έχουν εκδηλώσει κατ' αρχήν ενδιαφέρον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 July 2016 - 16:32:35 UTC