Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Καλαφάτης: Καιροσκοπική η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο εκλογικό νόμο
  • [02] Ευ. Τσακαλώτος: Κατά των κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή
  • [03] Ν. Τόσκας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: 30 χρόνια είχε να γίνει τέτοια επιχείρηση στα Εξάρχεια
  • [04] Χωρίς τρένα και προαστιακό σήμερα - Στάσεις εργασίας έως και την Πέμπτη
  • [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα τρένα και στον προαστιακό σιδηρόδρομο
  • [06] Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μαρωνίτης
  • [07] Συνάντηση Κατρούγκαλου - κοινωνικών εταίρων

  • [01] Στ. Καλαφάτης: Καιροσκοπική η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο εκλογικό νόμο

    Καιροσκοπική χαρακτηρίζει την αντίληψη και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο βουλευτής ΝΔ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα το ισχύον εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής αποτελεί την ασφαλέστερη λύση.

    «Ο δρόμος για την πιο ασφαλή λύση για την επόμενη μέρα, ιδιαίτερα για την Ελλάδα σ'αυτή την περίοδο που περνάμε είναι η διατήρηση του status quo», είπε ο κ. Καλαφάτης μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση». Ο ίδιος κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπεριφέρεται καιροσκοπικά και ότι συζητά ακόμα και την κατάργηση του ποσοστού 3%, προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από τη Βουλή.

    Στο ερώτημα ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις συνέπειες από την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το γεγονός ότι δεν θα μπορεί να σχηματίζει κυβέρνηση το πρώτο κόμμα. Εκτίμησε δε ότι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής θα υπάρξει κίνδυνος πολιτικής αστάθειας και «ιταλοποίησης» της χώρας.

    Στο μεταξύ, στο ερώτημα αν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης με την κυβέρνηση σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, ο κ. Καλαφάτης είπε ότι «αυτό που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνάδει με το χαρακτήρα ενός κόμματος που θέλει να τρέξει τη χώρα μπροστά», και κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για «διχαστική ρητορική» και για «εμμονές και ιδεοληψίες».

    [02] Ευ. Τσακαλώτος: Κατά των κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή

    Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο του Eurogroup της Δευτέρας.

    Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μια «προκαταρκτική εκτίμηση» της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 - 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη 0,2 - 0,5% του ΑΕΠ.

    «Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων κάλεσε την Τερέζα Μέι, που θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της ευρωζώνης ούτε του ESM.

    Εξάλλου, σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, λόγω των υπερβολικών ελλειμμάτων τους, οι 19 είχαν μια σύντομη συζήτηση επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο αυριανό Ecofin αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».

    Ο Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις δύο χώρες αυτές, οι οποίες μάλιστα βγαίνουν από μια «τρομερή» κρίση.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Γάλλος επίτροπος άφησαν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε να καταλήξουν σ'ένα «σοφό αποτέλεσμα» με συνοπτικές διαδικασίες.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως επιθυμεί να μείνει μακριά από «εικασίες», παραπέμποντας στους ισχύοντες κανόνες περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ESM. Όπως ανέφερε, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των «αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών», ενώ σχολίασε πως από τους κανόνες προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμένης κρατικής παρέμβασης. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το bail in είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την τραπεζική ενοποίηση. «Αυτοί που καρπώνονταν τα κέρδη τις καλές ημέρες, θα επωμιστούν τις απώλειες τις άσχημες», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Κυβερνητικες πηγές

    Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, ανέφεραν ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

    Με την άποψη αυτή, συνέκλιναν, στην συνέχεια, η Γαλλία και η Ιταλία, αν και δεν εξέφρασαν ευθεία διαφωνία με την έναρξη της διαδικασίας.

    [03] Ν. Τόσκας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: 30 χρόνια είχε να γίνει τέτοια επιχείρηση στα Εξάρχεια

    «Πολύ επιτυχημένη επιχείρηση»που «ήταν προϊόν σχεδιασμού και συλλογής πληροφοριών αρκετών μηνών» χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τη χθεσινή μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια, με στόχο την εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

    «Ήταν μία επιχείρηση που απ' ό,τι λένε οι αστυνομικοί είχε να γίνει 30 χρόνια στην περιοχή αυτή. Εξαρθρώθηκε αυτή η ομάδα στην οποία συμμετείχαν όχι μικροδιακινητές αλλά απ' ό,τι φαίνεται είναι κάτι σοβαρότερο» δήλωσε ο υπουργός στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση".

    «Ήταν μια επιχείρηση πολύ καλά σχεδιασμένη, πολύ καλά μελετημένη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Έγινε από περίπου 65 αστυνομικούς, δεν έγινε αντιληπτή ως την ολοκλήρωσή της, μέχρι που την ανακοίνωσα εγώ στη Βουλή που είχε ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Γιατί έτσι, χειρουργικά πρέπει να γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις. Όχι όπως παλιά που είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες με τις κάμερες παραδίπλα».

    Το θέμα, υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, είναι να σταματήσει η διακίνηση των ναρκωτικών και «να φοβηθούν αυτοί που κάνουν τόσο κακό και να μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορεί άνετα και τα παιδιά μας να μην διατρέχουν κίνδυνο».

    Σε ό,τι αφορά την περιοχή των Εξαρχείων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι «επί πολλές δεκαετίες, εκεί τα προβλήματα θάβονταν κάτω από το χαλί» και πρόσθεσε: «Ήταν ένας χώρος, όπου οι διάφορες κυβέρνησης έσπρωχναν τα διάφορα ζητήματα, έσπρωχναν την αδιαφορία τους και άφηναν να εξελιχθούν καταστάσεις ανεπίτρεπτες εκεί πέρα».

    Ο κ. Τόσκας επεσήμανε ακόμη πως «δεν έχουν εξαλειφθεί τα προβλήματα στην περιοχή» αλλά, όπως είπε, «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποια ησυχία στην περιοχή».

    Σημείωσε δε πως χρειάζονται και άλλα μέτρα, χρειάζονται και κοινωνικά μέτρα στην περιοχή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν ώστε να αποκατασταθεί κάτι που έπρεπε να αποκατασταθεί εδώ και 30 χρόνια.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Μπλιάτκας

    Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου

    [04] Χωρίς τρένα και προαστιακό σήμερα - Στάσεις εργασίας έως και την Πέμπτη

    Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα τα τρένα σε όλο τον σιδηροδρομικό άξονα, καθώς και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ενώ δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αεροδρόμιο και αντίστροφα, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).Η ΠΟΣ, με ανακοίνωσή της, αντιδρά στην «επιβαλλόμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνολικά στον Σιδηρόδρομο και ιδιαίτερα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά τη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσαν οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι («TRENITALIA») και στη μη υπογραφή ΣΣΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών αύριο στις 9:00.

    Σημειώνεται πως τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης» και «Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ», αποφάσισαν από κοινού την συνέχιση των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, ενώ για τα εμπορευματικά τρένα αποφάσισαν να μείνουν ακινητοποιημένα μέχρι και την Κυριακή 17 Ιουλίου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συγκεκριμένων σωματείων εργαζομένων, είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή.

    Διαβάστε επίσης:Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα τρένα και στον προαστιακό σιδηρόδρομο

    [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα τρένα και στον προαστιακό σιδηρόδρομο

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούνέξω από το υπουργείο Μεταφορών (Παπάγου), οι εργαζόμενοι στα τρένα και στον προαστιακό σιδηρόδρομο, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στη μη υπογραφή συλλογικής συμβασης εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι θα επιχειρήσουν να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

    [06] Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μαρωνίτης

    Έφυγε το πρωί από τη ζωή, σε ηλικία 87 χρόνων, ο φιλόλογος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων Δημήτρης Μαρωνίτης. Την είδηση ανήγγειλε στο διαδίκτυο η κόρη του Εριφύλη.

    Ο Δ.Ν.Μαρωνίτης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη, τέλειωσε το Γυμνάσιο στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστήμιου της πόλης, και συνέχισε σπουδάζοντας Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία της Humboldt-Stiftung συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε πανεπιστήμια της Γερμανίας. Το 1962 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου και δίδαξε Αρχαία Ελληνικά από το 1963 έως το 1968 ως εντεταλμένος υφηγητής, στη Φιλοσοφική Σχολή.

    Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας απολύεται και συλλαμβάνεται για τη δράση του. Μέσα στο κελί, παρέμεινε οχτώ μήνες - από τις αρχές του '73 έως τη γενική αμνήστευση- γράφει σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, όταν βρίσκει μολύβι τη «Μαύρη γαλήνη», που πρωτοδημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Η Συνέχεια», και το 2007, στις εκδόσεις «Το Ροδακιό».

    Στη Φιλοσοφική Σχολή επανέρχεται και παραμένει καθηγητής από το 1975 έως το 1996, ενώ παράλληλα είναι επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αυστρία και τη Γερμανία. Διετέλεσε πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από το 1994 έως το 2001 και συντονιστής του προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση"

    Ο Δημήτρης Μαρωνίτης μετέφρασε την Οδύσσεια και την Ιλιάδα (η Οδύσσεια είναι έργο αγαπησιάρικο, είχε πει. Αντίθετα η Ιλιάδα είναι ακατάδεκτη, δεν δέχεται τα χάδια μας). Έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, ενώ μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για νεοέλληνες ποιητές, κυρίως εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάκη Σινόπουλο και τον Μίλτο Σαχτούρη, αλλά και τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κ.Π.Καβάφη και τον Γιώργο Χειμωνά.

    [07] Συνάντηση Κατρούγκαλου - κοινωνικών εταίρων

    Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους έχει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, για τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά.

    Διαβάστε επίσης:Γ. Κατρούγκαλος: Μόνο για τα τρία συμφωνηθέντα ζητήματα το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 July 2016 - 8:32:28 UTC