Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Βαρουφάκης-Τζ. Γκάλμπρεϊθ μιλούν για Plan X - Απάντηση της ΝΔ
  • [02] Λευτέρης Κρέτσος: «Η διαδικασία αδειοδότησης είναι κρυστάλλινη και απολύτως διάφανη»
  • [03] ΝΔ: "Ο κ. Παππάς απαξιώνει τους θεσμούς για να γίνει ο νέος αυτοκράτορας των ΜΜΕ"
  • [04] Χανς-Βέρνερ Ζιν: Η Φινλανδία πιθανή υποψήφια για αποχώρηση από την ευρωζώνη
  • [05] Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σύμβουλος της Goldman Sachs
  • [06] Το πρόγραμμα "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" παρουσίασε η Θεανώ Φωτίου
  • [07] Το «Νησί των Ονείρων» ζωντανεύει και μετατρέπεται σε νησί των τεχνών
  • [08] Μαίνεται για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά στη Σάμο
  • [09] Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Οι ακρίτες να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους και η Πολιτεία να μην εγκαταλείψει τους ακρίτες
  • [10] Γενς Στόλτενμπεργκ: "Είμαστε ενωμένοι" απέναντι στη Ρωσία
  • [11] Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διαπιστώνει ο Μπαν Κι Μουν
  • [12] Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παραμένει νησίδα σταθερότητας

  • [01] Γ. Βαρουφάκης-Τζ. Γκάλμπρεϊθ μιλούν για Plan X - Απάντηση της ΝΔ

    Με άρθρο τους στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο» οι Γιάνης Βαρουφάκης και Τζ.Κ. Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζουν ότι "μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης και του Grexit, δεν είχαν σχέδιο αντίδρασης. Ο μόνος που έδωσε τη σχετική εντολή ήταν ο Αλ. Τσίπρας, το 2015, ως εναλλακτική πρόταση στο Δόγμα της Υποταγής". Ισχυρίζονται, μεταξύ άλλων, ότι "το 2012 η ΕΚΤ εκπόνησε σχέδιο για την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το ονόμασε Plan Z.

    Παράλληλα, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας και της Αγγλίας, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εκπονούσαν δικά τους σχέδια αντίδρασης σ'ένα Grexit. Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στην πτώχευση και προ του Grexit, δεν εκπόνησαν αντίστοιχα σχέδια" και ισχυρίζονται ότι "το κενό αυτό, για το οποίο έπρεπε να είναι υπόλογες όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου 2000-14, δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάψει να υφίσταται".

    Απάντηση της ΝΔ

    Η ΝΔ, με αφορμή το άρθρο των Βαρουφάκη-Γκάλμπρεϊθ, σε ανακοίνωσή της σημειώνει την ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης του Plan X και ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τη ΝΔ "το άρθρο συνιστά παραδοχή της ύπαρξης ενός επικίνδυνου σχεδίου για την πατρίδα μας, που οδήγησε την Ελλάδα ένα βήμα από την έξοδο από την Ευρωζώνη και τους πολίτες στην ανέχεια και τη φτωχοποίηση".

    Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ακόμη ότι "με κοινό τους άρθρο σήμερα στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης και ο σύμβουλός του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, παραδέχονται - για μια ακόμη φορά - την ύπαρξη του "plan x", το οποίο προέβλεπε την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε με εντολή του κ. Τσίπρα, από μια μικρή ομάδα που το παρέδωσε στα χέρια του".

    Η ΝΔ προσθέτει ότι "με το άθρο τους παραδέχονται, αυτό που καταγγέλλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητώντας την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για εκείνη την σκοτεινή περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015". "Το ερώτημα, πλέον, που τίθεται είναι τι λέει για όλα αυτά ο κ. Τσίπρας. Είναι αλήθεια ή ο κ. Βαρουφάκης είναι "αναξιόπιστος" και λέει "ανοησίες", όπως έχει αναφέρει ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν; Η αλήθεια και η διαφάνεια είναι αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όλων των Ελλήνων", καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    [02] Λευτέρης Κρέτσος: «Η διαδικασία αδειοδότησης είναι κρυστάλλινη και απολύτως διάφανη»

    Η διαδικασία αδειοδότησης είναι κρυστάλλινη και απολύτως διάφανη, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, με αφορμή σημερινή δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη.

    «Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης προέβη, ως αυτόκλητος (ελπίζουμε) υποστηρικτής συμφερόντων, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στην ακόλουθη δήλωση: «Πρωτοκλασάτος υπουργός μου είπε μην ανησυχείς ο ΣΚΑΙ θα κλείσει οπωσδήποτε».Αφού μέχρι σήμερα όλα τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αποδείχθηκαν σαθρά, οι υπέρμαχοι της επιτίθενται τώρα στη διαδικασία», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και υπογραμμίζει ότι «η διαδικασία αδειοδότησης είναι κρυστάλλινη και απολύτως διάφανη, ενώ στηρίζεται σε ήδη δοκιμασμένη μεθοδολογία δημοπράτησης φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)».

    Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία του Υπουργού Επικρατείας και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, τονίζει ο κ. Κρέτσος και επισημαίνει ότι «η πρόσβαση στους φακέλους των υποψηφίων ανήκει μόνο στην Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού και όλοι οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν τα δικαιολογητικά των υπόλοιπων συνυποψηφίων τους». Το άνοιγμα των προσφορών,δε, από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκε με την παρουσία όλων των εκπροσώπων των συμμετεχόντων εταιρικών σχημάτων στο διαγωνισμό.Τα βήματα της διαδικασίας αδειοδότησης είναι πλήρως τυποποιημένα και παρουσιάζονται αναλυτικά στην Προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (www.media.gov.gr ), σημειώνει στη δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας.

    [03] ΝΔ: "Ο κ. Παππάς απαξιώνει τους θεσμούς για να γίνει ο νέος αυτοκράτορας των ΜΜΕ"

    Επίθεση στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά εξαπέλυσε σήμερα η ΝΔ καταγγέλοντας ότι "ο υπουργός - υπερκαναλάρχης κ. Παππάς και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στήνουν σύστημα διαπλοκής".

    Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ υποστηρίζει ότι με τους χειρισμούς του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Παππάς παραβιάζει την συνταγματική τάξη και προσθέτει πως "ό,τι και να κάνουν και ό,τι και να ονειρεύονται, η συνταγματική τάξη πολύ γρήγορα θα αποκατασταθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας".

    Στην ανακοίνωση της αναφέρει ακόμη ότι "η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε κάθε είδους διαπλοκή. Είναι υπέρ της διαφάνειας.Είναι υπέρ του σεβασμού της συνταγματικής τάξης και του δικαιώματος της αχειραγώγητης και ελεύθερης ενημέρωσης. Το Σύνταγμα μας είναι σαφές. Η αδειοδότηση και η εποπτεία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ο κ. Παππάς απαξίωσε, προκειμένου να γίνει ο ίδιος νέος "αυτοκράτορας" των Μέσων Ενημέρωσης. Η θέση μας από την πρώτη στιγμή είναι ξεκάθαρη και δεν αλλάζει. Το Σύνταγμα δεν είναι λάστιχο για να το ξεχειλώνει ο κ. Παππάς και η παρέα του".

    [04] Χανς-Βέρνερ Ζιν: Η Φινλανδία πιθανή υποψήφια για αποχώρηση από την ευρωζώνη

    Την σκανδιναβική χώρα θεωρεί βραχυπρόθεσμα ως υποψήφια προς αποχώρηση από τη νομισματική ένωση ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, διότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι σοβαρά και τυχόν αποχώρησή της από την ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο επώδυνη, όπως γράφει σε άρθρο του στο έγκριτο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (WiWo). Ήδη στις αγορές γίνεται λόγος για Fiexit.

    Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, μετά την διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η Φινλανδία υποτίμησε το νόμισμά της μάρκα κατά 30% σε σχέση με το γερμανικό μάρκο. Οι Φιλανδοί το θυμούνται ακόμα.

    Αυτόν τον καιρό η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας πραγματικής υποτίμησης εντός της ευρωζώνης. Έως ότου αποδώσουν όμως τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια όπως δείχνει η εμπειρία της νότιας Ευρώπης, γράφει ο Ζιν.

    Οι σημερινές δυσκολίες της Φινλανδίας έχουν κατ΄ αυτόν τρεις λίγους: την κατάρρευση της Νόκια, τη μείωση τη τιμής του χαρτιού και τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, οι οποίες εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη γειτονική χώρα. Αυτά τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα με εκείνα της Ισπανίας όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 25% και της Ελλάδας (20%).

    Σήμερα το ΑΕΠ της Φινλανδίας είναι μόνο 5,5% μικρότερο από εκείνο πριν από την κρίση, αλλά η παραγωγή του μεταποιητικού εμπορίου είναι 20% χαμηλότερη.

    «Πολλοί στην Φινλανδία αναρωτιούνται γιατί πρέπει να παραμένει η χώρα στην ευρωζώνη, αφού η οικονομία της θα μπορούσε να ανακάμψει σύντομα εάν επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα», γράφει ο Ζιν, ο οποίος συντάσσεται με την γνώμη αυτή.

    Η Φινλανδία θα βγει κερδισμένη από την έξοδό της από την ευρωζώνη αφού «η παραίτηση από το ευρώ θα ήταν λιγότερο επώδυνη για τη χώρα από ότι για την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία διότι η Φινλανδία δεν επωφελείται από αυτό υπερβολικά και θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σχετικά χωρίς απώλειες».

    [05] Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σύμβουλος της Goldman Sachs

    Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίστηκε μη εκτελεστικός πρόεδρος των διεθνών δραστηριοτήτων της Goldman Sachs, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας θα έχει επίσης θέση συμβούλου της Goldman Sachs, προστίθεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για έναν διορισμό με ιδιαίτερο βάρος την ώρα που η Goldman Sachs θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις συνέπειες του Brexit, σύμφωνα με την Les Echos.

    Ο Μπαρόζο, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2002 ως το 2004, ήταν επίσης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004 ως το 2014, μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη και ο κόσμος συγκλονίστηκαν από την σοβαρή οικονομική κρίση του 2008.

    Η ψήφος των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ προκάλεσε πανικό στις αγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται την ανασφάλεια που προκαλεί αυτή η απόφαση και τις συνέπειες του Brexit στην οικονομία, σύμφωνα με το AFP.

    Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που έχουν σημαντικές δραστηριότητες στο Σίτι του Λονδίνου ανησυχούν για τις συνέπειες του Brexit στην πρόσβασή τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, προσθέτει το AFP.

    Αν η Βρετανία χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, οι αμερικανικές τράπεζες που εδρεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα μπορεί πράγματι να αναγκαστούν να μετατοπίσουν ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Les Echos.

    "Γνωρίζω καλά την ΕΕ, γνωρίζω επίσης σχετικά καλά το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Μπαρόζο στους Financial Times. "Αν οι συμβουλές μου μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτές τις συνθήκες, είμαι έτοιμος να μετάσχω".

    "Ο Ζοζέ Μπαρόζο θα προσφέρει μια τεράστια αναλυτική ικανότητα και εμπειρία στην Goldman Sachs και κυρίως μια βαθειά κατανόηση της Ευρώπης. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του καθώς συνεχίζουμε να βοηθάμε τους πελάτες μας να εξελιχθούν μέσα σε ένα αβέβαιο και ευαίσθητο πλαίσιο στην οικονομία και στην αγορά", σημειώνουν οι γενικοί διευθυντές της Goldman Sachs International Μάικλ Σέργουντ και Ρίτσαρντ Γκνοντ, η δήλωση των οποίων αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της επενδυτικής τράπεζας.

    [06] Το πρόγραμμα "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" παρουσίασε η Θεανώ Φωτίου

    Το προνοιακό πρόγραμμα για τα άτομα και τα νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παρουσίασε στον Βόλο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Το πρόγραμμα "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης", η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πιλοτικά τον τρέχοντα μήνα, σε 30 Δήμους και θα εφαρμοσθεί πλήρως από τις αρχές του 2017 σε όλους τους Δήμους της χώρας, είναι ένα πολύπλευρο σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα. Όπως είπε η κ. Φωτίου, στόχος είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμη και μονοπρόσωπα νοικοκυριά που το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ. Στην χώρα μας σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζουν 700.000 άτομα.

    Παράλληλα, στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, παροχή επιδότησης ενοικίου από 70-220 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, κοινωνικό τιμολόγιο για ηλεκτρικό ρεύαμε και δωρεάν ύδρευση από τους Δήμους, σχολικά γεύματα, κοινωνική φροντίδα και υποστήριξη.

    Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά και ότι με το νέο σύστημα που θα εφαρμοσθεί για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, θα πριμοδοτούνται όσα προέρχονται από οικογένειες με ακραία φτώχεια. Από τα 81.000 παιδιά, τα 18.000 ανήκαν σε αυτή την κατηγορία. Τα χρήματα που θα απαιτηθούν θα προέλθουν κατά 75 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 95 από τα Δημόσια Ταμεία.

    Παράλληλα, η κ. Φωτίου έκανε αναφορά και στο νέο Νόμο Πλαίσιο για την Προστασία προς άτομα ΑμΕΑ, άστεγους, Ρομά, ηλικιωμένους κλπ. Στόχος των προγραμμάτων δεν είναι η παγίωση της κατάστασης με παροχές, αλλά η επανένταξη των ανθρώπων στην κοινωνική παραγωγική διαδικασία, γι' αυτό και όσοι θα ενταχθούν στα Κέντρα Κοινότητας, σε ποσοστό 10% θα καταβληθεί προσπάθεια να βρουν εργασία.

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την θέση της κ. Λαγκάρντ, ότι θεωρείται υψηλός ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, η κ. Φωτίου απάντησε ότι "το ΔΝΤ αποτελεί την ακραία έκφραση νεοφιλελευθερισμού και κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι όσο συμπιέζονται οι μισθοί, θα αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα της χώρας.Με αυτές τις πολιτικές χάσαμε τα τελευταία χρόνια το 1/4 του ΑΕΠ". Η κ. Φωτίου, η οποία συνοδευόταν και από τον Γ.Γ. του υπουργείου Δημήτρη Καρέλλα, αύριο θα επισκεφθεί την Καρδίτσα.

    [07] Το «Νησί των Ονείρων» ζωντανεύει και μετατρέπεται σε νησί των τεχνών

    Το «φιλί της ζωής» στο "Νησί των Ονείρων"δίνει μια ομάδα νέων, δημιουργικών ανθρώπων. Η Χαρά Ευδαίμων κι ο Δημήτρης Κατσαρής, οι εμπνευστές του Influence Festival, επιλέγουν να ξαναζωντανέψουν το Πεζονήσι της Ερέτριας και να ανοίξουν -εννιά χρόνια μετά- την πόρτα στους 46 ξενώνες που την δεκαετία του '70 και '80 γέμιζαν με χιλιάδες τουρίστες.

    Φέτος, το πανέμορφο μέρος με τις καταγάλανες παραλίες θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα 52 δωμάτια των μικρών σπιτιών που είναι διάσπαρτα στο νησί. «Πρόκειται για ένα νησάκι που καταλαμβάνει 66 στρέμματα γης και εδώ και εννιά χρόνια οι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να αξιοποιήσουν», δηλώνει στο Πρακτορείο η κ. Ευδαίμων.

    «Μέσα από εκδηλώσεις τοπικού ενδιαφέροντος που γίνονται στο χώρο», αναφέρει, «οι εκάστοτε φορείς επιχειρούν να του δώσουν νέα πνοή.Εμείς, ως ομάδα του Influence Festival οραματιστήκαμε το "Νησί των Ονείρων"να αποτελέσει για ένα τριήμερο, από τις 12 μέχρι και τις 14 Αυγούστου, την καλλιτεχνική "στέγη"Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Ήρθαμε σε επαφή με τον δήμο Ερέτριας, ο οποίος ήταν πολύ θετικός και υποστηρικτικός. Πήραμε την σχετική άδεια και με τον Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας, Αλληλεγγύης, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Δια Βίου Μάθησης, "Δαφνηφόρος Απόλλων", στο πλευρό μας, προχωράμε σε εργασίες καθαρισμού του χώρου, φροντίζουμε το εσωτερικό των ξενώνων, ώστε να μπορούν να εκθέσουν οι καλλιτέχνες τα έργα τους, αλλά και να λειτουργήσουν κάποιες υπηρεσίες εντός του νησιού».

    [08] Μαίνεται για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά στη Σάμο

    Μαίνεται για δεύτερη μέρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην παλιά χωματερή της Σάμου, χωρίς ευτυχώς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές, όπως δήλωσε στο Πρακτορείο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή έχουν ενισχυθεί και τη μάχη με τις φλόγες δίνουν πλέον 90 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 50 εθελοντές, 20 υδροφόρα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 90 ατόμων, 7 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Επίσης, αναμένεται να φτάσουν στη Σάμο από την Αθήνα άλλοι 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

    Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χθες το απόγευμα στην περιοχή Φελλός της Άνδρου, καθώς και η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα στις 5 το πρωί στην περιοχή Γάλιπε του νομού Ηρακλείου. Στο σημείο επιχειρούν πέντε οχήματα και δεκαπέντε άνδρες της πυροσβεστικής.

    [09] Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Οι ακρίτες να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους και η Πολιτεία να μην εγκαταλείψει τους ακρίτες

    «Από όλα τα αγαθά το αγαθότερο, από όλα τα όμορφα το ομορφότερο», χαρακτήρισε την πατρίδα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, από την Σαμοθράκη, από όπου απέστειλε μήνυμα στους ακρίτες της χώρας να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους και έκκληση στην Πολιτεία «να τους προσφέρει τα αυτονόητα, δηλαδή, καλύτερες υπηρεσίες υγείας και συγκοινωνίας».

    «Πολλά χρόνια ήθελα να βρεθώ στο πιο ακραίο βορειοανατολικό σύνορο της χώρας μας και με τη χάρη του Θεού σήμερα βρίσκομαι εδώ κοντά σας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισκέπτεται τη Σαμοθράκη. Από το Στρατόπεδο Χατζηγιώργη, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθύνθηκε στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του 41ου Συντάγματος προς τους οποίους επισήμανε ότι «τα ιδανικά της πατρίδας, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας είναι αυτά που όλοι οι Έλληνες πρέπει να τα προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού». Νωρίτερα, μετέβη στο απόκρημνο Παρεκκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας στο βουνό Σάος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται από χθες στη Σαμοθράκη όπου κατέπλευσε με σκάφος του Λιμενικού. Μάλιστα, κατά την προσέγγισή του στο λιμάνι της Καμαριώτισσας τον προϋπάντησαν και τον συνόδευσαν αλιευτικά σκάφη Σαμοθρακιτών ψαράδων. Ακολούθως, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Χώρας όπου προσκύνησε τις τίμιες κάρες και τα ιερά λείψανα των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης.

    Στη Χώρα τον υποδέχθηκαν κάτοικοι και τα παιδιά των σχολείων που τον καλωσόρισαν με ύμνους και τραγούδια για το καλωσόρισμα. Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης στην Παλαιόπολη και το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου και ξεναγήθηκε στα μνημεία του νησιού. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε το υπό κατασκευήν Ελαιουργείο του νησιού, πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων λαδιού και βιολογικού λιπάσματος, και το χωριό Προφήτης Ηλίας.

    [10] Γενς Στόλτενμπεργκ: "Είμαστε ενωμένοι" απέναντι στη Ρωσία

    Τα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι "ενωμένα" απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα στη Βαρσοβία ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Μόσχα δεν αποτελεί ούτε "απειλή" ούτε "στρατηγικό εταίρο".

    "Είμαστε ενωμένοι", τόνισε ο 57χρονος Νορβηγός κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ. "Ουδεμία άμεση απειλή βλέπουμε για σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ούτε η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος", πρόσθεσε.

    "Δεν έχουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση που προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά ούτε είμαστε σε μια κατάσταση Ψυχρού Πολέμου", υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συνόψισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το αποτέλεσμα ενός άτυπου δείπνου χθες στο οποίο μετείχαν οι επικεφαλής των 28 κρατών μελών.

    "Ισχυρή άμυνα και εποικοδομητικός διάλογος, αυτές είναι οι δεσμεύσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται οι σχέσεις μας με τη Ρωσία", τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

    [11] Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό διαπιστώνει ο Μπαν Κι Μουν

    Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού διαπιστώνει στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος προτρέπει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να συνεχίσουν με αφοσίωση την προσπάθεια τους.

    Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακκιντζί, να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για «να μετατρέψουν σε σημαντικές συγκλίσεις τις σημαντικές αμοιβαίες αντιλήψεις, στις οποίες έχουν καταλήξει κατά τη διάρκεια του έτους».

    Ο Μπαν Κι Μουν τονίζει πως, παρά το ό,τι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα,«υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για θετική κατάληξη εντός του 2016». Επίσης, ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείαςνα ανανεώσει τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης για ακόμη έξι μήνες, δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου του 2017.

    [12] Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παραμένει νησίδα σταθερότητας

    "Η Ελλάδα παραμένει νησίδα σταθερότητας σε μία περίοδο μεγάλης αστάθειας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μηστοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ', στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ.

    Στο σύντομο διάλογο κατά την υποδοχή του κ. Μητσοτάκη, ο Πατριάρχης τού είπε πως «η παρουσία σας εδώ είναι η πραγματική προσφορά και συνεισφορά. Έχει σημασία για τους Χριστιανούς εδώ. Πέρα από τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ, υπάρχει και κάτι ακόμα. Η Ελλάδα δεν παύει να είναι για τους Χριστιανούς εδώ το λίκνο της Ρωμιοσύνης. Είμαστε το καταφύγιο της Μέσης Ανατολής».

    Στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχετε δίκιο να επισημαίνεται ότι σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας η Ελλάδα παραμείνει μια νησίδα σταθερότητας. Και εμείς αντιμετωπίζουμε τις δικές μας προκλήσεις και εσείς με την γεωγραφικής απόσταση τα βλέπετε πιο αντικειμενικά. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει η αίσθηση αδιέξοδου, ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση και μια απαισιοδοξία. Υπάρχει ανάγκη για ένα πνευματικό καταφύγιο. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα παίξει το ρόλο ενός παθητικού παίκτη στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει απολέσει την αξιοπιστία της και δική μας ευθύνη είναι να την αποκαταστήσουμε».

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πατριάρχης αναγόρευσε τον κ. Μητσοτάκη σε Μέγα Σταυροφόρο του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 July 2016 - 12:32:31 UTC