Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017
  • [02] Ιταλική προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  • [03] Societe Generale: Κίνδυνος επέκτασης της ιταλικής τραπεζικής κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη
  • [04] Γ. Πατούλης στην έκτακτη γ.συνέλευση ΚΕΔΕ: Οριακή η κατάσταση για τη λειτουργία των Δήμων
  • [05] "Πράσινο φως" απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής
  • [06] A. Μέρκελ: Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα έχει περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο στην Γερμανία
  • [07] Ο Ρ. Φίτσο παρουσίασε στο Ε.Κ. τις προτεραιότητες της σλοβακικής προεδρίας

  • [01] Η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017

    Η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017 και να χρηματοδοτεί από αυτές τις ανάγκες της από το 2018 και μετά, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η εμπειρία και από τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα έδειξε ότι δοκίμασαν τις αγορές πριν από τη λήξη της χρηματοδότησής τους από τον ESM. Αυτό έγινε, είπε, με μικρά ποσά, κάτι που είναι λογικό, επειδή το κόστος δανεισμού από τις αγορές ήταν πολύ υψηλότερο από το κόστος δανεισμού μέσω του ESM.

    «Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να κάνει το ίδιο το 2017», είπε, προσθέτοντας ότι «από το 2018 και μετά αναμένεται ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται από τις αγορές».

    [02] Ιταλική προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    Η Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. (οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι) ήταν τελικά η μόνη εταιρεία που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την ολοκλήρωση σήμερα της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Αντίθετα, παρά το αρχικό ενδιαφέρον, δεν υπήρξε δεσμευτική προσφορά από την εταιρεία των ρωσικών σιδηροδρόμων, τη RZD.

    Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς, ακολουθεί άμεσα η έναρξη της διαδικασίας και τα βήματα που προβλέπονται από τους όρους του διαγωνισμού στις 27 Ιανουαρίου εφέτος.

    Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε κηρυχθεί άγονος, λόγω της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος, παρότι στο πρώτο στάδιο είχαν συμμετάσχει οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, η κοινοπραξία των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD) με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ρουμανική GFR.

    [03] Societe Generale: Κίνδυνος επέκτασης της ιταλικής τραπεζικής κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη

    Η τραπεζική κρίση της Ιταλίας μπορεί να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι κανόνες που περιορίζουν την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες.

    «Όλη η τραπεζική αγορά είναι υπό πίεση. Υιοθετήσαμε κανόνες για το κρατικό χρήμα. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να αξιολογηθούν σε μία αγορά που έχει μία δυνητική κρίση για να αποφασισθεί, αν πρέπει να υπάρξει κάποια αναστολή τους», δήλωσε ο Σμάγκι, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Με τις ιταλικές τράπεζες να υφίστανται το βάρος των κόκκινων δανείων, ύψους περίπου 360 δις ευρώ, η κυβέρνηση στη Ρώμη βολιδοσκοπεί τις εποπτικές Αρχές για τους τρόπους με τους οποίους θα στηρίξει τις τράπεζες, εν μέσω νέων μαζικών πωλήσεων των μετοχών τους μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

    Ο Σμάγκι δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας συστημικής κρίσης, αν οι κυβερνήσεις δεν αποδεχθούν την άποψη ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, σαν τελευταίο καταφύγιο σε μία κρίση. Η κάθε παρέμβαση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα, είπε. Ο Σμάγκι πρόσθεσε ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία έχουν πάρα πολλές τράπεζες που δεν είναι κερδοφόρες και ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση. Η Ιταλία, τόνισε, πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να λάβει πολιτικά δυσάρεστα μέτρα, μεταξύ των οποίων μείωση του κόστους και των θέσεων εργασίας.

    [04] Γ. Πατούλης στην έκτακτη γ.συνέλευση ΚΕΔΕ: Οριακή η κατάσταση για τη λειτουργία των Δήμων

    Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στους Δήμους ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρθαλίτης, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο κ. Βαρθαλίτης ανέφερε ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιέχεται ρύθμιση που προβλέπει την αναχρηματοδότηση των δανείων των Δήμων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ρευστότητάς τους κατά 50 εκατ. ευρώ το χρόνο.

    Ο ίδιος ανακοίνωσε την επιχορήγηση από το Ταμείο, δύο δράσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: α) κάλυψη του κόστους υλικών για έργα που υλοποιούν οι ΟΤΑ μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, β) επιχορήγηση μελετών μικρών Δήμων.

    Σε λίγες μέρες, είπε, θα είναι διαθέσιμο σχετικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον οδοφωτισμό, που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Στόχος, πρόσθεσε, είναι να ενταχθούν στην εν λόγω δράση ακόμα και Δήμοι με δανειακή επιβάρυνση που υπερβαίνει το 60%.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, προανήγγειλε κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν θα στραφούν σε βάρος των πολιτών. Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε «οριακή» τη σημερινή κατάσταση για τη λειτουργία των Δήμων, σημειώνοντας ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης «πληρώνει την αδράνεια των προηγούμενων χρόνων».

    Αναφερόμενος στα αιτήματα των Δήμων, ζήτησε την αλλαγή του Καλλικράτη και την προώθηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου στα θέματα δημόσιας πολιτικής θα δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο.

    Επίσης, την άμεση ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που θα διατυπώσει η ΚΕΔΕ, όπως, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα σε κάθε Δήμο, την εξομοίωση της αμοιβής των δημάρχων με αυτή του γενικού γραμματέα υπουργείου, την εφαρμογή του θεσμού του ελεγκτή νομιμότητας και την κατάργηση των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, την καταβολή αντιμισθίας σε όλους τους αντιδημάρχους και αποζημίωσης στους δημοτικούς συμβούλους για τις παραστάσεις τους στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για την Αυτοδιοίκηση τις αλλαγές στον Καλλικράτη, συμπληρώνοντας ότι οι αλλαγές αυτές δεν πρέπει να είναι ένα όραμα στα χαρτιά, αλλά να λειτουργήσει στην πράξη. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση του αριθμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι αντίθετα θα πρέπει να καταργηθούν.

    Ο κ. Αγοραστός επιτέθηκε λεκτικά, σε έντονο ύφος, στον παρευρισκόμενο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, καθώς σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ προς τους γονείς, για τη φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες, λόγω διαχειριστικών δυσκολιών σε περιφέρειες.

    Απαντώντας ο κ. Γκοτσόπουλους, τόνισε ότι το πρόγραμμα (σ.σ. εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής), πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και πως ο ίδιος δεν εννοούσε ότι οι Περιφέρειες σκόπιμα το καθυστερούν.

    Την ανάγκη η Αυτοδιοίκηση να φέρει στο επίκεντρο της συζήτησης τα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους Δήμους, όπως, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά, οι βελτιώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, η επανεξέταση του «Καλλικράτη» και η ενίσχυση του αποκεντρωμένου μοντέλου διοίκησης της χώρας, τόνισε ο δήμαρχος Παλλήνης και επικεφαλής της παράταξης Νέα Αυτοδιοίκηση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Αθανάσιος Ζούτσος.

    Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα, Απόστολος Κοιμήσης, τόνισε την ανάγκη να αλλάξει «το υδροκέφαλο και αναποτελεσματικό κράτος» με τη θεσμοθέτηση αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, Δημήτρης Μπίρμπας σημείωσε ότι η χώρα είναι σε επιτροπεία και ότι θα πρέπει «να προασπίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, να διεκδικήσουμε πόρους και μέσα από μια συνοχή να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων».

    Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ελπίδα Παντελάκη, πρότεινε η τοπική αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει πλήρη κρατική επιχορήγηση και ζήτησε τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων «ενάντια στις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης».

    [05] "Πράσινο φως" απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής

    Υπερψηφίσθηκε σήμερα στο ΕΚ στο Στρασβούργο η νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία του νέου οργανισμού ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης συνόρων, με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή» (ΕΣΑ).

    Ο νέος αυτός Οργανισμός θα αποτελείται από την αναθεωρημένη και ενισχυμένη Frontex και τις εθνικές αρχές διαχείρισης συνόρων.

    Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε με 483 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 48 αποχές.

    «Είναι ένα ευχάριστο νέο στους χαλεπούς πολιτικούς καιρούς των ημερών » δήλωσε ο Λετονός εισηγητής Άρτης Πάμπρικς (ΕΛΚ) εκφράζοντας την ικανοποίησή του, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου μετά την ψηφοφορία.

    Αναγνώρισε ότι ο νέος οργανισμός «δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για το μεταναστευτικό και για τη σωστή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, είναι παρ? όλα αυτά ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

    Η δημιουργία μιας δεξαμενής 1.500 εφέδρων συνοριοφυλάκων ταχείας αντίδρασης είναι το καινούργιο πλεονέκτημα της ΕΣΑ. Κάθε κράτος θα ορίζει τους συνοριοφύλακες με τους οποίους θα συμμετέχει. Η Λετονία για παράδειγμα θα συμμετέχει με 30, η Ελλάδα με 50, η Κύπρος με 8.

    Απαντώντας στα ερωτήματα δημοσιογράφων ο Άρτης Πάμπρικς εξήγησε ότι οι συνοριοφύλακες της ΕΣΑ δεν είναι στρατιώτες και δεν πρόκειται για έναν εν γενέσει στρατό της ΕΕ.

    [06] A. Μέρκελ: Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα έχει περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο στην Γερμανία

    Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιφέρει μόνο περιορισμένη οικονομική αβεβαιότητα στην Γερμανία, δήλωσε σήμερα η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

    Όπως τόνισε, τα 27 κράτη?μέλη της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Ένωση παραμένει ανταγωνιστική, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προάγει την ανάπτυξη.

    «Επίσης πιστεύω ότι οι αβεβαιότητες θα είναι περιορισμένες», τόνισε η Μέρκελ, αναφερόμενη στον οικονομικό αντίκτυπο που έχει στην Γερμανία το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για Brexit.

    [07] Ο Ρ. Φίτσο παρουσίασε στο Ε.Κ. τις προτεραιότητες της σλοβακικής προεδρίας

    «Η ΕΕ έχει αποτύχει ολοσχερώς στην επικοινωνία της με τους πολίτες» δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερ Φίτσο, στην αρχή της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ερωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του για το επόμενο εξάμηνο.

    Έτσι, το θέμα της «επικοινωνίας της ΕΕ με τους πολίτες» μοιάζει να είναι βασικό μέλημα της σλοβακικής προεδρίας, το οποίο, όπως εξήγησε o κ. Φίτσο, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου που έδωσε άμεσως μετά, θα είναι μία από τις προτεραιότητες στις συζητήσεις κατά τη συνάντηση κορυφής στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 July 2016 - 18:32:34 UTC