Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τίμησαν στη Φούρκα τη Γυναίκα της Πίνδου
  • [02] Σήμερα η καταβολή οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ
  • [03] Τρία άτομα και ένα βρέφος νοσηλεύονται μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά
  • [04] ΓΓ του ΝΑΤΟ: Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παραμένουν ισχυρές παρά τις συλλήψεις
  • [05] Φ.Β. Σταϊνμάιερ: Η Τουρκία να θέσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το συντομότερο δυνατό
  • [06] Δεν τήρησε την υπόσχεσή του, λέει ο Τραμπ για τον Κρουζ που αρνήθηκε να τον υποστηρίξει επίσημα
  • [07] Συλλήψεις διαδηλωτών στο Κλίβελαντ - Προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε αμερικανική σημαία
  • [08] Επαφές του Τζ. Λιου με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ευκ. Τσακαλώτο
  • [09] Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα περί τουρκικής διείσδυσης στον ελληνικό εναέριο χώρο
  • [10] Ερντογάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία

  • [01] Τίμησαν στη Φούρκα τη Γυναίκα της Πίνδου

    Μαυροφορεμένα κορίτσια να κουβαλούν κιβώτια με πυρομαχικά στους ώμους. Στρατιώτες με στολές του '40 να φωνάζουν "αέρα" και να ορμούν με την ξιφολόγχη να απωθήσουν τον εχθρό. Ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα της Κόνιτσας. Υψόμετρο 1.750 μέτρα. Μπροστά ο Γράμμος. Πίσω ο Σμόλικας. Ανήμερα της γιορτής του Αη Λιά αγόρια και κορίτσια από τα χωριά της Κόνιτσας τίμησαν την Τετάρτητη "γυναίκα της Πίνδου" με την αναπαράσταση του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων ενάντια στην εισβολή του ιταλικού φασισμού το 1940. Επέλεξαν -όπως κάθε χρόνο -το ύψωμα του Προφήτη Ηλία στη Φούρκα γιατί εκεί βρίσκονται οι προτομές δύο ηρώων του Έπους του 40: του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη που τραυματίστηκε στη μάχη της Φούρκας και του υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου που άφησε την τελευταία του πνοή στην ίδια μάχη. Τη μάχη που σήμανε την αρχή της μεγάλης εποποιίας του 40.

    Η κοινότητα της Φούρκας εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί ένα σύγχρονο σύνδεσμο με το ιστορικό γεγονός του έπους του ΄40, αφού εκεί βρίσκεται το άγαλμα της γυναίκας της Πίνδου, σημείο αναφοράς του εορτασμού στη μνήμη τους.

    «Ποτέ σε άλλο μέρος τη γης, γυναίκες δεν στάθηκαν τόσο γενναία βοηθώντας τα μαχόμενα τμήματα και αψηφώντας τον θάνατο», είπε ο δήμαρχος της Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου στην ομιλία του. «Ατέλειωτες φάλαγγες από κορίτσια, νέες και γριές, σκαρφάλωναν σε υψόμετρο πολύ πάνω από 2.000 μέτρα για να μεταφέρουν πολεμοφόδια στους φαντάρους μας. Και όταν γύριζαν μετέφεραν στους ώμους νεκρούς και τραυματίες. Ριγούσαν από συγκίνηση οι μαχητές μας, όταν έβλεπαν τις φάλαγγες αυτές να αναρριχώνται στα πιο απρόσιτα μέρη, κάτω από ασταμάτητες βροχές, μέσα στη χιονοθύελλα».

    Στον γεμάτο αυταπάρνηση αγώνα των Γυναικών της Πίνδου αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Ξάφνιασε τον κόσμο ολόκληρο ο ηρωισμός, η πίστη, η τόλμη, το θάρρος και η αντοχή των γυναικών, που κουβαλούσαν στους ώμους τους την Ελλάδα. Γυναίκες από τη Φούρκα, την Αγία Παρασκευή, τη Ζούζιουλη, αλλά και από το Επταχώρι και τον Πεντάλοφο και το Πωγώνι. Τα κατορθώματά τους, με θαυμασμό και σεβασμό θα τα θυμόμαστε. Το μήνυμα σήμερα είναι ένα: Όλοι βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά, την ίδια άκρη. Ενωμένοι για την Ελλάδα».

    Στην εκδήλωση τιμής για τη Γυναίκα της Πίνδου στη Φούρκα παρέστησαν επίσης ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Ανδρέας, δήμαρχοι και κοινοτάρχες της περιοχής, αλλά και ο δήμαρχος Χάλκης από την οποία καταγόταν ο ήρωας υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος. Στην εκδήλωση δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στις οικογένειες των Γυναικών της Πίνδου. Ανακοινώθηκε μάλιστα και η πρόθεση αδελφοποίησης των Δήμων Κόνιτσας, Νεστορίου και Χάλκης.

    [02] Σήμερα η καταβολή οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ

    Σήμερα Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016, θα καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα Β΄ τριμήνου 2016 (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών) στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση Α21, μέχρι και 26-06-2016 και πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ.

    Επίσης σήμερα θα γίνει η πληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων (A21) του έτους 2015, που ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ και πληρούν τις προϋποθέσεις.Η πληρωμή αυτή αφορά 476.887 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 162.815.631,88 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 3,6%.

    [03] Τρία άτομα και ένα βρέφος νοσηλεύονται μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά

    Δύσκολες ώρες έζησαν το απόγευμα της Τετάρτης οι ένοικοι πενταόροφης πολυκατοικίας στον Πειραιά, στην οδό Κουντουριώτου 40, όταν υπό αδιευκρίνιστη αιτία εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ισόγειο διαμέρισμα.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες και με την χρήση κλιμακοφόρου οχήματος, κατάφερε να απεγκλωβίσει ένα βρέφος και άλλα 8 άτομα (έξι γυναίκες και έναν άνδρα) που είχαν εγκλωβιστεί σε υπερκείμενους ορόφους.

    Τρία από τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Τζάνειο νοσοκομείο, ενώ το βρέφος με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και με τη βοήθεια μοτοσυκλετιστών της ομάδας ΔΙΑΣ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η υγεία των τριών ατόμων αλλά και του βρέφους δεν εμπνέει κάποια ανησυχία.

    Η φωτιά λόγω των εύφλεκτων υλικών, πήρε γρήγορα διαστάσεις, ενώ στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 50 άνδρες της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και μία μονάδα της ΕΜΑΚ.

    [04] ΓΓ του ΝΑΤΟ: Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας παραμένουν ισχυρές παρά τις συλλήψεις

    Η δίωξη χιλιάδων στον τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα την περασμένη Παρασκευή δεν έχει αποδυναμώσει τον τουρκικό στρατό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χθες."Η Τουρκία έχει μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις και (...) είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει ως δεσμευμένος και δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ", είπε στο Reuters ο Στόλτενμπεργκ, σε μια συνέντευξη στο περιθώριο μιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον αξιωματούχων άμυνας από πάνω από 30 χώρες που συνασπίζονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

    Από την Παρασκευή, όταν έγινε το πραξικόπημα, περίπου 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συλληφθεί ή διερευνώνται από τις αρχές, εντείνοντας ανησυχίες στη χώρα των 80 εκατομμυρίων η οποία συνορεύει με την χαοτική Συρία και η οποία είναι σύμμαχος της Δύσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

    Γύρω στο ένα τρίτο από τους περίπου 360 Τούρκους στρατηγούς εν ενεργεία κρατούνται από την Παρασκευή, σύμφωνα με αξιωματούχο. Η τελευταία φορά που οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας χρησιμοποίησαν βία για να ανατρέψουν την κυβέρνηση πραξικοπηματικά ήταν εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

    Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά και της Ολλανδίας εξέφρασαν ανησυχία για την έκταση των διώξεων από τις τουρκικές αρχές, και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

    Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αναμένει την αντίδραση της Τουρκίας στο πραξικόπημα να είναι ανάλογη και σύμφωνη με τις αξίες του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης της συμμετοχής της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία."Είναι σημαντικό για όλους μας να συνεχίσει η Τουρκία να είναι ένας δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ γιατί η Τουρκία βρίσκεται στα σύνορα όλης της αστάθειας, όλης της βίας που έχουμε δει στο Ιράκ και τη Συρία", είπε ο Στόλτενμπεργκ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις των υπουργών ενόπλων δυνάμεων στην Βάση Άντριους έξω από την Ουάσιγκοτον, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ εξήγησε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση που θα χρειαστούν μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

    [05] Φ.Β. Σταϊνμάιερ: Η Τουρκία να θέσει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το συντομότερο δυνατό

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερκάλεσε την Τουρκία να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν χθες στο μικρότερο αναγκαίο διάστημα, και να θέσει τέρμα στο μέτρο σύντομα.Σε δηλώσεις που έκανε αργά χθες, ο Σταϊνμάιερ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να διατηρήσει την αίσθηση του μέτρου στις αντιδράσεις της για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

    "Η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης το καθιστά σαφές για άλλη μια φορά, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη φέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική και κοινωνία", είπεο υπουργός Εξωτερικών."Μόνο η αποδεικτέα συμμετοχή σε παράνομες πράξεις θα πρέπει να δίνει το έναυσμα για κυβερνητική δράση, όχι οι υποψίες πολιτικής τοποθέτησης", τόνισε ο Στάινμαϊερ.

    "Είναι επίσης καθοριστικής σημασίας να περιορίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μόνο στο αναγκαίο χρονικό διάστημα και μετά να αίρεται το συντομότερο δυνατό", πρόσθεσε.Η τοποθέτηση αυτή είναι προς όφελος της ίδιας της χώρας, είπε, γιατί οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαλύσει την Τουρκία και να την αποδυναμώσει, και εσωτερικά και εξωτερικά.

    [06] Δεν τήρησε την υπόσχεσή του, λέει ο Τραμπ για τον Κρουζ που αρνήθηκε να τον υποστηρίξει επίσημα

    Ο Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην άρνηση του Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ να υποστηρίξει επίσημα την υποψηφιότητά του, δήλωσε ότι ο Κρουζ δεν τήρησε την υπόσχεσή του να υποστηρίξει την επιλογή του κόμματος, για τη διεκδίκηση του Λευκού Οίκου.

    Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Τεντ Κρουζ αρνήθηκε να υποστηρίξει επίσημα την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, στο κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που πραγματοποιείται στο Κλίβελαντ, προκαλώντας αντιδράσεις, αλλά και αρνητικά σχόλια από τους υποστηρικτές του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

    Ο εκλέκτορας Ken Cuccinelli, που έχει επίσης ταχθεί κατά του Τραμπ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι χρειάστηκε να συνοδεύσει τη σύζυγο του Κρουζ, Χέιντι κατά την έξοδό της από το στάδιο, όπου διεξάγεται το κεντρικό συνέδριο του κόμματος, μετά από ανησυχίες για την προσωπική της ασφάλεια.

    Ο Κρουζ από την πλευρά του, που ήρθε δεύτερος στον προεκλογικό αγώνα των Ρεπουμπλικάνων για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος, δεν έδωσε επίσημα την υποστήριξή του στην προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, ενώ αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του Τραμπ μόνο μια φορά στη διάρκεια της ομιλίας του.

    Οι οπαδοί του Τραμπ φώναζαν επανειλημμένα ?Θέλουμε τον Τραμπ.?

    [07] Συλλήψεις διαδηλωτών στο Κλίβελαντ - Προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε αμερικανική σημαία

    Η αστυνομία στο Κλίβελαντ συνέλαβε 18 διαδηλωτές χθες μετά από συμπλοκές που σημειώθηκαν, καθώς κάποιοι προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε μια αμερικάνικη σημαία, κοντά στην κεντρική είσοδο του σταδίου που πραγματοποιείται το κεντρικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.Σε δύο από τους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακουργηματική επίθεση κατά αστυνομικού, καθώς οι αστυνομικοί προσπάθησαν να κατασχέσουν τη σημαία, σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, Κάλβιν Ουίλιαμς.

    Τα ρούχα μερικών διαδηλωτών πήραν φωτιά κατά το επεισόδιο.?Οτιδήποτε κι αν προσπάθησαν να κάνουν με τη σημαία, εμείς προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά. Ωστόσο, τα ρούχα μερικών διαδηλωτών, άρπαξαν φωτιά,? δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουίλιαμς.

    [08] Επαφές του Τζ. Λιου με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ευκ. Τσακαλώτο

    Στις 2 μετά το μεσημέρι, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζακ Λιου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Νωρίτερα, στις 11:00ο κ.Λιου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και μετά το τέλος της συνάντησης θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις στα ΜΜΕ. Επίσης ο Αμερικανός υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας ΓιώργοΣταθάκη και τον υφυπουργό ΑλέξηΧαρίτση, καθώς και με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΚυριάκοΜητσοτάκη.

    Διαβάστε επίσης: «Η τρέχουσα αναταραχή στην Τουρκία κάνει πιο σημαντική την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

    [09] Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει τα περί τουρκικής διείσδυσης στον ελληνικό εναέριο χώρο

    Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

    Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.

    Το τουρκικό ΥΠΕΣ διαψεύδει τα περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα

    Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά καταδιώκουν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

    Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η ακτοφυλακή υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Η εφημερίδα «Χουριέτ» πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.

    Διαβάστε επίσης:Έρευνες για πραξικοπηματίες καταδρομείς απέναντι από τη Σύμη

    [10] Ερντογάν: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες η Τουρκία

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χθες καθώς επέκτεινε τις εκκαθαρίσεις, συλλαμβάνοντας, απολύοντας ή θέτοντας σε διαθεσιμότητα ακόμα περισσότερα άτομα από τις δυνάμεις ασφαλείας, το δικαστικό σώμα, τη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση, μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον των πραξικοπηματιών. Πρόσθεσε ότι το δικαίωμα αυτό παραχωρείται από το σύνταγμα της χώρας.

    Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε εφαρμογή με την έκδοση της απόφασης στην εφημερίδα κυβερνήσεως της Τουρκίαςκαι θα επιτρέψει στον Πρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν το τουρκικό κοινοβούλιο για να περάσουν νέους νόμους και να περιορίσουν ή να αναστείλουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κατά το δοκούν.

    Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωσή του κατά τη διάρκεια απ' ευθείας τηλεοπτικής μετάδοσης ενώπιον υπουργών της κυβέρνησης, και μετά από μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.

    "Ο σκοπός της ανακήρυξης της έκτακτης ανάγκης είναι να καταστεί δυνατόν να πάρουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον αυτής της απειλής για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας", δήλωσε ο Ερντογάν.

    Από την Παρασκευή, όταν έγινε το πραξικόπημα, περίπου 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συλληφθεί ή διερευνώνται από τις αρχές. Γύρω στο ένα τρίτο από τους περίπου 360 Τούρκους στρατηγούς εν ενεργεία κρατούνται από τότε, σύμφωνα με αξιωματούχο. Από τους στρατηγούς, στους 99 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ κρατούνται 14.

    Το αποτυχημένο πραξικόπημα και η εκκαθάριση που ακολούθησε έχουν αναστατώσει τη χώρα των 80 εκατομμυρίων, η οποία συνορεύει με το χάος της Συρίας και αποτελεί δυτικό σύμμαχο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

    Προτού ανακοινώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Ερντογάν είπε ότι οι διώξεις δεν έχουν τελειώσει ακόμα ενώ δήλωσε πως κατά τη γνώμη του μπορεί να αναμείχθηκαν και ξένα κράτη στο πραξικόπημα, σε μια προσπάθεια να τον ανατρέψουν.

    Μιλώντας μέσω διερμηνέα σε μια συνέντευξη στο κανάλι Al Jazeera, ο Ερντογάν απέρριψε τις κριτικές ότι γίνεται όλο και περισσότερο αυταρχικός και ότι απειλείται η τουρκική δημοκρατία. "Θα παραμείνουμε εντός ενός δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος. Δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό", τόνισε.

    Ο Τούρκος ηγέτης επιρρίπτει στους οπαδούς του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν την ευθύνη για το πραξικόπημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 230 άτομα καθώς στρατιωτικοί χρησιμοποίησαν πολεμικά αεροπλάνα, στρατιωτικά ελικόπτερα και τανκς για να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα "καθαρίσει τον ιό" που ευθύνεται για το πραξικόπημα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

    Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει αίτηση έκδοσής του Φ. Γκιουλέν, ο οποίος ζειστις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συνομίλησε με τον Ερντογάν την ίδια μέρα, κάλεσε την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση ενώ διώκει τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος.

    Ο Γκιουλέν, 75, του οποίου το θρησκευτικό κίνημα συνδυάζει συντηρητικές ισλαμικές αρχές με φιλοδυτική στάση, ζει αυτοεξόριστος στην πολιτεία Πενσυλβάνια αλλά έχει δίκτυο υποστηρικτών μέσα στην Τουρκία. Έχει καταδικάσει το πραξικόπημα και αρνείται ότι έπαιξε ρόλο σε αυτό. Ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν που τώρα του ασκεί κριτική πρότεινε ότι το πραξικόπημα οργανώθηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν ως δικαιολογία για να εδραιώσει τη θέση του μετά από μια σταδιακή συγκέντρωση ελέγχου κατά τη διάρκεια των 14 χρόνων στην εξουσία.

    Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θα εξετάσει την αίτηση έκδοσης του Γκιουλέν μόνο εάν λάβει ξεκάθαρες αποδείξεις, στο οποίο απάντησε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατηγορώντας τις ΗΠΑ για υποκρισία στην μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας.

    Στις δηλώσεις του στην Al Jazeera, ωστόσο, ο Ερντογάν υιοθέτησε μια πιό διαλλακτική στάση, λέγοντας ότι δεν θέλει να συνδέσει το θέμα της χρήσης της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ, την οποία χρησιμοποιεί η συμμαχία που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με την αίτηση της Άγκυρας για την έκδοση του Γκιουλέν.

    "Χρειάζεται να είμαστε πιό ευαίσθητοι. Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι βασισμένες σε οφέλη, όχι συναισθήματα. Είμαστε στρατηγικοί συνεργάτες", είπε ο Ερντογάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 July 2016 - 4:32:30 UTC