Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρυπίδης Στυλιανίδης: «Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό»
  • [02] «Αγωνιζόμαστε για να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»
  • [03] Στο 4,8% διευρύνθηκε η πτώση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης
  • [04] Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σ. Γαληνός μιλάει στο Πρακτορείο
  • [05] Κανονικά από αύριο όλα τα δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο
  • [06] Με διαγραφή από τον κατάλογο MAB/UNESCO απειλούνται το Φαράγγι της Σαμαριάς και ο Όλυμπος
  • [07] Περιμένουν τα υδροπλάνα στους Παξούς
  • [08] Σε κλοιό ασφαλείας η Κωνσταντινούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
  • [09] Στ. Ζάιμπερτ: Φήμες τα περί αιτήματος Ερντογάν για άσυλο στη Γερμανία
  • [10] Η Διεθνής Έκθεση κλείνει τα 90 της χρόνια
  • [11] «Vintage Lesvos», ένα συλλεκτικό περιοδικό που αναδεικνύει την πολιτιστική παράδοση της Λέσβου
  • [12] «Μενέλαος Λουντέμης, Άπαντα τα ποιητικά», ένας τόμος υπέρ- λυρισμού
  • [13] Πιερ Μοσκοβισί: Στόχος να χτίσουμε μια πιο δυνατή Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη
  • [14] Οκτώ προτάσεις της ΝΔ για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, την αναδοχή και την υιοθεσία
  • [15] Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σπέντζας, ένας από τους πιο γνωστούς ποτοποιούς της Λέσβου
  • [16] Τουρκία: Στρατιώτης άνοιξε πυρ έξω από τα δικαστήρια στην Άγκυρα, δεν υπήρξαν απώλειες

  • [01] Ευρυπίδης Στυλιανίδης: «Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό»

    «Δεν μπορείς να είσαι ασφαλής όταν η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή σου», λέει ο επί χρόνια βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και τ. Υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλινίδης αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τη μείωση του πλαφόν 3% και τάσσεται υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

    Αναφερόμενος στις συνέπειες της αναταραχής στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε:

    «Η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί και τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Η αποσταθεροποίησή της επηρεάζει καθοριστικά την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στις παρυφές του ΝΑΤΟ. Δεν μπορείς, λοιπόν, να είσαι ασφαλής όταν η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή σου. Αναφέρω μερικές άμεσες επιπτώσεις ή ανησυχίες που προκάλεσε η πρόσφατη αναταραχή στη γείτονα χώρα:

    Πρώτον, ανεκόπη αιφνιδίως, ελπίζω προσωρινά, το σημαντικό οδικό τουριστικό ρεύμα προς τη Θράκη και τη Μακεδονία.

    Δεύτερον, εισήλθαν σε καθεστώς αβεβαιότητας οι εμπορικές ροές και οι διμερείς επιχειρηματικές συμπράξεις που είχαν αυξηθεί από το 2004 και μετά.

    Τρίτον, υπάρχει έντονη ανησυχία για την έκβαση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

    Και τέταρτον, ιδιαίτερα εδώ στη Θράκη υπάρχει ο φόβος και η υποψία ότι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας δεν αποκλείεται να δούμε, το επόμενο διάστημα, μέρος της έντασης να μεταφέρεται από τα Ανατολικά προς τα Δυτικά της Τουρκίας.»

    -Εκφράσατε φόβους ότι πρόσφατες εξελίξεις θα επηρεάσουν το προσφυγικό πρόβλημα. Σε ποιο βαθμό, εκτιμάτε;

    «Όλα εξαρτώνται από το αν η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί τα συμφωνηθέντα με την ευρωπαϊκή ένωση».

    -Πιστεύετε ότι θα τα σεβαστεί;

    «Είναι φανερό ότι οι εσωτερικές πιέσεις οδήγησαν τον Ερντογάν, τελευταία, σε μια προσπάθεια να κλείσει διεθνή μέτωπα που άνοιξε η ίδια η κυβέρνησή του τα προηγούμενα χρόνια. Αν επιμείνει σε αυτή τη λογική θα μπορέσουμε αν συνεννοηθούμε. Αν, όμως, η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος τον οδηγήσει σε αυταρχικότερες και πιο εθνοαπομονωτικές συμπεριφορές τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εμείς και η Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή».

    [02] «Αγωνιζόμαστε για να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

    Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο Liberal.gr, ανέφερε ότι όσοι μιλούν για αιφνιδιασμό ή σκοπιμότητα, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, είτε αγνοούν ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των αριστερών προοδευτικών κομμάτων της χώρας, είτε παραπληροφορούν για μικροπολιτικούς λόγους, ενώ είναι «οι ίδιοι, οι οποίοι επιθυμούν τη διαιώνιση του σημερινού καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο η ψήφος όσων επιλέγουν το πρώτο κόμμα είναι "πιο ίση" από τις ψήφους στα υπόλοιπα, αφού μετράει περισσότερο στην κατανομή των εδρών».

    Η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι το ζήτημα του εκλογικού νόμου εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων των πολιτικών θεσμών, ενώ αποσυνέδεσε το θέμα του εκλογικού νόμου από την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, λέγοντας: «Όσοι ονειρεύονται εκλογές το φθινόπωρο, θα τους συνέστηνα να καθίσουν το καλοκαίρι και να σκεφτούν κάτι πιο εποικοδομητικό και παραγωγικό, τόσο για τους ίδιους, όσο, κυρίως, για την κοινωνία και το μέλλον της χώρας».

    [03] Στο 4,8% διευρύνθηκε η πτώση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης

    Διευρύνθηκε στο 4,8% η πτώση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει τις επόμενες ημέρες τις πιθανές συνέπειες για την Τουρκία από την απόπειρα του πραξικοπήματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times.

    Η κατρακύλα 4,8% του χρηματιστηριακού δείκτη μετοχών Istanbul 100 είναι η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ο δείκτης μειώθηκε 2,5% με το άνοιγμα της αγοράς σήμερα και συνεχίζει έκτοτε να υποχωρεί. Μόνο δύο μετοχές του δείκτη κινούνται ανοδικά.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωνε η μετοχή της εταιρείας ενεργειακών ερευνών Ipek Dogal (-18,1%), ενώ βουτιά 12,3% έκανε η μετοχή του μεγαλύτερου αεροπορικού οργανισμού της χώρας, TAV Airports Holding. Πτώση 11,7% σημείωνε η μετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατά Σαράι.

    Ο οίκος S&P ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει τόσο τις μεσοπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από την απόπειρα πραξικοπήματος στην πολιτική κατάσταση της Τουρκίας, την πιθανή αντίδραση των ξένων επενδυτών και τις πιθανές μακροοικονομικές επιπτώσεις.

    Στην τελευταία αξιολόγηση που έκανε τον Μάιο για το τουρκικό αξιόχρεο, ο S&P αναθεώρησε τις προοπτικές του σε «σταθερές». Σε μία άλλη έκθεσή του, στις αρχές αυτού του μήνα, ο οίκος είχε σημειώσει ότι θεωρεί πως η Τουρκία αποτελεί έναν «αρκετά υψηλό» γεωπολιτικό κίνδυνο.

    [04] Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σ. Γαληνός μιλάει στο Πρακτορείο

    Ο Σπύρος Γαληνός, είναι ο Δήμαρχος του μεγαλύτερου γεωγραφικά Ελληνικού Δήμου, του Δήμου Λέσβου. Λίγους μήνες μετά την εκλογή του και την ανάληψη των καθηκόντων του βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα των τεράστιων προσφυγικών ροών από την ανατολή προς την Ευρώπη, ροές που χρησιμοποίησαν τη Λέσβο ως γέφυρα από την ανατολή στη δύση. Σε αντίθεση με ότι έκαναν άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες θεώρησε πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις προσφυγικές ροές αποτελεί πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπισθεί σε όφελος της τοπικής κοινωνίας.

    Σήμερα ενάμιση σχεδόν χρόνο μετά μιλά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις πρωτοβουλίες του και τα αποτελέσματα τους. Για το τι χάθηκε από τη Λέσβο αλλά και το τι έμεινε.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό:

    Πριν ένα περίπου χρόνο πήρατε την πρωτοβουλία ο Δήμος να πρωταγωνιστήσει στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο νησί. Γιατί; Θεωρείτε πως η «φήμη» του φιλόξενου μέρους αύξησε τις ροές;

    «Αρχικά είναι σημαντικό να θυμηθούμε ποια ήταν η γενικότερη πολιτική κατάσταση τότε στην Ελλάδα και στο νησί μας. Υπήρχε μια νέα κυβέρνηση, η οποία διαπραγματευόταν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μια νέα πολιτική, ενώ η Ευρώπη πίεζε ασφυκτικά, πιθανότατα εκμεταλλευόμενη και το μέτωπο των προσφυγικών ροών. Μια περίοδος με capital controls, με διαδοχικές διαπραγματεύσεις, με εκλογές καθώς και ένα δημοψήφισμα. Να σας θυμίσω ότι υπήρχε η αμφιβολία αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, αδυναμία οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης ή προσλήψεων και η Ευρώπη έδειχνε να έχει εγκαταλείψει την Ελλάδα θεωρώντας, αν δεν επεδίωκε κιόλας, την έξοδό της από την Ε.Ε δεδομένη. Μέσα σε αυτό το αβέβαιο πολιτικό και οικονομικό κλίμα, κάποιος έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για την προσφυγική κρίση που χτυπούσε την πόρτα της Λέσβου. Όμως, τα όσα διαδραματίζονταν στο νησί μας καθώς και τους επαπειλούμενους κινδύνους, πρωταρχικά για την τοπική κοινωνία, έδειχναν να μη τα γνωρίζουν ή να μη τους απασχολούν. Στο κίνδυνο του απόλυτου χάους δεν μπορούσαμε να μένουμε αμέτοχοι λέγοντας απλά ότι δεν ήταν δική μας δουλειά. Επικράτησε το χρέος και αναλάβαμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε και να ζητήσουμε στηρίξεις, παίρνοντας για ένα διάστημα την ευθύνη έως ότου αυτές έρθουν. Λειτουργήσαμε με αυτό τον τρόπο ως μια εμπροσθοφυλακή που παρείχε τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης στην Ε.Ε και την κυβέρνηση.

    Η φήμη, που αναφέρετε, δεν επηρέασε καθόλου τις ροές. Οι αυξημένες ροές είχαν προηγηθεί της φήμης και υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι που ήδη είχαν φτάσει στο νησί. Εμείς ακολουθήσαμε μια συγκεκριμένη πολιτική, την οποία προτείναμε στη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας ότι η πραγματική αιτία της προσφυγικής κρίσης είναι ο πόλεμος και οι διακινητές που εκμεταλλεύονται ανθρώπους με το χειρότερο τρόπο και τους οδηγούν στο θάνατο. Είπαμε εξ αρχής ότι η λύση για την ορθή διαχείριση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία και ότι εκεί πρέπει να γίνεται η καταγραφή και η απευθείας μετεγκατάσταση όσων έχουν δικαίωμα σε χώρες της Ε.Ε. Είναι αυτή η πολιτική που εν μέρει έχει ακολουθηθεί από την Ε.Ε και εκφράζεται με τη πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία, συμβάλλοντας στο να μηδενισθούν, σχεδόν οι ροές, κάτι που σημαίνει ότι πείσαμε πως αυτή είναι η σωστή πολιτική. Είναι κάτι που με επιστολή του επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς. Άραγε πόσες δύσκολες καταστάσεις θα είχαμε αποφύγει αν η συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόζονταν έγκαιρα και άμεσα ένα χρόνο πριν;

    Η Λέσβος και οι πολίτες της στάθηκαν όρθιοι σε αυτό το κάλεσμα της ιστορίας. Έδειξαν στον κόσμο ποιες είναι στην πραγματικότητα οι αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα εάν η εφαρμογή μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης καθυστέρησε σημαντικά.».

    Μετανιώσατε για την πρωτοβουλία σας;

    «Θα ήθελα να τροποποιήσω αρχικά λίγο το ερώτημά σας. Τι θα είχε συμβεί αν δεν αναλαμβάναμε την ευθύνη να παλέψουμε ένα πρόβλημα και μια κατάσταση, που ήταν ούτως ή άλλως εκρηκτική. Με έχει προβληματίσει πολλές φορές ιδιαίτερα τώρα, που δέχομαι αδίκως μια σκληρή κριτική. Πιστεύω πως τότε που όλοι κρύβονταν, το πραγματικό ερώτημα ήταν "αν όχι εμείς τότε ποιος;". Σας απαντώ κατηγορηματικά όμως πως όχι, δεν μετάνιωσα για την πρωτοβουλία μου και θα έκανα και πάλι το ίδιο, διότι στις αποφάσεις μου υπερισχύει πάντα το καθήκον. Από την πρώτη στιγμή γνώριζα ότι δεν είχα άλλη επιλογή. Είτε έπρεπε να αποδεχθώ το χάος δηλώνοντας αδυναμία και καταγγέλλοντας τους πάντες ή να αναλάβω την ευθύνη. Ήξερα ότι θα γίνω αποδέκτης κριτικής, σε κάθε περίπτωση, αλλά αν δεν έκανα κάτι σίγουρα θα επικρατούσε το χάος. Αντίθετα αν έκανα, υπήρχε πιθανότητα να το αποφύγουμε, όπως και το αποφύγαμε μέχρι σήμερα παρά τις δυσκολίες που περάσαμε και περνάμε.

    Ας δούμε όμως ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήραμε. Προσπαθήσαμε να δείξουμε στην διεθνή κοινότητα ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ένα τοπικό ή εθνικό αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Διεκδικήσαμε βοήθεια από την Ε.Ε και πιέσαμε για την εξεύρεση λύσης. Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση ευρωπαϊκής διαχείρισης, η οποία εν μέρη υιοθετήθηκε και τελικά μετά από ένα χρόνο εφαρμόστηκε και σταμάτησε τις ροές. Έχοντας ένα λιμάνι γεμάτο μετανάστες και πρόσφυγες, δημιουργήσαμε το κέντρο φιλοξενίας του ?Καρά Τεπέ?, ανταποκρινόμενοι τότε στην έκκληση του λιμενικού σώματος να βρεθεί χώρος φιλοξενίας για να μεταφερθούν και να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί. Μπορέσαμε έτσι σταδιακά να ελέγξουμε την κατάσταση στην πόλη και τα χωριά έως ότου έρθουν βοήθειες, ασχέτως βέβαια αν αυτές καθυστέρησαν σημαντικά. Βλέποντας τελικά ότι η κρίση εξελίσσεται σε κίνδυνο για την τοπική κοινωνία, ζητήσαμε άμεσα το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απειλώντας μάλιστα και με αποχή από τις εκλογές.

    Αυτό που μπορώ με σιγουριά να σας πω είναι ότι αυτός ο τρόπος διαχείρισης και οι έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν με απομάκρυναν από τους συμπολίτες μου, κάτι που αποτελούσε πάντα προτεραιότητα σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου πορείας. Η διεθνής εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο εξωτερικό, τα καθημερινά προβλήματα που αφορούσαν το προσφυγικό και οι συνεχείς πιέσεις και επαφές για μια αποτελεσματική λύση, μου στέρησαν τη δυνατότητα να επισκέπτομαι όσο θα ήθελα τα χωριά μας και να βρίσκομαι, όπως έκανα πάντα, κοντά στους πολίτες. Η εκπλήρωση του καθήκοντος και της ευθύνης έρχεται πάντα με συγκεκριμένο κόστος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι απομακρύνθηκα από τις υποχρεώσεις μου ως Δήμαρχος. Τόσο εγώ όσο και όλοι οι συνεργάτες μου καταφέραμε να κάνουμε παρεμβάσεις, να εντάξουμε έργα στο νέο ΕΣΠΑ, να καταθέσουμε προτάσεις για Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση και να κάνουμε πράξη μέρος των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Ενέργειες που επικοινωνιακά λύγισαν υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων στο προσφυγικό.

    Δεχθήκατε και επιθέσεις όμως?

    «Ναι? Όλα τα παραπάνω δυστυχώς έδωσαν τη δυνατότητα σε κάποιους να κάνουν προπαγάνδα, φτάνοντας στο σημείο να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για ίδιον όφελος. Η μάχη που έδινα και συνεχίζω να δίνω δεν μου επέτρεπε να ασχοληθώ με υπονομευτές, διότι το καθήκον επιτάσσει να δώσω πρώτα τη μάχη για τον τόπο, για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας. Τώρα όμως θα με βρουν απέναντί τους και όλοι οι συκοφάντες, λασπολόγοι θα μπουν στη θέση τους».

    Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τις άλλες αντιδράσεις των κατοίκων της Μόριας ενάντια στη λειτουργία του χοτ σποτ στη γειτονιά τους, τελικά μήπως η εκτίμηση και δική σας, για τη Λέσβο της αλληλεγγύης ήταν εκτός πραγματικότητας;

    «Θα ήθελα να σημειώσω και να υπενθυμίσω ότι όταν επρόκειτο να δημιουργηθεί το κέντρο της Μόριας, βουλευτής τότε, ήμουν αυτός που είχε αντιδράσει λέγοντας ότι ?θα φτιάξουμε μια καινούργια Παγανή?. Δυστυχώς ή ευτυχώς κανένας οι ελάχιστοι αντέδρασαν τότε. Επίσης να υπενθυμίσω ότι μετά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, είχα προειδοποιήσει με επιστολή μου προς τα αρμόδια Υπουργία και την ΕΕ, ότι θα οδηγήσει ανθρώπους που είναι εξαντλημένοι ψυχικά, σωματικά και κυρίως οικονομικά στην παραβατικότητα. Κάτι που με τη σειρά του προκαλεί ανησυχία, φόβο και αντίδραση στην τοπική κοινωνία. Ζήτησα επίσης έγκαιρα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλισθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες της περιοχής της Μόριας και των γύρω χωριών.

    Ως προς τη Λέσβο της αλληλεγγύης, εγκαίρως επίσης από πέρυσι σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και τοποθετήσεις είχα προειδοποιήσει ότι η αλληλεγγύη διαρκεί έως ότου οι κάτοικοι αισθανθούν φόβο για αυτούς και τις οικογένειές τους. Όταν επικρατήσει ο φόβος τότε η αντίδραση με σκοπό την αυτοπροστασία είναι απόλυτα λογική. Η διεθνής εικόνα της Λέσβου έχει αυτή τη στιγμή θετικό πρόσημο, τόσο για το νησί όσο και για την Ελλάδα και πιστεύω ότι αυτό θα το πιστωθούμε, στο επόμενο διάστημα. Πεποίθηση μου είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας έχουν τα ίδια συναισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς απλά έχουν αρχίσει να ανησυχούν και ορισμένοι από αυτούς να φοβούνται, γι? αυτό και αντιδρούν. Όσοι λίγοι, για δικούς τους λόγους και σκοπιμότητες, επενδύουν στο φόβο των πολιτών, και προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τύπο.

    Όπως αναφέρεται και στο ψήφισμα των κατοίκων της Μόριας που όλοι συμφωνήσαμε, στο χώρο του κέντρου δεν πρέπει να φιλοξενούνται παραπάνω άνθρωποι από τη δυναμικότητά του, πρέπει να υπάρχει αποτελεσματική φύλαξη και μετά την αποσυμφόρησή του να λειτουργήσει αποκλειστικά ως κέντρο καταγραφής. Αν ακολουθηθεί όμως η πολιτική της καταγραφής των προσφύγων στην Τουρκία, που έχουμε προτείνει, τότε όχι μόνο θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω αλλά το κέντρο θα πάψει να λειτουργεί καθώς δεν θα υπάρχει τέτοια ανάγκη. Έως τότε πρέπει να λειτουργεί με τη σωστή φύλαξη και αστυνόμευση του χώρου και των γύρω περιοχών».

    Ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ τι ρόλο θεωρείτε πως έπαιξε. Κι πώς θα τον συγκρίνατε σε σχέση με το χοτ σποτ;

    «Σίγουρα αυτός ο χώρος έδωσε και συνεχίζει να δίνει λύσεις. Είναι ένας εξαιρετικά οργανωμένος χώρος που λειτουργεί υποδειγματικά και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Όμως και πάλι προειδοποιώ ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει επ' άπειρον. Όσο υπάρχουν αποκλεισμένοι στο νησί, τόσο η κατάσταση μπορεί δυνητικά να χειροτερέψει και στον Καρά Τεπέ. Πραγματικά θα είναι κρίμα να εξακολουθούμε να μη λειτουργούμε προληπτικά, να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και να χάσουμε αυτά που με πολύ κόπο και κόστος χτίσαμε ως σήμερα.

    Για να το θέσω απλά το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ έδωσε πάρα πολλές φορές λύσεις σε πολύ δύσκολες στιγμές για τη Μόρια. Μπόρεσε να ανταποκριθεί και να απορροφήσει κραδασμούς που προήλθαν από λάθος αποφάσεις σε σχέση με την τοπική διαχείριση της κρίσης. Το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, αν και αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να γίνει αυτό που είναι σήμερα, είναι ένα ανοιχτό κέντρο στο οποίο εφαρμόζονται πρωτοποριακά προγράμματα και το σημαντικότερο, λειτουργεί χωρίς να προκαλούνται προβλήματα στην γύρω περιοχή. Είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι η κακή διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας είναι αυτή που προκαλεί το φόβο και τα προβλήματα στους κατοίκους.».

    Η σχέση σας με το επίσημο κράτος και την πολιτική του στο προσφυγικό ποια είναι; Πόσο στήριξε τις επιλογές σας και τις προσπάθειες σας;

    «Με το επίσημο κράτος, που εκφράζεται από την κυβέρνηση ανεξάρτητα με το ποια είναι αυτή, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεις, είσαι υποχρεωμένος να συνεργάζεσαι. Κάποιοι με κατηγορούν γιατί συνεργάζομαι με τη σημερινή κυβέρνηση, όμως θέλω κατηγορηματικά να διαβεβαιώσω ότι την ίδια στάση θα είχα με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

    Τις επιλογές και τις προτάσεις που κατέθεσα δεν τις στήριξε μόνο το επίσημο κράτος. Η κεντρική μας πολιτική πρόταση αποτέλεσε την εθνική πολιτική αναγνωρισμένη από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου στο εθνικό κοινοβούλιο. Ασφαλώς, θα ήθελα και ζητώ συνεχώς, περισσότερες στήριξεις. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο στην Ελλάδα της κρίσης θα μπορούσαν να μου δοθούν. Αυτό που περιμένω, είναι περισσότερη στήριξη από την Ευρώπη και προς τα νησιά μας και προς την Ελλάδα. Είναι ζήτημα Ευρωπαϊκής πολιτικής και είναι λάθος να το μετατρέπουμε σε εσωτερικό μας πρόβλημα. Κάτι που τα επίσημα κόμματα το έχουν καταλάβει αλλά δεν το έχουν εμπεδώσει και όλα τα στελέχη τους.»

    Τελικά πρέπει να είσαστε ο πλέον προβεβλημένος Δήμαρχος του πλανήτη. Οι παράγοντες με τους οποίους συναντηθήκατε το τελευταίο χρόνο «στο σπίτι σας» δεν πρέπει να συνάντησαν άλλο Δήμαρχο ακόμα και από αυτούς μεγάλων πόλεων. Πώς νιώθετε; Και τελικά τις έμεινε από αυτές τις συναντήσεις;

    «Η προβολή ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα και να καταλάβει η διεθνής κοινότητα ότι αυτά που συμβαίνουν στη Λέσβο δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα ούτε καν ένα διμερές.

    Η Λέσβος και οι κάτοικοί της είναι αυτοί που έχουν γίνει γνωστοί σε όλο το κόσμο. Εγώ ως Δήμαρχος υποδέχθηκα, φιλοξένησα και προσπάθησα απλά να αξιοποιήσω υπέρ του τόπου μας και με κάθε τρόπο τις επισκέψεις αξιωματούχων και διασημοτήτων.

    Προσωπικά η προβολή με αφήνει αδιάφορο όπως με άφηνε και στο παρελθόν. Ούτε ως αθλητής, ούτε ως αντινομάρχης ούτε ως βουλευτής, ουδέποτε επεδίωξα κάτι τέτοιο. Αυτή όμως η πολιτική κινείται στα πλαίσια προληπτικής δράσης, για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον είτε αυτές αφορούν επανάληψη των ροών είτε αφορούν την απειλή της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες μου τις συναντήσεις έχω ζητήσει να χαρακτηριστεί, όπως και έγινε, η Λέσβος το νησί της ειρήνης, δίνοντας έτσι μηνύματα πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν για τη διατήρησή της.

    Αυτό που μας έμεινε είναι ότι με τις ευλογίες και τα μηνύματα των προκαθήμενων των εκκλησιών, την αναγνώριση του ΓΓ του ΟΗΕ, το νησί μας να κατέχει τον τίτλο του νησιού της ειρήνης. Επίσης, να έχει την παγκόσμια αναγνώριση ως ένα νησί κυρίως με ικανότητα στη διαχείριση των κρίσεων εκτός από την γνωστή σε όλο τον κόσμο ανθρωπιά, φιλοξενία και αλληλεγγύη. Αυτό είναι σημαντικό για τη συνέχεια, αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να πιστωθούμε τα οφέλη αυτών των πολιτικών. Από τις επισκέψεις υπήρξαν οφέλη που δεν αξιολογούνται όσο θα έπρεπε. Υπάρχουν πράγματα που σκοντάφτουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και νοοτροπίες και τα οποία καθυστερούν, όμως όλες αυτές τις επισκέψεις, δουλεύουμε για να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος του νησιού μας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι χωρίς αγώνα δεν γίνεται τίποτα. Δεν άφησα ποτέ καμία επίσκεψη χωρίς να επιδώσω συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, και κυρίως χωρίς προσπάθεια να αποκομίσει η Λέσβος οφέλη. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σίγουρα οι μέχρι σήμερα κινήσεις δεν έχουν γίνει τυχαία. Σε ό,τι έχουμε πετύχει έχουν συμβάλει οι περισσότεροι από αυτούς που μας επισκέφθηκαν και καλό θα είναι, όταν κάνουμε απολογισμό, να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα και όχι επί μέρους τμήματα.»

    Πώς θα κρίνατε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών. Τρεις περίπου μήνες μετά την εφαρμογή της θεωρείτε πως είχε αποτέλεσμα;

    «Προσωπικά έχω τονίσει εξ αρχής την ανάγκη για συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση με στόχο τον έλεγχο των ροών υπό προϋποθέσεις. Θεωρώ πως η συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όμως υπάρχουν σοβαρά θέματα. Ενέχει κομμάτια της δικής μας πολιτικής πρότασης όμως δημιουργούνται ζητήματα που πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπιστούν. Ήδη δεχόμαστε απειλές που μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερα ζητήματα. Πιστεύω ότι οι αναφορές της Άγκυρας ότι θα αφήσουν ελεύθερες τις ροές εγείρει δυο ζητήματα. Πρώτον έχουμε την επίσημη ομολογία του Τούρκου προέδρου ότι ελέγχει κατά το δοκούν τις προσφυγικές ροές. Ένα ζήτημα που θα πρέπει να προκαλέσει άμεση κυβερνητική αλλά και ευρωπαϊκή αντίδραση. Δεύτερον ότι ευθέως απειλεί, με ένα διαφορετικό είδος εισβολής , μια χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε και μάλιστα εκμεταλλευόμενος ανθρώπινες ζωές. Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά από επίσημα χείλη αλλά είναι και εξωφρενικό να μην αντιδρά κανείς σε αυτό τον εκβιασμό. Εδώ η αντίδραση θα πρέπει να είναι συνολική από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης, από την Ε.Ε και την ηγεσία της αλλά και από τη διεθνή κοινότητα.

    Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω θεωρώ επιβεβλημένη την συνολική παρέμβαση για την σταθεροποίηση της κατάστασης κυρίως στη Συρία ώστε να έχουν οι άνθρωποι αυτοί την ευκαιρία να επιστρέψουν κάποια στιγμή στα σπίτια τους.»

    Σπάνια λένε όσοι σας ξέρουν πως εκρήγνυστε? Απαντώντας όμως στον Υπουργό της Αυστρίας κ. Κούρτζ θα έλεγε κανείς πώς ήσασταν τουλάχιστον πολύ έντονος. Τι ήταν αυτό που σας ενόχλησε τόσο πολύ. Και στο ότι προχθές επανήλθε πώς απαντάτε;

    «Η αλήθεια είναι πως οι εκρήξεις δεν οδηγούν πουθενά και συχνά σου στερούν το δίκαιο των επιχειρημάτων σου. Για το λόγο αυτό προσπαθώ να υπομένω τις όποιες προκλήσεις και να αποφεύγω τις προσωπικές εκρήξεις. Κάτι που απέτυχα να κάνω κάποιες φορές στο παρελθόν και για το οποίο μετανιώνω διότι ακριβώς χάθηκε η ορθότητα των επιχειρημάτων μου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε ότι αφορά όμως τον κ. Κούρτζ δεν μετανιώνω. Κάποιος έπρεπε να απαντήσει σε αυτόν το κύριο, του οποίου οι δηλώσεις ήταν προσβλητικές και επικίνδυνες. Τις επανέλαβε όπως αναφέρετε και θέλω να πιστεύω πως είναι μόνος του. Η δική μου ίσως σκληρή αλλά επιβεβλημένη απάντηση προλαμβάνει κάθε πιθανότητα συζήτησης γύρω από τέτοιες προτάσεις. Μάλιστα, θέλοντας να αμβλύνω τις αντιθέσεις, απέστειλα στον Υπουργό ένα βιβλίο με εικόνες και πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της Λέσβου.

    Πέρα από αυτό, θεωρώ ότι δεν πρέπει να αφήνουμε περιθώριο, όσο αστείες και αν φαίνονται προτάσεις και απόψεις που εκστομίζονται, να συζητηθούν. Τέτοιοι πολιτικοί είναι που θεωρούν ότι αποκλείοντας πρόσφυγες σε κάποιες περιοχές προστατεύουν τις κοινωνίες τους. Όμως αγνοούν ότι το πρόβλημα για την Ευρώπη και το κόσμο σήμερα είναι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός που ήδη έχουν οδηγήσει στην αύξηση δύναμης ακραίων κινημάτων. Άλλωστε είδαμε ότι η λάθος πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που έφερε το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος. Σε μια Ευρώπη που ασφαλώς δεν είναι αυτό που οραματίστηκαν οι δημιουργοί της και επιθυμούν οι λαοί της, ο αγώνας πρέπει να γίνει για να εφαρμοστούν ωφέλιμες πολιτικές για τους λαούς της Ευρώπης και όχι να διαλύσουμε την Ευρώπη. Κάτι που οδηγεί σε ένα οδυνηρό παρελθόν. Αυτός είναι ο κίνδυνος που αγνοούν οι ηγεσίες της Ευρώπης σήμερα.»

    Μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν όμως και οι τουριστικές ροές. Τι λέτε να κάνει ο Δήμος Λέσβου στην κατεύθυνση της «ανάστασης» της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού;

    «Ο Δήμος Λέσβου έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες και ουσιαστικές δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας στο νησί. Πιέσαμε για την αύξηση σε 10, των ημερών Κοινωνικού Τουρισμού στα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων, αιτηθήκαμε παράλληλα την ελάφρυνση και ρύθμιση των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών των επιχειρηματιών του τουρισμού, επιδιώξαμε τη διοργάνωση στη Λέσβο διεθνών συνεδρίων και φόρουμ, τη διοργάνωση φεστιβάλ και εκδηλώσεων στα πλαίσια του Λεσβιακού καλοκαιριού καθώς και μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Επίσης, έπειτα από σχετική συνεννόηση με την ΣΤΑΣΥ Α.Ε συμφωνήσαμε την δωρεάν προβολή προωθητικού υλικού στις στάσεις του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Αθήνα.

    Είναι απαραίτητο να κινηθούμε συνολικά και οργανωμένα όλοι οι φορείς για την προώθηση του τουρισμού, ιδιαίτερα όσοι λαμβάνουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό, όπως για παράδειγμα η Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Ώντας μάλιστα και καθ? ύλην αρμόδια για την τουριστική προβολή όπως ρητά ορίζει το Άρθρο 186 Β§19 του Καλλικράτη.

    Μόνο ενωμένοι και με κοινό σχέδιο δράσης θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε πραγματικά. Υπάρχουν δύο όψεις της προβολής της Λέσβου παγκόσμια και χρειάζεται δουλειά για να εξαλείψουμε την ταύτιση του νησιού με την προσφυγική κρίση. Αυτή την ώρα προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να σώσουμε την φετινή τουριστική σεζόν όμως γίνονται παράλληλα ενέργειες για την επόμενη χρονιά ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό κάθε δυνατότητα.».

    Κάποια μέρα η ανθρωπιστική προσφυγική κρίση θα τελειώσει. Τι θέλετε να έχει μείνει στον κόσμο του νησιού αλλά και στον άλλο κόσμο απόαυτή την ιστορία;

    «Πιστεύω ότι ήδη έχει καταγραφεί στη συνείδηση όλων η μοναδική στάση της Λέσβου σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Η στάση των ανθρώπων της Λέσβου που παρά τις δυσκολίες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων δείχνοντας σε όλο το κόσμο ότι οι αρχές και οι αξίες είναι πράγματα που δεν τα υποστηρίζουμε μόνο όταν οι περιστάσεις μας βολεύουν αλλά και σε καταστάσεις κρίσης. Θεωρώ πως είναι αυτή η στάση που έδειξε την πραγματική εικόνα του Έλληνα. Την εικόνα ενός λαού που ποτέ δε ξεχνά τις αρχές και τις αξίες του και που παρά τις όποιες δυσκολίες στέκεται και κάνει το ανθρωπιστικό του καθήκον.

    Πρέπει να μείνει το γεγονός ότι μέσα από κάθε κρίση παρουσιάζονται και πολλές ευκαιρίες. Εκεί χρειάζεται σχεδιασμός και οργάνωση. Να επικρατήσει η αντίληψη ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε μεγάλες κρίσεις και να απαλλαγούμε από το σαράκι της διχόνοιας. Να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι το όνομα της Λέσβου έχει την ευκαιρία να καθιερωθεί στον παγκόσμιο χάρτη ως τουριστικός και επενδυτικός προορισμός.

    Το κυρίαρχο όμως είναι να μην αφήσουμε στη μέση αυτά που μέχρι σήμερα με πολύ κόπο έχουμε χτίσει. Να παραμείνουμε όρθιοι και αντί να εγκλωβιζόμαστε και να γινόμαστε μέρος του προβλήματος να δείχνουμε το δρόμο και να επιδιώκουμε τη λύση του.».

    Την συνέντευξη πήρε ο Στρατής Μπαλάσκας

    [05] Κανονικά από αύριο όλα τα δρομολόγια σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο

    Αναστέλλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, που είχαν εξαγγείλει από αύριο έως και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, μετά από συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    Έτσι κανονικά θα πραγματοποιούνται από αύριο τα δρομολόγια σε όλον τον σιδηροδρομικό άξονα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Επίσης κανονικά θα πραγματοποιούνται από αύριο και τα δρομολόγια των εμπορικών αμαξοστοιχιών.

    Τα σωματεία εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα επανακαθορίσουν τη στάση τους την ερχόμενη Παρασκευή, περιμένοντας απαντήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα της ΣΣΕ.

    [06] Με διαγραφή από τον κατάλογο MAB/UNESCO απειλούνται το Φαράγγι της Σαμαριάς και ο Όλυμπος

    Το δίκτυο Φίλοι της Φύσης (Naturefriends Greece) τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι ενδεχόμενη διαγραφή του Φαραγγιού της Σαμαριάς από τον κατάλογο MAB/UNESCO, στον οποίο καταγράφονται 650 οικοσυστήματα σε όλο, τον κόσμο, θα αποτελεί «την παγκόσμια πρώτη» περίπτωση απένταξης.

    Η οργάνωση επικαλείται την πρόσφατη επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, Μιχάλη Σκούλου, με την οποία ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοτας «την αναγκαιότητα πλήρους ρύθμισης όλων των εκκρεμών θεμάτων σχετικά με τα δύο αποθέματα Βιόσφαιρας, Ολύμπου (Mount Olympus Biosphere Reserve) και Φαράγγι της Σαμαριάς (Gorge of Samaria Biosphere Reserve), και την εμπρόθεσμη αποστολή των απαραίτητων εγγράφων σύμφωνα με τις υποδείξεις της γραμματείας MAB», καθώς και την «επισήμανση του ορατού κίνδυνου διαγραφής».

    Οι Φίλοι της Φύσης παραπέμπουν στην επιστολή του διευθυντή του προγράμματος MAB/UNESCO Han Quinly, με την οποία ενημερώνει ότι το Φαράγγι της Σαμαριάς δεν πληροί τα κριτήρια για να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο MAB/UNESCO, αλλά και στην επιστολή του δημάρχου Πλατανιάς, Ιωάννη Μαλανδράκη, ο οποίος «καλεί το ΥΠΕΚΑ να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πλήρη θεσμοθέτηση των συστάσεων και την τήρηση των κανόνων και κριτηρίων του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας».

    Όπως υπογραμμίζεται από το δίκτυο, «επειδή, εκτός από την απένταξη του Φαραγγιού της Σαμαριάς, απειλείται με διαγραφή και το δεύτερο απόθεμα της Βιόσφαιρας στην Ελλάδα, ο μυθικός Όλυμπος, καλούνται οι πολιτικές και υπηρεσιακές αρχές του ΥΠΕΚΑ και των συναρμοδίων υπουργείων να συνεργαστούν και να εργαστούν εντατικά, έτσι ώστε να συμμορφωθούν με τα κριτήρια και τις συστάσεις του MAB/ UNESCO».

    [07] Περιμένουν τα υδροπλάνα στους Παξούς

    Την επίσημη αδειοδότηση του υδατοδρομίου Παξών αναμένει η δημοτική αρχή, προκείμενου να ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου υδατοδρομίου Κέρκυρας - Παξών. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, «προ μηνών κλιμάκιο του αρμοδίου υπουργείου, με εκπροσώπους της πολιτικής αεροπορίας, επισκέφθηκε τους Παξούς και έκανε επιτόπιο έλεγχο του επικείμενου αεροσταθμού και του θαλάσσιου χώρου των Παξών, αλλά ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως η αδειοδότηση του υδατοδρομίου.

    «Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τα υδροπλάνα στους Παξούς. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και στην αύξηση του τουρισμού, αλλά και στην μετακίνηση των μονίμων κατοίκων των νησιών μας. Αναμένουμε από τα αρμόδια υπουργεία την επίσημη αδειοδότηση» ανέφερε μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος.

    [08] Σε κλοιό ασφαλείας η Κωνσταντινούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

    Σε κλοίο ασφαλείας βρίσκεται σήμερα η Κωνσταντινούπολη, με περίπου 1.800 μέλη των ειδικών δυνάμεων να συνδράμουν την αστυνομία, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Στην Κωνσταντινούπολη εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας, καθώς ειδικές δυνάμεις και αστυνομικοί, με τη συνδρομή τεθωρακισμένων οχημάτων, πραγματοποιούν περιπολίες στους δρόμους της τουρκικής μεγαλούπολης. Ειδικές ομάδες έχουν επίσης τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία σε όλη την πόλη, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Σήμερα το πρωί, δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έφοδο στην Ακαδημία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, με τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι τέσσερις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί τέθηκαν υπό κράτηση σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε το βράδυ της Παρασκευής.

    Ο Ερντογάν παρέτεινε την εντολή για περιπολίες του εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για περιπολίες από μαχητικά F16 σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το CNN Turk. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Τσαλισκάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να καταρρίπτουν κάθε άγνωστο ελικόπτερο που πετά πάνω από την πόλη, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρέτεινε την εντολή για περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και απαγόρευσε την απογείωση στρατιωτικών ελικοπτέρων από την Κωνσταντινούπολη, ανέφερε πηγή στο προεδρικό γραφείο.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δόθηκε εντολή στην Πολεμική Αεροπορία να καταρρίπτει στρατιωτικά ελικόπτερα που πετούν πάνω από την Κωνσταντινούπολη.

    [09] Στ. Ζάιμπερτ: Φήμες τα περί αιτήματος Ερντογάν για άσυλο στη Γερμανία

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ευσταθούν οι πληροφορίες, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε άσυλο από τη Γερμανία κατά τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Αυτό που ισχύει είναι ότι υπήρχαν αυτές οι φήμες. Εγώ δεν άκουσα ποτέ κάτι σχετικό».

    Κληθείς δε να σχολιάσει τις θεωρίες που θέλουν πίσω από τα γεγονότα της Παρασκευής να κρύβεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν ή ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε, ότι, δεν μπορεί και δεν θέλει να εκφραστεί σχετικά με θεωρίες συνωμοσίας, για τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ενδείξεις.

    [10] Η Διεθνής Έκθεση κλείνει τα 90 της χρόνια

    Στις αρχές του 20ού αιώνα η Θεσσαλονίκη περνά δια πυρός και σιδήρου, διαμορφώνοντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, που καθόρισε τον σύγχρονο χαρακτήρα της: το 1912 η πόλη απελευθερώνεται. Το 1917 σαρώνεται από τη μεγάλη πυρκαγιά, που καίει 9.500 σπίτια και το 32% της έκτασής της, αφήνοντας περισσότερους από 70.000 άστεγους. Το 1922 υποδέχεται τα καραβάνια των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που άλλαξαν το πληθυσμιακό μέγεθός της και τη σύνθεσή του (το 1918 η πόλη είχε 170.000 κατοίκους και το ελληνικό στοιχείο ήταν λιγότερο από το μισό του πληθυσμού, ενώ το 1928 ο πληθυσμός φτάνει στους 251.000 κατοίκους, εκ των οποίων σχεδόν εννέα στους δέκα Έλληνες).

    Σε αυτό το σκηνικό ραγδαίων αλλαγών για την πόλη, στις 3 Οκτωβρίου του 1926, ανοίγει τις πόρτες της η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δίνοντας σάρκα και οστά στο όνειρο του επιστήμονα και πολιτικού Νικόλαου Γερμανού, ενός οραματιστή που γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια στο Βάβδο Χαλκιδικής το 1862 και γρήγορα διέπρεψε.

    Φέτος, η ΔΕΘ κλείνει τα 90 της χρόνια. Παρόλα αυτά, η επικείμενη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου θα είναι η 81η, γεγονός που εξηγείται από τη σχεδόν δεκαετή διακοπή στη διοργάνωσή της κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Έξι ημέρες μετά την ολοκλήρωση της 15ης ΔΕΘ, τα περίπτερα είναι ακόμη γεμάτα με εκθέματα -εκθέματα που λεηλατούνται από τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς, πριν πέσουν στα χέρια των Γερμανών. Το 1941 γερμανικές μονάδες μετατρέπουν τη ΔΕΘ σε «σπίτι» τους.

    Το περίπτερο της εθνικής παραγωγής χρησιμοποιείται από τον ξένο στρατό ως αποθήκη ραδιοφωνικών πομπών και ασυρμάτων και στα υπόλοιπα αποθηκεύονται πυρομαχικά, όπλα και κινητήρες αεροπλάνων. Τον Οκτώβριο του 1944, βλέποντας την ήττα να ΄ρχεται, οι Γερμανοί ανατινάζουν τα πολεμοφόδιά τους για να μην πέσουν στα χέρια των συμμάχων -και μαζί τα περίπτερα της έκθεσης.

    Αυτή η ταλαιπωρημένη από την ιστορία κυρία, όμως, ουδέποτε αποθαρρύνθηκε κι όχι απλά επιβίωσε αλλά συνέχισε να αναπτύσσεται κι έτσι φέτος γιορτάζει τα 90ά της γενέθλια, με εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά όλοι οι Θεσσαλονικείς.

    [11] «Vintage Lesvos», ένα συλλεκτικό περιοδικό που αναδεικνύει την πολιτιστική παράδοση της Λέσβου

    Στα παραδοσιακά Λαδάδικα, την ιστορική εμπορική γειτονιά της Μυτιλήνης με τα παλιά μπακάλικα και τα κουρεία, μια «vintage» γειτονιά που κάποτε ήκμαζε εμπορικά και που σήμερα αναζητά μια νέα ταυτότητα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλεκτικού περιοδικού «VINTAGE LESVOS».

    Σε ένα θεατρικό σκηνικό που στήθηκε εξ ολοκλήρου για τις ανάγκες της βραδιάς που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πολιτικά» και μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, η μυτιληνιά επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη, μίλησε για την απαράμιλλη πολιτιστική παράδοση του νησιού μας που πρέπει επιτέλους να στηριχθεί ως τουριστικό προϊόν, ιδιαίτερα σε τούτη την περίοδο.

    «Έχουμε μάθει όταν μιλάμε για ιστορία και πολιτισμό σκεφτόμαστε μουσεία και μνημεία. Χωρίς να μειώνω την βαρύτητα αυτών, θεωρώ ότι η το νησί μας που αποτυπώνεται στο συλλεκτικό περιοδικό «VINTAGE LESVOS», είναι μέρος της νοοτροπίας μας , της αύρας που αποπνέει το νησί. Είναι ένα παράστημα που μεταδίδεται σε κάθε επισκέπτη», είπε η Κ. Γκαγκάκη στην εκδότρια των Πολιτικών και του Vintage Βαρβάρα Γκιγκιλίνη. «Η φετινή χρονιά αποτελεί μία πραγματικά ιδιάζουσα περίπτωση σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση και σε ανάλογες περιόδους κρίσης , ο κάθε τόπος πρέπει να στηρίζεται σε αυτά που τον κάνουν να ξεχωρίζει», τόνισε η Κατερίνα Γκαγκάκη.

    Η Βαρβάρα Γκιγκιλίνη αφού ευχαρίστησε από καρδιάς τους συνεργάτες του περιοδικού που συνέβαλαν στην δημιουργία του 2ου τεύχους του περιοδικού, επισήμανε ότι η εικόνα του νησιού που βγαίνει μέσα από το περιοδικό Vintage έρχεται να ενισχύσει το προφίλ της Λέσβου μετά την κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης.

    «Η αλήθεια είναι ότι η προβολή που πήρε το νησί καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς παγκοσμίως, ήταν τεράστια αλλά δυστυχώς όχι στο πλαίσιο που θα μπορούσε να ενισχύσει τον τουρισμό. Θα ήθελα να είμαι ειλικρινής όμως. Αν η εικόνα του νησιού σαν τουριστικός προορισμός ήταν ήδη σταθεροποιημένη και ξεκάθαρη, τότε το προσφυγικό θα μπορούσε σε κάποιο επίπεδο να λειτουργήσει ακόμη και ενισχυτικά. Και εξηγούμαι: Είναι προς τιμήν όλων, ιθυνόντων και κυρίως των απλών πολιτών ότι σταθήκαμε σε μία απ τις δυσχερέστερες συγκυρίες παγκοσμίως, εξαιρετικά αποτελεσματικά, ανθρώπινα και περήφανα. Ολόκληρος ο κόσμος αναγνώρισε το σθένος την ψυχή και τη λειτουργική επάρκεια που έδειξε το νησί. Και συνεχίζει να δείχνει. Αν ήμασταν προετοιμασμένοι επικοινωνιακά και σε επίπεδο υποδομών και παροχών τουριστικών, από προηγούμενες χρονιές , τότε θα μπορούσε αυτή η αναγνώριση να μετατραπεί σε επισκέψεις», τόνισε η Βαρβάρα Γκιγκιλίνη.

    «Το Vintage Lesvos είναι ένα συλλεκτικό περιοδικό, η έκδοση του οποίου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015, και τους τελευταίους μήνες είχαμε την χαρά να δουλέψουμε πάνω στην συνολική επιμέλεια της online παρουσίας του που περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και content management ιστοσελίδας, την διαχείριση καναλιών στα social media κα. Πλέον, συνδυάζοντας το συλλεκτικό έντυπο και την online έκδοση, είναι ένα ολοκληρωμένο μέσο, που μας μεταφέρει την vintage πλευρά του πολύ όμορφου νησιού της Λέσβου», είπε ο Ανέστης Χατζηδιάκος, που επιμελείται την διαδικτυακή παρουσία του περιοδικού για την πρεμιέρα του Vintage στο ίντερνετ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.vintagelesvos.gr/.

    [12] «Μενέλαος Λουντέμης, Άπαντα τα ποιητικά», ένας τόμος υπέρ- λυρισμού

    «Οι φωνές δεν ωφέλησαν. / Ούτε οι βουερές διαδηλώσεις / με τα ρυθμικά παραγγέλματα / για ελευθερίες και λοιπά άχρηστα. / Εγκαινιάστε καλύτερα άλλες μεθόδους. / Π.χ. την νεκρική σιγή / ή το κλείσιμο στο καβούκι σας» (?).

    Είναι απόσπασμα από το ποίημα «Ο κόσμος του εφικτού», του Μενέλαου Λουντέμη, του πολυγραφότατου πεζογράφου του οποίου τις ποιητικές συλλογές μας παρουσιάζουν οι εκδόσεις Πατάκη ενόψει της συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από το θάνατό του (1977). Τότε που στις 27 Ιανουαρίου, οδηγώντας στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης ο ταλαιπωρημένος από φυλακές, εξορίες και πικρίες λογοτέχνης, προδόθηκε από την καρδιά του. Και στην κηδεία του, σε εποχή που η πολιτικο-πολιτιστική έκρηξη της Μεταπολίτευσης καταύγαζε στο ελληνικό στερέωμα, στην Μητρόπολη Αθηνών έγινε λαϊκό προσκύνημα.

    Στο «Ένα παιδί που μετράει τα άστρα» -τίτλος του δημοφιλέστερου μυθιστορήματός του- η ζωή είχε επιφυλάξει αδικίες, αγώνες, διαψεύσεις αλλά στο τέλος και πανελλήνια αναγνώριση.

    Δημήτρης Βαλασιάδης ήταν το πραγματικό του όνομα, όμως έμεινε στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας από το επώνυμο Λουντέμης, εμπνευσμένο από τον Λούδο ποταμό, παραπόταμο του Εδεσσαίου, όπου εκεί κοντά εγκαταστάθηκε η οικογένειά του, στο χωριό Εξαπλάτανος, της Έδεσσας, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

    [13] Πιερ Μοσκοβισί: Στόχος να χτίσουμε μια πιο δυνατή Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη

    Μήνυμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας στη χώρα και την κυβέρνηση για την προσπάθεια που καταβάλει, έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα πίστευε ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη, ότι ήρθε εδώ ως φίλος και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν, ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο ίδιος, «θα είμαστε πάντα στο πλευρό του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για να χτίσουμε μια πιο δυνατή Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη».

    Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ήρθε ως φίλος και πως το μήνυμά του είναι ότι «τώρα πρέπει να βγούμε εντελώς έξω από την διαχείριση της κρίσης, από την περίοδο της κρίσης» και πως «είναι καιρός για κανονικότητα, σταθερότητα, εφαρμογή, επενδύσεις». Σημείωσε πως όταν κοιτάζει τα στοιχεία βλέπει ότι «ήδη η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται, υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης που επιστρέφει».

    Είπε ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήδη και που έχουν συμφωνηθεί είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις εδώ. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.

    [14] Οκτώ προτάσεις της ΝΔ για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, την αναδοχή και την υιοθεσία

    Οκτώ προτάσεις της ΝΔ για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά, την αναδοχή και την υιοθεσία, παρουσίασαν σε συνέντευξη Tύπου ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκη Κεραμέως.

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως πρόκειται για θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία και σοβαρότητα, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση στη χώρα μας για την αναδοχή και την υιοθεσία συνεχώς επιδεινώνεται.

    Ανέφερε επ'αυτού, ότι το ποσοστό των υιοθεσιών στην Ελλάδα είναι 4 φορές μικρότερο από το μέσο όρο στην ΕΕ και 10 φορές μικρότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο στις ΗΠΑ.

    Είπε επίσης ότι υπάρχει μακροχρόνια αναμονή για τα ζευγάρια που επιθυμούν να υιοθετήσουν, που φτάνει μέχρι και τα 7 χρόνια, ενώ μίλησε για δαιδαλώδεις διαδικασίες, διαφθορά και δράση κυκλωμάτων παράνομης εμπορίας παιδιών.

    «Τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση των υιοθεσιών στη χώρα μας κατά 50%», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει.

    Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για παρεμβάσεις ουσίας, πολλές εκ των οποίων δεν απαιτούν χρήματα, και θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και το κράτος, δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

    [15] Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σπέντζας, ένας από τους πιο γνωστούς ποτοποιούς της Λέσβου

    Ένας από τους πιο γνωστούς ποτοποιούς της Λέσβου, ο Γιώργος Σπέντζας, της ποτοποιίας «Ούζο VETO Γ. ΣΠΕΝΤΖΑΣ Ε.Ε.», έφυγε ξαφνικά από τη ζωή χθες Κυριακή σε ηλικία 60 ετών.

    Ο Γιώργος Σπέντζας ήταν η τρίτη γένια της ποτοποιίας VETO. Το μεράκι του, οι εμμονές του στην ποιότητα, την συνέπεια, την καινοτομία και προπάντων το πάθος για πρόοδο και ανάπτυξη, αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες για την εξέλιξη των προϊόντων της ποτοποιίας. Το 2004 πέτυχε την έγκριση της πρώτης πανελλαδικά επίσημης άδειας, από το Γενικό Χημείο του κράτους, για την εμφιάλωση και εμπορεία του Ούζου σε μεταλλικούς περιέκτες. Ενώ το 2014δημιούργησε ένα γνήσιο premium Ούζο 100% εξ αποστάξεως, ολοκληρώνοντας την σειρά των προϊόντων με την ονομασία Ούζο «SPENTZA», για όσους αναζητούν πιο σπάνιες γεύσεις.

    Όλα αυτά τα χρόνια, η αποσταγματοποιία του Γιώργου Σπέντζα συνδύασε στην παραγωγή των προϊόντων τις σύγχρονες μεθόδους και αξίες, με στόχο να προσφέρει συνεχώς τα καλύτερα προϊόντα στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

    [16] Τουρκία: Στρατιώτης άνοιξε πυρ έξω από τα δικαστήρια στην Άγκυρα, δεν υπήρξαν απώλειες

    Τούρκος στρατιώτης άνοιξε σήμερα πυρ έξω από το δικαστικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα προτού συλληφθεί από την αστυνομία, δήλωσε αξιωματούχος της προεδρίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν σημειώθηκαν απώλειες.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 July 2016 - 12:32:35 UTC