Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευκόλυνση Σόιμπλε στον Ραχόι, η πρωτοβουλία για μη επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία, είπε ο Δ. Παπαδημούλης
  • [02] Για «πολιτικό θράσος» κατηγόρησε την κυβέρνηση η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
  • [03] Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο
  • [04] Μαγεμένο από τα ελληνικά νησιά το Paris Match
  • [05] Πυρκαγιά στην περιοχή Όλυμπος Καλυβίων Αττικής
  • [06] Περισσότεροι από 57.000 πρόσφυγες έχουν καταγραφεί, έως στιγμής, στην Ελλάδα
  • [07] Γ. Κατρούγκαλος: Σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας
  • [08] Μ. Βαλς: "Αποτυχία" στην παρακολούθηση ενός εκ των δραστών της επίθεσης στην εκκλησία
  • [09] Ο Τραμπ και η Κλίντον θα ενημερωθούν για θέματα ασφάλειας από τις μυστικές υπηρεσίες
  • [10] Οι ένοπλοι αυτονομιστές της Κορσικής στρατεύονται στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών
  • [11] Γιοχάνες Χαν: Αναπόφευκτες οι συνέπειες για την Τουρκία, αν δεν τηρήσει τους κανόνες του κράτους δικαίου
  • [12] Διαδρομές Πολιτισμού: Ο Λόρδος Βύρων θαυμάζει τα ερείπια της Ακρόποληςαλλά και αγανακτεί μαζί τους
  • [13] Είκοσι ταινίες διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
  • [14] H «Τραγωδία Του Πολέμου» στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας
  • [15] Σε μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση έχει εξελιχθεί το Facebook
  • [16] Μ. Μαρμαρινός: Η Λυσιστράτη είναι η αποθέωση της θηλυκότητας και του κάλλους

  • [01] Διευκόλυνση Σόιμπλε στον Ραχόι, η πρωτοβουλία για μη επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία, είπε ο Δ. Παπαδημούλης

    Ο κ. Σόιμπλε έδειξε μια «ευελιξία», επειδή ο πολιτικός του φίλος, ο κ. Ραχόι, προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ισπανία, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τη μη επιβολή κυρώσεων στην Ισπανία.

    Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, η ομάδα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αντίθεσή της στη «δογματική εμμονή» και στην «τιμωρητική λογική», όπως είπε, της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες, για υπέρβαση των ελλειμμάτων τους. «Το βέβαιο είναι ότι η ερμηνεία των συνθηκών γίνεται με τα χρωματιστά γυαλιά της πολιτικής σκοπιμότητας και το παράδειγμα Σόιμπλε είναι χαρακτηριστικό» είπε ο κ. Παπαδημούλης, χαρακτηρίζοντας ωστόσο θετικό για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες το γεγονός ότι η ΕΕ δεν «τιμώρησε» την ισπανική κυβέρνηση με κυρώσεις και πρόστιμα.

    Ο κ. Παπαδημούλης υπενθύμισε ότι στο παρελθόν μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία ακόμα και η ίδια η Γερναμία, είχαν υπερβεί τα ελλείμματα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά, όπως ανέφερε, δεν ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες κυρώσεων και ποινών και κατέληξε λέγοντας ότι και η σημερινή Γερμανία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες με τα υπερβολικά πλεονάσματα. «Και αυτά θεωρούνται δημοσιονομικές ανισορροπίες, αλλά και εκεί πάλι δεν εφαρμόζονται οι προβλέψεις για την επιβολή κυρώσεων» τόνισε.

    [02] Για «πολιτικό θράσος» κατηγόρησε την κυβέρνηση η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

    Για «πολιτικό θράσος και πολιτική υποκρισία» κατηγόρησε την κυβέρνηση η βουλευτής της ΝΔ 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Χαρακτήρισε ως προκλητική για τους πολίτες την τροπολογία για να διαμένουν οι συνοδείες υπουργών στα ίδιο ξενοδοχείο με τους επικεφαλής πολιτικούς προϊσταμένους.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκαινιάζει έργα όπως το αεροδρόμιο της Πάρου ή τον ΤAP χωρίς να αναγνωρίζεται η συμβολή των προηγουμένων κυβερνήσεων. «Δεν γίνεται να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Γνωρίζει ότι υπάρχει διαχρονικότητα» είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενη στην φορολογία σημείωσε: «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποθέωση του παπατζιλικίου σε αυτή χώρα».

    [03] Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο

    Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρότι επιδεινώθηκε στην ΕΕ, καθώς σημειώθηκε μεγάλη υποχώρηση του σχετικού δείκτη στη Βρετανία (στον απόηχο της ψήφου της υπέρ του Brexit).

    Στην Ελλάδα, ο δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI) αυξήθηκε στις 90,9 μονάδες από 89,7 τον Ιούνιο και καταγράφει την υψηλότερη τιμή το τελευταίο 12μηνο μετά από αυτή του Ιανουαρίου (91,6). Στην αύξηση του δείκτη συνέβαλαν οι τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και του λιανικού εμπορίου, ενώ επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και ο κατασκευαστικός τομέας.

    Στην Ευρωζώνη, ο ESI αυξήθηκε στις 104,6 μονάδες από 104,4 τον Ιούνιο. Η βελτίωση οφείλεται στους τομείς της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, που αντιστάθμισαν την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης στον τομέα των υπηρεσιών δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Από τις μεγαλύτερες χώρες, ο δείκτης αυξήθηκε στην Ιταλία (0,4 μονάδες) και τη Γερμανία (0,2), ενώ μειώθηκε στη Γαλλία (-0,4) και την Ισπανία (-0,5) και έμεινε αμετάβλητος στην Ολλανδία.

    Δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επέδειξε αναπάντεχη αντοχή στο σοκ της βρετανικής ψήφου υπέρ του Brexit, σε αντίθεση με τη βρετανική οικονομία, όπου είναι ήδη εμφανείς ενδείξεις οικονομικής πίεσης. Ωστόσο, οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη είναι απίθανο να μείνει αλώβητη, αναφέρει το δημοσίευμα. «Οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και το κλίμα είναι πιθανό να δεχθούν τουλάχιστον ένα περιορισμένο πλήγμα τους ερχόμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες θα συνειδητοποιούν την πραγματικότητα, ότι το Brexit θα είναι, με τη μία ή την άλλη μορφή, αμετάκλητο», σημειώνεται.

    [04] Μαγεμένο από τα ελληνικά νησιά το Paris Match

    Μαγεμένο το γαλλικό περιοδικό Paris Match, παρουσιάζει μία επιλογή των δέκα ομορφότερων, «εκπληκτικών και τόσο διαφορετικών το ένα από το άλλο» ελληνικών νησιών.

    Η Ελλάδα είναι σπαρμένη από μικρές παραδεισένιες γωνιές, όνειρο χιλιάδων τουριστών.

    Η Κρήτη προσφέρει τοπία άγριας ομορφιάς όπου κρύβονται ορθόδοξα μοναστήρια και εκκλησάκια που διατρέχουν τους αιώνες.

    Η Σαντορίνη , σχηματισμένη από τον κρατήρια ενός βυθισμένου ηφαιστείου, κρατά σκαρφαλωμένο στην κορυφή των μαυροκόκκινων ηφαιστεικών του πετρωμάτων ένα χωριό, προσφέροντας ένα από τα ομορφότερα θεάματα της Μεσογείου.

    Η Κέρκυρα, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας που ξέρει να διατηρεί την ελληνο-ιταλική του γοητεία.

    Η Ρόδος, πνιγμένη στα αμπέλια και τα μποστάνια, με την μεσαινωνική της πόλη κτισμένη από του ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη.

    Η Ζάκυνθος, με τα ακόμη παρθένα εδάφη της, προσφέρει την απόλυτη απόδραση.

    [05] Πυρκαγιά στην περιοχή Όλυμπος Καλυβίων Αττικής

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε, πριν από λίγο, στην περιοχή Όλυμπος Καλυβίων Αττικής.

    Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τη φωτιά δεν κινδυνεύουν, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά.

    Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 16 ατόμων, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

    [06] Περισσότεροι από 57.000 πρόσφυγες έχουν καταγραφεί, έως στιγμής, στην Ελλάδα

    Στους 57.075 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.217 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (3.179). Εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.150 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 9.313 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 118 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.

    Στην Αττική φιλοξενούνται 10.202 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.306 και στη νότια 252. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 22.456 πρόσφυγες.

    [07] Γ. Κατρούγκαλος: Σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας

    Την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας εκφράζει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας» για το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος-Μάιος 2016.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από το 40% των εταιρειών είναι σε τροχιά προσλήψεων έως το τέλος του 2016, ενώ ποσοστό 44,4% των επιχειρήσεων σκέφτεται να δώσει αυξήσεις έως 3%, το επόμενο εξάμηνο.

    Όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία πολλών εθνικών και διεθνών οργανισμών που διαπιστώνουν μία σταδιακή, αλλά σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στη χώρα μας.

    Ενδεικτικά, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι, εντός του 2016, για πρώτη φορά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έπεσαν κάτω από το συμβολικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου.

    «Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που καταγράφουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις στο σύνολο της οικονομίας, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, ήταν το καλύτερο από πλευράς θετικού ισοζυγίου προσλήψεων, από το 2001» διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι σημειώθηκε ρεκόρ δεκαπενταετίας.

    «Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει, όσο η ανεργία είναι στα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται, ειδικά η ανεργία των νέων» υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος και συνεχίζει: «Όμως, πάνω από 27% που είχε φθάσει η ανεργία, ήδη είναι περίπου κάτω από το 23% και, μάλιστα, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι αυτή η ετήσια μείωση κατά 2% περίπου που ξεκίνησε από το 2015, μπορεί να συντηρηθεί και τα επόμενα χρόνια».

    «Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, παράλληλα, με την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που θα συνεπάγεται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για να έχουμε όχι απλώς ανάπτυξη, αλλά μία δίκαιη ανάπτυξη, της οποίας τα οφέλη θα μπορούν να μοιραστούν στο σύνολο του ελληνικού λαού και σε όλους τους εργαζόμενους» σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας.

    [08] Μ. Βαλς: "Αποτυχία" στην παρακολούθηση ενός εκ των δραστών της επίθεσης στην εκκλησία

    Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης αρμόδιας για θέματα τρομοκρατίας να απελευθερώσει τον έναν από τους δράστες του σφαγιασμού ιερέα στη Νορμανδία και να τον θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό φορώντας του ηλεκτρονικό βραχιολάκι, είναι μια "αποτυχία, πρέπει να το παραδεχτούμε", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

    "Αυτό πρέπει να ωθήσει τους εισαγγελείς να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ προωθημένες μεθόδους απόκρυψης των τζιχαντιστών", υπογράμμισε ο Βαλς ο οποίος αρνείται εντούτοις "την ευκολία να καταστήσει αυτούς τους δικαστές υπεύθυνους για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια".

    [09] Ο Τραμπ και η Κλίντον θα ενημερωθούν για θέματα ασφάλειας από τις μυστικές υπηρεσίες

    Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών θα καλέσουν τους υποψήφιους προέδρους και αντιπροέδρους από τα δύο πολιτικά κόμματα να λάβουν ενημερώσεις που είναι άκρως απόρρητες σε θέματα παγκοσμίων κρίσεων και απειλών ασφάλειας, είπαν χθες δύο αξιωματούχοι γνώστες των σχεδίων αυτών.

    Τώρα που και τα δύο κόμματα έχουν χρίσει επίσημα τους υποψηφίους τους - οι Ρεπουμπλικανοί τον Ντόναλντ Τραμπ με τον κυβερνήτη Μάικ Πενς και οι Δημοκρατικοί την Χίλαρι Κλίντον με τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν - και οι τέσσερις υποψήφιοι θα λάβουν τις ίδιες πληροφορίες, είπαν οι αξιωματούχοι.

    Συνήθως οι υποψήφιοι κάθε κόμματος λαμβάνουν μία ενημέρωση, αλλά μπορούν να ζητήσουν να διασπαστεί σε μικρότερα τμήματα.

    Στους μόνους βοηθούς και συμβούλους που θα επιτραπεί η είσοδος στις ενημερώσεις περιλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν άδειες προσπέλασης ανώτατου επιπέδου, είπαν.

    Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, θα υπάρξουν ερωτηματικά για τον αν επιτρέπεται η συμμετοχή συμβούλων του Τραμπ που έχουν συνεργαστεί με επιχειρήσεις στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και συνεργάτες της Κλίντον που εμπλέκονται στο θέμα του ιδιωτικού της διακομιστή μηνυμάτων.

    Τις ενημερώσεις στους υποψηφίους επιβεβαίωσε χθες και ο επικεφαλής εθνικών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος είπε ότι "και οι δύο υποψήφιοι (για την προεδρία) θα ειδοποιηθούν και θα προσφερθούν σε αυτούς ενημερώσεις", παρότι δεν είναι υποχρεωτικές, είπε σε συνέδριο ασφάλειας στο Άσπεν του Κολοράντο. Παρά το γεγονός ότι οι ενημερώσεις θα περιέχουν απόρρητες πληροφορίες, ο Κλάπερ τις περιέγραψε ως "γενικής φύσης".

    Στις ενημερώσεις δεν θα συμπεριληφθούν πληροφορίες για τις πηγές πληροφοριών και τις μεθόδους συνέλεξής τους ή για μυστικές αποστολές που βρίσκονται εν εξελίξει, είπαν οι δύο αξιωματούχοι.

    [10] Οι ένοπλοι αυτονομιστές της Κορσικής στρατεύονται στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών

    Στον αγώνα κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στρατεύονται τώρα και οι ένοπλοι Κορσικανοί αυτονομιστές ,όπως αναφέρουν με μήνυμά τους που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Matin της Κορσικής, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα υπερασπιστούν με κάθε μέσο το νησί αυτό της Μεσογείου.

    "Θα πρέπει να γνωρίζουν οι Κήρυκες του Θανάτου ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του λαού μας, χωρίς δισταγμό και η απάντησή μας θα είναι αμείλικτη», αναφέρουν στο μήνυμά τους οι Κορσικανοί αυτονομιστές τονίζοντας ότι οι «εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους διαπνέονται από μια φιλοσοφία Μεσαίωνα».

    Το μήνυμα υπογράφεται από «το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της 22ης Οκτωβρίου της Κορσικής»(FLNC)- μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1975 και έχει στόχο την ανεξαρτησία του νησιού. Η αυτονομιστική οργάνωση υποστηρίζει μάλιστα ότι «χάρη στην παρέμβασή της απετράπη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Κορσική τον περασμένο μήνα».

    Οι αυτονομιστές καλούν τους μουσουλμάνους που ζουν στην Κορσική να λάβουν σαφή θέση κατά του Ισλαμικού Κράτους. Καλούν επίσης τους «άνεργους νέους , που θα μπορούσαν να έχουν μιά τάση ριζοσπαστικοποίησης, να μην παρασύρονται από τα μηνύματα του ISIS ».

    Η αυτονομιστική οργάνωση επικρίνει πάντως «τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Γαλλίας στο εξωτερικό» τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν και να δοθούν μαθήματα δημοκρατίας στον κόσμο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις που εκτυλίσσονται στο εξωτερικό να μεταφερθούν στο έδαφος της Γαλλίας».

    Πρόσφατα ,στην Κορσική ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Κορσικανών και μουσουλμάνων μεταναστών.Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, υπήρξαν μάλιστα αντι-αραβικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Αιάκειο.

    Πηγή: Der Spiegel

    [11] Γιοχάνες Χαν: Αναπόφευκτες οι συνέπειες για την Τουρκία, αν δεν τηρήσει τους κανόνες του κράτους δικαίου

    «Το προσφυγικό κύμα έχει σταματήσει. Η Ευρώπη μπορεί να το πει τώρα με αυτοπεποίθηση. Το ζητούμενο είναι σήμερα να βοηθήσουμε την Τουρκία να σηκώσει το οικονομικό βάρος των 3 εκατομμυρίων προσφύγων», είπε σε συνέντευξή του στην S?ddeutsche Zeitung o Αυστριακός Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ.

    Ο καθ΄ ύλην αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εξέφρασε την κατανόησή του για τη σκοπιμότητα της συνέχισής τους. «Είναι ένα εύλογο ερώτημα, το οποίο θέτω συχνά στον εαυτό μου, για να μην πω καθημερινά, αλλά είτε μου αρέσει συναισθηματικά είτε όχι, είμαι δεσμευμένος να θεωρώ ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει πρέπει και να εφαρμοστεί».

    Η Τουρκία θα πρέπει τώρα, μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, να αποδείξει ότι μεταχειρίζεται τους υπόπτους σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου. «Και αν υπάρχει έστω και η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό δεν γίνεται σωστά τότε οι συνέπειες είναι αναπόφευκτες».

    Ο Γιοχάνες Χαν υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση να συνδεθεί το θέμα της ένταξης με την συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Πρόκειται για την προσπάθεια αυτή καθ΄αυτή. Αν δεν το είχαμε επιχειρήσει, θα ήταν σαν να λέγαμε ότι αυτή η χώρα δεν έχει καμιά πιθανότητα να γίνει δημοκρατία».

    [12] Διαδρομές Πολιτισμού: Ο Λόρδος Βύρων θαυμάζει τα ερείπια της Ακρόποληςαλλά και αγανακτεί μαζί τους

    του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου

    Τα Χριστούγεννα του 1806, πολλά χρόνια πριν από τον θάνατό του το 1824 στο Μεσολόγγι, όπου εξανέμισε τη ζωή και την περιουσία του, ο Λόρδος Βύρων θα φτάσει στην Αθήνα στο πλαίσιο ενός μεγάλου ταξιδιού στην Ανατολή - κάτι πολύ συνηθισμένο μεταξύ των ευρωπαίων αριστοκρατών και καλλιτεχνών του 19ου αιώνα. Τότε θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το θέαμα των αρχαιοελληνικών ερειπίων. Θέαμα που θα του προκαλέσει εξαιρετικά αντιφατικά αισθήματα: από τη μια δέος για τα υπολείμματα της αρχαίας δόξας και από την άλλη στενοχώρια για την κατάσταση των Νεοελλήνων. Τα αισθήματα αυτά θα καταγραφούν στα ποιήματα τα οποία θα συνθέσει ο Μπάιρον για την Ελλάδα, ποιήματα που παρ' όλες τις επιφυλάξεις του θα ασκήσουν τεράστια επίδραση στο ευρωπαϊκό και αμερικανικό κοινό, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διεθνή αναγνώριση του Αγώνα του 1821.

    Ο Βύρων θα συνεχίσει σε όλα του τα χρόνια να δηλώνει ανάμεικτα τις αντιρρήσεις και τον θαυμασμό του για τους Νεοέλληνες - κι ας έδωσε εντέλει τα πάντα για την ελληνική επανάσταση.

    Μετά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, ο Μπάιρον θα ελεεινολογήσει τον Έλγιν για την ιεροσυλία που διέπραξε στα ερείπια, από την άλλη, όμως, μεριά, το ζήτημα το οποίο τον απασχολεί δεν είναι τόσο η ιεροσυλία του Έλγιν όσο το ότι οι σωροί των ερειπίων υπενθυμίζουν, προκαλώντας κατάθλιψη, τον θάνατο (θάνατο οριστικό και αμετάκλητο) του αρχαιοελληνικού κόσμου.

    Πολλοί μελετητές του έργου και του βίου του Μπάιρον έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι η εμπειρία την οποία αποκόμισε από την επίσκεψη στην Ακρόπολη και από την παραμονή του στην Αθήνα προδίδει εντέλει μια τεράστια αδιαφορία για τα ερείπια. Ο Βύρων δεν επέδειξε στην πραγματικότητα την παραμικρή αδιαφορία για τα ερείπια και δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται για την αρχαία Ελλάδα, υποστηρίζει προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνσηο Roderick Beaton, ο πλέον πρόσφατος βιογράφος του:«Ο Μπάιρον φαντάζεται ολόκληρη την Αθήνα ως λήκυθο, τόπο ενταφιασμού τού από καιρό νεκρού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας: ''Κατοικία των θεών που οι βωμοί τους έχουν πια σβήσει''. Η ρημαγμένη όψη των αρχαίων ναών φαίνεται ότι για τον ποιητή αποδεικνύει πως καμιά θρησκεία δεν μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και, πολύ περισσότερο, προστασία από την αμφιβολία για τον θάνατο. Στην ποιητική του φαντασία, το κρανίο, σύμβολο του θανάτου, και τα λευκασμένα κελύφη των αρχαίων μαρμάρινων ναών ισοδυναμούν - το καθένα με τον τρόπο του είναι προσωρινό ενδιαίτημα της θεϊκής σπίθας της ζωής».

    Ο Βύρων θα αλλάξει πάντως τη στάση του απέναντι στην αρχαία Ελλάδα επηρεασμένους από τον άλλο μεγάλο βρετανό ποιητή της εποχής του, τον Σέλλεϋ, με τον οποίο και θα συναντηθεί στη Ραβέννα μετά το νεανικό του ταξίδι στην Αθήνα. Γράφει τότε ο Σέλλεϋ:«Είναι η Ελλάδα και τα θεμέλιά της / χτισμένα κάτω απ' την παλίρροια του πολέμου / στηριγμένα στην κρυστάλλινη θάλασσα / της σκέψης και της αιωνιότητάς της».Οι στίχοι αυτοί θα εξοικειώσουν τον Βύρωνα με την ιδέα της Ακρόπολης και της αρχαιοελληνικής αιωνιότητας.Ο τελικός θρίαμβος της Ελλάδας, κηρύσσει με πάθος ο Σέλλεϋ, θα είναι ένας θρίαμβος της τέχνης και του πνεύματος, ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά και τα στρατιωτικά γεγονότα. Όλοι οι νεώτεροι είναι κληρονόμοι της αρχαιοελληνικής ιδέας, που δεν δεσμεύεται από την Ιστορία, υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναστηθεί και να αποκτήσει καινούργια ορμή και δύναμη. Η Ελλάδα, χάρη στο παρελθόν της, θα καταφέρει στο τέλος να αποτινάξει τους δεσμούς της και να διεκδικήσει καθ' ολοκληρίαν την ελευθερία της.

    Ο Σέλλεϋ δεν πρόλαβε να συνεχίσει γιατί έχασε τη ζωή του σε ναυτικό δυστύχημα. Ο Βύρων άφησε τη σορό του φίλου του στην Ιταλία και ήρθε στην Ελλάδα (αν και αρκετά μακριά από την Αθήνα και την Ακρόπολη), για να αφήσει στα δικά της χώματα την τελευταία του πνοή.

    (Πηγές: Λόρδου Μπάϋρον«Επιστολές από την Ελλάδα 1809-1811 και 1823-1824»,μετάφραση Δημοσθένης Κούρτοβικ, Ιδεόγραμμα, 1996. Roderick Beaton«Ο πόλεμος του Μπάιρον. Ρομαντική εξέγερση, ελληνική επανάσταση»,μετάφραση Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Πατάκη, 2015).

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [13] Είκοσι ταινίες διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

    Δυνατά ονόματα της διεθνούς κινηματογραφίας και πολυαναμενόμενους τίτλους περιλαμβάνει, τόσο στο επίσημο όσο και στο εκτός διαγωνιστικού πρόγραμμά του, το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που ξεκινά στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου.

    Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα της φετινής διοργάνωσης συμμετέχουν είκοσι ταινίες. Ανάμεσα τους το «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ («Whiplash») με πρωταγωνιστές τους Ράιαν Γκόσλινγκ και Έμα Στόουν, το οποίο θα σηκώσει και την αυλαία του φεστιβάλ.

    Ο Βιμ Βέντερς έρχεται στη Μόστρα με το «Les Beaux Jours D'Aranjuez» ένα ρομαντικό δράμα βασισμένο σε θεατρικό του Πέτερ Χάντκε για ένα ζευγάρι (Ρεντά Κατέμπ και Σοφί Σεμάν) που μιλά για τη ζωή και τον έρωτα στη διάρκεια μιας καλοκαιρινής νύχτας.

    Ο Φρανσουά Οζόν επιστρέφει με το «Frantz» (ένα ασπρόμαυρο δράμα τοποθετημένο στην Γερμανία του μεσοπολέμου), ο Εμίρ Κουστουρίτσα με το «On the Milky Road» (μία ιστορία ενός άντρα σε τρεις στιγμές της ζωής του) και πρωταγωνιστές τον ίδιο και τη Μόνικα Μπελούτσι, ενώ ο Τέρενς Μάλικ θα παρουσιάσει ένα ντοκιμαντέρ για τη δημιουργίακαι το τέλος του σύμπαντος μετίτλο «Voyage of Time» και τις φωνές των Μπραντ Πιτ και Κέιτ Μπλάνσετ. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια και ο ίδιος ο Μάλικ το περιγράφει σαν «ένα από τα μεγαλύτερά του όνειρα».

    Στο διεθνές διαγωνιστικό συναντάμε, επίσης, το «The Light Between Oceans» του Ντέρεκ Σιαφράνς, που ενώνει και στην οθόνη το ζεύγος Μάικλ Φασμπέντερ και Αλίσια Βικάντερ, καθώς και το «Brimstone» του Ολλανδού Μάρτιν Κουλχόβεν, ένα αγγλόφωνο γουέστερν με την Ντακότα Φάνινγκ στον ρόλο μιας γυναίκας που κατηγορείται άδικα για φόνο.

    Μετά το «Ένας 'Ανδρας Μόνος» ο Τομ Φορντ θα παρουσιάσει στη Μόστρα τη δεύτερη ταινία του με τίτλο «Nocturnal Animals» , ενώ ο Χιλιανός Πάμπλο Λαρέν στην πρώτη αμερικάνικη ταινία του με τίτλο «Jackie» καταπιάνεται με τη βιογραφία της Τζάκι Κένεντι - Ωνάση, με τη Νάταλι Πόρτμαν να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής που θα αποφασίσει για τα βραβεία της διοργάνωσης είναι ο Βρετανός σκηνοθέτης Σαμ Μέντες. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι η Αμερικανίδα μουσικός και σκηνοθέτιδα Λόρι 'Αντερσον, η Βρετανίδα ηθοποιός Τζέμα 'Αρτερτον, ο Ιταλός συγγραφέας και σεναριογράφος Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο, οΑμερικανός ντοκιμαντερίστας Τζόσουα Οπενχάιμερ, η Κινέζα ηθοποιός Ζάο Γουέι, η Γερμανίδα ηθοποιός Νίνα Χος, ο Βενεζουελανός σκηνοθέτης και νικητής του περσινού Χρυσού Λέοντα, Λορέντζο Βίγας, και η ηθοποιός Κιάρα Μαστρογιάνι, κόρη του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και της Κατρίν Ντενέβ.

    Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η επίσημη αφίσα του Φεστιβάλ έχει φιλοτεχνηθεί από τον Ιταλό σχεδιαστή Σιμόν Μάσι, έναν από τους τελευταίους πρωτοπόρους δημιουργούς του stop-motion animation. Η επίσημη ανακοίνωση της διοργάνωσης περιγράφει την εικόνα ως «τη στιγμή της προσδοκίας» που γεννά το σινεμά. Ένας ανώνυμος θεατής κοσμεί την αφίσα, προσκαλώντας το κοινό να νιώσει την επικείμενη στιγμή ακριβώς πριν από την αποκάλυψη μιας ταινίας στην προβολή της στο Φεστιβάλ.

    Αναλυτικά οι ταινίες που συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό:

    The Bad Batch, 'Ανα Λίλι Αμιπούρ (ΗΠΑ)

    Une Vie, Στεφάν Μπριζέ (Γαλλία/Βέλγιο)

    La La Land, Νταμιέν Σαζέλ (ΗΠΑ)

    The Light Between Oceans, Ντέρεκ Σιαφράνς (ΗΠΑ/Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία)

    El Ciudadano Ilustre, Μαριάνο Κον, Καστον Ντιπράτ (Αργεντινή/Ισπανία)

    Spira Mirabilis, Μάσιμο Ντ' Ανόλφι, Μαρτίνα Παρέντι (Ιταλία/ Ελβετία)

    The Woman Who Left, Λαβ Ντιάζ (Φιλιππίνες)

    La Region Salvaje, Αμάτ Εσκαλάντε (Μεξικό)

    Nocturnal Animals, Τομ Φορντ (ΗΠΑ)

    Piuma, Ρόαν Τζόνσον (Ιταλία)

    Paradise, Αντρέι Κοντσαλόβσκι (Ρωσία/Γερμανία)

    Brimstone, Μάρτιν Κουλχόβεν (Ολλανδία/Γερμανία/Βέλγιο/Γαλλία/Βρετανία/Σουηδία)

    On The Milky Road, Εμίρ Κουστουρίτσα (Σερβία/Βρετανία/ΗΠΑ)

    Jackie, Πάμπλο Λαρέν (ΗΠΑ/Χιλή)

    Voyage Of Time, Τέρενς Μάλικ (ΗΠΑ/Γερμανία)

    El Cristo Ciego, Κρίστοφερ Μάρεϊ (Χιλή/Γαλλία)

    Frantz, Φρανσουά Οζόν (Γαλλία)

    Questi Giorni, Τζουζέπε Πιτσιόνι (Ιταλία)

    Arrival, Ντενί Βιλνέβ (ΗΠΑ)

    Les Beaux Jours D'Aranjuez, Βιμ Βέντερς (Γαλλία/Γερμανία)

    [14] H «Τραγωδία Του Πολέμου» στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας

    Στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο, στις 12 Αυγούστου, στο πλαίσιο των Αισχυλίων 2016, μια ξεχωριστή καλλιτεχνική και εκπαιδευτική συνάντηση ανθρώπων από τρεις ηπείρους.

    Πρόκειται για την πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της «Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκυδίδη, η οποία επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική και οικουμενική ουσία της «Τραγωδίας του Πολέμου», με τη συμμετοχή σπουδαστών και αποφοίτων Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Το κείμενο της δράσης έχει γράψει ο Γιάννης Λιγνάδης, ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Γιάννης Παναγόπουλος έχουν αναλάβει τη σκηνοθεσία.

    Αντικείμενο διερεύνησης της παράστασης είναι το «πολεμικό δράμα», έτσι όπως αναδύεται μέσα από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη, στο ενυπάρχον θεατρικό στοιχείο της ιστορικής αφήγησης, αλλά και στο δραματικό περιεχόμενο των εξιστορούμενων πολεμικών γεγονότων.

    Η παράσταση είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος «Thucydides Dramaticus: The Theater of War» που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center. Πρόκειται για αγγλόφωνο και ελληνόφωνο σπουδαστικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Η παράσταση πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα και παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους.

    [15] Σε μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση έχει εξελιχθεί το Facebook

    Το Facebook ξεκίνησε ως ένα κοινωνικό δίκτυο και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μία υπηρεσία διανομής ενημερωτικών ειδήσεων, ένα μεγαθήριο στη διαφήμιση στα κινητά τηλέφωνα και μια τεράστια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων. Ωστόσο, καθώς αποκαλύπτουν τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου, η νούμερο ένα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί επίσης και μία ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση.

    Τα κέρδη και έσοδα της εταιρείας φαίνεται ότι την Τετάρτη ξεπέρασαν κάθε προσδοκία της Γουόλ Στριτ, καθώς η ιδιαίτερα δημοφιλής εφαρμογή του Facebook για τα smartphones και η προώθηση του βίντεο περιεχομένου προσέλκυσαν ακόμα περισσότερες διαφημιστικές εταιρείες, ενώ ενθάρρυνε τις ήδη υπάρχουσες να δαπανήσουν ακόμα περισσότερα χρήματα.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν 59,2% στα 6,44 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, οι μετοχές του Facebook κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 6,7%.

    Τα έσοδα από τις διαφημίσεις στα κινητά τηλέφωνα αντιπροσωπεύουν το 84% του συνόλου των διαφημιστικών εσόδων της εταιρείας, σε σύγκριση με το 76% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Τα συνολικά έσοδα από τις διαφημίσεις αυξήθηκαν 63% στα 6,24 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερνικώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που υπολόγιζαν ότι θα φτάσουν τα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας της αγοράς FactSet StreetAccount.

    Επίσης, σε ανακοίνωσή του το Facebook αναφέρει ότι περίπου 1,71 δισεκατομμύρια άνθρωποι έκαναν μηνιαία χρήση της υπηρεσίας από τις 30 Ιουνίου. Την αντίστοιχη περίοδο το περασμένο έτος ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τους 1,49 δισεκατομμύρια χρήστες.

    [16] Μ. Μαρμαρινός: Η Λυσιστράτη είναι η αποθέωση της θηλυκότητας και του κάλλους

    «Κατάληψη» στο μετρό του Συντάγματος πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στη Λυσιστράτη, την τρίτη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, λίγες μέρες πριν παρουσιάσουν στην Επίδαυρο, το πιο αντιπολεμικό έργο του Αριστοφάνη, σε καινούργια μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.

    Όσοι βρέθηκαν στις 12.00 στην είσοδο του μετρό, πήραν μια γεύση της παράστασης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παρακολουθώντας τον Κινησία (Αιμίλιος Χειλάκης) να αναζητά απεγνωσμένα τη Μυρρίνη και τις γυναίκες της Αθήνας να ετοιμάζονται να καταλάβουν την Ακρόπολη, για να περάσει στα χέρια τους το χρήμα που πηγαίνει σε πολεμικές δαπάνες, απαιτώντας ειρήνη.

    «Είδατε ένα θραύσμα από μια σκηνή των γυναικών πριν καταλάβουν την Ακρόπολη και έναν εκπρόσωπο του ανδρικού φύλου που ψάχνει την γυναίκα του», μας πληροφορεί ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο οποίος συναντά για πρώτη φορά τον μεγάλο ποιητή. «Υπάρχει κάτι που δεν θα μπορούσατε να δείτε, γιατί...απαγορεύεται...πάντοτε μπαίνει αυτό το ερώτημα. Πόσο αντέχουμε τον Αριστοφάνη, σήμερα...και κυρίως, τον πολιτισμό που εκπροσωπεί. Έναν πολιτισμό του σώματος. Γιατί η δικιά μας σχέση με το σώμα, είναι πιο πειραγμένη, τραυματισμένη θα έλεγα», σημειώνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 July 2016 - 8:32:34 UTC