Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με Παπανδρέου, Οικολόγους-Πράσινους και Κουβέλη για τον εκλογικό νόμο
  • [02] Σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα για τις εξελίξεις στην Τουρκία
  • [03] Γ. Μουζάλας: Πιθανές οι επιπτώσεις στο προσφυγικό από τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία
  • [04] Ένα βράδυ στην Πόλη, κάτω από τα τείχη του Θεοδοσίου, γεμάτο φόβο, ανησυχία και ανασφάλεια
  • [05] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εξ όσων γνωρίζουμε ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια
  • [06] «Επίθεση» από ρομπότ δέχτηκε ένα αγοράκι 16 μηνών
  • [07] Ακόμα πιο ισχυρός ο εθνικός υπερυπολογιστής ARIS
  • [08] Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ στη Βουλή για το προσφυγικό
  • [09] Τουρκία: Επαναλαμβάνονται οι πτήσεις από και προς τα αμερικανικά αεροδρόμια
  • [10] Ερντογάν στο CNN: Οι πολίτες θέλουν τον θάνατο των «τρομοκρατών» του πραξικοπήματος (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

  • [01] Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με Παπανδρέου, Οικολόγους-Πράσινους και Κουβέλη για τον εκλογικό νόμο

    Στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου, με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των αυριανών επαφών του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως εξής:

    -1:00 μ.μ. συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου.

    -2:30 μ.μ. συνάντηση με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πράσινων.

    -3:30 μ.μ. συνάντηση με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

    [02] Σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα για τις εξελίξεις στην Τουρκία

    Η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Τουρκία, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Στην σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

    Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απουσίαζε στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ.

    [03] Γ. Μουζάλας: Πιθανές οι επιπτώσεις στο προσφυγικό από τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία

    Την εκτίμηση ότι τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία με το ανεπιτυχές πραξικόπημα κατά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική, Γιάννης Μουζάλας.

    Παράλληλα, κάλεσε συμπολίτευση και αντιπολίτευση να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το προσφυγικό αν επιδεινωθεί.

    [04] Ένα βράδυ στην Πόλη, κάτω από τα τείχη του Θεοδοσίου, γεμάτο φόβο, ανησυχία και ανασφάλεια

    Δύο 24ωρα μετά το επιχειρούμενο πραξικόπημα στην Τουρκία και την επιστροφή της αποστολής του Δήμου Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης από την Κωνσταντινούπολη, για τις εργασίες της 40ης Συνόδου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το τηλεφώνημα της Ελίφ, που συνόδευε τα μέλη της αποστολής στην Πόλη, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα κύλησαν καλά στο δρόμο της επιστροφής, αποδεικνύει πως η κατάσταση στη γειτονική χώρα μπορεί φαινομενικά να δείχνει ότι έχει ηρεμήσει και η πόλη να βρίσκει τους καθημερινούς ρυθμούς, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι.

    Η Ελίφ μεταφέρει πως η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι πλέον τα κυρίαρχα στοιχεία που απασχολούν τους ανθρώπους, ενώ την ίδια ώρα η Κωνσταντινούπολη μετράει τις πληγές που άφησε πίσω του το πραξικόπημα στο κομμάτι του τουρισμού, ο οποίος είχε ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα από την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Το πραξικόπημα φαίνεται πως ήταν η χαριστική βολή. Όπως η ίδια επισημαίνει, καθώς συνεργάζεται με πολλά ξενοδοχεία της Πόλης και μεγάλα τουριστικά γραφεία, ακόμα και οι λιγοστές κρατήσεις που υπήρχαν από το προηγούμενο διάστημα ακυρώθηκαν το ίδιο βράδυ του επιχειρούμενου πραξικοπήματος.

    Η τραυματισμένη εικόνα της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις πρώτες πρωτινές ώρες του Σαββάτου δύσκολα θα επουλωθεί. Δύσκολα θα ξεπεραστεί ο φόβος, η ανασφάλεια, η ανησυχία των μελών της αποστολής, που για περισσότερες από τέσσερις ώρες παρέμειναν εγκλωβισμένοι μέσα στο λεωφορείο, ανάμεσα στη διασταύρωση στην περιοχή του Γεντί Κουλέ και στο Γενί Τζαμί. Είναι η ίδια ανησυχία και ο ίδιος φόβος που τα μέλη της αποστολής έβλεπαν στα πρόσωπα δεκάδων εκατοντάδων Τούρκων πολιτών, κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, καθώς περνούσαν από δίπλα τους, άλλοι τρέχοντας, άλλοι κοιτάζοντας συνεχώς πίσω τους και άλλοι κλαίγοντας, προφανώς γιατί δεν γνώριζαν το μέγεθος του προβλήματος.

    Η εσπευσμένη αναχώρηση της καβαλιώτικης αποστολής την Παρασκευή το βράδυ από το εστιατόριο όπου είχε δειπνήσει και είχε γιορτάσει την επιτυχία της εγγραφής του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO λίγες ώρες νωρίτερα, είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μέσα στο λεωφορείο στον δρόμο για το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει από το βραδύ της Πέμπτης. Στο σημείο του εγκλωβισμού τα μάτια πέφτουν στα τείχη του Θεοδοσίου, που ακόμα ορθώνονται περήφανα, μάρτυρες της λαμπρής ιστορίας της άλλοτε Βασιλεύουσας. Η τουρκική σημαία που κυματίζει θαμπώνει τις μνήμες.

    Η πληροφόρηση ερχόταν είτε από την Ελλάδα και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, είτε από την Ελίφ που μέσω του ιντερνέτ πληροφόρησε τη δήμαρχο Καβάλας και τον περιφερειάρχη ότι ο στρατός είχε κλείσει τις δυο γέφυρες του Βοσπόρου. Παρά το γεγονός ότι η ίδια παρέμεινε διαρκώς ψύχραιμη, ωστόσο γνώριζε ότι θα αργούσε πολύ να δει την οικογένειά της, αφού έμενε στην ασιατική πλευρά της Πόλης και κάθε μετακίνηση προς τα εκεί ήταν πλέον αδύνατη.

    Ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε την αποστολή είδε με ανησυχία δυο αστυνομικά οχήματα να κλείνουν τον δρόμο, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος καθώς τα αυτοκίνητα έκαναν επιτόπου ανατροφή. Οι εξαγριωμένες φωνές των πάνοπλων αστυνομικών προκάλεσαν τον πρώτο φόβο. Ζητούσαν από τους οδηγούς να σβήσουν τις μηχανές και τα φώτα των αυτοκίνητων τους. Κάθε επιχειρούμενη προσπάθεια να περάσει από το μπλόκο κάποιο αυτοκίνητο συνοδεύονταν με απειλές, φωνές και ένταση.

    Μέσα σε λίγη ώρα κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στη διασταύρωση, κυρίως νέοι σε ηλικία άνθρωποι. Φωνές, συνομιλίες με τους αστυνομικούς, αλλά και καυγάδες κάθε φορά που το ραδιόφωνο ανακοίνωνε κάποια εξέλιξη. Στην ερώτηση της Ελίφ προς τους αστυνομικούς τι περιμένουμε, η απάντηση ήταν: να έρθει ο στρατός να αναλάβει την ευθύνη και να δώσει εντολές τι θα γίνει. Το γεγονός αυτό μάλλον προκάλεσε μεγαλύτερη αναστάτωση, καθώς από τις αντιδράσεις του κόσμους διαπίστωνες ότι ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη και δεν θα δίσταζαν να προχωρήσουν σε συμπλοκές. Μάλιστα κάποιοι δήλωσαν πως ήταν μαζί με τους αστυνομικούς.

    Στο βάθος, και προς την πλευρά της πλατείας Ταξίμ, ακούγονταν συνεχώς ο ιμάμης που καλούσε σε προσευχή τους πιστούς, αλλά και οι φωνές κόσμου. Η ανησυχία του συγκεντρωμένου πλήθους, αλλά και των μελών της αποστολής, μεγάλωνε ακόμα περισσότερο από τα ελικόπτερα που πετούσαν συνεχώς και κορυφώθηκε όταν τα πολεμικά αεροσκάφη πετούσα τόσο χαμηλά προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο και τρόμο.

    Οι εκρήξεις και οι ριπές των όπλων που άρχισαν να ακούγονται πλέον καθαρά δημιουργούσαν ένα τρομακτικό σκηνικό στην καρδιά της νύχτας. Από μια ώρα και μετά ο κόσμος ήταν βουβός. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί περιφέρονταν μάλλον αμήχανοι πάνω- κάτω χωρίς να μιλούν. Όλο αυτό το διάστημα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα περνούσαν σχεδόν το ένα μετά το άλλο, εντείνοντας την ανησυχία ότι κάτι κακό συμβαίνει στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ και τις γέφυρες.

    Γύρω στις 3.00 τα ξημερώματα γίνεται γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας κάνει δηλώσεις και καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Κάτι φαίνεται να κινείται προς την εκτόνωση της κατάστασης. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Σέκερης, είχε ταχτική επικοινωνία με τη δήμαρχο Καβάλας και ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός.

    Στις 4.15 τα ξημερώματα τα δυο αστυνομικά αυτοκίνητα απομακρύνθηκαν από τους οδηγούς τους και η αποστολή κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει. Την στιγμή εκείνη ακούγεται μια έντονη έκρηξη που προκαλεί πανικό, τρίζουν τα τζάμια του ξενοδοχείου. Ολόκληρο το βράδυ ακούγονται σποραδικά πυρά όπλων. Η ανησυχία μετατρέπεται σε ανασφάλεια για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

    Η ρεσεψιόν του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει η αποστολή της Καβάλας επικοινωνεί με τη ρεσεψιόν ξενοδοχείου μεγάλης αλυσίδας που βρίσκεται στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ, καθώς εκεί είχαν καταλύσει υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκονταν το βράδυ μαζί με όλη την όλη υπόλοιπη αποστολή. Η απάντηση που παίρνει η υπάλληλος είναι σαφής και κατηγορηματική: να μην πλησιάσουν το ξενοδοχείο και την πλατεία. Τα στελέχη του ΥΠΠΟ καταλύουν στο ξενοδοχείο της καβαλιώτικης αποστολής. Την επόμενη μέρα όταν επιστρέφουν, διαπιστώνουν ότι αρκετά από τα τζάμια του ξενοδοχείου, του συνεδριακού κέντρου και αρκετών κτιρίων είναι σπασμένα από τις σφαίρες που είχαν πέσει το προηγούμενο βράδυ.

    Το πρωινό ξύπνημα φανερώνει πραγματικά το πόσο μεγάλο είναι το αίσθημα της ανασφάλειας και μεταξύ των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Από τα δέκα άτομα προσωπικό του ξενοδοχείου που έπρεπε να βρίσκονται στην αίθουσα του πρωινού προσήλθαν να εργαστούν μόνο δυο.

    Μετά από επικοινωνία με τον Έλληνα πρόξενο στην Πόλη η αποστολή ενημερώνεται ότι τα σύνορα είναι προσωρινά κλειστά. Το πράσινο φως της αναχώρησης δίνεται στις μια το μεσημέρι. Η αποστολή στον δρόμο προς την έξοδο της Πόλης θα δει μια ακόμα θλιβερή εικόνα. Τουλάχιστον δυο θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού είχαν πάθει βλάβη και έμειναν στην μέση του δρόμου. Επισκευάζονται παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Λίγα μέτρα πιο κάτω ο δρόμος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Σπασμένα τζάμια, προφυλακτήρες αυτοκίνητων, καθίσματα. Στις άκρες του δρόμου δεκάδες αυτοκίνητα κατεστραμμένα, κάποια έχουν μετατραπεί σε άμορφες μεταλλικές μάζες από τα ερπυστριοφόρα οχήματα του στρατού που πέρασαν από πάνω το προηγούμενο βράδυ. Οι προστατευτικές μεταλλικές ράμπες κατεστραμμένες. Σε κάποιες από αυτές αντικρίζεις σκισμένα ρούχα, παπούτσια και κηλίδες αίματος.

    Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Το προηγούμενο βραδύ δόθηκαν μάχες όχι μόνο στο κέντρο της Πόλης αλλά και στις γειτονιές. Οι Τούρκοι πολίτες δείχνουν να μη πιστεύουν αυτό που βλέπουν.

    Η αποστολή συνεχίζει το ταξίδι της. Έχουν περάσει ήδη δυο ώρες. Το λεωφορείο διέρχεται από τη Συλήβρια, τα Μάλγαρα, τη Ραιδεστό και τους άλλους οικισμούς. Ο κόσμος δείχνει να ζει τους δικούς του ρυθμούς. Πιο αργοί, πιο ήρεμοι, τίποτα δεν θυμίζει την ταραχή της Κωνσταντινούπολης. Τα τεχνικά συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στην Πόλη. Οι μικροπωλητές συνεχίζουν να πουλούν κρύο νερό και φρούτα στα φανάρια, στις εισόδους και εξόδους των χωριών.

    Η περιπέτεια φτάνει στο τέλος μόλις το λεωφορείο προσεγγίζει το ελληνικό φυλάκιο στον Έβρο. Ανακούφιση αλλά και προβληματισμός για τα όσα αφήνει πίσω του το επιχειρούμενο πραξικόπημα και ο αντίκτυπος που θα έχει.

  • Ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Βασίλης Λωλίδης βρέθηκε τη νύχτα του πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη, καθώς κάλυπτε την αποστολής του Δήμου Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, για τις εργασίες της 40ης Συνόδου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

    [05] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εξ όσων γνωρίζουμε ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια

    Η αμερικανική κυβέρνηση επέστησε την προσοχή της Τουρκίας σήμερα να μην υπερβεί τα εσκαμμένα καθώς οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπαίτιους της απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής κι επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν έχει προς το παρόν υποβάλει επίσημο αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές αρχές ότι οργάνωσε το πραξικόπημα.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά εκτίμηση σχετικά με το αν ο Γκιουλέν εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι εξ όσων γνωρίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ιεροκήρυκας ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια.

    Ο Μαρκ Τόνερ πρόσθεσε ότι η υποβολή επίσημου αιτήματος από την Τουρκία θα ήταν ευπρόσδεκτη από τις ΗΠΑ, συνοδευόμενου όμως με τα όποια αποδεικτικά στοιχεία διαθέτει η Άγκυρα σχετικά με την εμπλοκή του.

    [06] «Επίθεση» από ρομπότ δέχτηκε ένα αγοράκι 16 μηνών

    Η μητέρα ενός μικρού αγοριού κατηγορεί ένα ρομπότ, το οποίο χρησιμοποιείται ως φύλακας σε εμπορικό κέντρο της Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια, ότι σκόπιμα χτύπησε τον γιο της.

    Το ύψους 1,5 μέτρου ρομπότ και βάρους περίπου 130 κιλών έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Knightscope και διαθέτει χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας, όπως αισθητήρες θερμικής απεικόνισης, λέιζερ, μικρόφωνο και κάμερα για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της μητέρας, ο μόνος κίνδυνος σε αυτήν την περίπτωση ήταν το ρομπότ.

    Το 16 μηνών αγοράκι περπατούσε μπροστά από τους γονείς του στο εμπορικό κέντρο Στάνφορντ όταν το ρομπότ έπεσε επάνω του με αποτέλεσμα το παιδί να πέσει κάτω.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τεχνολογική ιστοσελίδα TechTimes, η μητέρα του μικρού, η οποία είδε το περιστατικό, υποστήριξε ότι το ρομπότ χτύπησε τον γιο της στο κεφάλι με αποτέλεσμα αυτός να πέσει στο πάτωμα με το πρόσωπο. Στη συνέχεια το ρομπότ συνέχισε να κινείται, πατώντας το πόδι του παιδιού.

    Ωστόσο, όταν ο μικρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε υποστεί κάταγμα στο πόδι.

    Η Knightscope από την πλευρά της είπε μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας, υποστηρίζοντας ότι το ρομπότ έκανε ελιγμό στην προσπάθειά του να αποφύγει το παιδί, αλλά ο μικρός έτρεξε προς τα πίσω με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο μπροστινό μέρος του ρομπότ και στη συνέχεια να πέσει κάτω.

    [07] Ακόμα πιο ισχυρός ο εθνικός υπερυπολογιστής ARIS

    Σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην υπολογιστική ισχύ όσο και στον αποθηκευτικό χώρο πραγματοποιήθηκαν στον εθνικό υπερυπολογιστή ARIS (Advanced Research Information System), τον οποίο αναπτύσσει και λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

    Στον ARIS προστέθηκε επιπλέον υπολογιστική ισχύ, ενώ διπλασιάστηκε ο αποθηκευτικός χώρος υψηλών επιδόσεων καθώς και οι δυνατότητες μακροχρόνιας αποθήκευσης και πλέον καλύπτει πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των επιστημονικών εφαρμογών υψηλών απαιτήσεων ιδιαίτερα σε πεδία όπως η υπολογιστική ρευστοδυναμική, η έρευνα για τον καρκίνο, η σεισμολογία, η τεχνητή νοημοσύνη καθώς και σε εφαρμογές ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

    Συγκεκριμένα, στο αρχικό σύστημα των 426 επιμέρους υπολογιστών IBM NextScale, προστέθηκαν 3 νέες υπολογιστικές νησίδες που υποστηρίζουν διαφορετικές αρχιτεκτονικές παράλληλης επεξεργασίας, διευρύνοντας τις δυνατότητες του ARIS για υποστήριξη εφαρμογών που απαιτούν μεγάλο μέγεθος μνήμης ή για εφαρμογές που βασίζονται σε τεχνολογίες συνεπεξεργαστών για την επιτάχυνση της εκτέλεσης.

    [08] Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ στη Βουλή για το προσφυγικό

    Το προσφυγικό πρόβλημα βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και την αξιωματική αντιπολίτευση, που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη επερώτηση.

    Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε ατυχείς και απέρριψε τις κατηγορίες των επερωτώντων βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι μίλησαν για πλήρη αδράνεια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών ροών.

    «Τα ποσά που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2016 είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ και άλλα 200 εκατ. ευρώ είναι προγραμματισμένα για έκτακτες ανάγκες. Δεν θα χρειαστεί να πάρουμε επιπρόσθετα χρήματα από τον προϋπολογισμό. Υπάρχει αναλυτική μελέτη και είναι καταγεγραμμένα αναλυτικά πόσα θα πάρουμε, πόσα θα ξοδέψουμε. Οι πόροι έχουν κατανεμηθεί λεπτομερώς», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

    Έμφαση έδωσε ο κ. Σταθάκης στο Ταμείο Ασύλου και Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΤΑΜΕ) και το Ταμείο Εσωτερικών Ασφάλισης (ΤΑΕ), από τα οποία προέρχονται οι δύο μεγάλες χρηματοδοτήσεις από αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως είπε.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιάνης Μουζάλας, επισήμανε ότι έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι που έπρεπε να απορροφηθούν. Σημείωσε ακόμα ότι το 2015 η ΕΕ είχε εγκρίνει 51 εκατ. ευρώ, και από αυτά τα 27 εκατ. ευρώ δόθηκαν στο ελληνικό κράτος και τα 23 εκατ. ευρώ σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.

    Από την πλευρά της, η ΝΔ επέμεινε να κατηγορεί την κυβέρνηση για ανεπάρκεια και ανικανότητα. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην ενεργοποιεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να πάρουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για χρηματοδοτήσεις δράσεων. Η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει καμία δαπάνη στην ΕΕ προς πληρωμή. Έτσι παραμένουν αναξιοποίητοι οι ευρωπαϊκοί πόροι. Αντίθετα αξιοποίησε εθνικούς πόρους για να χειριστεί τα προσφυγικό πρόβλημα», υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι επερωτώντες βουλευτές, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Βασίλης Κικίλιας, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Θόδωρος Φορτσάκης.

    [09] Τουρκία: Επαναλαμβάνονται οι πτήσεις από και προς τα αμερικανικά αεροδρόμια

    Ήρθησαν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στις πτήσεις από και προς αμερικανικά αεροδρόμια

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) ήρε όλους τους περιορισμούς τους οποίους είχε επιβάλει στις πτήσεις από και προς την Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως γνωστοποίησε η ίδια σε ανακοίνωσή της και μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN T?rk.

    [10] Ερντογάν στο CNN: Οι πολίτες θέλουν τον θάνατο των «τρομοκρατών» του πραξικοπήματος (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα, ότι ο τουρκικός λαός επιθυμεί την επιβολή της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε στην χώρα πριν από μία και πλέον δεκαετία, σε βάρος εκείνων που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    "Οι πολίτες στους δρόμους το ζήτησαν" επισήμανε ο Ερντογάν σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που πρόβαλε το CNN.

    "Οι πολίτες έχουν την γνώμη ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να εκτελεστούν... Γιατί θα πρέπει να τους κρατάω και να τους ταϊζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια, αυτό λένε οι πολίτες".

    Το CNN μετέδωσε επίσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε στην ίδια συνέντευξη ότι τα επίσημα έγγραφα στο πλαίσιο της υποβολής αιτήματος για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες.

    Μέρκελ: Η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

    Η καγκελάριος της Γερμανίας τηλεφώνησε σήμερα στον πρόεδρο της Τουρκίας και του επισήμανε ότι εάν επανέλθει σε ισχύ η ποινή του θανάτου στη χώρα αυτή μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αυτό θα σημάνει το τέλος κάθε προοπτικής εισδοχής της χώρας του στην ΕΕ, αλλά και για να εκφράσει την ανησυχία της για τις εκκαθαρίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτής, η Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε με «μεγάλη σαφήνεια» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Γερμανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, αντιτίθεται στη θανατική ποινή και για να του επισημάνει ότι αυτή δεν είναι «σε καμία περίπτωση συμβατή με μια εισδοχή στην ΕΕ», ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

    Ο Λευκός Οίκος καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    «Αυτό που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι' αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Τουρκία: Επαναλαμβάνονται οι πτήσεις από και προς τα αμερικανικά αεροδρόμια

    Ήρθησαν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στις πτήσεις από και προς αμερικανικά αεροδρόμια

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) ήρε όλους τους περιορισμούς τους οποίους είχε επιβάλει στις πτήσεις από και προς την Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως γνωστοποίησε η ίδια σε ανακοίνωσή της και μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εξ όσων γνωρίζουμε ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια

    Η αμερικανική κυβέρνηση επέστησε την προσοχή της Τουρκίας σήμερα να μην υπερβεί τα εσκαμμένα καθώς οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπαίτιους της απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής κι επισήμανε ότι η Άγκυρα δεν έχει προς το παρόν υποβάλει επίσημο αίτημα έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορούν οι τουρκικές αρχές ότι οργάνωσε το πραξικόπημα.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά εκτίμηση σχετικά με το αν ο Γκιουλέν εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα πραξικοπήματος.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι εξ όσων γνωρίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο ιεροκήρυκας ζει ειρηνικά στην Πενσιλβάνια.

    Ο Μαρκ Τόνερ πρόσθεσε ότι η υποβολή επίσημου αιτήματος από την Τουρκία θα ήταν ευπρόσδεκτη από τις ΗΠΑ, συνοδευόμενου όμως με τα όποια αποδεικτικά στοιχεία διαθέτει η Άγκυρα σχετικά με την εμπλοκή του.

    Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας του πτέραρχου Ακίν Όζτουρκ

    Καταρρέει η εκδοχή περί ομολογίας του πρώην αρχηγού της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχου Ακίν Όζτουρκ, την οποία μετέδωσε νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», αφού έχει διαρρεύσει ήδη στο διαδίκτυο το κείμενο από την κατάθεσή του, στην οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

    Τα περί άρνησης του Οζτούρ μεταδόθηκαν αρχικά από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στη συνέχεια η κατάθεση διέρρευσε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να ακυρώσει το πρακτορείο «Ανατολή» το αρχικό του τηλεγράφημα.

    Στην κατάθεση, όπως αυτή έχει διαρρεύσει, ο Οζτούρκ λέει «δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε».

    Οι τουρκικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ

    Εισαγγελείς και αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες σήμερα στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, η οποία χρησιμοποιείται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η βάση αυτή, στρατηγικής σημασίας για τις δυνάμεις που εξαπολύουν πλήγματα εναντίον του ΙΚ στο έδαφος του Ιράκ αλλά και της Συρίας, είχε κλείσει για μία ημέρα το Σάββατο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.

    Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει έναν ανώτερο αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας και πάνω από δέκα άλλους υπόπτους που ήταν τοποθετημένοι σε αυτή τη βάση, καθώς τους βαρύνουν υποψίες ότι πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Νεκρός ο αντιδήμαρχος περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης

    Πέθανε ο αντιδήμαρχος της περιφέρειας Σισλί της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο άγνωστος πυροβόλησε νωρίτερα σήμερα στο κεφάλι, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

    Ο Τζεμίλ Τσαντάς βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από την επίθεση, η οποία δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές αν συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 July 2016 - 20:32:31 UTC