Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση με τα νέα της ψέματα προσπαθεί να καλύψει τα παλιά
  • [02] Σύσταση κοινοπραξίας 8 τραπεζών που θα εγγυηθούν για την αύξηση κεφαλαίου της Monte dei Paschi
  • [03] ΓΓΕΕ: Απολύτως αβάσιμη η ανακοίνωση Καψή για το MEGA και τη φορολογική του ενημερότητα
  • [04] Έκθεση για τον Στέργιο Δελιαλή στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Το Σάββατο η καταβολή του επιδόματος ενοικίου
  • [06] ΣτΕ: Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός για τα κανάλια
  • [07] Αυστρία: Tρομοκρατία και άσυλο θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών
  • [08] Βουλγαρία: Μην παίζετε Pokemon στις σιδηροδρομικές γραμμές, προειδοποιούν οι κρατικοί σιδηρόδρομοι
  • [09] Ο Λόρδος Βύρων θαυμάζει τα ερείπια της Ακρόποληςαλλά και αγανακτεί μαζί τους
  • [10] Κηδεύτηκε ο Χαράλαμπος Μπούρας
  • [11] Σημαντική αύξηση εσόδων κατέγραψε η Alphabet, μητρική της Google
  • [12] Υπ. Δικαιοσύνης:« Η τρομοκρατία δεν θα πτοήσει τη Δικαιοσύνη »
  • [13] Συλλήψεις για παράνομη μετανάστευση και ληστείες σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο
  • [14] Ευ. Βασιλάκης: Το όφελος του ελλ. δημοσίου είναι περίπου 6,5 εκατ. ευρώ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση με τα νέα της ψέματα προσπαθεί να καλύψει τα παλιά

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιύ Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Την ώρα που η οικονομία θέλει συγκεκριμένες απαντήσεις και ενώ η κυβέρνηση δεν τις έχει, αντί να κατευθύνει τη συζήτηση στο τι θα κάνουμε με την ανεργία και τι θα κάνουμε με την οικονομία, στήνει φιέστες για το Σύνταγμα», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και έκανε λόγο για «κοροϊδία της κυβέρνησης», η οποία «δημιουργεί το ένα ψέμα πάνω στο άλλο» και «αντί να πει ότι οι υπολογισμοί της ήταν λάθος και πρέπει να πάμε σε μια διαφορετική πολιτική, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι. Κάνει συνέχεια περικοπές, μοιράζοντας όμως νέα δώρα που και αυτά θα είναι εις βάρος των πολιτών».

    [02] Σύσταση κοινοπραξίας 8 τραπεζών που θα εγγυηθούν για την αύξηση κεφαλαίου της Monte dei Paschi

    Η Monte dei Paschi είναι κοντά στο να συσταθεί μία κοινοπραξία οκτώ τραπεζών, που θα εγγυηθεί την αύξηση κεφαλαίου 5 δις ευρώ, την οποία σχεδιάζει η ιταλική τράπεζα για να ενισχύσει τον ισολογισμό της, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

    Εκτός από τους διεθνείς συντονιστές JP Morgan και Mediobanca, η κοινοπραξία αναμένεται να περιλαμβάνει τη Goldman Sachs, τη Santander, τη Citi, τη Credit Suisse, τη Deutsche Bank και την BOFA Merrill Lynch.

    Η πηγή δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν δώσει προκαταρκτικά τη συγκατάθεσή τους για την εγγύηση της αύξησης κεφαλαίου, αλλά θα πρέπει η κάθε μία από αυτές να λάβει επίσημη απόφαση, με βάση τις εσωτερικές διαδικασίες.

    [03] ΓΓΕΕ: Απολύτως αβάσιμη η ανακοίνωση Καψή για το MEGA και τη φορολογική του ενημερότητα

    Απολύτως αβάσιμη χαρακτηρίζουν κύκλοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την ανακοίνωση του Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του τηλεοπτικού σταθμούMEGAΜ. Καψή, ο οποίος χαρακτήρισε ψευδέστατη την είδηση περί απουσίας φορολογικής ενημερότητας της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. και των μετόχων αυτής.

    Σε ανακοίνωσή της η ΓΓΕΕ, σημειώνει ότι «η ανακοίνωση του κ. Καψή επιχειρεί να φορτώσει στους ώμους του δημοσίου, προβλήματα και επιλογές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού. Είναι προφανώς απολύτως αβάσιμη».

    Επίσης, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ενημερώνει ότι:

    Στην έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού (Αρ.Πρωτ.178/19-7-2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο,μεταξύ των λόγων που αναφέρονται για την μη προεπιλογή της εταιρείας «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (MEGA CHANNEL)» στη τελευταία σελίδα περιλαμβάνονται και τα εξής:

    1- κγ) Ο μέτοχοςPrime ApplicationsΑνώνυμη Εταιρεία δεν προσκόμισε φορολογική ενημερότητα.

    2- κδ) Ο μέτοχοςPrime ApplicationsΑνώνυμη Εταιρεία, η Πήγασος Εκδοτική ΑΕ και η υποψήφια εταιρεία δεν προσκόμισαν ασφαλιστικήενημερότητα.

    3- κε) Ο μέτοχοςPrime ApplicationsΑνώνυμη Εταιρεία, η ΠήγασοςΕκδοτική ΑΕ και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ δενπροσκόμισαν τραπεζική ενημερότητα.

    Τα παραπάνω στοιχεία είναι ήδη δημοσιευμένα.

    Τέλος επισημαίνεται, ότι ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας απηύθυνε προς την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού ερώτημα θεραπείας για όλους τους ενδιαφερόμενους που αποκλείστηκαν.

    [04] Έκθεση για τον Στέργιο Δελιαλή στη Θεσσαλονίκη

    Του το όφειλαν. Όλοι... Και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην αποθήκη Β1 (το "δικό του" σπίτι, το "χαρακτηρισμένο" προ 19ετίας ως Μουσείο Design -το μοναδικό στη χώρα- που του παραχωρήθηκε, στα χαρτιά, από το 1998, το σχεδίασε, το έστησε αλλά ...του το πήραν απ' τα χέρια και το παραχώρησαν στο ΚΣΤ) και το Υπουργείο Πολιτισμού και η πόλη και οι νέοι designers.

    "Design είναι η αισθητική της πρακτικής μας καθημερινότητας, είναι τρόπος ζωής που γίνεται επάγγελμα, είναι μια σύγχρονη μορφή τέχνης, που ξεκίνησε μετά τη βιομηχανική επανάσταση, πήρε μορφή και έκφραση κυρίως με το 'αρχιτεκτονικό κίνημα' του Μπάουχαουζ, που δημιούργησε χρηστικά αντικείμενα από τα συντρίμμια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι -όχι αυτό που ονομάσαμε 'ντιζαϊνάτα' σε εκείνη την ανεκδιήγητη δεκαετία του '80 και της τρελής ευφορίας"λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο designer Στέργιος Δελιαλής, μορφή ταυτισμένη με την αστική μυθολογία της Θεσσαλονίκης, ο άνθρωπος- μουσείο, που... μια που το μουσείο που του είχε "τάξει", "νομοθετήσει", "ιδρύσει" και "εγκαταστήσει" (στον χώρο της αποθήκης Β1 στην προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης) δεν λειτούργησε ποτέ.

    Η έκθεση, με τίτλο: "Στέργιος Δελιαλής, Designer. 55 Χρόνια Graphics- Χώροι- Κατασκευές- και ένα Μουσείο Design", σε επιμέλεια τού ίδιου και του γραφίστα Κώστα Καλογήρου, θα είναι ανοιχτή από Τρίτη- Σάββατο, 10:00-18:00, μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, εκτός από την περίοδο από 7-15 Αυγούστου, οπότε και το ΚΜΣΤ θα παραμείνει κλειστό.

    [05] Το Σάββατο η καταβολή του επιδόματος ενοικίου

    Το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016, θα γίνει η 12η καταβολή του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους του προγράμματος για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Το ποσό των 2.656.262,82 ευρώ πιστώνεται στους λογαριασμούς 21.296 ιδιοκτητών ακινήτων. Σε όλους τους δικαιούχους θα καταβληθεί μία δόση του επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος ενοικίου εξαρτάται από την ορθή καταχώρηση - με ευθύνη των δικαιούχων - των στοιχείων για τα μισθωτήρια και τους ιδιοκτήτες των μισθωμένων κατοικιών.

    [06] ΣτΕ: Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός για τα κανάλια

    Το σύνολο των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τα κανάλια κατά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών απέρριψε η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Μάλιστα, το ΣτΕ έκρινε ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός.

    Αναλυτικά, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε και τις έξι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εταιρείες Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (απόφαση 129/2016), Νέα Τηλεόραση Α.Ε.- Star (απόφαση 130/2016), Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.- Epsilon (απόφαση 131/2016), Antenna TV A.E. (απόφαση 146/2016), Ειδήσεις Ντοτ Κομ- ΣΚΑΪ Α.Ε. (απόφαση 147/2016) και Τηλέτυπος Α.Ε.- Μega (απόφαση 148/2016). Όπως εξηγεί το Δικαστήριο στο σκεπτικό με το οποίο απορρίπτει τα ασφαλιστικά μέτρα, αφενός τα έξι κανάλια δεν υφίστανται βλάβη από το διαγωνισμό. Αφετέρου -το σημαντικότερο- «συντρέχουν εν προκειμένω -κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη Διοίκηση- επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει το ΣτΕ.

    Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε -κάνοντας δεκτούς τους σχετικούς ισχυρισμούς του Δημοσίου- ότι:

    1. «είναι επιβεβλημένη η χορήγηση αδειών με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης»,

    2. η «ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης» έχει καταστεί «επιτακτική», καθώς από 31 Δεκεμβρίου 2015 έχει λήξει η «πολλάκις παραταθείσα» σχετική προθεσμία (και, άρα, καλώς ανατέθηκε η σχετική αρμοδιότητα στον Υπουργό Επικρατείας) και

    3. η διενέργεια του διαγωνισμού αποτελεί δέσμευση της χώρας μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τους εταίρους της. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι, με τη Σύμβαση Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα «ανέλαβε δέσμευση θεσπίσεως διαρθρωτικών δημοσιονομικών μέτρων που θα συμπεριλαμβάνουν, εκτός άλλων, και την «αναγγελία προκήρυξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και την καταβολή τελών που αφορούν τη χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων».

    Στο σκεπτικό του σχετικά με τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, το ΣτΕ τονίζει, επίσης, την αυθαίρετη και χωρίς άδεια λειτουργία πολλών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα από το 1989 και προσθέτει ότι, ακόμη και ορισμένες άδειες καναλιών που εκδόθηκαν το 1993, ανακλήθηκαν αυτοδικαίως μετά εννέα μήνες. «Έκτοτε, δε, ως προς τους τελευταίους ως άνω τηλεοπτικούς σταθμούς, είτε δεν υπήρχε, για μακρά χρονικά διαστήματα, καμία νομική κάλυψη για τη λειτουργία τους, είτε επιχειρείτο (...) η "νομιμοποίηση" της λειτουργίας τους με αλλεπάλληλες νομοθετικές διατάξεις (...) επ'αόριστον, σε αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ».

    [07] Αυστρία: Tρομοκρατία και άσυλο θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

    Τα θέματα της τρομοκρατίας και του ασύλου, τα οποία ευνοούν στην προεκλογική εκστρατεία τον υποψήφιο της Ακροδεξιάς, φαίνεται σύμφωνα με δημοσκοπήσειςπως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του νέου επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, που θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, έπειτα από την απόφαση που είχε λάβει την 1η Ιουλίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για ακύρωση και επανάληψη του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου.

    Με την απόφασή του για ακύρωση και επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας απόφαση που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και αμφισβητείται από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτέςτο Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποδεχθεί την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις εκλογές, ο υπαρχηγός του, Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών, υποψήφιου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

    Αυτό το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου, που είχε προσβληθεί από την Ακροδεξιά, φέρεται τώρα να ανατρέπεται στις δημοσκοπήσεις, ενόψει του επαναληπτικού γύρου σε σχεδόν δύο μήνες, υπέρ του υποψηφίου της, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Έστεραϊχ" και δημοσιεύεται σήμερα, προηγείται με ποσοστό 52%, έναντι 48% του αντιπάλου του, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

    [08] Βουλγαρία: Μην παίζετε Pokemon στις σιδηροδρομικές γραμμές, προειδοποιούν οι κρατικοί σιδηρόδρομοι

    Κάποιος θα μπορούσε να σκεφθεί ότι είναι προφανές, ωστόσο... η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Βουλγαρίας BDZ προειδοποιεί τους παίχτες του Pokemon Go να παραμείνουν μακριά από τις σιδηροδρομικές γραμμές.

    Το παιχνίδι αναζήτησης των Pokemon είναι άκρως δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλεί ωστόσο κι ατυχήματα με πρωταγωνιστές κυρίως αφηρημένους παίχτες.

    [09] Ο Λόρδος Βύρων θαυμάζει τα ερείπια της Ακρόποληςαλλά και αγανακτεί μαζί τους

    του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου

    Τα Χριστούγεννα του 1806, πολλά χρόνια πριν από τον θάνατό του το 1824 στο Μεσολόγγι, όπου εξανέμισε τη ζωή και την περιουσία του, ο Λόρδος Βύρων θα φτάσει στην Αθήνα στο πλαίσιο ενός μεγάλου ταξιδιού στην Ανατολή - κάτι πολύ συνηθισμένο μεταξύ των ευρωπαίων αριστοκρατών και καλλιτεχνών του 19ου αιώνα. Τότε θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το θέαμα των αρχαιοελληνικών ερειπίων. Θέαμα που θα του προκαλέσει εξαιρετικά αντιφατικά αισθήματα: από τη μια δέος για τα υπολείμματα της αρχαίας δόξας και από την άλλη στενοχώρια για την κατάσταση των Νεοελλήνων. Τα αισθήματα αυτά θα καταγραφούν στα ποιήματα τα οποία θα συνθέσει ο Μπάιρον για την Ελλάδα, ποιήματα που παρ' όλες τις επιφυλάξεις του θα ασκήσουν τεράστια επίδραση στο ευρωπαϊκό και αμερικανικό κοινό, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διεθνή αναγνώριση του Αγώνα του 1821.

    Ο Βύρων θα συνεχίσει σε όλα του τα χρόνια να δηλώνει ανάμεικτα τις αντιρρήσεις και τον θαυμασμό του για τους Νεοέλληνες - κι ας έδωσε εντέλει τα πάντα για την ελληνική επανάσταση.

    Μετά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, ο Μπάιρον θα ελεεινολογήσει τον Έλγιν για την ιεροσυλία που διέπραξε στα ερείπια, από την άλλη, όμως, μεριά, το ζήτημα το οποίο τον απασχολεί δεν είναι τόσο η ιεροσυλία του Έλγιν όσο το ότι οι σωροί των ερειπίων υπενθυμίζουν, προκαλώντας κατάθλιψη, τον θάνατο (θάνατο οριστικό και αμετάκλητο) του αρχαιοελληνικού κόσμου.

    Πολλοί μελετητές του έργου και του βίου του Μπάιρον έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι η εμπειρία την οποία αποκόμισε από την επίσκεψη στην Ακρόπολη και από την παραμονή του στην Αθήνα προδίδει εντέλει μια τεράστια αδιαφορία για τα ερείπια. Ο Βύρων δεν επέδειξε στην πραγματικότητα την παραμικρή αδιαφορία για τα ερείπια και δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται για την αρχαία Ελλάδα, υποστηρίζει προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνσηο Roderick Beaton, ο πλέον πρόσφατος βιογράφος του:«Ο Μπάιρον φαντάζεται ολόκληρη την Αθήνα ως λήκυθο, τόπο ενταφιασμού τού από καιρό νεκρού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας: ''Κατοικία των θεών που οι βωμοί τους έχουν πια σβήσει''. Η ρημαγμένη όψη των αρχαίων ναών φαίνεται ότι για τον ποιητή αποδεικνύει πως καμιά θρησκεία δεν μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και, πολύ περισσότερο, προστασία από την αμφιβολία για τον θάνατο. Στην ποιητική του φαντασία, το κρανίο, σύμβολο του θανάτου, και τα λευκασμένα κελύφη των αρχαίων μαρμάρινων ναών ισοδυναμούν - το καθένα με τον τρόπο του είναι προσωρινό ενδιαίτημα της θεϊκής σπίθας της ζωής».

    Ο Βύρων θα αλλάξει πάντως τη στάση του απέναντι στην αρχαία Ελλάδα επηρεασμένους από τον άλλο μεγάλο βρετανό ποιητή της εποχής του, τον Σέλλεϋ, με τον οποίο και θα συναντηθεί στη Ραβέννα μετά το νεανικό του ταξίδι στην Αθήνα. Γράφει τότε ο Σέλλεϋ:«Είναι η Ελλάδα και τα θεμέλιά της / χτισμένα κάτω απ' την παλίρροια του πολέμου / στηριγμένα στην κρυστάλλινη θάλασσα / της σκέψης και της αιωνιότητάς της».Οι στίχοι αυτοί θα εξοικειώσουν τον Βύρωνα με την ιδέα της Ακρόπολης και της αρχαιοελληνικής αιωνιότητας.Ο τελικός θρίαμβος της Ελλάδας, κηρύσσει με πάθος ο Σέλλεϋ, θα είναι ένας θρίαμβος της τέχνης και του πνεύματος, ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά και τα στρατιωτικά γεγονότα. Όλοι οι νεώτεροι είναι κληρονόμοι της αρχαιοελληνικής ιδέας, που δεν δεσμεύεται από την Ιστορία, υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναστηθεί και να αποκτήσει καινούργια ορμή και δύναμη. Η Ελλάδα, χάρη στο παρελθόν της, θα καταφέρει στο τέλος να αποτινάξει τους δεσμούς της και να διεκδικήσει καθ' ολοκληρίαν την ελευθερία της.

    Ο Σέλλεϋ δεν πρόλαβε να συνεχίσει γιατί έχασε τη ζωή του σε ναυτικό δυστύχημα. Ο Βύρων άφησε τη σορό του φίλου του στην Ιταλία και ήρθε στην Ελλάδα (αν και αρκετά μακριά από την Αθήνα και την Ακρόπολη), για να αφήσει στα δικά της χώματα την τελευταία του πνοή.

    (Πηγές: Λόρδου Μπάϋρον«Επιστολές από την Ελλάδα 1809-1811 και 1823-1824»,μετάφραση Δημοσθένης Κούρτοβικ, Ιδεόγραμμα, 1996. Roderick Beaton«Ο πόλεμος του Μπάιρον. Ρομαντική εξέγερση, ελληνική επανάσταση»,μετάφραση Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Πατάκη, 2015).

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [10] Κηδεύτηκε ο Χαράλαμπος Μπούρας

    Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε σήμερα το μεσημέρι η κηδεία του Χαράλαμπου Μπούρα, ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προέδρου της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και πρώην Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.

    Στην κηδεία παραβρέθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του εκλιπόντος - οι περισσότεροι από την επιστημονική και αρχαιολογική κοινότητα - επίσης ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, καθώς και η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη, η οποία, μεταξύ πολλών άλλων, εκφώνησε επικήδειο λόγο. «Ο Χ. Μπούρας υπήρξε δημόσιος λειτουργός με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Έθεσε εαυτόν, με υποδειγματική ανιδιοτέλεια, στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου, πιστεύοντας ακράδαντα ότι τα μνημεία αποτελούν πρωτίστως κοινωνικά αγαθά και ότι η διάσωση, ορθή αποκατάσταση και ανάδειξή τους επιτάσσονται για την ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου», δήλωσε η γ.γ.

    «Ήταν ο καθηγητής μας, όχι μόνο στο Πολυτεχνείο, στο μάθημα της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, αλλά και στην καθημερινή μας πρακτική, "παραδίδοντας" μαθήματα για τον τρόπο που οφείλουμε να προστατεύουμε τα μνημεία, αλλά το πιο σημαντικό, για το πώς πρέπει να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Ο κόσμος της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) σήμερα πενθεί. Έχασε τον εμπνευστή του δάσκαλο, που όπως οφείλει να είναι κάθε δάσκαλος ήταν αυστηρός και απαιτητικός, δίκαιος δε, και πάντα πρόθυμος να συμβουλεύσει», δήλωσε, από την πλευρά της, η διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Βασιλική Ελευθερίου.

    [11] Σημαντική αύξηση εσόδων κατέγραψε η Alphabet, μητρική της Google

    «Υπάρχει μια καταπληκτική ατμόσφαιρα στην Google» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σουντάρ Πιτσάι, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε πρόσφατα με τους επενδυτές. Η δήλωση αυτή του Πιτσάι δεν έρχεται ως έκπληξη αφού η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, κατέγραψε αύξηση εσόδων της τάξης του 21,3%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 4,88 δισ. δολάρια, ενώ τα συνολικά έσοδα της Alphabet με τις θυγατρικές της εταιρείες ανήλθαν στα 21,5 δισ. δολάρια το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, σε σχέση με τα 17,73 δισ. δολάρια που ήταν το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι κατά μέσο όρο τα έσοδα δεν θα ξεπερνούσαν τα 20,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    [12] Υπ. Δικαιοσύνης:« Η τρομοκρατία δεν θα πτοήσει τη Δικαιοσύνη »

    Με αφορμή την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση κατά του εφέτη Πειραιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δήλωσαν τα εξής:

    «Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της και το υπουργείο Δικαιοσύνης εκφράζουν το βαθύτατο σεβασμό τους προς τους δικαστές που φθάνουν να διακινδυνεύουν από τρομοκρατικές επιθέσεις προκειμένου να επιτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους. Πέρα από την αυτονόητη συμπαράστασή μας, που άμεσα εκφράστηκε τηλεφωνικά στο δικαστή, ήδη ευχαριστούμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την άμεση μέριμνά του για επαύξηση μέτρων ασφάλειας. Η τρομοκρατία δεν θα πτοήσει τη Δικαιοσύνη».

    [13] Συλλήψεις για παράνομη μετανάστευση και ληστείες σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο

    Συνελήφθη ο ένας από τους δύο δράστες της ληστείας που έγινε χθες Πέμπτη, το βράδυ, σε βάρος 49χρονου Χιώτη, μέσα στο σπίτι του, στην πόλη της Χίου.

    Πρόκειται για 24χρονο, Αλγερινό μετανάστη, που μπήκε με τον καταζητούμενο 40χρονο, Αλγερινό επίσης συνεργάτη του, στο σπίτι και πήραν χρυσά κοσμήματα και διάφορα άλλα αντικείμενα, συνολικής αξίας 7.000 ευρώ.

    Συλλήψεις για παράνομη μετανάστευση και ληστείες σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο

    Συνελήφθη ο ένας από τους δύο δράστες της ληστείας που έγινε χθες Πέμπτη, το βράδυ, σε βάρος 49χρονου Χιώτη, μέσα στο σπίτι του, στην πόλη της Χίου.

    Πρόκειται για 24χρονο, Αλγερινό μετανάστη, που μπήκε με τον καταζητούμενο 40χρονο, Αλγερινό επίσης συνεργάτη του, στο σπίτι και πήραν χρυσά κοσμήματα και διάφορα άλλα αντικείμενα, συνολικής αξίας 7.000 ευρώ.

    Επίσης χθες, συνελήφθη στο Βαθύ της Σάμου, 35χρονος Πακιστανός, ο οποίος κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ο συλληφθείς, από τον περασμένο Μάρτιο, διευκόλυνε, έναντι χρηματικής αμοιβής, την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, 11 υπηκόων τρίτων χωρών.

    Χθες, κατά τον καθιερωμένο έλεγχο της Αστυνομίας στους επιβάτες πτήσεων με προορισμό την Αθήνα, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης συνολικά 10 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι στο σύνολο τους επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Πρόκειται για τρία άτομα από το Αφγανιστάν, ένα από το Νεπάλ, ένα από το Κονγκό, ένα από την Ακτή Ελεφαντοστού, ένα από το Μάλι, ένα από τη Σενεγάλη και δύο από το Πακιστάν, όλοι νεαρής ηλικίας.

    [14] Ευ. Βασιλάκης: Το όφελος του ελλ. δημοσίου είναι περίπου 6,5 εκατ. ευρώ

    «Αυτή τη φορά το κράτος, ο ιδιωτικός τομέας και οι τοπικοί φορείς συνεργάστηκαν πολύ καλά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, σημειώνοντας ότι στην Πάρο δεν υπήρχε ανάπτυξη στο αεροπορικό σκέλος, διότι το παλαιό αεροδρόμιο δεν την επέτρεπε.

    Ωστόσο από το 2014, και με την προηγούμενη κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή, έγιναν από κοινού προσπάθειες να προχωρήσει το έργο. Όπως υπογράμμισε, από αυτόν κιόλας το μήνα, η Πάρος θα έχει 3 με 4 φορές παραπάνω επιβάτες από πριν, από αυτόν το μήνα τα εισιτήρια θα είναι φθηνότερα, γιατί υπάρχουν θέσεις και από αυτόν το μήνα θα υπάρχει διασυνδεσιμότητα με το εξωτερικό.

    Αναφερόμενος στο οικονομικό όφελος του έργου, είπε ότι το Δημόσιο εξοικονομεί 4,2 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι παύει η επιδότηση της άγονης γραμμής, ενώ σε άλλα 2,5 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα άμεσα έσοδα από τον ΦΠΑ και τα τέλη αναχώρησης από την Αθήνα, δηλαδή περίπου 6,5 εκατ. ευρώ όφελος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 July 2016 - 14:32:30 UTC