Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάβημα διαμαρτυρίας της ΝΔ στον πρόεδρο της Βουλής
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος για τις αλλαγές που προωθούνται στον εκλογικό νόμο
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Νέα λαμπρή περίοδος στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας
  • [04] Ευκ. Τσακαλώτος: Εκτός capital controls το «φρέσκο» χρήμα
  • [05] Ξεπέρασαν τον στόχο τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο
  • [06] Η ΠΟΠΕΚ για τις ελλιπείς παραδόσεις καυσίμων από πρατήρια
  • [07] Στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια οι πρόσφυγες αυτο-οργανώνονται
  • [08] Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις
  • [09] Εμβάθυνση της συνεργασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ - Xinhua
  • [10] Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δικογραφία για τη σύμβαση ΟΤΕ-ΖΗΜΕΝΣ
  • [11] Επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ: Δειλός ο Μπόρις Τζόνσον
  • [12] Συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους
  • [13] Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων «οδεύει» προς τη 40ή σύνοδο της UNESCO
  • [14] Απεβίωσε ο Αμπάς Κιαροστάμι, αριστοτέχνης του μοντέρνου ιρανικού κινηματογράφου
  • [15] Μέχρι τον Δεκέμβριο η δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος
  • [16] Ο Άρης κάποτε είχε πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα φεγγάρια
  • [17] Οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • [18] «Καλωσήρθατε στην κόλαση!», η αστυνομία του Ρίο διαδηλώνει ενώπιον των τουριστών

  • [01] Διάβημα διαμαρτυρίας της ΝΔ στον πρόεδρο της Βουλής

    Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση θα πραγματοποιήσει στις 12:30 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, για τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου.Ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, θα θέσει το θέμα της μη συζήτησης, έως σήμερα, της πρότασης της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία.

    Επίσης, η ΝΔ πρόκειται να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχει πάρει απαντήσεις για τα ζητήματα που έχει θέσει στην επιστολή του ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας υποβάθμιση και απαξίωση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

    [02] Γ. Κουμουτσάκος για τις αλλαγές που προωθούνται στον εκλογικό νόμο

    Για σχέδιο ακυβερνησίας κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται στον εκλογικό νόμο, επισημαίνοντας πως αναζητά συμμάχους ακόμα και στη Χρυσή Αυγή.

    Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «ανούσια φλυαρία» και «για διαστρέβλωση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ» υπενθυμίζοντας πως την απάντηση -όπως λέει- έχει δώσει, από τα μέσα Μαΐου, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, που έλεγε πως αν καθιερωθεί η απλή αναλογική η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Νέα λαμπρή περίοδος στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

    Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα λαμπρή περίοδος συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο του Λαού, στο Πεκίνο, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε μια περίοδο σύνθετη και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και εσωστρέφειας για τον δυτικό κόσμο, το όραμά σας "Μια ζώνη ένας Δρόμος" (One Belt, One Road) για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, δίνει μια νέα προοπτική σε παγκόσμια κλίμακα για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

    Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η δέσμευση του κ. Τσίπρα να προωθήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας.

    Μετά τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, θα ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο και κατέληξε: η χώρα σας έχει βιώσει τις πιο δύσκολες στιγμές και ως φίλος είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα ανοίξει μια νέα σελίδα ανάπτυξης.

    [04] Ευκ. Τσακαλώτος: Εκτός capital controls το «φρέσκο» χρήμα

    Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ1, προσθέτοντας ότι «τα δύσκολα δημοσιονομικά είναι πίσω, και τώρα είναι περισσότερο θεσμικά. Όσο περνά ο καιρός, θα διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας μας. Βέβαια, δεν υποστηρίζω ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις».

    Επισήμανε δε, ότι η χώρα δεν έχει συμφέρον να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκει να δημιουργηθεί μια σταθερότητα και να πεισθούν οι θεσμοί για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης με τις παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία.

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις από την πρώτη εκλογική νίκη τον Ιανουάριο 2015, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως είχε επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από εκείνες τις εκλογές ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη, και αυτό πλέον φαίνεται τώρα. Ανέφερε ότι «γνωρίζαμε πως χρειαζόταν η σύγκρουση, διότι αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή. Είναι καλό που βρίσκεται η αριστερά στο ευρωπαϊκό 'παιχνίδι', γιατί διαφορετικά θα ήταν στην Ευρώπη μόνο η Λεπέν, ο Φάρατζ και η αυστριακή ακροδεξιά. Εάν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπήρχαν οι Ποδέμος και η στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «γνωρίζαμε ότι η διαπραγμάτευση (το 2015) δεν θα ήταν εύκολη. Κανένας πριν από τον Ιανουάριο δεν νόμιζε ότι θα ήταν το 'τσάι- πάρτι της βασίλισσας'». Ήμασταν προετοιμασμένοι, είπε, αλλά ξέραμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, συμπληρώνοντας ότι χρειαζόταν η σύγκρουση με τους θεσμούς, γιατί ζητούσαν υπερβολικά μέτρα. «Ο ελληνικός λαός μας ζήτησε να παλέψουμε και να διαπραγματευτούμε», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας, πάντως, ότι «και εμείς είχαμε μια καμπύλη μάθησης. Μάθαμε ότι στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη σύγκλιση, ώστε μετά η πολιτική να μπορεί να κλείσει το θέμα. Μάθαμε γρήγορα, αναγκαστικά».

    Ερωτηθείς για τα capital controls, είπε ότι υπάρχει μια διαρκής διαδικασία χαλάρωσής τους, προαναγγέλλοντας ότι στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ρύθμιση για να εξαιρείται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους το «νέο χρήμα». Έκανε λόγο για συνεχή διαδικασία φιλελευθεροποίησης των κεφαλαιακών ελέγχων (σε συνάρτηση με τις προσδοκίες για επιστροφή στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες) και εκτίμησε πως η πλήρης άρση των ελέγχων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τους θεσμούς, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

    Σε σχέση με το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει ως χρηματοδότης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το Ταμείο είναι σκληρό στα μέτρα που απαιτεί, αλλά και «σύμμαχος» της Ελλάδας στο χρέος. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό και θα προτιμούσε μια ευρωπαϊκή λύση, και ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης. Ωστόσο, ανέφερε, «καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων (σχετικά με την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ) και πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός σε αυτό το ευαίσθητο πλαίσιο».

    Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι το κόστος της πρώτης διαπραγμάτευσης ήταν 100 δισ. ευρώ (όπως και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και στον τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα, που έχουν κάνει λόγο για κόστος 80 δισ. ευρώ). «Μου κάνει εντύπωση που είναι οικονομολόγοι και λένε αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «είμαι σίγουρος ότι εάν βρισκόμασταν σε ένα τραπέζι, σε ένα σεμινάριο πανεπιστημίου, αποκλείεται να έλεγαν ότι ήταν 100 δισ. ευρώ το κόστος».

    Ο υπουργός προανήγγειλε ότι έως τις 5 Αυγούστου θα εισαχθούν στη Βουλή τρία νομοσχέδια - για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Με αυτά, όπως και με τις άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και θα γίνει εφικτή η μείωση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων. Τόνισε ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους υψηλούς φόρους, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή.

    Είπε ότι η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχασε το σχεδόν 25% του πλούτου της. «Εάν υποστηρίζεις ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα φτάσουν τώρα στα επίπεδα προ της κρίσης είναι εκτός πραγματικότητας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων στην οικονομία», πρόσθεσε.

    Εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο δημοσιονομικός «κόφτης» δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ εφέτος.

    Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «εμείς δεν το επιλέξαμε. Ήταν πρόταση του (υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε. Ήταν επιβολή από τη γερμανική πλευρά». Αλλά, είπε, ότι για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτό, θα υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για την αναδιάρθρωσή τους στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ θα μπορούν να διατηρήσουν τον κοινωνικό ρόλο τους. Έως τον Σεπτέμβριο θα συσταθεί το Εποπτικό Συμβούλιο, όπου ο πρόεδρος θα είναι από τους θεσμούς, αλλά δεν θα είναι CEO. «Το Εποπτικό θα εκλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και θα κοιτά ότι το δ.σ. και τα τέσσερα υποταμεία κάνουν τη δουλειά τους εντός του πλαισίου του νόμου».

    Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι «κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Η ιδέα ότι χαρίσαμε τις τράπεζες στους τραπεζίτες δεν πείθει κανέναν». Χαρακτήρισε πολύ αυστηρό τον νόμο για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι οι θεσμοί θέλουν να μην υπάρχουν Έλληνες στα δ.σ. των τραπεζών. Θέλουν όμως αυστηρά κριτήρια. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση πληρώνουμε το πελατειακό σύστημα των προηγούμενων ετών».

    Ερωτηθείς για τα «λουκέτα» και τα προβλήματα των επιχειρήσεων (π.χ. Μαρινόπουλος, Μαμιδάκης), δήλωσε ότι έχουν «ουρά» ετών, και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διάχυση του προβλήματος και σε άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτές (π.χ. προμηθευτές).

    Τέλος, δήλωσε αντίθετος σε μια οικουμενική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη ΝΔ. Οι οικουμενικές που είναι τόσο 'φαρδιές', δεν βοηθούν, αδυνατίζουν τη δημοκρατία».

    [05] Ξεπέρασαν τον στόχο τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο

    Σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι αλλά και υπέρβαση από τον στόχο του προϋπολογισμού παρουσίασαν τα καθαρά φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο.Παράλληλα και το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2016 τα έσοδα στις ΔΟΥ υπερέβησαν τον στόχο του προϋπολογισμού.Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούνιο τα καθαρά φορολογικά έσοδα σημείωσαν αύξηση 32,9% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθαν σε 3,74 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση 1,33% έναντι του στόχου που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό.

    Το εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2016 η αύξηση των εσόδων σε σχέση πέρυσι ήταν 6,5%. Ανήλθαν στα 20,93 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υπέρβαση 3,72% συγκριτικά με τον στόχο του προϋπολογισμού.Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εκτιμούν ότι η θετική πορεία των εσόδων θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες.Αξιοσημείωτο είναι ότι τα έσοδα του Ιουνίου ήταν αυξημένα όχι μόνο συγκριτικά με πέρυσι - που η αγορά βρισκόταν σε ασφυκτική πίεση λόγω της διαπραγμάτευσης και των capital controls - αλλά και συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2014.

    [06] Η ΠΟΠΕΚ για τις ελλιπείς παραδόσεις καυσίμων από πρατήρια

    Να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις μέχρι και την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας σε κάθε πρατήριο υγρών καυσίμων, που αποδεδειγμένα διαπιστώνεται καταδολίευση του συστήματος εισροών-εκροών και του λογισμικού των αντλιών ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, η οποία κάνει λόγο επίσης για παραπλάνηση των καταναλωτών σε σχέση με το θέμα.

    Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ οι έλεγχοι για ελλιπείς παραδόσεις έγιναν σε 10 ή 12 πρατήρια υγρών καυσίμων στην περιοχή της Αττικής ύστερα από καταγγελίες και διαπιστώθηκε ότι πέντε πρατήρια, εξαπατούσαν τους καταναλωτές, παραδίδοντας λιγότερο καύσιμο από αυτό που έδειχνε η οθόνη της αντλίας, σε ποσοστό από -5% έως και -11%.Η ΠΟΠΕΚ ζητά την εφαρμογή Νομοθετικών Διατάξεων που εκκρεμούν και αφορούν την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης και αποθήκευσης των καυσίμων, την ιχνηθέτηση των καυσίμων, κ.λπ.

    [07] Στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια οι πρόσφυγες αυτο-οργανώνονται

    Ο ήλιος είχε μόλις αρχίσει να ξεδιπλώνει τις ακτίνες του πάνω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια, όταν άρχισαν να προβάλλουν δειλά δειλά οι πρώτες ανθρώπινες φιγούρες από τις σκηνές. «Σήμερα παρακοιμηθήκαμε» μουρμουρίζει ένας νεαρός, καθώς ρίχνει λίγο νερό στο πρόσωπό του. «Δρόσισε λιγάκι χθες βράδυ κι επιτέλους χορτάσαμε ύπνο. Είναι πολύ ζεστά μέσα στη σκηνή και σηκωνόμαστε προτού καν ξημερώσει, αναζητώντας λίγη δροσιά κάτω από τα δέντρα ή δίπλα στο ποτάμι» λέει, ενώ λίγο πιο πέρα δύο ηλικιωμένοι ανταλλάσσουν τις παραδοσιακές ευχές του Ραμαζανιού.

    Ο νεαρός με την κοτσίδα και τη σχεδόν ασκητική μορφή, ο 25χρονος Χοσάμ από τη Συρία, είναι ένας από τους περίπου 880 πρόσφυγες (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια. Εκεί όπου, από τις 21 Απριλίου 2016, λειτουργεί χώρος φιλοξενίας προσφύγων, τον οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 880 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες από τη Συρία. Μια ομάδα προσφύγων έχουν, μάλιστα, δημιουργήσει τη δική τους δομή αυτο-οργάνωσης, προκειμένου να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους εωσότου μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

    [08] Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις

    Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι τακτικές θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα και θα διαρκέσουν ως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, ενημερώνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας.Τα καταστήματα θα παραμείνουν επίσης ανοικτά την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας από τις 11 π.μ. ως τις 6 μ.μ.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί εκπτώσεων:

    -Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

    -Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

    [09] Εμβάθυνση της συνεργασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ - Xinhua

    Οι γενικοί διευθυντές του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του κινέζικου Πρακτορείου Ειδήσεων Xinhua δεσμεύτηκαν σήμερα να εμβαθύνουν την συνεργασία των δύο ειδησεογραφικών οργανισμών σε μια προσπάθεια να προωθήσουν την αμοιβαία κατανόηση και φιλία της Ελλάδας και της Κίνας.

    Στη συνάντηση τους που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος και ο γενικός διευθυντής του Xinhua, Χι Πινγκ ανέφεραν πως οι δύο ειδησεογραφικοί οργανισμοί -δύο πρακτορεία ειδήσεων με μακρά ιστορία-δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους.

    Ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος δήλωσε πως η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο κρατικά πρακτορεία ειδήσεων σηματοδότησε ένα στρατηγικό ορόσημο για την συνεργασία τους.

    Παράλληλα ο κος Ψύλος εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ μπορεί να εντείνει την συνεργασία του με το Xinhua ώστε να επιτρέψει σε περισσότερους έλληνες πολίτες να μάθουν για την Κίνα μέσω των δύο κρατικών ειδησεογραφικών οργανισμών.

    Ο Χι πρότεινε την ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πρακτορείων ειδήσεων σε τομείς όπως οι πληροφορίες, οι πηγές και οι ανταλλαγές ανθρώπινου δυναμικού, με βάση την συμφωνία που έχουν υπογράψει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Xinhua, ενώ σημείωσε πως οι δύο οργανισμοί διαδραματίζουν τον ρόλο τους για να βοηθούν στην ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας Κίνας?Ελλάδας και να διευκολύνουν την αμοιβαία κατανόηση και φιλία των δύο χωρών.

    [10] Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δικογραφία για τη σύμβαση ΟΤΕ-ΖΗΜΕΝΣ

    Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθούν σήμερα οι κατηγορούμενοι για τη "σύμβαση 8002" του ΟΤΕ με τη ΖΗΜΕΝΣ, σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα "μαύρα ταμεία" της γερμανικής εταιρίας, που επί δέκα χρόνια παραμένει χωρίς ετυμηγορία.Η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς είχε εκφωνηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο η αποχή των δικηγόρων "πάγωσε" την εξέλιξη της.

    Για την επίμαχη σύμβαση καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

    Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη, το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική ΖΗΜΕΝΣ, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για τη σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν "ωφέλιμες πληρωμές" -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις "μίζες"- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο -και αυτό θα είναι ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την δίκη - η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί τόσο την ύπαρξη ζημιάς όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ. Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο, τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

    [11] Επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ: Δειλός ο Μπόρις Τζόνσον

    "Πολιτικοί της κατηγορίας ενός (Νάιτζελ) Φάρατζ και ενός (Μπόρις) Τζόνσον είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την απώλεια εμπιστοσύνης στην πολιτική και όχι η Ευρώπη", είπε σε συνέντευξή του στην σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας Neuen Osnabr?cker Zeitung ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ .

    Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Γερμανός πολιτικός κατηγόρησε επίσης τους δύο παραιτηθέντες Βρετανούς πολιτικούς ότι ευθύνονται για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών σε όλη την Ευρώπη.Ο Βέμπερ καταφέρθηκε ιδιαίτερα κατά του Μπόρις Τόνσον: "Το να διχάζει καταρχάς τη χώρα του και μετά να το βάζει στα πόδια είναι δειλή συμπεριφορά και αποκαλύπτει την πλήρη έλλειψη σχεδίου"

    [12] Συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

    Οι ηγέτες των χωρών μελών του NATO θα δώσουν αυτή την εβδομάδα το πράσινο φως στη συμβολή της Ατλαντικής Συμμαχίας στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) αλλά και εναντίον της διακίνησης ανθρώπων από τις ακτές της Λιβύης, γνωστοποίησε ο γγ του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

    Το πρώτο μέτρο, στο οποίο δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία οι ηγέτες της συμμαχίας των 28 κρατών πριν από έξι μήνες, αφορά την ανάπτυξη των AWACS, των αεροσκαφών επιτήρησης του NATO, στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και της Μεσογείου, όπου θα σχηματίζουν ένα τόξο γύρω από το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.

    «Θα αποφασίσουμε ότι τα AWACS θα δίνουν πληροφορίες στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βαρσοβία.

    Οι ΗΠΑ ζητούν εδώ και μήνες από τους εταίρους τους στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, αλλά και από το NATO, να κάνουν περισσότερα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

    Η Ουάσινγκτον αρχικά ζητούσε τα AWACS της Συμμαχίας να τεθούν στη διάθεση του διεθνούς συνασπισμού, ώστε να διαδραματίζουν τον ρόλο των κέντρων διοίκησης. Τα αεροσκάφη αυτά, εφοδιασμένα με ισχυρά ραντάρ, μπορούν να συγκεντρώνουν δεδομένα για τη δραστηριότητα στον αέρα και στο έδαφος σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε εκστρατείες αεροπορικών βομβαρδισμών.

    Όμως αυτά τα AWACS εντέλει θα περιοριστούν να μοιράζονται πληροφορίες με τη συμμαχία και μόνο με τα συμμαχικά αεροσκάφη που θα απογειώνονται από το έδαφος του NATO, χωρίς να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ και της Συρίας.

    [13] Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων «οδεύει» προς τη 40ή σύνοδο της UNESCO

    Με θετική εισήγηση, που πιθανότατα οδηγήσει την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οδεύει η χώρα μας προς τη 40στή ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού. Η σύνοδος θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη, το δεκαήμερο 10 Ιουλίου με 20 Ιουλίου 2016, με το ελληνικό αίτημα να συζητιέται στις 15 Ιουλίου. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με την Εθνική Συντονίστρια για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ελλάδας στην UNESCO, Ευγενία Γερούση, όχι μόνο για τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και για τους λόγους που η ελληνική υποψηφιότητα είναι ισχυρή.

    «Θεωρούμε ότι είναι μια σοβαρή υποψηφιότητα γιατί υπάρχει θετική εισήγηση από το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο που έκανε την αξιολόγηση, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), έχοντας περάσει μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτητική» αναφέρει η κ. Γερούση. Σημειώνεται ότι η θετική εισήγηση του ICOMOS είναι καίρια για την πορεία μιας υποψηφιότητας, ωστόσο σ' έναν διεθνή οργανισμό όπου η διπλωματία μεταξύ χωρών - μελών παίζει σημαντικό ρόλο όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και μνημεία χωρών που δεν έχουν λάβει θετική εισήγηση, στο τέλος δύναται να ενταχθούν. Το γεγονός πάντως ότι η χώρα μας πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη με δυνατά "χαρτιά", δεν μπορεί να παραβλεφθεί, καθώς λόγω της θετικής εισήγησης έχει σοβαρές ελπίδες εγγραφής.

    Ποιοι λόγοι, όμως, κάνουν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων μια ισχυρή υποψηφιότητα; «Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποψηφιότητα ενός μνημείου είναι η οικουμενική αξία του, δηλαδή η απόδειξη ότι το αγαθό που προτείνεται για εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συνέβαλε στην ιστορία ή στην αρχιτεκτονική μιας γενικότερης περιοχής και όχι μόνο μίας χώρας. Στη δική μας περίπτωση, η παρουσία του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος κάνει στους Φιλίππους το πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους κήρυγμα και βαπτίζει την πρώτη χριστιανή στην Ευρώπη, τη Λυδία, θεωρείται επαρκές γεγονός για την οικουμενική αξία του χώρου. Στους Φιλίππους, ωστόσο, συντρέχουν κι άλλοι λόγοι που την υποστηρίζουν, όπως η ύπαρξη σημαντικότατων αρχιτεκτονημάτων, κυρίως παλαιοχριστιανικών μνημείων, που έχουν επιρροές από την αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης και τα οποία, με τη σειρά τους, έχουν επηρεάσει άλλα σπουδαία μνημεία. Επίσης, εδώ βρίσκεται η πρώτη μεγάλη εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο, το Οκτάγωνο, με ιδιότυπο αρχιτεκτονικό ρυθμό» επισημαίνει η κ. Γερούση.

    [14] Απεβίωσε ο Αμπάς Κιαροστάμι, αριστοτέχνης του μοντέρνου ιρανικού κινηματογράφου

    Ο Αμπάς Κιαροστάμι, συγγραφέας και σκηνοθέτης που ανέδειξε τον κινηματογράφο του Ιράν ως έναν από τους πιό πρωτότυπους και συναρπαστικούς του κόσμου, απεβίωσε στο Παρίσιαπό επιπλοκές του καρκίνου, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα. Ήταν 76 χρονών.

    Μέλος ενός νέου ρεύματος στον ιρανικό κινηματογράφο που άρχισε τη δεκαετία του 1960 και έγινε γνωστό τις ρεαλιστικές ιστορίες πάνω στις ζωές κοινών ανθρώπων, ο Κιαροστάμι ήταν ένας από τους λίγους κινηματογραφιστές που έμειναν και διέπρεψαν στο Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση το 1979.

    Παρά τα πολύ εντόπια, ιρανικά θέματά τους, οι ταινίες του βρήκαν απήχηση σε ένα παγκόσμιο κοινό, και ο Κιαροστάμι κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1997 για την ταινία του "Η Γεύση του Κερασιού", που αφηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα ο οποίος σκοπεύει να αυτοκτονήσει και ψάχνει να βρει κάποιον να τον θάψει όταν πεθάνει.

    "Αυτό που είναι περίεργο στην τέχνη του είναι ότι είναι συγχρόνως και ένας βαθιά ριζωμένος Ιρανός όσον αφορά το τοπίο του, τις αστικές του ευαισθησίες, την κινηματογραφική τέχνη", είπε ο Χαμίντ Νταμπάσι, καθηγητής ιρανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, "και έχει καταφέρει επίσης και να ανυψώσει αυτές τις ιρανικές όψεις σε στιγμές παγκοσμιότητας", πρόσθεσε.

    Ο αμερικανός σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε είπε για το έργο του, "Ο Κιαροστάμι αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο καλλιτεχνικότητας στο σινεμά".

    Γεννημένος το 1940 στην Τεχεράνη, ο Κιαροστάμι σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Η πρώτη του δοκιμή στον κλάδο ήταν η παραγωγή σε βίντεο διαφημίσεων για την ιρανική τηλεόραση. Μετά την επανάσταση το 1979, όταν εκδιώχθηκε η μοναρχία στο Ιράν και εισήχθηκε ένα ισλαμιστικό σύστημα διακυβέρνησης, ο Κιαροστάμι επέλεξε να μείνει ενώ πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς εγκατέλειψαν τη χώρα.

    Οι ταινίες του, οι οποίες συχνά επικεντρώνονταν σε παιδιά ή σε φτωχότερους Ιρανούς που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, δεν θεωρήθηκαν ποτέ ιδιαίτερα πολιτικές, αλλά μερικά από τα σενάρια που έγραψε για τον προστατευόμενό του σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί ήταν.

    Η ταινία του Παναχί "Κόκκινο Χρυσάφι" (2003), μια ιλαροτραγική απεικόνιση ενός διανομέα πίτσας ο οποίος ταπεινώνεται για την χαμηλή κοινωνική του θέση στην Τεχεράνη, μια πόλη διαιρεμένη ταξικά και οικονομικά, θεωρήθηκε ως επικριτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας και απαγορεύτηκε στο Ιράν.

    [15] Μέχρι τον Δεκέμβριο η δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης του έργου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος από την κατασκευάστρια κοινοπραξία στο Ίδρυμα - διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου, ώστε να ακολουθήσει μέχρι τον Δεκέμβριο η δωρεά του έργου προς το ελληνικό Δημόσιο.

    Στον απόηχο των επιτυχημένων τετραήμερων εκδηλώσεων στο Κέντρο Πολιτισμού (υπολογίζεται ότι 115.000 άτομα επισκέφθηκαν το χώρο), το Ίδρυμα προγραμματίζει τώρα για όσο καιρό το Κέντρο Πολιτισμού θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του, να ανοίξει τις πύλες του πάρκου και των κτιρίων για ξεναγήσεις στο κοινό από τα μέσα Αυγούστου.

    Επίσης, το Ίδρυμα Νιάρχος βρίσκεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών για να δημιουργήσει νέα στάση λεωφορείων μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού, ενώ και ο δήμος Καλλιθέας θα εκπονήσει σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή.

    Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου - όπως επισήμανε η οικονομική διευθύντρια του Ιδρύματος Νιάρχος, Χριστίνα Λαμπροπούλου κατά τη διάρκεια της σημερινής 64ης συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Νιάρχος για το Κέντρο Πολιτισμού - το κατασκευαστικό κομμάτι έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί. Η κοινοπραξία ήδη υπέβαλε αίτηση να παραδώσει το έργο και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης της ολοκλήρωσης του έργου που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου. Μέσα στον Αύγουστο θα προσκληθεί το Ελληνικό Δημόσιο να κάνει την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του έργου, διαδικασία που θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο. Θα ακολουθήσουν οι συμβάσεις υπηρεσιών με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη και μετά θα γίνει η δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο.

    Το επόμενο «στοίχημα» είναι η διαχείριση της λειτουργίας των χώρων από την ανώνυμη εταιρεία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Σύμφωνα με τον διοικητικό διευθυντή της, Δημήτρη Πρωτοψάλτου, η εταιρεία βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης των διαγωνισμών για όλους τους υπεργολάβους που θα αναλάβουν τη διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού. Μέσα στον Ιούλιο θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη συντήρηση των υποδομών, για τη διαχείριση των χώρων εστίασης και του χώρου στάθμευσης, την ασφάλιση του Κέντρου Πολιτισμού και για το διαχειριστή της πληροφοριακής υποδομής.

    [16] Ο Άρης κάποτε είχε πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα φεγγάρια

    Οι δύο μικροί δορυφόροι του 'Αρη, ο Φόβος και ο Δείμος, είναι οι μόνοι επιζήσαντες από την πρόσκρουση ενός άλλου πρωτοπλανήτη πάνω στον «κόκκινο πλανήτη» πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες Ευρωπαίων επιστημόνων.Η κατακλυσμική πρόσκρουση, παρόμοια με αυτή που συνέβη κάποτε στη Γη και γέννησε τη Σελήνη, εκτιμάται ότι δημιούργησε πολλά άλλα φεγγάρια -τουλάχιστον δέκα- που σήμερα πια δεν υπάρχουν. Ένα από αυτά τα εξαφανισμένα φεγγάρια είχε διάμετρο περίπου 200 χιλιομέτρων, δηλαδή ήταν σχεδόν 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον Φόβο. Και οι δύο μελέτες πάντως βασίζονται όχι σε απτά αποδεικτικά στοιχεία, αλλά σε προσομοιώσεις σε υπολογιστές.

    Η μία μελέτη, από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας και του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal", αποκλείει το «σενάριο» ότι ο Φόβος και ο Δείμος είναι πρώην αστεροειδείς που εγκλωβίστηκαν από τη βαρύτητα του 'Αρη και έγιναν δορυφόροι του. Οι υπολογισμοί δείχνουν ως μοναδική πιθανή εκδοχή την προέλευση των φεγγαριών από μια σύγκρουση του πλανήτη με κάποιο άλλο ουράνιο σώμα, το οποίο είχε μέγεθος το ένα τρίτο περίπου του 'Αρη.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Βέλγοι και Γάλλοι ερευνητές της δεύτερης μελέτης, με επικεφαλής τον Πασκάλ Ρόζενμπλατ του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου στις Βρυξέλες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", προσομοίωσαν μια γιγάντια πρόσκρουση στον 'Αρη και ανέπτυξαν ένα μοντέλο που δείχνει τι πιθανώς συνέβη στη συνέχεια.

    [17] Οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

    Τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις μεταθέσεις Γενικής Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή ανήλθαν σε 4.056. Από αυτές, ικανοποιήθηκαν οι 356 (ποσοστό 8,78 %). Για μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και ΕΕΕΕΚ οι αιτήσεις ανήλθαν σε 149 και ικανοποιήθηκαν 90 (ποσοστό 60,40 %).

    Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις μέχρι και 8-7-2016.

    Όπως σημειώνει το υπουργείο, η ανάληψη της υπηρεσίας τους γίνεται δεκτή με αποστολή υπεύθυνης δήλωσης μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax).Οι διευθυντές, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων, οι διευθυντές Διευθύνσεων και οι σχολικοί σύμβουλοι αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.

    Τέλος, επισημαίνεται από το υπουργείο ότι όσοι εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης από αυτούς.

    [18] «Καλωσήρθατε στην κόλαση!», η αστυνομία του Ρίο διαδηλώνει ενώπιον των τουριστών

    Με πανό όπου αναγράφεται στα αγγλικά το σύνθημα «καλωσήρθατε στην κόλαση» υποδέχθηκαν τη Δευτέρα τους άρτι αφιχθέντες τουρίστες στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο Βραζιλιάνοι αστυνομικοί, οι οποίοι διαδηλώνουν καταγγέλλοντας τις καθυστερήσεις στη καταβολή των μισθών τους.

    Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 100 αστυνομικοί και πυροσβέστες, μόλις έναν μήνα πριν ανέβει η «αυλαία» των Ολυμπιακών Αγώνων (5η έως 21η Αυγούστου), όπου θα συρρεύσουν στην πόλη μισό εκατομμύριο τουρίστες και περισσότεροι από 10.000 αθλητές.

    Σε άλλα πανό μπορούσε κανείς να διαβάσει:

    «Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες δεν έχουν πληρωθεί. Όποιος επισκέπτεται το Ρίο δεν είναι ασφαλής».

    Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές φώναζαν «καλωσήρθατε στην κόλαση!».

    Οι αστυνομικοί είχαν επίσης παρατάξει στην αίθουσα των αφίξεων ανδρείκελα τα οποία είχαν ντύσει με στολές αναπαριστώντας τα 54 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ ένα πανό έγραφε:

    «Να μην ανησυχείτε, μονάχα 54 αστυνομικοί σκοτώθηκαν αυτό το έτος των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Μια αστυνομικός επίσης, που είχε βάψει τα χέρια και το πρόσωπό της με κόκκινη μπογιά που παρέπεμπε σε αίμα, κρατούσε μια κούκλα η οποία φόραγε μια μπλούζα με το σύνθημα «SOS police».

    Η αστυνομία του Ρίο ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών της εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες.

    Στο αεροδρόμιο είχαν ήδη αναρτήσει πανό με το σύνθημα «καλωσήρθατε στην κόλαση!», μια ενέργεια που προκάλεσε οργή στις αρχές.

    Η πολιτεία του Ρίο διανύει μια σοβαρή δημοσιονομική κρίση. Την περασμένη εβδομάδα η Μπραζίλια ενέκρινε ένα σχέδιο διάσωσης για την εκταμίευση 833 εκατομμυρίων ευρώ και οι καθυστερούμενοι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να καταβληθούν αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Τύπο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 July 2016 - 8:32:37 UTC