Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιχτά σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα
  • [02] Σαουδάραβας πρίγκιπας στη Μυτιλήνη με τη θαλαμηγό «Χριστίνα»
  • [03] Στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό από Δευτέρα έως Τετάρτη
  • [04] Κηπουρική στη βεράντα με εντομοαπωθητική δράση
  • [05] Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στους οκτώ συλληφθέντες Τούρκους στρατιωτικούς
  • [06] Ένας νεκρός σε κατάληψη αστυνομικού τμήματος στην Αρμενία
  • [07] Ερντογάν: Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης θα συνεχιστεί και στις δημόσιες υπηρεσίες
  • [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Ρ.Τ. Ερντογάν
  • [09] «Αρραγής ενότητα των Ελλήνων μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος»
  • [10] Τι δήλωσε η δικηγόρος των «8» Τούρκων στρατιωτικών, σε τουρκικά ΜΜΕ
  • [11] Ντοκουμέντο: Τι έγινε στη Σμύρνη τις κρίσιμες ώρες της απόπειρας πραξικοπήματος

  • [01] Ανοιχτά σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα

    Ανοιχτά είναι σήμερα Κυριακή 17 Ιουλίου όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα σε όλη τη Ελλάδα.Κατά την πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων (οι οποίες ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου) τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να λειτουργήσουν κανονικά βάσει του νόμου 4177/2013.

    Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν σήμερα, είναι από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τα μεγάλα εμπορικά θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    Απεργία

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε, για σήμερα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (OIYE), με απόφαση της διοίκησής της.

    «Καλούμε τα σωματεία μας, τους εργαζόμενους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και τους καταναλωτές, να συμμετάσχουν στην απεργία, δίνοντας δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, ότι η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, ούτε αναγκαία είναι, ούτε ωφέλιμη για τους καταναλωτές, που τόσο μεγάλος λόγος γίνεται» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ομοσπονδία.

    [02] Σαουδάραβας πρίγκιπας στη Μυτιλήνη με τη θαλαμηγό «Χριστίνα»

    Οι συνθήκες εμφυλίου πολέμου που επικράτησαν στην Κωνσταντινούπολη από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής «έδιωξαν» από την Τουρκία το Σαουδάραβα πρίγκιπα Ματζέντ Μπιν Αμντουλαχ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ της βασιλικής οικογένειας της Αραβικής χερσονήσου αλλά και τους οκτώ συνολικά εκλεκτούς καλεσμένους του που συμμετείχαν σε μια καλά σχεδιασμένη, από πλευράς ασφαλείας των επιβαινόντων, κρουαζιέραμε την ιστορική θαλαμηγό «Χριστίνα Ω».

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος η εντυπωσιακή θαλαμηγός, πάλαι ποτέ ιδιοκτησίας του Αριστοτέλη Ωνάση απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη και αντί για το Μπόντρουμ (την Αλικαρνασσό) στα μικρασιατικά παράλια, όπως ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψει, κατευθύνθηκε στα ελληνικά νησιά. Πρώτος σταθμός τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου έδεσε στον περίκλειστο τελωνειακό χώρο. Νωρίς το πρωί ενώθηκε με τη θαλαμηγό «Elegant 007» με Ρώσους επιβαίνοντες και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατευθύνθηκαν μαζί ανοικτά της νότιας Λέσβου, στην περιοχή των Βατερών όπου η παρέα των μεγιστάνων θα κολυμπήσει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Χίο.

    Ας σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Ματζέντ Μπιν Αμντουλαχ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ με περιουσία που αγγίζει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, γιος του Σαουδάραβα βασιλιά, προκαλεί συχνά με τον τρόπο ζωής που έχει επιλέξει να ακολουθεί.

    [03] Στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό από Δευτέρα έως Τετάρτη

    Σε νέες τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν από αύριο μέχρι και την Τετάρτη τα Σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο επιβατικών αμαξοστοιχιών.

    Οι εμπορικές αμαξοστοιχίες θα μείνουν ακινητοποιημένες έως και την ερχόμενη Πέμπτη.

    Κατά τη συνεδρίαση τους οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να εγκρίνει την δεσμευτική προσφορά των Ιταλικών Σιδηροδρόμων για την εξαγορά του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με τίμημα 45 εκατ. ευρώ.

    Τα σωματεία θα συνεδριάσουν εκ νέου την Πέμπτη προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    [04] Κηπουρική στη βεράντα με εντομοαπωθητική δράση

    Το τερπνόν μετά του ωφελίμου θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την κηπουρική στη βεράντα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθότι ορισμένα φυτά απομακρύνουν κουνούπια και ενοχλητικά έντομα, προσφέροντας μας ταυτόχρονα ωραίο περιβάλλον με ενδιαφέρουσες μυρωδιές, αλλά και ένα μίνι μανάβικο έξω από την κουζίνα μας.

    Ποια φυτά απομακρύνουν τα κουνούπια

    Σύμφωνα με τον τεχνολόγο γεωπόνο Παναγιώτη Φλέγκα, που μίλησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, τα φυτά που θεωρούνται εντομοαπωθητικά και μπορούμε να τα έχουμε στην βεράντα μας, είναι η καλέντουλα, η λεβάντα, το λεμονόχορτο, το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, ο δυόσμος, η μέντα, η πετούνια και η σιτρονέλα. «Επιλέγουμε αυτά τα φυτά γιατί είναι ελληνικά και έχουν λίγες απαιτήσεις ως προς την καλλιέργεια τους. Φυτά για εσωτερικούς χώρους που να είναι εντομοαπωθητικά δεν υπάρχουν, παρά μόνο τα σαρκοβόρα, τα οποία τρώνε τα έντομα, αλλά σε αυτή την κατηγορία στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φυτά».

    Επίσης πολύ χρήσιμα για την απομάκρυνση των κουνουπιών είναι τα κεριά της σιτρονέλας που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και στικάκια με αρώματα από τα φυτά που προαναφέραμε.

    Βασικοί κανόνες για να «διώξουμε»έντομα και κουνούπια

    Πέραν όμως της κηπουρικής υπάρχουν και βασικοί κανόνες για να απομακρύνουμε έντομα και κουνούπια από το χώρο μας όπως αναφέρει ο κ. Φλέγκας:

    «-Δεν ποτίζουμε το βράδυ, ποτίζουμε πάντα νωρίς το πρωί ώστε το φυτό να πάρει την υγρασία όταν την χρειάζεται το πρωί με τον ήλιο.

    -Προσπαθούμε να έχουμε το χώρο μας καθαρό, να καθαρίζουμε τα σημεία που μαζεύουν νερά.

    -Τα φυτά που έχουμε στον κήπο μας ή στη βεράντα μας πρέπει να είναι μόνιμα κλαδεμένα.

    -Το γκαζόν μας το κουρεύουμε υποχρεωτικά μία φορά τη βδομάδα και συλλέγουμε όλο το φυτικό υλικό που μένει από κλαδέματα και από τις καθαριότητες που κάνουμε, ώστε να μην συγκεντρώνεται, γιατί εκεί δημιουργούνται εστίες που πάνε τα ακμαία έντομα, δηλαδή το κουνούπι το μεγάλο και αφήνουν τα αυγά τους. Η υγρασία μαζί με το σκοτάδι δημιουργούν τις συνθήκες για να συγκεντρωθούν και να αναπτυχθούν έντομα».

    Τι προσέχουμε όταν ψεκάζουμε το σπίτι με γεωργικά φάρμακα για απολύμανση

    Καλό είναι να απευθυνόμαστε σε ειδικούς που κάνουν εφαρμογές γεωργικών φαρμάκων για απολύμανση, τονίζει ο κ. Φλέγκας: «Όταν όμως κάνουμε μόνοι μας την εφαρμογή θα πρέπει να ρίχνουμε το φάρμακο σε χώρους που μαζεύουν νερά, όπως τα σιφόνια ή σε κάποιες απορροές που μπορεί να έχουν πρόβλημα. Θα πρέπει να προσέχουμε τι φάρμακα παίρνουμε, αλλά και την ημερομηνία λήξης τους, να είναι μέσα στις προθεσμίες, που αναγράφονται στη συσκευασία. Μεγάλη προσοχή επίσης χρειάζεται όταν γίνεται η εφαρμογή, να μην βρίσκονται στο χώρο παιδιά ή κατοικίδια, καθώς και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Ιδανικό είναι να ψεκάσουμε και να επισκεφθούμε το χώρο μετά από 24 ώρες, έτσι ώστε να έχει στεγνώσει καλά το φάρμακο και να έχει απορροφηθεί».

    [05] Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στους οκτώ συλληφθέντες Τούρκους στρατιωτικούς

    Τη διαφοροποίηση του κατηγορητηρίου με το οποίο προσήχθησαν σήμερα ενώπιόν της οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, που προσγειώθηκαν χθες με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, αποφάσισε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης Μένια Πολυχρόνη, μίας εκ των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες, παραμένει η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, προστέθηκε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου. Η κ. Πολυχρόνη επεσήμανε ως σημαντικό το ότι δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας καθώς όπως εκτιμά «εφόσον παρέμενε έδινε το έρεισμα σε πολλούς να θεωρήσουν επιτακτικότερη την ανάγκη έκδοσής τους».

    «Δεν έστεκε ως κατηγορία γιατί δεν ήρθαν για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα. Βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Απλά εκτελούσαν, μαζί με δύο ακόμη ελικόπτερα εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν είναι πολεμικά ελικόπτερα αλλά μεταφοράς προσωπικού και ασθενών. Ξαφνικά δεχθήκανε πυρά από την τουρκική αστυνομία και μόνο τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Ήταν τρία τα ελικόπτερα και τα δύο καταστράφηκαν. Φοβήθηκαν για τη ζωή τους, πήραν το ελικόπτερο και ήρθαν στην Ελλάδα λόγω εγγύτητας», εξήγησε η συνήγορος υπεράσπισης.

    Σύμφωνα με τη κ. Πολυχρόνη εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που αφήσανε πίσω, καθώς είναι όλοι παντρεμένοι με παιδιά.

    Αμέσως μετά την παρουσία τους στην εισαγγελία οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης στις Φέρες όπου θα συνεχιστεί η κράτησή τους. Αύριο το πρωί θα παρουσιαστούν ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου (θα μεταφερθούν οι ίδιοι στο γραφείο της υπηρεσίας στη Χιλή Αλεξανδρούπολης ή η επιτροπή ασύλου στο κέντρο κράτησης) προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου συνέντευξή τους. Στη συνέχεια θα προσαχθούν στο μονομελές πλημμελειοδικείο με την αυτόφωρη διαδικασία για τη διεξαγωγή της δίκης, η οποία εκτιμούν ότι θα μετατεθεί στο επόμενο διήμερο καθώς θα ζητήσουν προθεσμία 48 ωρών.

    «Πιστεύουμε και θέλουμε να ακολουθήσει η Ελλάδα τον ασφαλέστερο δρόμο για την ελληνική δικαιοσύνη, ο οποίος σύμφωνα με την υπεράσπιση είναι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, οι διεθνείς συνθήκες, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η κ. Πολυχρόνη.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

    Τέλος όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

    [06] Ένας νεκρός σε κατάληψη αστυνομικού τμήματος στην Αρμενία

    Ένοπλη ομάδα η οποία συνδέεται με έναν φυλακισμένο αντιπολιτευόμενο ηγέτη κατέλαβε σήμερα ένα κτίριο της αστυνομίας στο Γερεβάν, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και συλλαμβάνοντας πολλούς ομήρους, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας.

    "Ομάδα ενόπλων ανδρών εισήλθε σε κτίριο της αστυνομίας στο Γερεβάν και κρατεί ομήρους", ανακοίνωσε η αρμενική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (SNS). Ένας από τους επιτιθέμενους δήλωσε πως στους ομήρους περιλαμβάνεται ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας.

    "Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, και δύο όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι", πρόσθεσε η SNS.

    Ένας βουλευτής που κατάφερε να συναντήσει τους ενόπλους, ο Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ομάδα συνέλαβε αρχικά οκτώ ομήρους όμως στη συνέχεια απελευθέρωσε έναν που είχε προβλήματα υγείας.

    "Το αρμενικό κράτος εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά και η αστυνομία εξακολουθεί να διαφυλάσσει τη δημόσια τάξη και να διασφαλίζει την ασφάλεια", ανέφερε η SNS, διαψεύδοντας τις φήμες για πραξικόπημα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Σύμφωνα με αρμενικά ΜΜΕ, οι ένοπλοι ζητούν την απελευθέρωση του Τζιραΐρ Σεφιλιάν, ενός αντιπολιτευόμενου ηγέτη που συνελήφθη τον Ιούνιο και κατηγορήθηκε για κατοχή όπλων.

    "Απαιτούμε την απελευθέρωση του Τζιραΐρ Σεφιλιάν, δηλώνουμε υποταγή μόνο σε εκείνον. Και ο (πρόεδρος Σερζ) Σαρκισιάν πρέπει να παραιτηθεί", έγραψε στο Facebook ένας από τους επιτιθέμενους, ο Βαρουτζάν Αβετισιάν.

    Ο Αβετισιάν δήλωσε επίσης πως ένας από τους επιτιθέμενους "τραυματίστηκε σοβαρά".

    Ο Σεφιλιάν, ηγέτης μιας μικρής ομάδας της αντιπολίτευσης, και έξι υποστηρικτές του συνελήφθησαν τον Ιούνιο από τις αρχές οι οποίες τους κατηγόρησαν ότι σχεδίαζαν την κατάληψη δημοσίων κτιρίων και των τηλεπικοινωνιών στο Γερεβάν.Σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης, ο Σεφιλιάν είχε συλληφθεί το 2006 και είχε φυλακιστεί για 18 μήνες αφού είχε καλέσει για "ανατροπή της κυβέρνησης με τη βία". Πέρυσι συνελήφθη και πάλι, μαζί με πολλούς υποστηρικτές του, ως ύποπτος προετοιμασίας πραξικοπήματος, λίγο αργότερα όμως αφέθηκε ελεύθερος.

    Πρώην στρατιωτικός, ο πρόεδρος Σαρκισιάν εξελέγη το 2008 και η εκλογή του, την οποία αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, προκάλεσε ταραχές που είχαν αποτέλεσμα δέκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    [07] Ερντογάν: Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης θα συνεχιστεί και στις δημόσιες υπηρεσίες

    Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία στους χώρους της δικαιοσύνης και των ενόπλων δυνάμεων θα συνεχιστεί, όχι μόνο στους δύο αυτούς χώρους, αλλά «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που έκανε στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού ενός από τους συμβούλους του που έχασε τη ζωή του κατά τα επεισόδια της απόπειρας πραξικοπήματος.

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν στο οποίο από την πρώτη στιγμή αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος. Αναφερόμενος στο χώρο της δικαιοσύνης, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσαγωγών. Είναι αυτό αρκετό; Όχι βέβαια». Το ίδιο είπε ο Ερντογάν και για τη διείσδυση του τάγματος του Γκιουλέν στους κόλπους της δικαιοσύνης και τόνισε ότι η εκκαθάριση θα συνεχιστεί σε ολόκληρο το δημόσιο.

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κύμα προσαγωγών θα αρχίσει και στο χώρο της ασφάλειας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν εκκαθαρίσεις και στα δημόσια πανεπιστήμια.

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο όλοι όσοι προσάγονται, πρόσκεινται πράγματι στον Γκιουλέν, ή είναι γενικά αντιπολιτευόμενοι.

    Το δεύτερο σημαντικό σημείο της ομιλίας του Ερντογάν αφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της ποινής του θανάτου. Καθώς μιλούσε, το πλήθος άρχισε να φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις», πράγμα που κάνουν εδώ και δυο μέρες οι οπαδοί του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    Ο Ερντογάν είπε «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το σύνταγμα θεσμούς».

    Ωστόσο, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωστή αξιολόγηση».

    Τέλος, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους οπαδούς του κόμματος, να κατεβαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες «για μια εβδομάδα ακόμα».

    [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Ρ.Τ. Ερντογάν

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου, κατά την εκδήλωση της χθεσινής απόπειρας πραξικοπήματος. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.

    Κατά τις ίδιες πηγές, σχετικά με το ζήτημα των επιβαινόντων στο τουρκικό ελικόπτερο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Διαβάστε επίσης:Ερντογάν: Η επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης θα συνεχιστεί και στις δημόσιες υπηρεσίες

    Ο Ερντογάν ζητά συσπείρωση και κατηγορεί τον ορκισμένο εχθρό του

    [09] «Αρραγής ενότητα των Ελλήνων μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος»

    «Η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού στέλνει το μήνυμα προς τους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιλογές εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια βεβαίως και πλήττουν την ενότητά της, πλην όμως πρωτίστως δυσχεραίνουν την δική τους προοπτική». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας στησημερινή τελετή εγκαινίων του αρχαιολογικού μουσείου του Θέρμου στην Αιτωλοακαρνανία.

    Όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, στηριζόμενη στους λαούς εκείνους που μένουν πιστοί στο ευρωπαϊκό όραμα» και συνέχισε: «Η μοναχική πορεία κάθε ευρωπαϊκού, εκ καταγωγής, λαού όχι μόνο δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει δικαιωματικώς την δική του θετική συμβολή στο ιστορικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά επιπλέον τον αφήνει ν' αντιμετωπίσει μόνος τους κινδύνους που εκπορεύονται από τις φωτιές του πολέμου και από τις θύελλες της βαθειάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τις εντεύθεν, άκρως επικίνδυνες, πολλαπλές συνέπειες».

    Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα διδάγματα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, ως προς την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σημείωσε ότι «αποκτούν σήμερα πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, αν αναλογισθούμε για παράδειγμα την τραγωδία που έπληξε εκ νέου, τη Γαλλία στην Νίκαια».

    Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, «πέρα από την αυτονόητη κι αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο γαλλικό λαό, εμείς οι Έλληνες στέλνουμε το μήνυμα προς όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, στο μέτρο που μας αναλογεί, θ' αγωνισθούμε, ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε στους στυγνούς τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να κάνουν την Ευρώπη «σκοτεινή ήπειρο», για να θυμηθούμε το περίφημο τίτλο της μελέτης του Μαρκ Μαζάουερ».

    Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση την δύναμη εκείνη που, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας, θα υπερασπισθεί την ειρήνη και την δημοκρατία, για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

    Ταυτόχρονα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «μια τέτοια κοσμοϊστορική αποστολή η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τον πολιτισμό της και την δημοκρατική της παράδοση, μπορεί να φέρει σε πέρας καλύτερα από άλλα κράτη, ακόμη κι αν αυτά διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική ή στρατιωτική ισχύ».

    Αναφερόμενος στην Αιτωλική Συμπολιτεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μας διδάσκει πως μόνον η αρραγής ενότητα των Ελλήνων μπορεί ν' ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος που αφορούν την χώρα μας και τον λαό μας» και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, οφείλουμε να μην λησμονούμε ότι οι διχασμοί και τα εμφύλια πάθη οδήγησαν τον Ελληνισμό σε περιπέτειες ή και τραγωδίες, ορισμένες από τις οποίες μας στοίχησαν ως και τμήματα του εθνικού μας κορμού».

    Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «η Αιτωλική Συμπολιτεία είναι πηγή διδαγμάτων, τα οποία έχουμε χρέος, όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, να παρακολουθήσουμε, προκειμένου ν' ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις, που απειλούν τόσο την συνοχή όσο και την μελλοντική προοπτική του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

    Πρώτο μας μέλημα συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «να θυμόμαστε, μ' εφόδιο την βαριά κληρονομιά των ιδρυτών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ότι το οικοδόμημα τούτο και η πορεία προς την τελική του ολοκλήρωση και ενοποίηση δρομολογήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακριβώς για ν' αποφύγουμε, οριστικά και αμετακλήτως, μιαν επανάληψή του που θα ήταν μοιραία για το σύνολο της ανθρωπότητας».

    Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαμορφώνει την πορεία της προς τον τελικό προορισμό της με βάση τις αρχές της ενότητας και της ισοτιμίας των λαών της οι οποίες, από την φύση τους, αποκλείουν κάθε μορφή «ηγεμονίας» οιουδήποτε κράτους-μέλους». Οι αρχές αυτές, όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «θέτουν στο επίκεντρο του "κοινού των Ευρωπαίων" τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αφού μόνο μέσω αυτών οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να υπερασπισθούν επιτυχώς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

    Αναφερόμενος στο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «είναι ένα σύγχρονο πραγματικό κόσμημα της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, καθώς κλείνει μέσα του τα πολύτιμα τεκμήρια μιας από τις πιο εμβληματικές, από θεσμική και πολιτική άποψη, περιόδους της Ελληνικής Αρχαιότητας δηλαδή την περίοδο της ανόδου και της πτώσης της Αιτωλικής Συμπολιτείας, του «Κοινού των Αιτωλών».

    Όπως πρόσθεσε, «η διαδρομή της Αιτωλικής Συμπολιτείας, πέρα από την, αδιαμφισβήτητη, ιστορική της αξία "ακτινοβολεί" ακόμη και σήμερα με τα διδάγματα που μας έχει κληροδοτήσει» και συνέχισε: «Δεν αγνοώ πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, πλην όμως οφείλω να υπενθυμίσω ότι η ιστορία, ανάλογα με τις περιστάσεις, διδάσκει ή πρέπει να διδάσκει, αφενός ως προς την θετική συμβολή των προγόνων μας για όσα πρέπει να εμπνέουν την δική μας πορεία και, αφετέρου, ως προς τα λάθη τους εκείνα, τα οποία έχουμε χρέος ν' αποφύγουμε, ιδίως όταν μπορεί ν' αποδειχθούν καθοριστικά αναφορικά με την εξέλιξη του μέλλοντός μας».

    [10] Τι δήλωσε η δικηγόρος των «8» Τούρκων στρατιωτικών, σε τουρκικά ΜΜΕ

    Οι οκτώ Tούρκοι αξιωματικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, επειδή φοβούνται την εκτέλεση της ποινής, αναφέρει σε δήλωσή της στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η δικηγόρος Λία Μαρινάκη που έχει αναλάβει την υπόθεση των αξιωματικών.

    Η δικηγόρος αναφέρει ότι «μετά την παραπομπή τους στον εισαγγελέα, θα ξεκινήσει και η σχετική διαδικασία, η οποία κάτω από κανονικές συνθήκες, θα μπορούσε να διαρκέσει κι ένα χρόνο. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Φοβούνται την εκτέλεση».

    Η δικηγόρος, μιλώντας σήμερα σε άλλο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, στο DHA είπε ότι οι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα της κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα και την πρόκληση κινδύνου διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι κατά τις καταθέσεις τους είπαν πως «κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη είχαν το καθήκον, να μεταφέρουν τραυματίες με τέσσερα ελικόπτερα» ότι «καθώς μετέφεραν τους τραυματίες ανοίχτηκε πυρ από το έδαφος προς το ελικόπτερο, ότι «επιβιβάστηκαν οι οκτώ σε ένα ελικόπτερο», πως «αρχικά προσγείωσαν το ελικόπτερο σε δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα» και πως «συζήτησαν εκεί το τι θα κάνουν και αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα».

    Σύμφωνα με τη δικηγόρο, οι Τούρκοι αξιωματικοί, στο μεταξύ, επικοινώνησαν με τις οικογένειές τους μέσω κινητού τηλεφώνου και εκεί πληροφορήθηκαν τα περί απόπειρας πραξικοπήματος.

    Η δικηγόρος αναφέρει ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία επειδή εκεί βρίσκονται οι οικογένειές τους, αλλά τόνισε ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους επειδή κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες και ότι για το λόγο αυτό ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. Η κ. Μαρινάκη λέει επίσης ότι οι οκτώ αξιωματικοί πέρασαν τη νύχτα στο αστυνομικών τμήμα Φερών, επειδή λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πριν από ένα μήνα, δεν είναι επαρκές το κρατητήριο στην Αλεξανδρούπολη.

    Η κ. Μαρινάκη απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των οκτώ αξιωματικών κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, λέει «τους παρομοίωσα με στρατιώτες σε αμερικανικές ταινίες», αφού όταν προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ήταν ανήσυχοι και φοβισμένοι.

    Σημειώνεται ότι η ποινή του θανάτου δεν ισχύει στην Τουρκία, αν και η πολιτική ηγεσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ερωτηθείς χθες σχετικά, είχε πει ότι η ποινή δεν ισχύει στην Τουρκία, αλλά αν τεθεί θέμα «νομικών ρυθμίσεων, αυτό μπορεί να συζητηθεί με τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς ηγέτες στην Εθνοσυνέλευση».

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς απευθυνόταν χθες σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη και ενώ οι οπαδοί φώναζαν το σύνθημα «θέλουμε εκτέλεση», είπε «θα γίνει αυτό που πρέπει».

    [11] Ντοκουμέντο: Τι έγινε στη Σμύρνη τις κρίσιμες ώρες της απόπειρας πραξικοπήματος

    Ήρεμη ήταν η κατάσταση στη Σμύρνη και στην ευρύτερη περιοχή της παράλιας Τουρκίας, όπου να σημειώσουμε πως αποτελεί και κέντρο της Αντιπολίτευσης στον Ερντογάν, με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το JHP να έχει την πλειοψηφία και να ελέγχει το σύνολο σχεδόν των αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων.

    «Σα να μην έγινε τίποτα» περιγράφει την κατάσταση στη Σμύρνη από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και σήμερα ο π. Κύριλλος Συκής Εκκλησιαστικός προϊστάμενος της ορθόδοξης χριστιανικής κοινότητας της πολιτείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το σύνολο των μελών της Κοινότητας συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Προξενικής αντιπροσωπείας και των Ελλήνων αξιωματικών στο νατοϊκό Στρατηγείο είναι καλά. Συνεχίζουμε ήρεμα και με ασφάλεια να κάνουμε τη δουλειά μας» λέει ο π. Κύριλλος.

    Στη Σμύρνη βρέθηκε και ο ταξιδιωτικός πράκτορας από τη Μυτιλήνη Άρης Λαζαρής. «Στο ξενοδοχείο όπου έμενα στην περιοχή της έκθεσης της Σμύρνης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαζαρής, ενημερώθηκα για το πραξικόπημα στις 11 το βράδυ της παρασκευής από ζευγάρι Αμερικανών που έμεναν σε διπλανό δωμάτιο και είχαν σχετικά ειδοποιηθεί από το Προξενείο των ΗΠΑ. Το ίδιο βράδυ από τα παράθυρα του ξενοδοχείου είδα μεγάλο αριθμό πολιτών με πράσινες σημαίες να διαδηλώνουν στο δρόμο ακολουθούμενοι από μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που κορνάριζαν. Χθες τα πράγματα ήταν ήρεμα. Το μεγάλο στρατόπεδο στο Ναρλί Ντερέ όπου εδρεύει η Στρατιά του Αιγαίου ήταν αποκλεισμένο από λεωφορεία με σκαμμένες τις εισόδους του ώστε κανείς να μην μπορεί να βάλει και να βγάλει οχήματα από αυτό, όπως για παράδειγμα τεθωρακισμένα». Ας σημειωθεί ότι ο Στρατηγός Διοικητής της Στρατιάς του Αιγαίου είναι μεταξύ των συλληφθέντων αντικαθεστωτικών.

    Ανάλογη η εμπειρία της προϊσταμένης του τμήματος τουρισμού του Δήμου Χίου Ρένας Δαμίγου που βρέθηκε στη Σμύρνη. Περιγράφοντας τις στιγμές της απόπειρας πραξικοπήματος λέει στην εφημερίδα «Πολίτης» της Χίου: «Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα για όλους μας. Υπήρχε μία αγωνία στους δρόμους να προλάβει ο καθένας να πάει στα σπίτια του. Ευτυχώς το Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης κρατούσε διαρκή επαφή με όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή και η ενημέρωση ήταν συνεχής. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε εάν θα έπρεπε να μετακινηθούμε μέσα στα μεσάνυχτα προς τον Τσεσμέ ώστε να ήμαστε κοντά στα σύνορα, όμως αποφασίσαμε ότι η μετακίνησή μας δεν θα ήταν ασφαλής μέσα στο βράδυ κι έτσι μείναμε Σμύρνη».

    Συνεχίζοντας να περιγράφει όσα έζησε στη Σμύρνη η κ. Δαμίγου λέει πως μόνο αργά το βράδυ της Παρασκευής, ξημερώματα Σαββάτου, Τούρκοι με σημαίες βγήκαν στον δρόμο κορνάροντας και φωνάζοντας συνθήματα. «Ρώτησα τι γίνεται και μου είπαν ότι είναι οπαδοί του Ερντογάν. Έπειτα έμαθα ότι είχε δοθεί η εντολή να βγει ο κόσμος στους δρόμους», λέει.

    Από χθες αργά το απόγευμα και φυσικά σήμερα τα δρομολόγια μεταξύ Χίου και Τσεσμέ και Μυτιλήνης και Αϊβαλί πραγματοποιούνται κανονικά.

    Πάντως επιφυλασσόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πολλοί είναι αυτοί και στην Ελλάδα και στην Τουρκία που έσπευσαν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες μέρες. Έρημοι είναι και οι τουριστικοί προορισμοί Τούρκων στα παράλια και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ερυθραίας. Ο Τσεσμές και τα Αλάτσατα θυμίζουν έρημες πόλεις με τους Τούρκους επισκέπτες να επιστρέφουν στις πόλεις όπου ζουν «για να είναι σίγουροι» όπως λένε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 July 2016 - 12:32:33 UTC