Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Μαντάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι μια πολιτικά και ταξικά ουδέτερη διαδικασία
  • [02] Κατερίνα Παπακώστα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες στον Πρόεδρο και να εκλέγεται από τον λαό
  • [03] Φ. Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε συμπληρωματική δύναμη ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ
  • [04] Σε εξέλιξη η φωτιά στην Φαράκλα Εύβοιας. Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στις Ερυθρές Αττικής
  • [05] Μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια
  • [06] Αερόστατο όπου επέβαιναν τουλάχιστον 16 άνθρωποι κατέπεσε στο Τέξας
  • [07] Τσαβούσογλου στη FAZ: Εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, μετά από δημοψήφισμα
  • [08] Παραιτήθηκε ο αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων στρατού στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου
  • [09] Στο φως ναός ιωνικού ρυθμού και επιγραφές της Πτολεμαϊκής εποχής στην νησίδα Γερόνησος της Πάφου
  • [10] Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Σαχτούρια
  • [11] Φ.Β. Στάινμάιερ: Δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθούν στη Γερμανία οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας

  • [01] Χρ. Μαντάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι μια πολιτικά και ταξικά ουδέτερη διαδικασία

    «Η κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 για τους 300.000περίπου χαμηλοσυνταξιούχους, που ήταν ένα προνοιακό βοήθημα, αποτέλεσε ένα από τα σημεία ήττας στη διαπραγμάτευση»,παραδέχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και σημειώνει,για τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ότι «έχουμε αγώνα μπροστά μας καθώς πρέπει αυτά τουλάχιστον τα μέτρα να τα εξασφαλίσουμε και τα δύο επόμενα χρόνια, έως ότου εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό».

    Ο κ. Μαντάς αποκαλύπτει ότι«η κυβέρνηση θα φέρει σειρά ρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν συστηματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων»και υπογραμμίζει ότι «δεν έχουμε ελπίδα αν ταυτόχρονα η αναπτυξιακή ατζέντα όπως την έχουμε περιγράψει, με τα δικά μας χαρακτηριστικά, δεν φέρει απτά αποτελέσματα».

    Επιτίθεται σε ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι,υποστηρίζοντας ότι «οι συστημικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης φοβούνται στην ουσία την λαϊκή συμμετοχή και παρουσιάζουν μια κατάσταση παραβίασης δήθεν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ των διατάξεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος» και προσθέτει«δεν πιστεύω ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια πολιτικά και ταξικά ουδέτερη διαδικασία. Για παράδειγμα μπορούμε εμείς να συμφωνήσουμε με συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας;»

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τα γεγονότα στην Τουρκίαπουπιθανότατα θα έχουν επιπτώσεις στο προσφυγικό.«Επιμένω πως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το ενδεχόμενο νέου κύματος προσφύγων», αναφέρει και σχολιάζοντας τα κρούσματα θρησκευτικού φανατισμού τονίζει ότι«πρέπει η Ευρώπη να πάει στα βαθύτερα αίτια, πάνω στα οποία αυτά τα φαινόμενα βρίσκουν έδαφος. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με πολέμους, με ακραίους κοινωνικούς αποκλεισμούς, με συρρίκνωση των ελευθεριών, των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας».«Οι πολύ σκοτεινές μέρες φοβάμαι ότι είναι πολύ κοντά», προσθέτει.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά

    -Είστε ικανοποιημένος από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που έρχονται αντισταθμιστικά στην περικοπή του ΕΚΑΣ. Πιστεύετε ότι πρόκειται για σημαντικό βοήθημα για τους ασθενέστερουςΈλληνες;

    Η κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 για τους περίπου 300 χιλ. χαμηλοσυνταξιούχους, που ήταν ένα προνοιακό βοήθημα, αποτέλεσε ένα από τα σημεία ήττας στη διαπραγμάτευση. Θυμίζω ότι όσοι σήμερα υποκριτικά κάνουν πως δεν ξέρουν, οι υποστηρικτές του ΝΑΙ είχαν υπονομεύσει όλη την προσπάθεια,αφού στην ουσία είχαν δεχθεί την άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το πλέγμα των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και πέρασαν ήδη στη Βουλή μπορούν να αντισταθμίσουν ως ένα βαθμό τις απώλειες και είναι εξασφαλισμένα για το τρέχον έτος. Ήθελα ιδιαίτερα να σημειώσω το μέτρο της διατήρησης του ΕΚΑΣ σε ένα μέλος ζεύγους που και οι δύο χάνουν το ΕΚΑΣ, αλλά και το μέτρο της δωρεάν χορήγησης των φαρμάκων. Έχουμε όμως αγώνα μπροστά μας καθώς πρέπει αυτά τουλάχιστον τα μέτρα να τα εξασφαλίσουμε και τα δύο επόμενα χρόνια έως ότου φτάσουμε στην εφαρμογή της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού με την εθνική σύνταξη κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τους χαμηλοσυνταξιούχους,αλλά και τα άλλα πληττόμενα στρώματα. Είναι ένας διαρκής αγώνας και για την καθολική εφαρμογή ενός ρωμαλέου κοινωνικού κράτους και για τη δίκαιη ανάπτυξη, είναι το χρέος μας και θα το εκπληρώσουμε.

    - Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο πρωθυπουργός, αλλάζει τη μορφή του πολιτεύματος;Δημιουργεί προβλήματα διαρχίας;

    Ούτε η μορφή του πολιτεύματος αλλάζει, ούτε πρόβλημα διαρχίας δημιουργείται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες προτάσεις που ενισχύσουν και τη λαϊκή συμμετοχή και τον ρόλο του Κοινοβουλίου,και βεβαίως έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας να τα συζητήσουμε διεξοδικά χωρίς να χάνουμε την πυξίδα μας.

    -Η ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων.Τι πρέπει να γίνει;

    Είναι το θέμα που τόσα χρόνια δεν αντιμετωπίστηκε μέσα από τις διάφορες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Τώρα φτάσαμε στο μη περαιτέρω. Πρέπει να γίνουν πολλά και στο επίπεδο του ξεκαθαρίσματος της κάθε περίπτωσης, διότι υπάρχουν π.χ. επιχειρηματικά δάνεια που έχουν«κοκκινίσει»λόγω «ιδιοτελών»-και χρησιμοποιώ μια ήπια έκφραση-, συμπεριφορών των ιδιοκτητών τους ή άλλα δάνεια που πρέπει να αναζητήσουμε ρυθμίσεις καθώς είναι καθαρά αποτέλεσμα της κρίσης κ.λπ. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται και θα φέρει σειρά ρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν συστηματικά το πρόβλημα, αλλά δεν έχουμε ελπίδα αν ταυτόχρονα η αναπτυξιακή ατζέντα όπως την έχουμε περιγράψει, με τα δικά μας χαρακτηριστικά, δεν φέρει απτά αποτελέσματα.

    - Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα συχνά χτυπήματα θρησκευτικού φανατισμού;

    Πρέπει η Ευρώπη να πάει στα βαθύτερα αίτια, πάνω στα οποία αυτά τα φαινόμενα βρίσκουν έδαφος. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με πολέμους, με ακραίους κοινωνικούς αποκλεισμούς, με συρρίκνωση των ελευθεριών, των δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας. Η Ευρώπη και ο κόσμος,θα έλεγα,ως κυρίαρχες πολιτικές είναι σε ένα δρόμο που δεν μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Το μόνο που διαφαίνεται είναι η γενίκευση του φόβου και η άνοδος των ακροδεξιών και ρατσιστικών δυνάμεων. Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά,ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν κινήματα που να διαμορφώνουν μια διαφορετική κατεύθυνση.Οι πολύ σκοτεινές μέρες φοβάμαι ότι είναι πολύ κοντά.

    -Μπορούντέτοια φαινόμενα να αλλάξουν συνολικά το όραμα της ενωμένης Ευρώπης;

    Ποιο είναι το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης άραγε. Για την Αριστερά είναι μια κοινωνική Ευρώπη μια Ευρώπη της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Μια Ευρώπη χωρίς λιτότητα, μια Ευρώπη της Δημοκρατίας. Διαφορετικά ο ευρωσκεπτικισμός και οι εθνικιστικές αναδιπλώσεις υπό την ηγεσία των ακροδεξιών δυνάμεων θα γιγαντώνονται. Χρειάζεται ριζική αλλαγή ρότας. Χρειάζεται οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν επιτέλους πολύ μεγάλες πρωτοβουλίες για να ανακοπεί αυτή η τάση. Αυτή την περίοδο,ωστόσο,πρέπει να σημειώσουμε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

    -Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο αύξησης μεταναστευτικών ροών μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία;

    Η κατάσταση έχει διαφοροποιήσεις. Τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο προσφυγικό. Επιμένω πως πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το ενδεχόμενο νέου κύματος προσφύγων. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όμως εμείς θα δεχτούμε τη μεγάλη πίεση. Πρέπει να οργανώνουμε συνεχώς και τη διαχείριση του προσφυγικού όπως εμφανίζεται σήμερα,αλλά να ετοιμαζόμαστε και για μελλοντικές αλλαγές. Είναι μια σύνθετη προσπάθεια και στο εσωτερικό και σε διεθνές επίπεδο την οποία πρέπει να συνεχίζουμε με σταθερότητα καθώς το πρόβλημα δεν πρόκειται να τελειώσει καθόλου σύντομα, ιδιαίτερα αφού αντιλαμβανόμαστε ότι οι κυρίαρχοι παίκτες στην περιοχή δεν κινούνται στην κατεύθυνση της ουσιαστικής επίλυσης των εστιών έντασης,για να μην πω ότι σε διάφορες περιόδους την πυροδοτούν. Έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα αυξάνεται αναμφίβολα ο ρόλος της χώρας μας ως δύναμης σταθερότητας και ειρήνης.

    -Η ΝΔ αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξηκαι το Ποτάμι διεμήνυσανότι δεν θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Καθώς πρόκειται για την κορυφαία μεταρρύθμιση,πώς πιστεύετε ότι μπορείνα επιτευχθείσυνεννόηση και συναίνεση;

    Οι συστημικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης φοβούνται στην ουσία τη λαϊκή συμμετοχή και παρουσιάζουν μια κατάσταση παραβίασης δήθεν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ των διατάξεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Νομίζω ότι εθελοτυφλούν. Η συμμετοχή των πολιτών είναι για μας κορυφαία προτεραιότητα και θα την επιδιώξουμε συστηματικά. Προφανώς και θα τηρηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες. Από την άλλη δεν πιστεύω ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια πολιτικά και ταξικά ουδέτερη διαδικασία. Για παράδειγμα μπορούμε εμείς να συμφωνήσουμε με συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας; Σε καμιά περίπτωση. Συνεπώς,χωρίς να αποκλείω και συναινέσεις γνωρίζω ότι θα υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα θέματα όπου υπάρχουν ριζικά διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις. Όλα αυτά θα τα δούμε να εξελίσσονται τους επόμενους μήνες και ελπίζω ότι θα είναι τελικά μια πολύ ουσιαστική διαδικασία.

    Φωτεινή Γαννούλη

    [02] Κατερίνα Παπακώστα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες στον Πρόεδρο και να εκλέγεται από τον λαό

    «Η ζυγαριά αυτή τη στιγμή ισορροπεί ως προς την ευθύνη ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή και από τις δύο πλευρές δεν προετοιμάστηκε το έδαφοςώστε να οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση» υποστηρίζει, σε συνέντευξή τηςστο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα.

    Τονίζει ότι είναι θετικό το γεγονός ότι αποδεσμεύεται η εκλογή του ΠτΔ από τη ζωή της κυβέρνησης, υπογραμμίζει ότι«η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να πηγαίνει απευθείας στον λαό και να πάψει να εμπλέκεται ο πολιτικός κόσμος σε διαδικασίες συναλλαγής κάτω από το τραπέζι»και προσθέτει «ότι ο πρωθυπουργός έχασε μια λαμπρή ευκαιρία να το αλλάξει αυτό».

    Επίσης,η βουλευτής της ΝΔ σχολιάζοντας τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες δήλωσε: «Ανήκω στη σχολή του κοινωνικού φιλελευθερισμού και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δω την πολιτική μέσα από το πρίσμα της επιδότησης ή μέσα από το πρίσμα μιας ad hoc φιλανθρωπίας σε κοινωνικές ομάδες».Και συμπλήρωσε ότι«το κράτος πρέπει να έχει μια εθνική κοινωνική πολιτική που να προστατεύει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,οι οποίες δεν θα πρέπει να θίγονται κατά το δοκούν και κατά περίπτωση,ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση ή ανάλογα με την επικοινωνιακή ευκαιρία ή πρόκληση της στιγμής».

    Ακολουθεί η συνέντευξη της βουλευτή της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα:

    -H ΝΔδεν θα συμμετάσχει στον κύκλο διαβούλευσης που ξεκινάει η κυβέρνηση. Γιατί κάνετε μια τέτοια επιλογή στην κορυφαία μεταρρύθμιση την οποία έχει ανάγκη η χώρα;

    Ο τρόπος που εκφέρεται μια πρόταση, πόσο μάλλον μια μεταρρύθμιση τόσο ουσιαστική, όπως είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον ομαλότητας, σε ένα περιβάλλον ομόνοιας και ομοψυχίας. Αυτό δεν ετοιμάστηκε. Δηλαδή,δεν προετοιμάστηκε μια πολιτική ατμόσφαιρα, μια πολιτική ψυχολογία η οποία να εμπνέει όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα την κυβερνητική πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική κατάθεση απόψεων απ' όλες τις πλευρές, μέσα σε ένα πνεύμα ενωτικό και όχι φοβικό και διχαστικό.

    Άρα λοιπόν,νομίζω ότι η ζυγαριά αυτή τη στιγμή ισορροπεί ως προς την ευθύνη ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή και από τις δύο πλευρές δεν προετοιμάστηκε το έδαφος ώστε να οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση, η οποία να θίγει ζητήματα τα οποία αφορούν στην ποιότητα της δημοκρατίας μας, στην ποιότητα της πολιτικής ζωής του τόπου, να βάζουν στον πυρήνα της αναθεώρησης τα πολιτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τον προσανατολισμό της χώρας και τη λειτουργία των κομμάτων σε ένα νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Όλα αυτά αφέθηκαν στο επίπεδο των εντυπώσεων. Θεωρώ ότι ήταν πολύ επιδερμικό όλο αυτό, με τα αποτελέσματα που εισπράττει η ελληνική κοινωνία, η οποία μας κοιτάζει όλους απορημένη.

    -Συμφωνείτε με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

    Έχω την άποψη ότι από το Σύνταγμα εκπορεύονται παρά πολλά ζητήματα ως προς τον σχεδιασμό μιας καλά οργανωμένης δημοκρατικής πολιτείας και στο Σύνταγμα καταλήγουν οι λύσεις οι οποίες θα έχουν το κλειδί για να απαντηθούν τα προβλήματα. Πιστεύω ότι οι ενδιάμεσες λύσεις, όπως προκύπτει και από την πολιτική ιστορία του τόπου μας,συνήθως δεν οδηγούν σε καθαρές λύσεις. Και εννοώ ενδιάμεσες λύσεις, την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή αν η Βουλή δεν συμφωνήσει στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη συνέχεια και αντί για την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή καιεθνικές εκλογές -όπως συνέβη στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις,που ήταντραυματική εμπειρία με κόστος οικονομικό και πολιτικό για τους πολίτες και τη χώρα- να πηγαίνουν οι δύο πλειονοψηφήσαντες στον λαό για να αποφασίσει.Θεωρώ ότι αυτό είναι μια «λύση» η οποία προτάθηκε από τον κ. Τσίπρα διότι είχε να σχοινοβατήσει ουσιαστικάανάμεσα στις αντικρουόμενες απόψεις στους κόλπους του κόμματός του και έτσι βρήκε αυτή τη μεσοβέζικη λύση. Το να λες ότι αν δεν τα βρουν οι βουλευτές στο πρόσωπο του Προέδρου μετά πάμε στον λαό, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια θολή ατμόσφαιρα, μια γκρίζα ατμόσφαιρα την οποία βιώσαμε ιδιαίτερα στην τελευταία προσπάθεια εκλογής Προέδρου το 2014. Τότε που γινόταν λόγος για αργυρώνητους βουλευτές, τότε που ουσιαστικά ήταν υπό ομηρία το Κοινοβούλιο και υπό εκβιασμό οι βουλευτές που δεν ανήκαν στην κυβερνητική πλειοψηφία και οι οποίοι επιθυμούσαν να ψηφίσουν για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα. Η εντύπωση της συναλλαγής που δίνεται, με την εμπλοκή του πολιτικού κόσμου, του παζαριού δώρων και αντίδωρων, πρέπει να σταματήσει. Πιστεύω,λοιπόν,ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να πηγαίνει απευθείας στον λαό και να πάψει να εμπλέκεται ο πολιτικός κόσμος σε διαδικασίες συναλλαγής κάτω από το τραπέζι, ώστε να αυξηθεί το κύρος του. Άρα θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός έχασε μια λαμπρή ευκαιρία να το αλλάξει αυτό.

    -Όμως ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με την εκλογή του ΠτΔ από τον λαό...

    Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στη συνταγματικήαναθεώρηση, δικαιούται κάθε παράταξη να έχει μια κεντρική κατεύθυνση και τα στελέχη τους βεβαίως να έχουν τις απόψεις τους. Να υπενθυμίσω ότι καταλήξαμε σε εκλογές εξαιτίας της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας,και τώρα βέβαια είναι θετικό το γεγονός ότι αποδεσμεύεται η εκλογή από τη ζωή της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο όμως τότε δεν φαινόταν να αντιλαμβάνεται ο κ. Τσίπρας ο οποίος κάλπαζε προς την εξουσία. Αν θέλουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας οφείλουμε τα ζητήματα να τα δούμε σε μια πρακτική βάση,και η πρακτική βάση λέει ότι πρέπει να δοθούν και αρμοδιότητες στον Πρόεδρο,ο οποίος θα εκλέγεται από τον λαό. Θεωρώ ότι πρέπει να εκπροσωπεί τη χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρώπη γενικά, θεωρώ ότι πρέπει να έχει στην αρμοδιότητά του τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, διότι αυτό παρέχει ασφάλεια και είναι μια εγγύηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί πυλώνα ηρεμίας και γαλήνης για τη χώρα, διότιέχει φύγει πλέον από την πολιτική και κομματική διελκυστίνδα και λειτουργεί εθνικά. Υπό την έννοια,λοιπόν,αυτή με την απευθείας εκλογή του από το λαό, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, νομίζω ότι θα λύσουμε μια σειρά από ζητήματα.

    -Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό σε συνδυασμό με αυξημένες αρμοδιότητες δεν δημιουργεί συνθήκες διαρχίας;

    Υπάρχουν μοντέλατα οποία έχουν δοκιμαστεί και είναι επιτυχημένα στην Ευρώπη,και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Εκείνο το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε είναι να πάψει ο πολιτικός κόσμος να εμπλέκεται σε διαδικασίες αδιαφανείς και σε διαδικασίες που μας φέρνουν ότι είμαστε ύποπτα συναλλασσόμενοι πολιτικά, προκειμένου να αποκομίσουμε κομματικά οφίκια, με τη σκιά της καχυποψίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων των βουλευτών του Κοινοβουλίου. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

    -Ποια η γνώμη σας για τα αντισταθμιστικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες;

    Ανήκω στη σχολή του κοινωνικού φιλελευθερισμού και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δω την πολιτική μέσα από το πρίσμα της επιδότησης ή μέσα από το πρίσμα μιας ad hoc φιλανθρωπίας σε κοινωνικές ομάδες. Το κράτος πρέπει να έχει μια εθνική κοινωνική πολιτική η οποία να προστατεύει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,οι οποίες δεν θα πρέπει να θίγονται κατά το δοκούν και κατά περίπτωση,ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση ή ανάλογα με την επικοινωνιακή ευκαιρία ή πρόκληση της στιγμής. Κατέθεσα αυτές τις ημέρες δύο ερωτήσεις, μια για τις αλλεπάλληλες αλλαγές του ΕΝΦΙΑ, όπου αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς σχέδιο,καθώς ενώ το νομοσχέδιο ήταν στη Βουλή έβγαινε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός και έλεγε «εντάξει μη δίνετε και πολύ σημασία, αυτά δεν θα ισχύσουν». Η δεύτερη ερώτηση αφορά σε ένα λογαριασμό αλληλεγγύης στον ΟΑΕΔ προς τους ανέργους. Ρωτώ τους αρμόδιους υπουργούς γιατί τα χρήματα του ΛΑΕΚ, που έχει ως δικαιούχους τούς εργαζόμενους, παρακρατούνται από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ και μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου. Και ρωτώ για ποιους λόγους δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πληρωμή των εργαζομένων που συμμετείχαν στα προγράμματα του ΛΑΕΚ το 2015 και μεταφέρονται οι πόροι του στην Τράπεζα της Ελλάδος για να καλυφθούν κυβερνητικές ανάγκες.

    Καλό λοιπόν είναι να δίνεται βοήθημα, αλλά αφού πριν έχεις φύγει από τον κανόνα για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες,τις οποίες ή τις στηρίζεις εθνικά ή δεν τις στηρίζεις. Εάν λοιπόν αποσύρεις τη στήριξή σου και στη συνέχεια τους δίνεις λίγο από τη στήριξή σου, αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνη.

    Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να χτιστεί μια εθνική κοινωνική πολιτική η οποία να έχει μια στρατηγική με αρχή μέση και τέλος, η οποία θα αφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις οποίες ή θα αποφασίσει ότι θα προστατεύει στέρεα ή θα αποφασίσει ότι δεν θα τις προστατεύει. Μεσοβέζικες λύσεις και εδώ δεν υπάρχουν. Στην πολιτική τα πράγματα είναι απλά,αρκεί να έχει κανείς καθαρές πολιτικές θέσεις. Ανήκω στη σχολή των καθαρών πολιτικών θέσεων, του κοινωνικού φιλελευθερισμού,που στον πυρήνας της πολιτικής είναι οάνθρωπος.Σ'αυτό το επίπεδο ο καθένας θα δώσει εξετάσεις,στο κατά πόσο εννοεί αυτά τα οποία λέει.

    Φωτεινή Γιαννούλη

    [03] Φ. Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε συμπληρωματική δύναμη ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ

    Είμαστε αυτόνομη, εναλλακτική πολιτική δύναμη και δεν θα γίνουμε συμπληρωματική δύναμη ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ, τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξη της στην εφ «Αγορά», απαντώντας στο ερώτημα εάν συνεργαστεί, σε περίπτωση εκλογών, με το πρώτο κόμμα. Ωστόσο επανέλαβε την σταθερή όπως είπε θέση του κόμματος της για «την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης ? συνεργασίας».

    Στο ενδεχόμενο να υπάρξει συγκυριακή συμμαχία με την κυβέρνηση, το Φθινόπωρο, κατά τη συζήτηση των εργασιακών και των ομαδικών απολύσεων, ζήτημα στο οποίο συμφωνούν τα δύο κόμματα, η κ. Γεννηματά απέφυγε να δεσμευτεί. Ανέφερε ότι «αρχές Ιουλίου ξεκίνησαν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και συμφωνήθηκε πλαίσιο θέσεων στη βάση ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε νέα μείωση του κόστους εργασίας και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ολοκλήρωσε με τη διαπίστωση ότι «δεν υπάρχει στη χώρα κυβέρνηση που να μπορεί να υπερασπιστεί, με την αξιοπιστία και την σοβαρή τεκμηρίωση που απαιτείται, αυτό το πλαίσιο».

    Αναφερόμενη στην εκτίμηση της κυβέρνησης «περί αναμενόμενης έκρηξης ανάπτυξης το 2ο εξάμηνο του 20016» επανέλαβε τη θέση του κόμματος της για «αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής, με μια Εθνική Γραμμή που θα σημάνει ένα αναπτυξιακό συναγερμό στη βάση μιας δημιουργικής συνεργασίας κράτους-κοινωνία-αγοράς».

    [04] Σε εξέλιξη η φωτιά στην Φαράκλα Εύβοιας. Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στις Ερυθρές Αττικής

    Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας, όπου νωρίς το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική περιοχή, έχοντας πάρει μεγάλες διαστάσεις, με «σύμμαχό» της τον δυνατό άνεμο. Πάντως, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά σε κατοικημένες περιοχές.

    Αυτή τη στιγμή επιχειρούν, συνολικά, για την κατάσβεση της φωτιάς 50 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 28 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, πριν από λίγα λεπτά, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Ερυθρές Αττικής. Η φωτιά είχε πλησιάσει σε οικισμό που βρίσκεται στην περιοχή, αλλά αποσοβήθηκε εγκαίρως ο κίνδυνος από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

    Πριν από λίγο αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 3 υδροφόρα οχήματα.

    [05] Μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας και αυτή την ώρα κατευθύνεται προς την κωμόπολη της Λίμνης. Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται «πάνω» στην θάλασσα και η Μονή Γαλατάκη.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Φαράκλα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές.

    Την μάχη με τις φλόγες, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, δίνουν 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ είναι τεράστια η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν σπεύσει στη Βόρεια Εύβοια για την πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη, δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.

    [06] Αερόστατο όπου επέβαιναν τουλάχιστον 16 άνθρωποι κατέπεσε στο Τέξας

    Ένα αερόστατο στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 16 άνθρωποι κατέπεσε σε περιοχή της πόλης Λόκχαρτ στο κεντρικό Τέξας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο KVUE και άλλα αμερικανικά μμε.

    Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα κι οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα παραχωρήσουν αργότερα συνέντευξη τύπου σχετικά με το ατύχημα.

    [07] Τσαβούσογλου στη FAZ: Εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, μετά από δημοψήφισμα

    Την αποκάλυψη ότι εξετάζεται η πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αποκλειστική του συνέντευξη, η οποία θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Ζeitung.

    «Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται εν θερμώ. Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα», είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα.

    Το τουρκικό κόμμα ΑΚΡ το οποίο κυβερνά υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει την θανατική ποινή πρόσθεσε: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε ?αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας?».

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε επίσης την ευρωπαϊκή κριτική: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα». Οι προσπάθειες να δασκαλέψουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά», είπε. Είναι λάθος να καταλογίζεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαϊκισμός στο θέμα αυτό «διότι δεν το έχει ανάγκη. Οι πολίτες τον αγαπούν. Μετά τα τελευταία γεγονότα το ποσοστό αποδοχής του έχει ανέβει στο 70%», είπε ο κ. Τσαβούσογλου εννοώντας το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

    Για τον ιερωμένο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι είναι ο οργανωτής του πραξικοπήματος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις». Ανέφερε δε ότι «οι υποστηρικτές του σε συγκεκριμένες χώρες ετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχτούν», χωρίς όμως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

    Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της Ε.Ε. να παρίστανται στις δίκες των φερομένων ως πραξικοπηματιών, ο κ. Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ΄ αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Ένα όμως είναι βέβαιο : «Θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».

    [08] Παραιτήθηκε ο αρχηγός των τουρκικών δυνάμεων στρατού στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο αντιστράτηγος Μποζκούρτ, αρχηγός των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί». Η εφημερίδα αναφέρει ότι το όνομα του βρίσκεται στην 97η θέση της λίστας με τους 202 στρατηγούς που φέρονται να δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αν πετύχαινε το πραξικόπημα, και εκτιμήθηκε ως "αρμονική συνεργασία" με τους πραξικοπηματίες.

    Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι δύο ακόμη αξιωματικοί του κατοχικού στρατού, οι υποστράτηγοι Τατζί Κουρούλ και Σαντίκ Πιγιαντέ, διοικητές της 28ης και 29ης μηχανοκίνητης μονάδας αντίστοιχα, απολύθηκαν κατά την τελευταία έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Κρίσεων στην Τουρκία.

    [09] Στο φως ναός ιωνικού ρυθμού και επιγραφές της Πτολεμαϊκής εποχής στην νησίδα Γερόνησος της Πάφου

    Σε μικρό ναό ιωνικού ρυθμού ανήκουν τα αρχιτεκτονικά μέλη, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην βραχονησίδα Γερόνησος, στην Πάφο. Ο ναός βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού στο δυτικότερο σημείο της νησίδας και είχε ανεγερθεί πάνω σε υπερυψωμένη βάση (podium) πλάτους 8.47 μ., επιμελημένης τοιχοποιίας και επιχρισμένης, ώστε να δίνει την εντύπωση μαρμάρινου οικοδομήματος.

    Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου το οικοδόμημα είχε κεντρική θύρα πλαισιωμένη από δύο εντοιχισμένους κίονες ιωνικού ρυθμού, οι οποίοι στήριζαν ιωνικό επιστύλιο με οριζόντιο γείσο. Η οροφή του ναού ήταν δίρριχτη επικλινής με αετωματικές απολήξεις στις δύο στενές πλευρές, ενώ οι μακρές πλευρές κατέληγαν σε επικρανίτιδα με ιωνικό κυμάτιο.

    Επίσης, οι ανασκαφές έφεραν στο φως πλήθος οστράκων και επιγραφών εντός του ιερού του ναού του τέλους της περιόδου της Πτολεμαϊκής κυριαρχίας στην Κύπρο.

    Οι ανασκαφές έγιναν από την αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση της δρος Τζόαν Μπρέτον Κόνελι, καθηγήτριας Κλασικών Σπουδών.

    Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, 'Αγγελος Χανιώτης, βοηθούμενος από τον δρ Μπένιαμιν Βίλαντ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, που μελετά το υλικό που βρέθηκε εντός του ιερού του ναού.

    [10] Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Σαχτούρια

    Σε εξέλιξη, από αργά το μεσημέρι, εξακολουθεί να βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αρχικά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σαχτούρια και πήρε κατεύθυνση προς τον οικισμό 'Αγιος Παύλος, ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά, καθώς και προς τις Μέλαμπες.

    Την μάχη με τις φλόγες, έχοντας να αντιμετωπίσουν τους ισχυρούς ανέμους, δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 20 οχήματα, 40 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα.

    Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης γίνονται χωρίς την βοήθεια πτητικών μέσων που δεν μπορούν να συνδράμουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

    [11] Φ.Β. Στάινμάιερ: Δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθούν στη Γερμανία οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας

    Πριν τη συγκέντρωση οπαδών του Ερντογαν στην Κολωνία την Κυριακή, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος 15.000 - 30.000 Τούρκοι, πολιτικοί διαφόρων γερμανικών κομμάτων ζητούν από τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Στη συγκέντρωση ενδέχεται μάλιστα να πάρουν μέρος και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης. Επί ποδός θα βρίσκονται 2.300 αστυνομικοί δεδομένου ότι την ίδια μέρα θα γίνουν και τέσσερις αντισυγκεντρώσεις αριστερών οργανώσεων και νεολαιών γερμανικών κομμάτων.

    Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας του Μονάχου S?ddeutsche Zeitung, τόνισε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει προσπάθειες εκφοβισμού των διαφορετικά σκεπτόμενων. «Δεν γίνεται» να μεταφέρονται οι εσωτερικές εντάσεις της Τουρκίας στη Γερμανία και να εκφοβίζονται όσοι έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Στη Γερμανία δεν έχουν θέση αυτά και «δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο Στάινμάιερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 July 2016 - 16:32:33 UTC