Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] To «όχι» έχει μείνει στην ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα
  • [02] Ν. Βούτσης: Έως τα τέλη Ιουλίου η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία
  • [03] Φ. Γεννηματά: Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαός δεν ξεχνά τα ψέματα, τους εκβιασμούς και τα διαπιστευτήρια στους ακραίους κύκλους των δανειστών
  • [05] Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2017
  • [06] Ευκ. Τσακαλώτος: Εκτός capital controls το «φρέσκο» χρήμα
  • [07] Τζ. Όσμπορν: Οι τράπεζες αναφέρουν ότι έχουν ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα μετά την ψήφο υπέρ του Brexit
  • [08] Πρόσφυγες στην Αθήνα δημιούργησαν το διαδικτυακό ραδιόφωνο Shabab Radio
  • [09] Χειρόφρενο αύριο στα μέσα σταθερής τροχιάς
  • [10] Αισιόδοξα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό μετέφερε η Έλενα Κουντουρά

  • [01] To «όχι» έχει μείνει στην ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα

    Το «όχι» έχει μείνει στην ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα του 2015 και υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμά του πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    «Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μεγαλειώδες ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015. Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Είπε ΌΧΙ στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στην εκστρατεία τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από όλο το εγχώριο και διεθνές σύστημα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «με το ΟΧΙ του, ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

    «Με το ΟΧΙ ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε ότι η εμμονική προσήλωση στους αριθμούς, την ώρα που οι λαοί υποφέρουν, συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη. Μία προειδοποίηση που, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται σήμερα με το brexit, αλλά και την άνοδο των εθνικισμών», επισημαίνει.

    Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει και «κάποιους που μίσησαν το ΟΧΙ. Επιθυμούσαν να έρθει μία καταστροφή που ποτέ δεν ήρθε για να δικαιώσουν το δικό τους "ναι σε όλα". Μένουν στην Ιστορία με το δικό τους "γκρίζο" τρόπο. Ως φορείς των πιο ακραίων πολιτικών στην οικονομία και την κοινωνία, ως εκείνοι που είχαν δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, πλήρη άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία και εξωφρενικά πλεονάσματα, τα οποία και ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε ότι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να βγουν», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την πεποίθηση ότι «το ΟΧΙ έχει μείνει στην Ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή», καθώς «με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που ακολούθησαν άνοιξε ο δρόμος για μία διαφορετική πολιτική, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνικό πρόσημο, δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς αγγλικό δίκαιο, χωρίς τα δυσθεώρητα πλεονάσματα, στα οποία είχαν δεσμευτεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

    «Έχουμε μπροστά μας και άλλες μεγάλες μάχες και αγώνες, που μόνο με αποφασιστικότητα μπορούμε να δώσουμε και θα νικήσουμε», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Ν. Βούτσης: Έως τα τέλη Ιουλίου η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία

    Έως τα τέλη Ιουλίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, ο οποίος έκανε παράσταση διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας υποβάθμιση και απαξίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, μετά από συνεννόηση που θα έχει με την κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία για τη συζήτηση. Παράλληλα, τόνισε ότι για θέματα που μπορούν να συζητηθούν και να δίνονται λύσεις δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικές εντάσεις χωρίς νόημα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ.

    Με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και τη χθεσινή επιστολή των 36 βουλευτών του κόμματος σχετικά με τον τρόπο που ασκούνται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και το νομοθετικό έργο, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι απέναντι σε αυτήν την πολιτική κίνηση επέλεξε να απαντήσει θεσμικά. Όπως είπε, τα ζητήματα για την καλύτερη νομοθέτηση έχουν ήδη τεθεί και συζητηθεί, τόσο στην Διάσκεψη των Προέδρων όσο και κατά τη συζήτηση αλλαγής του Κανονισμού τα Βουλής.

    Ο κ. Βούτσης αναγνώρισε, πάντως, ότι υπήρξε μία σχετική καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι χωρίς να θέλει να κάνει συμψηφισμούς, υπήρξαν στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις που δεν έγιναν ποτέ. «Στη συζήτηση του Κανονισμού της Βουλής, στις 28 Ιουνίου, αναφέρθηκα θεσμικά και δημόσια σε όλα αυτά τα ζητήματα που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, και αυτοκριτικά, και επεξηγηματικά, σε σχέση με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την καλύτερη νομοθέτηση. Υπάρχουν για τα προαπαιτούμενα σφιχτά περιθώρια. Το ξέρουμε, ελπίζω αυτός ο κύκλος γρήγορα να κλείσει. Ο τρόπος που έρχεται και επανέρχεται αυτό το ζήτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί πεδίο παρεξήγησης», υπογράμμισε και κατέληξε: «Το καμπανάκι της Δημοκρατίας πρέπει να το χτυπάμε όταν χρειάζεται για όσους χρειάζεται και για όσα θέματα χρειάζεται. Κανείς δεν έχει την αποκλειστικότητα για θέματα της Δημοκρατίας».

    [03] Φ. Γεννηματά: Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς

    «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας διχάσουν με πλαστά διλήμματα και συνειδητά ψέματα. Υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η εθνική γραμμή και η εθνική συνεννόηση, για να παραμείνουμε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά από την Ηλεία, όπου ξεκίνησε περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράξης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, τόνισε: «Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Πληρώνουμε καθημερινά πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ογδόντα έξι δισ. χάθηκαν, φόροι καταιγίδα, οι συντάξεις κόβονται καθημερινά, η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανεργία, ύφεση».

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαός δεν ξεχνά τα ψέματα, τους εκβιασμούς και τα διαπιστευτήρια στους ακραίους κύκλους των δανειστών

    «Η ΝΔ υποστήριξε με θέρμη το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, δηλαδή ΝΑΙ στις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, στην πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις, στην πλήρη άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία και εξωφρενικά πλεονάσματα που θα κόστιζαν 20 δισ. στον ελληνικό λαό», είναι το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου για το περσινό «όχι» στο δημοψήφισμα.

    «Κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης, η ΝΔ ζητούσε να "υπογράψουμε ό,τι χαρτί μας δώσουν", αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον ελληνικό λαό. Αυτή ήταν η εγκληματική τους πολιτική που απορρίφθηκε», σχολιάζει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «τα ψέματα, οι εκβιασμοί και τα διαπιστευτήρια στους ακραίους κύκλους των δανειστών δεν ξεχνιούνται από τον ελληνικό λαό. Η ιστορία δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται».

    [05] Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2017

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρουσίασε σήμερα επισήμως το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, το οποίο θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 4 Απριλίου 2017. Η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα στην προσπάθεια να καταστούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ ακόμη ασφαλέστερα. Μετά τα 5, τα 10 και τα 20 ευρώ, τα 50 ευρώ είναι η τέταρτη ονομαστική αξία της δεύτερης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ, της αποκαλούμενης σειράς «Ευρώπη».

    «Η εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ θα κάνει το νόμισμά μας ακόμη πιο ασφαλές», δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. «Τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά ασφαλείας του συμβάλλουν στην προστασία του νομίσματός μας. Το βήμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των διαρκών προσπαθειών μας να διατηρούμε το ευρώ ως σταθερό νόμισμα, νόμισμα στο οποίο βασίζονται καθημερινά 338 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Η σταδιακή εισαγωγή των νέων τραπεζογραμματίων ευρώ με νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά υπογραμμίζει επίσης τη δέσμευση του Ευρωσυστήματος να διατηρεί τα μετρητά ως αξιόπιστο και αποδοτικό μέσο πληρωμής».

    Το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ είναι το τραπεζογραμμάτιο ευρώ με την ευρύτερη χρήση, καθώς αντιστοιχεί στο 45% του συνόλου των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία. Υπάρχουν περισσότερα τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ σε κυκλοφορία από ό,τι τραπεζογραμμάτια των 5, των 10 και των 20 ευρώ μαζί. Επίσης, ο αριθμός των τραπεζογραμματίων των 50 ευρώ σε κυκλοφορία είναι σχεδόν ίσος με τον συνολικό αριθμό όλων των ονομαστικών αξιών που βρίσκονταν σε κυκλοφορία στο τέλος του 2002, έτος κατά το οποίο εισήχθησαν τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ.

    Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ περιλαμβάνει ένα παράθυρο με προσωπογραφία - ένα νέο και καινοτόμο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ της σειράς «Ευρώπη». Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, ένα διαφανές παράθυρο στο επάνω μέρος του ολογράμματος αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής από την ελληνική μυθολογία, η οποία είναι ορατή και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου. Η ίδια προσωπογραφία εμφανίζεται και στο υδατογράφημα. Στην πρόσθια όψη του τραπεζογραμματίου υπάρχει ένας «αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα», ένας γυαλιστερός αριθμός ο οποίος, όταν παρατηρείται υπό γωνία, αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε και δημιουργεί μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας διευκολύνουν την εξακρίβωση της γνησιότητας του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος, εξέταση υπό γωνία».

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη προσαρμογή των μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και των συσκευών εξακρίβωσης της γνησιότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ ώστε να δέχονται το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, το Ευρωσύστημα εγκαινίασε ένα πρόγραμμα συνεργασίας. Το πρόγραμμα αυτό συγκεντρώνει περισσότερους από 500 φορείς από τους ενδιαφερόμενους κλάδους σε όλη την Ευρώπη και παρέχει ευρεία σειρά εκπαιδευτικών εργαλείων και άλλου υλικού σχετικά με το νέο τραπεζογραμμάτιο. Επίσης, στις 15 Ιουνίου 2016 πάνω από 50 συνεργάτες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης σχετικά με την προσαρμογή του εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, προκειμένου να υπογραμμίσουν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν την ομαλή εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου.

    [06] Ευκ. Τσακαλώτος: Εκτός capital controls το «φρέσκο» χρήμα

    Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ1, προσθέτοντας ότι «τα δύσκολα δημοσιονομικά είναι πίσω, και τώρα είναι περισσότερο θεσμικά. Όσο περνά ο καιρός, θα διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας μας. Βέβαια, δεν υποστηρίζω ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις».

    Επισήμανε δε, ότι η χώρα δεν έχει συμφέρον να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκει να δημιουργηθεί μια σταθερότητα και να πεισθούν οι θεσμοί για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης με τις παρεμβάσεις σε υγεία και παιδεία.

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις από την πρώτη εκλογική νίκη τον Ιανουάριο 2015, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως είχε επισημανθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από εκείνες τις εκλογές ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη, και αυτό πλέον φαίνεται τώρα. Ανέφερε ότι «γνωρίζαμε πως χρειαζόταν η σύγκρουση, διότι αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή. Είναι καλό που βρίσκεται η αριστερά στο ευρωπαϊκό 'παιχνίδι', γιατί διαφορετικά θα ήταν στην Ευρώπη μόνο η Λεπέν, ο Φάρατζ και η αυστριακή ακροδεξιά. Εάν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα υπήρχαν οι Ποδέμος και η στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «γνωρίζαμε ότι η διαπραγμάτευση (το 2015) δεν θα ήταν εύκολη. Κανένας πριν από τον Ιανουάριο δεν νόμιζε ότι θα ήταν το 'τσάι- πάρτι της βασίλισσας'». Ήμασταν προετοιμασμένοι, είπε, αλλά ξέραμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, συμπληρώνοντας ότι χρειαζόταν η σύγκρουση με τους θεσμούς, γιατί ζητούσαν υπερβολικά μέτρα. «Ο ελληνικός λαός μας ζήτησε να παλέψουμε και να διαπραγματευτούμε», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας, πάντως, ότι «και εμείς είχαμε μια καμπύλη μάθησης. Μάθαμε ότι στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη σύγκλιση, ώστε μετά η πολιτική να μπορεί να κλείσει το θέμα. Μάθαμε γρήγορα, αναγκαστικά».

    Ερωτηθείς για τα capital controls, είπε ότι υπάρχει μια διαρκής διαδικασία χαλάρωσής τους, προαναγγέλλοντας ότι στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ρύθμιση για να εξαιρείται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους το «νέο χρήμα». Έκανε λόγο για συνεχή διαδικασία φιλελευθεροποίησης των κεφαλαιακών ελέγχων (σε συνάρτηση με τις προσδοκίες για επιστροφή στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες) και εκτίμησε πως η πλήρης άρση των ελέγχων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τους θεσμούς, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

    Σε σχέση με το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιστρέψει ως χρηματοδότης του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το Ταμείο είναι σκληρό στα μέτρα που απαιτεί, αλλά και «σύμμαχος» της Ελλάδας στο χρέος. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό και θα προτιμούσε μια ευρωπαϊκή λύση, και ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης. Ωστόσο, ανέφερε, «καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων (σχετικά με την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ) και πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός σε αυτό το ευαίσθητο πλαίσιο».

    Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι το κόστος της πρώτης διαπραγμάτευσης ήταν 100 δισ. ευρώ (όπως και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και στον τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα, που έχουν κάνει λόγο για κόστος 80 δισ. ευρώ). «Μου κάνει εντύπωση που είναι οικονομολόγοι και λένε αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «είμαι σίγουρος ότι εάν βρισκόμασταν σε ένα τραπέζι, σε ένα σεμινάριο πανεπιστημίου, αποκλείεται να έλεγαν ότι ήταν 100 δισ. ευρώ το κόστος».

    Ο υπουργός προανήγγειλε ότι έως τις 5 Αυγούστου θα εισαχθούν στη Βουλή τρία νομοσχέδια - για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Με αυτά, όπως και με τις άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και θα γίνει εφικτή η μείωση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων. Τόνισε ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους υψηλούς φόρους, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή.

    Είπε ότι η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχασε το σχεδόν 25% του πλούτου της. «Εάν υποστηρίζεις ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα φτάσουν τώρα στα επίπεδα προ της κρίσης είναι εκτός πραγματικότητας. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων στην οικονομία», πρόσθεσε.

    Εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο δημοσιονομικός «κόφτης» δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ εφέτος.

    Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «εμείς δεν το επιλέξαμε. Ήταν πρόταση του (υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε. Ήταν επιβολή από τη γερμανική πλευρά». Αλλά, είπε, ότι για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτό, θα υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για την αναδιάρθρωσή τους στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ θα μπορούν να διατηρήσουν τον κοινωνικό ρόλο τους. Έως τον Σεπτέμβριο θα συσταθεί το Εποπτικό Συμβούλιο, όπου ο πρόεδρος θα είναι από τους θεσμούς, αλλά δεν θα είναι CEO. «Το Εποπτικό θα εκλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και θα κοιτά ότι το δ.σ. και τα τέσσερα υποταμεία κάνουν τη δουλειά τους εντός του πλαισίου του νόμου».

    Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι «κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Η ιδέα ότι χαρίσαμε τις τράπεζες στους τραπεζίτες δεν πείθει κανέναν». Χαρακτήρισε πολύ αυστηρό τον νόμο για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι οι θεσμοί θέλουν να μην υπάρχουν Έλληνες στα δ.σ. των τραπεζών. Θέλουν όμως αυστηρά κριτήρια. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση πληρώνουμε το πελατειακό σύστημα των προηγούμενων ετών».

    Ερωτηθείς για τα «λουκέτα» και τα προβλήματα των επιχειρήσεων (π.χ. Μαρινόπουλος, Μαμιδάκης), δήλωσε ότι έχουν «ουρά» ετών, και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διάχυση του προβλήματος και σε άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτές (π.χ. προμηθευτές).

    Τέλος, δήλωσε αντίθετος σε μια οικουμενική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη ΝΔ. Οι οικουμενικές που είναι τόσο 'φαρδιές', δεν βοηθούν, αδυνατίζουν τη δημοκρατία».

    [07] Τζ. Όσμπορν: Οι τράπεζες αναφέρουν ότι έχουν ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα μετά την ψήφο υπέρ του Brexit

    Οι βρετανικές τράπεζες έχουν αναφέρει ότι έχουν ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα στον απόηχο της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών.

    «Αναφέρουν ότι τα κεφάλαια είναι ισχυρά, η ρευστότητα είναι ισχυρή και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο δανεισμός είναι διαθέσιμος στις επιχειρήσεις ? και με διαβεβαίωσαν ότι θα είναι», δήλωσε ο Όσμπορνστο δίκτυο ITN.

    [08] Πρόσφυγες στην Αθήνα δημιούργησαν το διαδικτυακό ραδιόφωνο Shabab Radio

    Ένωσαν τις φωνές τους για να προβάλουν μια γενιά ανθρώπων που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, όπως λένε. Πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες πολίτες συγκρότησαν τον πολυπολιτισμικό διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Shabab Radio, που, με έδρα την Αθήνα, μεταδίδει ειδήσεις, μουσικές, ψυχαγωγικές εκπομπές και χρηστικές πληροφορίες.

    Το ραδιόφωνο στήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και τα προγράμματά του μεταδίδονται στα αγγλικά, τα ελληνικά, τα αραβικά και τα φαρσί. Στην εκπομπή «Kalispera, Shabab!» φιλοξενούν συνεντεύξεις, όπως αυτή του μουσικού συγκροτήματος Kabul Dreams, που ξεκίνησε από το Αφγανιστάν και σήμερα έχει «κατακτήσει» τις σκηνές των ΗΠΑ. Στο «Shabab on the Ground» κάνουν επιτόπιο ρεπορτάζ και μιλάνε με πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ στις υπόλοιπες εκπομπές τους ενημερώνουν για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις πληροφορίες «ντύνουν» με μουσικές από όλο τον κόσμο.

    «Παρουσιάζουμε ιστορίες που αφορούν τη νέα γενιά, τους ανθρώπους ηλικίας 20-40 ετών. Αυτή η γενιά έχει την ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 25χρονη Στέφανι Σισόφσκι, μία εκ των δημιουργών του ραδιοφωνικού σταθμού. Η Στέφανι, που μεγάλωσε στη Γερμανία και έχει καταγωγή από την Πολωνία, ζει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δουλεύοντας ως δημοσιογράφος freelancer. Μαζί με τον Σύρο Αχμέντ Αγιάς, τον Ισπανό Λουίς Σάντος και την Ελληνίδα Ξανθίππη Λεμοντζόγλου αποφάσισαν να στήσουν το Shabab Radio, ένα ραδιόφωνο για «φιλαράκια», όπως μεταφράζεται το όνομά του από τα αραβικά. «Η γενιά μας έχει διαπιστώσει ότι όλοι είμαστε το ίδιο, από όποια χώρα και αν προερχόμαστε, και δεν πρέπει να φοβόμαστε ο ένας τον άλλον», εξηγεί η Στέφανι.

    Ένας από τους πρόσφυγες που συνεργάζεται με το σταθμό είναι ο 20χρονος Αφγανός Αζάντ Αμίντι. Ο Αζάντ βρίσκεται στην Ελλάδα μόλις τέσσερις μήνες και αναμένει με ανυπομονησία την πρώτη του συνέντευξη για τη διαδικασία ασύλου. Το όνομά του, όπως μας λέει, σημαίνει ελευθερία. Γι' αυτό και έφυγε από το Αφγανιστάν, για να αναζητήσει την ελευθερία. «Το Αφγανιστάν είναι σε εμφύλιο και δεν έχουμε ασφάλεια. Η κυβέρνηση στη χώρα μου δεν αφήνει τη νέα γενιά να σπουδάσει νομική και πολιτική, γίνονται επιθέσεις σε δημοσιογράφους. Μπορεί να μην έχουμε πόλεμο, αλλά δεν έχουμε ασφάλεια», περιγράφει και κάνει έκκληση η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τους Αφγανούς ως ανθρώπους με δικαιώματα και να νοιαστεί για εκείνους.

    [09] Χειρόφρενο αύριο στα μέσα σταθερής τροχιάς

    Ακινητοποιημένα θα είναι αύριο, Τετάρτη 6 Ιουλίου, εκτός απο τα τρένα, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων τους.

    Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς θα πραγματοποιήσουν αύριο, στις 8:00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΤΑΙΠΕΔ, αντιδρώντας στο «καταστροφικό ξεπούλημα των συγκοινωνιών».

    «Το καταστροφικό ξεπούλημα των υποδομών συνεχίζεται. Μετά το λιμάνι του Πειραιά, τα περιφερειακά αεροδρόμια και το "Ελληνικό", βρίσκονται στο στόχαστρο οι συγκοινωνίες, με αρχή την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Το σχέδιο είναι ήδη γνωστό και προδιαγεγραμμένο. Οι αστικές συγκοινωνίες θα είναι η επόμενη δραστηριότητα, που μεθοδεύεται να παραδοθεί στα αδηφάγα ιδιωτικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις δραματικές συνέπειες αυτών των επιλογών για τον ελληνικό λαό. Αδιαφορώντας για τα ακριβά ναύλα και την ανασφάλεια των ιδιωτικών μεταφορικών μέσων», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

    Τέλος, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς τονίζουν πως «δεν θα περάσουν τα καταστροφικά σχέδια, ο αγώνας θα συνεχιστεί, γιατί οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι υπόθεση που μας αφορά όλους».

    [10] Αισιόδοξα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό μετέφερε η Έλενα Κουντουρά

    Στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τον ελληνικό τουρισμό, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, στάθηκε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού στη σημερινή της εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

    Αφού εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της τουριστικής κίνησης το 2016, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την εκτίμηση για θετικό πρόσημο των αφίξεων, η κ. Κουντουρά επισήμανε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης προσφέρει ένα σταθερό σημείο επανεκκίνησης για την αναπροσαρμογή και την ανασυγκρότηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σε νέες βάσεις, με μεγάλες και μικρές επενδύσεις.

    «Δίνεται σαφές στίγμα προς την επιμήκυνση και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη εξειδικευμένων μορφών τουρισμού και ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, ενώ αποτελεί ευκαιρία για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της τουριστικής εκπαίδευσης και της απλοποίησης και κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας», τόνισε ή αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.

    Εστιάζοντας στην εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι στο πεντάμηνο -αλλά και στο εξάμηνο, όπως δείχνουν τα συνολικά στοιχεία από τις επίσημες πηγές (την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τα γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού)- η τάση των κρατήσεων είναι συνολικά ανοδική στην πλειονότητα των αγορών- δεξαμενών για την Ελλάδα, με αυξήσεις στις κρατήσεις που κυμαίνονται από 4% έως και 30% ανά αγορά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 July 2016 - 14:32:28 UTC