Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τ. Κουράκης: Δικαιολογημένα εξοργίζει τον ελληνικό λαό η εμπλοκή στην υπόθεση Siemens
  • [02] Θ. Καράογλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Πρέπει να χυθεί άπλετο φως για τη Siemens
  • [03] Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη μη σωστή χρήση κλιματιστικών
  • [04] Εγκρίθηκε η ανανέωση της θητείας της προέδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Π. Αντωνοπούλου
  • [05] Τέσσερις οι νεκροί πρόσφυγες ανατολικά της Λέσβου
  • [06] Αύξηση 830 ευρώ στον μισθό της Γερμανίδας καγκελαρίου
  • [07] Κον Μπεντίτ στη Welt: H καμπάνια του Βrexit ήταν η πολιτική κλοπή του αιώνα
  • [08] Έκκληση Ομπάμα στον αμερικανικό λαό για συμφιλίωση
  • [09] Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, ανατολικά της Λέσβου - Νεκρό ανασύρθηκε ένα κοριτσάκι
  • [10] Αλλαγή σκυτάλης στη Ντάουνινγκ Στριτ

  • [01] Τ. Κουράκης: Δικαιολογημένα εξοργίζει τον ελληνικό λαό η εμπλοκή στην υπόθεση Siemens

    Η Siemens έχει «λαδώσει» πολιτικούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να ερευνηθούν οι ευθύνες της Ελλάδας, σε επίπεδο δικαιοσύνης και κράτους.

    «Η Siemens είναι μια γερμανική εταιρία η οποία όχι μόνο, απ' ό,τι γνωρίζουμε απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και σε πάρα πολλές άλλες χώρες έχει ?λαδώσει? πολιτικούς έχει συμβάλλει στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και των κοινωνιών», είπε στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» ο κ. Κουράκης με αφορμή το ενδεχόμενο παραγραφής επί μέρους ποινικών αδικημάτων στην υπόθεση.

    «Αυτό που έχει σημασία είναι οι δικές μας ευθύνες, οι ευθύνες της δικαιοσύνης και οι ευθύνες, αν υπάρχουν, ακόμα και σε επίπεδο κρατικό», προσέθεσε και επισήμανε ότι η εμπλοκή που προέκυψε με την επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος «εξοργίζει τελείως δικαιολογημένα τον ελληνικό λαό».

    Ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σκάνδαλο, έκανε λόγο για χρηματισμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, αλλά και στον νυν πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στο ερώτημα αν μπορεί να αποτραπεί η παραγραφή, σχολίασε: «Νομίζω ναι, υπάρχει χρόνος φτάνει να κινηθούν κάποιες διαδικασίες, αλλά μας ενδιαφέρει εξίσου το να αποδοθούν ευθύνες για όλους αυτούς που συνέργησαν, συγκάλυψαν ή έβαλαν το χεράκι τους ώστε να τραβάει αυτή η υπόθεση με σκοπό την τελική παραγραφή».

    Στο μεταξύ αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο είπε αυτό που ανησυχεί τα λεγόμενα «παλιά τζάκια» του πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα είναι ότι με την καθιέρωση του συστήματος απλής αναλογικής θα δημιουργηθούν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί και συμμαχίες, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ότι κόπτονται να στηρίξουν τη ΝΔ, ενώ τέλος αναρωτήθηκε αν προσβλέπουν σε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] Θ. Καράογλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Πρέπει να χυθεί άπλετο φως για τη Siemens

    «Να χυθεί άπλετο φως για τη υπόθεση της Siemens» ζήτησε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.

    Ο πρώην υπουργός της ΝΔ, αφού άσκησε κριτική και στις κυβερνήσεις της ΝΔ λέγοντας ότι ότι το θέμα της Siemens έπρεπε να είχε «τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα» ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και να βρεθεί τρόπος ώστε να ξανανοίξει η υπόθεση και να μην πάει στο αρχείο.

    Για το θέμα του εκλογικού νόμου, ο Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση που να παίρνει γρήγορα αποφάσεις και δεν θα «πέφτει ανά πάσα ώρα και στιγμή».

    «Γι' αυτό λέμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει τώρα ο εκλογικός νόμος» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ έχει «πέσει θύμα» του εκλογικού νόμου Κουτσόγιωργα που με 48% δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Τέλος, ο Θεόδωρος Καράογλου υποστήριξε την άποψη ότι αυτές οι εκλογές πρέπει να γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, «με τον οποίο κέρδισε δύο εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά, και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου να τεθεί μαζί με τα μείζονα θέματα, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    [03] Οι κίνδυνοι για την υγεία από τη μη σωστή χρήση κλιματιστικών

    Με τον υδράργυρο να «χτυπάει» κόκκινο, η δροσιά του κλιματιστικού είναι απόλαυση. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση τους και την μη σωστή συντήρησή τους.

    Όπως αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr/, του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Δημήτρης Βασσάλος, Πνευμονολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός συνεργάτης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) ΤΕΙ Αθήνας, έχει παρατηρηθεί από ιατρικές μελέτες ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, δέρματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό.

    Αύξηση της νοσηρότητα κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, κατέγραψε, ανάλυση στην Καλιφόρνια, με πρώτη αιτία νοσηρότητας την πνευμονία, το άσθμα και την ΧΑΠ, ακολουθούσαν τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Βασσάλο, τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα με τα οικιακά κλιματιστικά είναι: η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί 2 εβδομάδες), η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό, ο πονοκέφαλος, η ψύξη μυών, η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας, η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών, η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού, η ξηροφθαλμία και η επιπεφυκίτιδα.

    Επίσης, από κλιματιστικά σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία την Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων).

    Ο κ. Βασσάλος εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε, ώστε η χρήση των κλιματιστικών να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία μας:

  • Σωστή συντήρηση κλιματιστικών

  • Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα

  • Ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασία 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία)

  • Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς)

  • Όχι απότομες εναλλαγές κρύο -ζεστό και αντίστροφα

    [04] Εγκρίθηκε η ανανέωση της θητείας της προέδρου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Π. Αντωνοπούλου

    Με συντριπτική πλειοψηφία και με 18 ψήφους υπέρ, έναντι ενός κατά και ένα «παρών», εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η ανανέωση της θητείας της Παναγιώτας Αντωνοπούλου στη θέση της προέδρου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.).

    Την υποψηφιότητα της κ. Αντωνοπούλου στήριξαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε παρόν για πολιτικούς όμως και όχι προσωπικούς λόγους, και την Χρυσή Αυγή που καταψήφισε.

    Η κ. Αντωνοπούλου, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, είχε αναλάβει πρόεδρος του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ πριν τρεισήμισι χρόνια, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σήμερα ανανεώθηκε η θητεία της για τρία έτη, μετά από πρόταση του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιου Πετρόπουλου.

    Η κ. Αντωνοπούλου επεσήμανε ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης που θα συγκροτηθεί μέχρι το τέλος του 2017, θα έχει για κάθε ταμείο που θα ενταχθεί σε αυτόν, «αρκετές δύσκολες εξισώσεις οι οποίες θα πρέπει να λυθούν».

    Αναφερόμενη στην προηγούμενη θητείας της σημείωσε ότι προσπάθησε ώστε το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να ανοιχτεί στην Περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι κατάφερε το ταμείο να μείνει όρθιο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τα Μέσα Ενημέρωσης.

    «Καταφέραμε να έχουμε ταμειακά πλεονάσματα, επεξεργαστήκαμε λύσεις που προτείναμε στο υπουργείο Εργασίες και πολλές από τις προτάσεις μας εφαρμόστηκαν», υπογράμμισε η κ. Αντωνοπούλου.

    Τέλος, η κ. Αντωνοπούλου διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος του ΕΤΑΠΜΜΕ και τα 18 ακίνητα που διαθέτει.

    [05] Τέσσερις οι νεκροί πρόσφυγες ανατολικά της Λέσβου

    Σε τέσσερις ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι νεκροί που ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, μετά την ανατροπή λέμβου.

    Πρόκειται για ένα κοριτσάκι, περίπου τεσσάρων ετών, ένα μικρό αγόρι, μια γυναίκα και έναν άνδρα.

    Σύμφωνα με στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης που επιχειρούν στην περιοχή, έχουν διασωθεί τέσσερα άτομα, ενώ κατά δήλωσή τους στη βάρκα, που ξεκίνησε από την περιοχή του Δικελί, επέβαιναν συνολικά 11 άτομα.

    Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επικεντρώνεται στη διάσωση ενός ναυαγού. Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν αυτή τη στιγμή άνεμοι έντασης τεσσάρων Μποφόρ.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, ανατολικά της Λέσβου - Νεκρό ανασύρθηκε ένα κοριτσάκι

    [06] Αύξηση 830 ευρώ στον μισθό της Γερμανίδας καγκελαρίου

    Τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης είχαν παραιτηθεί το 2012 από την αύξηση του μισθού τους. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών τησχεδιάζει τώρα σε δύο φάσεις.

    Η καγκελάριος Μέρκελ και τα μέλη της κυβέρνησής της θα πάρουν αύξηση. Το σχέδιο προβλέπει ότι ο μισθός τους θα αυξηθεί αναδρομικά από τον Μάρτιο κατά 2,2% και κατά 2,35% τον Φεβρουάριο του 2017. Την απόφαση αυτή θα λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά την αυριανή συνεδρίασή της, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Berlinr Kurier.

    Έως το 2012 οι υπουργοί και οι υφυπουργοί είχαν παραιτηθεί από τις προβλεπόμενες αυξήσεις. Τησχετική απόφαση για την αύξηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αυξάνεται έτσι ο μισθός της καγκελαρίου σε δύο φάσεις, κατά 830 ευρώ συνολικά και θα ανέρχεται πλέον σε 18.820 ευρώ τον μήνα. Επίσης, οι υπουργοί (παντρεμένοι χωρίς ανήλικα παιδιά, των οποίων οι σύζυγοι δεν εργάζονται στον δημόσιο τομέα ) θα παίρνουν στο μέλλον μηνιαίως 15.280 ευρώ, δηλαδή 672 ευρώ παραπάνω.

    Από την 1η Ιουλίου αυξήθηκαν επίσης αυτομάτως και οι μισθοί των βουλευτών σε 9.328 ευρώ το μήνα, δηλαδή κατά 245 ευρώ, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία, κατά τις πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί το 2014 από το Κοινοβούλιο.

    [07] Κον Μπεντίτ στη Welt: H καμπάνια του Βrexit ήταν η πολιτική κλοπή του αιώνα

    Δεν μπορούσε καν να φανταστείτο Βrexit ο πράσινος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ,ο οποίος βλέπει τη Μεγάλη Βρετανία να γίνεται Μικρά Βρετανία. Την έξοδό της πάντως από την Ε.Ε.τη θεωρεί ευκαιρία να ξεκαθαριστούν τα πράγματα στην Ευρώπη και προτείνει μια θεμελιώδη αλλαγή στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές.

    «Eάν η Μ. Βρετανία παρέμενε τμήμα τη Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είμασταν ισχυρότεροι. Αλλά η Μ. Βρετανία ουσιαστικά ήταν ανέκαθεν με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από την Ε.Ε. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο, είναι με το ένα έξω και με το άλλο μέσα. Από Μεγάλη Βρετανία θα γίνει Μικρά Βρετανία αν οι Σκωτσέζοι μείνουν στην Ε.Ε. και οι Βορειοϊρλανδοί ενωθούν ενδεχομένως με την Ιρλανδία» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

    Το ηγετικό στέλεχος του Μάη του ΄68 θεωρεί ότι το Brexit είναι μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ενωση: «Δεν πίστεψα ποτέ στο Brexit, δεν μπορούσα να το φανταστώ. Παρ΄όλα αυτά βλέπω τώρα μια ευκαιρία να φροντίσουμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από το αρνητικό να βγάλουμε το θετικό. Κοιτάξτε τις δημοσκοπήσεις στην Δανία και την Σουηδία. Οι υποστηρικτές της Ε.Ε. αυξάνονται. Ιδίως σε μια ευρωσκεπτικιστική χώρα σαν τη Δανία. Είναι σαφές ότι οι πολίτες πήραν το μάθημά τους. Το παιχνίδι με την αποχώρηση είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Εξάλλου και η Μέρκελ βγήκε κερδισμένη. Σίγουρα υπάρχει εδώ κάποια σχέση με το Βrexit».

    Για τα κόμματα και τη στάση τους ως προς το μέλλον της Ευρώπης ο Κον Μπεντίτ είπε «Tά κόμματα πρέπει τώρα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να να επιχειρατολογούν μόνο για την επόμενη μέρα. Πως θα πρέπει δηλαδή να εξελιχθεί η Ευρώπη δεδομένης της παγκοσμιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισορροπίας. Το χειρότερο θα ήταν η αδράνεια. Υπάρχουν δύο δυνατότητες: Μπορεί κανείς να διαχειρισθεί την ακινησία όπως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε ή να επεξεργασθεί μελλοντικά οράματα για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε κοινωνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των νέων, πρέπει να προωθήσουμε την πολιτιστική Ευρώπη, τις ανταλλαγές εντός αυτής. Πρέπει να επιτύχουμε επιτέλους την ομοσπονδία».

    Κάνει μάλιστα και μια συγκεκριμένη πρόταση για την πορεια της Eυρώπης: «Χρειαζόμαστε καταρχάς ένα θετικό όραμα για την Ευρώπη. Η πρότασή μου ειναι η εξής : Να κάνουμε στις επόμενες ευρωεκλογές του 2019 μια πραγματική ευρωπαϊκή αντιπαράθεση. Θα συντασσόμουν υπέρ ενός νέου εκλογικού δικαιώματος σ΄θμφωνα με το οποίο θα εκλεγούν κανονικά οι βουλευτές όπως σήμερα σε κάθε χώρα. Επειδή όμως λόγω του Brexit έχουμε 70 λιγότερους, αυτές τις έδρες να τις κρατήσουμε για μια διευρωπαϊκή λίστα. Φαντάζομαι δηλαδή μια πανευρωπαϊκή περιφέρεια με κόμματα και υποψήφιους από όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης. Οι επικεφαλής αυτής της διευρωπαϊκής λίστας θα είναι ταυτόχρονα και οι υποψήφιοι για την Ευρωπαϊκη Επιτροπή / Κομισιόν».

    Τέλος, ο Κον Μπεντίτ καταφέρεται με σφοδρότητα κατά των νικητώ του Brexit Φάραντζ και Τζόνσον: «Και οι δύο γνώριζαν φυσικά ότι όταν αναλάβουν την εξουσία θα σαρωθούν. Οι Αγγλοι λειτουργούν σαν χαμένοι, οι νικητές κρύβονται στη μαμά τους ελπίζοντας πως θα περάσει η θύελλ, οι δει χαμένοι και οι αναποφάσιστοι πρέπει τώρα να μαζέψουν τα κομμάτια. Η καμπάνια του Βrexit ήταν τόσο πολύ ψευδής, πρόκειται για την πολιτική κλοπή του αιώνα».

    [08] Έκκληση Ομπάμα στον αμερικανικό λαό για συμφιλίωση

    Στέκονταν στη σειρά, κρατώντας τα χέρια ενώ τραγουδούσε μια χορωδία, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, λευκοί και μαύροι, πολιτικοί και αστυνομικοί. Με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους τον νεότερο επικεφαλής, τίμησαν τους πέντε αστυνομικούς του Ντάλας που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, και προέτρεψαν τους Αμερικανούς να σταθούν υπεράνω των φυλετικών διαχωρισμών και να απορρίψουν την απελπισία.

    Η σκηνή ξετυλίχθηκε σε τελετή για να τιμήσει τη μνήμη των αστυνομικών μια εβδομάδα αφότου οι Αμερικανοί συγκλονίστηκαν από εικόνες βίντεο που έδειχναν εξοργισμένα πλήθη να διαμαρτύρονται για τους φόνους από αστυνομικούς μαύρων ανδρών στη Λουιζιάνα και την Μινεσότα και άκουσαν τις κραυγές από την επίθεση του μαύρου ελεύθερου σκοπευτή και πρώην στρατιώτη την Πέμπτη εναντίον της αστυνομίας στο Ντάλας, Τέξας, ο οποίος είχε πει ότι ήθελε να "σκοτώσει λευκούς άντρες".

    "Ανοίγουμε την τηλεόραση ή περιηγούμαστε στο διαδίκτυο, και μπορούμε να δούμε ότι σκληραίνουν οι θέσεις και ότι τραβιώνται κόκκινες γραμμές και ότι οι άνθρωποι οπισθοχωρούν στη γωνιά του ο καθένας", είπε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. "Καταλαβαίνω πώς νιώθουν οι Αμερικανοί. Ωστόσο, Ντάλας, είμαι εδώ για να πώ ότι πρέπει να απορρίψουμε την τόση απελπισία. Είμαι εδώ για να επιμείνω ότι δεν είμαστε όσο χωρισμένοι φαινόμαστε", τόνισε ο Ομπάμα.

    Σε μια αυθόρμητη εκδήλωση ενότητας, ο Ομπάμα και η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, ο πρώην Πρόεδρος Μπους και η σύζυγός του Λόρα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, ο δήμαρχος Μάικ Ρόλινγκς, ο αρχηγός της αστυνομίας Ντέιβιντ Μπράουν και άλλοι στη σκηνή κρατούσαν τα χέρια στο τέλος της τελετής καθώς μια χορωδία τραγουδούσε το παραδοσιακό πατριωτικό τραγούδι "The Battle Hymn of the Republic".

    Ο Ομπάμα αναζήτησε μια προσεκτική ισορροπία, αποτίνοντας φόρο τιμής στους φονευμένους αστυνομικούς και δείχνοντας σεβασμό για την αστυνομία ενώ αναγνώρισε συγχρόνως και τους προβληματισμούς εκείνων που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία.

    Τόνισε ότι η επίθεση στο Ντάλας διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας για τις φυλετικές διακρίσεις από την αστυνομία η οποία διαμαρτυρία ακολούθησε τον φόνο μαύρων ανδρών από την αστυνομία στην Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα και έξω από το Σέιντ Πολ της Μινεσότα. Οι αλυσιδωτοί φόνοι μαύρων από την αστυνομία τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναζωπυρώσει τις πιό έντονες διαφωνίες για τη σχέση φυλής και δικαιοσύνης που έχει δει η Αμερική εδώ και δεκαετίες.

    "Αμερική, ξέρουμε ότι παραμένει μεροληψία. Το ξέρουμε", τόνισε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στο ακροατήριο εκατοντάδων, όπου υπήρχαν και πολλοί ένστολοι αστυνομικοί και αστυνομικίνες, στο Συμφωνικό Κέντρο Morton H. Meyerson. "Κανένας μας δεν είναι εντελώς αθώος. Κανένας θεσμός δεν είναι εντελώς άμοιρος ευθυνών. Και αυτο συμπεριλαμβάνει και τα αστυνομικά μας τμήματα", είπε ο Ομπάμα.

    Ο Ομπάμα αναφέρθηκε έμμεσα στην κίνηση διαμαρτυρίας "Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε" που δραστηριοποίηθηκε μετά από την μακριά σειρά φονικών από αστυνομικούς, την οποία κίνηση πολλοί θεωρούν ενάντια στην αστυνομία. Είπε ότι ακόμα και εκείνοι που απεχθάνονται τη φράση "Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε" θα πρέπει να αναγνωρίσουν τον πόνο που νιώθει η οικογένεια του Άλτον Στέρλινγκ, του 37χρονου μαύρου που σκοτώθηκε από πυρά των αστυνομικών την περασμένη εβδομάδα στην Μπατόν Ρουζ από αστυνομικούς που είπαν ότι νόμιζαν πως πήγαινε να βγάλει όπλο.

    Ο Ομπάμα επαίνεσε την αστυνομία στο Ντάλας και στη χώρα γενικά. "Όταν κάποιος, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις τους, θεωρεί ότι όλοι οι αστυνομικοί διαχωρίζουν τους ανθρώπους λόγω χρώματος ή πεποιθήσεων, υπονομεύουμε εκείνους τους αστυνομικούς στους οποίους βασιζόμαστε για την ασφάλειά μας", προειδοποίησε ο Ομπάμα. "Και όσον αφορά εκείνους που χρησιμοποιούν λόγια για να προτείνουν να βληθούν οι αστυνομικοί, ακόμα και αν δεν προχωρήσουν σε πράξη οι ίδιοι, τότε όχι μόνο καθιστούν τη δουλειά των αστυνομικών ακόμα πιό επικίνδυνη, αλλά υποσκάπτουν και την ίδια τη δικαιοσύνη την οποία ισχυρίζονται ότι προωθούν", πρόσθεσε.

    Ο πρώην Πρόεδρος Μπους απευθύνθηκε επίσης στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, όπου πέντε καρέκλες είχαν κρατηθεί κενές, με διπλωμένες αμερικανικές σημαίες, για να τιμήσουν τους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν. Και ο Μπους προσπάθησε επίσης να δώσει ένα μήνυμα ενότητας στις δηλώσεις του. "Μερικές φορές φαίνεται ότι οι δυνάμεις που μας διχάζουν είναι ισχυρότερες από τις δυνάμεις που μας ενώνουν. Η διαφωνία μεταμορφώνεται πολύ εύκολα σε εχθρότητα", είπε ο Μπους, προσθέτοντας, "Δεν θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στη θλίψη, ούτε θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στο φόβο. Θέλουμε μια ενότητα βασισμένη στην ελπίδα, τη συμπάθεια και τους ανώτερους σκοπούς".

    Οι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν στο Ντάλας ήταν ο Μάικ Σμιθ (55 ετών), ο Λόρν Άρενς (48), ο Μάικλ Κρολ (40), ο Μπρεντ Τόμσον (43), και ο Πάτρικ Ζαμαρίπα (32).

    Ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών στο Ντάλας ήταν ο υψηλότερος αριθμός θανάτων αστυνομικών μέσα σε μία μέρα στις ΗΠΑ, από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001. Επιπλέον, εννιά αστυνομικοί και δύο πολίτες τραυματίστηκαν στο ίδιο γεγονός.

    'Εξω από την αίθουσα, η Σαρίς Ουίλιαμς, 41, η οποία οδήγησε 155 χιλιόμετρα από το Ουέικο, περίμενε με την ελπίδα να δει τον Ομπάμα έστω και φευγαλέα.

    "Αισθάνομαι ένα βάρος στην καρδιά μου. Κουράστηκα να βλέπω τους αδερφούς μου και τις αδερφές μου να σκοτώνονται, αλλά (ούτε) και στην αστυνομία αξίζει αυτό", είπε η Ουίλιαμς, που είναι μαύρη. "Προσεύχομαι ότι η παρουσία του Ομπάμα εδώ θα μας φέρει κάποιου είδους γαλήνη", πρόσθεσε.

    Ο αξιωματικός Ουόρεν Άσμους, ένας αστυνομικός με εμπειρία 35 χρόνων στο γραφείο του σερίφη του Λος Άντζελες, όπου εργάζεται ακόμα, είπε ότι ήρθε ειδικά για την τελετή.

    "Είμαι ευγνώμων για πολλά από αυτά που είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα εκεί μέσα", τόνισε ο Άσμους, 57 ετών. "Χρειάζεται να καταλάβω τί περνάει η κοινότητα των μαύρων όπως ακριβώς και εκείνοι χρειάζεται να καταλάβουν τι περνάει η κοινότητα των αστυνομικών", είπε.

    Κατά την πτήση του στο Ντάλας, ο Ομπάμα μετέφερε τα συλληπητήριά του τηλεφωνικά στις οικογένειες του Στέρλινγκ και του Φιλάντο Καστίλε, του 32χρονου οδηγού που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το Σέιντ Πολ αφού τον είχε σταματήσει αστυνομικός.

    [09] Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών, ανατολικά της Λέσβου - Νεκρό ανασύρθηκε ένα κοριτσάκι

    Μάχη να σωθούν ναυαγοί, των οποίων ο αριθμός είναι άγνωστος μέχρι στιγμής, δίνουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος, μετά τον εντοπισμό πλαστικής βάρκας, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, με την οποία μεταφέρονταν στο νησί μετανάστες και πρόσφυγες. Η βάρκα είχε ανατραπεί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περισυλλογής.

    Σημειώνεται ότι από το πρωί έχουν εντοπισθεί μέσα στη θάλασσα άλλες δυο πλαστικές βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες. Περίπου 90 άτομα έχουν διασωθεί και μεταφέρθηκαν στην ακτή.

    Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως ένα κοριτσάκι, περίπου 6 ετών, ανασύρθηκε νεκρό από τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου, μετά την ανατροπή λέμβου τις πρωινές ώρες.

    [10] Αλλαγή σκυτάλης στη Ντάουνινγκ Στριτ

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδίδει σήμερα την πρωθυπουργία της Βρετανίας στην Τερέζα Μέι, ενώ προηγούμενα θααπαντήσει για τελευταία φορά ερωτήσεις στο κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου και θα παραδώσει επίσημα την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ.

    «Καθώς αποχωρώ σήμερα, ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα δουν ισχυρότερη τη χώρα. Ήταν προνόμιο να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ»δήλωσε ο Κάμερον στην εφημερίδα Daily Telegraph.

    Μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων της, η Τερέζα Μέι αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των μελών της κυβέρνησής της, μεταδίδει το BBC.

    Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας ξεκαθάρισε τις προθέσεις της, έναντι της ΕΕ, δηλώνοντας ήδη ότι: «η ψήφος για την αποχώρηση από την ΕΕ, σημαίνει αποχώρηση από την ΕΕ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 July 2016 - 8:32:33 UTC