Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξεταστική Επιτροπή: Έντονη αντιπαράθεση Καββαδία-Σταμάτη για το «μαύρο» της ΕΡΤ
  • [02] Επιπλέον πόροι ύψους 970 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ
  • [03] Κηδεύτηκε στον Άρατο Ροδόπης ο 18χρονος Χουσεΐν
  • [04] «Θεματική εβδομάδα» στο Γυμνάσιο για διατροφή, σεξουαλική αγωγή και πρόληψη εξαρτήσεων
  • [05] Συνελήφθη αρχηγικό μέλος της αντιεξουσιαστικής ομάδας «Ρουβίκωνας»
  • [06] Τουλάχιστον 15.000 συλλήψεις στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος
  • [07] Γαμπρός Ερντογάν: Προαποφασισμένες οι εκκαθαρίσεις στο στράτευμα
  • [08] Πέθανε ο αναστηλωτής αρχαίων μνημείων Χαράλαμπος Μπούρας
  • [09] Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της αυτοψίας, από μέλη του, στις αρχαιότητες στις Σκουριές
  • [10] Έκθεση του Μπένζαμιν Σπαρκ στη Μύκονο
  • [11] Συνάντηση Παυλόπουλου με καθηγητές και φοιτητές του προγράμματος GLOBAL LAW & GOVERNANCE
  • [12] Συνάντηση Μπαλτά με εκπροσώπους της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
  • [13] Ρατσιστής με ακροδεξιά κοσμοθεωρία και θαυμαστής του Χίτλερ, ο δράστης του Μονάχου

  • [01] Εξεταστική Επιτροπή: Έντονη αντιπαράθεση Καββαδία-Σταμάτη για το «μαύρο» της ΕΡΤ

    Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, μεταξύ της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτας Καββαδία και του πρώην υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, με επίκεντρο την ΕΡΤ.

    «Μου προκαλεί εντύπωση το ενδιαφέρον του κ. Σταμάτη για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Δεν μπορεί εσείς, ο πρωτεργάτης του "μαύρου" στην ΕΡΤ, να μιλάτε για διαφάνεια και νόμιμες τηλεοπτικές διαδικασίες», επεσήμανε η κ. Καβαδία, διαμαρτυρόμενη για τις συνεχείς ερωτήσεις του κ. Σταμάτη προς τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά την νομιμότητα των δανείων σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα.

    «Δεν σου επιτρέπω να με κρίνεις», αντέτεινε ο κ. Σταμάτης. «Μπορώ, όταν εσείς είστε ο πρωτεργάτης του "μαύρου" της ΕΡΤ. Τελεία», επέμεινε η κ. Καβαδία. «Καλά κάναμε και κλείσαμε την ΕΡΤ, γιατί είχε κάτι ανθρώπους σαν και εσάς που λειτουργούσαν ως φερέφωνα και ιεροκήρυκες του ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η απάντηση του κ. Σταμάτη.

    ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκάθαρη παραδοχή του Δ. Σταμάτη ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια στυγνή και κυνική μορφή λογοκρισίας

    Για «ξεκάθαρη παραδοχή ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια στυγνή και κυνική μορφή λογοκρισίας», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα λεγόμενα του Δημήτρη Σταμάτη στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

    Πρόκειται για την αναφορά του κ. Σταμάτη, που παραθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του, ότι «καλά κάναμε και κλείσαμε την ΕΡΤ, γιατί είχε κάτι ανθρώπους σαν και εσάς που λειτουργούσαν ως φερέφωνα και ιεροκήρυκες του ΣΥΡΙΖΑ».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ερώτημα εάν αυτό είναι το όραμα του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, «όταν μιλούν για πλουραλισμό και αντικειμενική ενημέρωση, όταν κατηγορούν την κυβέρνηση για φίμωση των καναλιών, όταν προασπίζονται, νυχθημερόν, τα δικαιώματα των καναλαρχών», και τονίζει ότι αναμένει την επίσημη θέση τους.

    [02] Επιπλέον πόροι ύψους 970 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ

    Στη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου με τους θεσμούς περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά στη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (νόμος Δένδια) αλλά και το σχέδιο για το νέο Αναπτυξιακό Ταμείο. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με θέμα την πορεία του ΕΣΠΑ.

    Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε προχωρήσει και δουλεύουμε αυτό το διάστημα προκειμένου να καταλήξουμε στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης, στην οριστική μορφή που θα έχει αυτή η ρύθμιση, αλλά δεν μπορώ να εξαγγείλω κάτι σχετικά με τον χρόνο που θα υπάρχει κάτι συγκεκριμένο».

    Το ίδιο ισχύει, είπε ο υπουργός, και για άλλες εκκρεμότητες, όπως η μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο. Όπως ανέφερε ο υπουργός, «και για το Αναπτυξιακό Ταμείο βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Συνεπώς και τα δύο θα απαιτήσουν νομοθετική ρύθμιση».

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θα απαιτηθεί μια διαδικασία ολοκλήρωσης, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εξαγγελθεί ούτε χρονικά. «Καλύτερα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος τον Σεπτέμβριο και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», όπως είπε.

    Σε ερώτηση για τον χρόνο ενεργοποίησης του νέου Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών ο υπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει το ερώτημα.

    Αναθεώρηση πόρων ΕΣΠΑ

    Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που κατανέμονται στις χώρες μέλη, η Ελλάδα εξασφαλίζει επιπλέον πόρους ύψους 970 εκατ. ευρώ , κατ' ελάχιστον, ενώ η οριστικοποίηση του ποσού αναμένεται στο τέλος του χρόνου, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

    Απολογισμός δράσεων

    Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των τεσσάρων πρώτων προσκλήσεων επιχειρηματικότητας (ΕΠΑνΕΚ), ο κ. Χαρίτσης επισήμανε το μεγάλο ενδιαφέρον που συνάντησαν όλες οι δράσεις και για την σημασία του ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού.

    Ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση των προτάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ότι η χρηματοδότησητων σχεδίων που θα προκριθούν (γύρω στις ?8.500-9.500? αιτήσεις) θα ξεκινήσει μέσα στο 2016.

    Ο υφυπουργός εξήγγειλε τη δημοσίευση του β' κύκλου των προσκλήσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με αυξημένους προϋπολογισμούς και με αλλαγές και εξειδικεύσεις στη βάση της εμπειρίας από τον α' κύκλο και αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου στον τομέα του περιβάλλοντος (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), οι οποίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Στάθηκε στις δύο δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων με συνολική δημόσια δαπάνη στα 273 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα στη δράση για την ολοκλήρωση και συμπλήρωση των σχετικών υποδομών στις Περιφέρειες, βάσει των νέων ΠΕΣΔΑ.«Για αυτή την κρίσιμη δράση έχουν ήδη κατατεθεί 16 προτάσεις από Περιφερειακούς Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των ΠΕΣΔΑ, προχωρήσαμε έγκαιρα στην έκδοση των προσκλήσεων, ώστε με την έγκριση των σχεδίων να μπορεί άμεσα να προχωρήσει η υλοποίηση», τόνισε ο υφυπουργός.

    [03] Κηδεύτηκε στον Άρατο Ροδόπης ο 18χρονος Χουσεΐν

    Σε κλίμα άφατης θλίψης και βουβού θρήνου, κήδεψε σήμερα ο Άρατος της Ροδόπης, τον 18χρονο Χουσεΐν Νταϊτσίκ, που έπεσε νεκρός από δολοφονικές σφαίρες έξω από εμπορικό κέντρο στο Μόναχο της Γερμανίας.

    Τραγικές φιγούρες οι γονείς και τα δύο αδέλφια του Χουσεΐν, που τον συνόδευσαν στο τελευταίο αυτό καλοκαιριάτικό του ταξίδι, από το Μόναχο στο αγαπημένο του χωριό, την πατρογονική εστία, την γενέθλια γη της Ροδόπης, όπου επέστρεφε κάθε χρόνο αυτή την εποχή.

    Παρών στην τελετή και την νεκρώσιμη ακολουθία, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής που συλλυπήθηκε θερμά τους γονείς και την οικογένεια του Χουσεΐν, απευθύνοντας τους και τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς και του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση οι οποίοι απέστειλαν στεφάνι στην κηδεία. Παρόντες ήσαν επίσης οι τρεις βουλευτές Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Ιλχάν Αχμέτ, ενώ ιδιαίτερα θετικά σχολιάστηκε από όλους τους παρευρισκομένους, η παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, που προσήλθε στην κηδεία και συλλυπήθηκε από κοντά τους γονείς του Χουσείν, στέλνοντας μήνυμα ειρηνικής θρησκευτικής συνύπαρξης και ανθρώπινης αλληλεγγύης σε μια περιοχή πολυπολιτισμική, όπως είναι η Ροδόπη και η Θράκη.

    [04] «Θεματική εβδομάδα» στο Γυμνάσιο για διατροφή, σεξουαλική αγωγή και πρόληψη εξαρτήσεων

    Φάκελο με εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με θέματα Αγωγής Υγείας - θέματα διατροφής και παχυσαρκίας, πρόληψης εθισμού και σεξουαλικής αγωγής -για εκπαιδευτικούς και μαθητές της δευτεροβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνάσιο), έχει αναλάβει να ετοιμάσει επιτροπή επιστημονικού προσωπικού του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Στόχος είναι το υλικό αυτό να είναι διαθέσιμο προς χρήση στις σχολικές μονάδες στις αρχές του σχολικού έτους 2016-17, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Κότσιρα, σύμβουλος Γ',Συντονίστρια Μονάδας «Εκπαιδευτική και Σχολική Δημοκρατία/ Καινοτόμα Προγράμματα και Μέθοδοι» του ΙΕΠ.

    Όπως εξηγεί η ίδια «μέχρι σήμερα, στο Γυμνάσιο, αντίστοιχες θεματικές περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Σπουδών επιμέρους γνωστικών αντικειμένων όπως της Βιολογίας και της Οικιακής Οικονομίας, ή αποτελούν αντικείμενο προαιρετικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων τα οποία υλοποιούνται εκτός ωρολογίου προγράμματος.

    [05] Συνελήφθη αρχηγικό μέλος της αντιεξουσιαστικής ομάδας «Ρουβίκωνας»

    Τη σύλληψη αρχηγικού μέλους της αντιεξουσιαστικής ομάδας «Ρουβίκωνας», ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΑΣ. Το εν λόγω πρόσωπο κατηγορείται ότι συμμετείχε σε χθεσινή εξόρμηση της ομάδας εναντίον της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας, ενώ ο συλληφθείς πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Υπενθυμίζεται πως χθες το μεσημέρι, περίπου δέκα μέλη του «Ρουβίκωνα» προκάλεσαν φθορές στην πρόσοψη της τουρκικής πρεσβείας με μαύρες και κόκκινες μπογιές, ενώ στη συνέχεια ανέλαβαν την ευθύνη της πράξης τους, με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

    [06] Τουλάχιστον 15.000 συλλήψεις στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος

    Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση περισσότερους από 15.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 10.000 και πλέον είναι στρατιώτες, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk σήμερα επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Εφκάν Αλά.

    Συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο τον υπουργό.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και νέες συλλήψεις» διευκρινίζοντας ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν «ολοκληρωθεί».

    «Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται (από τις αρχές). Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις (...). Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης.

    Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε το αίτημα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα περί έκδοσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Γαμπρός Ερντογάν: Προαποφασισμένες οι εκκαθαρίσεις στο στράτευμα

    [07] Γαμπρός Ερντογάν: Προαποφασισμένες οι εκκαθαρίσεις στο στράτευμα

    Οι τουρκικές αρχές σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να τις εκκαθαρίσουν από τους "συμπαθούντες" του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του Έσρα και τον πεθερό του για οικογενειακές διακοπές στη Μαρμαρίδα όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένα "στοιχεία" εντός του στρατού εξύφαναν το πραξικόπημα αυτό αφού πληροφορήθηκαν ότι θα έπεφταν θύματα των εκκαθαρίσεων.

    Ο Αλμπαϊράκ, που έχει παντρευτεί τη μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος ενημερώθηκε για το πραξικόπημα από έναν πολίτη και ότι μόνο αργότερα αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

    Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν. Ο τελευταίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του πραξικοπήματος, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.

    [08] Πέθανε ο αναστηλωτής αρχαίων μνημείων Χαράλαμπος Μπούρας

    Έφυγε σήμερα από την ζωή, ο ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, Χαράλαμπος Μπούρας, σε ηλικία 83 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 2 το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο.

    Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, και όλο το προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκφράζουν τη θλίψη τους για τον αναπάντεχο θάνατο του Χαράλαμπου Μπούρα, ο οποίος «αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο».

    «Εκτός από το σημαντικό επιστημονικό και διδακτικό του έργο, ο Χαράλαμπος Μπούρας διακρινόταν για την φυσική του ευγένεια, το ήθος του και υπήρξε πάντα ακούραστος, επίμονος, ανιδιοτελής και ειλικρινής. Τον πενθούμε όλοι» καταλήγει ο κ. Μπαλτάς στην ανακοίνωσή του.

    [09] Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της αυτοψίας, από μέλη του, στις αρχαιότητες στις Σκουριές

    Αναβολή, αυτοψία, μεταφορά ή διατήρηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στις Σκουριές Χαλκιδικής; Όλα τα ενδεχόμενα εξετάστηκαν χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση και αφού ακούστηκαν όλες οι πλευρές (παράσταση είχαν ζητήσει τόσο μέλη της τοπικής κοινωνίας όσο και εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που δραστηριοποιείται στην περιοχή) τα μέλη «ψήφισαν» υπέρ της αυτοψίας.

    Με οριακή πλειοψηφία (8 υπέρ και 7 κατά) τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν υπέρ της αυτοψίας στην περιοχή για να γίνουν κατανοητές όχι μόνο η σημασία των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν κατά την «υποδειγματική», όπως χαρακτηρίστηκε, σωστική ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, αλλά και η γενικότερη αρχαιολογική «τοπογραφία», καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι. Σημειώνεται ότι τόσο η διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όσο και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων είχαν προτείνει την απόσπαση και μεταφορά των εν λόγω καταλοίπων της αρχαίας μεταλλουργίας από το ανοικτό όρυγμα (open pit) στη θέση Κόνιαρη, όπου έχουν αποκαλυφθεί αρχαία του 6ου αι. μ.Χ., μεταξύ των οποίων κι ένα αψιδωτό κτίριο (πιθανόν χώρος εστίασης), τα οποία φαίνεται να είχαν σχέση με τη μεταλλουργία.

    Στη συνεδρίαση έγινε αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης (τελευταίος «σταθμός», πριν τη χτεσινή γνωμοδότηση, ήταν η αναβολή στο ΚΑΣ τον Δεκέμβριο του 2015 του θέματος της διατήρησης ή μη των αρχαιοτήτων, επειδή εκκρεμούσε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία συνδεόταν με τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας). Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος Κώστας Παπαστάθης από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, που είχε διενεργήσει την έρευνα, παρουσίασε -όπως είχε κάνει και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου- με ιδιαίτερα κατατοπιστικό και λεπτομερή τρόπο τα αποτελέσματά της. Μεταξύ των ευρημάτων, που πιστοποιούν το διαχρονικό μεταλλουργικό ενδιαφέρον στην περιοχή από τον 2ο αι. π.Χ., ήταν τα κατάλοιπα κτιρίου, ένα μικρό λιθόστρωτο, λάκκοι και πασσαλότρυπες, καθώς και αρκετά κινητά ευρήματα, όπως ακροφύσια φυσερών, τα οποία διοχέτευαν οξυγόνο στον κλίβανο, τμήματα από οινοχόες με ωραία σχέδια κεφαλών κι ένας «θησαυρός» 12 νομισμάτων. Η ανασκαφή, που κατά γενική ομολογία τεκμηρίωσε με εξαιρετικό τρόπο τις αρχαιότητες, συνοδεύτηκε από τρισδιάστατη αποτύπωση με laser scanning.

    [10] Έκθεση του Μπένζαμιν Σπαρκ στη Μύκονο

    Τον διεθνή Γάλλο-Βέλγο καλλιτέχνη Μπένζαμιν Σπαρκ, στην πρώτη έκθεσή του στην Ελλάδα, φιλοξενεί η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο. Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «The possibility of an island» πραγματοποιούνται στις 30 Ιουλίου, παρουσία του καλλιτέχνη.

    Ο Σπαρκ, ο οποίος ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, δημιούργησε, ειδικά για την έκθεση, μία νέα σειρά σύγχρονων έργων, στα οποία απεικονίζει γνωστούς χαρακτήρες από κόμικς, γελοιογραφίες, διαφημίσεις και παγκόσμια σύμβολα της ανθρωπότητας. Οι συνθέσεις του είναι γεμάτες από γελοιογραφίες της δεκαετίας του '80, στις οποίες ο καλλιτέχνης αντιπαραθέτει τους χαρακτήρες του, που εκφράζουν έντονη συγκίνηση.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Αυγούστου και θα λειτουργεί από τις 11:00 έως τις 15:00 και από τις 19:00 έως τη 1:00.

    [11] Συνάντηση Παυλόπουλου με καθηγητές και φοιτητές του προγράμματος GLOBAL LAW & GOVERNANCE

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τους καθηγητές και φοιτητές του θερινού προγράμματος GLOBAL LAW & GOVERNANCE (GLG) SUMMER SCHOOL του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι, κυριολεκτικώς, πρωτοποριακό.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι επιτρέπει μια διεπιστημονική -ολιστική προσέγγιση του Δικαίου, της Δημόσιας Πολιτικής και της Οικονομίας. «Ολιστική διότι επιτρέπει από τη μια πλευρά να δούμε πως η υποδομή, που είναι η Οικονομία και η Δημόσια Πολιτική, διαμορφώνουν το Δίκαιο. Και από την άλλη πλευρά, πως το ίδιο το Δίκαιο έρχεται να επιδράσει, μέσω της εφαρμογής του, στη Δημόσια Πολιτική και στην Οικονομία. Και είναι σαφές ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα, με παγκόσμιες διαστάσεις -γιατί δεν αφορά μόνο την Ευρώπη- δείχνει πως είναι δυνατό μέσω του EPLO να οδηγηθούμε -σταδιακά βεβαίως και με πολλές δυσκολίες- στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και στην παγκόσμια ολοκλήρωση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

    [12] Συνάντηση Μπαλτά με εκπροσώπους της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Tο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι πολιτιστικές ανταλλαγές και συνέργειες της Ελλάδας με χώρες του εξωτερικού, η εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας και η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ).

    «Προσπαθούμε ως κυβέρνηση να ακολουθήσουμε πολυδιάστατη πολιτική στον τομέα του πολιτισμού, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις της χώρας μας με το εξωτερικό. Κατά τις πρόσφατες επισκέψεις μου στην Κορέα και την Κίνα -για παράδειγμα- διαπίστωσα το ιστορικό βάθος που μας συνδέει με αυτούς τους λαούς, ένα βάθος που μπορεί να αποτελέσει τη βάση συνεργασιών στα θέματα του πολιτισμού», είπε ο κ. Μπαλτάς και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να εξάγει τεχνογνωσία σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού, καθώς διαθέτει επιστήμονες με δυνατότητες παγκόσμιας εμβέλειας, γεγονός που αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς.

    [13] Ρατσιστής με ακροδεξιά κοσμοθεωρία και θαυμαστής του Χίτλερ, ο δράστης του Μονάχου

    Ρατσιστής με ακροδεξιά κοσμοθεωρία ήταν ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο Αλί Ντάβιντ Σ., σύμφωνα με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Zeitung από πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας και στη γερμανική κυβέρνηση. Θεωρούσε μάλιστα «εξαιρετικό» το γεγονός ότι τα γενέθλιά του (20.4) συνέπιπταν με αυτά του Αδόλφου Χίτλερ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δράστης ήταν υπερήφανος Ιρανός και Γερμανός «Άρειος». Μισούσε τους Άραβες και τους Τούρκους και τον διακατείχε αίσθημα ανωτερότητας απέναντί τους. Επίσης ερευνάται εάν κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Olympia στοχοθέτησε πρόσωπα με καταγωγή από το εξωτερικό. Εναντίον των Τούρκων πάντως είχε καταφερθεί ο δράστης και στον διάλογο που είχε με κάτοικο της περιοχής και ο οποίος έχει καταγραφεί σε βίντεο, ενώ οι αρχές δεν θεωρούν τυχαίο ότι η επίθεσή του συνέπεσε με την πέμπτη επέτειο από το μακελειό που διέπραξε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στη Νορβηγία.

    Έως τώρα η επίθεση αμόκ θεωρείτο ως αποτέλεσμα ψυχικής ασθένειας και του εκφοβισμού (μπούλινγκ) που υφίστατο από συμμαθητές του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 July 2016 - 18:32:32 UTC