Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Ν. Κοτζιάς, για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ
  • [02] «Καταιγίδα» επειγόντων θεμάτων για τους υπ. Εξωτερικών της ΕΕ
  • [03] Παρασημοφορημένος πρώην πεζοναύτης ο δράστης της Μπατόν Ρουζ
  • [04] Έκκληση για ενότητα από τον Μπ. Ομπάμα μετά τους φόνους στην Μπατόν Ρουζ
  • [05] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Π. Μοσκοβισί στις 12:30μμ
  • [06] Η Ελλάδα στηρίζει τη Δημοκρατία και την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο Ν. Κοτζιάς, για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και στην Υπουργική Συνάντηση ΕΕ με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου.

    Όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση στην Τουρκία υπό τη σκιά της αποτυχημένης απόπειρας του πραξικοπήματος θα βρεθεί στο επίκεντρο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ έμφαση θα δοθεί επίσης και στο ζήτημα της τρομοκρατίας, υπό τη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας.

    Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναμένεται αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει στην Τουρκία αυτοσυγκράτηση και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα.

    Η Ελλάδα καταδίκασε εξαρχής το πραξικόπημα και την απόπειρα διασάλευσης της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία, και τάσσεται υπέρ της προάσπισης του κράτους δικαίου και της ανάπτυξης της δημοκρατίας, όπως τονίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και χθες στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών με στόχο την αξιολόγηση των εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα και την εκτίμηση του νέου περιβάλλοντος ασφαλείας στην περιοχή.

    Η Αθήνα στηρίζει την Τουρκική Δημοκρατία, δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στις εσωτερικές της υποθέσεις και ενδιαφέρεται να έχει πάντοτε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με την Άγκυρα προς όφελος της διμερούς συνεργασίας και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

    Ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει τέλος στην Υπουργική Συνάντηση Ε.Ε. - Συμβουλίου Χωρών του Κόλπου (EU - GCC), στην ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνεται η κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο, την Υεμένη καθώς και η συνολική σχέση EU-GCC.

    [02] «Καταιγίδα» επειγόντων θεμάτων για τους υπ. Εξωτερικών της ΕΕ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται να προτρέψουν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί το νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αντιμετώπιση των ηττημένων πραξικοπηματιών, ασκούν ωστόσο περιορισμένη επιρροή πάνω στον στρατηγικό τους γείτονα.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες, στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι ΥΠΕΞ θα συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή για την Τουρκία, μετά το πρωινό στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι. Ο Κέρι μοιράζεται μαζί τους τις ανησυχίες για τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Ερντογάν και θα συζητήσει μαζί τους το ρόλο της Τουρκίας ως συμμάχου στη Συρία, τη θέση της στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και τον ρόλο της ως πύλη σε μια από τις μεταναστευτικές διόδους που οδηγούν στην Ευρώπη.

    Το αναμενόμενο συμβούλιο, παρά την πλήρη ατζέντα του - με θέματα που θα διευθετούνταν πριν τη διακοπή του καλοκαιριού όπως τις συνεχιζόμενες κρίσεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη, τη μετανάστευση ροή από την Αφρική και τη θαλάσσια επέκταση της Κίνας - έχει κατακλυσθεί από το ξέσπασμα τριών μεγάλων εξελίξεων μέσα σε 48 ώρες σε συνεχιζόμενες μέρες την εβδομάδα που μας πέρασε:

    - Την ταχεία σύσταση της νέας κυβέρνησης της Βρετανίας υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την Τετάρτη και την επιλογή της του Μπόρις Τζόνσον, δημοσιογράφου με εχθρική στάση απέναντι στις Βρυξέλλες και ηγέτη της καμπάνιας Brexit, ως υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζόνσον αναμένεται να ενημερώσει τους άβολους ομολόγους του περί του πώς η Βρετανία, μία από τις δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, θα συνεργαστεί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν η χώρα αποχωρήσει από την Ένωση. Θα είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση νέου υπουργικού μέλους της κυβέρνησης της Μέι.

    - Τον φόνο 84 ατόμων από έναν Γάλλο τυνησιακής καταγωγής ο οποίος έσπειρε το θάνατο με φορτηγό που έριξε στη προκυμαία της Νίκαιας ενώ η Γαλλία γιόρταζε την εθνική της επέτειο την Πέμπτη, ένα αιματηρό γεγονός την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Οι υπουργοί θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και θα συζητήσουν, μετά την τρίτη μεγάλη επίθεση του ΙΚ στη Γαλλία μέσα σε 18 μήνες, και 4 μήνες μετά την επίθεση βομβιστών στις ίδιες τις Βρυξέλλες, πώς θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία στην Ευρώπη και το ΙΚ στη Μέση Ανατολή.

    - Και, τέλος, την Παρασκευή, το πραξικόπημα που κατέρρευσε όταν ο Ερντογάν κινητοποίησε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους, και εξασφάλισε την υποστήριξη ενός μεγαλύτερου μέρους των υπηρεσιών ασφαλείας.

    [03] Παρασημοφορημένος πρώην πεζοναύτης ο δράστης της Μπατόν Ρουζ

    Ο άντρας που σκότωσε τρεις αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλους τρεις στην Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα ήταν παρασημοφορημένος πρώην πεζοναύτης με το βαθμό του λοχία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

    Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει το όνομά του επίσημα, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης και με τα ΜΜΕ, ο δράστης ονομαζόταν Γκέιβιν Λονγκ, ήταν μαύρος, ζούσε στο Κάνσας Σίτι στο Μιζούρι και ήταν περίπου 29 χρόνων.

    Το ιστορικό που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο για τον Γκέιβιν Λονγκ αναφέρει ότι υπηρέτησε ως πεζοναύτης στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από τον Αύγουστο του 2005 έως τον Αύγουστο του 2010 και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχία, με ειδίκευση στα δίκτυα πληροφοριών. Μεταξύ του Ιουνίου του 2008 και του Ιανουαρίου του 2009 υπηρέτησε στο Ιράκ, όταν αναγνωρίστηκε για την υπηρεσία του με αρκετά μετάλλια και με επαίνους.

    Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Μάικ Έντμονσον, επικεφαλής της αστυνομίας της Λουιζιάνα, ο οπλοφόρος έδρασε μόνος του. Ο Έντμονσον είπε ότι ο ύποπτος ήταν ντυμένος στα μαύρα και περίμενε τους αστυνομικούς να έρθουν προτού αρχίσει να πυροβολεί. Ανώνυμη κυβερνητική πηγή έχει πει ότι οι αρχές πιστεύουν πως η κλήση για την αστυνομία που έγινε σε αριθμό επείγουσας ανάγκης ήταν προσχεδιασμένη.

    Οι αστυνομικοί έφτασαν στην περιοχή μετά από αναφορές ότι υπήρχε κάποιος οπλοφόρος ντυμένος στα μαύρα που στεκόταν πίσω από ένα μαγαζί, λίγο πριν τις 9:00 π.μ. τοπικής ώρας (5:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), είπε ο Έντμονσον.

    Στο πανδαιμόνιο που ακολούθησε, ο οπλοφόρος σκότωσε δύο αστυνομικούς από το αστυνομικό τμήμα της Μπατόν Ρουζ και έναν βοηθό σερίφη. Τραυμάτισε επίσης άλλους τρεις, έναν από αυτούς βαριά, προτού σκοτωθεί ο ίδιος από τους αστυνομικούς.

    Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ποιαήταν τα αίτια που τον οδήγησαν στην πράξη του, και οι έρευνες συνεχίζονται.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκκληση για ενότητα από τον Μπ. Ομπάμα μετά τους φόνους στην Μπατόν Ρουζ

    [04] Έκκληση για ενότητα από τον Μπ. Ομπάμα μετά τους φόνους στην Μπατόν Ρουζ

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ενότητα μετά από τον φόνο τριών αστυνομικών στην Μπατόν Ρουζ της πολιτείας Λουιζιάνα, και προειδοποίησε να μην χρησιμοποιηθεί το αιματηρό γεγονός για να οξυνθούν οι πολιτικές διαμάχες κατά τη διάρκεια της έντονα διχαστικής προεκλογικής περιόδου.

    "Έχουμε τους διχασμούς μας και δεν είναι κάτι καινούργιο", είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου, "για αυτό είναι τόσο σημαντικό (...) για όλους τώρα να εστιαστούν σε λόγια και πράξεις που θα μπορέσουν να ενώσουν τη χώρα περισσότερο".

    "Δεν χρειαζόμαστε εμπρηστικές ρητορείες", τόνισε.

    Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν χθες όταν δέχθηκαν πυροβολισμούς στο Μπατόν Ρουζ όπου ο θάνατος ενός νεαρού Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά στις αρχές Ιουλίου είχε προκαλέσει οργή και διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον σερίφη της περιοχής.

    Ο ένας εκ των δραστών σκοτώθηκε και δύο άλλοι «ενδεχομένως διαφεύγουν», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του γραφείου του σερίφη.

    Οι ακριβείς συνθήκες που ξέσπασαν οι πυροβολισμοί σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί, όμως «φαίνεται πως (οι αστυνομικοί) απάντησαν σε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς» εξήγησε ο Κέσεϊ Ράιμπορν Χικς, εκπρόσωπος τύπου του σερίφης, στο τηλεοπτικό δίκτυο WAFB9.

    [05] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Π. Μοσκοβισί στις 12:30μμ

    Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα,στις 12:30 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [06] Η Ελλάδα στηρίζει τη Δημοκρατία και την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Κατά τη συνομιλία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του την στήριξη της Ελλάδας στη δημοκρατία, τη συνταγματική νομιμότητα και την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε και ταχεία αποκατάσταση της ομαλότητας.

    Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, σημείωσε ότι τα αιτήματα ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα το Σάββατο, θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Στη συνομιλία τονίστηκε η σημασία που έχει η προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

    Κατά την επικοινωνία τους, που έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού, ο κ. Γιλντιρίμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ελληνική στήριξη στις δύσκολες ώρες που περνάει η Τουρκία, ενώ ευχαρίστησε επίσης και για την άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Φ. Γκιουλέν: Ο Ερντογάν κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 July 2016 - 4:32:32 UTC