Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ
  • [02] ΥΠΟΙΚ: Ξεπέρασαν κάθε όριο γραφικότητας οι «υπεύθυνοι» των Οικονομικών Υποθέσεων και του τομέα Φορολογικής Πολιτικής της ΝΔ
  • [03] Ν. Παππάς: Το ιστορικό οπτικοαουστικό αρχείο της ΕΡΤ πρέπει να συνδεθεί περισσότερο με την κοινωνία
  • [04] Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Κερατέα
  • [05] Συλλυπητήρια ΚΚΕ για τον θάνατο της δημοσιογράφου - κριτικού κινηματογράφου Τζίας Γιοβάνη
  • [06] Ρέντσι: Η λιτότητα αποτελεί αλλοφροσύνη
  • [07] Μέρκελ για προσφυγικό και τρομοκρατία: Θα τα καταφέρουμε
  • [08] Ο Μαριάνο Ραχόι δέχτηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ξεκινά διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα
  • [09] Ηράκλειο: Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαρδάτι Λασιθίου
  • [10] Παρουσία του πρωθυπουργού τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στην Πάρο
  • [11] Βουλή: Στα πλεονεκτήματα του νέου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις αναφέρθηκε ο Γ. Σταθάκης
  • [12] ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π-ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.: Παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν για την στήριξη των νησιών
  • [13] Τουρκία: Οι εκκαθαρίσεις στα MME αποτελούν "βαρύ πλήγμα" στον δημόσιο διάλογο
  • [14] Ο ηγέτης του Μετώπου Αλ Νόσρα ανακοίνωσε τη ρήξη της οργάνωσης με την Αλ Κάιντα

  • [01] Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ

    Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που προβλέπει κοινωνικά μέτρα για την αναπλήρωση από την απώλεια του ΕΚΑΣ.

    Τη ρύθμιση υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ -το οποίο ζήτησε την επαναφορά όλου του ΕΚΑΣ στους δικαιούχους- που δήλωσαν «παρών».

    Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων:

    - Απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.

    - Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.

    - Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

    - Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

    Υπερψηφίστηκαν, επίσης, με μεγάλη πλειοψηφία, οι τροπολογίες που αφορούν την παράταση ισχύος 45 ημερών για το Αγγελιόσημο και την εκτύπωση από την Τράπεζα της Ελλάδος των ταινιών ασφαλείας στα τσιγάρα.

    Οι τροπολογίες είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική για το «ηλεκτρονικό έγκλημα», σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης.

    Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχέδιου έγινε μέσα σε συναινετικό κλίμα, με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο να κάνει δεκτές ενστάσεις και προτάσεις κομμάτων και να προχωρά σε βελτιωτικές αλλαγές.

    [02] ΥΠΟΙΚ: Ξεπέρασαν κάθε όριο γραφικότητας οι «υπεύθυνοι» των Οικονομικών Υποθέσεων και του τομέα Φορολογικής Πολιτικής της ΝΔ

    «Ξεπέρασαν κάθε όριο γραφικότητας οι «υπεύθυνοι» των Οικονομικών Υποθέσεων και του τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή ανακοίνωση της ΝΔ για την διάταξη που αφορά τη μεταφορά υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στην γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

    Η επίμαχη διάταξη συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, όπου και υπερψηφίστηκε.

    Όπως αναφέρει το υπουργείο «ασκούν κριτική και χαρακτηρίζουν ως σκάνδαλο μια διάταξη που εφαρμόζει την απόφαση για μεταφορά υποθέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, όπως αυτή ψηφίστηκε στον Ν.4336/2015, τον οποίο είχε ψηφίσει και το κόμμα τους! Δηλαδή τη δυνατότητα ελέγχου φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων να την έχει μόνο η ΓΓΔΕ.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η διάταξη που προβλέπει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis, θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, το οποίο και θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

    «Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιεί περισσότερο πολιτικά και ουσιαστικά επιχειρήματα στις ανακοινώσεις του, παρά πιστή αναπαραγωγή στρεβλά πληροφορημένων πρωτοσέλιδων της διαπλοκής» καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του.

    [03] Ν. Παππάς: Το ιστορικό οπτικοαουστικό αρχείο της ΕΡΤ πρέπει να συνδεθεί περισσότερο με την κοινωνία

    Τον χώρο όπου στεγάζεται το ιστορικό οπτικοαουστικό αρχείο της ΕΡΤ επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο.

    Ο κ. Παππάς κατά την επίσκεψή του τόνισε ότι το αρχείο πρέπει να συνδεθεί περισσότερο με την κοινωνία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ιστορική μνήμη, τον πολιτισμό και την επιστημονική έρευνα.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του αρχείου, με δράσεις ψηφιοποίησης, σύγχρονα συστήματα συγκομιδής μεταδεδομένων και την ανάγκη διαρκούς εμπλουτισμού του με υλικό εθνικής αναφοράς.

    Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε, επίσης, πως πρέπει να ενισχυθεί η οπτικοαουστική βιομηχανία με την ανάπτυξη περιεχομένου, την υποστήριξη των επαγγελματιών του οπτικοαουστικού χώρου, την ενίσχυση της οπτικοαουστικής παιδείας και της επιμόρφωσης των επαγγελματιών του κλάδου μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες της ΕΡΤ και του νεοσύστατου Εθνικού Κέντρου Οπτικοαουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ).

    Το αρχείο της ΕΡΤ αποτελεί αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι της εθνικής πολιτιστικής, παράδοσης και κληρονομιάς με σχεδόν 1 εκατομμύριο τεκμήρια, από φωτογραφικό, ραδιοφωνικό, ειδησεογραφικό, μουσικό και έντυπο υλικό.

    [04] Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Κερατέα

    Υπό έλεγχο τέθηκε πλέον, από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική περιοχή στην Πλάκα Κερατέας Αττικής και κατάστρεψε, μεταξύ άλλων, μία οικία.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 62 πυροσβέστες με 31 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 24 ατόμων.

    [05] Συλλυπητήρια ΚΚΕ για τον θάνατο της δημοσιογράφου - κριτικού κινηματογράφου Τζίας Γιοβάνη

    «Το ΚΚΕ αποχαιρετά την αγαπημένη μας συντρόφισσα Τζία Γιοβάνη, πολύτιμο στέλεχος του Κόμματος στον τομέα του Πολιτισμού και δημοσιογράφο - κριτικό κινηματογράφου στο «Ριζοσπάστη», που "έφυγε" σήμερα μετά από πολύχρονη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

    Η Τζία Γιοβάνη, αναφέρει σε ένα σύντομο βιογραφικό το ΚΚΕ, γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1955 στη Νέα Ιωνία «από γονείς δραστήριους οπαδούς του Κόμματος».

    Τελείωσε την Ιταλική Σχολή και το 1974 έδωσε εξετάσεις και εισήχθηκε 3η στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ολοκληρώνοντας τις θεατρικές σπουδές της εργάστηκε για λίγα χρόνια στο θέατρο, συμμετέχοντας σε παραστάσεις με αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Μ. Κατράκης. Την ίδια χρονιά (1974) οργανώθηκε στην ΚΝΕ.

    Το 1981 μετακόμισε στη Σουηδία, έχοντας στο μεταξύ γίνει μέλος του ΚΚΕ. Παντρεύτηκε και το 1985 απέκτησε την κόρη της Αντονέλλα. Σπούδασε Ιταλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και στη συνέχεια Θεωρία και Κριτική Κινηματογράφου.

    Σε όλη τη διάρκεια της 28χρονης παραμονής της στη Σκανδιναβική χώρα υπήρξε μαχητικό μέλος του Κόμματος, και παράλληλα ανάπτυξε πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα στην ελληνική κοινότητα της Στοκχόλμης, συμμετέχοντας και στο Θεατρικό της θίασο.

    Το 2008 γύρισε μόνιμα στην Ελλάδα και εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στο Ριζοσπάστη. Ξεχώρισε για τη βαθιά επιστημονική γνώση της στο αντικείμενο του κινηματογράφου, γεγονός που εκφραζόταν μέσα από την εβδομαδιαία στήλη της στην εφημερίδα, την οποία αδιάλειπτα, με εξαιρετικό ζήλο, αξιοθαύμαστη αφοσίωση και συνέπεια έγραφε μέχρι την τελευταία βδομάδα.

    Παράλληλα έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ενώ συμμετείχε και στην κριτική επιτροπή στο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης εκ μέρους της Ελλάδας.

    «Θα τη θυμόμαστε πάντα σα μία ακούραστη μαχήτρια, παρούσα με το Ριζοσπάστη στο χέρι σε κάθε κομματική δραστηριότητα ως το τέλος. Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην κόρη της Αντονέλλα και τον αδερφό της Νίκο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [06] Ρέντσι: Η λιτότητα αποτελεί αλλοφροσύνη

    «Πρέπει να δοθεί ώθηση στα δημόσια έργα για να δοθεί ώθηση στην χώρα. Η λιτότητα αποτελεί αλλοφροσύνη», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην κεντρική Ιταλία.

    «Τα δημόσια έργα αποτελούν μήνυμα για την χώρα: πρέπει να γίνουν, να δοθεί νέα ώθηση. Πρόκειται για μήνυμα προς τον τουρισμό και την οικονομία και η οδός αυτή αποτελεί ένα διαφορετικό μοντέλο και σημείο αναφοράς για το μέλλον της Ιταλίας», πρόσθεσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

    Ο Ρέντσι, στην συνέχεια, αναφέρθηκε με αμεσότερο τρόπο και στην Ευρώπη τονίζοντας:

    «Ξαναβάζοντας σε τάξη τα πράγματα στην Ιταλία, δείχνουμε και μια ξεκάθαρη κατεύθυνση για την Ευρώπη. Η Ιταλία κλείνει τα κεφάλαια που είχαν μείνει ημιτελή και μπορεί να πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να πει ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποδομές και να τεθεί τέρμα στην λιτότητα η οποία περιέκοψε τις επενδύσεις. Η αποδοχή της αρχής αυτής αποτέλεσε πράξη οικονομικής και πολιτισμικής αλλοφροσύνης».

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης σχεδιάζει να προωθήσει προς ψήφιση μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, με στόχο να αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και η αυτόματη, ετήσια αύξηση των μισθών τους.

    [07] Μέρκελ για προσφυγικό και τρομοκρατία: Θα τα καταφέρουμε

    Πεπεισμένη ότι η Γερμανία «θα τα καταφέρει» να ανταποκριθεί στην πρόκληση τόσο της προσφυγικής κρίσης, όσο και της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» δήλωσε εκ νέου η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε για πρώτη φορά ότι «ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός έχει φθάσει στην Γερμανία» και έκανε λόγο για «πόλεμο» εναντίον του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», αλλά όχι εναντίον του Ισλάμ.

    Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Τουρκία, η γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για «πολύ σκληρή αντιμετώπιση» των πραξικοπηματιών, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις επιτυχίες, όπως η δράση της FRONTEX και η συμφωνία με την Τουρκία, δήλωσε ωστόσο απογοητευμένη από το γεγονός ότι η ανακατανομή των προσφύγων προχωρά πολύ αργά και αναφέρθηκε σε 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

    Η κυρία Μέρκελ, η οποία παραχώρησε σήμερα - νωρίτερα από το σύνηθες, λόγω των πρόσφατων γεγονότων - την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της, καταδίκασε τις πράξεις βίας στην Γερμανία και στην Ευρώπη ως «σπάσιμο ενός πολιτισμικού ταμπού» και τόνισε εκ νέου τη δήλωσή της του περασμένου έτους: «Πριν από 11 μήνες δεν είπα ότι επρόκειτο να είναι μια εύκολη υπόθεση που θα μπορούσαμε να διεκπεραιώσουμε έτσι απλά. Αλλά σήμερα είμαι πεπεισμένη, όπως και τότε, ότι θα τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση. Για αυτό η Γερμανία θα καταφέρει και αυτή τη νέα πρόκληση, η οποία περιγράφεται με τον όρο "ισλαμιστική τρομοκρατία"».

    Αναφερόμενη στις επιθέσεις, η Καγκελάριος έκανε λόγο για «συγκλονιστικές και θλιβερές» πράξεις και διαβεβαίωσε ότι γίνεται το παν «ώστε να διαλευκανθούν αυτές οι βάρβαρες πράξεις» και να βρεθούν εκείνοι που βρίσκονται πίσω τους.

    [08] Ο Μαριάνο Ραχόι δέχτηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ξεκινά διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα

    Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε απόψε ότι αποδέχτηκε την εντολή του βασιλιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μολονότι δεν έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο προκειμένου να ζητήσει και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ο Ραχόι δεν προσδιόρισε την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο. Είπε όμως ότι θα ξεκινήσει ένα γύρο συνομιλιών με τα άλλα κόμματα, σε μια προσπάθεια να τα πείσει να στηρίξουν μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (PP).

    Τα περισσότερα κόμματα έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ του Ραχόι. Το PP διαθέτει 137 έδρες στο κοινοβούλιο, αλλά χρειάζεται 176 ψήφους για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

    "Χρειάζεται να σχηματίσουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν", είπε ο ηγέτης των συντηρητικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά Φίλιππο. "Η Ισπανία χρειάζεται μια κυβέρνηση τώρα, επικεφαλής της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι το PP και δεν υπάρχει καμία εναλλακτική σε αυτό", κατέληξε.

    [09] Ηράκλειο: Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαρδάτι Λασιθίου

    Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στο Μαρδάτι, Λασιθίου.

    Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 4 υδροφόρες του Δήμου, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησε και ελικόπτερο που σηκώθηκε από το Ηράκλειο.

    Νωρίτερα, οι φλόγες απείλησαν κατοικημένη περιοχή αλλά σύντομα περιορίσθηκαν σε μικρή απόσταση από το χωριό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τους ισχυρούς ανέμους η φωτιά αναμένεται σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο.

    [10] Παρουσία του πρωθυπουργού τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στην Πάρο

    Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου κρατικού αερολιμένα Πάρου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει το πρωί της Παρασκευής από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ειδική πτήση της Aegean/Olympic Air για την Πάρο και θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

    Η τελετή εγκαινίων και ο αγιασμός του νέου αεροδρομίου θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έχει προγραμματιστεί ομιλία του πρωθυπουργού και χαιρετισμός από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, και τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Aegean Airlines Ευτύχιο Βασιλάκη. Ο πρωθυπουργός αφού ξεναγηθεί και περιηγηθεί τους χώρους του νέου κρατικού αερολιμένα Πάρου, θα έχει συναντήσεις με επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς.

    Νέο Αεροδρόμιο Πάρου

    «Το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Πάρου τέθηκε σε λειτουργία χάρη στις δυναμικές και συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΜΕΔΙ», αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ενόψει των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου.

    Η πρώτη πτήση στο νέο διεθνές αεροδρόμιο της Πάρου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, 2016 και όπως επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, το νέο αεροδρόμιο τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μετά από 20 χρόνια αφότου πρωτοαιτήθηκαν οι κάτοικοι της Πάρου τη δημιουργία νέου αεροδρομίου.

    «Η ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων και η κατασπατάληση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία με ανολοκλήρωτο το έργο κατασκευής διάδρομου του νέου αεροδρομίου της Πάρου, παρέμεινε μέχρι και την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 20/1/2015», αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι «η Πάρος εντάχθηκε στις άγονες γραμμές επειδή δεν διέθετε επαρκείς υποδομές αεροδρομίου, παρά μόνον έναν μικρό διάδρομο, στον οποίο μπορούσε να επιχειρεί μόνον ένας τύπος μικρού αεροσκάφους. Η επιδότηση της γραμμής Αθήνας- Πάρου, ως άγονης, ανερχόταν στα 4,2 εκατ. ευρώ ετησίως».

    «Είναι χαρακτηριστικό, ότι η λειτουργία της γραμμής υπό καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας (σ.σ η επιδότηση) σε βάθος τετραετίας ανήλθε στο συνολικό ποσό των 16,8 εκατ. Σε απλή μετάφραση, η επιδότηση μίας τετραετίας, στοίχισε, τόσο όσο το συνολικό σχεδόν κόστος κατασκευής και ολοκλήρωσης του διαδρόμου και του πεδίου ελιγμών του νέου αεροδρομίου!», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

    «Με ένα σκέτο διάδρομο δεν φτιάχνουμε αεροδρόμιο».

    «Για να γίνει πραγματικότητα το νέο αεροδρόμιο της Πάρου, χρειάστηκε σχεδιασμός και ολοκλήρωση της κατασκευής όλων των απαιτούμενων εγκαταστάσεων με συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις του υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ και της ΥΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην Πάρο αντί για αεροδρόμιο είχε σχεδιαστεί και δρομολογήθηκε από το 2011 να γίνει μόνον ένας διάδρομος! Μάλιστα, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του, την περασμένη πενταετία, σημειώθηκαν επιπρόσθετες τεχνικές και οικονομικές εμπλοκές αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις. Η ολοκλήρωση του διαδρόμου έγινε χάρις στην αποφασιστική στάση του υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ με την αποπληρωμή του έργου και τον καθορισμό καταληκτικής ημερομηνίας παράδοσης του, τον Μάιο του 2016», αναφέρουν αρμόδιες πηγές και τονίζουν: «Οι καθυστερήσεις και οι ανακολουθίες στον προγραμματισμό οδήγησαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε ένα διαγωνισμό που είχε σαν σκοπό την κατασκευή ενός διαδρόμου προσγειώσεων και απογειώσεων αποκλειστικά και μόνο. Τα αεροδρόμια όμως, όπως όλοι γνωρίζουν, εκτός από διάδρομο, προσγείωσης έχουν αεροσταθμό, μηχανολογικούς χώρους, υδατόπυργο για την τροφοδοσία των πυροσβεστικών οχημάτων, δρόμους προσέγγισης από και προς αυτά για το επιβατικό κοινό, χώρους πάρκινγκ αυτοκινήτων ή άλλων μέσων μεταφοράς, φωτισμό στον περιβάλλοντα χώρο, και άλλα πολλά?».

    Το γεγονός αυτό, είναι πρόδηλο της αδυναμίας όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσον αφορά τον προγραμματισμό και τη φιλοσοφία, από την οποία διαπνέονταν ο σχεδιασμός κρίσιμων έργων υποδομής της χώρας, σημειώνει η κυβέρνηση και προσθέτει ότι «σημαντική και καθοριστική για τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου ήταν η εργασία του εξειδικευμένου επιστημονικού αλλά και τεχνικού προσωπικού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Με την ενεργή τους παρουσία, αλλά και την καθημερινή τους εργασία συνέδραμαν έτσι ώστε το όλο έργο να αποπερατωθεί σε χρόνο περίπου 100 ημερών. Αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλου σχεδιασμού και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο του δημόσιου τομέα. Ένα δυναμικό, το οποίο τα τελευταία χρόνια κακοποιήθηκε από πλευράς των προηγούμενων κυβερνήσεων (βλέπε Κ. Μητσοτάκη )με τόσο βάρβαρο και άδικο τρόπο, όπως αυτός της διαθεσιμότητας των απολύσεων κ.λπ.».

    Με το συγκεκριμένο έργο φάνηκε επίσης, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να είναι εφικτή, χρήσιμη και αποτελεσματική για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας όταν αυτή σέβεται το δημόσιο συμφέρον, σημειώνουν πηγές του ΥΠΟΜΕΔΙ.

    Αναφορικά με τα οφέλη από τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, η κυβέρνηση υπογραμμίζει προεχόντως την συμβολή που θα έχει στην τουριστική ανάπτυξη. «Η λειτουργία του νέου αεροδρομίου της Πάρου, θα συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας αλλά και της απασχόλησης. Η επιβατική κίνηση μέσω του παλιού αεροδρομίου που είχε μήκος διαδρόμου μόλις 600 μέτρα έφτανε η επιβατική κίνηση περίπου τις 30000 άτομα ετησίως. Μέσω του νέου αεροδρομίου έχει υπολογιστεί ότι θα έχουμε σε βάθος χρόνου 16 μηνών, τετραπλασιασμό των επιβατών. Όλα αυτά συνδράμουν σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης που από αυτό το μερικό (της ανάπτυξης) των τοπικών κοινωνιών περνάμε στο γενικό του συνόλου της χώρας και της οικονομίας», αναφέρει η κυβέρνηση.

    [11] Βουλή: Στα πλεονεκτήματα του νέου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις αναφέρθηκε ο Γ. Σταθάκης

    Στα πλεονεκτήματα του νέου κανονιστικού πλαισίου που διαμορφώνεται για τις δημόσιες συμβάσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου συζητούνται τα δύο σχετικά νομοσχέδια.

    Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι αποσύρει δύο άρθρα τα οποία είχαν προκαλέσει αντιδράσεις κατά τις πρώτες τοποθετήσεις βουλευτών, και τα οποία προέβλεπαν, εφόσον υπάρχει ανοικτός διαγωνισμός, να υπάρχει η δυνατότητα μέχρι το 20% αυτού του διαγωνισμού έως ότου ολοκληρωθεί, να πραγματοποιείται με απευθείας ή με πρόχειρους διαγωνισμούς.

    «Αυτό έχει δημιουργήσει μια μεγάλη συζήτηση. Τελικά εάν βάλουμε κάτω τα δεδομένα, δεν έχει και τόσο σημαντικό αποτέλεσμα. Θα τα αποσύρω και τα δύο άρθρα και το 117 και το 118. Η ευελιξία θα παραμείνει έτσι κι αλλιώς, όπως προβλέπεται, από τα 20.000 ευρώ και τα 60.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

    [12] ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π-ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.: Παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν για την στήριξη των νησιών

    Οι κυβερνητικές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με στόχο τη στήριξη των νησιών, παρουσιάστηκαν στη σημερινή κοινή διευρυμένη σύσκεψη εργασίας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), με τη συμμετοχή και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που εκπροσωπούν νησιωτικές περιοχές.

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη «Νησιωτικότητα και τη Νησιωτική Πολιτική», κατατέθηκε παράλληλα πλήθος προτάσεων «οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου δράσης που θα στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των νησιών και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης». Όπως επίσης αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, η διαμόρφωση του εν λόγω σχεδίου θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα που δημιουργεί η φυσική θέση των νησιών και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην παροχή βασικών υπηρεσιών, καθώς και τις ανισότητες που εντοπίζονται μεταξύ των νησιών.

    Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε άτυπη συντονιστική ομάδα εργασίας που θα προχωρήσει ταχύτατα στην επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη, με στόχο εντός του φθινοπώρου να ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη κυβερνητικών μέτρων που θα αντιμετωπίζει τα πιεστικά προβλήματα των νησιωτών.

    [13] Τουρκία: Οι εκκαθαρίσεις στα MME αποτελούν "βαρύ πλήγμα" στον δημόσιο διάλογο

    H κλιμάκωση των εκκαθαρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία συνιστά «βαρύ πλήγμα σε βάρος του δημόσιου διαλόγου», επισήμαναν σήμερα οι δύο εκπρόσωποι για την ελευθερία του Τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη αντίστοιχα, που ζήτησαν επιπλέον από τις τουρκικές αρχές να «επανεξετάσουν αυτές τις αποφάσεις».

    «Οι ταυτόχρονες συλλήψεις ανεξάρτητων δημοσιογράφων και το κλείσιμο οργανισμών έντυπων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων συνιστούν ένα βαρύ πλήγμα σε βάρος του δημόσιου διαλόγου και στην αρχή της κυβερνητικής ευθύνης» προειδοποιούν οι δύο αξιωματούχοι σε μια κοινή ανακοίνωση.

    Ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της έκφρασης και η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αντιπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αρμόδια για την ελευθερία του τύπου «ζητούν επειγόντως από τις τουρκικές αρχές να επανεξετάσουν αυτές τις αποφάσεις και να επιβεβαιώσουν (ότι τηρούν) τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου».

    Οι τουρκικές αρχές διέταξαν χθες το βράδυ το κλείσιμο τριών ειδησεογραφικών πρακτορείων, 16 τηλεοπτικών σταθμών, 23 ραδιοφωνικών δικτύων, 45 εφημερίδων, 15 περιοδικών και 29 εκδοτικών οίκων, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    «Ο γενικευμένος και σφοδρός χαρακτήρας αυτών των μέτρων, από τα οποία απουσιάζουν τα βασικά στοιχεία μιας ορθής διαδικασίας, είναι σοκαριστικός και πρωτοφανής στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας» κατήγγειλε ο Κέι.

    [14] Ο ηγέτης του Μετώπου Αλ Νόσρα ανακοίνωσε τη ρήξη της οργάνωσης με την Αλ Κάιντα

    Ο ηγέτης του Μετώπου Αλ Νόσρα, ο Άμπου Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, ανακοίνωσε σήμερα ότι η οργάνωσή του διακόπτει κάθε δεσμό με το δίκτυο της Αλ Κάιντα, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera.

    Στην σπάνια αυτή δημόσια εμφάνισή του ο Γκολάνι είπε ότι αποφασίστηκε επίσης η μετονομασία της οργάνωσής του σε Τζαμπχάτ Φάταχ Αλ Σαμ ("Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας"). Η ίδρυση της νέας αυτής οργάνωσης, που δεν θα σχετίζεται με την Αλ Κάιντα, θα απομακρύνει κάθε πρόσχημα που χρησιμοποιούν η διεθνής κοινότητα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία για να εξαπολυθούν επιθέσεις στους Σύρους, πρόσθεσε.

    "Ευχαριστούμε τους διοικητές της Αλ Κάιντα που κατάλαβαν την αναγκαιότητα να διακόψουμε τους δεσμούς μας", συνέχισε ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης τζιχαντιστικής οργάνωσης της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή έχει ως στόχο "να προστατευθεί η συριακή επανάσταση".

    Ο Γκολάνι διαβεβαίωσε ότι το νέο Μέτωπο δεν θα διατηρεί δεσμούς με καμία οργάνωση εκτός Συρίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 July 2016 - 18:32:33 UTC