Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Βούτση με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος: Συνεχής η επίδραση του Αριστοτέλη, στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος
  • [03] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν συνομιλώ με εκείνους που υπηρετούν τα μνημόνια
  • [04] Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις, βάση της συζήτησης Ελλάδας και Κίνας - Ιδιαίτερα θετική η κινεζική πλευρά
  • [05] Ληστεία με πυροβολισμούς και τραυματισμό, σε σούπερ μάρκετ στην Πανόρμου
  • [06] ΣτΕ: «Πράσινο φως» για τον Αστέρα Βουλιαγμένης
  • [07] Τουλάχιστον τρεις νεκροί από επίθεση βομβιστή-καμικάζι στη Σαουδική Αραβία
  • [08] Συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους
  • [09] "Καλωσήρθατε στην κόλαση!", η αστυνομία του Ρίο διαδηλώνει ενώπιον των τουριστών στο διεθνές αεροδρόμιο
  • [10] Απεργία αύριο στην Alitalia, 142 πτήσεις ακυρώνονται
  • [11] Μέχρι τον Δεκέμβριο η δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
  • [12] Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου υποψήφιο για το βραβείο Lux
  • [13] Χρώμα και δυναμισμός στην έκθεση του Κωστή Γεωργίου στην Πάτμο

  • [01] Συνάντηση Βούτση με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας

    Όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, όπως αυτό της ειρήνης, της αποσταθεροποίησης και των προσφυγικών ροών, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τη συμμετοχή διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο κοινοβουλίων και συμφώνησαν στην ανάγκη για την αντιμετώπιση τους και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία και σε άλλους τομείς.

    "Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τον πρόεδρο Ναρίσκιν και με τις αντιπροσωπείες, έτσι ώστε να τεθούν -και τέθηκαν- στο τραπέζι το σύνολο των ζητημάτων, των προβλημάτων και των διακυβευμάτων της σύγχρονης εποχής, πάνω στα οποία μπορούν τα κοινοβούλια αλλά και οι λαοί μας, οι χώρες μας, να έχουν ένα σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα μεγάλα αδιέξοδα που υπάρχουν ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Και μείναμε ιδιαίτερα στο θέμα της ειρήνης και της υπέρβασης της αποσταθεροποίησης σε όλη την περιοχή. Θα καταβάλουμε από κοινού προσπάθειες και είμαστε ευτυχείς διότι και οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών έχουν συγχρονίσει τα βήματά τους για την αντιμετώπιση πολύ μεγάλων θεμάτων και για την ενίσχυση εμπορικών, οικονομικών, τουριστικών και άλλων πλευρών της συνεργασίας", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βούτσης.

    Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Ναρίσκιν στη Θεσσαλονίκη, για την ετήσια Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η οποία έχει έδρα στην Αθήνα, και σημείωσε: "Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής της Ρωσίας, τον κ. Ναρίσκιν. Είναι μια επίσκεψη που είχαμε αποφασίσει σε ανταπόδοση αντίστοιχης επίσκεψης που έγινε πριν από λίγους μήνες στη Μόσχα, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, που χρειαζόταν μία προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί. Είμαστε ευτυχείς πραγματικά που τώρα είμαστε εδώ μαζί και είναι και η απαρχή μιας διαφορετικής συμπεριφοράς, ελπίζουμε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γύρω από αυτά τα ζητήματα".

    Από την πλευρά του ο κ. Ναρίσκιν ευχαρίστησε τον κ. Βούτση για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να κάνει πόλεμο ενάντια στο "κοινό κακό", τον εξτρεμισμό, και τόνισε πως οι υπηρεσίες της Ρωσίας που ασχολούνται με τη μετανάστευση είναι έτοιμες να προσφέρουν την εμπειρία τους στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας και τα εμπόδια που βάζουν σε αυτές οι κυρώσεις λόγω του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

    [02] Πρ. Παυλόπουλος: Συνεχής η επίδραση του Αριστοτέλη, στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος

    Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία και με αφορμή την ανακήρυξη του 2016 ως επετειακού έτους Αριστοτέλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δώρισε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Leiden, αντίγραφο προτομής του Αριστοτέλη, από το Μουσείο της Ακρόπολης.

    Αναφερόμενος στη συνεχή επίδραση του Αριστοτέλη στη σύγχρονη ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος, από τον φιλοσοφικό στοχασμό ως την επιστήμη εν γένει, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «στην μεταβατική και ρευστή περίοδο που διανύουμε, δεσπόζει πάντα το αριστοτελικό σύστημα σκέψης, με την θαυμαστή προσαρμοστικότητά του σε κάθε εποχή και σε κάθε πολιτισμό. Ολόκληρα τμήματα της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη ισχύουν ακόμη και σήμερα, όπως τεκμηριώνουν σύγχρονοι μελετητές του. Η τυπική λογική είναι σχεδόν πλήρως αριστοτελική, η φιλοσοφία της επιστήμης και του δικαίου στηρίζονται στις δικές του βασικές διακρίσεις, ενώ η αριστοτελική ηθική έχει, κατά μεγάλο μέρος, αναβιώσει στην εποχή μας και διατηρεί σημαντικούς υποστηρικτές».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο γλυπτό, που έφεραν στο φως το 2005 οι ανασκαφές για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, θεωρείται πως είναι το καλύτερο απ? όλα τα γνωστά σωζόμενα πορτρέτα -τα οποία δεν ξεπερνούν τα είκοσι- όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για τη διατήρησή του. Χρονολογείται τον 2ο μ.Χ αιώνα και είναι το μόνο που σώζει τη μύτη του με την αναφερόμενη στις πηγές καμπυλότητα, ενώ η αναγλυφική απόδοση των επιμέρους χαρακτηριστικών του προσώπου, των βοστρύχων των μαλλιών και του γενιού είναι μοναδική. Υποστηρίζεται ότι παρουσιάζει τον Αριστοτέλη σε ηλικία 60, περίπου, χρόνων.

    [03] Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν συνομιλώ με εκείνους που υπηρετούν τα μνημόνια

    «Δεν συνομιλώ με εκείνους που υπηρετούν τα μνημόνια. Δεν συνομιλούσα με κανέναν από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη. Δεν συνομιλώ ούτε με εκείνους που υπηρετούν τα μνημόνια στην κυβέρνηση Τσίπρα», τονίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Real FM. Εκτιμώντας δε ότι προκαλείται σύγχυση στην κοινωνία το να βλέπει πολιτικούς να «κονταροχτυπιούνται σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής και να χαριεντίζονται ή να συνεννοούνται όταν πέφτουν τα φώτα», προσέθεσε: «Η στάση μου απέναντι σε αυτό το σύστημα, που ψευδεπίγραφα ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εγώ έχω πει τη θέση μου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει από τις 30 Ιουλίου και, σε κάθε περίπτωση, από τον Αύγουστο του ΄15, η σχέση μου είναι ότι είναι αντίπαλοι μου», «εργάζομαι και εργαζόμαστε για την ανατροπή τους και δεν απασχολεί μία άντληση δυναμικού από εκείνους που έδειξαν ότι λάκισαν, ότι λύγισαν ότι λιγοψύχησαν. Και ότι την κρίσιμη στιγμή, επέλεξαν σε κάθε περίπτωση την εξουσία και το τομάρι τους, από την κοινωνία και τη δημοκρατία».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την Λαϊκή Ενότητα και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανέφερε πως «δεν έχουμε ανταγωνισμό με την Λαϊκή Ενότητα», «οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη μέσα από τη ΛΑΕ είναι άνθρωποι, που έχουν δοκιμασθεί και στάθηκαν όρθιοι, στάθηκαν στο ύψος τους» και επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή, ο χρόνος, ούτε εξυπηρετεί τίποτε, ούτε τη συγκρότηση της Λαϊκής Ενότητας, ούτε τη συγκρότηση της Πλεύσης Ελευθερίας, ούτε, κυρίως την ενεργοποίηση της κοινωνίας το να συζητάμε, ως το ζήτημα να είναι μεταξύ αυτών». Προσέθεσε πως τα ίδια ισχύουν και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «είναι άνθρωποι με εγνωσμένη διαδρομή και αγώνες και απολύτως χρήσιμη η ύπαρξη τους στο πολιτικό στερέωμα».

    [04] Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις, βάση της συζήτησης Ελλάδας και Κίνας - Ιδιαίτερα θετική η κινεζική πλευρά

    Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις, με την κινεζική πλευρά να δείχνει ιδιαίτερα θετική, αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης στην κατ' ιδίαν, τη διευρυμένη αλλά και στη συνέχεια της συζήτησης στο γεύμα, των δυο πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας, Αλέξη Τσίπρα και Λι Κετσιάνγκ.

    Συγκεκριμένα οι ελληνικές προτάσεις αφορούν:

    1) Επενδύσεις στο Θριάσιο, τα ναυπηγεία και το Καστέλι, και ειδικότερα τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι, καθώς διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

    2) Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.

    3) Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

    4) Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

    5) Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απ' ευθείας πτήση Πεκίνο- Αθήνα.

    6) Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

    Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των παραπάνω θεμάτων, που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

    Διαβάστε επίσης:

    Σειρά σημαντικών συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας - Κίνας

    [05] Ληστεία με πυροβολισμούς και τραυματισμό, σε σούπερ μάρκετ στην Πανόρμου

    Ληστεία με πυροβολισμούς και ένα τραυματισμό, σημειώθηκε το απόγευμα σε σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στην οδό Πανόρμου, ενώ πριν από λίγη ώρα η αστυνομία συνέλαβε και τους τρεις δράστες. Οι δύο κρατούνται αυτή την ώρα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ ο τρίτος διακομίστηκε σε νοσοκομείο, αφού δέχθηκε σφαίρα στην κοιλιά.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, τρεις άντρες κρατώντας όπλα μπήκαν στο σούπερ μάρκετ και πήραν από τα ταμεία τις εισπράξεις. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι καταδίωξαν τους ληστές, ενώ έπεσαν πυροβολισμοί.

    Τελικά, οι δράστες επιβιβάστηκαν σε ένα ταξί, το οποίο κατάφεραν να σταματήσουν οι αστυνομικοί στη διασταύρωση των οδών Σλήμαν και Σεβαστουπόλεως. Ο ένας δράστης, που καθόταν στη θέση του συνοδηγού, βγήκε από το ταξί και απείλησε με όπλο τους αστυνομικούς. Τότε ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε στην κοιλιά, ωστόσο αν και τραυματισμένος σταμάτησε ένα δεύτερο ταξί, στο οποίο και επιβιβάστηκε, και άρχισε εκ νέου καταδίωξη από αστυνομικούς. Προηγουμένως είχαν συλληφθεί οι δύο συνεργοί του που επέβαιναν στο πρώτο ταξί.

    Τελικά, οι αστυνομικοί κατάφεραν να σταματήσουν στην οδό Σεβαστουπόλεως το ταξί στο οποίο επέβαινε ο τραυματισμένος δράστης. Στη συνέχεια, διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

    [06] ΣτΕ: «Πράσινο φως» για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 152/2016 γνωμοδότησή της έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

    Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο έτος στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προβλεπόταν η έγκριση «του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης».

    Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 28/2015 γνωμοδότησή τους έκρινε μη νόμιμες τις ρυθμίσεις του διατάγματος όπως είναι η δημιουργία 100 νέων μονοκατοικιών («καμπάνες»), η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, κ.λπ.

    Στην συνέχεια τον περασμένο μήνα επανακατατέθηκε βελτιωμένο το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ για νέα νομοπαρασκευαστική επεξεργασία. Το διάταγμα αφορά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, όπως και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ.

    Η επίμαχη έκταση έχει συνολική επιφάνεια 301.864,99 τετραγωνικών μέτρων και χωρίζεται σε ζώνες εκ των οποίων στην κάθε μια από αυτές καθορίζονται διαφορετικές χρήσεις.

    [07] Τουλάχιστον τρεις νεκροί από επίθεση βομβιστή-καμικάζι στη Σαουδική Αραβία

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα βομβιστής-καμικάζι έξω από το Τέμενος του Προφήτη στην Μεδίνα στην Σαουδική Αραβία.

    Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται ο δράστης και δύο αξιωματούχοι ασφαλείας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση al-Arabiya.

    Σε μια άλλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην ανατολική πόλη της Σαουδικής Αραβίας, Κατίφ, όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της σιιτικής μειονότητας της χώρας, δεν αναφέρθηκαν θύματα πέρα από τον δράστη.

    [08] Συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

    Οι ηγέτες των χωρών μελών του NATO θα δώσουν αυτή την εβδομάδα το πράσινο φως στη συμβολή της Ατλαντικής Συμμαχίας στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) αλλά και εναντίον της διακίνησης ανθρώπων από τις ακτές της Λιβύης, γνωστοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

    Το πρώτο μέτρο, στο οποίο δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία οι ηγέτες της συμμαχίας των 28 κρατών πριν από έξι μήνες, αφορά την ανάπτυξη των AWACS, των αεροσκαφών επιτήρησης του NATO, στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και της Μεσογείου, όπου θα σχηματίζουν ένα τόξο γύρω από το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.

    «Θα αποφασίσουμε ότι τα AWACS θα δίνουν πληροφορίες στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βαρσοβία.

    Οι ΗΠΑ ζητούν εδώ και μήνες από τους εταίρους τους στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, αλλά και από το NATO, να κάνουν περισσότερα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

    Η Ουάσινγκτον αρχικά ζητούσε τα AWACS της Συμμαχίας να τεθούν στη διάθεση του διεθνούς συνασπισμού, ώστε να διαδραματίζουν τον ρόλο των κέντρων διοίκησης. Τα αεροσκάφη αυτά, εφοδιασμένα με ισχυρά ραντάρ, μπορούν να συγκεντρώνουν δεδομένα για τη δραστηριότητα στον αέρα και στο έδαφος σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε εκστρατείες αεροπορικών βομβαρδισμών.

    Όμως αυτά τα AWACS εντέλει θα περιοριστούν να μοιράζονται πληροφορίες με τη συμμαχία και μόνο με τα συμμαχικά αεροσκάφη που θα απογειώνονται από το έδαφος του NATO, χωρίς να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ και της Συρίας.

    [09] "Καλωσήρθατε στην κόλαση!", η αστυνομία του Ρίο διαδηλώνει ενώπιον των τουριστών στο διεθνές αεροδρόμιο

    Με πανό όπου αναγράφεται στα αγγλικά το σύνθημα «καλωσήρθατε στην κόλαση» υποδέχθηκαν σήμερα τους άρτι αφιχθέντες τουρίστες στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο Βραζιλιάνοι αστυνομικοί, οι οποίοι διαδηλώνουν καταγγέλλοντας τις καθυστερήσεις στη καταβολή των μισθών τους.

    Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 100 αστυνομικοί και πυροσβέστες, μόλις έναν μήνα πριν ανέβει η «αυλαία» των Ολυμπιακών Αγώνων (5η έως 21η Αυγούστου), όπου θα συρρεύσουν στην πόλη μισό εκατομμύριο τουρίστες και περισσότεροι από 10.000 αθλητές.

    Σε άλλα πανό μπορούσε κανείς να διαβάσει:

    «Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες δεν έχουν πληρωθεί. Όποιος επισκέπτεται το Ρίο δεν είναι ασφαλής».

    Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές φώναζαν «καλωσήρθατε στην κόλαση!».

    Οι αστυνομικοί είχαν επίσης παρατάξει στην αίθουσα των αφίξεων ανδρείκελα τα οποία είχαν ντύσει με στολές αναπαριστώντας τα 54 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ ένα πανό έγραφε:

    «Να μην ανησυχείτε, μονάχα 54 αστυνομικοί σκοτώθηκαν αυτό το έτος των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Μια αστυνομικός επίσης, που είχε βάψει τα χέρια και το πρόσωπό της με κόκκινη μπογιά που παρέπεμπε σε αίμα, κρατούσε μια κούκλα η οποία φόραγε μια μπλούζα με το σύνθημα «SOS police».

    Η αστυνομία του Ρίο ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών της εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες.

    Στο αεροδρόμιο είχαν ήδη αναρτήσει πανό με το σύνθημα «καλωσήρθατε στην κόλαση!», μια ενέργεια που προκάλεσε οργή στις αρχές.

    Η πολιτεία του Ρίο διανύει μια σοβαρή δημοσιονομική κρίση. Την περασμένη εβδομάδα η Μπραζίλια ενέκρινε ένα σχέδιο διάσωσης για την εκταμίευση 833 εκατομμυρίων ευρώ και οι καθυστερούμενοι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να καταβληθούν αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Τύπο.

    [10] Απεργία αύριο στην Alitalia, 142 πτήσεις ακυρώνονται

    H αεροπορική εταιρεία Alitalia ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση 142 πτήσεών της αύριο Τρίτη εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων ορισμένων εκ των εργαζομένων της, που καταγγέλλουν την κατάργηση παροχών τους.

    Σε ένα δελτίο τύπου προς τους πελάτες της εταιρείας, στο οποίο ζητάει συγγνώμη για την ταλαιπωρία των επιβατών, ο γενικός διευθυντής Κρέιμερ Μπολ χαρακτηρίζει αυτήν την απεργία «ακατανόητη και άδικη».

    Ο ίδιος εξηγεί ότι η απεργία συνδέεται με την κατάργηση που αποφασίστηκε πρόσφατα «ενός προνομίου που απολάμβαναν οι κυβερνήτες και μέλη του προσωπικού» το οποίο τους επέτρεπε να «ταξιδεύουν δωρεάν από διαφορετικές πόλεις της Ιταλίας προκειμένου να μεταβούν ή να αποχωρήσουν από τις βάσεις της εταιρείας στη Ρώμη ή το Μιλάνο», μια απόφαση η οποία ελήφθη «με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και σε συμμόρφωση με τις άλλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου».

    Το συνδικάτο Fit-Cisl έκανε λόγο από την πλευρά του για μια «επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων», υπογραμμίζοντας ότι το προσωπικό της Alitalia είχε «πάντα επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα και υψηλό επαγγελματισμό, ιδίως τις δυσκολότερες στιγμές».

    «Η απεργία, η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια, γίνεται για λόγους που συνδέονται με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας του προσωπικού που υπόκειται σε αποφάσεις, οποίες δεν έχουν προηγουμένως συζητηθεί» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης, Νίνο Κορτορίγιο.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια αύξηση των ωρών εργασίας, σε διαδικασίες ατομικών απολύσεων εκτός των συλλογικών συμβάσεων, ή ακόμα και στην κατάργηση των μέσων που είχαν συμφωνηθεί στους εργαζόμενους για να μετακινούνται από την κατοικία τους ή των παροχών στο προσωπικό που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες οικογενειακές και προσωπικές καταστάσεις.

    Περίπου 20 πτήσεις αναμένεται να ακυρωθούν από μια άλλη ιταλική εταιρεία, τη Meridiana, τα δρομολόγια της οποίας έχουν παραλύσει λόγω των μαζικών αναρρωτικών αδειών που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι μετά την υπογραφή, πριν από μία εβδομάδα, μια συμφωνίας για την άμεση κατάργηση 396 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο ενός συνεταιρισμού με την Qatar Airways.

    [11] Μέχρι τον Δεκέμβριο η δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης του έργου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος από την κατασκευάστρια κοινοπραξία στο Ίδρυμα - διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου, ώστε να ακολουθήσει μέχρι τον Δεκέμβριο η δωρεά του έργου προς το ελληνικό Δημόσιο.

    Στον απόηχο των επιτυχημένων τετραήμερων εκδηλώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού (υπολογίζεται ότι 115.000 άτομα επισκέφθηκαν το χώρο), το Ίδρυμα προγραμματίζει τώρα για όσο καιρό το Κέντρο Πολιτισμού θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του, να ανοίξει τις πύλες του πάρκου και των κτιρίων για ξεναγήσεις στο κοινό από τα μέσα Αυγούστου.

    Επίσης, το Ίδρυμα Νιάρχος βρίσκεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών για να δημιουργήσει νέα στάση λεωφορείων μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού, ενώ και ο δήμος Καλλιθέας θα εκπονήσει σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή.

    Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου - όπως επισήμανε η οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος Νιάρχος, Χριστίνα Λαμπροπούλου κατά τη διάρκεια της σημερινής 64ης συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Νιάρχος για το Κέντρο Πολιτισμού - το κατασκευαστικό κομμάτι έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί. Η κοινοπραξία ήδη υπέβαλε αίτηση να παραδώσει το έργο και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης της ολοκλήρωσης του έργου που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου. Μέσα στον Αύγουστο θα προσκληθεί το Ελληνικό Δημόσιο να κάνει την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του έργου, διαδικασία που θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο. Θα ακολουθήσουν οι συμβάσεις υπηρεσιών με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη και μετά θα γίνει η δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο.

    Το επόμενο «στοίχημα» είναι η διαχείριση της λειτουργίας των χώρων από την ανώνυμη εταιρεία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Σύμφωνα με τον διοικητικό διευθυντή της, Δημήτρη Πρωτοψάλτου, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των διαγωνισμών για όλους τους υπεργολάβους που θα αναλάβουν τη διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού. Μέσα στον Ιούλιο θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη συντήρηση των υποδομών, για τη διαχείριση των χώρων εστίασης και του χώρου στάθμευσης, την ασφάλιση του Κέντρου Πολιτισμού και για το διαχειριστή της πληροφοριακής υποδομής.

    [12] Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου υποψήφιο για το βραβείο Lux

    Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, είναι μία από τις δέκα ταινίες που είναι υποψήφιες για το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Μετά το Βραβείο Καλύτερης ταινίας στο Διεθνές τμήμα του 70ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου πριν λίγες ημέρες, η τρίτη και πολυσυζητημένη μεγάλου μήκους ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου έρχεται ξανά στην επικαιρότητα διεκδικώντας το βραβείο LUX που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια από τη θέσπισή του.

    Η ανακοίνωση των δέκα ευρωπαϊκών ταινιών που θα διεκδικήσουν φέτος το βραβείο έγινε στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Πέραν από το «Suntan», υποψήφιες για το φετινό βραβείο LUX είναι το «Toni Erdmann» της Γερμανίδας Μάρεν Αντε, που ξεχώρισε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «A Syrian Love Story» του Σιν Μακ Άλιστερ, το «La Pazza Gioia» (Like Crazy) του Πάολο Βίρτζι, το «L'avenir» της Μία Χάνσεν Λοβ, το «Sieranevada» του Κρίστι Πούιου, το «Krigen» (A War) του Τομπίας Λίντχολμ, το «Cartas da Guerra» (Letters From War) του Ίβο Φερέιρα, το «Peine J'ouvre les Yeux» (As I Open My Eyes) της Λειλά Μπουζίντ, καθώς και το γαλλοελβετικό animation «Ma Vie de Courgette» (My Life as a Courgette) του Κλοντ Μπαρά.

    Τελευταία φορά που ελληνική ταινία είχε φτάσει στις 10 υποψήφιες για το βραβείο Lux ήταν το 2014, το «Xenia» του Πάνου Κούτρα, το οποίο δεν είχε καταφέρει να φτάσει, όμως στις τρεις φιναλίστ για το βραβείο. Είχαν προηγηθεί η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου και το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, που διεκδίκησαν το βραβείο Lux το 2010 και το 2011 αντίστοιχα.

    [13] Χρώμα και δυναμισμός στην έκθεση του Κωστή Γεωργίου στην Πάτμο

    Τα ολόθερμα κόκκινα και τα έντονα μπλε χρώματα του Κωστή Γεωργίου επανέρχονται στη νέα σειρά ζωγραφικής και γλυπτικής, που παρουσιάζει ο καλλιτέχνης από τις 9 Ιουλίου, στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, στην Πάτμο.

    Φιγούρες, άλλοτε οικείες και άλλοτε γκροτέσκες, αλληγορίες και σουρεαλιστική διάθεση, ταύροι-σύμβολα ζωοποιούς ενέργειας, αλλά και θάλασσες, κολυμβητές, πλοία, συμπληρώνουν τη θεματολογία της καλοκαιρινής έκθεσης του Κωστή Γεωργίου, ενός καλλιτέχνη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διανύει αξιοσημείωτη πορεία με εκθέσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Κίνα.

    Το τελευταίο διάστημα, ο καλλιτέχνης έδωσε έμφαση στην τοποθέτηση έργων του, μνημειακών διαστάσεων, σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, το γλυπτό «ANATASIS», ένα σύμπλεγμα επτά χορευτών-ακροβατών, οι οποίοι συνθέτουν μία δυναμική πρόταση που παραπέμπει στην ανάταση, τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της Βούλας, ενώ το γλυπτό του «ECVOUS», που αποτελείται από δύο ψηλά τετράποδα σε χρυσό και κόκκινο χρώμα, βρίσκεται στη Βουλιαγμένη. Άλλα έργα του, επίσης μνημειακών διαστάσεων, είναι η σύνθεση «COSMICON», ύψους 12 μέτρων, που βρίσκεται στην είσοδο εμπορικού κέντρου στην Κίνα, μαζί με ακόμη δύο γλυπτά του, το «KELYPHOS», ύψους πέντε μέτρων και το «ECVOUS», ύψους οκτώ μέτρων, καθώς και το «GALILEO», που βρίσκεται στην είσοδο του νοσοκομείου St Elizabeth Hospital, στις Βρυξέλλες.

    Η έκθεση στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, στη χώρα της Πάτμου, θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 July 2016 - 20:32:34 UTC