Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Το συντομότερο, η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές
  • [02] Μαρτυρία δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία
  • [03] Χρονικό της προσγείωσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης
  • [04] Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια
  • [05] Στασιαστές κατέλαβαν τουρκική φρεγάτα στη ναυτική βάση Γκολτζούκ
  • [06] Ρωσικό ΥΠΕΞ: Επικίνδυνη η κατάσταση στην Τουρκία για τη διεθνή σταθερότητα
  • [07] Μπ. Καζνέβ: Ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια θα πρέπει να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πολύ γρήγορα
  • [08] Πολιτικό άσυλο ζήτησαν τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου
  • [09] Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη
  • [10] Με αποστολή μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα ο Ερντογάν κάλεσε τον λαό να προασπίσει τη δημοκρατία
  • [11] Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Το συντομότερο, η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές

    Σχετικά με την προσγείωση τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει σε δήλωσή της ότι:

    «Σήμερα το πρωί, στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εισερχόμενο στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζήτησε την άδεια αναγκαστικής προσγείωσης.

    Το ΓΕΕΘΑ αμέσως επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός 'Αμυνας Π. Καμμένος με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Δόθηκε εντολή δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδέψουν το ελικόπτερο μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

    Εκεί η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους 8 επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

    Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές.

    Σε ό,τι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

    Διαβάστε επίσης:Χρονικό της προσγείωσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

    Πολιτικό άσυλο ζήτησαν τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου

    [02] Μαρτυρία δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία

    «...Ήμασταν κοντά στην πλατεία Ταξίμ και ακούγαμε τις φωνές αλλά και τον Ιμάμη να μιλά συνέχεια στους πιστούς, βλέπαμε κόσμο να τρέχει χωρίς να ξέρει τι συμβαίνει και ακούγαμε πυροβολισμούς, εκρήξεις και τον κρότο των πολεμικών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από την πόλη».

    O δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Βασίλης Λωλίδης βρέθηκε τη νύχτα του πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη και περιγράφει το πως έζησε τις πρώτες ώρες.

    «Πληροφορηθήκαμε ότι γίνεται κάτι πολύ σοβαρό ενώ βρισκόμασταν με μια αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για φαγητό. Μας είπαν πως υπάρχει πρόβλημα και έχουν κλείσει οι δυο γέφυρες του Βοσπόρου. Τηλεφωνήσαμε στο ελληνικό προξενείο και μας το επιβεβαίωσαν. Θελήσαμε για να επιστρέψουμε με το λεωφορείο στο ξενοδοχείο στην πλατεία Ταξιμ, όμως είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

    Στην διασταύρωση πριν από το Γενί Τζαμί υπήρχαν περιπολικά που δεν επέτρεπαν την διέλευση των οχημάτων προς το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Εγκλωβιστήκαμε εκεί για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

    Η κατάσταση στον κέντρο ήταν έκρυθμη.Επικρατούσε ένταση μεταξύ πολιτών οι οποίοι ήθελαν να περάσουν τα μπλόκα και οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεπαν. Γινόταν πανζουρλισμός. Οι αστυνομικοί έδειχναν τρομαγμένοι και φώναζαν στους πολίτες να μείνουν στα αυτοκίνητά τους, και να κλείσουν τα φώτα. Στρατιωτικά αυτοκίνητα με φαντάρους και άρματα έκαναν την εμφάνισή τους. Κανείς δεν ήξερα τι ακριβώς γινόταν και τι έπρεπε να κάνει. Αλλόφρονες και εξαγριωμένοι πολίτες έτρεχαν εδώ κι εκεί χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν. Κατά τις τέσσερις τα ξημερώματα ηρέμησε κάπως η κατάσταση.

    Το πρωί οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο δεν προσήλθαν στην δουλειά τους, φοβούμενοι προφανώς για το τι μπορεί να συμβεί.

    Τώρα όλοι είναι καθησυχαστικοί. Μας λένε ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και δεν υπάρχει κανένας φόβος...».

    [03] Χρονικό της προσγείωσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

    «Σήμερα 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 11:42 τοπική, ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας στρατού δήλωσε στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (ΚΑΑΛΔ) κατάσταση emergency (mayday) και ζήτησε να προσγειωθεί άμεσα αναφέροντας ως χαρακτηριστικό κλήσης του τη φράση "Turkish Helicopter"», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Του δόθηκε άμεσα άδεια να προσεγγίσει στο αεροδρόμιο και του παρασχέθηκαν όλες οι σχετικές μετεωρολογικές πληροφορίες καθώς και ο εν χρήσει διάδρομος, που ήταν ο 07. Στη συνέχεια τέθηκε το αεροδρόμιο, που σημειωτέον ήταν ανοιχτό και σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία την εν λόγω χρονική περίοδο, σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του συμβάντος και ενημερώθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Διοικητής της ΥΠΑ, ο τομέας του ΚΕΠΑΘ-ΜΑ,ο Αστυνομικός Σταθμός του ΚΑΑΛΔ και η Διοίκηση της 12ης ΜΚ Μεραρχίας Πεζικού.

    Το ελικόπτερο ζήτησε να προσγειωθεί στον διάδρομο 25 στον οποίο χρειάζεται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να προσγειωθεί από το σημείο που προσέγγιζε. Σημειωτέον ότι το ελικόπτερο προσέγγιζε από ανατολικά και έκανε την πρώτη κλήση στη συχνότητα κινδύνου (121.500 MHz) σε απόσταση περίπου δέκα (10) ναυτικά μίλια από τον αερολιμένα και πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Από τον αερολιμένα και τις υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανόνες αέρος του ICAO, το emergency plan του αερολιμένα και τα προβλεπόμενα στο εγχειρίδιο αεροναυτικών πληροφοριών Ελλάδας και το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 11:50 τοπική ώρα.

    Κατά την έρευνα που έκανε η ΕΛ.ΑΣ διαπίστωσε ότι υπήρχαν οκτώ (8) επιβαίνοντες, οι οποίοι και συνελήφθησαν».

    [04] Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια

    Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη γαλλική εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση.

    "Το πρόσωπο που πραγματοποίησε την επιχείρηση στη Νίκαια της Γαλλίας ήταν ένας από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους. Έφερε σε πέρας την επιχείρηση ως απάντηση στις εκκλήσεις για να γίνουν στόχοι οι υπήκοοι των χωρών του συνασπισμου που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος", μετέδωσε το Amaq.

    Διαβάστε επίσης: Μπ. Καζνέβ: Ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια θα πρέπει να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πολύ γρήγορα

    [05] Στασιαστές κατέλαβαν τουρκική φρεγάτα στη ναυτική βάση Γκολτζούκ

    Μια ομάδα Τούρκων που αντιτίθεται στην κυβέρνηση κατέλαβε μία φρεγάτα στην τουρκική ναυτική βάση Γκολτζούκ και ο επικεφαλής του τουρκικού στόλου κρατείται όμηρος, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη ελληνική στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    [06] Ρωσικό ΥΠΕΞ: Επικίνδυνη η κατάσταση στην Τουρκία για τη διεθνή σταθερότητα

    Η Μόσχα εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι εγκυμονεί κινδύνους για την διεθνή σταθερότητα αλλά και την σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επίσης τονίζεται η πρόθεση της Μόσχας να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις και να συνδράμει από κοινού με την τουρκική ηγεσία στην καταπολέμηση της τρομοκρατία.

    Η ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, έχει ως εξής:

    «H Μόσχα εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκική Δημοκρατία. Η όξυνση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στο πλαίσιο των υπαρχόντων σ'αυτή τη χώρα τρομοκρατικών απειλών και της ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή (Συρία σ.σ) συνιστά αυξημένο κίνδυνο για τη διεθνή και την περιφερειακή σταθερότητα.

    Απευθύνουμε έκκληση στο λαό και τι αρχές να επιλύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα χωρίς βία, σεβόμενοι τη συνταγματική τάξη.

    Επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε εποικοδομητικά και από κοινού με την νόμιμα εκλεγμένη ηγεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας προς το συμφέρον της προώθησης των διμερών σχέσεων προς όφελος των λαών των χωρών μας και να αναζητήσουμε αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης των επίκαιρων διεθνών ζητημάτων, πρωτίστως εκείνων που συνδέονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής.

    Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται ενεργές προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία. Ιδιαίτερα στο γενικό προξενείο της ρωσικής ομοσπονδίας έχει δημιουργηθεί επιτελείο αντιμετώπισης της κρίσης. Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται συνεργάτης του γενικού προξενείου. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στους Ρώσους πολίτες κάθε αναγκαία συνδρομή».

    [07] Μπ. Καζνέβ: Ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια θα πρέπει να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πολύ γρήγορα

    Αν ο δράστης της επίθεσης με φορτηγό στη Νίκαια, που σκότωσε 84 ανθρώπους την Πέμπτη, ήταν ισλαμιστής μαχητής, τότε θα πρέπει να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πολύ γρήγορα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάν Καζνέβ. Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην οποία ισχυρίζεται ότι ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ ήταν ένας από τους στρατιώτες της, ο Καζνέβ επανέλαβε ότι η Γαλλία δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο είτε από τα ποινικά αρχεία της είτε από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

    "Φαίνεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε πολύ γρήγορα -σε κάθε περίπτωση αυτά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις καταθέσεις ανθρώπων του περιβάλλοντός του", δήλωσε ο Καζνέβ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

    [08] Πολιτικό άσυλο ζήτησαν τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου

    Πολιτικό άσυλο ζήτησαν από τηνΕλλάδατα οκτώ μέλη του πληρώματος του τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».Όπως μεταδίδει ηανταποκρίτρια του ΑΠΕ - ΜΠΕ στην Αλεξανδρούπολη, Λαμπρινή Παπαδημητρίου, τα μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν στην ΑστυνομικήΔιεύθυνσηΑλεξανδρούπολης.

    ΑνακοίνωσηΓΕΕΘΑ:Αμεση επιστροφή στην Τουρκία τουελικοπτέρου και εξέταση των αιτημάτων ασύλου

    «Αναφορικά με το περιστατικό προσγείωσης τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk στο αεροδρόμιο Αλεξανδρουπόλεως στις 11:51 της 16/7, σας γνωρίζεται ότι προγραμματίζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία και η εξέταση από τις αρμόδιες αρχές αιτημάτων ασύλου των επιβαινόντων σε αυτό»,επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

    Στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Δημόκριτος" της Αλεξανδρούπολης νωρίτερα σήμερα, επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Μ. Τσαβούσογλου: Να παραδώσει η Ελλάδα «τους οκτώ προδότες»

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε από την Ελλάδα να παραδώσει το ελικόπτερο και τους «οκτώ προδότες», όπως προκύπτει από μηνύματά του στο Τwitter.

    [09] Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη

    Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, στο οποίο επιβαίνουν μόνο μέλη του πληρώματος,προσγειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

    Περισσότερα σε λίγη ώρα από την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Αλεξανδρούπολη, Λαμπρινή Παπαδημητρίου.

    [10] Με αποστολή μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα ο Ερντογάν κάλεσε τον λαό να προασπίσει τη δημοκρατία

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν έστειλε μαζικά μήνυμα κειμένου σε τουρκικά κινητά τηλέφωνα σήμερα καλώντας τους Τούρκους να "υπερασπιστούν" τη δημοκρατία και την ειρήνη.

    Το μήνυμα με προέλευση "RT ERDOGAN" το οποίο υπογράφει με το πλήρες όνομά του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλεί επίσης τον λαό να κατέβει στους δρόμους εναντίον μιας "μικρής ομάδας στρατιωτικών".

    [11] Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε σε ερώτηση αν τίθεται θέμα επιβολής της θανατικής ποινής για αυτούς που αποπειράθηκαν να επιβάλουν στρατιωτικό πραξικόπημα.

    «Η ποινή του θανάτου έχει αφαιρεθεί από το τουρκικό νομικό σύστημα» είπε ο κ. Γιλντιρίμ, αλλά τόνισε πως το απόγευμα θα συνέλθει η εθνοσυνέλευση για τις εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, για να λάβει αποφάσεις «ως προς το αν θα γίνουν νομικές ρυθμίσεις. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση μαζί με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων».

    Ερωτηθείς αν θα επιμείνει πιο έντονα η Τουρκία για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «ο άνθρωπος αυτός είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει. Αν υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει, αυτή η χώρα δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία».

    Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποδίδει την απόπειρα πραξικοπήματος στο χώρο του Γκιουλέν.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «η 15η Ιουλίου είναι πλέον γιορτή της δημοκρατίας» και ευχαρίστησε τους οπαδούς του κόμματος που από χτες τη νύχτα βγήκαν στους δρόμους και όπως είπε «έδωσαν τη δέουσα απάντηση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 July 2016 - 12:32:39 UTC