Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοικτή η κυβέρνηση ακόμα και για μείωση του ορίου 3%, στον εκλογικό νόμο
  • [02] «Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει την πρόταση για την απλή αναλογική γιατί εκτιμά ότι υπάρχει σκοπιμότητα»
  • [03] Π. Κουρουμπλής: Το έλλειμμα του μπόνους στον εκλογικό νόμο μπορεί να καλυφθεί από τον λαό
  • [04] Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί με το τρίτο πρόγραμμα, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Moody΄s
  • [05] Έφοδος της Ασφάλειας στα Εξάρχεια για τη μαφία των ναρκωτικών
  • [06] Χωρίς τρένα και προαστιακό σήμερα - Στάσεις εργασίας έως και την Πέμπτη
  • [07] Συνελήφθη στη Λέσβο Μαροκινός μετανάστης, για τον τραυματισμό ομοεθνή του
  • [08] Την Πέμπτη η δίκη δύο ανδρών για την πυρκαγιά στη Σάμο
  • [09] Τουλάχιστον εννέα νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στο Ιράκ
  • [10] Αυστραλία: Καταδικάστηκε 43χρονος για στρατολόγηση νέων μελών του ISIS
  • [11] Ημερίδα για την αναπτυξιακή πολιτική των ΟΤΑ

  • [01] Ανοικτή η κυβέρνηση ακόμα και για μείωση του ορίου 3%, στον εκλογικό νόμο

    Ανοικτή εμφανίζεται η κυβέρνηση σε κάθε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο - στο πλαίσιο πάντα της απλής αναλογικής που είναι και η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ - ακόμα και για μείωση του ορίου του 3%.

    Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση κατέθεσε στην πρότασή της το όριο του 3%, στο πλαίσιο ενός κοινού παρανομαστή που προέκυψε από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ωστόσο, καθώς αυτά τα δύο κόμματα δεν μπαίνουν στη συζήτηση για να στηρίξουν την πρόταση της, η κυβέρνηση δηλώνει ανοικτή σε κάθε συζήτηση. «Θα δούμε πώς διαμορφώνεται η συζήτηση από εδώ και πέρα», ανέφεραν και συμπλήρωναν πως υπάρχει άλλωστε η εν εξελίξει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.

    Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό για κατάργηση του 3%, ότι φεύγει αισιόδοξος από το Μ. Μαξίμου «γιατί ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή μας την πρόταση και είπε ότι θα την εξετάσει πολύ σοβαρά. Στο ερώτημα εάν φάνηκε αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων απάντησε: «Νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια και ενδεχομένως κι αν δει και την πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, μπορεί όντως αρκετοί να το ξανασκεφτούν».

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής είχε δηλώσει ότι είπε στον πρωθυπουργό, πως πρέπει να είναι «πιο γενναίο το βήμα», με κατάργηση του 3% και ειδικότερα να τεθεί όρος, πως για να μπει στη Βουλή ένα κόμμα που έχει συγκεντρώσει το 1%, θα πρέπει σε αρκετές από τις 7 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας να έχει ως ελάχιστο το 1% - και ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου, να απαγορευθεί η μεταδημότευση. Αυτό, είπε ο βουλευτής, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα αμιγώς μειονοτικό κόμμα.

    Επιπλέον, με τις δηλώσεις του ο κ. Νικολόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα δώσει την ψήφο του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Και θα το κάνουμε εμείς ως εκφραστές της κλασικής κεντροδεξιάς», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν πολιτική και κομματική αφετηρία τη ΝΔ «και νιώθουμε άστεγοι» - και πως κατά συνέπεια, «η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επιτρέψει να εκφραστούμε χωρίς να κάνουμε παραχωρήσεις».

    ---«Προχωράμε κανονικά»

    Ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση, ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αλλά και ο προγραμματισμός για την πορεία του νομοθετικού έργου, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με στελέχη της κυβέρνησης και συνεργάτες του, στη Βουλή.

    «Προχωράμε κανονικά», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές ως προς το θέμα του εκλογικού νόμου και σημείωναν, σε σχέση με όσους δεν στηρίζουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, ότι «το πρόβλημα είναι στους άλλους, που είναι δέσμιοι του τακτικισμού τους».

    Συζήτηση έγινε για την συνταγματική αναθεώρηση και την πορεία του σχετικού θέματος, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν, ότι θα υπάρξουν άμεσα δημόσιες πρωτοβουλίες.

    Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, σχετικά με τα οποία αποφασίστηκε προετοιμασία και επόμενη σύσκεψη ειδικά για αυτό το θέμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε ενημέρωση, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, προχωρά κανονικά.

    Στη σύσκεψη έγινε προγραμματισμός για την πορεία του νομοθετικού έργου. Υπάρχουν σε διάφορα στάδια προγραμματισμού ο εκλογικός νόμος, το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, το νομοσχέδιο για δημόσιες συμβάσεις, το νομοσχέδιο για το διαδικτυακό έγκλημα, το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    [02] «Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει την πρόταση για την απλή αναλογική γιατί εκτιμά ότι υπάρχει σκοπιμότητα»

    Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κρεμαστινός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9FM, του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής λέγοντας ότι, σήμερα, πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογο εκλογικό σύστημα γιατί, όπως είπε, για να εφαρμοστεί χρειάζεται πολιτικούς που θα μπορούν να συμφωνήσουν.

    «Το 1952 ο Πλαστήρας που ήταν τότε πρωθυπουργός κατήργησε την απλή αναλογική και έτσι εξελέγη πρωθυπουργός ο Παπάγος. Και αυτό γιατί η απλή αναλογική χρειάζεται ανθρώπους που βάζουν πάνω από όλα την Ελλάδα. Συζητάμε λοιπόν πράγματα που έχουν λυθεί στο παρελθόν», δήλωσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός και προσέθεσε ότι η απάντηση στο ερώτημα να εφαρμοστεί η απλή αναλογική είναι ΝΑΙ με την προυπόθεση να μπορούν αν συμφωνήσουν οι πολιτικοί για την πατρίδα κάτι το οποίο -κατά την εκτίμησή του- δεν είναι εφικτό.

    Ερωτηθείς γιατί το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε την απλή αναλογική και τώρα λέει ΟΧΙ απήντησε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για απλή αναλογική έγινε τότε που η χώρα έμπαινε στα Μνημόνια.

    «Τώρα που η χώρα έχει παραδοθεί για 100 χρόνια όλα έχουν "λυθεί" αρνητικά.Τι θα κάνει μία κυβέρνηση απλής αναλογικής; Θα καταργήσει αυτά που έχουν ψηφιστεί;» αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

    Επιπλέον υποστήριξε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κάνει αλλάξει τον εκλογικό νόμο τον Σεπτέμβριο και να πάει με απλή αναλογική και όχι να κάνει χρήση του μπόνους των 50 εδρών για δεύτερη φορά.

    Ως εκ τούτου, είπε, το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει την πρόταση της κυβέρνησης γιατί εκτιμά ότι έχει σκοπιμότητα.

    Τέλος ερωτηθείς για την διαφοροποίηση του κυρίου Θεοχαρόπουλου δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και καμμία ρωγμή από την απόφαση του κυρίου Θεοχαρόπουλου να διαφοροποιηθεί και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ έγινε Δημοκρατική Συμπαράταξη για να προσελκύσει και άλλα κόμματα και όχι μόνο τη ΔΗΜΑΡ.

    [03] Π. Κουρουμπλής: Το έλλειμμα του μπόνους στον εκλογικό νόμο μπορεί να καλυφθεί από τον λαό

    «Το έλλειμμα του μπόνους στον εκλογικό νόμο μπορεί να καλυφθεί από τον λαό» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής αναφερόμενος στην απλή αναλογική και εξήγησε ότι ο λαός μπορεί να ενισχύσει οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί, εάν θέλει να τον κυβερνήσει.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως οι μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν απέτρεψαν την οικονομική κρίση, ενώ υποστήριξε πως έως τις 20 Ιουλίου είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι 3 ψήφοι που απαιτούνται για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών και να ισχύσει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής από τις ερχόμενες εκλογές.

    Επισήμανε, πάντως, ότι η Αριστερά εδώ και 40 χρόνια μιλά για την απλή αναλογική -αν και συμφώνησε ότι έχει αλλάξει το πολιτικό περιβάλλον καθώς η χώρα έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα- και κάλεσε εμμέσως το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει άποψη καθώς είχε προτείνει την απλή αναλογική με πρόταση νόμου.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση για μεγάλο συνασπισμό (σ.σ. κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ) στην Ελλάδα είπε πως με τα σημερινά δεδομένα «δεν το βλέπει» για να συμπληρώσει πως μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής δημιουργούνται δυνατότητες συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων.

    Για τη συνταγματική αναθεώρηση και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό με αυξημένες αρμοδιότητες τάχθηκε υπέρ και τόνισε πως πρέπει όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και μέσα από διάλογο να υπάρξει συμφωνία για την αναθεώρηση. Απέρριψε τα σενάρια ότι ο πρωθυπουργός σκέπτεται με τις αυξημένες αρμοδιότητες το πολιτικό του μέλλον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ νέος ο Τσίπρας για να σκέπτεται την Προεδρία της Δημοκρατίας».

    Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες τόνισε ότι ο αριθμός των καναλιών δεν σημαίνει και πλουραλισμό απόψεων ενώ υπογράμμισε πως μετά την εξέλιξη της διαδικασίας θα αποδειχθεί ότι ήταν έωλες οι κατηγορίες ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει δικό της σύστημα. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί σε επόμενο χρόνο ο αριθμός των αδειών σε πέντε.

    [04] Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί με το τρίτο πρόγραμμα, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Moody΄s

    Οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί με το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και στηρίζουν τη σταθερή προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου Caa3, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's στην ετήσια πιστωτική ανάλυσή του για την Ελλάδα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. O οίκος σημειώνει ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής που συνδέονται με τους όρους του προγράμματος είναι ακόμα υψηλοί, «υπογραμμίζοντας τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις της χώρας».

    Ο Moody's προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,7% φέτος και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017. Βραχυπρόθεσμα, σημειώνει, πολλά θα εξαρτηθούν από την έγκαιρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονταν σε 5,5 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2016.

    «To αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 και η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας τον Ιούνιο σημαίνουν ότι ο κίνδυνος σεναρίων που συνεπάγονται είτε ένα αδιέξοδο με τους επίσημους πιστωτές και/ή μία βαθύτερη ύφεση λόγω παρατεταμένης αβεβαιότητας, έχει κάπως υποχωρήσει», αναφέρει ο Moody's.

    «Ο οίκος αναμένει ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα κορυφωθεί φέτος στο 182,8% του ΑΕΠ. Αν και το επίπεδο αυτό είναι υψηλό, η διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και των απαιτήσεων για την εξυπηρέτησή του παραμένουν ευνοϊκές», σημειώνεται στην έκθεση.

    [05] Έφοδος της Ασφάλειας στα Εξάρχεια για τη μαφία των ναρκωτικών

    Οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά της «μαφίας»των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέραςη Ελληνική Αστυνομία, με έρευνες σε σπίτια, καφενεία και άλλους χώρους.

    Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων συνελήφθησαν 12 άτομα και συγκεκριμένα 10 Αλβανοί υπήκοοι και ένα ζευγάρι Ελλήνων, ενώ κατασχέθηκαν περίπου 3.600 μικροσυσκευασίες με ακατέργαστη κάναβη, συνολικού βάρους πάνω από 16 κιλά, κοκαΐνη και άλλες ουσίες.

    Την επιχείρηση σχεδίασε και συντόνισε η Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής, αλλά συμμετείχαν και ομάδες της ΕΚΑΜ και άλλες υπηρεσίες.

    Σημειώνεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την ανάληψη ευθύνης για την δολοφονία του 36χρονου Αιγύπτιου με ψευδώνυμο Χαμπίμπι, (ο οποίος φέρεται ότι ήταν άνθρωπος των εμπόρων ναρκωτικών), από τις «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων», που εμφανίζονται ως «φρουροί και τιμωροί».

    Ωστόσο, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, η αστυνομική επιχείρηση είχε σχεδιαστεί από καιρό από την Δίωξη Ναρκωτικών, είχαν γίνει παρακολουθήσεις μέσα στα Εξάρχεια και είχαν εντοπιστεί χώροι και κρυψώνες της μαφίας.

    Ο ίδιος αξιωματικός κάνει λόγο για σημαντική επιτυχία, καθώς εξαρθρώθηκε μια εγκληματική οργάνωση που δρα στην περιοχή των Εξαρχείων τα τελευταία περίπου 10 χρόνια και είχε γίνει φόβητρο της περιοχής, ενώ έχουν υπάρξει και άλλες συγκρούσεις με ομάδες αναρχικών.

    Αυτό που επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι η πρώτη τέτοια επιχείρηση που γίνεται στα Εξάρχεια μετά από δεκαετίες, ενώ όλα εξελίχτηκαν, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

    Για την υπόθεση και την απόλυτα επιτυχημένη έκβαση της αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκας στη Βουλή .

    Αύριο αναμένονται λεπτομερείς ανακοινώσεις από την Ασφάλεια Αττικής, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα και η προανάκριση.

    [06] Χωρίς τρένα και προαστιακό σήμερα - Στάσεις εργασίας έως και την Πέμπτη

    Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα τα τρένα σε όλο τον σιδηροδρομικό άξονα, καθώς και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ενώ δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο και αντίστροφα, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

    Η ΠΟΣ, με ανακοίνωσή της, αντιδρά στην «επιβαλλόμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνολικά στον Σιδηρόδρομο και ιδιαίτερα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά τη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσαν οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι («TRENITALIA») και στη μη υπογραφή ΣΣΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών αύριο στις 9:00.

    Σημειώνεται πως τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης» και «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ», αποφάσισαν από κοινού την συνέχιση των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, ενώ για τα εμπορευματικά τρένα αποφάσισαν να μείνουν ακινητοποιημένα μέχρι και την Κυριακή 17 Ιουλίου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συγκεκριμένων σωματείων εργαζομένων, είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή.

    [07] Συνελήφθη στη Λέσβο Μαροκινός μετανάστης, για τον τραυματισμό ομοεθνή του

    Ένας 27χρονος Μαροκινός μετανάστης που επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε 24χρονο ομοεθνή του, επίσης μετανάστη, συνελήφθη χθες στο χοτ σποτ της Μόριας.Σκοπός του 27χρονου -σύμφωνα με τη σχηματισθείσα σε βάρος του, κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απόπειρα ληστείας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων- ήταν να πάρει από τον 24χρονο τα λίγα χρήματα που είχε.

    Το τελευταίο 48ωρο πληθαίνουν σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου οι συλλήψεις μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να φύγουν με προορισμό την ηπειρωτική Ελλάδα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία και προμηθεύονται προφανώς από κυκλώματα διακίνησης τέτοιων εγγράφων που λειτουργεί στα νησιά.

    [08] Την Πέμπτη η δίκη δύο ανδρών για την πυρκαγιά στη Σάμο

    Την Πέμπτη το μεσημέρι θα δικαστούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σάμου οι δύο άνδρες 46 και 23 ετών που φέρονται ότι προκάλεσαν την πυρκαγιά της περασμένης Παρασκευής (8 Ιουλίου) που έκαψε μεγάλο μέρος δασικής έκτασης στο νησί.

    Οι δυο άνδρες κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια.

    [09] Τουλάχιστον εννέα νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στο Ιράκ

    Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν καιάλλοι 32 τραυματίστηκαν σήμερα, όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχθηκε σε προάστιο στα βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά και ιατρικές πηγές.

    Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη του αυτοκινήτου στη Ρασιντίγια, ενώ συνήθως το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποιεί επιθέσεις αυτού του τύπου τόσο στην πρωτεύουσα του Ιράκ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Οι αρχές στη Βαγδάτη έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής από την 3η Ιουλίου, όπου εκδηλώθηκε τρομοκρατική επίθεση, με συνέπεια το θάνατο 292 ανθρώπων, στην πιο αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στο Ιράκ, από την πτώση του Σαντάμ Χουσείν, πριν από 13 χρόνια..

    [10] Αυστραλία: Καταδικάστηκε 43χρονος για στρατολόγηση νέων μελών του ISIS

    Δικαστήριο της Αυστραλίας καταδίκασε σήμερα τον Χαμντί Αλ Κουντσί που κατάγεται από το Σίδνεϊ για τη στρατολόγηση έξι νέων, προκειμένου να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να πολεμήσουν στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα στη Συρία.

    Ο 42χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το δικαστήριο για το ρόλο που είχε στη στρατολόγηση των νέων μελών, το 2013.

    Σύμφωνα με το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που ψηφίστηκε το 2014, οι Αυστραλοί πολίτες είναι αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης άνω των 10 ετών, εάν αποδεχτεί ότι ταξίδεψαν στο εξωτερικό και σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται το Ισλαμικό Κράτος, όπως η πόλη Ράκκα στη Συρία.

    [11] Ημερίδα για την αναπτυξιακή πολιτική των ΟΤΑ

    Η ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας είναι πλέον γεγονός, μετά τη δρομολόγηση των σχετικών μεταρρυθμίσεων από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δήλωσε ο υφυπουργός, Γιάννης Μπαλάφας, σε ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), ενώ η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έκανε λόγο για αναγκαιότητα «χάρτη άμεσα υλοποιήσιμων μεταρρυθμίσεων του κράτους και του Δημοσίου». Η ημερίδα, με θέμα «Οργάνωση Υπηρεσιών και Αναπτυξιακή Πολιτική των ΟΤΑ», διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ).

    Ο κ. Μπαλάφας, αναφερόμενος στο νόμο που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε ότι συνιστά «μεγάλη τομή στη Δημόσια Διοίκηση», σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας χρήζει πολλών και μεγάλων αλλαγών και ότι μια αντίστοιχη καινοτομία σχεδιάζεται αυτήν την περίοδο από το ΥΠΕΣ στα επίπεδα των δήμων και των Περιφερειών». Ο ίδιος συνόψισε τη μεταρρύθμιση στα εξής έξη σημεία:

    -Η η μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά να αφορά συνολικά στην Δημόσια Διοίκηση με στρατηγικό στόχο ένα κράτος επιτελικό

    -Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου η νέα μεταρρύθμιση θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα οδικό χάρτη δημοσιονομικής αποκέντρωσης

    -Η αλλαγή θα πρέπει να περιλαμβάνει την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου συγκρότησης και λειτουργίας της αυτοδιοίκησης

    - Απλοποίηση και αποτελεσματικότητα του ελέγχου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προσπάθεια απλοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών και του συστήματος εποπτείας, και τη συγκρότηση ενός εσωτερικού ελεγκτικού μηχανισμού, μέσα από την ενίσχυση των λειτουργιών διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου.

    - Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών και του πολιτικού προσωπικού της αυτοδιοίκησης

    -Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η πρόταση είναι να επιδιώξει η νέα μεταρρύθμιση την ουσιαστική βελτίωση αυτών των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας, καθώς σχετίζεται με το κρίσιμο θέμα της λειτουργίας και της αναπτυξιακής προοπτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρατήρησε ότι πρόκειται για «δύο ζητήματα που έχουν μια κοινή συνισταμένη: την άμεση υλοποίηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που βάζουν τις βάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, διασφαλίζουν, δηλαδή, το δημόσιο συμφέρον». «Δημιουργούν τις βέλτιστες προϋποθέσεις για ένα υγιές αναπτυξιακό πρότυπο, απαλλαγμένο από τις κακοδαιμονίες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος», σημείωσε και υπογράμμισε την αναγκαιότητα για άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων του κράτους και του Δημοσίου. Η κ. Δούρου, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες καθυστέρησης ή αναβολής για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», σημειώνοντας ότι στην Περιφέρεια Αττικής «δρομολογήσαμε από την πρώτη στιγμή την αλλαγή του προτύπου άσκησης Διοίκησης». Τέλος, αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η Περιφέρεια με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την εκπαίδευση των εργαζομένων της Περιφέρειας «μέσω στοχευμένων, για πρώτη φορά, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών».

    Στην ημερίδα χαιρετισμούς απηύθυναν η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κωνσταντίνος Πουλάκης, ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, μέλος Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΔΔΑ, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 July 2016 - 6:32:27 UTC