Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας ELA
  • [02] Το Brexit θα κοστίσει στο γαλλικό ΑΕΠ 0,1 - 0,2 της μονάδας
  • [03] Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
  • [04] Δρ. Ν. Ζούρος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Μοχλός ανάπτυξης η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας
  • [05] Οδηγίες και διευκρινίσεις για το πλαίσιο που διέπει τις εκπτώσεις δίνει η ΕΣΕΕ
  • [06] Νέο σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων στο Δημόσιο
  • [07] «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε απευθείας μετάδοση, στο Μέγαρο Μουσικής
  • [08] Έκθεση φωτογραφίας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • [09] Το «έξυπνο» ρολόι σας μπορεί να προδώσει στους χάκερ τον κωδικό σας στα ΑΤΜ
  • [10] Ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προστεθεί στα ρολόγια της Γης στο τέλος του 2016
  • [11] Ανακαλύφθηκαν ίχνη καννιβαλισμού μεταξύ Νεάντερταλ στην Ευρώπη
  • [12] Υπερμεγέθης μαύρη τρύπα «πιάστηκε στα πράσα» να καταβροχθίζει ένα αστέρι
  • [13] Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών
  • [14] Κλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017
  • [15] Το αστεροσκοπείο Σκίνακα συμμετέχει σε πείραμα Αστροφυσικής που θα «ξεσκονίσει» το Σύμπαν
  • [16] Κινεζικό ρομπότ - παρκαδόρος αναλαμβάνει να παρκάρει το αυτοκίνητό σας

  • [01] Mειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας ELA

    Μειώνεται περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA, μετά την επαναφορά του waiver (αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και την επιστροφή καταθέσεων.Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 58,6 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ίδια.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 2,5 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    [02] Το Brexit θα κοστίσει στο γαλλικό ΑΕΠ 0,1 - 0,2 της μονάδας

    Ο αντίκτυπος από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσει στην οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας, ενός εκ των βασικότερων εμπορικών της εταίρων, μεταξύ 0,1 και 0,2 της μονάδας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστιάν Εκέρ.

    «Μια πτώση στην ανάπτυξη και τη δραστηριότητα στη Βρετανία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις της τάξης της 0,1 με 0,2 μονάδας του ΑΕΠ», δήλωσε ο Εκέρ στον τηλεοπτικό σταθμό LCP. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, σε ποια περίοδο αφορά αυτό.«Είναι λίγο νωρίς να πούμε κάτι, θα πρέπει να παρακολουθούμε τα πράγματα προσεκτικά», πρόσθεσε.

    [03] Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής

    Η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων είναιστο επίκεντρο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπότον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

    Στο ΚΥΣΟΙΠ θα συζητηθούν, επίσης, οι κοινωνικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

    [04] Δρ. Ν. Ζούρος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Μοχλός ανάπτυξης η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι έμειναν οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO από την επίσκεψή τους στη Λέσβο, που πραγματοποίηθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης του γεωπάρκου Λέσβου, ώστε να διατηρήσει τη θέση του στο διεθνές δίκτυο των γεωπάρκων της UNESCO. Η σχετική εισήγηση των εμπειρογνωμόνων θα παρουσιαστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων UNESCO, που θα διεξαχθεί στο Γεωπάρκο English Riviera, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ο Δρ. Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων, που φιλοξενήθηκε στη Λέσβο, επισήμανε ότι σε περιόδους κρίσης «ένα από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζονται είναι ο πολιτισμός γενικότερα, οι πολιτιστικές δραστηριότητες και ειδικότερα τα μουσεία».

    «Ο περιορισμός της δημόσιας χρηματοδότησης έχει επηρεάσει σίγουρα την προσπάθεια των μουσείων να πλησιάσουν το κοινό και να μπορέσουν να παρουσιάσουν τα εκθέματά τους με τρόπο ελκυστικό, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την βοήθεια των κοινοτικών προγραμμάτων σε μουσειακές υποδομές στην Ελλάδα και τα ελληνικά μουσεία είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικά ως προς τον εκθεσιακό τους πλούτο, την μουσειογραφική τους παρουσίαση αλλά και τις δραστηριότητές τους. Παρόλα αυτά νομίζω ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν στα μουσεία κάνουν μια σημαντική προσπάθεια εξωστρέφειας, που είναι το μόνο που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό αντίδοτο στην κρίση» επισήμανε ο Δρ. Ν. Ζούρος.

    Μοχλός ανάπτυξης η φυσική κληρονομιά της Ελλάδας

    Αναφερόμενος στη φυσική κληρονομιά που διαθέτει η Ελλάδα και στις δυνατότητες να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, ο Δρ. Ν. Ζούρος τόνισε ότι «υπάρχει ένας αναξιοποίητος, μεγάλος πλούτος στον οποίο δεν έχουμε δώσει την προσοχή που θα έπρεπε». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η φυσική κληρονομιά της χώρας, μαζί με την πολιτιστική κληρονομιά μπορούν να συναποτελέσουν ένα σημαντικό όχημα, που μπορεί να στρέψει τη διεθνή προσοχή στη χώρα μας και να δημιουργήσει ποιοτική ζήτηση ως προς το ελληνικό τοπίο, τα ελληνικά μνημεία, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, που όλα αυτά είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους».

    «Είναι το τοπίο και ο χώρος που επηρεάζουν διαχρονικά τους ανθρώπους για να παράγουν πολιτισμό. Βλέπουμε ότι δεν είναι τυχαίο ότι σε μια χώρα όπου το τοπίο βρίσκεται στα μέτρα του ανθρώπου και οι φυσικές διεργασίες διαμόρφωσαν τοπία τα οποία είναι προσιτά στον άνθρωπο, δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένοι πολιτισμοί του Αιγαίου, από τον Μινωικό και το Μυκηναϊκό μέχρι τον πολιτισμό της κλασικής εποχής, που αποτέλεσε την μήτρα για μια σειρά από άλλους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στη Δύση» τόνισε στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο ο Δρ. Ν. Ζούρος, προσθέτοντας ότι «αυτά τα πράγματα πρέπει να ειδωθούν συνδεδεμένα, να υπάρχει ένας συνεχής διάλογος ανάμεσα στην προσπάθεια ανάδειξης και του φυσικού αποθέματος και του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας και οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι πραγματικά σημαντικές για να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο για τη ζητούμενη ανάπτυξη, που είναι και ο στόχος για την έξοδο από την κρίση».

    Ερωτηθείς κατά πόσο ένα μουσείο, όπως αυτό του Απολιθωμένου Δάσους, που βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό, στο Σίγρι της δυτικής Λέσβου, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης, ο κ. Ζούρος απάντησε ότι «η πορεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει πως μπορεί να προσελκύσει και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας και να κάνει γνωστή μια περιοχή στο διεθνές περιβάλλον και να δημιουργήσει επισκεψιμότητα».

    «Τα μουσεία και οι πολιτιστικές δραστηριότητες σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν οχήματα, αν τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα και δώσουμε την προσοχή που τους χρειάζεται, αν δεν τα αντιμεετωπίζουμε δηλαδή, ως μια δραστηριότητα που απευθύνεται μόνο σε ξένους επισκέπτες, αλλά ως μια δραστηριότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως την ψυχή της χώρας, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε σωστά και να την προβάλλουμε κατάλληλα ώστε να γίνουμε ελκυστικοί προς τα έξω» πρόσθεσε ο κ. Ζούρος.

    Ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο στη δυτική Λέσβο

    Αναφερόμενος στα τελευταία ευρήματα στο Απολιθωμένο Δάσος, που ήρθαν στο φως με την ευκαιρία έργων υποδομής στο οδικό δίκτυο της δυτικής Λέσβου, ο κύριος Ζούρος επισήμανε ότι οι εργασίες διαμόρφωσης του δρόμου έχουν σταματήσει και αναμένονται κονδύλια από το καινούριο ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθεί «αυτό το μοναδικό στον κόσμο υπαίθριο μουσείο που δημιουργείται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου και το οποίο θα εισάγει τον επισκέπτη σε όλο αυτόν τον πλούτο της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου, ώστε καταλήγοντας κάποιος στο μουσείο και στα υπαίθρια πάρκα που ήδη λειτουργούν, να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα αυτού του εξαίρετου μνημείου που διαθέτει η Λέσβος».

    Ο ρόλος των μουσείων και η σχέση με το τοπίο

    Σχετικά με τον ρόλο των μουσείων και τη σχέση τους με το τοπίο, ο κ. Ζούρος επισήμανε: «ένα μουσείο και ειδικότερα τα μουσεία φυσικής ιστορίας οφείλουν να αποτελέσουν εργαλεία ερμηνείας του τοπίου, γι αυτό πρέπει να μην υποκαθιστούν τα τοπία αλλά να προσκαλούν ουσιαστικά τους επισκέπτες που έρχονται στο μουσείο για να γνωρίσουν το ευρύτερο περιβάλλον, τη διαχρονία των διεργασιών που προκάλεσαν τη γεωφυσική εξέλιξη και επηρέασαν καθοριστικά την πολιτιστική δημιουργία σε κάθε περιοχή. Μόνο βλέποντας με έναν ολιστικό τρόπο τη λειτουργία του μουσείου σε σχέση με τον τόπο, με τον χώρο, με τους ανθρώπους που ζουν στην ευρύτερη περιοχή, μόνο τότε ένα μουσείο μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του που είναι η ουσιαστική διαχείριση και διαφύλαξη της μνήμης, είτε τις μνήμες της γης και των φυσικών διεργασιών, είτε τις μνήμες των ανθρώπων, συμβάλλοντας στο κατανοήσουν οι άνθρωποι που ζουν πρώτα απ όλα στην περιοχή, πόσο σημαντική είναι αυτή η κληρονομιά και για ποιο λόγο θα πρέπει με κάθε τρόπο να την νιώσουν δική τους και να ασχοληθούν οι ίδιοι με την προστασία και την ανάδειξή της».

    [05] Οδηγίες και διευκρινίσεις για το πλαίσιο που διέπει τις εκπτώσεις δίνει η ΕΣΕΕ

    Οδηγίες και διευκρινίσεις για το πλαίσιο που διέπει τις εκπτώσεις δίνει η ΕΣΕΕ με επιστολή προς τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, ενόψει των τακτικών θερινών εκπτώσεων που θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου και θα λήξουν την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016.

    Σύμφωνα με την επιστολή:

    - Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

    - Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από ?. % έως ?. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

    - Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    [06] Νέο σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων στο Δημόσιο

    Νέο σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων εισάγει στο Δημόσιο το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το νομοσχέδιο για την κινητικότητα, που τέθηκε τοαπόγευμα της Τετάρτης σε δημόσια διαβούλευση και εκτιμάται ότι θα εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή σε περίπου 10 ημέρες.

    Οι μετακινήσεις των υπαλλήλων σε άλλους φορείς θα είναι εθελοντικές, ενώ μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τις προσφερόμενες κενές θέσεις. Καταργούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες, που έχουν ως αποτέλεσμα τα σχετικά αιτήματα να ικανοποιούνται κατά μέσο όρο μετά από ενάμιση χρόνο (υπάρχουν και περιπτώσεις ακόμα και μετά από τρία χρόνια) και πλέον τίθεται όριο η έκδοση της απόφασης να μην υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Αυτό επιτυγχάνεται, καθώς η έκδοση της απόφασης προβλέπεται να γίνεται μόνο από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο και δεν θα απαιτείται πλέον σύμπραξη του φορέα προέλευσης, εκτός κιαν πρόκειται για δήμους.

    Στο σύστημα υπάγονται οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των δήμων και των περιφερειών, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος. Εξαιρούνται οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί (εκτός από όσους υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις), τα σώματα ασφαλείας, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

    [07] «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε απευθείας μετάδοση, στο Μέγαρο Μουσικής

    Η παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, από τη θεατρική ομάδα του Κένεθ Μπράνα, μεταδίδεται απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής, απευθείας από το Λονδίνο -και μάλιστα για πρώτη φορά παγκοσμίως δορυφορικά, σε ασπρόμαυρη εικόνα υψηλής ευκρίνειας High Contrast. Ονεοσύστατος θίασος του βραβευμένου Βρετανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Κένεθ Μπράνα παρουσιάζει στο Θέατρο Γκάρικ του Λονδίνου διάσημα έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

    Η επιτυχία των εξαιρετικών παραγωγών του Kenneth Branagh Theatre Company (KBTC), ήδη από την πρώτη σεζόν, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Βρετανίας και κατάφερε να κατακτήσει το διεθνές κοινό, μέσω δορυφορικών μεταδόσεων, σε περισσότερες από 800 αίθουσες σε 30 χώρες του κόσμου.

    Στον Ρωμαίο και Ιουλιέτα, τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Κένεθ Μπράνα και ο Ρομπ 'Ασφορντ. Στον ρόλο της Ιουλιέτας η Λίλι Τζέιμς, γνωστή ως Λαίδη Ρόουζ από την τηλεοπτική σειρά «Downton Abbey». Tον Ρωμαίο ενσαρκώνει ο Ρίτσαρντ Μάντεν, (Ρομπ Σταρκ, «Game of Thrones»).

    [08] Έκθεση φωτογραφίας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

    Συνεχίζεται, έως τον Οκτώβριο, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος η φωτογραφική έκθεση «1%:"Προνόμια»σε μια εποχή παγκόσμιας ανισότητας». Αποτελεί τμήμα του φετινού Athens Photo Festival, ενός από τα παλαιότερα φωτογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο, το οποίο έχει ως κεντρικό σημείο παρουσίασής του το Μουσείο Μπενάκη.

    Η έκθεση «1%: Privilege in a Time of Global Inequality» επιχειρεί να προσεγγίσει την εκρηκτική αύξηση του χάσματος μεταξύ φτώχειας και πλούτου στον πλανήτη. Μέσα από «ντοκουμενταρίστικα» στιγμιότυπα διάσημων φωτογράφων, απεικονίζει την αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ εκ διαμέτρου αντίθετων συνθηκών ζωής η οποία έχει δημιουργήσει το φαινόμενο του «1%»: το πλουσιότερο ένα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει σχεδόν το ήμισυ των συνολικών περιουσιακών στοιχείων.

    Η έκθεση «1%: Privilege in a Time of Global Inequality» βρίσκεται στο επίπεδο αφίξεων του αεροδρομίου και είναι προσβάσιμη όλο το εικοσιτετράωρο για όλους τους επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.

    [09] Το «έξυπνο» ρολόι σας μπορεί να προδώσει στους χάκερ τον κωδικό σας στα ΑΤΜ

    Τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches) και οι άλλες συσκευές που φοριούνται (wearables), όπως όσες καταγράφουν ζωτικούς δείκτες της φυσικής κατάστασης (fitness trackers), μπορούν να προδώσουν τους προσωπικούς κωδικούς των χρηστών, όπως στα ΑΤΜ των τραπεζών.Τη σχετική αποκάλυψη - προειδοποίηση έκαναν για πρώτη φορά ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι, συνδυάζοντας δεδομένα από τους ενσωματωμένους αισθητήρες σε αυτές τις «φορετές» συσκευές, κατάφεραν -με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού αλγόριθμου- να «σπάσουν» τα passwords και τα ΡΙΝ.

    Οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με 20 εθελοντές που φορούσαν στο σώμα τους διάφορες συσκευές επί ένα έτος περίπου. Οι «καλοί» χάκερ της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Μπινγκχάμπτον και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Στίβενς, είχαν ποσοστό επιτυχίας 80% στην πρώτη προσπάθειά τους, ενώ μετά από τρεις προσπάθειες η ακρίβεια στην κλοπή των κωδικών είχε ξεπεράσει το 90%.

    [10] Ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προστεθεί στα ρολόγια της Γης στο τέλος του 2016

    Η πρωτοχρονιά του 2017 θα καθυστερήσει λιγάκι. Ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο αποφασίστηκε να προστεθεί στα ρολόγια της ανθρωπότητας, όταν θα τελειώνει η 31η Δεκεμβρίου 2016, προκειμένου να αντισταθμισθεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.

    Έτσι, όταν τα ρολόγια δείξουν 23:59:59 στο τέλος του έτους (ώρα UTC), αντί μετά να περάσουν στο 2017, θα δείξουν 23:59:60, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το επίσημο στρατιωτικό ρολόι των ΗΠΑ. Επικεφαλής για την παρακολούθηση του χρόνου στο U.S. Naval Observatory στην Ουάσιγκτον είναι δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, οι δρες Δημήτρης Ματσάκης και Νίκος Σταματάκος, οι οποίοι πρώτοι διεθνώς εξέδωσαν τη σχετική ανακοίνωση για το νέο εμβόλιμο δευτερόλεπτο.

    [11] Ανακαλύφθηκαν ίχνη καννιβαλισμού μεταξύ Νεάντερταλ στην Ευρώπη

    Οι Νεάντερταλ που ζούσαν στο Βέλγιο πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια, μάλλον δεν είχαν πρόβλημα να φάνε ο ένας τον άλλο - τουλάχιστον σε κάποιες ειδικές περιτάσεις. Για πρώτη φορά Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν βορείως των 'Αλπεων ίχνη καννιβαλισμού σε οστά που βρέθηκαν σε ένα σπήλαιο.

    Επιπλέον, φαίνεται πως τα «ξαδέρφια» μας έφτιαχναν εργαλεία από κόκαλα άλλων Νεάντερταλ (τους οποίους προηγουμένως είχαν...ξεκοκαλίσει).

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ερβέ Προσεράν του Κέντρου Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλοντος του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", βρήκαν στο σπήλαιο Γκογιέ οστά τόσο ζώων (αλόγων, ελαφιών κ.α.) όσο και Νεάντερταλ, τα οποία έφεραν τα ίδια ακριβώς σημάδια κοπής και κατεργασίας, γεγονός που παραπέμπει σε κοινή μεταχείριση των οστών τόσο για φαγητό, όσο και για δημιουργία όπλων και εργαλείων.

    [12] Υπερμεγέθης μαύρη τρύπα «πιάστηκε στα πράσα» να καταβροχθίζει ένα αστέρι

    Αστρονόμοι από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, εντόπισαν μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός μακρινού γαλαξία, η οποία απορροφά ένα άστρο, ενώ την ίδια ώρα ένας πίδακας ύλης εκτοξεύεται από την «καρδιά» του γαλαξία.

    Η παρατήρηση του σπάνιου φαινομένου στον γαλαξία Swift J1644+57, σε απόσταση 3,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, έγινε με ένα ευρωπαϊκό δίκτυο από ραδιοτηλεσκόπια εκτεταμένα πάνω σε όλη τη Γη, γνωστό και ως European VLBI Network. Πρόκειται για μια συμβολομετρική διάταξη, που περιλαμβάνει πάνω από 20 επιμέρους δαδιοτηλεσκόπια, μεταξύ αυτών μερικά από μεγαλύτερα και πιο ευαίσθητα στον κόσμο.

    Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον Τζουν Γιανγκ του Διαστημικού Παρατηρητηρίου Ονσάλα του σουηδικού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Τσάλμερς, παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αστρονομίας (EWASS 2016) στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, ενώ παράλληλα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας. Μεταξύ των ερευνητών είναι ο καθηγητής Δημήτρης Γιαννιός του Τμήματος Φυσικής και αστρονομίας του Πανεπιστημίου Purdue των ΗΠΑ, ο οποίος απέκτησε το διδακτορικό του στην αστροφυσική το 2005 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

    [13] Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών

    Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, λίγοι είναι οι υποψήφιοι που αρίστευσαν στα ειδικά μαθήματα, με την βαθμολογία να κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα, κυρίως μεταξύ του 12 και 18. Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση των υποψηφίων στο μάθημα των Γερμανικών, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων που εξετάστηκαν στο μάθημα βαθμολογήθηκαν από 15 έως 20, κάτι που προϊδεάζει για μεγάλη άνοδο στις βάσεις των σχολών της Γερμανικής Φιλολογίας.

    Αναλυτικά, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

    [14] Κλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017

    Η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2017 και να χρηματοδοτεί από αυτές τις ανάγκες της από το 2018 και μετά, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η εμπειρία και από τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα έδειξε ότι δοκίμασαν τις αγορές πριν από τη λήξη της χρηματοδότησής τους από τον ESM. Αυτό έγινε, είπε, με μικρά ποσά, κάτι που είναι λογικό, επειδή το κόστος δανεισμού από τις αγορές ήταν πολύ υψηλότερο από το κόστος δανεισμού μέσω του ESM.

    «Θεωρώ ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να κάνει το ίδιο το 2017», είπε, προσθέτοντας ότι «από το 2018 και μετά αναμένεται ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται από τις αγορές».

    [15] Το αστεροσκοπείο Σκίνακα συμμετέχει σε πείραμα Αστροφυσικής που θα «ξεσκονίσει» το Σύμπαν

    Άρχισε η υλοποίηση ενός μοναδικού πειράματος αστροφυσικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο αστεροσκοπείο Σκίνακα, στην Κρήτη και στο νοτιοαφρικανικό αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Σάδερλαντ, της Νότιας Αφρικής. Το πείραμα έχει ως στόχο να αφαιρέσει το «πέπλο» της διαστρικής σκόνης και να ανοίξει το δρόμο για την ανίχνευση του αποτυπώματος των πρώτων στιγμών της δημιουργίας του Σύμπαντος (της "Μεγάλης Έκρηξης"), στο αρχέγονο φως.

    Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας και Επιστήμης Διαστήματος 2016 - EWASS 2016», που διοργανώνει στο Ίδρυμα Ευγενίδου, η Ευρωπαϊκή Αστρονομική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία.

    [16] Κινεζικό ρομπότ - παρκαδόρος αναλαμβάνει να παρκάρει το αυτοκίνητό σας

    Δεν του δίνεις τα κλειδιά για να σου παρκάρει το αυτοκίνητο, όπως κάνεις με έναν παρκαδόρο, αλλά μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά και μάλιστα χωρίς να φοβάσαι πώς θα σου το τρακάρει. Πρόκειται για ένα κινεζικό ρομπότ-πλατφόρμα, που τρυπώνει κάτω από το όχημα, το ανυψώνει ελαφρά και μετά το μεταφέρει στη θέση παρκαρίσματος. Το ρομπότ "Geta" χρησιμοποιεί λέιζερ για την καθοδήγησή του, πράγμα που του επιτρέπει να «χώνει» το αυτοκίνητο στην μικρότερη δυνατή θέση παρκαρίσματος (αν και καλύτερα ο ιδιοκτήτης, ιδίως αν είναι αγχωτικός τύπος, να μη βλέπει πού το ρομπότ πάει να στριμώξει το αυτοκίνητό του).

    Το ρομπότ, που κάνει κινήσεις 360 μοιρών, χρειάζεται μόνο δύο λεπτά ακόμη και για το πιο δύσκολο παρκάρισμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Αποτελεί δημιούργημα της εταιρείας Yee Fung Automation Technology.Όπως είπε ο 33χρονος εφευρέτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάρκο Γου, «το ρομπότ σχεδιάσθηκε προκειμένου να αυξήσει τον διαθέσιμο για παρκάρισμα χώρο. Μπορεί να πάει παντού και θα αλλάξει τον τρόπο παρκαρίσματος στο μέλλον».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 July 2016 - 8:32:32 UTC