Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Βίτσας: Πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας υπέρ της έκδοσης των 8 στρατιωτικών
  • [02] Εικαστικές δημιουργίες και κατασκευές στη γραμμή των συνόρων
  • [03] Ένταση στην Αρμενία: Ένοπλοι κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα, κρατούν ομήρους
  • [04] Δύο νέες συλλήψεις σχετικά με την επίθεση στη Νίκαια
  • [05] Η Νίκολα Στέρτζον δεν αποκλείει την παραμονή της Σκωτίας στην ΕΕ
  • [06] «Με τον Ερντογάν στην εξουσία δεν θα ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ» δηλώνει στη «Welt» ο Τσεμ Εζντεμίρ
  • [07] Σαουδάραβας πρίγκιπας στη Μυτιλήνη με τη θαλαμηγό «Χριστίνα»
  • [08] Γκ. Έτινγκερ στη Welt: Όχι στον περαιτέρω περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία
  • [09] Φ.Β. Στάινμαϊερ: Να τεθεί τέρμα στη βία και να τηρηθούν οι δημοκρατικοί κανόνες στην Τουρκία

  • [01] Δ. Βίτσας: Πολύ ισχυρό το επιχείρημα της Τουρκίας υπέρ της έκδοσης των 8 στρατιωτικών

    Το επιχείρημα της Τουρκίας, υπέρ της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που πέρασαν χθες στο ελληνικό έδαφος με στρατιωτικό ελικόπτερο, είναι πολύ ισχυρό καθώς παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρηςς Βίτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που θα γίνει αυτή τη στιγμή είναι να εξεταστεί το αίτημα χορήγησης ασύλου σε πρώτο βαθμό, να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό και μετά ν? αρχίσει η εξέταση του αιτήματος έκδοσης. H υπόθεση τους είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών, που εξετάζουν το θέμα από νομική άποψη και σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα και σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, επανέλαβε.

    Τέλος, διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας δεν εμπλέκεται στο θέμα της παράδοσης του τουρκικού ελικοπτέρου. Η επικοινωνία γίνεται ανάμεσα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το αντίστοιχο τουρκικό Υπουργείο, μέσω της διπλωματικής οδού.

    [02] Εικαστικές δημιουργίες και κατασκευές στη γραμμή των συνόρων

    Η ιδέα των φοιτητών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και των καθηγητών τους να στήσουν το θερινό εργαστήριο «φυσικών υλικών» στους Ψαράδες Πρεσπών, στο πιο ακριτικό χωριό της χώρας έχει τους δικούς της συμβολισμούς. Το χωριό Ψαράδες βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του Ελλαδικού χώρου, στη μεγάλη Πρέσπα και πρόκειται για ένα πετρόκτιστο χωριό φτιαγμένο από φυσικά υλικά της περιοχής.

    Στο υπαίθριο εργαστήριο δόμησης οι φοιτητές του τμήματος κι άλλοι επιστήμονες από διάφορα μέρη της χώρας, αξιοποιώντας τα φυσικά υλικά της περιοχής, κατασκεύασαν φούρνο για κεραμικά αντικείμενα, έπιπλα εξωτερικού χώρου με την τεχνική tadelakt, υπόστεγα από παλιά ξυλεία, κιγκλιδώματα από κορμούς κέδρων, έπιπλα εσωτερικού χώρου από τοπική ξυλεία.

    Όλες οι κατασκευές φιλοξενούνται στο σταθμό του ΤΕΕΤ, ένα παλιό πέτρινο κτίσμα του χωριού που συντηρήθηκε από τους φοιτητές, έχει παραχωρηθεί στο πανεπιστήμιο και χρησιμοποιείται ως χώρος δημιουργίας και εργασίας των νέων καλλιτεχνών.

    Τα έργα, οι κατασκευές και η καθημερινή τους χρηστική αξία, ανήκουν στους κατοίκους των Ψαράδων ενώ πολλοί από αυτούς εργάστηκαν και βοήθησαν εθελοντικά στην διοργάνωση του εργαστηρίου.

    Τα Εργαστήρια παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ, καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και κάτοικοι της περιοχής των Πρεσπών. Ο ζωγράφος και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Ζιώγας σημείωσε ότι «επιθυμία όλων είναι να συνεχιστεί η εικαστική δράση στην ακριτική περιοχή των Πρεσπών, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και σύνδεσης της δικής μας κοινότητας με την εθνική και διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα».

    Πολλοί Έλληνες και ξένοι εικαστικοί έρχονται στην Πρέσπα για να συμμετάσχουν στις θερινές καλλιτεχνικές δράσεις του ΤΕΕΤ.

    [03] Ένταση στην Αρμενία: Ένοπλοι κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα, κρατούν ομήρους

    Μια ομάδα ενόπλων κατέλαβε σήμερα το πρωί ένα αστυνομικό τμήμα στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, και κρατεί άγνωστο αριθμό ομήρων, ανακοίνωσε η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας.Διαπραγματεύσεις διεξάγονται για να λυθεί το ζήτημα ειρηνικά, ανακοίνωσε η υπηρεσία ασφαλείας, η οποία κατηγόρησε τους υποστηρικτές των δραστών οτι διαδίδουν ψευδείς φήμες στο Ίντερνετ πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένοπλη εξέγερση κατά της κυβέρνησης.

    Αρμενικά πρακτορεία είδήσεων μετέδωσαν πως οι ένοπλοι ζητούν την απελευθέρωση του Τζιραΐρ Σεφιλιάν, ενός αντιπολιτευόμενου ηγέτη και πρώην στρατιωτικού διοικητή που συνελήφθη τον Ιούνιο.Ο Σεφιλιάν έχει επικρίνει δριμύτατα τον Πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν και είναι δυσαρεστημένος με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τη μακροχρόνια σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον αρμενικό θύλακο στο Αζερμπαϊτζάν.

    Πρακτορεία μετέδωσαν πως οι ένοπλοι ζητούν να παραιτηθεί ο πρόεδρος Σαρκισιάν και πως μερικοί αστυνομικοί καθώς και μερικοί από τους δράστες έχουν τραυματιστεί.

    [04] Δύο νέες συλλήψεις σχετικά με την επίθεση στη Νίκαια

    Ένας άνδρας και μια γυναίκα συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

    Εξάλλου πέντε άλλα πρόσωπα που έχουν ήδη συλληφθεί - η σύζυγος του δράστη, από την οποία είχε χωρίσει, και τέσσερις άνδρες του περιβάλλοντός του -εξακολουθούν σήμερα να βρίσκονται υπό κράτηση, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ, ο οποίος οδήγησε ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

    Ο δράστης είχε προβεί σε αναγνώριση του τόπου της επίθεσης

    Ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια, ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ - Μπουλέλ, είχε προβεί σε αναγνώριση του τόπου της επίθεσης στις 12 και τις 13 Ιουλίου με το φορτηγό που χρησιμοποίησε στις 14 Ιουλίου για να πραγματοποιήσει τη σφαγή, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή στην υπόθεση.

    Μεταξύ των εκατοντάδων μαρτύρων που έχουν ήδη καταθέσει στους ανακριτές, πολλοί είπαν ότι ο φονιάς ήταν θρησκευόμενος, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο δράστης της επίθεσης, την ευθυνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, φαινόταν μέχρι τώρα να έχει περισσότερο ένα προφίλ ανισόρροπου ανθρώπου, ενώ δεν είχε τραβήξει το ενδιαφέρον των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών.

    [05] Η Νίκολα Στέρτζον δεν αποκλείει την παραμονή της Σκωτίας στην ΕΕ

    Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα η Σκωτία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και μέρος της Βρετανίας, η οποία τάχθηκε στο σύνολό της υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου κυρίως λόγω της ψήφου των εκλογέων στην Αγγλία και στην Ουαλία.

    "Δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο", πρόσθεσε.

    Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία απέρριψαν την ανεξαρτησία το 2014 αλλά υποστήριξαν με ισχυρό ποσοστό την παραμονή στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, με τη Στέρτζον να αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την απόσχιση από τη Βρετανία.

    [06] «Με τον Ερντογάν στην εξουσία δεν θα ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ» δηλώνει στη «Welt» ο Τσεμ Εζντεμίρ

    O Τούρκος Πρόεδρος θα συνεχίσει να ενισχύει την εξουσία του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, διότι ο Ερντογαν δεν θα αφήσει να χαθεί η ευκαιρία «να κάνει εκκαθαρίσεις στονστρατό και να πραγματοποιήσει επιτέλους το σχέδιό του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα με στόχο την απόλυτη κυριαρχία του», είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt» ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τσεμ Εζντεμίρ.

    «Ακόμα και τα λίγα ΜΜΕ τα οποία κάνουν κριτική και το ευαίσθητο λουλουδάκι της κοινωνίας των πολιτών σίγουρα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό», πρόσθεσε ο Εζντεμίρ.

    Με την ανοικτή δυτική δημοκρατία δεν έχει πολλά κοινά αυτό που ονομάζεται στην Άγκυρα δημοκρατία, όπως είπε και πρόσθεσε ότι μια δημοκρατικά προσανατολισμένη Τουρκία ασφαλώς θα είχε θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον Ερντογάν όμως στην εξουσία δεν πρόκειται να υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., όπως τόνισε ο ηγέτης των Πρασίνων.

    [07] Σαουδάραβας πρίγκιπας στη Μυτιλήνη με τη θαλαμηγό «Χριστίνα»

    Οι συνθήκες εμφυλίου πολέμου που επικράτησαν στην Κωνσταντινούπολη από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής «έδιωξαν» από την Τουρκία το Σαουδάραβα πρίγκιπα Ματζέντ Μπιν Αμντουλαχ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ της βασιλικής οικογένειας της Αραβικής χερσονήσου αλλά και τους οκτώ συνολικά εκλεκτούς καλεσμένους του που συμμετείχαν σε μια καλά σχεδιασμένη, από πλευράς ασφαλείας των επιβαινόντων, κρουαζιέραμε την ιστορική θαλαμηγό «Χριστίνα Ω».

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος η εντυπωσιακή θαλαμηγός, πάλαι ποτέ ιδιοκτησίας του Αριστοτέλη Ωνάση απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη και αντί για το Μπόντρουμ (την Αλικαρνασσό) στα μικρασιατικά παράλια, όπως ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψει, κατευθύνθηκε στα ελληνικά νησιά. Πρώτος σταθμός τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου έδεσε στον περίκλειστο τελωνειακό χώρο. Νωρίς το πρωί ενώθηκε με τη θαλαμηγό «Elegant 007» με Ρώσους επιβαίνοντες και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατευθύνθηκαν μαζί ανοικτά της νότιας Λέσβου, στην περιοχή των Βατερών όπου η παρέα των μεγιστάνων θα κολυμπήσει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Χίο.

    Ας σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Ματζέντ Μπιν Αμντουλαχ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ με περιουσία που αγγίζει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, γιος του Σαουδάραβα βασιλιά, προκαλεί συχνά με τον τρόπο ζωής που έχει επιλέξει να ακολουθεί.

    [08] Γκ. Έτινγκερ στη Welt: Όχι στον περαιτέρω περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία

    Ο επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκίντερ Έτινγκερ, απηύθυνε προειδοποίηση στον Τούρκο Πρόεδρο να μην περιορίσει περαιτέρω τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικοκόπημα.

    «Αναμένω ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας τηρώντας αυστηρά τις αρχές του κράτους δικαίου και σύμφωνα με τις αξίες μας»,δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt».

    «Εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να περιορίσει ξανά τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία, τότε θα απομακρυνθεί από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυόταν μεν πολιτικά στο εσωτερικό αλλά θα απομονωνόταν στο εξωτερικό», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

    [09] Φ.Β. Στάινμαϊερ: Να τεθεί τέρμα στη βία και να τηρηθούν οι δημοκρατικοί κανόνες στην Τουρκία

    «Είναι εντυπωσιακή η ενιαία αντίδραση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο τουρκικό κοινοβούλιο, τα οποία υποστήριξαν άμεσα τις δημοκρατικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής». Αυτό το μήνυμα προκύπτει και από τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολλών Τούρκων «οι οποίοι αντιμετώπισαν άφοβα τα τεθωρακισμένα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

    Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε όλες τις πλευρές να θέσουν τέρμα στη βία: «Τώρα προέχει να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό στους κανόνες του κράτος δικαίου και της δημοκρατίας». Στην Τουρκία θα πρέπει τώρα να επανέλθει η τάξη και η σταθερότητα. Ολόκληρη η περιοχή εξαρτάται από την «σταθερότητα και την δημοκρατία στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

    «Ελπίζουμε ότι η εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων αποτελεί επιτέλους παρελθόν και ότι οι πολίτες θα αποφασίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά για το μέλλον της χώρας τους», τόνισε ο Στάινμαϊερ, ο οποίος αναμένει μεν νομικές συνέπειες για τους υποκινητές του πραξικοπήματος, αλλά όπως «η γερμανική κυβέρνηση επανειλημμένα έχει τονίσει, δίνει μεγάλη σημασία στην τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και αυτό ισχύει και τώρα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 July 2016 - 10:32:34 UTC