Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για «θράσος και κυνισμό» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [02] Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
  • [03] Βουλή: Καταδίκη της πολύνεκρης επίθεσης στη Νίκαια
  • [04] Σαντορίνη: Όλα τα ζητήματα συζητήθηκαν στις συναντήσεις του Αλ.Τσίπρα με τον δήμαρχο και τοπικούς φορείς
  • [05] Ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων
  • [06] Αν. Πετρόπουλος: Έως τον Οκτώβριο 514 εκατ. ευρώ για συντάξεις
  • [07] Π. Κουρουμπλής στο «Πρακτορείο FM»: Ιστορική ευκαιρία ο νέος εκλογικός νόμος
  • [08] Ο συγγραφέας Β. Αλεξάκης, μιλάει στο Πρακτορείο για την επίθεση στη Νίκαια
  • [09] ΥΠΕΞ: Τηλέφωνα και email για όσους επιθυμούν να λάβουν πληροφορίες σχετικά με Έλληνες στη Νίκαια
  • [10] Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μαρτυρίες Ελλήνων για το χτύπημα στη Νίκαια
  • [11] Οι Βρυξέλλες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον γαλλικό λαό
  • [12] Βέλγιο: Η κυβέρνηση συγκάλεσε το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας
  • [13] Την παραίτησή του από την Bundestag,θα υποβάλει ο πρώην υπ. Οικονομικών Π.Στάινμπρουκ
  • [14] Συμφωνία 240 εκατ. μεταξύ ΕΤΕπ και υπ. Παιδείας για ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας
  • [15] Παράταση 6 εβδομάδων στη Google για να ανταποκριθεί στην υπόθεση περί αντιμονοπωλιακής στρατηγικής
  • [16] Βραβείο στον δρ. Γεώργιο Στεφανόπουλο, καθηγητή του ΜΙΤ
  • [17] Ο Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα καταδικάζει το στυγνό έγκλημα
  • [18] Αλ. Τσίπρας: Έως το τέλος του έτους το νοσοκομείο Θήρας θα έχει εξοπλιστεί πλήρως
  • [19] 1.061 κατά μέσο όρο ετησίως οι αποφάσεις πτωχευτικής διαδικασίας την περίοδο 2004- 2014
  • [20] Συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
  • [21] Γαλλία-επίθεση: Ένας μοτοσικλετιστής επιχείρησε να σταματήσει το φορτηγό, σύμφωνα με μαρτυρία
  • [22] Τερέζα Μέι: Η Βρετανία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας

  • [01] Για «θράσος και κυνισμό» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε για «θράσος και κυνισμό» με αφορμή τη συνέντευξή του χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για το Brexit, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του σε θράσος και κυνισμό λέγοντας λίγο πολύ πως όλα τα έπραξε καλώς. «Δικαιολόγησε τα πάντα και δεν αισθάνθηκε ούτε μια στιγμή την ανάγκη να κάνει έστω μια ελάχιστη αυτοκριτική. Δεν αισθάνθηκε ούτε μια στιγμή την ανάγκη να αρθρώσει μια συγνώμη ?προσχηματικά έστω ? προς τον ελληνικό λαό τον οποίο συνειδητά εξαπάτησε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την απορία αν ο πρωθυπουργός πιστεύει αυτά που λέει ή αν ψεύδεται συνειδητά.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας, δεν προτίθεται να αλλάξει ούτε τον τρόπο που πολιτεύεται ούτε τις πολιτικές του καθώς έδειξε «ότι είναι αμετανόητος και αποφασισμένος να συνεχίσει το δρόμο του λαϊκισμού, αλλά και της απαράδεκτης μετάθεσης της ευθύνης από τις δικές του εγκληματικές επιλογές».

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα capital controls και την Τράπεζα της Ελλάδας έκανε λόγο για «άλλη μια φτηνή άσκηση συριζαϊκής προπαγάνδας», ενώ, όσον αφορά το δημοψήφισμα έκανε λόγο για απύθμενο θράσος να μπορείς, όπως είπε, να αναδεικνύεις ένα δημοψήφισμα-φιάσκο, μια μοναδική θεσμική παρωδία, σε στιγμή εθνικής ανάτασης.

    «Όποιος άκουσε τον κ. Τσίπρα χθες, δεν αισθάνθηκε υπερηφάνεια. Μόνο βαθιά ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας αισθάνθηκε» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως τα ψέματα και την ανικανότητα του κ. Τσίπρα τα πληρώνει με βαρύτατο τίμημα ο ελληνικός λαός στην καθημερινή του ζωή, με περισσότερη φτώχεια, λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανέργους και απογοήτευση για τους πολλούς.

    «Ένα είναι βέβαιο: H χθεσινή εικόνα του κ. Τσίπρα ήταν αυτή ενός απερχόμενου πρωθυπουργού. Το πλήρες διαζύγιο με την πραγματικότητα είναι το τελευταίο στάδιο πριν την οριστική έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Και κάτι τελευταίο. Προειδοποιώ την κ. Τσίπρα να μη διανοηθεί να παίξει θεσμικά παιχνίδια με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Κάποια από τα λεγόμενά του υποδηλώνουν, στην καλύτερη περίπτωση, θεσμική άγνοια. Στη χειρότερη, την πρόθεσή του να καταφύγει σε θεσμικές ακροβασίες που δεν συνάδουν με το πνεύμα αλλά και το γράμμα του καταστατικού χάρτη της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

    Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;» αναφέρει ότι «εδώ και τρεις μέρες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναζητείται για να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με το δάνειο ύψους 300.000 ευρώ που πήρε η εταιρεία Κήρυξ Α.Ε?, στην οποία είναι μέτοχος, από την Τράπεζα Πειραιώς, το 2005, και για το οποίο η Τράπεζα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ εδώ και 11 χρόνια».

    «Ο επικεφαλής της Ν.Δ., διαπρύσιος κατά τα άλλα κήρυκας της νομιμότητας και της διαφάνειας, εδώ και τρεις μέρες, κρύβεται και σιωπά. Επέλεξε να απαντήσει μέσω του πατέρα του και συνιδιοκτήτη της εταιρείας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν μας ενημέρωσε ούτε για τη μη αποπληρωμή ούτε για την καθυστερημένη αντίδραση της Τράπεζας, η οποία κατήγγειλε το δάνειο τον Δεκέμβριο του 2015», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «Υ.Γ. Δεν τολμάμε καν να σκεφτούμε τι θα είχε συμβεί αν το οποιοδήποτε στέλεχος ή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε εμπλοκή σε κάποια ανάλογη περίπτωση οποιουδήποτε χρηματικού ποσού, πόσο μάλλον για ανεξόφλητο δάνειο τοπικής εφημερίδας ύψους 300.000 ευρώ. Τώρα η πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν αναφέρει καν την είδηση, ανταποδίδοντας τη στήριξη που τους παρέχει ο κ. Μητσοτάκης».

    [03] Βουλή: Καταδίκη της πολύνεκρης επίθεσης στη Νίκαια

    Κατηγορηματικά και απερίφραστα η Βουλή των Ελλήνων καταδικάζει τη βάρβαρη και πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης.

    Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής, η δήλωση αυτή εκφράζει τα ομόθυμα αισθήματα του συνόλου των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων που συνεδρίασε σήμερα.

    «Καταδικάζουμε με τρόπο κατηγορηματικό και απερίφραστο την αιματηρή επίθεση στη νότια Γαλλία και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη βάρβαρη πράξη που προξένησε τον θάνατο και τον βαρύ τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βούτσης και προσθέτει: «Η Βουλή των Ελλήνων εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της προς τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της φίλης χώρας».

    [04] Σαντορίνη: Όλα τα ζητήματα συζητήθηκαν στις συναντήσεις του Αλ.Τσίπρα με τον δήμαρχο και τοπικούς φορείς

    Όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το νησί τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο Νίκο Ζώρζο και αντιδημάρχους, λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Γενικού Νοσοοκομείου Θήρας, αλλά και στη συνάντηση που είχε αργότερα με τοπικούς φορείς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση με τον δήμαρχο, πέρα από τη συζήτηση που είχαν για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, μίλησαν και για το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού. Επ' αυτού, το υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να συμπληρωθεί για να οριστούν χρήσεις γης, με στόχο την προστασία της γεωργικής γης και να υπάρξουν περιορισμοί δόμησης, ώστε να αποφευχθεί υποβάθμιση από τους εντατικούς ρυθμούς.

    Επίσης, συζητήθηκαν έργα υποδομής και ένταξής τους σε πρόγραμμα (π.χ. προβλήτες ασφαλείας), αλλά και οι ανάγκες και οι δυνατότητες να δημιουργηθεί μαρίνα, δεδομένων και των μεγάλων αναγκών του νησιού από τον τουρισμό.

    Άλλο σημαντικό πρόβλημα που τέθηκε αφορά την υποστελέχωση δημοτικών και κρατικών δομών, καθώς υπάρχει αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ακόμη, μίλησαν για το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ σε σχέση με τη νησιωτικότητα, επί του οποίου συζητήθηκαν σκέψεις και προτάσεις, προκειμένου οι κάτοικοι των νησιών να διευκολύνονται για ιδιαίτερες παροχές, ώστε να αντιμετωπιστεί και να εξισορροπηθεί επί της ουσίας το ζήτημα. Μικρή συζήτηση έγινε, τέλος, για τις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη.

    Σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν έθεσαν και οι τοπικοί φορείς, στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκαν το θέμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στις οποίες συνιστά πρόβλημα η προμήθεια των τραπεζών, το θέμα του φορολογικού των επιχειρήσεων και η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων.

    [05] Ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων

    Ολιγοήμερη παράταση μέχρι και την προσεχή Δευτέρα (18 Ιουλίου) για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων και μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα (25 Ιουλίου) για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

    Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί».

    Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:

    1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016 ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν.

    2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΟΙΚ: Ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

    [06] Αν. Πετρόπουλος: Έως τον Οκτώβριο 514 εκατ. ευρώ για συντάξεις

    Έως τον Οκτώβριο θα διατεθούν συνολικά 514 εκατ. ευρώ για συντάξεις, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι περισσότεροι από 90% των συνταξιούχων θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν την προσωρινή σύνταξη και με τις νέες διατάξεις.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι μέσα στον Ιούλιο θα καταβληθούν 1.500 εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, 1.200 από το ΤΑΥΤΕΚΩ και 250 από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    Από την πλευρά της η κ. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι, περίπου 370.000 νέοι συνταξιούχοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη, λόγω της μεγάλης καθυστέρηση που υπάρχει, ενώ έκανε λόγο για περικοπή 30% στις νέες συντάξεις, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Πετρόπουλο ότι «αυτό δεν προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου».

    Όπως είπε ο υφυπουργός, 7,2% των συνταξιούχων λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη μικρότερη των 384 ευρώ, ενώ προσωρινή σύνταξη μεταξύ 384 ευρώ κι 768 ευρώ λαμβάνουν 83,6% των συνταξιούχων.

    Επιπλέον, ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι η νομοθετική δέσμευση γι απόδοση προσωρινών συντάξεων μέσα σε δύο μήνες είναι συντριπτική, σε σχέση με την παλιότερη κατάσταση, όταν παρουσιαζόταν συνήθως εξάμηνη αναμονή και πρόσθεσε ότι με τις νέες διατάξεις θα υπάρχει και καλύτερη χρηματοδοτική ροή και ταχύτερη έκδοση της οριστικής σύνταξης.

    [07] Π. Κουρουμπλής στο «Πρακτορείο FM»: Ιστορική ευκαιρία ο νέος εκλογικός νόμος

    «Ιστορική ευκαιρία» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τον νέο εκλογικό νόμο, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Εμείς καταθέσαμε ένα σχέδιο νόμου. Από εκεί και πέρα απευθυνόμαστε στις προοδευτικές δυνάμεις και τους λέμε ότι είναι ιστορική η ευκαιρία, αλλά και η ευθύνη» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Αν νομίζουν ότι εκδικούνται τον ΣΥΡΙΖΑ μ' αυτή τους την επιλογή, φοβούμαι ότι και ο ιστορικός του μέλλοντος θα τους κρίνει πάρα πολύ αυστηρά, αλλά και οι επιπτώσεις στους χώρους αυτούς θα είναι δραματικές. Διότι και η Αριστερά το '90 έπεσε σε αυτό το λάθος τότε και δεν ψήφισε την απλή αναλογική και είμαι βέβαιος ότι το μετάνιωσε».

    Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε «εκτρωματικό» το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο, όπως είπε, «η Νέα Δημοκρατία δεν είχε καν το κουράγιο να κάνει μία κάποια διόρθωση» και τόνισε: «Εμείς τους δίνουμε μία μεγάλη ευκαιρία να μπορέσουν να αναλογιστούν τη στιγμή, να υπερβούμε όλοι τα λάθη που ενδεχομένως υπήρχαν, τα παράπονα και τις πικρίες».

    [08] Ο συγγραφέας Β. Αλεξάκης, μιλάει στο Πρακτορείο για την επίθεση στη Νίκαια

    Κύριε Αλεξάκη καλημέρα, ζείτε πολλά χρόνια στη Γαλλία. Θα ήθελα να μου πείτε τι σημαίνει αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα για τη Γαλλία, για την Ευρώπη και για τον πολιτισμό;

    «Κοιτάξτε να δείτε, δύο παρατηρήσεις εγώ θα ήθελα να κάνω. Μία είναι ότι εδώ πρόκειται για γαλλικό πρόβλημα, κακώς ο Ολάντ και διάφοροι γάλλοι ηγέτες και παλαιότερα, βεβαίως το αποδίδουν στο κρατίδιο αυτό το ισλαμιστικό, αλλά στην ουσία είναι πρόβλημα των γαλλικών περιχώρων. Εδώ και δεκαετίες οι γαλλικές κυβερνήσεις λένε ότι θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα των περιχώρων, δηλαδή μίας νεολαίας η οποία δεν έχει καμία προοπτική στη ζωή της, δεν έχει τη δυνατότητα να βρει δουλειά, και η οποία αποτελεί ένα πρόσφορο έδαφος για την ισλαμιστική ιδεολογία. Θέλω να πω ότι αυτοί που κάνουν τις ενέργειες είναι παιδιά που έχουν πάει σε γαλλικά σχολεία, δηλαδή που έχουν μεγαλώσει μακριά από κάθε θρησκεία και θα ήταν ακατανόητο γιατί τόσο εύκολα δέχονται να παίξουν αυτό το φρικαλέο ρόλο, εάν δεν λάβει κανείς υπόψη του ότι είναι οι ζωές τους δεν έχουν καμία προοπτική. Εννοώ ότι είναι ήδη χαμένες ζωές εκ των προτέρων, καταλάβατε ότι είναι πολύ εύκολο, σχετικά τέλος πάντων, να πείσεις αυτούς τους νεαρούς, αυτόν τον πληθυσμό και να εκδικηθούν γιατί αυτή είναι η κατάστασή τους και να βάλουν φωτιά στα πάντα κλπ. Θέλω να πω ότι κάποτε οι γαλλικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτού του πληθυσμού, που είναι μεγάλος, είναι πολύ νέος στην ηλικία και ο οποίος βεβαίως επηρεάζεται περισσότερο ευκολότατα από τους θρησκευτικοπολιτικούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής».

    Κύριε Αλεξάκη θα ήθελα να σας ρωτήσω όμως, με δεδομένο ότι η Γαλλία μέσα σε ελάχιστους μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο, πολύ μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα, με πάρα πολλούς νεκρούς, γιατί η Γαλλία;

    «Γιατί η Γαλλία; Αυτό είναι δύσκολο. Η απάντηση που σας έδωσα απαντάει εν μέρει σε αυτό. Δεν ξέρω αν σε άλλες χώρες η κατάντια των νεαρών στα περίχωρα είναι παρόμοια με τη Γαλλία. Νομίζω ότι αποτελεί ιδιαίτερο στόχο, επειδή είναι η μόνη χώρα που καλλιεργεί έντονα την ανεξιθρησκεία και τον λαϊκισμό με την έννοια αυτή της αντίθεσης σε κάθε θρησκεία. Αυτό που επίσης ήθελα να πω, γιατί με ρωτήσατε για τον πολιτισμό, διότι ξαφνιαζόμαστε βεβαίως με τη βαρβαρότητα αυτών των ισλαμιστών κλπ. και κανείς δεν υπενθυμίζει ότι αυτά ακριβώς έκαναν οι χριστιανοί και έτσι επιβλήθηκαν στην Ευρώπη. Εννοώ δηλαδή ότι επί αιώνες οι χριστιανοί έχουν σφάξει πάρα πολύ κόσμο για να επιβληθούν τελικά. Στην Ελλάδα να ξέρετε ότι η Μάνη, ας πούμε, είναι η τελευταία περιοχή που εκχριστιανίστηκε, δέχθηκε τον χριστιανισμό, απέρριψε δηλαδή τους αρχαίους θεούς μόλις τον 9ο αιώνα. Δηλαδή κράτησε 900 χρόνια ο εκχριστιανισμός της Ελλάδας και επιβλήθηκε με άπειρες σφαγές. Η καταστροφή του μνημείου του Βούδα, που επίσης ξάφνιασε όλο τον κόσμο... μα εδώ πέρα στην Ελλάδα έχουν καταστραφεί χιλιάδες ναοί. Θέλω να πω ότι είναι μία ιστορία που επαναλαμβάνεται και απορώ με την έλλειψη προοπτικής ιστορικής εκ μέρους αυτών που την σχολιάζουν. Καταλάβατε, το θέμα είναι τώρα γιατί οι μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες αποδέχονται αυτή την βία. Στα κείμενα δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε στο Ισλάμ ούτε στη Βίβλο κλπ. Υπάρχει η έννοια της βίας αλλά, εντάξει, κανείς δεν παροτρύνει τους χριστιανούς να σφάζουν κόσμο. Αλλά είναι ένα γεγονός αυτό και δεν τονίζεται αρκετά, ότι έχουμε μία επανάληψη ενός ιστορικού φαινομένου. Αυτό ήθελα να σας πω».

    Γιατί τώρα κ. Αλεξάκη;

    «Γιατί, τι να απαντήσει κανείς σ'αυτό... Διότι, τώρα έχουν τα μέσα, τώρα έχουν τη δύναμη, τώρα έχουν τα όπλα και η άλλη μεγάλη ευθύνη των Δυτικών, διότι είναι πολύ απλοϊκό, να ρίχνει κανείς όλες τις ευθύνες στους ισλαμιστές, είναι ότι έχουν μεταχειριστεί όλη τη Μέση Ανατολή κατά ένα τρόπο σαν αποικιακή χώρα, αποικιοκράτες την έχουν χωρίσει επανειλημμένα σε χώρες σχεδόν ανύπαρκτες.Θέλω να πω δηλαδή ότι και η έλλειψη δημοκρατίας στην αντιμετώπιση του Μεσανατολικού προβλήματος είναι προφανής και βεβαίως όλα αυτά είναι συνέπειες μιας πολιτικής αυταρχικής που εφάρμοσε η Δύση και βεβαίως και η Γαλλία. Η Γαλλία προσπάθησε να επιβάλει μια εποχή στη Συρία, ένα κρατίδιο για μια θρησκευτική μειοψηφία, στην οποία ανήκει και ο αρχηγός της Συρίας. Θέλω να πω ότι εδώ τα πράγματα είναι πολύ πολύπλοκα, χρειάζεται μια ιστορική γνώση των πραγμάτων και κυρίως θα έλεγα μια αυτοκριτική δικιά μας».

    [09] ΥΠΕΞ: Τηλέφωνα και email για όσους επιθυμούν να λάβουν πληροφορίες σχετικά με Έλληνες στη Νίκαια

    Στοιχεία επικοινωνίαςγια όσους επιθυμούν να λάβουν πληροφορίες σχετικά με Έλληνες στη Νίκαια της Γαλλίας έδωσε, με ανάρτησή του στο twitter, το υπουργείο Εξωτερικών:

    Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ θα απαντά στα τηλέφωνα +30 2103681730 και +30 2103681259, καθώς επίσης στο email mdk@mfa.gr

    [10] Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μαρτυρίες Ελλήνων για το χτύπημα στη Νίκαια

    "Ο πανικός δεν περιγράφεται. Κορμιά διαμελισμένα παντού. Αστυνομία και στρατός έχουν κατακλύσει στην περιοχή". Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Έλληνας ξεναγός, κ. Εμμανουηλίδης, που βρέθηκε χθες στη Νίκαια της Γαλλίας με ελληνικό γκρουπ 15 ατόμων, την κατάσταση που επικρατεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

    "Εμείς επισκεφθήκαμε τη Νίκαια, ευτυχώς χθες το μεσημέρι, διότι όπως μας ενημέρωσαν από το απόγευμα και μετά ο παραλιακός δρόμος θα έκλεινε λόγω παρελάσεων" είπε ο κ. Εμμανουηλίδης. Όπως τόνισε, ηχθεσινή ημέρα ήταν για τη Γαλλία μια τεράστια γιορτή. "Τα πυροτεχνήματα άρχισαν στις δέκα το βράδυ. Στην περιοχή βρίσκονταν ευτυχώς μακριά από τον τόπο του συμβάντος, δύο κυπριακά γκρουπ, τριάντα ατόμων το καθένα" συνέχισε ο ξεναγός.

    Η Κυανή Ακτή είναι η δεύτερη πιο πολυσύχναστη περιοχή μετά το Παρίσι, που φιλοξενεί 18 εκατ. τουρίστες το χρόνο και πολλά σκάφη, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη μαρίνα της Μεσογείου, εξηγεί ο κ. Εμμανουηλίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ."Είμαστε σε επαφή με τα ξενοδοχεία της περιοχής και με την Aegean. Όλοι οι Έλληνες είναι καλά. Επικρατεί μούδιασμα αλλά και ψυχραιμία" κατέληξε ο κ. Εμμανουηλίδης.

    «Βιώνουμε κάτι πρωτόγνωρο» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» Έλληνας ιερέας στη Νίκαια

    «Είναι μία μεγάλη πληγή για τη Δημοκρατία και την ελευθερία των ανθρώπων [...] Βιώνουμε κάτι πρωτόγνωρο. Είναι κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ στην περιοχή, στην πόλη της Νίκαιας, να ζήσουμε, σε μια μάλιστα βραδιά που γιορτάζαμε την εθνική εορτή της Γαλλίας» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πατέρας Μιχαήλ Σεληνιωτάκης, ιερέας σε ελληνορθόδοξη εκκλησία της Νίκαιας.

    Όπως σημείωσε ο Έλληνας ιερέας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», με αφορμή το πολύνεκρο χτύπημα στη γαλλική πόλη, η Νίκαια είναι «ένα τουριστικό μέρος, όπου αρμονικά συνυπάρχουν πάρα πολλές εθνικότητες και διαφορετικών θρησκειών άνθρωποι». Πρόσθεσε:«Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα».

    Μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στη γαλλική πόλη μετά την πολύνεκρη επίθεση, τόνισε: «Τριάντα χρόνια στην περιοχή, πρώτη φορά συναντώ ένα τέτοιο περιστατικό και μία τέτοια αντίδραση. Οι απλοί άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι, φόβος υπάρχει παντού».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Μοχάμεντ Λαχουαέι Μπουχλέλ, δράστης της επίθεσης στη Νίκαια

    [11] Οι Βρυξέλλες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον γαλλικό λαό

    Την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία, μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μήνυμά του, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για μία «θλιβερή» ημέρα για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη Γαλλία και θα συνεχίσει να τη στηρίζει, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στον αγώνα ενάντια της τρομοκρατίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δέσμευσή μας θα παραμείνει ακλόνητη όπως και η αλληλεγγύη μας», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

    «Αυτοί που έπεσαν θύμα της επίθεσης, ήταν άνθρωποι που γιόρταζαν "την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα»", υπογράμμισε στο μηνυμά του ο κ. Τουσκ.

    H ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι επεσήμανε, μέσω Twitter από τη Μογκολία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης-Ασίας, την ανάγκη «ενότητας» κατά της «βίας και του μίσους», τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία.

    Η τρομοκρατία δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια ατζέντα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, ωστόσο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της κ. Μογκερίνι, Κάθριν Ρέι, μετά τα γεγονότα στη Νίκαια, πιθανότατα θα τεθεί επί τάπητος. Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, το ζήτημα θα τεθεί και στο άτυπο πρόγευμα εργασίας των 28 υπουργών Εξωτερικών με το Αμερικανό ομόλογό τους, Τζον Κέρι.

    [12] Βέλγιο: Η κυβέρνηση συγκάλεσε το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας

    Η βελγική κυβέρνηση συγκάλεσε σήμερα το πρωί το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, στο οποίο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας, έπειτα από την επίθεση που σημειώθηκε στη Νίκαια στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την εθνική γιορτή της Γαλλίας.

    Το συντονιστικό όργανο για την ανάλυση της απειλής (Ocam), το οποίο είναι υπεύθυνο στο Βέλγιο για την αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής και συγκλήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, αποφάσισε να διατηρήσει το επίπεδο 3 ("πιθανή και αληθοφανής" απειλή) της τετράβαθμης κλίμακας, ανέφεραν τα βελγικά ΜΜΕ.

    Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως θα δώσει συνέντευξη Τύπου προς το μεσημέρι, μετά το τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, καθώς και το Βέλγιο αναμένεται να διοργανώσει εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή του που τιμάται στις 21 Ιουλίου.

    Ο επικεφαλής της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη, στον λογαριασμό του στο Twitter, πως "η σκέψη του πηγαίνει στα θύματα αυτής της απεχθούς ενέργειας".

    Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του σήμερα το πρωί πως εξακολουθεί να μην έχει νέα για περίπου είκοσι Βέλγους μετά την επίθεση στη Νίκαια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

    [13] Την παραίτησή του από την Bundestag,θα υποβάλει ο πρώην υπ. Οικονομικών Π.Στάινμπρουκ

    Την παραίτησή του από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα υποβάλει τον Σεπτέμβριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών (2005-2009) και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) το 2013, Πέερ Στάινμπρουκ.

    Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψει την κοινοβουλευτική του εντολή, προκειμένου, όπως αναφέρεται στον γερμανικό Τύπο, να ασχοληθεί με την δημιουργία του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος προς τιμήν του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Νοέμβριο.

    «Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας θεωρώ εκπληρωμένη αυτή την προσωπική μου υποχρέωση και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, να παραδώσω την κοινοβουλευτική μου εντολή», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ.

    Πριν από λίγες ημέρες το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε διακομματικά τη δημιουργία του Ιδρύματος, η οποία θα ξεκινήσει την 1.1.2017 και θα λαμβάνει ομοσπονδιακή επιχορήγηση,ύψους δύο εκατ. ευρώ ετησίως.

    [14] Συμφωνία 240 εκατ. μεταξύ ΕΤΕπ και υπ. Παιδείας για ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας

    Την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ευαίσθητου και ιδιαίτερα σημαντικού, αλλά απαιτητικού και αναγκαίου τομέα, της Έρευνας και της Καινοτομίας, διασφαλίζει η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ.

    Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο αν. υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, τόνισε ότι η πολιτική που προωθεί το υπουργείο στον τομέα αυτό έχει δύο βασικούς πυλώνες.

    Ο πρώτος επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η γνώση που παράγεται από την έρευνα πρέπει να στηρίζει την κοινωνία, διευρύνοντας τους πνευματικούς της ορίζοντες και ο δεύτερος ότι είναι αναγκαίο να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από το πώς η γνώση θα συντελέσει στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

    Στο επίκεντρο της πολιτικής αυτής βρίσκονται οι άνθρωποι, καθώς η χώρα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, αλλά εξαιτίας της κρίσης παρατηρείται κύμα μεγάλης φυγής.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Φωτάκης έκανε λόγο για τρομερή αιμορραγία επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από 170.000 επιστήμονες μετανάστευσαν στο εξωτερικό και από αυτό το 75% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων.

    Όπως έγινε γνωστό, το ποσό των 240 εκατ. ευρώ που προβλέπει η υπογραφείσα σήμερα συμφωνία, θα αρχίσει να εκταμιεύεται άμεσα και η ολοκλήρωσή του θα γίνει το 2018.

    Το ποσό αυτό θα διατεθεί αποκλειστικά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας νέων επιστημόνων και την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα. Πρόσθεσε επίσης ότι οι πόροι αυτοί θα είναι πρόσθετοι εκείνων του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για την έρευνα και καινοτομία.

    [15] Παράταση 6 εβδομάδων στη Google για να ανταποκριθεί στην υπόθεση περί αντιμονοπωλιακής στρατηγικής

    Παράταση 6 εβδομάδων, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, δόθηκε στη Google σχετικά με την αντιμονοπωλιακή υπόθεση που αφορά στο λειτουργικό της σύστημα για φορητές συσκευές Android.

    Η Google θα έχει το επιπλέον χρονικό περιθώριο προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αντιμονοπωλιακή της στρατηγική που αφορά στο Android, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

    Τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η απαίτηση της Google που ήθελε τις κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων να προεγκαθιστούν τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας και τον Chrome, προκειμένου να έχουν πρόσβαση και σε άλλες εφαρμογές όπως το Google Play Store --τη μεγαλύτερη πηγή εφαρμογών Android-- θα μπορούσε να βλάψει τόσο τους καταναλωτές όσο και τον ανταγωνισμό.

    «Η επιτροπή συμφώνησε να παρατείνει την προθεσμία που είχε δοθεί στη Google, ώστε να απαντήσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου στην υπόθεση που αφορά στο Android. Η Google ζήτησε επιπλέον χρόνο προκειμένου να επανεξετάσει τα έγγραφα τις δικογραφίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η υπηρεσία επιτήρησης της ΕΕ είχε δώσει προθεσμία έως τις 27 Ιουλίου στη Google για να απαντήσει στις κατηγορίες. Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την Google ότι ευνοεί την διαδικτυακή της υπηρεσία αγορών στα αποτελέσματα που εμφανίζονται στην μηχανή αναζήτησης έναντι του ανταγωνισμού.

    [16] Βραβείο στον δρ. Γεώργιο Στεφανόπουλο, καθηγητή του ΜΙΤ

    Το βραβείο "Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award" απονεμήθηκε στον καθηγητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (M.I.T.) δρ. Γεώργιο Στεφανόπουλο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθές στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στο πλαίσιο του 4ου Ελληνικού Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (Hellenic Forum for Science, Excellence and Innovation). Το βραβείο στον κ. Στεφανόπουλο απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, αφού αρχικά τον συνεχάρη, στη συνέχεια μίλησε για το έργο του. Τον χαρακτήρισε ως έναν χαρισματικό άνθρωπο σε επίπεδο έρευνας, ο οποίος έχει δημιουργήσει γενιές νέων επιστημόνων, ωστόσο δεν έχασε ποτέ την επαφή με τον τόπο του, την Ελλάδα.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης, την αναγκαιότητα να δοθεί στη νέα γενιά η δυνατότητα να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της, ώστε να διαπρέψει σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας, ότι, ο ελληνικός λαός έχει τεράστια αποθέματα δυνάμεων.

    [17] Ο Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα καταδικάζει το στυγνό έγκλημα

    Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο κ. Κοτζιάς, που συμμετέχει στη Διάσκεψη Ασίας- Ευρώπης στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας, αναφέρθηκε και στην μεγάλη σημασία που έχει αυτή η διάσκεψη για την εξεύρεση κοινών σημείων αναφοράς ανάμεσα στους πολιτισμούς της Ασίας και της Ευρώπης. Επίσης τόνισε την σημασία αξιοποίησης των ελληνοκινεζικών σχέσεων προς όφελος του ελληνικού λαού και ολόκληρης της Ευρώπης. Τέλος αναφέρθηκε στην διαμάχη για την Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην αξιολόγηση των νέων δεδομένων από την ελληνική πλευρά.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στο Πρακτορείο:

    Κύριε υπουργέ είσαστε στην Ουλάν Μπαντορ, την πρωτεύουσα της Μογγολίας, για την 11η Διάσκεψη της Ασίας- Ευρώπης, ωστόσο μια είδηση που ήρθε από τη Νίκαια, από τη νότια Γαλλία, θα έλεγα ότι έχει επισκιάσει όλα τα γεγονότα στον πλανήτη. Ποια είναι η εκτίμησή σας, πια είναι η άποψή σας για την επίθεση στη Γαλλία;

    «Νομίζω ότι ζούμε σε μία εποχή μεταβατική, που πολλοί νομίζουν ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία, ή δικαιούνται άλλοι τιμωροί να χτυπούν ότι πιο πολύτιμο έχει η κοινωνία μας, την ίδια τη ζωή. Καταδικάζω και καταδικάζουμε σαν ελληνική κυβέρνηση και όλη η Ελλάδα το στυγνό αυτό έγκλημα και συμπαραστεκόμαστε στον γαλλικό λαό κα στη γαλλική κυβέρνηση και στέλνω τα συλλυπητήριά μου και μέσω του ΑΠΕ και στις οικογένειες των θυμάτων».

    Κύριε υπουργέ η Διάσκεψη Ασίας- Ευρώπης είναι κάτι πολύ σημαντικό, γίνεται εδώ και 20 χρόνια. Τι καινούργιο έχει να δώσει;

    «...Μάλιστα ξεκίνησε επί ελληνικής προεδρίας το 1996»

    ...Και θα έλεγα ότι ήσασταν εκ των προτεργατών στις διαπραγματεύσεις τότε...

    «Ναι, και πάντα πιστεύω ότι η Ευρώπη και η Ασία πρέπει να διαθέτουν ειδικά θεσμικά συστήματα και μορφές συνεργασίας προς όφελος των δύο πλευρών και όλων των λαών στους δύο αυτούς μεγάλες ηπείρους».

    Στη διάσκεψη μετέχουν 51 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της Ένωσης κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας του ΑΣΕΑΝ. Ποιο είναι το κεντρικό θέμα;

    «Το κεντρικό θέμα είναι πως θα συνδέσουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες ανάμεσα στην Ασία και στην Ευρώπη. Εγώ στη δεύτερη παρέμβαση που έκανα σήμερα υπογράμμισα τη σημασία του πολιτισμού και την ανάγκη να βρούμε μορφές κοινής πολιτιστικής δράσης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη».

    Κύριε υπουργέ πρόσφατα επισκεφθήκατε μαζί με τον πρωθυπουργό την Κίνα, το Πεκίνο και τη Σαγκάη όπου έγινε, θα έλεγα, μια σημαντική παρέμβαση σε ότι αφορά την ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών των δύο χωρών. Πώς βλέπετε το ρόλο της Ελλάδας στην Ασία, μήπως είμαστε μια πολύ μικρή χώρα για να μπορέσουμε να παίξουμε κάποιο ρόλο;

    «Αυτό που λέτε είναι σωστό. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά έχει μια μεγάλη ιστορία και ένα μεγάλο πολιτισμό και δεν είναι τυχαίο ότι συμφωνήσαμε με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών να υλοποιήσουμε την πρόταση, που έχω διατυπώσει εδώ και ένα χρόνο σε σειρά από κράτη σε όλο τον κόσμο, για τη διαμόρφωση μιας ένωσης των κρατών με ιστορικό πολιτισμό, που σφραγίζει μέχρι σήμερα τον πολιτισμό της ανθρωπότητας. Οι Κινέζοι, π.χ. θεωρούν ότι μόνο ένα κράτος, μόνο ένας πολιτισμός ήταν ισότιμος σαν τον δικό τους που διαμόρφωσε την Ασία πριν από χιλιάδες χρόνια και αυτός είναι ο ελληνικός. Έχουν μια μεγάλη παράδοση, πρέπει να την σεβαστούμε και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος και του ελληνικού λαού και της Ευρώπης. Υπενθυμίζω ότι ο πολιτισμός δεν είναι μόνο κάτι όμορφο ή καλό, ο πολιτισμός είναι μία ήπιας μορφής ισχύς, μία έξυπνη ισχύς, που συνδυάζει και οικονομικά πλεονεκτήματα, καθώς στη σημερινή εποχή η βιομηχανία του πολιτισμού είναι μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες.

    Κύριε υπουργέ μία τελευταία ερώτηση. Στη σύνοδο αυτή θα έλεγα ότι έχει γίνει πολύς λόγος για τις εξελίξεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου για πολλούς παρατηρητές υπάρχουν ανάλογες, αν όχι παρόμοιες εξελίξεις ή θέματα με τη γειτονιά μας, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η κατάσταση;

    «Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εξελίσσεται μια διαφορετική ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου αλλά και του ρόλου της παράδοσης και της ιστορίας ανάμεσα στην Κίνα και σε επτά κράτη που έχουν διαφορετικές ερμηνείες. Ένα από αυτά, οι Φιλιππίνες, παρέπεμψε την Κίνα σε διεθνή διαιτησία- δεν την παρέπεμψε στο Διεθνές Δικαστήριο- γιατί ήταν μονόπλευρη η παραπομπή από την πλευρά μόνο των Φιλιππίνων. Και η απόφαση αυτή καταδικάζει την Κίνα, η οποία όμως Κίνα δεν αποδέχεται το νόμιμο αυτής της ενέργειας καθότι η ίδια δεν είχε συμφωνήσει - αυτό που λέμε δεν υπήρξε συμφωνητικό για την παραπομπή σε αυτή την διαιτησία. Εγώ θα ήθελα να σημειώσω το εξής : ότι το κείμενο της απόφασης, που είναι 475 σελίδες, έχει πάρα πολύ μεγάλο πολιτικό και επιστημονικό ενδιαφέρον. Πάρα πολύ λίγοι πολιτικοί αυτή τη στιγμή το έχουν μελετήσει. Εμείς στο υπουργείο Εξωτερικών μαζί με την ομάδα των ειδικών συνεργατών μας το έχουμε μελετήσει. Έχει πάρα πολλά θετικά στοιχεία όσο αφορά τη συμφέροντα και τις απόψεις της Ελλάδος. Έχει και ένα- δύο σημεία που χρειάζεται μία κριτική αξιολόγηση.

    [18] Αλ. Τσίπρας: Έως το τέλος του έτους το νοσοκομείο Θήρας θα έχει εξοπλιστεί πλήρως

    Την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής ημέρας για τους κατοίκους της Σαντορίνης, οι οποίοι, πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα νέο, σύγχρονο νοσοκομείο που για χρόνια περίμεναν, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

    Σχολιάζοντας αναφορά του δημάρχου ότι είχε να έρθει πρωθυπουργός στο νησί 60 χρόνια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σήμερα δεν έρχεται ένας πρωθυπουργός λόγω ενός φυσικού φαινομένου, μίας φυσικής καταστροφή, αλλά διότι υλοποιείται μία υπόσχεση χρόνων και μία ανάγκη για την τοπική κοινωνία.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα «κύματα», από τα οποία πέρασε το νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε το 2011 και θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 ιουλίου, στηλιτεύοντας την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να το ιδιωτικοποιήσει εις βάρος του Δημοσίου. «Σήμερα ερχόμαστε να εγκαινιάσουμε ένα πραγματικό στολίδι», επεσήμανε και ευχαρίστησε τοπικούς φορείς και παράγοντες που πάλεψαν, προκειμένου τα ιδιωτικά συμφέροντα που ήθελαν αυτό το δημόσιο νοσοκομείο να λειτουργήσει κάτω από την ομπρέλα κάποιου ιδιώτη, ώστε να μην το πετύχουν.

    «Πέντε χρόνια παρέμενει αραχνιασμένο, με τον εξοπλισμό να σκουριάζει, γαιτί άραγε; Γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε χρόνια κοσκινίζει εδώ στη Σαντορίνη. Πέντε χρόνια. Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είμαστε 100% έτοιμοι, αλλά βαρεθήκαμε να κοσκινίζουμε και θέλουμε να φάμε ψωμί, γι' αυτό ανοίγουμε και λειτουργούμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του έτους το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας θα έχει εξοπλιστεί πλήρως από γιατρούς και προσωπικό. Πρόσθεσε, δε, ότι και ο αξονικός τομογράφος και η μονάδα τεχνητού νεφρού, που ακόμα δεν περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, θα λειτουργήσουν σε λίγο διάστημα, ενώ οι γυναίκες του νησιού θα μπορούν να γεννούν εδώ και να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον ταλαιπωρημένο χώρο της υγείας, τονίζοντας ότι στέκεται σήμερα όρθιος χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες νοσηλευτών και γιατρών που τιμούν τον όρκο τους για να προσφέρουν στους συμπολίτες, οι οποίοι έχουν ανάγκη. Όπως σημείωσε, το ΕΣΥ χρειάζεται ανασυγκρότηση και πρωτίστως στο πρωτοβάθμιο επίπεδο.

    Επίσης, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σε κάθε λογής συμφέροντα, λέγοντας ότι κάποιοι ήθελαν να είναι και η υγεία ένας χώρος, από τον οποίο λογής συμφέροντα θα «ανθίσουν». Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αφαίρεσε το «απαράδεκτο εισιτήριο των πέντε ευρώ» και συμπλήρωσε ότι παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν προϋπολογισμός περικοπών στην πραγματικότητα, μίας προσαρμογής, πάντως, πιο ήπιας, η κυβέρνηση, κατ' εξαίρεση, αύξησε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε μία δέσμευση που αποτελεί και σημαντική κοινωνική ανάγκη, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από 2 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας να έχουν δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.

    «Φωτογραφίζοντας» τη ΝΔ, ο ανέφερε ότι κάποιοι λένε για περικοπές δαπανών, αλλά εννοούν μισθούς και συντάξεις και περικοπές δαπανών σε παιδεία και υγεία. «Δεν εννοούν τις σπατάλες και τα θαλασσοδάνεια τραπεζών, που τα δίνουν σε ημέτερους. Εννοούν περικοπές στις άμεσα αναγκαίες δαπάνες για τον πολίτη και την κοινωνία. Όταν εμείς μιλάμε για την ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας, με χώρους όπου ο πολίτης, ανεξάρτητα από το εισόδημά του, θα έχει τη δυαντότητα να εξετάζεται και να νοσηλεύεται, δεν εννοούμε αυτές τις υπερπολυτελείς οφ σορ τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ, που μοίραζαν δεξιά κι αριστέρα τη διαφημιστική πίτα και ενδεχομένως και "μαύρο χρήμα" ...», σημείωσε. Αφήνοντας αιχμές και προς πολιτικά πρόσωπα, διερωτήθη ποσά νοσοκομεία σαν κι αυτό θα μπορούσαν να γίνουν στην περιφέρεια αν δεν σπαταλούνταν τα χρήματα δεξιά κι αριστερά, προκειμένου κάποιοι να έχουν την εύνοια των ΜΜΕ.

    «Μέσα σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε να στηρίξουμε το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και προχωράμε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σε προσλήψεις. Είναι μία σημαντική ααρχή», επεσήμανε.

    [19] 1.061 κατά μέσο όρο ετησίως οι αποφάσεις πτωχευτικής διαδικασίας την περίοδο 2004- 2014

    Σε 1.061 κατά μέσο όρο ετησίως ανήλθαν την περίοδο 2004- 2014 οι αποφάσεις πτωχευτικής διαδικασίας που εκδόθηκαν από τα δικαστήρια της χώρας. Από αυτές έγιναν δεκτές (μη απορριφθείσες) 914 (86% επί του συνόλου) και κηρύχθηκαν 457 πτωχεύσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 50% των δεκτών αποφάσεων πτωχευτικής διαδικασίας.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μια νέα έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τις Κηρυχθείσες Πτωχεύσεις Επιχειρήσεων βάσει δικαστικών αποφάσεων.

    Ως προς τη νομική μορφή των επιχειρήσεων που πτώχευσαν, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο το 11% ήταν προσωπικές εταιρείες (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες εταιρείες), ενώ το 47% αφορούσε σε κεφαλαιουχικές εταιρείες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες).

    [20] Συνάντηση του Πρ. Παυλόπουλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

    Τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον γαλλικό, μετά από το χθεσινό συγκλονιστικό γεγονός της νέας τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια, την ημέρα της Εθνικής Εορτής της Γαλλίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, ότι ο γαλλικός λαός σε αυτή τη συμφορά δεν είναι μόνος του. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης και πρωτίστως οι Έλληνες, συμπαριστάμεθα, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η βασική αρχή, που πρέπει να εμπνέει την Ευρώπη, την κοινή μας οικογένεια, αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι η αλληλεγγύη. Χωρίς την αλληλεγγύη, όπως ανέφερε, όχι μόνο σε τέτοιες συμφορές αλλά και σε όλα τα ζητήματα της κρίσης, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά. Αυτή είναι η βασική αξία της Ευρώπης, με την οποία μπορεί να υπερασπισθεί τον άνθρωπο και να δέσει τους λαούς, ώστε να προχωρήσουν όλοι μαζί, για να μπορέσει η Ευρώπη να αποδείξει τι είναι εκείνο που μπορεί να κάνει για όλο τον κόσμο, για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το ρόλο της Εκκλησίας, σε όλη αυτή την κρίση που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα η χώρα μας και ο λαός μας και σημείωσε, ότι, εάν δεν έχει επέλθει η ρήξη του κοινωνικού ιστού στην Ελλάδα, αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στο γεγονός, ότι λειτουργούν στην κοινωνία μας δύο θεσμοί, αυτοί της Εκκλησίας και της Οικογένειας.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στη συμπαράσταση της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος όπως αρμόζει στον πολιτισμό, τις αρχές και τις αξίες μας. Εξίσου σημαντική, χαρακτήρισε τη συμβολή της Εκκλησίας στον τομέα της φιλοξενίας και περίθαλψης των νέων προσφύγων.

    [21] Γαλλία-επίθεση: Ένας μοτοσικλετιστής επιχείρησε να σταματήσει το φορτηγό, σύμφωνα με μαρτυρία

    Ένας μοτοσικλετιστής επιχείρησε να σταματήσει το φορτηγό, που έπεσε χθες το βράδυ πάνω στο πλήθος στη Νίκαια, προσπαθώντας να ανοίξει την πόρτα του οχήματος που κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, αλλά έπεσε στη διάρκεια της προσπάθειάς του, σύμφωνα με την αφήγηση του γερμανού δημοσιογράφου Ρίχαρντ Γκούτγιαρ.

    "Βρισκόμουν στο μπαλκόνι (ενός ξενοδοχείου) που βλέπει στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ και κοιτούσα τους ανθρώπους που γιόρταζαν (την 14η Ιουλίου), όταν ξαφνικά ένα φορτηγό κινήθηκε προς την κατεύθυνση του πλήθους", αφηγήθηκε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Βερολίνο.

    "Οδηγούσε πολύ αργά, αυτό ήταν το εντυπωσιακό", συνέχισε αυτός ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος. "Και τον ακολούθησε ένας μοτοσικλετιστής που κινήθηκε πίσω του και ο μοτοσικλετιστής προσπάθησε να τον περάσει και προσπάθησε μάλιστα να ανοίξει την πόρτα του οδηγού του φορτηγού", εξήγησε ο Γκούτγιαρ, ο οποίος γύρισε επίσης ένα βίντεο με το κινητό του, το οποίο μεταδόθηκε από το δημόσιο γερμανικό δίκτυο ARD. "Όμως έπεσε κάτω από τις ρόδες του φορτηγού", εξήγησε.

    [22] Τερέζα Μέι: Η Βρετανία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα "συγκλονισμένη και θλιμμένη από την απεχθή" επίθεση στη Νίκαια και τόνισε ότι η χώρα της θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας, ενώ εξετάζει αν η Βρετανία χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλειά της.

    "Θα μιλήσω στον πρόεδρο (Φρανσουά) Ολάντ σήμερα και θα καταστήσω σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται σήμερα στο πλευρό της Γαλλίας, όπως το κάναμε και στο παρελθόν", τόνισε η Μέι.

    "Το επίπεδο απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη σοβαρό, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική ενέργεια είναι πολύ πιθανή", πρόθεσε σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό δίκτυο. "Ανώτεροι αξιωματικοί σήμερα θα εξετάσουν τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε ώστε να διαπιστωθεί εάν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα".

    Η Μέι, που ανέλαβε την πρωθυπουργία την Τετάρτη με αποστολή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ότι ο αναπληρωτής σύμβουλός της εθνικής ασφαλείας θα προεδρεύσει της επανεξέτασης αυτής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 July 2016 - 12:32:46 UTC