Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Η ΝΔ θα καταψηφίσει το σ/ν για τον εκλογικό νόμο
  • [02] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση σκάβει ακόμη μεγαλύτερο λάκκο στους εργαζόμενους
  • [03] Διευκρινίσεις Τρ.Αλεξιάδη σχετικά με τις δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ
  • [04] Στα 5,770 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες
  • [05] Διαπραγμάτευση αύξησης των κονδυλίων για χρηματοδότηση επενδύσεων
  • [06] Η Ευρώπη μετά το Brexit, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [07] Ε. Κουντουρά: Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από την Κίνα
  • [08] «Εγνατία Οδός ΑΕ»: Σε πιλοτική λειτουργία τα διόδια του Προμαχώνα
  • [09] Ευχαριστήρια επιστολή Πούτιν στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους
  • [10] Α. Μέρκελ: Η Ρωσία κλόνισε την "εμπιστοσύνη" των χωρών του ΝΑΤΟ
  • [11] Αυστηρότερη νομοθεσία για τα σεξουαλικά αδικήματα ενέκρινε η γερμανική Βουλή
  • [12] Κατάθεση όλων των εγγράφων που αφορούν το «σχέδιο Β», ζητά η ΝΔ
  • [13] Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους ξένους
  • [14] Η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε 2,1% το 2015
  • [15] Ιταλία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνούν στην ερμηνεία των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων
  • [16] Το αδασμολόγητο εμπόριο με την ΕΕ ύψιστη προτεραιότητα της Αντρέα Λίντσομ.

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Η ΝΔ θα καταψηφίσει το σ/ν για τον εκλογικό νόμο

    H NΔ θα καταψηφίσει τόσο επί της αρχής όσο και τα άρθρα στο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο ξεκαθάρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως στόχος της είναι να υπάρξει ακυβερνησία στη χώρα την επόμενη μέρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, παρουσίασε παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος και υποστήριζε πως η απλή αναλογική θα οδηγήσει στην ακυβερνησία, επισημαίνοντας πως «ο πρωθυπουργός επιλέγει μια στιγμή που οι πολίτες υφίστανται τις επιπτώσεις της πολιτικής του για να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση και να παραπλανήσει τους Έλληνες».

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τίποτε από αυτά που έλεγε επιλέγει να χρησιμοποιήσει την απλή αναλογική ως «φύλο αριστερής συκής», καθώς βλέποντας πως καταρρέει επιλέγει αποφάσεις με στόχο να πλήξει αντιπολίτευση.

    «Με την ιστορία αναξιοπιστίας και καιροσκοπισμού της κυβέρνησης υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που θα πιστεύει ότι αν ήταν μπροστά θα το έκανε; Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές», είπε ο κ. Κουμουτσάκος τονίζοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης απειλεί να σύρει τη χώρα στη δίνη της ακυβερνησίας. «Δεν θα έχουν ούτε οι ίδιοι ούτε όσοι συμπράξουν το άλλοθι της άγνοιας. Το εκλογικό σύστημα είναι ανάγκη να διασφαλίζει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα της χώρας. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι η χώρα να μπει σε καθεστώς αβεβαιότητας», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ συζητά την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο των ομογενών.

    Ερωτήσεις της ΝΔ για το «πλάνο Β»

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουμουτσάκος σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ και ο πρόεδρός της κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση για το «πλάνο Β» που ετοίμαζε η κυβέρνηση πέρσι.

    Η ΚΟ της ΝΔ ρωτά αν υπήρξε ή όχι σχέδιο Β, ποιοι συμμετείχαν στην ομάδα Βαρουφάκη, πόσο κόστισε η μελέτη, από ποιον και πότε έλαβε εντολή ο κ. Γκάλπριεθ, καθώς και ποιοί ήταν οι αποδέκτες. Μάλιστα η ΚΟ της ΝΔ ζητά να κατατεθεί η έκθεση της επιτροπής του σχεδίου Β.

    Επίσης, τα μέλη της ΚΟ που μετέχουν στην επιτροπή άμυνας κατέθεσαν ερώτηση και στον Πάνο Καμμένο και ζητούν διευκρινίσεις για τις δηλώσεις που είχε κάνει 3 μέρες πριν το δημοψήφισμα και όπου επισήμανε πως «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα της χώρας στο εσωτερικό».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι η ΝΔ διαφωνεί με την ψήφο στα 17, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως η κυβέρνηση πρώτα ξεκίνησε να μοιράζει στα παιδιά υποσχέσεις για μεγαλύτερα διαλείμματα και διπλώματα και τώρα υπόσχεται ψήφους. «Θέλουν την ώρα που τα παιδιά θα είναι στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι τους να ασχοληθούν με τα κόμματα και τις εκλογές. Οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Τέλος όσον αφορά τις δηλώσεις Μεϊμαράκη, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως ο κ. Μεϊμαράκης έχει γνώση και μεγάλη εμπειρία και πως η άποψή του είναι σεβαστή και χρήσιμη.

    «Η πόρτα του προέδρου της ΝΔ είναι πάντα ανοιχτή» είπε ο κ. Κουμουτσάκος

    [02] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση σκάβει ακόμη μεγαλύτερο λάκκο στους εργαζόμενους

    «Η κυβέρνηση, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που τους σκάβει ακόμη μεγαλύτερο λάκκο. Επικεντρώνει στις ομαδικές απολύσεις -που δήθεν δεν ζητά κανείς- για να κρύψει όλες τις άλλες αντεργατικές απαιτήσεις κεφαλαίου?ΕΕ, ανάμεσά τους και το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, την προετοιμασία της εφαρμογής του αυτόματου κόφτη, την εκτεταμένη φοροληστεία», αναφέρει, σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.

    «Έτσι θα διαμορφωθεί το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, που διαφημίζει η κυβέρνηση, πάνω στα συντρίμμια των εργατικών- λαϊκών δικαιωμάτων και τη σιωπή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς», προστίθεται στο σχόλιο.

    [03] Διευκρινίσεις Τρ.Αλεξιάδη σχετικά με τις δόσεις καταβολής του ΕΝΦΙΑ

    Ανακοίνωση με την οποία παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με τον χρόνο και τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Τρ.Αλεξιάδης.

    Στην ανακοίνωση, ο κ.Αλεξιάδης επισημαίνει πως "με αφορμή την προσπάθεια παρερμηνείας δηλώσεών μου στο ραδιόφωνο (ευτυχώς υπάρχει το πλήρες ηχητικό απόσπασμα) διευκρινίζω ότι:

    1. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση -υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

    2. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

    3. Από την πρώτη μέρα έναρξης των φορολογικών δηλώσεων τονίζω σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακριβώς για να έχουμε δυνατότητα πολλών μηνιαίων δόσεων στον ΕΝΦΙΑ.

    4. Ειδικά για το 2015 και λόγω καθυστέρησης στην τελική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παρατάθηκαν κατά δύο μήνες (με ειδική διάταξη νόμου) και πληρώθηκαν σε 5 μηνιαίες δόσεις".

    Διαβάστε επίσης:

    Έξι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών

    [04] Στα 5,770 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες

    Στα 5,770 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες το Μάιο του 2016 έναντι 5,520 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

    Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων το Μάιο διαμορφώθηκαν σε 1,259 δισ. ευρώ έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την μηνιαία εξέλιξη των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε ότι αφορά ειδικότερα τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίες το Μάιο ανήλθαν σε 3,067 δισ. ευρώ έναντι 2,875 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων το Μάιο διαμορφώθηκαν σε 1,259 δισ. ευρώ έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Σημειώνεται ότι άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εξόφλησης των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες βάση των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης απέστειλε εγκύκλιο προς όλους τους φορείς τις Γενικής Κυβέρνησης με την οποία δίνονται οδηγίες για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

    [05] Διαπραγμάτευση αύξησης των κονδυλίων για χρηματοδότηση επενδύσεων

    Εάν υπάρξουν πολλές αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο θα διαπραγματευθούμε την αύξηση των ποσών που προβλέπονται για ενισχύσεις και θα μεταφέρουμε κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Λόης Λαμπριανίδης μιλώντας σε συνέδριο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

    Τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί για χρηματοδότηση επενδύσεων είναι 2,5 δισ. για εξόφληση υποχρεώσεων από προηγούμενους νόμους που εκκρεμούν και 1,1 δισ. για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που θα ενταχθούν στο νέο νόμο. Μέσω των ενισχύσεων αυτών αναμένεται η δημιουργία 32.000 νέων άμεσων θέσεων εργασίας και 250.000 έμμεσων. Ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε ακόμη ότι ο επενδυτικός νόμος από μόνος του δεν μπορεί να ανατρέψει την υφεσιακή δυναμική, μπορεί όμως να σηματοδοτήσει τις εξελίξεις.

    [06] Η Ευρώπη μετά το Brexit, στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Το Brexit κυριαρχεί και στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου» που κυκλοφορεί σήμερα, καθώς ενισχύεται ο άνεμος του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες της ΕΕ και πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές που ζητούν μια άλλη Ευρώπη.

    Στο νέο τεύχος, παρουσιάζεται επίσης η κατάσταση που διαμορφώθηκε, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Μαδρίτη, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στη Βιέννη. Συνοπτικά αναφέρουμε:

    Στη Γαλλική πρωτεύουσα οι διαδηλώσεις ενάντια στις μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, αποδεικνύοντας ότι «η Γαλλία είναι η πλέον μη μεταρρυθμίσιμη χώρα της Ευρώπης».

    Στη Ρώμη ο Μπέπε Γκρίλο μπήκε στο κάδρο της μετριοπάθειας και ο αντιπρόεδρός του Ντι Μάιο δηλώνει ότι «μετά το τσουνάμι του Brexit, στη Γαλλία προθερμαίνεται η Λε Πεν. Θα πρέπει να νιώθετε ανακούφιση, που στην Ιταλία έχετε εμάς...»

    Στην Ισπανία το Brexit διαμόρφωσε τις βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία αξιοποιήθηκε από τις «παραδοσιακές» πολιτικές δυνάμεις σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη «συγκρουσιακή» στάση των Unidos Podemos με την ΕΕ.

    Στην Αυστρία το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την επανάληψη των Προεδρικών εκλογών, λόγω παρατυπιών και έτσι δίνεται και πάλι η ευκαιρία στον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊστή Χόφερ να διεκδικήσει την ηγεσία της χώρας.

    Στο Βερολίνο τα σχέδια για μεγαλύτερη εμβάθυνση της ΕΕ μπαίνουν προς το παρόν στο συρτάρι, ενώ στις Βρυξέλλες κάνουν υπομονή μέχρι τον Σεπτέμβρη για το «συναινετικό διαζύγιο» με το Λονδίνο.

    [07] Ε. Κουντουρά: Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από την Κίνα

    Πέρσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 150.000 Κινέζοι τουρίστες και αν μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια φθάσουμε σε έναν αριθμό που θα κυμαίνεται από 500.000 έως 1 εκατομμύριο, θα είμαι ικανοποιημένη, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά στο «Πρακτορείο 104,9 FM», υπογραμμίζοντας ότι επιτυχία για τον ελληνικό τουρισμό είναι να αυξάνονται τα έσοδα αναλογικά με τις αφίξεις.

    Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού στην εκπομπή «Δύο στις 12», περίπου 100 εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, σχεδόν όλες τις εποχές του έτους και από αυτούς τα 4 με 6 εκατ. επισκέπτονται διάφορες χώρες της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, το 2015 ήρθαν στην Ελλάδα 150.000 τουρίστες από την Κίνα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ετήσιες αφίξεις δεν ξεπερνούσαν τις 40.000 και όπως ανέφερε η κ. Κουντουρά, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από την Κίνα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η ανάλογη προβολή.

    [08] «Εγνατία Οδός ΑΕ»: Σε πιλοτική λειτουργία τα διόδια του Προμαχώνα

    Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε το πρωί ο σταθμός διοδίων του Προμαχώνα, ενώ ο πρόεδρος της "Εγνατία Οδός Α.Ε." Απόστολος Αντωνούδης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", είπε πως θεωρεί δεδομένο "ότι θα λειτουργήσουν διόδια στις εισόδους της χώρας".

    "Είναι κάτι το οποίο το οφείλουμε στη χώρα. Δεν μπορεί όλη η Ευρώπη να χρησιμοποιεί τα δίκτυά μας -τα οποία τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός σε μεγάλο βαθμό- και να μην πληρώνει κανένας τίποτα. Άρα στις εισόδους της χώρας να θεωρούμε δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια- όχι άμεσα, τους επόμενους μήνες- θα μπουν διόδια. Όπως στην Ιεροπηγή (Καστοριάς), στους Ευζώνους και στη Μέστη (Αλεξανδρούπολης)" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνούδης.

    Ο κ. Αντωνούδης αναφέρθηκε και στον άξονα Ηγουμενίτσας- Αλεξανδρούπολης τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια από την "Εγνατία Α.Ε." για αναλογικότερη χρέωση, ενώ προανήγγειλε τη λειτουργία σταθμών διοδίων σε αυτό τον άξονα, όχι άμεσα αλλά ενδεχομένως μέσα στο 2017.

    [09] Ευχαριστήρια επιστολή Πούτιν στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους

    Ευχαριστήρια επιστολή στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου 'Ορους, έστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για την επίσκεψή του στο μοναστική πολιτεία του Αθω, στις 28 Μαΐου.Στην επιστολή, ο κ. Πούτιν ευχαριστεί την Ιερά Κοινότητα για τη φιλοξενία και τονίζει ότι το 'Αγιον 'Ορος είναι σημείο αναφοράς για την ορθόδοξη πίστη και παράδοση στη Ρωσία και το έργο των μοναχών, διαχρονικά, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον λαό της χώρας του.

    'Ηταν η δεύτερη επίσκεψη του κ. Πούτιν στο 'Αγιον 'Ορος και έγινε με την ευκαιρία του εορτασμού για τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Ορος. Τότε, στην αντιφώνησή του στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, είχε πει: «Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως, αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού. Στο 'Αγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό».

    [10] Α. Μέρκελ: Η Ρωσία κλόνισε την "εμπιστοσύνη" των χωρών του ΝΑΤΟ

    Η ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορά του, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου του στη Βαρσοβία, αιτιολογείται από τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία που κατέληξε σε μια απώλεια της "εμπιστοσύνης" της Συμμαχίας, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας η Αγγελα Μέρκελ.

    "Οι ενέργειες της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση κλόνισαν βαθιά τους συμμάχους μας προς ανατολάς, όταν η ισχύς του δικαίου και το απαραβίαστο των συνόρων διακυβεύονται από λόγια και πράξεις, τότε μειώνεται η εμπιστοσύνη", δήλωσε η καγκελάριος στο κοινοβούλιο, παραμονή της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Η συνάντηση στη Βαρσοβία θα πραγματοποιηθεί "σε μια περίοδο όπου η κατάσταση ασφαλείας εντός και πέριξ της Ευρώπης έχει αλλάξει σημαντικά", πρόσθεσε.

    Ανάπτυξη ταγμάτων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που συνορεύουν με τη Ρωσία, στρατιωτικές ασκήσεις και προϋπολογισμοί για την άμυνα που αυξάνονται: στη Βαρσοβία, η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα συμπληρώσει την ενίσχυση της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας, όπως αποφασίστηκε μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης.

    Η ενίσχυση αυτή είναι πρωτοφανής μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, και η Γερμανία καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Θα συμμετάσχει στη συγκρότηση τεσσάρων ταγμάτων (που θα αριθμούν από 600 έως 1.000 στρατιώτες), τα οποία θα αναπτύσσονται εκ περιτροπής από το 2017 στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

    Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται δεδομένης της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της φιλορωσικής αυτονομιστικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία την άνοιξη του 2014.

    Την ίδια ώρα, η καγκελάριος έτεινε τη χείρα στη Μόσχα, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι αποτρεπτικά και "βαθιά αμυντικά", και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να επαναλάβει τον διάλογο με τη Ρωσία.

    "Σταθερή ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο με τη Ρωσία και όχι χωρίς αυτήν", τόνισε.

    "Αποτροπή και διάλογος, μια σαφής δέσμευση για αλληλεγγύη προς τους εταίρους μας της Συμμαχίας (...) και χείρα διαλόγου. Αυτά δεν είναι αντιφατικά στοιχεία, αντίθετα είναι αδιαχώριστα", τόνισε.

    [11] Αυστηρότερη νομοθεσία για τα σεξουαλικά αδικήματα ενέκρινε η γερμανική Βουλή

    Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ομόφωνα αυστηρότερους νόμους που καθιστούν αδίκημα οποιασδήποτε μορφής μη συναινετική σεξουαλική επαφή, επιδιώκοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη που έχει ανησυχήσει εξαιτίας των μαζικών επιθέσεων σε γυναίκες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι οποίες αποδόθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε μετανάστες.

    Τα μέτρα, που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν τιτλοφορήσει "nein heisst nein" ("όχι σημαίνει όχι), έχουν στόχο να κλείσουν παραθυράκια που καθιστούσαν δύσκολη την τιμωρία δραστών αν δεν υπήρχε απόδειξη πως είχαν χρησιμοποιήσει βία εναντίον των θυμάτων τους ή όταν τα θύματα δεν αντιστέκονταν.

    Βάσει των νέων κανόνων, θα τιμωρούνται όλες οι μορφές μη συναινετικής σεξουαλικής επαφής, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

    Υπέρ των νέων μέτρων ψήφισαν και οι 601 βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

    [12] Κατάθεση όλων των εγγράφων που αφορούν το «σχέδιο Β», ζητά η ΝΔ

    Επίκαιρη επερώτηση με αίτηση κατάθεσης των εγγράφων που αφορούν στο «plan X» κατέθεσαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

    Στην επερώτηση, που απευθύνεται προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, γίνεται λόγος για «αντιφατικές δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε ότι δεν υπήρξε παρά μόνο μια ?ανάλυση επιπτώσεων?, ενώ λίγο αργότερα (31.7.2015) από το βήμα της Βουλής, ομολογούσε ότι είχε δώσει ?προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης?».

    «Υπενθυμίζεται ότι, από τότε, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει την κατάθεση σχετικών εγγράφων, ενώ εδώ και τρεις μήνες εκκρεμεί αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής», σημειώνουν οι βουλευτές και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προσθέτουν:

    «Το αίτημα γίνεται πιο επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις του κ. Γκαλμπρέιθ, που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το σχέδιο ?plan X?. Αναφέρεται, άλλωστε, ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμό τους επ' αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων. Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών».

    [13] Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τους ξένους

    «Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Οι ξένοι δίνουν πλέον ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» τόνιζαν ανώτατες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από την Κίνα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση αποδίδει πλέον καρπούς, όπως έδειξαν και τα πολύ θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, αλλά και τα ανοίγματα στη Ρωσία, το Ιράν, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

    «Η σημερινή πολιτική της χώρας είναι ένα δένδρο που εχει βαθιά τις ρίζες του στον δυτικό κόσμο,την Ευρώπη αλλά τα κλαδιά του γέρνουν και προς Ανατολάς με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα» εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές και ανέφεραν: «Αυτά που φέραμε από το Πεκινο δεν τα είχε καν φανταστεί ο κ.Σαμαράς. Και αυτό το πετύχαμε γιατί ακριβώς βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας».

    Η Cosco θα επενδύσει σχεδόν ένα δισ. ευρώ

    Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Κίνα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν: «Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ. Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κριυαζιέρας, τη δραστική αυξηση του αριθμού των κοντέινερς, την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα αλλά και τη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά».

    Το σημαντικότερο είναι - έλεγαν οι ίδιες πηγές - ότι «όχι μόνο ο Πειραιάς αλλά η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον στο "κεφάλι του δράκου" και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι το σώμα του... Έχουμε προωθήσει μεγάλες αλλαγές, αλλά όσο πιο πολύ τρέξουμε τόσο πιο γρήγορα θα επιφερουμε όλες τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία».

    Η ενίσχυση της απασχόλησης πρώτο καθήκον

    «Η δουλειά είναι το πιο σημαντικό καθήκον που έχουμε μπροστά μας» διευκρίνιζαν οι κυβερνητικές πηγές.«Στόχος μας είναι το 2021 να μπορούμε να έχουμε φέρει το ποσοστό της ανεργίας σε μια κανονικότητα» πρόσθεταν.

    Αναφορικά με τα πολύ άμεσα θέματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο χωρίς προβλήματα καθώς θα υπάρξει θετική εξέλιξη στα εργασιακά. «Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων έχουμε στο πλευρό μας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ενώ ουδείς συζητά ζήτημα ομαδικών απολύσεων» τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα έχουμε περάσει ολοκληρωτικά τον κάβο.

    Σε ερώτηση για τα προβλήματα της καθημερινότητας, σημείωναν ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της υγείας παρά τις δύσκολες συνθήκες.

    Για το προσφυγικό, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας είναι πολύ σημαντική και θα βρεθει τρόπος να μην σπάσει.

    Δεν είναι στις προτεραιότητες ο ανασχηματισμός

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού ,αν και, όπως ειπώθηκε, «αλλαγές θα υπάρξουν». Για πιθανά πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετάσχουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί κατά περίπτωση. Θα μπορούσαμε να βρούμε τέτοια πρόσωπα αλλά θα εξεταστεί κατά περίπτωση.

    Περισσότερες τηλεοπτικές αδειες αν αυξηθεί η διαφημιστική πίτα

    Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, οι κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η λύση των τεσσάρων αδειών έχει προκύψει απο τη διαφημιστική πίτα. «Αν στο μέλλον αυξηθεί η διαφημιστική πίτα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε» διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα φέρει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

    Αναφορικά με το θέμα των συζητούμενων συνταγματικών αλλαγών,οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι - όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - ο κόσμος βλέπει θετικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, όπως, επίσης, και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Θα πρέπει όμως να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες του ΠτΔ.

    [14] Η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε 2,1% το 2015

    Η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε 2,1% το 2015 και προβλέπεται να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό το 2016 και το 2017, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης (Employment Outlook 2016) του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα (ο πληθυσμός ηλικίας 15-74 ετών που εργάζεται) αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 στο 44,7% από 43,1% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 45,4% και στο 46,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 και του 2017, αντίστοιχα.

    Το σημερινό επίπεδο απασχόλησης είναι, ωστόσο, 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από εκείνο του 2007 (πριν από την κρίση), με τη διαφορά αυτή να είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. «Το έλλειμμα απασχόλησης είναι ακόμη μεγάλο στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία (όπου η διαφορά είναι σήμερα 9, 7,9 και 8,5 ποσοστιαίες μονάδες και προβλέπεται να παραμείνει μεγάλη, αν και μειούμενη, έως το 2017). Αν και είναι ενθαρρυντικό ότι η απασχόληση αυξάνεται τώρα αρκετά γρήγορα σε αυτές τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, μία πλήρης ανάκαμψη των θέσεων εργασίας είναι κάπως μακριά και υπάρχει ο κίνδυνος ότι δεν θα επιτευχθεί πριν μία νέα ύφεση», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

    Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε το 2015 στο 24,2% από 25,9% το 2014 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα 23,9% και 22,6% το 2016 και το 2017, αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

    Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το πραγματικό ωρομίσθιο στην Ελλάδα στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 ήταν κατά 22,5% χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν αν συνεχιζόταν ο ρυθμός αύξησής του κατά την περίοδο 2000-2007. Αντίστοιχα, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι η ωριαία παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα ήταν 21,1% χαμηλότερη στο τέλος του 2015 από το επίπεδο που θα είχε, αν συνεχιζόταν η αύξηση της περιόδου 2000 - 2007. Μειώσεις των πραγματικών ωρομισθίων πάνω από 20% σημειώθηκαν και στην Ιρλανδία και την Ουγγαρία. «Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις Βαλτικές Χώρες», σημειώνει η έκθεση.

    Για το σύνολο των 34 χωρών του, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι αγορές εργασίας συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την κρίση και ότι το ποσοστό απασχόλησης αναμένεται να επανέλθει το 2017 στα προ της κρίσης επίπεδα, αλλά η αύξηση των μισθών παραμένει αδύναμη. «Καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει πέσει στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης, οι καλύτερες δεξιότητες και περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, να στηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, να βελτιωθεί η ικανοποίηση από την εργασία και να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο», σημειώνεται στην έκθεση.

    [15] Ιταλία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνούν στην ερμηνεία των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων

    Οι συζητήσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλων τραπεζών της χώρας έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές τους πρέπει να υποστούν ζημιές στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

    Η Ιταλία προκρίνει ένα σχέδιο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για την εξυγίανση των τραπεζών, οι οποίοι επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν τις τράπεζες, όταν αυτές παρουσιάζουν κεφαλαιακά κενά στα stress tests, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Η Ρώμη υποστηρίζει ότι με βάση το σενάριο αυτό θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μικρό ή καθόλου κόστος για τους κατόχους ομολόγων, επειδή οι κανόνες δεν επιβάλλουν τον επιμερισμό του βάρους για την εξυγίανση των τραπεζών, όταν οι ζημιές τους είναι υποθετικές. Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ακόμη απόσταση να καλύψουν για να καταλήξουν σε συμφωνία, επειδή ερμηνεύουν διαφορετικά τους κανόνες, δήλωσαν οι πηγές. Εάν το σχέδιο της Ιταλίας εγκριθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλες τράπεζες.

    Με τις ιταλικές τράπεζες να έχουν κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 360 δις ευρώ, η ιταλική κυβέρνηση βολιδοσκοπεί τις εποπτικές Αρχές για τους τρόπους, με τους οποίους θα ενισχύσει τις τράπεζές της, οι μετοχές των οποίων δέχονται νέο σφυροκόπημα μετά την ψήφο της Βρετανίας για έξοδό της από την ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Societe Generale και πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε χθες ότι η τραπεζική κρίση της Ιταλίας θα μπορούσε να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και ότι οι κανόνες που περιορίζουν την κρατική ενίσχυση στις τράπεζες πρέπει να επανεξετασθούν για να αποτραπεί μεγαλύτερη αναταραχή.

    Σύμφωνα με το σχέδιο της Ρώμης, οι ιταλικές τράπεζες θα εκδώσουν μετοχές ή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές και το κράτος θα συμφωνήσει να αγοράσει όσους από τους τίτλους αυτούς δεν πωληθούν (σε ιδιώτες), ενεργώντας ως δίχτυ ασφαλείας, δήλωσαν οι πηγές. Η Ρώμη επιδιώκει μία ανακεφαλαιοποίηση, ύψους τουλάχιστον 5 δις ευρώ, για την Paschi, προκειμένου αυτή να καλύψει τις ζημιές που θα υποστεί από το αίτημα της ΕΚΤ να μειώσει κατά 10 δις ευρώ το επίπεδο των κόκκινων δανείων της και να ενισχύσει την οικονομική της κατάσταση. Το σχέδιο θα έπρεπε ιδανικά να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε μία πηγή, προσθέτοντας ότι μία συμφωνία είναι απίθανη πριν τις 29 Ιουλίου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΕ.

    [16] Το αδασμολόγητο εμπόριο με την ΕΕ ύψιστη προτεραιότητα της Αντρέα Λίντσομ.

    Η υποψήφια για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία Αντρέα Λίντσομ θα εγγυηθεί ότι όλοι οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στη Βρετανία θα είναι καλοδεχούμενοι να παραμείνουν στη χώρα μετά την έξοδό της από την ΕΕ, όπως δήλωσε σήμερα η ίδια. Η υφυπουργός Ενέργειας σημείωσε επίσης ότι μετά το Brexit αυτοί που θα θέλουν να ταξιδέψουν και να σπουδάσουν στην Ευρώπη θα είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Η Λίντσομ επισήμανε ακόμη ότι ύψιστη προτεραιότητά της θα είναι να εγγυηθεί το αδασμολόγητο εμπόριο με την ΕΕ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 July 2016 - 12:32:34 UTC