Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος» δηλώνει η Φώφη Γεννηματά
  • [02] Χ. Θεοχάρης: Μακριά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη ΝΔ
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Ημέρα ορόσημο για τη δημοκρατία η 24η Ιουλίου
  • [04] «Πορεία Ελευθερίας» για τα είκοσι χρόνια από τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού
  • [05] Ενεργοποιείται σήμερα η κάρτα αλληλεγγύης
  • [06] Ανασύρθηκαν από το αρχείο οι δικογραφίες για τον Ανδρέα Βγενόπουλο
  • [07] Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για το μακελειό στο Μόναχο
  • [08] Αστυνομία Μονάχου για 18χρονο δράστη: Κλασική περίπτωση αμόκ
  • [09] Ο Ρ. Τ. Ερντογάν καταγγέλλει τις «προκαταλήψεις» της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας
  • [10] Τουλάχιστον 61 οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ
  • [11] Η Μέρκελ διαβεβαιώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξασφαλίζουν τη δημόσια ασφάλεια
  • [12] «Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων»
  • [13] Ν. Βούτσης: Είμαστε αλληλέγγυοι στον γερμανικό λαό και τις αρχές της χώρας για τη δοκιμασία που περνούν
  • [14] Μ. Τσαβούσογλου: Θα γίνει ό,τι είναι πολιτικά και νομικά δυνατό, για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

  • [01] «Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος» δηλώνει η Φώφη Γεννηματά

    «Ο κίνδυνος της δεξιάς παλινόρθωσης δημιουργείται από τις πολιτικές και την ανικανότητά της κυβέρνησης (του κ. Τσίπρα). Η άρνησή του μάλιστα να συζητήσει το αναλογικό σύστημα που προτείναμε, θα χαρίσει στον επόμενο προικοθήρα της εξουσίας προίκα 50 έδρες, ό,τι ποσοστό κι αν πάρει», δηλώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" και προσθέτει: «Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε ξανά να εκφράσουμε γνήσια τους προοδευτικούς πολίτες και θα σταθούμε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές, τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ που είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος διαχρονικά».

    Αναφερόμενη στις μετεκλογικές συνεργασίες, η κ. Γεννηματά υπογραμμίζει ότι «κάθε μέρα και περισσότερο οι κκ Τσίπρας και Μητσοτάκης μοιάζουν ίδιοι σε πολλές πτυχές της πολιτικής τους. Συνεχίζουν το παιχνίδι του κακέκτυπου δικομματισμού με το "φύγε εσύ να έλθω εγώ", που κρατά τη χώρα στο φαύλο κύκλο της κρίσης 6 χρόνια τώρα» και τονίζει ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα θέματα κυβερνητικών συνεργασιών είναι σαφής, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος!».

    Για το ενδεχόμενο διενέργειας συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Γεννηματά υπογραμμίζει ότι: «Από το Σύνταγμα προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις και πρόνοιες για την προκήρυξη δημοψηφίσματος. Όμως τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για τυχοδιωκτισμούς και επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς. Ούτε γίνονται κάθε φορά που η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στριμώχνεται και σκέφτεται "Δεν ξέρω τι να κάνω ας ζητήσω τη βοήθεια του κοινού"». Και τονίζει: «Αυτές είναι επινοήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπλάνηση του ελληνικού λαού και κινούνται στα όρια παράβασης των κανόνων του Δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

    Μιλώντας για τις σχέσεις με τη ΔΗΜΑΡ μετά τη διαφοροποίηση του κ. Θεοχαρόπουλου στο θέμα του εκλογικού νόμου, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δηλώνει ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει. Προχωράμε όλοι μαζί. Προφανώς θα προτιμούσα να μην είχε προκύψει αυτό το θέμα. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως είναι δεδομένη η αυτονομία των κομμάτων που την συγκροτούν».

    [02] Χ. Θεοχάρης: Μακριά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη ΝΔ

    «Μακριά και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη ΝΔ» υποστηρίζει ότι βρίσκεται η "Δημοκρατική Ευθύνη", ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συμπληρώνει «πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα κόμματα χρειάζονται ανανέωση ιδεών, νοοτροπιών, κουλτούρας και πολιτικού προσωπικού... Η προσπάθειά μας είναι πρωτίστως ανανεωτική και μετά ενωτική».

    Ο κ. Θεοχάρης που πρόσφατα παρουσίασε τον νέο κομματικό σχηματισμό, υπεραμύνεται της απόφασής του να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που έφερε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «το να ψηφίσουμε την απλή αναλογική εν μέσω κρίσης, και χωρίς αυτό να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι πρακτικά καταστροφικό». Εκτιμά ότι «μόνο η πλήρης διάκριση των εξουσιών μέσω μιας παραλλαγής ενός προεδρικού συστήματος μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στα θεσμικά ζητήματα της χώρας».

    Χαρακτηρίζει αρχηγοκεντρικό μικρό κόμμα το Ποτάμι, τονίζοντας ότι σημασία για ένα κόμμα έχει κυρίως το πρόγραμμα και ότι «το Ποτάμι ήρθε να ντύσει ιδεολογικά την απαξίωση της πολιτικής, λέγοντας ότι σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι οι πολιτικές».

    Η συνέντευξη του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Γιατί είστε κατά της απλής αναλογικής που έφερε η κυβέρνηση, παρά το ότι πρόσφατα ιδρύσατε ένα νέο κομματικό σχηματισμό που προσδοκά την είσοδό του στη Bουλή και άρα ένα αναλογικότερο σύστημα με μικρότερο πλαφόν θα ήταν προς το συμφέρον σας;

    Ένα εκλογικό σύστημα που πιθανόν έχει οφέλη για τον σχηματισμό μας, αλλά είναι επιζήμιο για τη χώρα, δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή ενός νέου φορέα που θέλει να φέρει κάτι καινούριο στην πολιτική ζωή του τόπου. Κάποια στιγμή πρέπει το πολιτικό προσωπικό να πάψει να σκέφτεται και να αποφασίζει με στενά κομματικά κριτήρια. Το να ψηφίσουμε την απλή αναλογική εν μέσω κρίσης και χωρίς αυτό να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι πρακτικά καταστροφικό. Η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένες περιόδους διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως έχει συμβεί στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τη Δημόσια Διοίκηση που διαθέτουμε σήμερα, η οποία δε μπορεί να δουλέψει χωρίς να έχει λάβει πολιτική κατεύθυνση, πιστεύει κανείς ότι μπορεί η χώρα μας να λειτουργήσει αποδοτικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Μόνο αν γίνουν ολοκληρωμένες αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο και στη διοίκηση της χώρας, μπορεί κάποιος να σκεφτεί να στηρίξει αυτό το εκλογικό σύστημα.

    Μήπως η επιλογή σας αυτή συνδυάζεται με τη συμμετοχή σας σε ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ;

    Η προσπάθεια να με εντάξουν πότε στη ΝΔ και πότε στη συζήτηση για την Kεντροαριστερά, είτε οπουδήποτε αλλού -ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ έχω ακούσει να με τοποθετούν-, είναι παρωχημένη και κυρίως δεν ενδιαφέρει κανέναν. Η χώρα μας έχει ουσιαστικά προβλήματα και απαιτούνται ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προστάσεις για την αντιμετώπισή τους. Σε αυτό προσπαθούμε ως Δημοκρατική Ευθύνη να συμβάλουμε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή ο καταστροφική πορεία που έχουμε μπει εδώ και πολύ καιρό, πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

    Ποια είναι η άποψή σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό;

    Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό είναι ευρύτερο θέμα από τη συζήτηση που γίνεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία για τον εκλογικό νόμο. Θα είχε νόημα στην περίπτωση που πηγαίναμε σε αλλαγή πολιτεύματος -με όλα τα προβλήματα που αυτό έχει δεδομένης της συνταγματικής προστασίας των βασικών άρθρων του Συντάγματος- και συνεπώς δεν μπορούμε να το συζητάμε αποσπασματικά και χωρίς λογική βάση. Έχω αρθρογραφήσει πάνω στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και έχω εκφράσει την άποψη ότι μόνο η πλήρης διάκριση των εξουσιών μέσω μιας παραλλαγής ενός προεδρικού συστήματος μπορεί να δώσει μόνιμη λύση στα θεσμικά ζητήματα της χώρας. Ωστόσο για να ανοίξει αυτή η συζήτηση και να προχωρήσει, απαιτούνται πλατιές κοινωνικές συμμαχίες και κυρίως να ωριμάσει στη συνείδηση του κόσμου.

    Συμφωνείτε με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση;

    Η διενέργεια δημοψηφισμάτων συνιστά προσπάθεια παράκαμψης της συνταγματικής διαδικασίας αναθεώρησης του πολιτεύματος. Και εγείρονται αυτομάτως δύο ζητήματα: το πρώτο είναι αυτό καθαυτό το νομικό ζήτημα της παράκαμψης αυτής, και το δεύτερο είναι το κατά πόσο υπάρχει η κουλτούρα δημοψηφισμάτων στην Ελλάδα, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες. Εάν δηλαδή οι πολίτες συμμετέχουν σε μια τέτοια διαδικασία γνωρίζοντας τις επιπτώσεις κάθε πρότασης και με ικανό χρόνο συζήτησης. Μόνο με προσεκτική εισαγωγή κυρίως σε τοπικά θέματα αρχικά, θα μπορούσε να χτιστεί αυτού του είδους η λογική μέσα στα νομικά και συνταγματικά μας ήθη.

    Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Δημοκρατικής Ευθύνης απορρίψατε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Γιατί;

    Η πρόταση διακυβέρνησης, την οποία κτίζουμε, θέτει ως πρώτο ζήτημα τη διάρθρωση και τη λογική των σημερινών κομμάτων και τη λειτουργία του πολιτικού κατεστημένου. Η προσπάθεια συγκρότησης της Κεντροαριστεράς, κυρίως μέσα από τη διαδικασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι μια διαδικασία διατήρησης της υπάρχουσας λογικής, και όχι ανανέωσης των νοοτροπιών που μας έφεραν εδώ. Συνεπώς κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιδιώκουμε εμείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εξαιρούμε όλους όσοι έχουν προσφέρει σε αυτόν το χώρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι ευπρόσδεκτοι όσοι προτίθενται να συμμετάσχουν στο προσκλητήριο που έχουμε δημοσιοποιήσει, λέγοντας με πλήρη ειλικρίνεια και εντιμότητα ότι οι διαδικασίες εξελίσσονται, και άρα μπορούν να συνδράμουν στη συνδιαμόρφωση αυτής της προσπάθειας. Φιλοδοξούμε η Δημοκρατική Ευθύνη να είναι ένα κόμμα ανοικτό προς όλες τις υγιείς και προοδευτικές φωνές του τόπου. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας εφόσον υπάρχει πλαίσιο συναντίληψης πάνω σε βασικές αρχές και αξίες.

    Είστε πιο κοντά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

    Είμαστε μακριά και από το ένα και από το άλλο. Πιστεύουμε ότι τα υπάρχοντα κόμματα χρειάζονται ανανέωση ιδεών, νοοτροπιών, κουλτούρας και πολιτικού προσωπικού. Εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ή η ΝΔ δεν καταφέρουν να πετύχουν αυτή την ανανέωση, αν δεν απαγκιστρωθούν από τους κομματικούς στρατούς τους, δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης. Η προσπάθειά μας είναι πρωτίστως ανανεωτική και μετά ενωτική. Χωρίς την ανανέωση δε μπορούμε να πάμε πουθενά.

    Σε τι διαφέρει η Δημοκρατική Ευθύνη από το Ποτάμι;

    Η Δημοκρατική Ευθύνη πιστεύει ότι η πολιτική πρέπει να ξαναγυρίσει στον τόπο. Οι σημερινοί πολιτικοί την έχουν θέσει στο περιθώριο απαξιώνοντάς την χάριν του κρατισμού και της προσωπικής τους επιβίωσης. Η προσπάθειά μας ήδη από την αρχή, στο καταστατικό της, διαχωρίζει τις εξουσίες Γραμματέα και Προέδρου μέσα στο κόμμα. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε στον τόπο, τα αλλάζουμε πρώτα από όλα μέσα στη δική μας διάρθρωση, ώστε να μην υπάρχει η υπόνοια του κόμματος- ιδιοκτησίας και του αρχηγοκεντρικού μικρού κόμματος που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ποταμιού. Το Ποτάμι ήρθε να ντύσει ιδεολογικά αυτήν την απαξίωση της πολιτικής λέγοντας ότι σημασία έχουν τα πρόσωπα και όχι οι πολιτικές. Η Δημοκρατική Ευθύνη δημοσιοποίησε πρόγραμμα από την πρώτη μέρα, ακριβώς για να πούμε ότι σημασία έχει το τι θέλουμε να κάνουμε για τη χώρα. Συναντηθήκαμε εμείς οι 2.000 άνθρωποι για να αλλάξουμε συγκεκριμένα πράγματα στον τρόπο διακυβέρνησης και διοίκησης της χώρας. Λέμε ότι τα πρόσωπα είναι σημαντικά μεν αλλά δευτερεύοντα σε σχέση με το πρόγραμμα.

    Ποια είναι η ανταπόκριση των πολιτών στο νέο κομματικό σχηματισμό;

    Κατ' αρχάς μιλάμε για μια πολιτική κίνηση που έχει κτιστεί από τη βάση, από τους 2.000 ανθρώπους που υπέγραψαν το προσκλητήριο πολιτών. Μιλάμε για ανθρώπους που θέλησαν να ξαναφέρουν την πολιτική στο προσκήνιο, που θέλουν να αλλάξουν τη ρότα της χώρας, και φυσικά κάποιοι περισσότερο γνωστοί όπως ο Αλέκος Παπαδόπουλος και εγώ την αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή. Η πολιτική κίνηση αυτή φιλοδοξεί να φέρει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και να καταστεί κόμμα εν ευθέτω χρόνο. Η ανταπόκριση είναι θετικότατη. Αυτές τις μέρες επισκεφτήκαμε τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, την Πάτρα και θα βρεθούμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι πολίτες βλέπουν ότι είναι μια ειλικρινής και έντιμη προσπάθεια να αναλάβουμε την ευθύνη, να μην φοβηθούμε και να μην επιρρίψουμε το φταίξιμο σε άλλους. Και κυρίως να βάλουμε τέλος σε αυτή την κατρακύλα που ζούμε τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να σχεδιάζουν και να ελπίζουν σε ένα μέλλον πιο κοντά στην πραγματοποίηση των ονείρων τους.

    Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [03] Αλ. Τσίπρας: Ημέρα ορόσημο για τη δημοκρατία η 24η Ιουλίου

    «Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για τη δημοκρατία», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης και γι' αυτό, όπως τονίζει, απευθύνει πρόσκληση από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό, την πρόσκληση για ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. «Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021», σημειώνει.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισημαίνει στο μήνυμά του ότι «η επέτειος της Μεταπολίτευσης, είναι πρώτα από όλα ημέρα τιμής και σεβασμού προς όλους αυτούς και αυτές που αντιστάθηκαν στην δικτατορία: στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους της επταετίας 1967-1974, σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε μέσον υπερασπίστηκαν την δημοκρατία και την ελευθερία στην χώρα μας και, βεβαίως, πρώτα και κύρια, στους ήρωες, που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας».

    Τονίζει πως «το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η διαρκής διεύρυνση και εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα μας» και ότι «οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι συνταγματικές ελευθερίες, είναι στοιχεία ανεκτίμητα, που οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «σήμερα, 42 χρόνια από την Μεταπολίτευση του 1974, ένας ολόκληρος ιστορικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί» και ότι «μπαίνοντας σε έναν δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας καινούριας εποχής». Προσθέτει ότι «χαρακτηριστικά της εποχής αυτής πρέπει να είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, η θωράκιση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, η συνταγματική κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους».

    «Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και υπογραμμίζει: «Γι? αυτό, η κυβέρνηση απευθύνει από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021».

    [04] «Πορεία Ελευθερίας» για τα είκοσι χρόνια από τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού

    Είκοσι χρόνια από τη θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, η οποία έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση της μνήμης της θυσίας τους, διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις με την Πορεία Ελευθερίας Μοτοσικλετιστών. Στην «Πορεία Ελευθερίας» συμμετέχουν 42 άντρες και γυναίκες με 30 μηχανές, ενώ μαζί τους είναι η κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, και η αδελφή του Άντρη. Πραγματοποιείται επί είκοσι χρόνια και φέτος ξεκίνησε από το Βερολίνο και την Πύλη του Βραδενβούργου στις 16 Ιουλίου, πέρασε από την Πράγα, την Βουδαπέστη, την Σόφια και το Βελιγράδι, έφτασε στην Ελλάδα, και μετά από στάσεις σε Θεσσαλονίκη και Μαγνησία, σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου αντιπροσωπεία της έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    «Κάθε χρόνο διοργανώνεται μια πορεία με μηχανές σε πόλεις της Κύπρου, προς το Παραλίμνιο όπου γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο των Ισαάκ και Σολωμού. Το σημαντικό είναι ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας των παιδιών, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το οδοιπορικό από το Βερολίνο έως τη Λευκωσία για να μεταφέρουμε το μήνυμα της ελευθερίας και να ενημερώσουμε τον κόσμο για το ότι η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη, αλλά και για τη θυσία των δύο ηρώων μας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόλας Ιωαννίδης και προσέθεσε: «Πριν 20 χρόνια είχε ξεκινήσει κάτι αντίστοιχο από το Βερολίνο και πάλι. Οι μοτοσικλετιστές ήθελαν να δείξουν ότι ενώ μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυτό δεν μπορούσε να γίνει και ακόμη δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο. Το Βερολίνο είναι ένα σύμβολο, διότι ήταν μια πόλη διαιρεμένη η οποία ενώθηκε, ένα σύμβολο για την ημικατεχόμενη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

    [05] Ενεργοποιείται σήμερα η κάρτα αλληλεγγύης

    Σήμερα, Σάββατο 23 Ιουλίου 2016, θα ενεργοποιηθεί, για 13η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσετο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι δικαιούχοι θα μπορούν από το πρωί να κάνουν χρήση του ποσού που τους αναλογεί. Το ποσόνπου θα πιστωθεί για την επιδότηση σίτισης, ανέρχεται συνολικά σε 16.654.980 ευρώ και αφορά 148.044 δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που δίδεται, μέσω της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης που λαμβάνουν οι παραπάνω δικαιούχοι και η οποία ανέρχεται στο ποσόν των 70 έως 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα το εισόδημα που έχουν δηλώσει.

    [06] Ανασύρθηκαν από το αρχείο οι δικογραφίες για τον Ανδρέα Βγενόπουλο

    Με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ανασύρθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχείο οι δικογραφίες για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, που είχαν τεθεί από τις εισαγγελείς Γεωργία Τσατάνη και Αθηνά Θεοδωροπούλου.

    Οι εν λόγω δικογραφίες παραδόθηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο τους από αρχή.

    Η ανάσυρση από το αρχείο έγινε λόγω των νέων στοιχείων που ανέκυψαν και τέθηκαν υπόψη της κυρίας Δημητρίου. Μεταξύ των στοιχείων αυτών είναι αναφορές και έγγραφα πολιτικών προσώπων, του Νίκου Σηφουνάκη κ.ά., η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος της Γεωργίας Τσιρώνη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση του κ. Βγενόπουλου, δημοσιεύματα του Τύπου, όπως και το γεγονός ότι η έρευνα για τον επίμαχο επιχειρηματία σχετικά με την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας και τα ομόλογα είχε ξεκινήσει με αυτοκαταγγελία του ίδιου.

    [07] Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για το μακελειό στο Μόναχο

    Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος λίγες μόλις ώρες από την επίθεση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ύστερα από εντολή του κ. Παυλόπουλου ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Γερμανό ομόλογό του, Γιοάχιμ Γκάουκ, τις οικογένειες των θυμάτων και τον γερμανικό λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του Έλληνα Προέδρου για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο.

    Ν. Βούτσης: Είμαστε αλληλέγγυοι στον γερμανικό λαό και τις αρχές της χώρας

    «Είμαστε αλληλέγγυοι στον γερμανικό λαό και τις αρχές της χώρας για τη δοκιμασία που περνούν» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, εκφράζοντας τη βαθύτατη λύπη του για το μακελειό στο κέντρο του Μονάχου και την οδύνη του για τα αθώα θύματα της δολοφονικής επίθεσης.

    «Στις δύσκολες αυτές ώρες η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», τονίζει ο κ. Βούτσης.

    Αλ. Τσίπρας: Nα εξαλείψουμε το μίσος και την τρομοκρατία από την Ευρώπη

    Τα βαθιά συλλυπητήρια του στους οικείους των νεκρών της χθεσινής επίθεσης στο Μόναχο εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο Twitter και υπογραμμίζει ότι «η ύπαρξη ενός Έλληνα ανάμεσα στους νεκρούς της χθεσινής επίθεσης μας δεσμεύει ακόμα περισσότερο στον αγώνα να εξαλείψουμε το μίσος και την τρομοκρατία από την Ευρώπη».

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρει στις δύο αναρτήσεις του:

    «Η ύπαρξη ενός Έλληνα ανάμεσα στους νεκρούς της χθεσινής επίθεσης μάς δεσμεύει ακόμα περισσότερο στον αγώνα να εξαλείψουμε το μίσος και την τρομοκρατία από την Ευρώπη. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήρια μας στους οικείους του καθώς και στις οικογένειες όλων των θυμάτων».

    Εξάλλου,λίγες ώρες μετά το αιματηρό συμβάν στο Μόναχο o πρωθυπουργόςσε ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter τόνισε τα εξής:«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον γερμανικό λαό. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είναι η βία το μέλλον της Ευρώπης».

    Μήνυμα συμπαράστασης στη Γερμανία και στον γερμανικό λαό από το ΥΠΕΞ στα γερμανικά

    Την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στη Γερμανία και στον γερμανικό λαό, αλλά και τον αποτροπιασμό του για την αιματηρή επίθεση στο Μόναχο, εκφράζει το ελληνικόυπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο τουίτερ στη γερμανική γλώσσα. Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του ΥΠΕΞ αναφέρει στα γερμανικά: «Was fur ein Schock! Wir stehen solidarisch an der Seite#Deutschlands #Munchen».

    Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε στην Κεντρική Ιστοσελίδα του (www.mfa.gr) τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730) και στο email mdk@mfa.gr.

    Μήνυμα αλληλεγγύης των ΑΝΕΛ προς τον γερμανικό λαό

    "Τον έντονο αποτροπιασμό και την ολόψυχη αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των θυμάτων, στους πολίτες του Μονάχου και στο γερμανικό λαό" εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι ΑΝΕΛ.

    Η Ένωση Κεντρώων για το αιματηρό χτύπημα στο Μόναχο

    «Πριν από 42 χρόνια έπεσε η χούντα και αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα δια μέσω κινήσεων πολιτικής γενναιότητας. Λυπούμαστε που η επέτειος αυτή δεν συμπίπτει με την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες κιόλας εκλογές, γεγονός που θα σήμαινε το βάθεμα και το πλάτεμα της Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της 'Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος.

    ΣΥΡΙΖΑ: Η επίθεση στο Μόναχο δημιουργεί αισθήματα αποτροπιασμού και θλίψης

    «Η χθεσινή, τραγική επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου, δημιουργεί αισθήματα αποτροπιασμού και θλίψης», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τη δολοφονική επίθεση στο Μόναχο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτές τις δύσκολες στιγμές, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των αθώων θυμάτων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται, δυστυχώς, και ένας Έλληνας πολίτης, καθώς και τη συμπαράστασή του στους πολίτες του Μονάχου και τον γερμανικό λαό.

    [08] Αστυνομία Μονάχου για 18χρονο δράστη: Κλασική περίπτωση αμόκ

    «Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσετο υπουργείο Εξωτερικών.

    «Μεμονωμένος δράστης σε κατάσταση αμόκ»

    Για μεμονωμένο δράστη σε κατάσταση αμόκ κάνει λόγο η Αστυνομία του Μονάχου, αναφερόμενη στον 18χρονο Ιρανογερμανό, ο οποίος χθες το απόγευμα σκότωσε εννέα άτομα και τραυμάτισε περισσότερα από 16 σε εστιατόριο της περιοχής του εμπορικού κέντρου «Olympia», στο Μόναχο.

    Πρόκειται για «κλασικό δράστη αμόκ», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, εξηγώντας ότι και από τα ευρήματα της έρευνας στο σπίτι του δράστη προκύπτει ότι ο 18χρονος μελετούσε «με μεγάλη ένταση» ανάλογες περιπτώσεις αμόκ και μαζικών δολοφονιών. «Δεν έχει πάντως καμία σχέση με το θέμα των προσφύγων» ή με το Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε ο αξιωματούχος και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον λόγοι ασφάλειας για να μην κυκλοφορεί κανείς κανονικά στο Μόναχο.

    Ο δράστης, σύμφωνα με την Αστυνομία, γεννήθηκε στο Μόναχο και ήταν μαθητής, ωστόσο οι γονείς του δεν ήταν ακόμη σε θέση να ανακριθούν και να δώσουν πολλές πληροφορίες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Υπό διερεύνηση βρίσκεται και το ιατρικό ιστορικό του νεαρού, καθώς υπάρχει η πληροφορία ότι κατά το παρελθόν είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική.

    Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο νεαρός χρησιμοποίησε πιστόλι 9 χιλιοστών και είχε μαζί του 300 σφαίρες, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πώς κατάφερε να τα προμηθευτεί. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοπυροβολήθηκε, καθώς τα πυρά των αστυνομικών που τον καταδίωκαν δεν βρήκαν τον στόχο τους.

    Σε ό,τι αφορά τα θύματα, τα περισσότερα είναι ηλικίας 15 - 21 ετών, ενώ νεκρή είναι και μια γυναίκα 45 ετών. Όλοι είναι κάτοικοι Μονάχου.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για το μακελειό στο Μόναχο

    Η Μέρκελ διαβεβαιώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξασφαλίζουν τη δημόσια ασφάλεια

    [09] Ο Ρ. Τ. Ερντογάν καταγγέλλει τις «προκαταλήψεις» της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στις επικρίσεις των Ευρωπαίων για την καταστολή που εφαρμόζει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατηγορώντας τους ότι συντηρούν "προκαταλήψεις" έναντι της χώρας του, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σήμερα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

    "Όσον αφορά την Τουρκία, έχουν προκαταλήψεις και θα συνεχίσουν να ενεργούν με τις προκαταλήψεις αυτές", δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. "Είναι 53 χρόνια που η Ευρώπη μας κάνει να περιμένουμε στην πόρτα", πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταφράστηκαν στα γαλλικά από το France 24.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής, για την οποία έκανε λόγο η Άγκυρα αμέσως μετά το πραξικόπημα, θέτει τέρμα στις ελπίδες της για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    "Αν ο λαός μου, η χώρα μου, ζητεί συνεχώς τη θανατική ποινή, εάν οι εκπρόσωποι του λαού μου στο κοινοβούλιο λένε ναι, λυπάμαι, πρέπει να σεβαστώ αυτό το αίτημα", απάντησε ο Ερντογάν. "Στις δημοκρατίες, η κυριαρχία ανήκει στο λαό".

    "Καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο πολύ υποφέρει κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και όσον αφορά την κατάργηση της θεώρησης των διαβατηρίων" για τους τούρκους πολίτες, τόνισε ο Ερντογάν εκτιμώντας ότι η χώρα του είναι σε "καλύτερη θέση" από ό,τι οι περισσότερες άλλες που εντάχθηκαν στην Ένωση.

    Στη μεταναστευτική κρίση "ενεργήσαμε ως ασπίδες στην Ευρώπη", "αυτοί έδωσαν υποσχέσεις και δεν τις τήρησαν", δήλωσε.

    [10] Τουλάχιστον 61 οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ

    Τουλάχιστον 61 είναι οι νεκροί και τουλάχιστον 207 είναι οι τραυματίες από την βομβιστική επίθεση που έγινε σήμερα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, στη χώρα.

    Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

    [11] Η Μέρκελ διαβεβαιώνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξασφαλίζουν τη δημόσια ασφάλεια

    Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι λυπάται ειλικρινά για τους νεκρούς της χθεσινής επίθεσης στο Μόναχο, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας θα κάνουν ότι είναι δυνατό, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια.«Όλοι μας θρηνούμε ? και το λέω αυτό για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης- ενώ η καρδιά μας είναι βαριά, γι' αυτούς που δε θα επιστρέψουν ποτέ στις οικογένειες τους»δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Για να προσθέσει: «Στις οικογένειες, στους γονείς και τα παιδιά, που όλα τα βλέπουν άδεια και χωρίς νόημα σήμερα, λέω σε όλους προσωπικά, στο όνομα των Γερμανών: μοιραζόμαστε τον πόνο σας, σας σκεφτόμαστε και υποφέρουμε μαζί σας».

    [12] «Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων»

    «Στο έλλειμμα δημοκρατίας απαντούμε με περισσότερη δημοκρατία. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να συνταχθούμε με τους πολίτες και να οικοδομήσουμε μαζί, από κοινού, τον οδικό χάρτη για το Σύνταγμα της Ελλάδας», σημειώνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σε άρθρο του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Για τον λόγο αυτό», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «επιδιώκουμε να ανοίξουμε το διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση με τους πολίτες, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας» και υπογραμμίζει ότι χρειαζόμαστε ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

    Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι «ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων, που δε συνάδει με την επιταγή των καιρών», για να σημειώσει, τελικά, πως: «Έτσι, καλούμαστε να μετουσιώσουμε τον φόβο της συμμετοχής σε μια δημιουργική διαδικασία απελευθέρωσης των δημοκρατικών αποθεμάτων των πολιτών».

    Ολόκληρο το άρθρο του Παναγιώτη Κουρουμπλή:

    «Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων, που δε συνάδει με την επιταγή των καιρών.

    Ήταν 23 Ιουλίου του 1974 όταν η επτάχρονη δικτατορία των Συνταγματαρχών κατέρρευσε. Προάγγελος της κατάρρευσής της, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο τρεις ημέρες πριν. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ήταν πλέον γεγονός. Η εποχή της Μεταπολίτευσης ξεκινά.

    Η δημοκρατία αποκαθίσταται στον τόπο που τη γέννησε.

    Τίποτα, ωστόσο, δεν θα είχε επιτευχθεί δίχως την ηρωική αντίσταση ενός λαού που θυσιάστηκε, αγωνίστηκε και κατόρθωσε με το σθένος του να απωθήσει την χούντα των συνταγματαρχών, το εν ψυχρώ έγκλημα που συντελέστηκε έναντι της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Για την ημέρα αυτή πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί. Αλλά είναι η 24η Ιουλίου κάθε χρόνου η μέρα που ο ιστορικός του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, έστεκε, στέκει και θα στέκει με δέος μπροστά στην ορμή του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη.

    Αξίες αναφαίρετα συνδεδεμένες με την πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Γιατί η μνήμη ενός λαού είναι το όπλο αντίστασής του απέναντι σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε επιδιώκει να τον προσπεράσει και να του επιβληθεί.

    Η 42η επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας συμπίπτει με μια σειρά γεγονότων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και την ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει η Ελλάδα:

    Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και το συνεπακόλουθο πλήγμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η ευρεία άνοδος ολοκληρωτικών κομμάτων στην Ευρώπη, και πρόσφατα, μόλις χθες, η τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο .

    Στα καθ' ημάς, ένας λαός που αγωνιά και αγωνίζεται καθημερινά, που έχει βιώσει τις συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του.

    Ταυτόχρονα, όμως, είναι εκείνος ο λαός που επιμένει, που εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους προσφυγικούς πληθυσμούς που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, ο λαός που μέσα από το παράδειγμά του, δίνει την ευκαιρία να αναδυθεί ένας νέος πολιτιστικός ανθρωπισμός.

    Στο έλλειμμα δημοκρατίας απαντούμε με περισσότερη δημοκρατία. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να συνταχθούμε με τους πολίτες και να οικοδομήσουμε μαζί, από κοινού, τον οδικό χάρτη για το Σύνταγμα της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκουμε να ανοίξουμε τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση με τους πολίτες, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

    Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο βασισμένο στην ελευθερία, στην προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, της οικονομικής και κοινωνικής δημοκρατίας, του συνεργατισμού, του δημοκρατικού πατριωτισμού, του σεβασμού στην ιδιαιτερότητα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην αναχαίτιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην εν γένει εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών.

    Θεμελιώδης λίθος για τη δημιουργία μιας πολιτο - κεντρικής και βιοκεντρικής κοινωνίας αποτελεί η συλλογική θεώρησή της ως μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών, ικανών να συνδιαμορφώνουν τους νόμους και τους θεσμούς που την καθορίζουν.

    Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων, που δε συνάδει με την επιταγή των καιρών. Έτσι, καλούμαστε να μετουσιώσουμε το φόβο της συμμετοχής σε μια δημιουργική διαδικασία απελευθέρωσης των δημοκρατικών αποθεμάτων των πολιτών».

    [13] Ν. Βούτσης: Είμαστε αλληλέγγυοι στον γερμανικό λαό και τις αρχές της χώρας για τη δοκιμασία που περνούν

    «Είμαστε αλληλέγγυοι στον γερμανικό λαό και τις αρχές της χώρας για τη δοκιμασία που περνούν» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, εκφράζοντας τη βαθύτατη λύπη του για το μακελειό στο κέντρο του Μονάχου και την οδύνη του για τα αθώα θύματα της δολοφονικής επίθεσης.

    «Στις δύσκολες αυτές ώρες η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», τονίζει ο κ. Βούτσης.

    [14] Μ. Τσαβούσογλου: Θα γίνει ό,τι είναι πολιτικά και νομικά δυνατό, για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

    Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, τόσο πολιτικά όσο και νομικά για να επιτύχει την έκδοση του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.Παράλληλα, τόνισε ότι η ολοκλήρωση του φακέλου για την έκδοση του Γκιουλέν, αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο δεσμός μεταξύ των στρατιωτών που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα και του Γκιουλέν είναι «ξεκάθαρος».Ο Τσαβούσογλου γνωστοποίησε επίσης, ότι η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της, για τη διάλυση των σχολείων που έχει οργανώσει ο Γκιουλέν στο εξωτερικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 July 2016 - 14:32:41 UTC