Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρθρο του Π. Κουρουμπλή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων
  • [02] Συνάντηση του ΠτΔ με αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού
  • [03] ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Ηθική και πολιτική νίκη η ψήφιση της απλής αναλογικής
  • [04] Κυρ. Μητσοτάκης: Η δημοκρατία χρειάζεται σοβαρότητα, αξιοπιστία και αλήθεια

  • [01] Άρθρο του Π. Κουρουμπλή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων

    «Στο έλλειμμα δημοκρατίας απαντούμε με περισσότερη δημοκρατία. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να συνταχθούμε με τους πολίτες και να οικοδομήσουμε μαζί, από κοινού, τον οδικό χάρτη για το Σύνταγμα της Ελλάδας», σημειώνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σε άρθρο του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Για τον λόγο αυτό», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «επιδιώκουμε να ανοίξουμε το διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση με τους πολίτες, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας» και υπογραμμίζει ότι χρειαζόμαστε ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

    Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι «ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων, που δε συνάδει με την επιταγή των καιρών», για να σημειώσει, τελικά, πως: «Έτσι, καλούμαστε να μετουσιώσουμε τον φόβο της συμμετοχής σε μια δημιουργική διαδικασία απελευθέρωσης των δημοκρατικών αποθεμάτων των πολιτών».

    Ολόκληρο το άρθρο του Παναγιώτη Κουρουμπλή:

    «Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων, που δε συνάδει με την επιταγή των καιρών.

    Ήταν 23 Ιουλίου του 1974 όταν η επτάχρονη δικτατορία των Συνταγματαρχών κατέρρευσε. Προάγγελος της κατάρρευσής της, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο τρεις ημέρες πριν. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ήταν πλέον γεγονός. Η εποχή της Μεταπολίτευσης ξεκινά.

    Η δημοκρατία αποκαθίσταται στον τόπο που τη γέννησε.

    Τίποτα, ωστόσο, δεν θα είχε επιτευχθεί δίχως την ηρωική αντίσταση ενός λαού που θυσιάστηκε, αγωνίστηκε και κατόρθωσε με το σθένος του να απωθήσει την χούντα των συνταγματαρχών, το εν ψυχρώ έγκλημα που συντελέστηκε έναντι της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Για την ημέρα αυτή πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί. Αλλά είναι η 24η Ιουλίου κάθε χρόνου η μέρα που ο ιστορικός του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, έστεκε, στέκει και θα στέκει με δέος μπροστά στην ορμή του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη.

    Αξίες αναφαίρετα συνδεδεμένες με την πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Γιατί η μνήμη ενός λαού είναι το όπλο αντίστασής του απέναντι σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε επιδιώκει να τον προσπεράσει και να του επιβληθεί.

    Η 42η επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας συμπίπτει με μια σειρά γεγονότων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και την ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει η Ελλάδα:

    Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και το συνεπακόλουθο πλήγμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η ευρεία άνοδος ολοκληρωτικών κομμάτων στην Ευρώπη, και πρόσφατα, μόλις χθες, η τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο .

    Στα καθ' ημάς, ένας λαός που αγωνιά και αγωνίζεται καθημερινά, που έχει βιώσει τις συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του.

    Ταυτόχρονα, όμως, είναι εκείνος ο λαός που επιμένει, που εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους προσφυγικούς πληθυσμούς που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, ο λαός που μέσα από το παράδειγμά του, δίνει την ευκαιρία να αναδυθεί ένας νέος πολιτιστικός ανθρωπισμός.

    Στο έλλειμμα δημοκρατίας απαντούμε με περισσότερη δημοκρατία. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να συνταχθούμε με τους πολίτες και να οικοδομήσουμε μαζί, από κοινού, τον οδικό χάρτη για το Σύνταγμα της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκουμε να ανοίξουμε τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση με τους πολίτες, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τα κόμματα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

    Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο βασισμένο στην ελευθερία, στην προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, της οικονομικής και κοινωνικής δημοκρατίας, του συνεργατισμού, του δημοκρατικού πατριωτισμού, του σεβασμού στην ιδιαιτερότητα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην αναχαίτιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην εν γένει εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών.

    Θεμελιώδης λίθος για τη δημιουργία μιας πολιτο - κεντρικής και βιοκεντρικής κοινωνίας αποτελεί η συλλογική θεώρησή της ως μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών, ικανών να συνδιαμορφώνουν τους νόμους και τους θεσμούς που την καθορίζουν.

    Ο ετεροκαθορισμός αποτελεί ίδιον συγκεντρωτικών πολιτευμάτων, που δε συνάδει με την επιταγή των καιρών. Έτσι, καλούμαστε να μετουσιώσουμε το φόβο της συμμετοχής σε μια δημιουργική διαδικασία απελευθέρωσης των δημοκρατικών αποθεμάτων των πολιτών».

    [02] Συνάντηση του ΠτΔ με αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού

    «Είκοσι χρόνια μετά, εδώ στην Προεδρία της Δημοκρατίας τιμούμε την ιερή μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Και δεσμευόμαστε όλοι ότι θα αγωνισθούμε ως την τελική τους δικαίωση και την τιμωρία των δολοφόνων τους», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δέχθηκε νωρίτερα σήμερα την αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ- Σολωμού, στην οποία συμμετείχαν η Άνδρη Ισαάκ, αδελφή του δολοφονηθέντος Τάσου Ισαάκ και η κόρη του Αναστασία Ισαάκ.

    «Στην ιερή μνήμη τους δεσμευόμαστε επίσης ότι θα αγωνισθούμε για την τελική δικαίωση της Κύπρου. Δηλαδή την επίλυση του Κυπριακού με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και καλούμε και την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν αμέσως για να πάψει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα και η παρουσία στρατού κατοχής στο μαρτυρικό νησί. Και πάλι σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ και ιδίως η Αναστασία, η οποία είναι η ζωντανή μνήμη, που μας κρατάει όλους σε εγρήγορση», τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του ο Ανδρέας Πεττεμερίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνάντηση, επισήμανε: «Μέσα σ΄ αυτή την προσπάθεια που έχουμε κάνει, όλο αυτό το οδοιπορικό, έχουμε μαζέψει αρκετές στιγμές αγάπης από τον ελληνικό λαό. Τον ελλαδικό χώρο θα ήθελα να πω καλύτερα, γιατί και η Κύπρος είναι ένα κομμάτι του ελληνισμού. Απλά, δυστυχώς, η Ιστορία δεν μας άφησε να γίνουμε ένα ενιαίο κράτος. Το έθνος της Ελλάδας όμως παραμένει. Και για μας είναι φάρος. Όπως φάρος για εμάς είναι και η Αναστασία, που μας καθοδηγεί».

    Αναφερόμενος στην Αναστασία Ισαάκ σημείωσε: «Είναι το μωρό της παρέας, διότι πλέον οι μοτοσικλετιστές είναι οι πατεράδες της Αναστασίας. Σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον πατέρα της σε καμία περίπτωση, αλλά ήταν το μωρό αυτής της προσπάθειας. Μίας προσπάθειας που ξεκίνησε από το Βερολίνο, με απώτερο σκοπό να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη ότι το πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο δεν είναι ένα δικοινοτικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

    Ακολούθως, η Αναστασία Ισαάκ ζήτησε τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για την καταδίκη εκείνων που σκότωσαν τον πατέρα της αλλά και τον Σολωμό Σολωμό, υπενθυμίζοντας ότι έχουν περάσει είκοσι χρόνια και κανένας δεν έκανε κάτι, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Παυλόπουλο ότι: «Το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει. Ξέρω πολύ καλά, άλλωστε το είπα και στην αρχή αυτής εδώ της επίσκεψης, το χρέος μας θα το κάνουμε. Ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι δολοφόνοι. Από εκεί και πέρα και η διεθνής κοινότητα -το τονίζω- πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

    Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ- Σολωμού έφθασαν στην Αθήνα με την Πορεία Ελευθερίας Μοτοσικλετιστών, που ξεκίνησε από το Βερολίνο και θα καταλήξει στη Λευκωσία, στο πλαίσιο ετήσιων των εκδηλώσεων εις μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

    [03] ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Ηθική και πολιτική νίκη η ψήφιση της απλής αναλογικής

    Η αποτίμηση της διαδικασίας ψήφισης της απλής αναλογικής και η έναρξη ευρύ κοινωνικού διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, και με τη συμμετοχή των Γιώργου Κατρούγκαλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, αποτιμήθηκε ως πολύ θετικό το αποτέλεσμα της όλης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει σε νόμο του κράτους το πάγιο αίτημα της Αριστεράς και γενικότερα των προοδευτικών δυνάμεων για καθιέρωση της απλής αναλογικής και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τονίστηκε ότι η ψήφιση της απλής αναλογικής αποτελεί ηθική και πολιτική νίκη και επισημάνθηκε, παράλληλα, ότι το γεγονός πως τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική ψηφίστηκαν με 179 και 180 ψήφους, έδειξε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούν να εκφραστούν ευρείες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

    Στη συνεδρίαση διατυπώθηκε επίσης η εκτίμηση ότι αποδυναμώθηκε η ΝΔ και ότι με τη στάση τους αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

    [04] Κυρ. Μητσοτάκης: Η δημοκρατία χρειάζεται σοβαρότητα, αξιοπιστία και αλήθεια

    «Το πέρασμα από την καταρρέουσα στρατιωτική δικτατορία σε μια Δημοκρατία- πρότυπο για την εποχή της, ήταν ένας πραγματικός άθλος», τονίζει στο μήνυμά του για τα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Χρειάστηκαν η πολιτική γενναιότητα, η αξιοπιστία και η σοβαρότητα ενός ηγέτη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και ταυτόχρονα η πολιτική ωριμότητα ενός λαού για να επιτευχθεί ομαλά αυτή η μετάβαση», προσθέτει ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά έχει ανάγκη και τώρα η Δημοκρατία μας: σοβαρότητα, αξιοπιστία, αλήθεια».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι χρειάζεται μια ηγεσία που κινείται πέρα και πάνω από μικροκομματικές λογικές, μακριά από καιροσκοπισμούς και λαϊκισμό.

    «Στις ημέρες μας, όμως, δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο. Αντί μεγάλων αποφάσεων αλήθειας, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, έχουμε μικρούς τακτικισμούς παραπλάνησης και κομματισμού που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν λύνουν προβλήματα, προσθέτουν προβλήματα. Δεν δίνουν προοπτική, στερούν προοπτική. Με αυτές τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες εξουσίας πρέπει να τελειώνουμε οριστικά. Είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την εθνική επανεκκίνηση που χρειάζεται η πατρίδα. Είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για μία ουσιαστική και όχι προσχηματική εθνική συναίνεση, όπως δικαίως την επιθυμεί η πλειοψηφία του λαού μας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 July 2016 - 22:32:42 UTC