Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκία: Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε
  • [02] Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δηλώνει ότι η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο»
  • [03] Το NATO ζητά «πλήρη σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς»
  • [04] Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία
  • [05] Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κομματος
  • [06] Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την «κατάσταση» στην Τουρκία
  • [07] Στοιχεία για τους πραξικοπηματίες από το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή»
  • [08] Ο ΠτΔ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας
  • [09] Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί νεκροί στην Άγκυρα
  • [10] Τουλάχιστον 17 νεκροί αστυνομικοί στην Άγκυρα

  • [01] Τουρκία: Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε

    Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.

    [02] Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δηλώνει ότι η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο»

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πριν από λίγο ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο».

    Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

    Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι το επιτελείο ελέγχει την κατάσταση.

    Εξάλλου το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT είναι ξανά στον αέρα.

    [03] Το NATO ζητά «πλήρη σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς»

    Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα να επιδειχθεί «ψυχραιμία» και «πλήρης σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας», έναν «σύμμαχο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης» στο βορειοατλαντικό σύμφωνο, καθώς στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος.

    «Καλώ σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και στον πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και του Συντάγματος της Τουρκίας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε μια λακωνική ανακοίνωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

    [04] Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία

    Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη Συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό ΜπινάλΓιλντιρίμ.

    Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα έχει το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΤούρκοΠρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Εντπγάν καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα ότιστηρίζει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα της Τουρκίας.

    [05] Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κομματος

    Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που δήλωσε:«Αυτή η χώρα έχει υποφέρει τόσο πολύ από τα πραξικοπήματα. Δεν θέλουμε να αναβιώσει τις ίδιες δυσκολίες.. Διατηρούμε μια πλήρη τρόπο την πίστη μας στη δημοκρατία. Ο καθένας ξέρει πολύ καλά ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση των πολιτών ,που είναι απαραίτητη για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία».

    [06] Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την «κατάσταση» στην Τουρκία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «εξελισσόμενη κατάσταση» στην Τουρκία, χώρα-εταίρο της Ουάσινγκτον στο NATO και σημαντικός σύμμαχός της στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Ο στρατός της Τουρκίας διακοίνωσε χθες βράδυ ότι κατέλαβε την εξουσία, όμως ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα εμποδιστεί και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ακόμη «στην εξουσία», σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

    «Η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικά ενημέρωση», πρόσθεσε ο Πράις.

    [07] Στοιχεία για τους πραξικοπηματίες από το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή»

    Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

    Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.

    Η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, αφού πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

    [08] Ο ΠτΔ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας

    Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είναι στο γραφείο του όπου κάνει τις συνεννοήσεις που πρέπει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό με βάση πάντα το θεσμικό του ρόλο

    [09] Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί νεκροί στην Άγκυρα

    Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Άγκυρα, στο αρχηγείο των Ειδικών Δυνάμεων, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑνατολήΒ· δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από ανεξάρτητη πηγή μέχρι στιγμής.

    Γιλντιρίμ: Οι πρωτεργάτες της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθηκαν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός ΜπινάλιΓιλντιρίμανακοίνωσε ότι ,οι πρωτεργάτες της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθηκαν «Μην ανησυχείτε είμαστε στην αρχή του έργου μας. Ο λαός είναι η μόνη δύναμη που θα οδηγήσει το έθνος είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι ο Αρχηγός του Στρατού έδωσε εντολή σε όλους να επιστρέψουν στους στρατώνες τονίζοντας ότι «ακόμη και οι λίγοι πρωτεργάτες συνελήφθηκαν. «Η Δημοκρατία θα νικήσει» τόνισε.

    Το πραξικόπημα απετράπη και οι οργανώτες του συλλαμβάνονται δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης

    Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

    Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

    Ανακοίνωση της ΜΙΤ για την απόπειρα

    Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

    Στοιχεία για τους πραξικοπηματίες μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή»

    Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

    Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.

    Η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη, αφού πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

    Γκιουλ: ΗΤουρκία δεν είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής, ούτε της Αφρικής

    Ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, κάλεσε τιςτουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να υποχωρήσουν στους στρατώνες τουςβάζοντας πάνω απ όλα το έθνος!Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλ «η Τουρκία δεν είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής, ούτε της Αφρικής»

    Νωρίτερα έκκληση Ερντογάν υπέρ της Δημοκρατίας

    Έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες απεύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

    Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση».

    Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

    Η ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στην κρατική τηλεόραση για το πραξικόπημα

    Πολύ σκληρή ανακοίνωση που κάνει λόγο για προδοσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβάστηκε πριν από λίγο από τα κανάλια της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, με την οποία ανακοινώθηκε ότι ο στρατός ανέλαβε την εξουσία και επέβαλε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.

    Αναφέρεται ότι η νέα διοίκηση θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τις σχέσεις της με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

    Παρά την ανακοίνωση, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένη. Ο υπουργός άμυνας Φικρί Ισίκ ανακοίνωσε πως «πρόκειται για πειρατική ανακοίνωση». Ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αμπντουλκαντίρ Σελβί μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια υποστηρίζει ότι πρόκειται για ανακοίνωση μιας χούντας», δηλαδή μια ομάδας των ενόπλων δυνάμεων.

    Ο Ερντογάν βρίσκεται ακόμη στην εξουσία ανέφερε πηγή προσκείμενη στην προεδρία

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση βρίσκονται ακόμη στην εξουσία και δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της δημοκρατίας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

    Θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ανθρώπινες απώλειες, δηλώνει ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

    Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία.Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

    Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια. Κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας

    Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

    Πυρά στο γέφυρα του Βοσπόρου

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Χουριέτ στρατιώτες άνοιξαν πυρ στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη εναντίον πλήθους διαδηλωτών οπαδών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των πολιτών.Τραυματίες υπάρχουν επίσης στην πόλη του Σαγκάριου αλλά και στην πρωτεύουσαΆγκυρα, μεταδίδει η Χουριέτ.

    Η ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρεί πραξικόπημα έχει τον έλεγχο κάποιων αρμάτων μάχης, ανέφερε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος

    Μια ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρεί πραξικόπημα έχει τον έλεγχο κάποιων αρμάτων μάχης και έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις της να προσπαθήσουν να καταλάβουν τους δρόμους, αλλά δεν το χει καταφέρει σε πολλές περιοχές, όπως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ανέφερε ένας ανώτερος τούρκος αξιωματούχος.

    Όπως πρόσθεσε, η ανασφάλεια είναι πιθανόν να συνεχιστεί για τουλάχιστον ακόμη 24 ώρες.

    Υπέρ της Δημοκρατίας ο αρχηγός της Αστυνομίας και του Ναυτικού

    Έκκληση στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις μονάδες τους απεύθυνε ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισικ ζητώντας τους να μην υπακούουν σε διαταγές πραξικοπηματιών

    [10] Τουλάχιστον 17 νεκροί αστυνομικοί στην Άγκυρα

    Όπως μετέδωσε το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού στην πρωτεύουσα Άγκυρα υπάρχουν τουλάχιστον 17 νεκροί αστυνομικοί

    Διαβάστε επίσης:

    Μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την Άγκυρα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 July 2016 - 0:32:31 UTC