Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε την αντίθεσή του για τον εκλογικό νόμο
  • [02] Εχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά στη Σάμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική
  • [03] Η κοινή διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
  • [04] Οι γερμανοτουρκικές διαφορές στη συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν
  • [05] Ισχυρό μήνυμα στήριξης Ομπάμα για χρέος και πρσφυγικό

  • [01] Ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε την αντίθεσή του για τον εκλογικό νόμο

    Την αντίθεση του στην πρόταση του εκλογικού νόμου της κυβέρνησης εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην συνάντηση των αντιπροσώπων από τις οργανώσεις του Ποταμιού όλης της χώρας.

    «Το Ποτάμι δεν συνεργάζεται με τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Με τους λαϊκιστές και με τους λαοπλάνους εμείς δεν συνεργαζόμαστε», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    «Οι μάχες που δίνουμε κόντρα στις επικίνδυνες απόψεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχιστούν και κάποιες από αυτές θα τις κερδίσουμε» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζοντας ότι το Ποτάμι κατάφερε να πείσει και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις για το πόσο επικίνδυνη είναι η πρόταση εκλογικού νόμου του κ.Τσίπρα.

    Αναφερόμενος στην προσπάθεια για την δημιουργία μιας ριζοσπαστικής μεταρρυθμιστικής παράταξης τόνισε ότι χρειάζεται συνεννόηση για τα οργανωτικά αλλά αντιπαράθεση στα πολιτικά.

    «Σκοπός μας είναι να ψηφίσουν πάνω από 200.000 και αυτό είναι το μέλημα μας κόντρα στους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς που θέλουν μικρή συμμετοχή για να ελέγξουν τις εξελίξεις», τόνισε.

    [02] Εχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά στη Σάμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική

    Η πυρκαγιά που μαίνεται για δεύτερη ημέρα σε δασική έκταση στην περιοχή της παλιάς χωματερής στη Σάμο, έχει οριοθετηθεί πλέον, ενώ υπάρχουν ενεργές μικροεστίες, σύμφωνα με όσα τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, πριν από λίγο, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε νωρίς χθες το απόγευμα, 90 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 50 εθελοντές, 20 υδροφόρα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 90 ατόμων, 7 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

    Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες στη Σάμο, πρόκειται να ενισχυθούν αργά το απόγευμα με 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα, που μεταφέρει το αρματαγωγό Ικαρία του Πολεμικού Ναυτικού, που απέπλευσε το πρωί από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

    Οσον αφορά στην πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Φελλός της Άνδρου, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο από το πρωί.

    [03] Η κοινή διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

    Στην σταθερή κοινή θέση και στην κοινή δράση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για την διασφάλιση της υπεράσπισης των εδαφών, πληθυσμών και κοινών αξιών τους, αναφέρεται η αποτελούμενη από 13 σημεία Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

    Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ διακηρύσσουν την κοινή στάση τους τόσο ως μέλη της Συμμαχίας αλλά και λόγω της δέσμευσή τους στις αρχές της δημοκρατίας, των ατομικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων Δικαίου, τονίζοντας ότι ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την ειρήνη την ασφάλεια και στην σταθερότητα στο σύνολο της ευρωατλαντικής περιοχής σε συμφωνία με της αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ.

    Σε ότι αφορά τις απειλές κατά της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, στην Διακήρυξη εγκαλείται η Ρωσία "για τις ενέργειές της, ειδικά στην Ουκρανία" τις οποίες το ΝΑΤΟ θεωρεί ως υπονομευτικές της βασισμένης σε κανόνες τάξης στην Ευρώπη.

    Στην Διακήρυξη επισημαίνονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που αναδύονται από την αστάθεια στην Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική.

    Τονίζεται ότι η συλλογική άμυνα παραμένει η θεμελιώδης ευθύνη του ΝΑΤΟ, ενώ με την αναχαίτιση και την άμυνα της Συμμαχίας να εδράζεται σε ένα σύστημα πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών μέσων. Σημειώνεται επίσης ότι η ετοιμότητα του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί, ενώ οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών έχουν αρχίσει να αυξάνονται στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έλαβε η Συμμαχία στην Ουαλία.

    Το ΝΑΤΟ αναφέρει στην Διακήρυξη ότι θα λάβει μέτρα αναχαίτισης και άμυνας από απειλές, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται αυτές, ενώ θα ενισχύσει την παρουσία των δυνάμεών του στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας.

    Στην Διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ είναι αμυντικού χαρακτήρα.

    Τονίζεται ότι το ΝΑΤΟ δεν συνιστά απειλή για καμία χώρα, δηλώνεται η ετοιμότητα της Συμμαχίας για διάλογο με την Ρωσία και η προσδοκία οικοδόμησης δημιουργικής σχέσης με την Ρωσία "όταν οι ενέργειες της Ρωσίας το επιτρέψουν".

    Στην Διακήρυξη αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει τον πολιτικό διάλογο και την πρακτική συνεργασία με τους εταίρους του στην Μ. Ανατολή και την Β. Αφρική, θα συνδράμει στην εκπαίδευση στο Ιράκ, ενώ αεροσκάφη Awacs θα χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν την Συμμαχία κατά του ISIS.

    Σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, η Συμμαχία αναφέρεται στην συμβολή της στην διαχείρισή τους και δηλώνει την ετοιμότητά της για οποιαδήποτε επιπλέον συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες στην Μεσόγειο σε συνεργασία με την ΕΕ.

    Επίσης θα διατηρήσει την υποστήριξη της στο Αφγανιστάν.

    Το ΝΑΤΟ επιπλέον θα παρέχει περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία και την Γεωργία ενώ θα συνεχίσει να συνδράμει την Δημοκρατία της Μολδαβίας.

    Το ΝΑΤΟ θα εμβαθύνει τις σχέσεις του με τους εταίρους του στην Βαλτική, την Μαύρη Θάλασσα και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ θα διατηρήσει την επιχείρησή του στο Κόσοβο.

    Στην Διακήρυξη υπογραμμίζεται η αυξανόμενη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ για την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου.

    Στο κείμενο διακηρύσσεται η πολιτική "ανοιχτών θυρών" του ΝΑΤΟ και η προσδοκία εισόδου στην Συμμαχία του Μαυροβουνίου.

    [04] Οι γερμανοτουρκικές διαφορές στη συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι είχε συνομιλίες σε εποικοδομητικό πνεύμα για τις γερμανο-τουρκικές διαφορές με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο τα θέματα εξακολουθούν να μην έχουν επιλυθεί.

    Ήταν η πρώτη κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον περασμένο μήνα ψήφισμα που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις, εξοργίζοντας την Τουρκία η οποία αρνείται την κατηγορία αυτή.

    Έκτοτε, η Άγκυρα δεν έχει επιτρέψει σε γερμανούς βουλευτές την πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, όπου 250 γερμανοί στρατιώτες μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

    "Συζητήσαμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Το κλίμα ήταν εποικοδομητικό, σε μια προσπάθεια επίλυσης των υφιστάμενων αντιπαραθέσεων" στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου.

    Όταν ρωτήθηκε αν οι διαφορές επιλύθηκαν, η καγκελάριος απάντησε: "Οι διαφορές δεν εξαφανίζονται μόνο μέσα από μια τέτοια συζήτηση. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι σημαντικό που τις εξετάσαμε".

    [05] Ισχυρό μήνυμα στήριξης Ομπάμα για χρέος και πρσφυγικό

    Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήταν το πρώτο που έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην ημίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού Προέδρου.

    Στην συνάντηση η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, όπου υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος του χρέους καθώς η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για έξοδο από την λιτότητα, ενώ σημείωσε ειδικά σε ότι αφορά το ΔΝΤ ότι από τη μια γίνονται δεκτές από την ΕΕ οι προτάσεις του για λήψη μέτρων, αλλά όχι εκείνες που αφορούν στο χρέος.

    Το δεύτερο ζήτημα το οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο προσφυγικό με τον κ. Τσίπρα να περιγράφει την δημιουργηθείσα κατάσταση με τους 60.000 περίπου πρόσφυγες στην χώρα αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

    Επίσης ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην διαχείριση του ζητήματος, αλλά και την αναγκαιότητα ο ρόλος αυτός να παραμείνει σημαντικός.

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έθιξε το ζήτημα του πολέμου στην περιοχή ως αιτίας των προσφυγικών ροών και της αναγκαιότητας λήξης του.

    Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στο Κυπριακό με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει τόσο ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε λύση, όσο και στο ότι πρέπει να φύγουν από το νησί οι στρατοί και να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο πόλεμος της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής

    Όπως υπογραμμίζεται, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπαράκ Ομπάμα ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής των οικονομικών συμφερόντων και των πολιτικών κέντρων εξουσίας.

    Στον τομέα αυτόν δε, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ισχυρό μήνυμα στηριξης Ομπάμα

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε οτι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.

    Σε ότι αφορά το χρέος ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την κατανόηση του για τις ελληνικές θέσεις, ενώ ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου για συνομιλίες σχετικά με το ελληνικό χρέος.

    Ο κ. Ομπάμα εξήρε τον ρόλο και την στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και παρότρυνε την χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης και χώρας που συνομιλεί με όλες τις δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε -ως ένδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτιμά η Αθήνα- και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και με τον πρόεδρο της Κίνας.

    Επίσης αναφέρθηκε και στην εξαιρετική αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και πρότεινε συνάντηση των υπουργών 'Αμυνας των δύο χωρών.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο Ομπάμα για την ειδική ατζέντα αντιμετώπισης της διαφθοράς που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση και ζήτησε στο πλαίσιο αυτό την συνεργασία και στήριξη των ΗΠΑ.

    Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε σήμερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου «ο Πρόεδρος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».

    Ο Πρόεδρος επαίνεσε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μία μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Τέλος, ο Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα «να συνεχίσει την υποστήριξή της για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κύπρο και τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή ευημερία και ασφάλεια».

    Παρέμβαση Τσίπρα στην συνεδρία του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου

    Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του την συνεδρία του Βορειοατλαντικού Συμβουλίουμε αντικείμενο την "Προβολή Σταθερότητας" (Projecting Stability), αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες ροές προσφύγων και μεταναστών, στον βαθμό που αυτές έχουν επηρεάσει την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες, καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν στο προηγούμενο διάστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο του Διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

    Η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, για την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πνεύμα και -μαζί με τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνικές, οι Τουρκικές και οι Ευρωπαϊκές Αρχές - επί τη βάσει μιας πολύ καλής συνεργασίας - έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο, είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε τους Συμμάχους που συνεισφέρουν με πλοία τους σε αυτήν την δραστηριότητα.

    Ταυτόχρονα επισήμανε το ενδεχόμενο η σημαντική μείωση των ροών να είναι προσωρινή και τόνισε την αναγκαιότητα αυτή η μείωση να γίνει διατηρήσιμη, καθώς, όπως ανέφερε, οι διακινητές δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν τις όποιες αδυναμίες.

    Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της δραστηριότητας μέσω της επέκτασής της σε όλες τις επίμαχες περιοχές και την χρήση των ελικοπτέρων των πλοίων που συμμετέχουν.

    Επισήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή.

    Σε ότι αφορά το καθεαυτό θέμα της συνεδρίας είπε ότι η λογική της «προβολής σταθερότητας» δεν μπορεί να γίνει με λογική «επέκτασης ισχύος» στην περιοχή, αλλά πρέπει να βασίζεται και να ανταποκρίνεται στις εκπεφρασμένες ανάγκες των εταίρων μας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή ανησυχεί την Ελλάδα και την επηρεάζει άμεσα, όπως εξάλλου και όλους τους Συμμάχους ασχέτως γεωγραφίας.

    Πρόσθεσε ότι η χρήση αυτού του εργαλείου (της "προβολής σταθερότητας") πρέπει να γίνει με βάση την αξιοποίηση της εμπειρίας του παρελθόντος, δεδομένου ότι η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε διάφορα μέρη, είχε εντελώς αντίθετο και εξαιρετικά επικίνδυνο αποτέλεσμα στο παρελθόν.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι σαφής η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δυνάμεων της Συμμαχίας εναντίον του κοινού αντιπάλου που είναι η διεθνής τρομοκρατία και ειδικά ο ISIS.

    Είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής.

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την συνεισφορά - ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης - στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράκ αν και η δραστηριοποίηση εντός πολεμικού περιβάλλοντος δημιουργεί επιπρόσθετες προκλήσεις.

    Σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτιμά θετικά την αρωγή που προσφέρεται επί του παρόντος από το έδαφος της Ιορδανίας -την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη χώρα για την περιοχή- ενώ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να θέσει ένα πραγματιστικό επίπεδο φιλοδοξίας και να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιήσει τα διδάγματα από την προηγούμενη παρουσία του στην χώρα.

    Ο πρωθυπουργός, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας στην νέα λιβυκή κυβέρνηση κσι στις προσπάθειές της για συμφιλίωση και εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους και υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε ανάμειξη του ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα των νομίμων αρχών της χώρας και ότι θα είναι στοχευμένη.

    Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο σε σχέση με την επιχείρηση της ΕΕ Sophia, επισήμανε ότι αυτή είναι αυτόνομη επιχείρηση της ΕΕ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα ως κράτος-μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στηρίζει την συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών, σε τομείς όπως οι υβριδικές απειλές, ο κυβερνοχώρος και η θαλάσσια ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση, ότι εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα των προσπαθειών.

    Ο πρωθυπουργός έθεσε στην παρέμβασή του πλαίσιο αρχών οι οποίες πρέπει να διέπουν την σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ και ειδικότερα, ανέφερε έξι άξονες:

    (α) προσέγγιση Οργανισμού προς Οργανισμό,

    (β) αυτονομία στην λήψη των αποφάσεων,

    (γ) σεβασμό των θεσμικών λειτουργιών και της συμμετοχής σε αυτούς,

    (δ) άνευ όρων σεβασμό της αρχής του μη αποκλεισμού,

    (ε) πλήρη διαφάνεια έναντι όλων των κρατών - μελών και

    (στ) αναγνώριση και σεβασμό του διακριτού ρόλου και δυνατοτήτων εκάστου οργανισμού.

    Σε οποιαδήποτε άλλη βάση η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ δεν μπορεί να αναπτυχθεί, ούτε να βοηθήσει υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 July 2016 - 16:32:29 UTC