Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τη νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Διαχρονική η προσφορά των Σωμάτων Ασφαλείας στην ελληνική κοινωνία
  • [03] «Δεν είχαν ετοιμάσει κανένα Plan B οι Αλ. Τσίπρας και Γ. Βαρουφάκης», λέει ο Π. Λαφαζάνης
  • [04] Δημοκρατική Συμπαράταξη: Κυβερνητική αδράνεια και αλληλομετάθεση ευθύνων για συγκάλυψη της δίκης της Siemens
  • [05] Το τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο Νίκο Μεγαδούκα
  • [06] Πυρκαγιές στον Μαραθώνα και στο Μαρμάρι
  • [07] Ν. Κοτζιάς : Η Ελλάδα συμβάλλει στον διάλογο και τη συνεργασία Ευρώπης-Ασίας
  • [08] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της «Μαρινόπουλος ΑΕ»
  • [09] Έκλεισαν, μέχρι νεωτέρας, οι διπλωματικές αποστολές της Γαλλίας στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη
  • [10] Ολάντ, Μέρκελ και Ρέντσι θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα επακόλουθα του Brexit
  • [11] Παρουσίαση του προγράμματος PRODEX του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος
  • [12] Δωρεάν σύστημα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και υποβοήθησης αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία
  • [13] ΚΚΕ:«Τεράστιες οι ευθύνες» όλων των κυβερνήσεων για την Siemens
  • [14] Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση αναγορεύει τη Χρυσή Αυγή σε ρυθμιστικό παράγοντα
  • [15] Π. Κουρουμπλής: Με την απλή αναλογική, συμμετέχουν περισσότεροι στη διαχείριση της εξουσίας
  • [16] Aστάθεια στην αγορά των δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως το 2016
  • [17] Από 30 ετών αποταμιεύουν οι εργαζόμενοι για την περίοδο συνταξιοδότησης

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τη νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

    Συνάντηση με τη νέα πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη μία μετά το μεσημέρι. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τη νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι συναντήσεις αυτές έγιναν με την ευκαιρία της πρόσφατης ανάληψης καθηκόντων από τις δύο ανώτατες δικαστικές λειτουργούς.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Διαχρονική η προσφορά των Σωμάτων Ασφαλείας στην ελληνική κοινωνία

    Στη διαχρονική προσφορά των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας στην ελληνική κοινωνία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τους προέδρους των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας.

    «Είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθώ από τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας για την κατάσταση και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, υπό αντίξοες, πολλές φορές, συνθήκες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

    «Συζητήσαμε σειρά θεσμικών ζητημάτων, που αφορούν την ομαλή λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και τα οποία έχουν διατυπωθεί αρμοδίως και στην Κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει τις κατάλληλες λύσεις, με αποτέλεσμα αυτό να έχει σοβαρή επίπτωση στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

    Η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει τη διαχρονική προσφορά των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για να επιτελούν με επιτυχία την αποστολή τους. Χωρίς δογματισμούς και ιδεολογικές αγκυλώσεις».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί όπως υποστήριξε «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της δεν φτωχοποιεί μόνο τους Έλληνες πολίτες, αλλά έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στις συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν στη χώρα».

    [03] «Δεν είχαν ετοιμάσει κανένα Plan B οι Αλ. Τσίπρας και Γ. Βαρουφάκης», λέει ο Π. Λαφαζάνης

    Ότι δεν υπήρχε κανένα Plan B από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Liberal», σχολιάζοντας τα περί «σχεδίου Βαρουφάκη-Γκαλμπρέιθ».

    «Εδώ δεν υπήρχε σχέδιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είχαμε ένα ξεχείλωμα των διαπραγματεύσεων το οποίο είχε πάρα πολύ δυσμενείς και αρνητικές παρενέργειες για τη χώρα», τόνισε ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος εκτίμησε ότι η «Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς προς το Grexit». Στη συνέντευξή του ο κ. Λαφαζάνης επίσης υπογράμμισε ότι επί της ουσίας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους» και ότι «μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού».

    Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε και τα εξής, μεταξύ άλλων: «Ο κ. Βαρουφάκης είναι θιασώτης του ευρώ. Είναι προσηλωμένος στο ευρώ. Έκανε εκστρατεία από την Ελλάδα, αφού την ?έσωσε? από το Grexit, να σώσει και τη Βρετανία από το Brexit. Είχε παρουσία έντονη στη Βρετανία [?] Ο Γιάνης Βαρουφάκης το τελευταίο πράγμα που μπορούσε να διανοηθεί είναι να κάνει ένα σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε ο γραμματέας της ΛΑΕ.

    Ο Π. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στη δική του θέση, τόνισε ότι επέμενε να υπάρχει σχέδιο για τις διαπραγματεύσεις. «Έλεγα συνεχώς ότι αυτή η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ισοδυναμεί με ένα αδιέξοδο διαπραγματευτικό τουρισμό του οικονομικού επιτελείου και ξεσηκωνόταν θύελλα αντιδράσεων στις συνεδριάσεις», προσέθεσε.

    Υπογράμμισε επίσης ότι «από την πρώτη στιγμή» έθετε την ανάγκη να μπει στο τραπέζι ένα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη «ως βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη χώρα».

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε πως «στο Grexit θα πάμε ανεξαρτήτως της βούλησης της Ελλάδας και της πολιτικής της τάξης [?] Το δυστύχημα ωστόσο είναι ότι πάμε σε ασύντακτη έξοδο από την ευρωζώνη και σε ασύντακτη χρεοκοπία αφού πρώτα θα έχουμε καταληστευτεί ως χώρα και εξαθλιωθεί ως λαός. Πρέπει να προλάβουμε και να μην πάμε σε έξοδο υπό τέτοιες φρικτές καταστάσεις, παρά να κάνουμε τώρα την επιλογή, με σχέδιο, οργάνωση, και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα χειριστεί το δίδυμο πρόβλημα του χρέους, δημόσιο και ιδιωτικό». Θα απαιτηθεί, όπως εξήγησε «έξοδος από την ευρωζώνη, μαζί με διαγραφή δημοσίου χρέους, σεισάχθεια για τα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά αδύνατων, και εθνικοποίηση των τραπεζών με ένα πακέτο αναπτυξιακών μέτρων που θα βάλουν την Ελλάδα σε άλλη τροχιά».

    [04] Δημοκρατική Συμπαράταξη: Κυβερνητική αδράνεια και αλληλομετάθεση ευθύνων για συγκάλυψη της δίκης της Siemens

    Κυβερνητική αδράνεια στην υπόθεση του σκανδάλου Siemens καταλογίζει εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο βουλευτής, Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε, ότι, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να επιδίδονται στο παιγνίδι της αλληλομετάθεσης ευθυνών, αλλά και πως επιχειρούν να εμπλέξουν τη Δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της δικής τους ολιγωρίας.

    Ζήτησε τέλος, να ενημερωθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, για τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτού του φιάσκου, όπως είπε, και τις συνέπειές του στην εξέλιξη της υπόθεσης Siemens.

    [05] Το τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο Νίκο Μεγαδούκα

    Όλοι ήταν εκεί, στο Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στην Ζάκυνθο, για να αποχαιρετήσουν τον δημοσιογράφο Νίκο Μεγαδούκα, ο οποίος στα πενήντα οχτώ του χρόνια, τόσο ξαφνικά, έφυγε από την ζωή προκαλώντας πόνο σε συγγενείς και φίλους και κάνοντας ακόμα φτωχότερη την οικογένεια του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων αλλά και όλου του δημοσιογραφικού κόσμου.

    Το τελευταίο αντίο στο Νίκο, ο οποίος προδόθηκε από την καρδιά του, είπαν η σύντροφός του Αννέτα Καββαδία, η κόρη του Λουκία, η αδερφή του Μαίρη, συγγενείς, φίλοι, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός ΑθλητισμούΣταύρος Κοντονής, συνάδελφοι δημοσιογράφοι που ήρθαν από την Αθήνα και συμμαθητές από την Ζάκυνθο.

    Εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων, αποχαιρέτισε τον Νίκο ο πρόεδρος του Πρακτορείου Μιχάλης Ψύλος, ο οποίος στον επικήδειο λόγο του εξήρε το ήθος και την εργατικότητα του Νίκου Μεγαδούκα .

    «Αλήθεια πως είναι να αποχαιρετάς έναν φίλο, έναν συνάδελφο με τον οποίο ως χθες συζητούσες, σχεδίαζες, οραματιζόσουν μαζί ;

    Δεν χρειαζόταν να φύγεις για να έρθει ο έπαινος, η αναγνώριση. Τα είχες όλα αυτά εν ζωή Μεγαδούκα. Έφυγες όμως την ώρα που όλοι σε χρειαζόμασταν.

    Καλό σου ταξίδι, ακριβέ μου φίλε!

    Χαιρετισμούς στον Ανδρέα τον Χριστοδουλίδη, σε όλη την παρέα του ΑΠΕ που άρχισε εδώ και λίγα χρόνια να παίρνει αναίτια ο θάνατος», ανέφερε ο Μ.Ψύλος.

    Μετά το πέρας της Εξόδιου Ακολουθίας όλοι, συνόδευσαν την σορό του Νίκου Μεγαδούκα στην τελευταία κατοικία στο Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου, όπου και κηδεύτηκε μέσα σε κλίμα οδύνης.

    [06] Πυρκαγιές στον Μαραθώνα και στο Μαρμάρι

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 11.45 στον Μαραθώνα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμα πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Μαρμάρι Ευβοίας.

    Η πυρκαγιά στον Μαραθώνα εκδηλώθηκε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, μεταξύ της λίμνης και του χωριού και αντιμετωπίστηκε άμεσα, από δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και 50 πυροσβέστες με 24 οχήματα, καθώς και 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

    Η πυρκαγιά στην Εύβοια είναι σε εξέλιξη πάνω από το Μαρμάρι, ενώ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική καίει χαμηλή βλάστηση και δένδρα, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος έξι αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, καθώς και 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

    [07] Ν. Κοτζιάς : Η Ελλάδα συμβάλλει στον διάλογο και τη συνεργασία Ευρώπης-Ασίας

    Μετά τη συμμετοχή του στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (8-9 Ιουλίου), ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αναχώρησε σήμερα για τη Μογγολία, προκειμένου να συμμετάσχει στην 11η Σύνοδο Κορυφής της «Συνάντησης Ασίας-Ευρώπης» (Asia - Europe Meeting, ASEM), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της χώρας, Ουλάν Μπατόρ.

    Ο κ. Κοτζιάς θα βρεθεί και πάλι, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα δεκαήμερο, στην Ασία, σε ένδειξη της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει η Αθήνα σε έναν γεωπολιτικό χώρο με τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

    Το ASEM αποτελεί την κορυφαία διαδικασία διαλόγου και συνεργασίας ασιατικών και ευρωπαϊκών χωρών. Μια ματιά στη σύνθεση της ασιατικής ομάδας αρκεί για να καταλάβει οποιοσδήποτε το ενδιαφέρον της Αθήνας για το συγκεκριμένο forum: Στο ASEM συμμετέχουν τα 10 κράτη-μέλη της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας-ASEAN (δηλαδή η Καμπότζη, το Λάος, η Μυανμάρ, η Ταϋλάνδη, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ) καθώς και η Κίνα, η Μογγολία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ρωσία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Πέρα από χώρες-οικονομικές υπερδυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, η ασιατική ομάδα αποτελείται από πλειάδα ταχύτατα ανερχόμενων οικονομικά και πολιτικά χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα επιδιώκει πλήρη αναθέρμανση και εντατικοποίηση σχέσεων. Τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τη Νορβηγία και την Ελβετία συνθέτουν την ευρωπαϊκή ομάδα.

    H επικείμενη 11η Σύνοδος Κορυφής του ASEM αποκτά ιδιαίτερο βάρος και επετειακό χαρακτήρα, δεδομένου ότι η σύγκλησή της συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 20 ετών της λειτουργίας του. Η εκπροσώπηση σχεδόν όλων των χωρών της ασιατικής ομάδας θα είναι στο ανώτατο επίπεδο, αφού πρόκειται για συνάντηση κορυφής. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα κυριαρχήσει η αποτίμηση της 20ετούς πορείας του ASEM, καθώς και η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της «συνδεσιμότητας» (connectivity) Ευρώπης-Ασίας στο άμεσο μέλλον.

    [08] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της «Μαρινόπουλος ΑΕ»

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Εργασίας ιδιωτικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος ΑΕ», στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας, από τις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι, στα καταστήματα και τις αποθήκες της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι ζητούν ενημέρωση για τις εξελίξεις και διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, καθώς και την έγκαιρη καταβολή όλων των μισθών.

    Σύμφωνα με τον Άχμετ Μουσταφά, εργαζόμενο στη «Μαρινόπουλος», μέλος της διοίκησης του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου Μαρινόπουλος, οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους και ζητούν την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας του Ιουνίου και ολόκληρου του επιδόματος αδείας. Οι εργαζόμενοι, εντός της ημέρας, αναμένεται να συνεδριάσουν, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μουσταφά χαρακτήρισε την κατάσταση ως τραγική. «Οι εργαζόμενοι είμαστε στην ανασφάλεια και απλήρωτοι για τον Ιούνιο και το επίδομα έχει μπει σε δόσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Πάρα πολλοί συνάδελφοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τις βασικές τους ανάγκες, αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μία δυσκολία. Εμείς διεκδικούμε και από την κυβέρνηση και από την εταιρεία να μας δώσει μία σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους. Τα καταστήματα, ακόμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου, παραμένουν άδεια από εμπορεύματα. Αυτό προκαλεί άγχος στους εργαζόμενους, με την έννοια ότι η εξυγίανση δεν προχωράει. Στα καταστήματα δεν μπαίνουν καταναλωτές να ψωνίσουν. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να καλύψουν τρύπες. Δεν σταματάμε εδώ, μέχρι να διεκδικήσουμε στο ακέραιο το μισθό μας και το επίδομα αδείας, καθώς και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας».

    [09] Έκλεισαν, μέχρι νεωτέρας, οι διπλωματικές αποστολές της Γαλλίας στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη

    Οι γαλλικές διπλωματικές αποστολές στις τρεις κυριότερες πόλεις της Τουρκίας έκλεισαν μέχρι νεωτέρας ενώ ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της Γαλλίας, που γιορτάζεται στις 14 Ιουλίου, για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία στην Άγκυρα.

    Το γενικό προξενείο της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη επρόκειτο να πραγματοποιήσει δεξίωση απόψε για την εθνική εορτή, ενώ οι γαλλικές αποστολές στην Άγκυρα και στη Σμύρνη είχαν προγραμματίσει εκδηλώσεις για αύριο Πέμπτη.

    "Για λόγους ασφαλείας, οι δεξιώσεις της 14ης Ιουλίου που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη ακυρώνονται", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία, προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει τις τουρκικές αρχές για την απόφαση και βρίσκεται σε στενή επαφή μαζί τους.

    "Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Άγκυρα, καθώς και το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη θα είναι κλειστά από τις 13:00 της Τετάρτης 13ης Ιουλίου και μέχρι νεωτέρας", ανέφερε. Η απόφαση αφορά επίσης τη γαλλική διπλωματική αποστολή στη Σμύρνη.

    Το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε νωρίτερα πως υπάρχουν πληροφορίες περί "σοβαρής απειλής στους σχεδιασμούς για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου στην Τουρκία".

    [10] Ολάντ, Μέρκελ και Ρέντσι θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα επακόλουθα του Brexit

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα μια "σύνοδο κορυφής ή μια συνάντηση" για τα επακόλουθα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit, την οποία θα πραγματοποιήσει στα "τέλη Αυγούστου" με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Στεφάν Λε Φολ δήλωσε επίσης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ο γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο πολλά ταξίδια στην Ευρώπη (στην Πορτογαλία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, την Ιρλανδία) για να "δώσει νέα ώθηση στην Ευρώπη των 27" μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

    [11] Παρουσίαση του προγράμματος PRODEX του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

    Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διοργάνωσε σήμερα στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ εκδήλωση για την παρουσίαση του προαιρετικού Προγράμματος PRODEX (PROgramme de Dveloppement d'Expriences scientifiques), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), κύριο αντικείμενο του οποίου είναι η χρηματοδότηση της βιομηχανικής ανάπτυξης επιστημονικών οργάνων ή πειραμάτων.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υποστήριξης της συμμετοχής της Ελλάδας στο PRODEX, στο οποίο συμμετέχουν πλέον 12 κράτη μέλη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη επιστημονικών οργάνων ή πειραμάτων, τα οποία προτείνονται από Ινστιτούτα ή Πανεπιστήμια από χώρες που συμμετέχουν σε αυτό και έχουν επιλεγεί από τον ESA για διάφορους τομείς, που αφορούν στην διαστημική έρευνα (επιστήμη, μικροβαρύτητα, παρατήρηση της Γης κτλ.).

    Αυτά τα επιστημονικά όργανα ή πειράματα ορίζονται είτε ως hardware υλικό είτε ως έργα λογισμικού, η ανάπτυξη των οποίων πραγματοποιείται μέσω συνεργασίας των βιομηχανιών των συμμετεχόντων χωρών, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των επιστημονικών και βιομηχανικών κύκλων. Τα όργανα και τα πειράματα που αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο επιλέγονται από τον ESA, σύμφωνα με τους κανόνες και τις απαραίτητες διαδικασίες.

    [12] Δωρεάν σύστημα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και υποβοήθησης αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία

    Την υλοποίηση ενός πληροφορικού συστήματος για άτομα με αναπηρία, το οποίο θα τους επιτρέπει να επικοινωνούν καλύτερα, να ψυχαγωγούνται αυτόνομα και να ασκούνται αποτελεσματικότερα, ξεκίνησε η SciFY (http://www.scify.gr/).

    Το έργο, με το χαρακτηριστικό τίτλο Talk and Play, αναπτύσσεται από τη SciFY, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με την ολοκλήρωσή του, θα προσφερθεί δωρεάν σε όλους, δίνοντας λύση σε εκατοντάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Talk and Play είναι ένα σύστημα που θα επιτρέπει σε άτομα με αναπηρίες να επικοινωνούν, να ακούν μουσική, να βλέπουν ταινίες και να εξασκούνται, για να επιταχύνουν την αποκατάστασή τους.

    [13] ΚΚΕ:«Τεράστιες οι ευθύνες» όλων των κυβερνήσεων για την Siemens

    «Είναι τεράστιες οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της σημερινής, γιατί η υπόθεση Siemens έφτασε στο στάδιο της εκδίκασης με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία σήμερα δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

    «Πέρα από το δικαστικό μέρος της υπόθεσης, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση μη ουσιαστικής διεκδίκησης από τη Γερμανία των αποζημιώσεων, από τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα, καθώς και άλλες γερμανικές εταιρείες.

    Αυτές τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες προσπαθούν να κρύψουν σήμερα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φορτώνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον» προσθέτει στη δήλωσή του ο κ. Παφίλης, καταλήγοντας «όπως έχει επανειλημμένα τονίσει το ΚΚΕ, οι βαρύγδουπες διακηρύξεις περί κάθαρσης, διαλεύκανσης των σκανδάλων και της διαφθοράς, καταλήγουν στο κουκούλωμα, γιατί η διαφθορά είναι συνυφασμένη με το ίδιο το σύστημα, που βρίσκει δικλείδες ασφαλείας ή στην καλύτερη περίπτωση θυσιάζεικάποιους για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού».

    [14] Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση αναγορεύει τη Χρυσή Αυγή σε ρυθμιστικό παράγοντα

    «Η πρόταση της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μίας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα τη Χρυσή Αυγή». Αυτό αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα The caller, με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο.

    H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε και πάλι την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία των αποσπασματικών διατάξεών της, όπως είπε, και τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στον διάλογο για την αναγκαία λύση ευρύτερης αποδοχής. «Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck», σημείωσε.

    Σχετικά με την απαραίτητη συναίνεση και τη στάση της ΝΔ, η κ. Γεννηματά σχολίασε ότι από το 2012, σταθερά, ο ελληνικός λαός στέλνει το μήνυμα ότι επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι θέλει να υπάρξει εθνική συνεννόηση γύρω από ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα. «Μπορούμε να πετύχουμε τη συναίνεση και προϋπόθεση γι' αυτό είναι να συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα», κατέληξε.

    [15] Π. Κουρουμπλής: Με την απλή αναλογική, συμμετέχουν περισσότεροι στη διαχείριση της εξουσίας

    Δυνατότητα διεύρυνσης της δημοκρατίας διασφαλίζει η απλή αναλογική, τονίζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος απευθύνει πρόσκληση για 'προοδευτικές κυβερνήσεις' σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ.

    Επίσης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή , αλλά και για τροποποίηση της διάταξης για να περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν κλείσει τα 17 έτη. «Θα ανοίξουμε το διάδρομο για να συνυπάρξουν οι προοδευτικές δυνάμεις ή προκειμένου να σώσουμε το δέντρο θα κάψουμε το δάσος;» διερωτάται ο κ.Κουρουμπλής.

    Κύριε υπουργέ, σας κατηγορούν κάποιοι για 'αλχημείες' της τελευταίας στιγμής, για 'εκβιασμούς' -κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ- για να πετύχετε την ψήφιση την απλής αναλογικής. Τι ισχύει από όλα αυτά; Έχουν δίκιο;

    «Αυτά είναι έωλα επιχειρήματα «και με έψιλον και με άλφα γιώτα» για όσους επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που η Αριστερά πρώτον το υπερασπιζόταν για δεκαετίες ολόκληρες τα μικρά κόμματα, αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δηλαδή και το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ το ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο κατέθεσε νομοσχέδιο με απλή αναλογική χωρίς μπόνους και μάλιστα ισχυρίζονταν τότε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος ότι το μπόνους είναι αντισυνταγματικό.

    Σήμερα έρχεται ξαφνικά, ενώ υποστήριζε αυτή την άποψη, να μαςπει ότι θέλει και μπόνους, το ίδιο κάπως και το ΠΟΤΑΜΙ, και το ερώτημα που τίθεται είναι: αφορά το μπόνους αυτά τα κόμματα; Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή και το Ποτάμι νοιάζονται να αποκτήσει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμη κυβέρνηση; Διότι περί αυτού πρόκειται. Εμείς λοιπόν, λέμε ότι η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνεργασίες αλλά συνεργασίες όχι της ανάγκης της συγκεκριμένης συγκυρίας αλλά συνεργασίες προγραμματικές. Είναι ένα εκλογικό σύστημα που δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης της δημοκρατίας διότι στη διαχείριση της εξουσίας συμμετέχουν περισσότερες δυνάμεις.Είναι ένα εκλογικό σύστημα που δίνει μεγαλύτερη αξία στον έλεγχο και τον αυτοέλεγχο, ξέρετε η χώρα όλα αυτά τα χρόνια βασανίζεται από την έλλειψη αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών και το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε, έτσι πως κυβερνούσαν αυτές οι περίφημες μονοκομματικές κυβερνήσεις, να ασκήσει ουσιαστική παρέμβαση σε αυτόν τον τομέα. Λοιπόν είναι ένα εκλογικό σύστημα που ως θεσμός διαπαιδαγωγεί την κοινωνία ωριμάζει την κοινωνία και συμβάλλει, αν θέλετε, σε αυτό που λέμε την καθιέρωση ως στάση ζωής και συμπεριφοράς του λεγόμενου πολιτικού πολιτισμού που δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς αλλά αφορά ολόκληρη την κοινωνία είναι πολλά. Βεβαίως θα μου πει κάποιος ότι έχει αυτό που λένεότι δημιουργούνται αρκετές δυσκολίες στην λεγόμενη κυβερνησιμότητα, μα η λεγόμενη κυβερνησιμότητα των μονοκομματικών κυβερνήσεων δεν απέτρεψε την οικονομική κρίση».

    Άρα λοιπόν ισχύει αυτό που, ίσως πολύ εύστοχα, είπε προχθές ο κ. Λεβέντης ότι λειτουργούν και κυρίως η κυρία Γεννηματάως «θυγατρική του Κυριάκου Μητσοτάκη»;

    «Εγώ δεν υιοθετώ τους χαρακτηρισμούς, εγώ απευθύνομαι σε αυτές τις δυνάμεις και τους λέω ότι είναι ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι πάρα πολύ αυστηρός μαζί τους, γιατί δεν θα υπάρχει λόγος να δικαιολογούν αυτή τη στάση τους. Δεν υπάρχει σας λέω, έτσι με καθαρό λόγο, ένα κόμμα μικρό που εκείνο που φαντάζομαι ότι το ενδιαφέρει είναι να μπορεί να συμμετέχει στη διαχείριση της εξουσίας, να προσκομίσει και αυτό την κουλτούρα του τη φρεσκάδα του, την φαντασία του, τη δημιουργικότητά του πάρα ταύτα λοιπόν ζητάνε μπόνους που το μπόνους λογικά εκείνοι που πρέπει να το διεκδικούν είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τώρα τα μεγάλα κόμματα στη χώρα αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά γενικά όμως και η ΝΔ δεν έχει αντιληφθεί ότι μετά την τεράστια αυτή-και σε βάθος και σεδιάρκεια-οικονομική και κοινωνική κρίση που έφερε τα πάνω -κάτω όχι μόνο τα οικονομικά των ανθρώπων αλλά και κοινωνικές σχέσεις και συμπεριφορές όλες οι έρευνες κοινωνικές πολιτικές αναλύσεις οι κοινωνιολογικές έρευνες τι δείχνουν; Δείχνουν ότι υπάρχει πλέον μια αποδέσμευση του πολίτη από την παραδοσιακή του σχέση με τα μεγάλα κόμματα που συγκέντρωναν όπως θα θυμάστε το 85% της προτίμησης του ελληνικού λαού. Άρα λοιπόν αυτό έχει λειτουργήσει καταλυτικά και ως εκ τούτου υπάρχουν μεταστροφές, μετακινήσεις. Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας φτιάχνοντας το νέο εκλογικό νόμο πρέπει να δούμε γιατί το 40% που σταθερά απέχει και κυρίως είναι νέοι άνθρωποι αποστρέφουν το βλέμμα τους από την πολιτική; Είναι ακριβώς γιατί δεν τους αγγίζει ο τρόπος εκλογής και λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος».

    Γιατί όλοι οι πολιτικοί λέτε τα 'δικά σας' αλλά στο τέλος κάνετε αυτά που λένε οι Ευρωπαίοι; Και το λέω υπό την έννοια ότι πρέπει να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις και είναι σαφές πια.

    «Άρα λοιπόν πρέπει να συγκροτούνται ευρύτερα μέτωπα όπως είπα χθες στη Βουλή δημοκρατικά που να μπορούν να σηκώσουν το βάρος των μικρών, των μεσαίων αλλά και των μεγάλων προβλημάτων για να μπορέσουμε πραγματικά να βγάλουμε την πατρίδα από αυτή την κρίση και εγώ επικαλούμαι το δημοκρατικό πατριωτισμό όλων γιατί επεδίωκε πιστεύω σε αυτόν να βρούμε λοιπόν και τους τρόπους και αυτή τη στιγμή να σκεφτούν έστω και την τελευταία στιγμή ότι η ιστορική τους ευθύνη είναι να συμπλέουν με τους φυσικούς τους συμμάχους. Θύμισα στον κ. Σκανδαλίδη το ισχυρό επιχείρημα που είχε το ΠΑΣΟΚ το 1990 όταν ψήφισε την απλή αναλογική, και δεν τηνψήφισε η Αριστερά, και του είπα ότι τότε το σύνθημα ήταν 'συμμαχείτε με τους φυσικούς σας αντιπάλους και κοντράρετε τους φυσικούς σας συμμάχους'.Του είπα λοιπόν ότι η τότε Αριστερά που αρνήθηκε να ψηφίσει την απλή αναλογική, δεν κέρδισε τελικά . Αυτό αποδείχθηκε. Λοιπόν ας το σκεφτούνε πάρα πολύ καλά γιατί εάν παραμείνουμε στο ίδιο εκλογικό σύστημα η σύγκρουση μετά από τρία χρόνια με τη Δεξιά και μάλιστα με την νεοφιλελεύθερη Δεξιά θα είναι σφοδρότατη και τότε οι μεσαίοι αυτοί χώροι θα συντριβούν . Ας καταλάβουν λοιπόν, ας εκτιμήσουν τα πράγματα και θα δουν ότι σήμερα μπορούμεγιατί έχουμε γίνει καλοί μαθητές μέσα από όλες τις εμπειρίες που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε ωριμάσει και ως άνθρωποι, ως πολιτικοί και ως πολιτικά στελέχη να βρούμε αυτόν τον κοινό τόπο, διότι πραγματικά δεν πείθει η επιλογή να ζητάνε μπόνους. Ποιος; Το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, δύο μικρά κόμματα».

    Λένε πολλοί ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενιαία η στάση όλων των στελεχών του. Επίσης, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος και κάποιοι άλλοι του κλίματός τους, θέλουν συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Η κ. Γεννηματά είναι στη μέση, οι άλλες δυνάμεις θέλουν να πάει το πράγμα πιο αριστερά και υπάρχει και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συζητά με το ΠΑΣΟΚ-όμως δείχνει να έρχεται προς εσάς. Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα εκεί κι αυτό βέβαια δεν βγάζει μία ενιαία γραμμή. Πιστεύετε ότι η κυρία Γεννηματά πιέζεται από τους κκ Βενιζέλο και Λοβέρδο να πάει προς τον κ. Μητσοτάκη;

    «Η κ. Γεννηματά είναι αρχηγός αυτή τη στιγμή, με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Δεν μπορεί να είσαι και με τον παπά και με τον ζευγά. Πρέπει να επιλέξεις».

    Πιστεύετε τελικά ότι θα βρεθούν οι τρεις που υπολείπονται από τις 200 ψήφους;

    «Κοιτάξτε, εγώ δεν απευθύνομαι σε πρόσωπα, δεν ζητώ πράγματα τα οποία δεν θα έκανα».

    Σας τιμά αυτό γιατί ακούστηκε, κάποιοι έγραψαν την περασμένη Κυριακή για 'Ιουλιανά της Αριστεράς';

    «Λοιπόν, κοιτάξτε, εμείς δεν ζήσαμε καιγευτήκαμε την αποστασία του '65. Έρχομαι από μία οικογένεια αυτού του χώρου που έζησε δραματικές στιγμές εκείνο το βράδυ και ως εκ τούτου τέτοιες λογικές δεν μας διακατέχουν. Εγώ απευθύνομαι στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, ας το σκεφτούν και ας αποφασίσουν»

    Δύο τελευταία θέματα. Θέμα 3%, κατάργηση 3% υπάρχει ή το κλείνετε;

    «Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Άρα, δηλαδή μπορεί να τεθεί την ημέρα της ψηφοφορίας. Κοιτάξτε, δεν ξέρω τι θα κάνουν τα κόμματα και τι θα προτείνουν. Στη Βουλή είμαστε, συζήτηση κάνουμε»

    Η κυβέρνηση θα το δεχτεί;

    «Εγώ αυτή τη στιγμή δεν έχω γνώση ότι υπάρχει τέτοιο σκεπτικό»

    Σας ασκήθηκε κριτική, κυρίως από το ΠΟΤΑΜΙ, αν δεν κάνω λάθος κατέθεσε κάποια τροπολογία, ότι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη για τους 17άρηδες, τελικά ψηφίζουν οι 16άρηδες. Υπάρχει περίπτωση να κάνετε μία τροποποίηση σε αυτό;

    «Κοιτάξτε, θα δούμε τι ακριβώς θα κατατεθεί και θα συζητήσουμε. Ανοιχτοί είμαστε να το συζητήσουμε. Δεν νομίζω ότι σε αυτό υπάρχει κάτι? Ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα. Το ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό που σας είπα. Θα ανοίξουμε το διάδρομο για να συνυπάρξουν οι προοδευτικές δυνάμεις ή προκειμένου να σώσουμε το δέντρο θα κάψουμε το δάσος. Διότι όταν ακούω με αυτόν τον τρόπο τοποθέτησης στελεχών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του ΠΑΣΟΚ έρχεται στο μυαλό μου ακριβώς αυτή η ρήση»

    Άκουσα τον Ανδρέα Λοβέρδο να λέει,ότι 'δεν σας θέλουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κατά πάνω μας, μάς κάνει πρόταση και είναι εξευτελιστικό αυτό που κάνει, αλλά εμείς δεν τους θέλουμε. Θα πρέπει να απολογηθούνε και για το ότι μας λιντσάρανε, μας προπηλάκισαν για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια'. Πώς το σχολιάζετε;

    «Εντάξει, ο κ. Λοβέρδος έχει την άποψή του καλά κάνει και την κρατεί., η κοινωνία έχει κρίνει και τον κ. Λοβέρδο και έχει κρίνει και εμάς. Τώρα αν υπήρξαν ορισμένες στιγμές που κανένας δεν τις θέλει αυτό εννοούσα όταν είπα κοιτάμε το δέντρο και αφήνουμε το δάσος. Πικρές στιγμές μπορούμε να έχουμε όλοι. Όλοι μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε το μέλλον του τόπου. Αν κολλήσουμε στα προσωπικά μας, όταν προσωποποιούμε τις αντιθέσεις, εντάξει, ας επιλέξει ο καθένας το δρόμο του. Εγώ σας λέω ότι ακόμα και με αυτή τη λογική ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη και έχει μπροστά του τρία χρόνια και εξαρτάται από τον ΣΥΡΙΖΑ, από εμάς το τι δουλειά θα κάνουμε ακόμα και κάτω από αυτές τις δυσκολίες μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, να βγάλουμε την πατρίδα από αυτόν τον κυκεώνα που τον έβαλε ο μονοκομματισμός, ο δικομματισμός, οι μονοκομματικές κυβερνήσεις και ο ελληνικός λαός ξέρετε δεν έχει σοφία μόνο όταν ψηφίζει αλλά έχει σοφία και όταν μας καταψηφίζει. και κάποιοι τώρα που είναι στην αντιπολίτευση νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός έχασε την σοφία του και ψήφισε εμάς που έπρεπε να ψηφίσει τους τόσο ικανούς ανθρώπους, που ζώντας σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, βλέπω τι πράγματα θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δέκα χρόνια. Σε αυτά να απαντάει ο κ.Λοβέρδος, ο λαλίστατος, σε αυτά να απαντάει. Του είπε ότι αυτά που λέω τώρα θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δέκα χρόνια. Και δεν τα κάνατε. Δεν ήμουν εγώ ο βουλευτής που αποφάσιζα, εσείς κυβερνάγατε, εσείς ήσασταν στον κλειστό κύκλωμα της εξουσίας. Αυτό πρέπει να σπάσει και θα σπάσει η απλή αναλογική. Απευθύνθηκα προχθές στον κ. Κυριαζίδη σε έναν βουλευτή της Δράμας, του είπα ότι 'κ. Κυριαζίδη όταν εσύ ήσουν βουλευτής ποιος σε ρώταγε τι γινόταν;' Απλώς σε καλούσαν να νομιμοποιήσεις τα πράγματα. Ετσι λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα. Γιατί πράγμα θα μας μιλήσει τώρα ο λαλίστατος κ. Λοβέρδος;».

    [16] Aστάθεια στην αγορά των δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως το 2016

    Aστάθεια στην αγορά των δημόσιων εγγραφών προκαλούν παγκοσμίως το 2016 πολύπλοκοι και αλληλένδετοι παράγοντες, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, Global IPO Trends: 2016 2Q.

    Έπειτα από το πλέον απογοητευτικό πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο η αγορά των δημόσιων εγγραφών κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης το 2009, η εικόνα αντιστράφηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με μία αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 120% στα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, αγγίζοντας τα 29,6 δισ. δολ., μέσω 246 συμφωνιών ? αριθμός αυξημένος σχεδόν κατά το ένα τρίτο (29%), σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    [17] Από 30 ετών αποταμιεύουν οι εργαζόμενοι για την περίοδο συνταξιοδότησης

    Μεγαλύτερη πίεση από ποτέ για να αποταμιεύσουν για την περίοδο της συνταξιοδότησής τους αισθάνονται οι εργαζόμενοι, όπως αποκαλύπτει η έκθεση «Generations and journeys», της μακροχρόνιας έρευνας της HSBC «Το Μέλλον της Συνταξιοδότησης».

    Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε περισσότερους από 18.000 ανθρώπους, σε 17 χώρες, η σημερινή γενιά συνταξιούχων ξεκίνησε να αποταμιεύει για τη σύνταξή της στα 35 έτη ενώ συνταξιοδοτήθηκαν στα 58, αποταμιεύοντας κατά μέσο όρο 23 έτη.

    Παρά ταύτα, η έκθεση δείχνει ότι οι άνθρωποι την περίοδο των παραγωγικών ηλικιών τους σε όλο τον κόσμο ξεκινούν πλέον να αποταμιεύουν πέντε χρόνια νωρίτερα, στην ηλικία των 30 δηλαδή και αναμένουν να συνταξιοδοτηθούν δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή στα 60, γεγονός που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο 30 έτη αποταμίευσης για τη σύνταξή τους ? επτά χρόνια περισσότερο από τους σημερινούς συνταξιούχους.

    Το χάσμα είναι μεγαλύτερο στην Κίνα (14 χρόνια), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (12), την Αυστραλία (11) και Γαλλία (11), ενώ οι εργαζόμενοι τώρα αναμένεται να αποταμιεύσουν για τουλάχιστον μία δεκαετία περισσότερο συγκριτικά με τους σημερινούς συνταξιούχους. Η Ινδονησία αποτελεί τη μοναδική χώρα στην έρευνα που οι εργαζόμενοι αναμένεται να αποταμιεύσουν για το ίδιο χρονικό διάστημα με τους σημερινούς συνταξιούχους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 July 2016 - 12:32:29 UTC