Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μόνον η έκδοση μιας μορφής ευρωομόλογου μπορεί να αντιμετωπίσει την οξυτάτη κρίση χρέους στην ευρωζώνη
  • [02] Με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [03] Συναντήσεις Ν. Κοτζιά με ομολόγους του της Αλβανίας, της πΓΔΜ και της Εσθονίας
  • [04] Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Νίκου Μεγαδούκα: Ακούραστος υπηρέτης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος που τίμησε τον κλάδο του
  • [05] Πάνω από 1.000 δικογραφίες της λίστας Μπόργιανς έχουν ήδη ταυτοποιηθεί
  • [06] Υπό έλεγχο η φωτιά στον Πάρνωνα, κάηκαν 150 στρέμματα δάσους
  • [07] Καλό σου ταξίδι Νίκο Μεγαδούκα
  • [08] Μπ.Ομπάμα: Η λιτότητα σημαντικός παράγοντας των απογοητεύσεων στην Ευρώπη
  • [09] Παρουσία του ΠτΔ η εκδήλωση για τα 130 χρόνια της εφημερίδας «Πελοπόννησος»
  • [10] Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για την απώλεια του Νίκου Μεγαδούκα

  • [01] Μόνον η έκδοση μιας μορφής ευρωομόλογου μπορεί να αντιμετωπίσει την οξυτάτη κρίση χρέους στην ευρωζώνη

    «Μόνον η έκδοση μιας μορφής ευρωομόλογου μπορεί ν' αντιμετωπίσει την οξυτάτη κρίση χρέους στην ευρωζώνη», τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του σήμερα στο πανεπιστήμιο Πατρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αναγορεύθηκε επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Ειδικότερα, κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τα όρια παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΟΜΤ, κατά την πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απόφαση της 16.6.2015) και του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας (απόφαση της 21.6.2016). Ας σημειωθεί ότι οι παραπάνω αποφάσεις εκδόθηκαν ύστερα από υποβολή -την πρώτη στην ιστορία του- προδικαστικού ερωτήματος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την συμβατότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΟΜΤ με το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Επίσης, σ' αυτό το προδικαστικό ερώτημα φαίνεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας υποστηρίζει την υπεροχή του γερμανικού Συντάγματος έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχικώς ανέλυσε τη φύση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΟΜΤ, τονίζοντας ότι τούτο συνιστά μέθοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επινοήθηκε το καλοκαίρι του 2012, όταν είχε κορυφωθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος ΟΜΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να καταπολεμά την κρίση χρέους δια της μεθόδου της αγοράς κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, για χώρες όμως που έχουν πρόσβαση στις αγορές και εφόσον μπουν στην διαδικασία εφαρμογής κατάλληλου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, ανέπτυξε στη συνέχεια τους περιορισμούς που έθεσε τόσο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, προκειμένου το πρόγραμμα ΟΜΤ να κριθεί συμβατό με το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδίως σ' ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι υπό τους περιορισμούς αυτούς, το πρόγραμμα ΟΜΤ δεν θα μπορέσει, τελικώς, να οδηγήσει σε αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που ήδη «χτυπά την πόρτα» της Ευρωζώνης και πρόκειται να ενταθεί. Χαρακτηριστικό είναι το τελικό συμπέρασμα του κ. Παυλόπουλου: «Μια τελική αποτίμηση της μελλοντικής αποτελεσματικότητας του προγράμματος ΟΜΤ, υπό τα προαναφερόμενα νομολογιακά δεδομένα του ΔΕΕ και του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστήριο της Γερμανίας, οδηγεί στην ακόλουθη, δυσοίωνη, διαπίστωση: Η, ούτως ή άλλως, περιορισμένη εμβέλεια του προγράμματος ΟΜΤ -«παρασάγγας» απέχει έστω και από μια στοιχειώδη μορφή ευρωομολόγου που, μάλλον, φαίνεται ολοένα και περισσότερο αναγκαίο για την υπεράσπιση της ζώνης του ευρώ μπροστά στις διαφαινόμενες μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες την απειλούν- σε συνδυασμό με τους κατά τ' ανωτέρω αυστηρούς περιορισμούς κατά την εφαρμογή του, υπονομεύουν, εξ αρχής, τη χρησιμότητά του ενόψει της τρέχουσας αλλά και της μελλοντικής συγκυρίας κρίσης χρέους. Μ' απλές λέξεις φαίνεται, και δη «δια γυμνού οφθαλμού», ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι, μ' αυτή την μορφή, το πρόγραμμα ΟΜΤ είναι σε θέση ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικώς την υπάρχουσα -και διαρκώς διογκούμενη- κρίση χρέους εντός της ζώνης του ευρώ, καθώς και τις πολλαπλές αρνητικές προεκτάσεις της».

    Διαβάστε επίσης:

    Παρουσία του ΠτΔ η εκδήλωση για τα 130 χρόνια της εφημερίδας «Πελοπόννησος»

    [02] Με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Reuven Rivlin, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύ θερμή συνάντηση, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, ότι το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος για τη χώρα μας και εξέφρασε την χαρά του που η πολιτική προσέγγιση, μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, είναι μια πολιτική, η οποία υιοθετήθηκε και υιοθετείται από όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

    «Σταθήκαμε ιδιαίτερα και στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Μια οικονομική συνεργασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η χώρα μας χρειάζεται την προσέλκυση ξένων επενδύσεων», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός είναι ένας κλάδος, στον οποίο η διακρατική συνεργασία μπορεί να κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Σημείωσε επ' αυτού, ότι ήδη 400.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια συνεργασίας και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της αγροδιατροφής, της διαχείρισης των υδάτων.

    «Στη συνέχεια της επίσκεψής μου, θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές εταιρίες start ups, για να μπορέσω να διαπιστώσω ο ίδιος τον τρόπο, με τον οποίο το Ισραήλ ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ανάκαμψης και της ελληνικής οικονομίας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και επιτέθηκε στην κυβέρνηση. «Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής που έχουμε δει από την κυβέρνηση στον τομέα αυτό, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αλλά σίγουρα το Ισραήλ μπορεί να μας διδάξει πολλά, για το πώς στηρίζονται νέες επιχειρήσεις, πώς μεγαλώνουν, πώς προσελκύουν κεφάλαια και πώς τελικά δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, που πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία σήμερα», είπε συγκεκριμένα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ Μητσοτάκης και Rivlin, συμφώνησαν ότι ο λαϊκισμός καταστρέφει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να διορθωθούν προβλήματα της χώρας. Ειδικότερα, ο κ. Rivlin, αναφερόμενος στα ζητήματα τρομοκρατίας, τόνισε την απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα το ισλαμικό κράτος (ISIS) και το Ιράν, ενώ έκανε αναφορά στη στάση τόσο του ιδίου του κ. Μητσοτάκη, όσο και συνολικά της οικογένειάς του - που διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με το Ισραήλ - στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

    [03] Συναντήσεις Ν. Κοτζιά με ομολόγους του της Αλβανίας, της πΓΔΜ και της Εσθονίας

    Ο τρόπος μεθόδευσης της λύσης σειράς προβλημάτων που υφίστανται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, καθώς και η προοπτική ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, χθες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

    Η συνάντηση αυτή επισφραγίζει την συμφωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών, πριν από ένα μήνα περίπου, στα Τίρανα, κατά την επίσημη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Αλβανία, να κινηθούν εντατικά οι δύο πλευρές πάνω σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα οι κοινές προσπάθειες να αποδώσουν τους πρώτους καρπούς.

    Διμερή συνάντηση είχε επίσης στη Βαρσοβία ο κ. Κοτζιάς και με τον ομόλογό του της ΠΔΓΜ, Νικόλα Πόποσκι, με τον οποίο εξετάστηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, και κυρίως όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθούνται μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, εδώ και ένα χρόνο.

    Συνάντηση είχε ο κ. Κοτζιάς και με την υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας Μαρίνα Καλγιουράντ με την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και τονίστηκε από τις δύο πλευρές η σημασία διατήρησης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σχετικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση η κυρία Καλγιουράντ εξέφρασε στον κ. Κοτζιά τη βούληση της Εσθονίας να συνδράμει στον επιμερισμό των βαρών που προκύπτουν από αυτήν και να ανταποκριθεί στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μετεγκατάσταση προσφύγων στην επικράτειά της.

    [04] Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Νίκου Μεγαδούκα: Ακούραστος υπηρέτης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος που τίμησε τον κλάδο του

    Τη βαθιά του θλίψη για την αιφνίδια απώλεια του δημοσιογράφου Νίκου Μεγαδούκα εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους και τους συναδέλφους του.

    «Ο Νίκος Μεγαδούκας υπήρξε ένας ακούραστος υπηρέτης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, τιμώντας τον κλάδο του με το ήθος και τον επαγγελματισμό που τον διέκρινε, τις γνώσεις και την εγκυρότητά του», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [05] Πάνω από 1.000 δικογραφίες της λίστας Μπόργιανς έχουν ήδη ταυτοποιηθεί

    Πάνω από 1.000 δικογραφίες που αφορούν φορολογούμενους της λίστας Μπόργιανς έχουν ήδη ταυτοποιηθεί από τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να κινήσουν τις διαδικασίες για τον περαιτέρω έλεγχο των περιπτώσεων αυτών. Η ταυτοποίηση των φορολογούμενων που περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Εκτιμάται ότι στο άμεσο μέλλον θα ολοκληρωθεί η πλήρης ταυτοποίηση 5.000 φορολογούμενων από τους 10.500 που περιλαμβάνονται συνολικά στη λίστα που επεξεργάζονται οι αρμόδιες αρχές.

    Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ντίσελντορφ από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρπερτ Βάλτερ Μπόργιανς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου στο πλαίσιο της συνεργίας των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μάλιστα ο Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετική, δεν θα προσφέρει φορολογική αμνηστία, θα δίνει κίνητρα για τον επαναπατρισμό ενώ θα προβλέπει συντελεστή φορολογίας για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν αντίστοιχο με τον συντελεστή φορολογίας του έτους που παρήχθησαν με κάποια προσαύξηση επιπλέον. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ως ακόμη μία κίνηση στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Ντίσελντορφ με την οποία εγκαινιάζεται η έναρξη των σεμιναρίων επιμόρφωσης των πρώτων 25 στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, της ΓΓΔΕ, του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα ακολουθήσουν άλλα 25 στελέχη την ερχόμενη εβδομάδα. Η επιμόρφωση θα γίνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρπερτ Βάλτερ Μπόργιανς στην Αθήνα και αποτελεί το δεύτερο βήμα συνεργίας των δύο πλευρών. Το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση στην χώρα μας από τον Βάλτερ Μπόργιανς της γνωστής λίστας -που φέρει πλέον το όνομά του- στην οποία περιέχονται 10.500 φορολογούμενοι με καταθέσεις στην Ελβετία.

    Ο Βάλτερ Μπόργιανς δήλωσε ότι με τη συνέχιση της συνεργίας ο στόχος είναι να δοθούν δύο μηνύματα. Το πρώτο, προς τους Έλληνες πολίτες, ότι είναι καιρός να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και τα έχουν ενδεχομένως βγάλει στο εξωτερικό χωρίς να τα δηλώσουν. Και ένα δεύτερο ότι η Ελλάδα , αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή βοήθεια παίρνει την κατάσταση στα χέρια της με μεγάλη επιτυχία. " Διότι και οι δικοί μας πολίτες αποδέχονται ευκολότερα την βοήθεια προς τον εταίρο Ελλάδα όταν βλέπουν ότι και τα οικονομικά στρώματα της Ελλάδας συμμετέχουν στη χρηματοδότησή της" δήλωσε χαρακτηριστικά . Πρόσθεσε δε ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι η ευρωπαϊκή ιδέα ζει και ότι η κάθε η κάθε χώρα δεν είναι μόνη της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Ο Βάλτερ Μπόργιαν άφησε αιχμές προς την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν δέχθηκε την βοήθεια που της προσφέρθηκε από το κρατίδιο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αυτή η προσφορά έγινε δεκτή από τη σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα αναφέρθηκε με ιδιαίτερο θετικά σχόλια στην πρόοδο που σημειώνουν οι έλεγχοι. Όπως είπε τόσο από τις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και από την ενημέρωση που έχει από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου του που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Αθήνα η εικόνα που προκύπτει είναι ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την ολοκλήρωση των ελέγχων που απαιτεί η λίστα.

    Κάνοντας μία σύγκριση της πορείας υλοποίησης των ελέγχων μεταξύ της Λίστας Μπόργιανς που παραλήφθηκε το Νοέμβριο του 2015 και της Λίστας Λαγκάρντ ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι η πρώτη έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Ήδη κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες από την παραλαβή της είχαν ταυτοποιηθεί εκατοντάδες ονόματα φορολογούμενων ενώ στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να ταυτοποιηθουν τα πρώτα ονόματα είπε ο αναπληρωτής υπουργός. " Στην Ελλάδα υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που δεν θέλουν να προχωρήσουν οι έλεγχοι στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο" δήλωσε ο ίδιος.

    Ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος πρωταγωνίστησε στις συζητήσεις με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας κατά τη διαδικασία παραλαβής της λίστας Μπόργιανς ανέφερε ότι σύντομα τα αποτελέσματα από τους ελέγχους αυτούς θα φανούν στα ταμεία του κράτους. "Η ασυλία τελειώνει για όλους " δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι το παράδειγμα Μπόργιανς δείχνει την πεμπτουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε ότι έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία η εκπαίδευση των στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ότι ήδη αποδίδει καρπούς.

    Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου ανέφερε ότι το σύγχρονο οικονομικό έγκλημα απαιτεί συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής σε όλα τα επίπεδα.

    Το στέλεχος του ΣΔΟΕ Ντούνιας Παναγιώτης που θα συμμετάσχει στο σεμινάριο στο Ντίσελντορφ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι " έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα τα τελευταία χρόνια αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας να συνεχισθούν εστιάζοντας σε βασικές ελεγκτικές πτυχές, όπως:

    Πρώτον, η δομή και η διάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών, των υπαλλήλων καθώς και της υλικοτεχνικής υποδομής,

    Δεύτερον, ένα αξιόπιστο σύστημα με προτεραιοποίηση υποθέσεων το οποίο θα βασίζεται σε συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

    Τρίτον, οι μέθοδοι ελέγχου τόσο σε μεγάλες επιχειρήσεις όσο και σε πρόσωπα μεγάλου πλούτου και

    Τέταρτον, η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και των διαδικασιών.

    Όλα αυτά θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν στο σεμινάριο που θα γίνει στην Ακαδημία της Βόννης ανταλλάσσοντας εμπειρίες και απόψεις με τους Γερμανούς συναδέλφους. Η συμβολή αναμένεται να είναι σημαντική στην προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο Ντίσελντορφ ο Τρύφωνας Αλεξιάδης

    [06] Υπό έλεγχο η φωτιά στον Πάρνωνα, κάηκαν 150 στρέμματα δάσους

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στον Πάρνωνα, μεταξύ των χωριών 'Αγιος Ιωάννης και Ορεινή Μελιγού Κυνουρίας πλησίον της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαλεβής.

    Είναι γεγονός ότι η φωτιά ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για το δασικό σύμπλεγμα του Πάρνωνα και καθοριστική ήταν η συμβολή των εναέριων μέσων που κατόρθωσαν σε μια δύσκολη περιοχή να κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού ώστε τα πεζοπόρα τμήματα να περιορίσουν και να ελέγξουν τα δύο πύρινα μέτωπα που είχαν αναπτυχθεί με το ένα από αυτά να εκτείνεται σε μήκος περί τα τετρακόσια μέτρα.

    Η φωτιά με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει αποτεφρώσει περί τα εκατόν πενήντα στρέμματα δασικής έκτασης.

    Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

    [07] Καλό σου ταξίδι Νίκο Μεγαδούκα

    Ένας δικός μας άνθρωπος, ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγαδούκας, «έφυγε» σήμερα ξαφνικά βυθίζοντας στη θλίψη όλους τους συναδέλφους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ .

    Ο Νίκος Μεγαδούκας γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 14 Νοεμβρίου 1958 και σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με άρθρα ιστορικού, πολιτικού και λογοτεχνικού περιεχομένου στην τοπική εφημερίδα της Ζακύνθου «Ελεύθερη Φωνή», μεταφράσεις στην εφημερίδα «Αυγή», βιβλιοκριτική στο περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος» και άρθρα στο περιοδικό «Information»΄.

    Από το Μάρτιο του 1982 μέχρι την συνταξιοδότησή του εργαζόταν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ως συντάκτης στο εξωτερικό δελτίο, ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, ως γενικός αρχισυντάκτης και αρχισυντάκτης του Πολιτικού Τμήματος και ως διευθυντής του Πολιτικού τμήματος.

    Εργάσθηκε επίσης ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» , ως αρχισυντάκτης στον ραδιοφωνικό σταθμό TOP ? FM του «Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη» (ΔΟΛ), ως πολιτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας και ως πολιτικός συντάκτης του ιδιωτικού ραδιοσταθμού ΩΧ ? FM.

    ?Ήταν ανταποκριτής στην Αθήνα του κυπριακού ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού «SUPER ?FM» , του κυπριακού ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Ο ΛΟΓΟΣ», του ελληνικού προγράμματος του κρατικού ραδιοσταθμού της Αυστραλίας SBS, της κυπριακής εφημερίδος «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» και του «Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου» (ΡΙΚ).

    Ως απεσταλμένος του ΑΠΕ είχε μετάσχει σε δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των Βαλκανίων, στις ΗΠΑ, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, στο Μεξικό, στην Ινδία, στην Αυστραλία, στην Νότιο Κορέα, στην Ιαπωνία κ.α. συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό των Eξωτερικών. Είχε επίσης «καλύψει» Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ κλπ.

    Έγραψε άρθρα για τη νεότερη ελληνική και παγκόσμια ιστορία στο ένθετο περιοδικό «ΡΕΠΟΡΤΕΡ» της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας, αναλυτικό άρθρο για την ελληνική Ιστορία 1944 ? 1999 στο περιοδικό «HERMES», συλλεκτική έκδοση του ΑΠΕ, άρθρο υπό τον τίτλο «Η κάθοδος της Ζακύνθου στην Κόλαση» στο ΒΗΜΑ (ειδικό ένθετο αφιέρωμα της εφημερίδος για την 50η επέτειο των σεισμών στα Ιόνια Νησιά το 1953) , το εισαγωγικό σημείωμα στο φωτογραφικό Λεύκωμα των εκδόσεων «Έντυπο» της Ζακύνθου «Ράγισε η φλούδα του Ροδιού» για τους σεισμούς του 1953 και άρθρο στο αφιέρωμα για τους σεισμούς του 1953 του λογοτεχνικού περιοδικού «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ» σχετικά με τη συμβολή των ζακυνθινών Προσκόπων στις προσπάθειες για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων στη Ζάκυνθο το 1953.

    Έγραψε επίσης το Μυθιστόρημα «Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΙΚΕΡΩΝΑ», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη».

    Ήταν Μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).

    Καλό σου ταξίδι Νίκο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο. Γεροβασίλη: Ο Νίκος Μεγαδούκας διακρίθηκε για την εγκυρότητα, την αντικειμενικότητα και το ήθος του

    Η ΝΔ για την απώλεια του Νίκου Μεγαδούκα

    Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για την απώλεια του Νίκου Μεγαδούκα

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Νίκου Μεγαδούκα: Ακούραστος υπηρέτης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος που τίμησε τον κλάδο του

    [08] Μπ.Ομπάμα: Η λιτότητα σημαντικός παράγοντας των απογοητεύσεων στην Ευρώπη

    Η λιτότητα είναι ένας «σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη, δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:

    «Είναι αλήθεια ότι κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση, που περιελάμβανε μέτρα λιτότητας. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ευρώπη καταγράφει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης».

    Εκεί πηγάζουν, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, και «οι ανησυχίες ότι οι ενοποιημένες οικονομίες και η παγκοσμιοποίηση δεν αποφέρουν οικονομικά οφέλη με ισότιμο τρόπο».

    Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ: «η ανάπτυξη που καταγράφεται με αργούς ρυθμούς σε πολλές χώρες της ηπείρου έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, να έχουν παραμείνει χωρίς εργασία και να νιώθουν απογοήτευση».

    Στη συνέντευξή του στην El Pais με αφορμή την επίσκεψή του στην Ισπανία, ο Μπαράκ Ομπάμα πλέκει το εγκώμιο των Ισπανών πολιτών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση.

    «Η Ισπανία φυσικά έχει διανύσει ένα ιδιαίτερο δύσκολο μονοπάτι τα τελευταία χρόνια. Η τραπεζική κρίση και η ύφεση εδώ προκάλεσαν βαρύ πλήγμα σε πολλούς Ισπανούς, που έχασαν τις οικονομίες τους και τις εργασίες τους. Χάρη ωστόσο σε έναν συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ αυτών δύσκολων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, επενδύσεων και κυρίως, χάρη στην προσαρμοστικότητα των Ισπανών πολιτών, η Ισπανία κατάφερε να αλλάξει πορεία. Η οικονομία της αναπτύσσεται εκ νέου, με τα ποσοστά ανάπτυξης μεταξύ των ισχυρότερων στην Ευρώπη. Υπάρχει νέα ελπίδα για το μέλλον. Φυσικά η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, ειδικά μεταξύ των νέων. Εδώ και στην Ισπανία, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, θα συνεχίσω να μιλάω υπέρ πολιτικών που επενδύουν στους ανθρώπους, προωθούν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης».

    Αναφορικά με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το Brexit, τις φωνές λαϊκισμού που αντήχησαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο και τις ανησυχίες για την οικονομία κι αν όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό σχέδιο ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε:

    «Πιστεύω ότι η μια ολοκληρωμένη Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχή. Δεν θα πρέπει ποτέ να το θεωρούμε δεδομένο. Ναι, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δοκιμάζεται όπως ποτέ άλλοτε. Δεν είναι καιρός για εφησυχασμό. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη έχουν συγκεντρώσει εκ νέου το ενδιαφέρουν στις πολιτικές για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων και την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να συνεργαστούν προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια κοινή πρόκληση».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε μάλιστα μήνυμα ενότητας:

    «Η ανάπτυξη με αργούς ρυθμούς κατά μήκος της ηπείρου άφησε πάρα πολλούς Ευρωπαίους, ειδικά τους νέους ανθρώπους, χωρίς εργασία και απογοητευμένους. Σε όλες μας τις χώρες, πάρα πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από την παγκοσμιοποίηση και της αυτοματοποίηση. Είδαμε πολλές από αυτές τις δυνάμεις να παρουσιάζονται στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αγνοούμε αυτές τις δυνάμεις με δική μας ευθύνη. Οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των Ευρωπαϊκών θεσμών, πρέπει να δείξουν ότι συνδεόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών».

    Πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα είναι, όπως περιγράφει ο ίδιος:

    «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην εκπαίδευση, τις επιδεξιότητες και την κατάρτιση που θα βοηθήσουν στη μείωση των ανισοτήτων, ενώ θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας. Και πρέπει να απορρίψουμε το «εμείς» εναντίον των «άλλων» που ορισμένοι κυνικοί πολιτικοί προβάλλουν. Πρέπει να παραμείνουμε αληθινοί στις αξίες που ορίζουν την διαφορετικότητά μας, τις γεμάτες ζωή κοινωνίες μας και αυτές που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή της δύναμής μας- τη δέσμευσή μας στον δημοκρατικό πλουραλισμό, την ενσωμάτωση και την ανεκτικότητα».

    [09] Παρουσία του ΠτΔ η εκδήλωση για τα 130 χρόνια της εφημερίδας «Πελοπόννησος»

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου έγινε στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, η εκδήλωση που οργάνωσε η ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», για τα 130 χρόνια από την ίδρυσή της.

    Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του εκδότη της εφημερίδας Θεόδωρου Λουλούδη, ο οποίος αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμητική του παρουσία, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της εφημερίδας, στις αρχές και τις αξίες που προσδιόρισαν την 130χρονη διαδρομή της κι είπε ότι «η «Πελοπόννησος» ήταν πάντα μια εφημερίδα που τάραζε τα νερά και μέσα από την γόνιμη και τεκμηριωμένη κριτική της υπηρετούσε και υπηρετεί πάντα την πρόοδο».

    Ο Θεόδωρος Λουλούδης αναφέρθηκε ακόμη στο σύγχρονο ρόλο της εφημερίδας, στην κοινωνική της αποστολή και στο ρόλο της ως μια εφημερίδα που όπως ανέφερε προάγει και ενισχύει το δημόσιο διάλογο.

    Στην συνέχεια προβλήθηκε τηλεοπτικό υλικό σχετικά με γεγονότα που έγιναν στην Πάτρα και καλύφθηκαν από την εφημερίδα.

    Πριν αποχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε σε έκθεση με πρωτοσέλιδα της εφημερίδας, καθώς και σε έκθεση με γραμματόσημα που οργάνωσε η Φιλοτελική Εταιρείας Πατρών και είχε ως θέμα την τοπική ιστορία της πόλης.

    Επίσης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης και εκ μέρους του προέδρου της Βουλής ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός.

    Ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι ήλθα στην Πάτρα για να τιμήσω τα 130 χρόνια της «Πελοποννήσου» να ευχηθώ να γίνουν αλλά τόσα μαζί με προκοπή και αντικειμενικότητα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι «θέλω να ευχηθώ σε όλους της ανθρώπους της «Πελοποννήσου» που συνεχίζουν την ιστορική πορεία της εφημερίδας, να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια γιατί η ζωή και η ύπαρξη ενός τέτοιου εντύπου, είναι εγγύηση για τη δημοκρατία».

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας 'Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η «Πελοπόννησος είναι μία εφημερίδα που έχει γράψει μια λαμπρή ιστορία και πιστεύουμε ότι θα την συνεχίσει».

    Επίσης, προσερχόμενος στην εκδήλωση ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας είπε: «Νομίζω όλοι ξέρουμε και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικός είναι ο περιφερειακός τύπος για τη Δημοκρατία, για την ενημέρωση των πολιτών και την ανάπτυξη. Θα ήθελα να ευχηθώ η εφημερίδα να γιορτάσει και τα 200 χρόνια της».

    [10] Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για την απώλεια του Νίκου Μεγαδούκα

    Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Μεγαδούκα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

    Ο κ. Βούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Είναι μεγάλη η θλίψη για την απώλεια του Νίκου Μεγαδούκα, ενός εξαίρετου δημοσιογράφου που κόσμησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με το ήθος, την καλλιέργεια και την εργατικότητά του. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία για τον αιφνίδιο και πρόωρο χαμό του συντρόφου της».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 July 2016 - 18:32:34 UTC