Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την δεύτερη αξιολόγηση
  • [02] «Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη»
  • [03] Συναντίληψη ΣΥΡΙΖΑ και ΕΚΙΕ για ριζική κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
  • [04] Συναντήσεις Τσίπρα με Παπανδρέου, Οικολόγους, Κουβέλη
  • [05] Οι Έλληνες γίνονται αληθινοί e-travelers, σύμφωνα με έρευνα της Paypal
  • [06] Η ΕΚΤ ενέκρινε τα μέτρα χαλάρωσης των capital controls
  • [07] Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου
  • [08] Επανεκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος Ελλάδας - Γερμανίας
  • [09] Πυρκαγιά σε δασική έκταση των Παλαιών Πόρων, στην Πιερία
  • [10] Η Β. Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους
  • [11] Μ. Σουλτς: O Eρντογάν θέλει να «μονοπωλήσει την εξουσία»
  • [12] Ερντογάν: Οι πολίτες θέλουν τον θάνατο των «τρομοκρατών» του πραξικοπήματος
  • [13] Γ. Μουζάλας: Πιθανές οι επιπτώσεις στο προσφυγικό από τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία

  • [01] Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την δεύτερη αξιολόγηση

    «Πολύ δύσκολο το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τη Δευτέραστο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.

    Ειδικότερα, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά στήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα και επισήμανε πως όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί. «Και ελπίζω ότι πολύ σύντομα οι γείτονες μας θα επιστρέψουν στη σταθερότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ δύσκολος μήνας για την Ευρώπη συνολικά, είχαμε το Brexit, είχαμε την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, το πραξικόπημα στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για 7 χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και πως η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι όμως πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τώρα, και συμπλήρωσε -παραπέμποντας και στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- πως αυτή είναι μια συζήτηση στις Βρυξέλλες, γιατί, όπως είπε, πολλοί μας ζητούν μια αναλογική και συνεκτική απάντηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών τώρα. Πρέπει, είπε, να υπάρχει ένας έλεγχος και εκεί.

    Στην έναρξη του σύντομου τηλεοπτικού διαλόγου τους, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι η επίσκεψη του γίνεται σε δύσκολους καιρούς γενικότερα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα συνήθως, ότι με τη σύζυγο του επισκέπτονται για διακοπές την Ελλάδα και πως είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την επιτυχία που παρουσιάζει. Ο κ. Μοσκοβισί ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα κάνει διακοπές, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι είναι δύσκολο να κάνει διακοπές, ενδεχομένως για μια εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο, αλλά ότι εξαρτάται από τις εξελίξεις.

    Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Τσίπρα-Μοσκοβισί

    Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον κ. Μοσκοβισί την ανάγκη, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του χρέους.

    Διαβάστε επίσης:

    Π. Μοσκοβισί:Θα βοηθήσω προς όφελος της Ελλάδας

    [02] «Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη»

    «Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με την Δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδας, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    «Ενημερώθηκα, σήμερα, από τους εκπροσώπους των δικαστικών και εισαγγελικών Ενώσεων για μία σειρά από θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, που εύλογα τους απασχολούν», ανέφερε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είδα λειτουργούς που έχουν αίσθηση των συνθηκών και της ευθύνης τους καιαξίζουν τον σεβασμό όλων μας. Η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί προϋπόθεση της αποτελεσματικής λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας μας». Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είναι υποχρεωμένη να στηρίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς και να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, ώστε με τη σειρά τους να επιτελούν με ταχύτητα και συνέπεια το κρίσιμο λειτούργημά τους. Γιατί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Την επιτάσσει το Σύνταγμα και κανείς δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ή να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς, σε διάρκεια και ένταση, κρίσης στη Δικαιοσύνη».

    [03] Συναντίληψη ΣΥΡΙΖΑ και ΕΚΙΕ για ριζική κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς είχε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία συζητήθηκαν διεξοδικά οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «υπήρξε συναντίληψη για την προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

    «Η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αριστερού, δημοκρατικού, προοδευτικού ρεύματος στην κοινωνία», τονίζεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται ότι «η αντιπροσωπεία της ΕΚΙΕΑ δήλωσε ότι ανταποκρίνεται σε αυτή την αναγκαιότητα και το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ».

    Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείτο από τον γραμματέα της ΚΕ, Πάνο Ρήγα και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Πέτρο Καραγεώργο και Μιχάλη Υδραίο. Η αντιπροσωπεία της ΕΚΙΕΑ αποτελείτο από τους Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, Γιώργο Παλαμαριζή, Δώρα Καλλιπολίτη, Κώστα Κουτρούκη και Χρόνη Διαμαντόπουλο.

    [04] Συναντήσεις Τσίπρα με Παπανδρέου, Οικολόγους, Κουβέλη

    Στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου, με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων και με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των σημερινών επαφών του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως εξής:

    -1:00 μ.μ. συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου.

    -2:30 μ.μ. συνάντηση με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πράσινων.

    -3:30 μ.μ. συνάντηση με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

    Στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

    Ξεκινάειστις 17:00, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, με την ψηφοφορία, μετά από τρεις απογευματινές συνεδριάσεις, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όλα τα κόμματα για να τοποθετηθούν αναλυτικά.

    [05] Οι Έλληνες γίνονται αληθινοί e-travelers, σύμφωνα με έρευνα της Paypal

    Οι Έλληνες γίνονται αληθινοί e-travelers, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Paypal.

    Ειδικότερα, το 39% των Ελλήνων θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμο το διαδίκτυο, όταν οργανώνει τις διακοπές του. Το 95% περνάει χρόνο online κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Οι Έλληνες έχουν μαζί με τους Πολωνούς το υψηλότερο ποσοστό χρήσης του internet στις διακοπές, στην περιοχή αυτή της Ευρώπης.

    Η σύνδεση σε διαθέσιμο δίκτυο Wi-Fi αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για το 55% των Ελλήνων, όταν αναζητούν το κατάλυμα όπου θα περάσουν τις διακοπές τους. Η χρήση των online πληρωμών αυξάνεται, όταν οργανώνουν τις διακοπές τους, καθώς και κατά τη διάρκεια αυτών.

    Το 28% των Ελλήνων έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά χρήση υπηρεσιών, όπως η PayPal, κυρίως για τη διαμονή και άλλα έξοδα. To 14% των Ελλήνων καλύπτει την πλειονότητα των ταξιδιωτικών του εξόδων, μέσω PayPal.

    [06] Η ΕΚΤ ενέκρινε τα μέτρα χαλάρωσης των capital controls

    H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινετην εισήγηση που είχε κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χαλάρωση των capital controls.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΤτΕ, πρόκειται για το πακέτο που είχε προαναγγείλλει την προηγουμένη εβδομάδα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

    Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την Έκθεση Νομισματικής Πολιτική,ς ο κ. Στουρνάρας είχε κάνει λόγο για:

    -Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

    -Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

    -Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

    -Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες».

    -Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

    Αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ με το οποίο θα τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω μέτρα.

    [07] Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας Λασιθίου, που ξέσπασε από το βράδυ της Δευτέρας.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Καλή Αχλάδα κοντά στο δάσος του Σελάκανου και στο σημείο έσπευσαν αρχικά 10 οχήματα της πυροσβεστικής με 18 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ αλλά και υδροφόρες του δήμου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις.

    Αυτήν την ώρα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 24 οχήματα με 60 πυροσβέστες και 2 πεζοπόρα τμήματα, 30 στρατιώτες, 4 υδροφόρες των δήμων και εθελοντές. Παράλληλα έχουν σηκωθεί και έχουν ριφθεί στη μάχη δύο ελικόπτερα και αναμένεται και τρίτο.

    Το μέτωπο της φωτιάς τώρα έχει κατεύθυνση προς τις Μάλες ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν κινδυνεύσει κατοικημένες περιοχές.

    [08] Επανεκκίνηση του ερευνητικού προγράμματος Ελλάδας - Γερμανίας

    Το έναυσμα για τη συνέχιση του επιτυχημένου κοινού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας, έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Φώτακης και ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Τόμας Ράχελ.

    «Μπορούμε να οικοδομήσουμε στην υπάρχουσα εξαιρετική ελληνογερμανική συνεργασία και με τα νέα δεδομένα του κοινού ερευνητικού μας προγράμματος να στηρίξουμε τη σταθερή και μακροπρόθεσμη εξέλιξη καινοτόμων συστημάτων στη Γερμανία και την Ελλάδα. Φέρνουμε σε επαφή τα καλύτερα μυαλά και αναπτύσσουμε τα δίκτυα μεταξύ των ερευνητών των δύο χωρών» ανέφερε ο κ. Ράχελ, κατά τη συνάντηση με τον κ. Φωτάκη, χθες στην Αθήνα.

    Το ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας εκπονήθηκε το 2013 και αποτελεί το μοναδικό διμερές πολυδιάστατο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί η Γερμανία με άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα υποστηριζόμενα προγράμματα αφορούν στους τομείς της υγείας, της βιοοικονομίας, στα ενεργειακά, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τον πολιτισμό και τουρισμό, την έρευνα υλικών καθώς και στις τεχνολογίες αιχμής.

    «Το ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε ναυαρχίδα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε ο κ. Ράχελ.

    Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της επιστήμης και της αγοράς στους συγκεκριμένους τομείς, η υποστήριξη των νέων επιστημόνων και στις δύο χώρες και η συνεισφορά στη διασύνδεση των διμερών προγραμμάτων με αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας τα δύο Υπουργεία διαθέτουν από εννέα εκατομμύρια ευρώ έκαστο. Ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα πρόκειται να δημοσιευθεί εντός του τρέχοντος Ιουλίου.

    Με σκοπό την ταχύτερη εφαρμογή των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών στην πράξη, τα δύο υπουργεία συμφώνησαν να υποστηρίξουν μέτρα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) διαθέτει για τον σκοπό αυτό έως δύο εκατομμύρια Ευρώ για τα έτη 2017 και 2018.

    [09] Πυρκαγιά σε δασική έκταση των Παλαιών Πόρων, στην Πιερία

    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 9 χθες το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή των Παλαιών Πόρων, στην Πιερία.

    Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 άνδρες της πυροσβεστικής με 9 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, ένα όχημα των ΟΤΑ και δύο καναντέρ.Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

    [10] Η Β. Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους

    Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα τρεις βαλλιστικούς πυραύλους προς τηΘάλασσα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε ο νοτιοκορεατικός στρατός, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την απειλή που εξαπέλυσε η Πιονγκγιάνγκ για την ανάληψη "φυσικής δράσης" αν αναπτυχθεί ένα αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

    Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από την πόλη Χουάνγκτζου, στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, διένυσαν απόσταση μεταξύ των 500 και των 600 χιλιομέτρων προς την Θάλασσα της Ιαπωνίας, διευκρινίζει το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων σε ανακοίνωσή του. Η εκτόξευσή τους από την πόλη αυτή στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας δείχνει ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε την βεβαιότητα ότι δεν θα συντριβούν στο έδαφός της.

    Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών δυνάμεων, το βεληνεκές των πυραύλων αυτών, οι οποίοι έδειχναν ότι είναι Scud, αρκεί για να πλήξουν όλη την επικράτεια της Νότιας Κορέας.Στην ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων σημειώνει ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας.

    Οι ΗΠΑ θα φέρουν το θέμα ενώπιον του ΟΗΕ

    Αντιδρώντας στην νέα αυτή δοκιμή πυραύλων από την Βόρεια Κορέα σε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα εκφράσουν την ανησυχία τους για το θέμα αυτό ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών."Έχουμε την πρόθεση να εκφράσουμε την ανησυχία μας ενώπιον του ΟΗΕ για να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητα σε διεθνές επίπεδο ώστε να αποδοθούν ευθύνες (στη Βόρεια Κορέα) για τις προκλήσεις της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Γκάρι Ρος, μετά τη δοκιμή των τριών βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.

    [11] Μ. Σουλτς: O Eρντογάν θέλει να «μονοπωλήσει την εξουσία»

    Η Τουρκία "βρίσκεται στον δρόμο για να καταστεί κράτος του ενός ανδρός, στο οποίο ο οποιοσδήποτε επικρίνει τον Ερντογάν κηρύσσεται σε εχθρό της Τουρκίας", είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ΑRD) της Γερμανίας. "Ο Ερντογάν θέλει να μονοπωλήσει την προεδρική εξουσία", πρόσθεσε.

    Ο Σουλτς σχολίασε σαρκαστικά το αποτυχημένο πραξικόπημα: Έχω την εντύπωση, είπε, ότι "στο ερασιτεχνικά προετοιμασμένο" πραξικόπημα "δίνεται μια πολύ επαγγελματική απάντηση. Το να ταυτοποιείς σε λίγες ώρες 13.000 ανθρώπους, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ή συλλαμβάνονται είναι πραγματικά ένα επίτευγμα".

    Συγχρόνως ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μέμφθηκε την ρητορική του Τούρκου Προέδρου: Όταν ο Ερντογάν μιλά για "εκκαθαρίσεις" και "εξάλειψη μεταστάσεων", τότε "αυτή η γλώσσα δεν είναι πλέον η γλώσσα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά ενός αυταρχικού ηγεμόνα".

    Όπως και η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς απέκλεισε τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν η Τουρκία επανεισάγει την θανατική ποινή. Στην περίπτωση αυτή, η Άγκυρα δεν θα είχε καμιά προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε.

    [12] Ερντογάν: Οι πολίτες θέλουν τον θάνατο των «τρομοκρατών» του πραξικοπήματος

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που παραχώρησε, ότι ο τουρκικός λαός επιθυμεί την επιβολή της θανατικής ποινής, που καταργήθηκε στην χώρα πριν από μία και πλέον δεκαετία, σε βάρος εκείνων που ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    "Οι πολίτες στους δρόμους το ζήτησαν" επισήμανε ο Ερντογάν σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που πρόβαλε το CNN.

    "Οι πολίτες έχουν την γνώμη ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να εκτελεστούν... Γιατί θα πρέπει να τους κρατάω και να τους ταϊζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια, αυτό λένε οι πολίτες".

    Το CNN μετέδωσε επίσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε στην ίδια συνέντευξη ότι τα επίσημα έγγραφα στο πλαίσιο της υποβολής αιτήματος για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες.

    Η Τουρκία καταγγέλλει ότι ο Γκιουλέν οργάνωσε το πραξικόπημα. Εκείνος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

    [13] Γ. Μουζάλας: Πιθανές οι επιπτώσεις στο προσφυγικό από τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία

    Την εκτίμηση ότι τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία με το ανεπιτυχές πραξικόπημα κατά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική, Γιάννης Μουζάλας.

    Παράλληλα, κάλεσε συμπολίτευση και αντιπολίτευση να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το προσφυγικό αν επιδεινωθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 July 2016 - 6:32:37 UTC