Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Έχουμε σχέδιο, επιμονή, πείσμα και εντιμότητα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Δρίτσας
  • [02] «Συνταγματική αναθεώρηση-φερετζέ» χαρακτηρίζει τις προτάσεις του πρωθυπουργού, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος
  • [03] Άδωνις Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει»
  • [04] Σε ύφεση η φωτιά στο Ρέθυμνο
  • [05] Σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά στα νότια του Ρεθύμνου
  • [06] Πληροφορίες για πολλά θύματα από πυροβολισμούς στο Όστιν του Τέξας
  • [07] Η Ελλάδα αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Καμμένος
  • [08] Β.Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ :Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα στη μάχη της πυρόσβεσης
  • [09] Υπό έλεγχο η πυργκαγιά στη Βόρεια Εύβοια

  • [01] «Έχουμε σχέδιο, επιμονή, πείσμα και εντιμότητα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Δρίτσας

    Υπάρχει μια αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη που να οδηγείται κανείς σε συμπεράσματα, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, αναφορικά και με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας. Είμαστε σε εγρήγορση και σχεδιάζουμε την πολιτική μας με βάση όλα τα ενδεχόμενα, προσθέτει και επαναλαμβάνει ότι αυτό που θέλουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι να πάνε στην Ευρώπη και σε καμία περίπτωση να μείνουν στην Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, δηλώνει ότι η κριτική της είναι ανεύθυνη, αβάσιμη και ατεκμηρίωτη, υπογραμμίζοντας ότι αυτή εντάσσεται στην αποδόμηση του αντιπάλου. «Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κάνει προσπάθειες να στηρίξει την ελληνική κοινωνία που έχει καταρρεύσει λόγω της εξάχρονης εφαρμογής του Μνημονίου, δηλώνει ο υπουργός, ενώ απαντώντας σε παρατήρηση ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε νέο Μνημόνιο ο κ. Δρίτσας προσθέτει ότι αυτό το νέο Μνημόνιο είναι το κλείσιμο.

    Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει στον ελληνικό λαό, ότι αυτό το νέο Μνημόνιο είναι αναγκαίος συμβιβασμός προκειμένου να διατηρηθεί μια στοιχειώδης σταθερότητα και να ξαναπάρει μπρος η μηχανή, τονίζει και προσθέτει: «Δεν είμαστε μάγοι αλλά έχουμε σχέδιο, επιμονή, πείσμα και εντιμότητα. Δεν λέμε στον ελληνικό λαό ότι θα λυθούν όλα δια μαγείας, αλλά πραγματικά είμαστε σε μια πορεία αναθέρμανσης της οικονομίας».

    Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    - Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία αυξητική τάση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις στο προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα μετά και την απόφαση της 'Αγκυρας να αποσύρει προσωρινά τους Τούρκους παρατηρητές που είχαν εγκατασταθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας;

    Όντως υπάρχει μια αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη που να οδηγείται κανείς σε συμπεράσματα. Παρακολουθούμε, καταγράφουμε τα δεδομένα, αριθμητικά και ποιοτικά, αλλά δεν έχουμε ένα νέο τοπίο. Ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα των τελευταίων εξελίξεων, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, δεν έχουμε ροές που να δημιουργούν νέα δεδομένα εντελώς διαφορετικά.

    Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αυτό που θέλουν είναι να πάνε στην Ευρώπη, και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν πάντα χώρα διέλευσης. Επομένως αυτό εξακολουθεί να ισχύει τώρα που έχουν κλείσει όλοι οι δίοδοι και τα σύνορα. Αυτό επηρεάζει και τη συμπεριφορά των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών. Εμείς πάντως δεν εφησυχάζουμε. Πρέπει να έχουμε εγρήγορση, και την έχουμε, και σχεδιάζουμε την πολιτική μας με βάση όλα τα ενδεχόμενα.

    - Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι αυτά που θα κρίνουν το έργο της κυβέρνησης και το πολιτικό της μέλλον. Μπορούν οι 7 πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός να αμβλύνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών από την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ; Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά σε μείωση δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων.

    Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι ανεύθυνη, και αβάσιμη, και ατεκμηρίωτη. Είναι πολιτική που εντάσσεται στην αποδόμηση του αντιπάλου. Επομένως το ζήτημα δεν είναι η κριτική της αντιπολίτευσης. Το ζήτημα είναι τα σκληρά και σοβαρά προβλήματα που έχει η κυβέρνηση να λύσει, ακριβώς για να μπορέσει να στηρίξει την ελληνική κοινωνία η οποία έχει καταρρεύσει -όχι τώρα επί της δικής μας κυβερνήσεως, αλλά από την εξάχρονη εφαρμογή του Μνημονίου. Εμείς είμαστε η κυβέρνηση εκείνη που αναλαμβάνουμε να κλείσουμε το Μνημόνιο.

    - Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κύριε υπουργέ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπέγραψε και αυτή ένα νέο Μνημόνιο.

    Αυτό το νέο Μνημόνιο που υπογράψαμε είναι ακριβώς το κλείσιμο. Είναι τα υπόλοιπα όλα που είχαν συσσωρευτεί από το προηγούμενο σε μια εκδοχή που δίνει προοπτικές και ανάσες μεγαλύτερες από ό,τι προηγουμένως. Δεν υπερηφανευόμαστε γι' αυτό. Είναι, όπως έχουμε εξηγήσει στον ελληνικό λαό, ο αναγκαίος συμβιβασμός για να διατηρήσουμε μια στοιχειώδη σταθερότητα, αναγκαία προϋπόθεση -εκ των ων ουκ άνευ-για να ξαναπάρει μπρος η μηχανή. Δεν είμαστε μάγοι, αλλά έχουμε σχέδιο, επιμονή, και πείσμα και εντιμότητα. Δεν λέμε στον ελληνικό λαό ότι θα λυθούν αυτά δια μαγείας, αλλά πραγματικά είμαστε σε μια πορεία αναθέρμανσης της οικονομίας.

    Αναφορικά με τη μείωση των δαπανών που επικαλείται η αντιπολίτευση, για πόσο ακόμα θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, για κρίσιμους τομείς;. Τι εννοεί η αντιπολίτευση σε αυτό; Είναι ανεύθυνη και αναλώσιμη η πολιτική αυτή της αντιπολίτευσης, χωρίς ευθύνη και προοπτική. Κάθε αντιπολίτευση πρέπει να χτίζει την εναλλακτική λύση. Η ΝΔ δεν έχει εναλλακτική λύση.

    Οι επενδύσεις είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που αφορά την Ευρώπη. Είμαστε σε περίοδο αποεπένδυσης. Η χώρα μας μέσα από αυτές τις δυνατότητες που ανοίγονται έχει τομείς τους οποίους μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. Βλέπετε, εκείνο που έχει σημασία είναι να έρθουν επενδύσεις σε νέους παραγωγικούς τομείς και σε νέα πεδία παραγωγικότητας. Το να είναι απλά και μόνο η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και φορέων, δεν λέει τίποτα αυτό.

    - Τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά αναμένεται να αναλάβει σε λίγο καιρό η κινεζική Cosco. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχωρά και η σύσταση της Δημόσιας Αρχής Λιμένος. Σε ποιο σημείο βρίσκεται, και αν έχει αποφασιστεί, ποιος θα είναι επικεφαλής της αρχής αυτής; Θα υπάρξουν αλλαγές και στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων;

    Κατηγορηθήκαμε ότι επιχειρούμε να επανακρατικοποιήσουμε το λιμάνι. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν ήταν κρατικοποιημένο το λιμάνι, για να επανακρατικοποιηθεί. Αυτό ωστόσο για τη συζήτησής μας είναι δευτερεύον. Παλέψαμε μεθοδικά, με συνέπεια και σοβαρότητα, σε αυτό το στενό περιθώριο, η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ σε ιδιώτη και η ανάληψη της διαχείρισης από την κινεζική Cosco του διευθυντικού δικαιώματος, να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε το συνολικό πλαίσιο να είναι λειτουργικό, να εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο, κοινωνικά οφέλη, τις εργασιακές σχέσεις και να δίνει περιθώριο στους παραλιμένιους δήμους να έχουν λόγο και δυνατότητα διαβούλευσης με τον νέο διαχειριστή.

    Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δύο εργαλεία. Το ένα είναι η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος που προϋπήρχε μεν, αλλά τις δώσαμε αναβαθμισμένη υπόσταση, ώστε να επιτελέσει τον ρόλο της, ως οιονεί επιτροπή ανταγωνισμού στα λιμάνια γενικότερα. Αυτός είναι ο ρόλος της ΡΑΛ. Να επιλύει διαφορές που έχουν σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό και να παρεμβαίνει και κανονιστικά σε ένα βαθμό σε αυτά. Επίσης, η Δημόσια Αρχή Λιμένα, που αναλαμβάνει το κανονιστικό πλαίσιο και την τήρησή του, που χωρίς αυτό δεν υπάρχει κανένα λιμάνι στον κόσμο να λειτουργεί. Τα μέλη της Δημόσιας Αρχής Λιμένος θα επιλεγούν μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό. Εκτιμώ ότι η πλήρης υλοποίησή της θα έχει επιτευχθεί τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, και θα στεγαστεί στο υπουργείο Ναυτιλίας. Μη ξεχνάτε ότι ακόμα δεν έχει λειτουργήσει ο νέος ΟΛΠ στις νέες συνθήκες, ενώ δεν έχει αναλάβει επισήμως και τη διαχείριση του λιμανιού η κινεζική Cosco.

    - Στο λιμάνι του Πειραιά, στη πύλη Ε3 εξακολουθεί να παραμένει ημιβυθισμένο το επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο «Παναγία Τήνου» από το πρωί της 26ης Απριλίου, ανήμερα της Μεγάλης Τετάρτης. Ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για την ανέλκυση και την απομάκρυνση του πλοίου, και γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμα η διαδικασία;

    Μέχρι τώρα το ζήτημα το διαχειρίστηκε αρχικά το ΝΑΤ και εν συνεχεία ο ΟΛΠ. Ο διαγωνισμός που έκανε ο ΟΛΠ απέβη άκαρπος και πρέπει να επαναληφθεί, για την ανάδειξη του πλειοδότη που θα αναλάβει τη μεταφορά και τη μεθόρμιση του πλοίου. Υπάρχει μια συζήτηση ανάμεσα στον ΟΛΠ και το υπουργείο αναφορικά με την αρμοδιότητα. Είναι νομικά ζητήματα. Εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

    - Είχατε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ημιβύθιση του πλοίου να έχει προκληθεί από δολιοφθορά. Έχει υπάρξει δικαστική έρευνα γι αυτό το θέμα;

    Είναι κατεξοχήν ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης η οποία έχει αρχίσει και υπάρχει σχετική δικογραφία. Η έρευνα έχει ξεκινήσει μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία.

    - Το υπουργείο Ναυτιλίας σκοπεύει να επανεξετάσει το φάκελο για τις άγονες γραμμές στην ακτοπλοΐα. Υπάρχουν σκέψεις για μείωση του προϋπολογισμού;

    Αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα μείωσης του προϋπολογισμού, που είναι περίπου στα 85 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά έχουμε κατορθώσει σε αυτή τη διετία, και ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε, να έχουμε βελτιώσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση σε μια σειρά από νησιά, ενώ έχουμε ανοίξει και νέες γραμμές, αναβαθμίζοντας σε ορισμένες περιοχές τις υπηρεσίες προς τους νησιώτες. Ταυτόχρονα έχουμε μειώσει το κόστος και δεν εξαντλούμε το κεφάλαιο του προϋπολογισμού. Αυτό είναι μια δουλειά που πιστώνεται στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας, τον Γιάννη Θεοτοκά, και στην εύρυθμη λειτουργία του συμβουλίου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Έχουμε βελτιώσεις και εξορθολογισμούς σε πολλές γραμμές. Η ακτοπλοΐα πάει καλά. Ωστόσο, ένα σχέδιο αναμόρφωσης των συγκοινωνιών που ξεκινήσαμε να το συζητάμε το 2015 έχει ανασταλεί για διάφορους λόγους. Τη θετική και αρνητική εμπειρία είμαστε έτοιμοι να την αξιοποιήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, για να ανοίξει ξανά μια συζήτηση για την αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού έργου.

    - Την Τετάρτη δημιουργήθηκε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για την κρουαζιέρα. Πιστεύετε ότι μπορούν να υπάρξουν κίνητρα στη χώρα για τον κλάδο; Κάποιες εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να επενδύσουν σε λιμενικές υποδομές με ανισταθμιστικά οφέλη. Η Celestyal Cruises έχει ζητήσει για το λιμάνι του Λαυρίου να αναλάβει την κατασκευή λιμενικών υποδομών με αντισταθμιστικά οφέλη. Το έχει γίνει με αυτή την υπόθεση;

    Συνεργασίες στα διάφορα λιμάνια με χρήστες του λιμανιού και διμερείς συμβάσεις κοινά επωφελείς δεν είναι έξω από την οπτική μας. Το Λαύριο είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις, και η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμάς. Από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει θετική ανταπόκριση για το θέμα. Πιστεύω ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ του ΟΛΛ και την εταιρείας.

    Αναφορικά με την Εθνική Επιτροπή για την κρουαζιέρα πιστεύω ότι θα διαμορφώσει μια νέα περίοδο. Δεν έχουμε, και δεν είχαμε έως τώρα, ένα όργανο να μπορεί να εμπλέξει όλους τους συμμετέχοντες με οποιονδήποτε τρόπο στην παραγωγική δραστηριότητα της κρουαζιέρας, σε μια κατεύθυνση διαμόρφωσης κοινών ενιαίων στρατηγικών και ταυτόχρονα να μπορεί ευέλικτα να εντοπίζει κινδύνους και παγίδες σε μια αγορά με παγκόσμια διάσταση.

    Οι επιτελικές ή οι υπηρεσιακές λειτουργίες του υπουργείου δεν θα μπορούσαν να εξαντλήσουν αυτή την υπόθεση, ερήμην των ίδιων των παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων ή των άλλων υπουργείων, ή ερήμην των θεσμικών οργάνων, όπως είναι το Ναυτικό Επιμελητήριο η οι οργανισμοί λιμένων. Στην επιτροπή αυτή ενώνουμε όλους αυτούς με έναν τρόπο δημοκρατικό και με ευέλικτους τρόπους. Ήδη ιδρύθηκε και θα μπει μπροστά να λειτουργήσει εκτελεστική γραμματεία, η οποία ωστόσο δεν θα υποκαταστήσει την Εθνική Επιτροπή. Παράλληλα θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίες ανά κλάδο και θέμα, που θα συνεισφέρουν σε μια διαρκή επικοινωνία, και όχι αναμένοντας την επόμενη συνεδρίαση ή τις εξελίξεις του κλάδου. Εκτιμώ ότι αυτό το εργαλείο έλειπελ και πιστεύω ότι αργήσαμε αλλά έπρεπε να επιλύσουμε όλες αυτές τις λεπτές ισορροπίες ώστε να είναι λειτουργικό και να κάνει ουσιαστική δουλειά. Εγώ επενδύω προσδοκίες στη λειτουργία αυτής της επιτροπής.

    - Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε την εισήγησή σας για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Θα έχουμε φθηνότερο νερό και μείωση του κόστους; Πρόσφατα είχαμε και το θέμα που αφορά τη σύνδεση του αγωγού της ΕΥΔΑΠ με την Αίγινα.

    Η υπόθεση της Αίγινας έχει ενταχθεί σε ένα άλλο πολύ πιο φιλόδοξο σχέδιο, καθώς είναι νησί κοντά στην Αττική. Εκεί υπήρχε η δυνατότητα να επιλυθεί το ζήτημα με τον υποθαλάσσιο αγωγό. Αυτό που καταφέραμε από τις αρχές του 2015 αναφορικά με τα άνυδρα νησιά, είναι η τιμή του μεταφερόμενου νερού με υδροφόρα πλοία να πέσει στα 10,4 ευρώ το κυβικό -που είναι μεγάλη τιμή, αλλά είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που έβγαζαν διαγωνισμοί τα προηγούμενα χρόνια και άγγιζαν τα 14 και 15 ευρώ το κυβικό. Ταυτόχρονα κινήσαμε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και του κ. Γιαννέλη ένα πιλοτικό πρόγραμμα για δύο νησιά, την Πάτμο και το Καστελόριζο. Ο διαγωνισμός που έγινε με βάση τις προδιαγραφές που συντάχθηκαν συνδυάζει την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την επισκευή του υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης και συμπληρωματικών έργων όπου χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη δέσμευση των εταιρειών εάν η παραγωγή δεν επαρκεί ή για οποιαδήποτε λόγο συμβεί κάτι, με την ίδια τιμή ο ανάδοχος να μεταφέρει νερό. Από αυτούς τους δύο διαγωνισμούς οδηγούμαστε σε κόστος για το υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου περίπου στα περίπου 0,64 λεπτά το κυβικό. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την Πάτμο και εκκρεμή για το Καστελόριζο. Αναφορικά με την Πάτμο υπάρχει μια καθυστέρηση με την αδειοδότηση και τους περιβαλλοντικούς όρους, ωστόσο το έργο της υδροδότησης προχωρά.

    - Η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντησή σας με τον δήμαρχο της Πάτρας. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το πού βρίσκεται η διαδικασία; Υπάρχουν διαφωνίες;

    Νομίζω ότι φθάσαμε στο τέλος και στην αρχή. Είναι πληρέστατη η κυβερνητική πρόταση. Υλοποιεί και επαυξάνει, αν θέλετε, τη δέσμευση του πρωθυπουργού απέναντι στο λαό της Πάτρας. Χρειάστηκε να μελετήσουμε όλες τις παραμέτρους ώστε να είναι βέβαιη και όχι απλώς μια εξαγγελία. Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εξαγγείλει την παραχώρηση, αλλά αυτή είχε μείνει στα χαρτιά καθώς δεν είχαν προβλεφθεί πολλά πράγματα. Τώρα το σχέδιο υλοποιείται αυξημένο και εμπλουτισμένο σε σχέση με τις παραχωρούμενες εκτάσεις. Είχαμε μια διαφορά, μόνο, με τον δήμαρχο που αφορά την προβλήτα του εμπορικού λιμανιού του Αγίου Νικολάου. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η προβλήτα πρέπει να παραμείνει στη δυνατότητα του ΟΛΠΑ σε έκτακτες συνθήκες να μπορεί τη χρησιμοποιεί. Είναι μια λιμενική εγκατάσταση που δεν θα εμποδίσει καθόλου την προβασιμότητα και τη χρήση του ευρύτερου χώρου. Μια λιμενική εγκατάσταση που είναι πληρωμένη από τον ελληνικό λαό, δίνει μια δυνατότητα να καλυφθεί μια οποιαδήποτε ανάγκη, δεν υπάρχει λόγος να την καταργήσουμε.

    Η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου θα περιλαμβάνει έργα ανάπλασης και αναψυχής για τον λαό της Πάτρας. Μετά τη συνάντηση, έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να στείλουμε αναλυτικό κείμενο στον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή που θα πρέπει να αξιολογηθεί και να συμφωνηθεί. Πιστεύω ότι η διαδικασία θα μπορεί να τρέξει αμέσως, καθώς δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο και η όλη διαδικασία της παραχώρησης να έχει ολοκληρωθεί σε 6 με 8 μήνες

    Τη συνέντευξη πήρε ο Πάρης Τσιριγώτης

    [02] «Συνταγματική αναθεώρηση-φερετζέ» χαρακτηρίζει τις προτάσεις του πρωθυπουργού, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος

    «Κράμα λαϊκισμού, εθνοκεντρισμού, "αποδημοκρατισμού" και εκφυλισμού των θεσμών και του πολιτεύματός μας», χαρακτηρίζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας, κατά τα πρότυπα του κ. Ερντογάν, σχεδιάζει μία συνταγματική αναθεώρηση-φερετζέ των πολιτικών του φιλοδοξιών, και αναζητά αποκούμπι σε κάθε λογής μειοψηφίες γραφικών, φανατικών, μισαλλόδοξων και αλλοπρόσαλλων πολιτικών "παλιάτσων"», υπογραμμίζοντας ότι δεν ταυτίζει τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ερντογάν.

    Ο κ. Κωνσταντινόπουλος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι υποψήφιος αρχηγός της Κεντροαριστεράς, δηλώνει αισιόδοξος «ότι θα γίνει πράξη η συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας» και υπογραμμίζει ότι για να μην υπάρξουν προβλήματα ανάλογα με τη διαφοροποίηση του κ. Θεοχαρόπουλου στον εκλογικό νόμο «χρειάζεται πολιτική και οργανωτική ενοποίηση του χώρου, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά και σεβασμό και στήριξη της πλειοψηφούσας άποψης».

    Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν ολοένα και περισσότερο. Ενώ δημιουργούν μία τεχνητή "πόλωση" για ψηφοθηρικούς λόγους, στην πραγματικότητα ενώνουν δυνάμεις για πολλά ζητήματα». «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ μαζί ψήφισαν τη διάταξη-ρουσφέτι προς την Cosco για τη μετάταξη υπαλλήλων του ΟΛΠ στο Δημόσιο», προσθέτει

    Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου:

    - Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση; Γιατί απορρίπτετε το διάλογο που θα ξεκινήσει;

    Ο πρωθυπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο περιστύλιο της Βουλής, εκεί που μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο ο ίδιος μαζί με τους βουλευτές του κραύγαζαν στην πλατεία «Να καεί, να καεί ... η Βουλή», εκεί που -αγκαλιασμένος με τους χρυσαυγίτες- προπηλάκιζαν όχι απλώς βουλευτές, υπουργούς, πολιτικά πρόσωπα, αλλά τους ίδιους τους θεσμούς, την ίδια τη δημοκρατία μας, εκεί που έστηναν «λαϊκά δικαστήρια» για τα μνημόνια και ύψωναν πότε αριστερές γροθιές και πότε δεξιές τεντωμένες παλάμες, εκεί ακριβώς, παρουσίασε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «νέα μεταπολίτευση»: ένα κράμα λαϊκισμού, εθνοκεντρισμού, «αποδημοκρατισμού» (ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος -ακόμα- όρος) και εκφυλισμού των θεσμών και του πολιτεύματός μας. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος επιδιώκουν με κάθε τρόπο να παρατείνουν στο διηνεκές την επικυριαρχία τους στην πολιτική ζωή και στην εξουσία. Δεν απορρίπτουμε τον διάλογο, γιατί δεν υπάρχει διάλογος. Υπάρχει ένας κουραστικός μονόλογος του κ. Τσίπρα με τους χειροκροτητές του, και ο απροκάλυπτος αποκλεισμός κάθε μορφής ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, τα «θεάματα» άνευ «άρτου» τελειώνουν.

    - Ποια είναι η άποψή σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

    Ο κ. Τσίπρας, κατά τα πρότυπα του κ. Ερντογάν, σχεδιάζει μία συνταγματική αναθεώρηση-φερετζέ των πολιτικών του φιλοδοξιών, και αναζητά αποκούμπι σε κάθε λογής μειοψηφίες γραφικών, φανατικών, μισαλλόδοξων και αλλοπρόσαλλων πολιτικών «παλιάτσων». Πώς κινήθηκε ο κ. Ερντογάν; Από «ανανεωτικός» και «εκσυγχρονιστής» δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σε «μοντέρνο» πρωθυπουργό, σε «σύγχρονο» Πρόεδρο-σουλτάνο, με «συνταγματική αναθεώρηση» που έδωσε στον Πρόεδρο-σουλτάνο υπερεξουσίες. Και όλα αυτά, μέσα από έναν σταθερό δρόμο απόκλισης από την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, περιστολής των ελευθεριών του Τύπου, κατασυκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων, συγκάλυψης σκανδάλων, τεχνητής δημιουργίας νέων οικονομικών και επιχειρηματικών «τζακιών» με άμεση αναφορά στο καθεστώς, κλπ, κλπ... Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μην παρεξηγηθώ, πάντως: δεν ταυτίζω τον κ. Τσίπρα με τον κουμπάρο του κ. Καραμανλή.

    - H διαφοροποίηση του κ. Θεοχαρόπουλου στο ζήτημα του εκλογικού νόμου δημιουργεί πρόβλημα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

    Στην Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συμμετέχουν δύο αυτόνομοι πολιτικοί χώροι: το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ είχε μια διαφορετική άποψη. Δεν την υιοθετώ, αλλά τη σέβομαι. Για να μην υπάρχουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον, χρειάζεται πολιτική και οργανωτική ενοποίηση του χώρου, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά και σεβασμό και στήριξη της πλειοψηφούσας άποψης.

    - Βλέπετε σύντομα πολιτικές εξελίξεις, ή πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία;

    Αυτή η κυβέρνηση έχει έναν μόνο λόγο ύπαρξης, ένα και μόνο συνεκτικό στοιχείο, έναν και μόνο στόχο: την εξουσία. Θα προσπαθήσουν να την κρατήσουν πάση θυσία. Δεν υπάρχουν γι' αυτούς ιδεολογίες, αξίες, ιδανικά, ηθικές αναστολές: χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, η χυδαία, η άθλια επίθεση του κ. Καμμένου στην κ. Γεννηματά- και το χειρότερο, δεν υπήρξε ούτε ένα στέλεχος, ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να την καταδικάσει! Θα συμμαχήσουν ακόμη και με τον «διάβολο» για να ικανοποιήσουν το ένστικτο της επιβίωσής τους στα αξιώματά τους. Δυστυχώς, ο «λογαριασμός» των 100 δισ. ευρώ Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη έχει αποσταλεί ήδη στους πολίτες να τον πληρώσουν.

    - Στις εκλογές για την ανάδειξη του ηγέτη της Κεντροαριστεράς θα είστε υποψήφιος;

    Είμαι αισιόδοξος ότι επιτέλους θα γίνει πράξη η συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Στήριξα διαχρονικά την προσπάθεια: την πρωτοβουλία των 58, την Ελιά, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Η παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει και να γίνει η δεύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική δύναμη, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ενότητα, πολιτική εντιμότητα, ένα ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο για την Ελλάδα του 2030. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ως υποψήφιος πρόεδρος, είχα μιλήσει για ένα νέο κόμμα, με εκλογή αρχηγού από τη βάση, και ιδρυτικό πολιτικό και οργανωτικό συνέδριο. Ας προχωρήσουν οι διαδικασίες ενοποίησης του χώρου και ας έχουμε όλοι το μυαλό μας στην παράταξη. Οι πολίτες μάς θέλουν ενωμένους, μία γροθιά, για να ακολουθήσουν το εγχείρημα. Να αφήσουμε πίσω τους αρχηγισμούς και τις παθογένειες του παρελθόντος. Όλοι καταλαβαίνουν πια πως η μόνη παράταξη που τιμωρήθηκε δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια είμαστε εμείς.

    - Η συμπόρευσή σας (με κάποιες διαφοροποιήσεις) με τη ΝΔ, τόσο στον εκλογικό νόμο όσο και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το plan-X του Γιάνη Βαρουφάκη, δίνει το στίγμα των επιλογών σας και για την επόμενη ημέρα, μετά από τις εκλογές;

    Θα έλεγα πως μάλλον η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν ολοένα και περισσότερο. Ενώ δημιουργούν μία τεχνητή «πόλωση» για ψηφοθηρικούς λόγους, στην πραγματικότητα ενώνουν δυνάμεις για πολλά ζητήματα. Εμείς ψηφίσαμε και την εξεταστική επιτροπή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή που πρότεινε η ΝΔ. Όμως, και οι δύο τους αρνήθηκαν εξεταστική επιτροπή για την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή! ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ μαζί ψήφισαν τη διάταξη-ρουσφέτι προς την Cosco για τη μετάταξη υπαλλήλων του ΟΛΠ στο Δημόσιο. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζουν πιστά την πρακτική των «κουμπάρων» της περιόδου 2004-2009: ο υπουργός Υποδομών αλλάζει τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και ο κουμπάρος των υπουργών Υποδομών και Εθνικής 'Αμυνας -εργολάβος και υποψήφιος καναλάρχης- κερδίζει τρεις από τις πέντε συμβάσεις του αυτοκινητοδρόμου Πύργου-Πάτρας. Απλώς καταγράφω γεγονότα... Όσο για τον εκλογικό νόμο, όπως καταψηφίσαμε την ακυβερνησία Τσίπρα-Καμμένου, έτσι θα καταψηφίσουμε και την επαναφορά του «μπόνους» των 50 εδρών που υπερασπίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Μετά από όλα αυτά, διερωτάται κανείς: σε τι πραγματικά διαφέρουν; Μήπως θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν και χωρίς το άλλοθι της απλής αναλογικής; Για εμάς προτεραιότητα έχει η εθνική συνεννόηση: Πρώτα η πατρίδα και μετά το κόμμα. Το αποδείξαμε εξάλλου και στην πράξη.

    - Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα αυξημένα κρούσματα θρησκευτικού φανατισμού;

    Ο φανατισμός και οι κάθε μορφής εξτρεμισμοί έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ο λαϊκισμός, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, οι κάθε μορφής τεχνητές διαχωριστικές γραμμές που «γκετοποιούν» ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού, δίνουν πρόσφορο έδαφος στον φανατισμό και στη βία. Είναι αλήθεια πως η Ευρώπη υποτίμησε το φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο λαϊκισμός και η διχαστική ρητορική άνοιξε τον δρόμο και στην ακροδεξιά ή στο φασισμό. Είναι ανάγκη και χρέος μας να αναστρέψουμε άμεσα αυτή την πορεία. Είναι και ευθύνη των πολιτών όμως, για να μη μασάμε τα λόγια μας. Αν οι ίδιοι οι πολίτες ψηφίζουν λαϊκιστές και ακροδεξιούς, δεν μπορούν να περιμένουν «πεφωτισμένους» ηγέτες για να τους βγάλουν από το αδιέξοδο. Αν στην Ελλάδα ψηφίζουν φασίστες νεοναζί που στα λόγια τάχα υμνούν τον Κολοκοτρώνη, αλλά στην πράξη χαιρετίζουν και υμνούν τον Χίτλερ και τα εγκλήματά του, η ευθύνη των πολιτών δεν κρύβεται πίσω από το παραβάν.

    Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [03] Άδωνις Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει»

    «Πρόχειρες, αποσπασματικές και άτολμες» χαρακτηρίζει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης και τονίζει: «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην υπουργός ισχυρίζεται ότι η ΝΔ έχει καταθέσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση που είναι «τα δύο κόμματα να συμφωνήσουν στα άρθρα που πρόκειται να ανοίξουν, και να ψηφίσουν ο ένας τα άρθρα του άλλου». «Μετά, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε δημόσια διαβούλευση, ώστε κατά την προεκλογική εκστρατεία των επομένων εκλογών, ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει να έχει» προσθέτει.

    Ο κ. Γεωργιάδης αποφεύγει να πάρει θέση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι «πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και σημειώνει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα, που ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διέλυσε τη Βουλή με πρόσχημα την εκλογή του ΠτΔ, σήμερα προτείνει αυτό να μην μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον».

    Σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των 8 στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα δήλωσε: «Οι συνεχείς αναφορές υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, πότε του κ. Βίτσα και πότε του κ. Κοτζιά, βλάπτουν την υπόθεση και δεν την ωφελούν».

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος «θα κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν την κυβερνητική τους θητεία» και τονίζει ότι «αυτή, όμως, η επιθυμία τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα».

    Δηλώνει αισιόδοξος για τον στόχο της αυτοδυναμίας της ΝΔ, «ιδιαίτερα αν καθυστερήσουν οι εκλογές», και σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχεται εντός ΝΔ σημειώνει ότι είναι ένα πρόσωπο που «δεν κρύβομαι στα δύσκολα, που γενικώς εκτίθεμαι και που είχα μια πολύ ταχεία ανέλιξη στην ιεραρχία της Νέας Δημοκρατίας» και προσθέτει: «Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι τα χαρακτηριστικά μου αυτά σε κάποιους συναδέλφους μου αρέσουν και σε κάποιους δεν αρέσουν».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΝΔ 'Αδωνι Γεωργιάδη

    - Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση;

    «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν κάτι ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Εδώ και μήνες, ο κ. Τσίπρας μας προετοίμαζε για αυτήν την παρουσίαση, και τελικά το μόνο που έμεινε από αυτήν ήταν η χρήση του Κοινοβουλίου ως χώρο κομματικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις ήταν πρόχειρες, αποσπασματικές και άτολμες. Αν και έχουν περάσει λίγες ημέρες, κανείς δεν συζητάει για αυτές.

    - H ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στον κύκλο διαβούλευσης που ξεκινάει η κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι η τακτική του «όχι σε όλα» είναι αποδοτική για τη ΝΔ;

    Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για να επιτύχουμε πράγματι τη συνταγματική αναθεώρηση. Ποια είναι αυτή; Τα δύο κόμματα -η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ- να συμφωνήσουμε στα άρθρα που πρόκειται να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε ο ένας τα άρθρα του άλλου, γιατί μόνο αυτή η Βουλή μπορεί να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν. Μετά, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε δημόσια διαβούλευση, ώστε κατά την προεκλογική εκστρατεία των επομένων εκλογών, ο ελληνικός λαός να αποφασίσει δια της ψήφου του, τι είδους Σύνταγμα θέλει να έχει σε αυτή τη χώρα. Εάν αυτό δεν γίνει και μείνουμε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει τα άρθρα που ενδιαφέρουν μόνο εκείνον και κανέναν άλλο, δεν θα γίνει συνταγματική αναθεώρηση και θα χαθεί αυτή η ευκαιρία.

    - Συμφωνείτε με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;

    Ο κ. Τσίπρας έκανε μια υπαναχώρηση. Ενώ διέρρεε παντού ότι είναι υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και ενώ στη συνέντευξή του στον κ. Παπαχελά είπε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για κάτι τέτοιο, μετά την εσωκομματική πίεση των «53» αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν. Εμείς από την αρχή, τοποθετηθήκαμε με μεγάλη προσοχή στο ζήτημα της απευθείας εκλογής του ΠτΔ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Χαίρομαι ιδιαίτερα, όμως, που ο κ. Τσίπρας, ο οποίος διέλυσε τη Βουλή με πρόσχημα την εκλογή του ΠτΔ, σήμερα προτείνει αυτό να μην μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που έκανε ήταν ένα σφάλμα.

    - Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιθέσεων θρησκευτικού φανατισμού;

    Ζούμε σε μία εξαιρετικά περίεργη εποχή, και προφανώς η ισλαμιστική τρομοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, θα πρέπει όμως, κάποια στιγμή, οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνίες να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ μας για το τι ακριβώς συμβαίνει πια στις πατρίδες μας. Εάν αυτές οι επιθέσεις συνεχιστούν, αναμφίβολα θα δημιουργήσουν και πολιτικά τετελεσμένα.

    - Η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίζεται σωστά το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα;

    Το ζήτημα του ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών δεν πρέπει να είναι κάτι στο οποίο εμπλέκεται η κυβέρνηση, τουλάχιστον φανερά. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει ανεπηρέαστα η ελληνική Δικαιοσύνη. Οι συνεχείς αναφορές υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, πότε του κ. Βίτσα και πότε του κ. Κοτζιά, βλάπτουν την υπόθεση και δεν την ωφελούν.

    - Εκλογές βλέπετε σύντομα ή το 2019, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση;

    Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να εγκαταλείψει την πρωθυπουργική καρέκλα. Επίσης, ο κ. Πάνος Καμμένος θα ψηφίσει τα πάντα ώστε να παραμείνει υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. 'Αρα, θα κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν την κυβερνητική τους θητεία. Αυτή, όμως, η επιθυμία τους έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα. Η ζωή των Ελλήνων γίνεται κάθε μέρα ολοένα και χειρότερη. Πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η πραγματικότητα.

    - Ενίοτε γίνεστε στόχος πυρών από συναδέλφους σας εντός της ΝΔ. Αισθάνεστε ότι λειτουργείτε ως «σάκος του μποξ» στο κόμμα σας;

    Είμαι ένα πρόσωπο που δεν κρύβομαι στα δύσκολα, που γενικώς εκτίθεμαι και που είχα μια πολύ ταχεία ανέλιξη στην ιεραρχία της Νέας Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι τα χαρακτηριστικά μου αυτά σε κάποιους συναδέλφους μου αρέσουν και σε κάποιους δεν αρέσουν. Από τη δική μου πλευρά οφείλω να σας πω ότι δεν θεωρώ κανέναν Νεοδημοκράτη αντίπαλό μου. Αντίπαλός μου είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό δεν μπαίνω και σε αυτή τη συζήτηση.

    - Η αυτοδυναμία μπορεί να είναι εφικτός στόχος για τη Νέα Δημοκρατία, κύριε Γεωργιάδη;

    Ναι, μπορεί να είναι εφικτός στόχος, ιδιαίτερα αν καθυστερήσουν οι εκλογές. Κάθε μέρα που περνάει η Νέα Δημοκρατία θα ανεβαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέφτει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία κατακτήσει την αυτοδυναμία, πρέπει να επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις. Σήμερα, κανένα κόμμα δεν μπορεί να κάνει μόνο του αυτά που χρειάζεται η χώρα.

    Τη συνέντευξη πήρε η Φωτεινή Γιαννούλη

    [04] Σε ύφεση η φωτιά στο Ρέθυμνο

    Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Ρέθυμνο, με αρκετά σημεία να έχουν έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο σε Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη και 'Αγιο Παύλο.

    Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τα Σαχτούρια του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, χθες νωρίς το απόγευμα, και η οποία έχει καταστρέψει πάνω από 35.000 στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, εξαρτάται από την ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή και είναι πάνω από 8 έως 9 μποφώρ.

    Το πύρινο μέτωπο κάλυψε μέχρι τώρα, όπως ανέφερε ο κ. Ταταράκης, πάνω από 25χιλιόμετρα με τους ισχυρούς ανέμους να μην έχουν κοπάσει μέχρι και αυτή την ώρα ούτε στιγμή και οι δυνάμεις πυρόσβεσης πυροσβεστών, εθελοντών και πολιτών που έχουν πέσει στη μάχη για την κατάσβεση της να συμπληρώνουν πάνω από 16 ώρες συνεχούς δράσης.

    Πενήντα πέντε πυροσβέστες, με 27 πυροσβεστικά οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικά μηχανήματα είναι η δύναμη πυρόσβεσης στο μέτωπο του Ρεθύμνου όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Κρήτης της Π.Υ Γιάννης Μαραγκάκης.

    Παρά το γεγονός ότι τα πυροσβεστικά ελικόπτερα δεν κατάφεραν να ενισχύσουν λόγω των ανέμων τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, η φωτιά ελέγχεται με αρκετές όμως αναζωπυρώσεις που κρατούν σε επιφυλακή τις δυνάμεις. Αστυνομία και λιμενικό κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από γης και θάλασσα, 18 άτομα που ζήτησαν τη βοήθεια τους, ανέφερε ο κ. Μαραγκάκης και επισήμανε ότι κατά τις εκκενώσεις Αγίου Παύλου και 'Αι Γιάννη οι υπηρεσίες συνάντησαν πολλές αντιδράσεις των κατοίκων που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Αγροτικές αποθήκες, μη κατοικήσιμες οικίες, υπόστεγα, πέργκολες, κτίσματα σε αγροτικές περιουσίες, έγιναν στάχτη, απειλήθηκαν σπίτια και μερικά τουριστικά καταλύματα, ενώ χιλιάδες ελιές παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα που όπως ανέφερε ο κ. Ταταράκης είχε σύμμαχο: «? τους ισχυρούς ανέμους και τη νύχτα, περνώντας από Σαχτούρια, 'Αγιο Παύλο, Μέλαμπες, 'Αι Γιάννη, Αγία Γαλήνη?».

    Αυτή την ώρα στη νότια περιοχή της Αγίας Γαλήνης «γίνονται προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή από τις υπηρεσίες για καταμέτρηση γης και περιουσιών που ήδη έχουν χαθεί», ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

    [05] Σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά στα νότια του Ρεθύμνου

    Μάχη με τις φλόγες στα νότια του νομού Ρεθύμνου, εξακολουθούν να δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή Σαχτούρια και λόγω των ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις.

    Νωρίς σήμερα το πρωί οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποσόβησαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να μπουν στο χωριό.Με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή της πυρκαγιάς έφτασαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

    Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 57 πυροσβέστες, 26 οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα των 6 ατόμων και 8 υδροφόρες δήμων. Χθες για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Παύλος και Άγιος Γεώργιος.

    «Βιώνουμε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της νύκτας το προσωπικό μας έδωσε πραγματική μάχη για να περιοριστεί η πυρκαγιά», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης. Από τις φλόγες έχουν καεί χορτολιβαδικη και δασική έκταση, καλλιέργειες, δίκτυα υποδομής καθώς και περιουσίες ιδιωτών. Ωστόσο ακριβής εικόνα θα υπάρχει όταν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο.

    Την ίδια ώρα υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο Παγγαίο Όρος, στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από αρμοδίους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας.Στο σημείο βρίσκονται 12 άντρες του πεζικού της πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα για περιφρούρηση. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση.

    [06] Πληροφορίες για πολλά θύματα από πυροβολισμούς στο Όστιν του Τέξας

    Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης του Όστιν, στην Πολιτεία του Τέξας και έχουν αναφερθεί πολλά θύματα, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία μέσω του Twitter.Η αστυνομία προειδοποίησε τους κατοίκους να αποφεύγουν το κέντρο της πόλης. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι έχουν δεχτεί πυροβολισμούς, ούτε αν είναι νεκροί ή τραυματίες.

    [07] Η Ελλάδα αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Καμμένος

    Η είσοδος στον μηχανισμό στήριξης και η εμπλοκή του ΔΝΤ χρήζουν διερεύνησης, τονίζει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ενώ σχολιάζοντας την παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τα πρόστιμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αναφέρει ότι μέρος των αποφάσεων από το 2015 και μετά έγινε με πολιτικά και όχι αμιγώς οικονομικά κριτήρια.

    Ο κ. Καμμένος τονίζει πως τα γεγονότα στην Τουρκία απασχολούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει πως η χώρα μας αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που της επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη πρωτοβουλιών στο επόμενο διάστημα για την επίλυση του προσφυγικού στην κατεύθυνση επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους.

    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας μιλά για τον ρόλο και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

    Χαρακτηρίζει τη συνταγματική αναθεώρηση ως απαρχή σύναψης ενός νέου συμβολαίου της πολιτικής με τους πολίτες.

    Εκφράζει την πεποίθησή του ότι η σταθερότητα και η γεωπολιτική δύναμη της χώρας φέρνουν επενδύσεις ώστε να αναθερμανθεί η οικονομία και πρωτίστως να μειωθεί η ανεργία, ώστε να ελαφρύνει η πίεση προς τον ελληνικό λαό που έχει φθάσει στα όριά της.

    Επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μειώσεις στα μισθολόγια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και υπογραμμίζει ότι υπάρχει προσωπική δέσμευση τόσο του ιδίου όσο και του πρωθυπουργού ότι ανεξαρτήτως των απαιτήσεων των πιστωτών, δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις του προσωπικού.

    Ο κ. Καμμένος τονίζει πως πρόσφατη ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν είχε κανένα λόγο να θίξει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για ένα θέμα που έχει να κάνει με λόγους υγείας.

    Τέλος, αναφέρεται στην πορεία οργανωτικής συγκρότησης των ΑΝΕΛ ως τη σύγκληση του συνεδρίου του κόμματος, το φθινόπωρο.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Πάνου Καμμένου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως ακολούθως:

    - Κύριε υπουργέ, ποια είναι η εκτίμησή σας για την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το πρώτο μνημόνιο, τόσο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της όσο και τη χρονική στιγμή στην οποία βγαίνει στη δημοσιότητα;

    Είναι μια δικαίωση για όσους από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε στο πρώτο μνημόνιο, και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η είσοδος της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ήταν μια πολιτική ενέργεια του Γιώργου Παπανδρέου η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η είσοδος στο μηχανισμό στήριξης και η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και τα παιχνίδια που παίχτηκαν εκείνη την εποχή για την οικονομία και τις αγορές χρήζουν διερεύνησης. Η επιβολή μιας πολιτικής που αναγνωρίζεται μετά από χρόνια όχι απλώς πως ήταν λανθασμένη, αλλά ότι ήταν καταστροφική για τη χώρα, ουσιαστικά μας δίνει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να ζητήσουμε την αποκατάσταση της χώρας για την επιβολή πολιτικών που προξένησαν ζημιά στον ελληνικό λαό και στην εθνική οικονομία.

    - Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;

    Θεωρώ ότι η στάση των ΗΠΑ, προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα, και του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της περσινής διαπραγμάτευσης τον Ιούλιο, όπου ουσιαστικά παρενέβησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία απέναντι σε μία πρόταση που είχε κτίσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε, για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μετατροπή της σε μία «αποθήκη ανθρώπων», νομίζοντας ότι έτσι θα λύσει το προσφυγικό, και η σημερινή παρέμβαση του Προέδρου Ομπάμα σε σχέση με τη διαγραφή του χρέους, δίνουν τη δυνατότητα μέσα στους επόμενους μήνες, και πριν την παράδοση της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών στον νέο πρόεδρο που θα προκύψει στις αμερικανικές εκλογές, να έχουμε λύσει το θέμα του χρέους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της Ευρώπης έχουν αλλάξει στάση σε σχέση με πέρυσι τον Ιούλιο, και είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας θα βγει πλέον από αυτή την τραγική, για τους πολίτες και τον τόπο, περίοδο.

    - Η επόμενη ερώτηση αφορά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έκανε μία παρέμβαση σχετικά με τα πρόστιμα τα οποία είχε αποφασιστεί να επιβληθούν στην Πορτογαλία και την Ισπανία για δημοσιονομικά ελλείμματα. Ξεσήκωσε αντιδράσεις η παρέμβαση αυτή.

    Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα ότι μέρος των αποφάσεων που ελήφθησαν από το 2015 και μετά δεν είχαν να κάνουν με αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, αλλά με αποφάσεις που λαμβάνονται με πολιτικό κριτήριο. Ήταν δεδομένο ότι μέχρι πέρυσι τον Ιούλιο η στάση αρκετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προεξάρχοντος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, προς την κυβέρνηση που εξέλεξε ο ελληνικός λαός ήταν εχθρική και εκδικητική, Ευτυχώς, δεν επικράτησαν αυτές οι απόψεις και είδαμε ότι υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία και διαφοροποίηση της καγκελαρίου Μέρκελ από τον υπουργό Οικονομικών. Επικράτησαν οι απόψεις των πιο μετριοπαθών και εκείνων που δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική πολιτική ως μοχλό για τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη. Αυτή η πίεση που δέχθηκε η Ελλάδα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδίωκαν. Αντί να απομονώσουν την Αριστερά αυτό που κατάφεραν ήταν να διογκώσουν την ακροδεξιά.

    - Μια ερώτηση που θα μπορούσε να μπει κάτω από έναν τίτλο: Τουρκία. Τι εικόνα έχουμε για όσα συμβαίνουν εκεί και τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στον τουρκικό στρατό σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και με την ιδιότητα της χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και όσον αφορά την Κύπρο;

    Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία μας απασχολούν ιδιαίτερα, διότι από τη μία πλευρά έχουμε μία προσπάθεια να καταλυθεί μία εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά βλέπουμε να αναστέλλονται συνταγματικές διατάξεις, να παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες και ευρωπαϊκές συνθήκες και να υπάρχει ένα πογκρόμ με αναστολή ελευθεριών.

    Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της «γειτονιάς» και ουσιαστικά τις όποιες αποφάσεις θα πρέπει να τις πάρει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς στη γειτονική χώρα να υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις, από γεωπολιτική άποψη όμως ενισχύεται η χώρα και η σταθερότητα που υπάρχει στην Ελλάδα.

    Η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και δημιουργείται με επίκεντρο την Ελλάδα ένας άξονας σταθερότητας προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και προς τα νότια με την Κύπρο, την Αίγυπτο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τις οποίες διατηρούμε άριστες σχέσεις, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να συνομιλούμε και να έχουμε επίσης άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες. Αυτό δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα, με τη γεωπολιτική θέση την οποία αναλαμβάνει πλέον ως βραχίονας σταθερότητας της Μεσογείου, να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί το θέμα του προσφυγικού με την επιστροφή των προσφύγων στις χώρες προελεύσεώς τους.

    Θεωρώ ότι πλέον η θέση της Ελλάδος είναι πάρα πολύ σημαντική και αναγνωρίσιμη από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και από τις χώρες εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Τους επόμενους μήνες θα ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσει η επίλυση του προσφυγικού με την επιστροφή των προσφύγων σε ασφαλείς περιοχές της Συρίας που θα διαμορφωθούν με την επιτήρηση του ΟΗΕ.

    Όσον αφορά το Κυπριακό, θεωρώ ότι η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων θα είναι ουσιαστικά το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού.

    Από τη δική μας πλευρά συνεχίζουμε παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση να έχουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με υψηλό ηθικό και με επιχειρησιακή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε, διασφαλίζοντας την ειρήνη.

    - Τώρα, σε συνέχεια αυτού, επειδή η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εσείς επιστρέψατε από μία επίσημη επίσκεψη στην Βουλγαρία. Το ΝΑΤΟ στην τελευταία του Σύνοδο στη Βαρσοβία πήρε κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις, βαρύνουσας σημασίας, για τα ανατολικά του σύνορα. Ποια είναι η θέση της χώρας μας μέσα σε όλη αυτή την κίνηση;

    Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή προσανατολίζεται προς δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση αφορά τις χώρες του Βορρά που έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε σχέση με τη Ρωσία, αλλά ο πραγματικός αντίπαλος βρίσκεται στον Νότο, και ο αντίπαλος είναι η εξάπλωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και η τρομοκρατία. Η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχονται αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν σε όλους μας ότι η ενίσχυση της Συμμαχίας με επίκεντρο τον νότιο τομέα θα πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της τρομοκρατίας και να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση σε χώρες όπως η Λιβύη, να υπάρχει η εκλογή μιας δημοκρατικής κυβέρνησης και να μπορέσουμε να σταματήσουμε την παράνομη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και του ISIS, που γίνεται μέσω της διακίνησης πετρελαίου, όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

    Μια άλλη εξέλιξη είναι η μεταφορά του ενεργειακού κέντρου από τον Νότο προς τον Βορρά. Τα ενεργειακά αποθέματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο, η εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στις ελληνικές περιοχές θα δώσει τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με τη δημιουργία κόμβου στη Βόρεια Ελλάδα για τη διακίνηση του φυσικού αερίου, να ισχυροποιηθεί περισσότερο η χώρα γεωπολιτικά και οικονομικά.

    Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με την επιχείρηση SNMG2 απέδειξε ότι ήταν επιτυχής, και είχαμε ουσιαστικά τη διακοπή της ροής των κυμάτων προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και μέσω της Ελλάδος στην Ευρώπη. Η επιτυχία αυτή δικαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία, και το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας.

    - Είδαμε όμως ότι ο Ερντογάν αποσύρει τους Τούρκους αξιωματούχους από τα νησιά και είπε ότι δεν θα τους αντικαταστήσει. Αυτό πώς επηρεάζει την εφαρμογή της συμφωνίας;

    Δεν έχει να κάνει η παρουσία των αντιπροσώπων στα νησιά με τη συμφωνία του ΝΑΤΟ, αλλά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Είναι αλήθεια ότι στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες και ώρες βλέπουμε να γίνονται πολλά. Η αποστρατεία του 1/3 του δυναμικού της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας την αποδυναμώνει πάρα πολύ. Η καθαίρεση ανωτάτων, ανώτερων και κατώτατων αξιωματικών αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή. Μέσα σε αυτές τις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν σε διάφορα επίπεδα, όπως πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, στο υπουργείο Οικονομικών, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, πιστεύω ότι είναι και η ανάκληση των εκπροσώπων στα νησιά που ουσιαστικά διευκόλυνε την επιστροφή των προσφύγων.

    Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ροή προσφύγων προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα έχει ζητήσει την επέκταση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στις περιοχές 3, 4 και 5 όπου έχει δώσει διπλωματική άδεια. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία αυτή τη στιγμή και η Τουρκία να παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα για την επέκταση αυτής της επιχείρησης.

    - Κύριε υπουργέ, τι θα σημάνει για τη ζωή των πολιτών η αναθεώρηση του Συντάγματος, επειδή ο κόσμος περνάει δύσκολα, χωρίς να υποτιμάται μια τέτοια κίνηση.

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος, κατ' αρχήν, θα πρέπει να αποτελέσει ένα νέο συμβόλαιο της πολιτικής με τους πολίτες. Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος με τη διατήρηση διατάξεων του Συντάγματος που ουσιαστικά παρέχουν μια ιδιαίτερη ασυλία στους πολιτικούς, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί να υπάρχει βουλευτική ασυλία για αδικήματα που δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική δραστηριότητα του πολιτικού.

    Πιστεύω ακόμα ότι είναι η ώρα που θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό, είτε με άμεση εκλογή είτε με εκλογή μετά από δύο προσπάθειες στη Βουλή, παράλληλα με την επαναφορά διατάξεων του άρθρου 86 για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, που χωρίς να εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική θα μπορεί να αποτελεί τον ρυθμιστή του πολιτεύματος.

    Είναι η ώρα να έρθουν και διατάξεις που θα ενισχύουν την άμεση δημοκρατία, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να ακυρώνουν νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή. Αυτές οι αλλαγές στο Σύνταγμα είναι τέτοιες που θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς, θα διορθώσουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της Δημοκρατίας με την ασυλία υπουργών -με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών- και θα επαναφέρουν, πέραν της εμπιστοσύνης, δημοκρατικότερες διατάξεις για τη διαχείριση της χώρας.

    Η μείωση των βουλευτών, η δημιουργία ορίου στην εκλογή βουλευτών στο Κοινοβούλιο θα δώσει τη δυνατότατα να ενωθεί το πολιτικό προσωπικό. Δεν μπορεί το 2015 μέσα σε ένα Κοινοβούλιο να έχουμε πέντε πολιτικές οικογένειες, να δίνουν τα σκήπτρα μιας πολιτικής κληρονομιάς οι πατεράδες στους γιους και τις κόρες. Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι η ώρα και στην πατρίδα μας να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μπουν στην πολιτική και να πάψει η οικογενειοκρατία να αποτελεί νόμο σε μια χώρα που γέννησε την Δημοκρατία.

    - Είναι πολύ σοβαρές αυτές οι θεσμικές παρεμβάσεις, όμως, και πάλι, πώς επηρεάζουν τον κόσμο που περνάει δύσκολα. Και παρεμπιπτόντως, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός επτά άξονες για το κοινωνικό κράτος. Υπάρχει το θέμα με το ΕΚΑΣ και ταυτόχρονα, τι γίνεται και με τα ειδικά μισθολόγια; Με τα μισθολόγια του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων;

    Κατ' αρχήν, η πίεση προς τον ελληνικό λαό έχει φτάσει στα όριά της και όσον αφορά τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και όσον αφορά τη βαριά φορολογία. Μας επιβλήθηκε αυτή η βαριά φορολογία και δεν αφήνει να έρθει γρήγορα η ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι η γεωπολιτική δύναμη της χώρας και η σταθερότητα φέρνουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν πρώτα από όλα να ξαναπάρει μπρος η αγορά, αλλά το κυριότερο, να μειωθεί η ανεργία. Αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην ελάφρυνση του βάρους που δέχονται οι πολίτες.

    Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, μιλάμε για ειδικά μισθολόγια. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα έχουν τις μικρότερες αποδοχές του ΝΑΤΟ. Οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και τα εν ενεργεία και τα εν αποστρατεία, φτάνουν στο 65%. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πλέον. Για αυτό τον λόγο υπάρχει και δέσμευση δική μου αλλά και του πρωθυπουργού ότι ανεξαρτήτως των απαιτήσεων των πιστωτών, δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις του προσωπικού.

    Υπάρχουν οικονομίες που μπορούμε να κάνουμε -και κάνουμε- στις Ένοπλες Δυνάμεις, για παράδειγμα με τη διάθεση μη επιχειρησιακού υλικού. Βρίσκονται τεράστια αποθεματικά στις αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων, από πυρομαχικά διαμετρημάτων που δεν χρησιμοποιούμε πλέον. Αυτά δεν πρέπει να μένουν πια, θα πουληθούν. Τα 34 δισ. της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να αποδίδουν στα στελέχη, και αυτά τα χρήματα θα δοθούν προς διευκόλυνση του εισοδήματος των αξιωματικών και υπαξιωματικών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η αναδιοργάνωση των προμηθειών, το «μάζεμα», με διαδικασίες, των στρατοπέδων, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων που εμείς ουσιαστικά έχουμε κοινοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών και θα εξασφαλίζουν τις οροφές που ζητούν. Δεν υπάρχει όμως περιθώριο για μείωση ούτε ενός ευρώ για κανέναν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν κανείς σκεφθεί ότι ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού παίρνει σύνταξη μικρότερη από τον συνταξιούχο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, που δεν φεύγει με βαθμό, αντιλαμβάνεται πλέον ότι τα όρια έχουν εξαντληθεί, και η περαιτέρω μείωση θα έφερνε και τη μείωση του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να γίνει αυτό.

    - Σε πρόσφατη ανάρτησή σας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αναφορά στην κ. Φώφη Γεννηματά, προέκυψε έντονη αντίδραση. Μετά από αυτή την αντίδραση, σκεφθήκατε ότι θα μπορούσατε να έχετε χειριστεί το όλο θέμα διαφορετικά;

    Η ανάρτηση η οποία έκανα δεν είχε κανένα λόγο να θίξει την κ. Γεννηματά, και βεβαίως, προς Θεού, ένα θέμα που έχει να κάνει με λόγους υγείας, όπως επικαλέστηκαν εν συνεχεία. Η ανάρτηση αυτή αφορά έναν πολιτικό και έναν άνθρωπο ο οποίος δικαίως, πιθανώς, παίρνει μια πρόωρη σύνταξη, ως μητέρα. Αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι άνθρωποι οι οποίοι είναι ακρωτηριασμένοι και παίρνουν μια αναπηρική σύνταξη, τους καλούν να περνούν κάθε χρόνο Επιτροπή για να πιστοποιήσουν εκ νέου τον ακρωτηριασμό τους.

    Όταν εμείς οι πολιτικοί μιλάμε για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος επειδή δίνονται πρόωρες συντάξεις και κόβουμε χρήματα από αναπήρους, κόβουμε χρήματα από πολύτεκνες οικογένειες, κόβουμε χρήματα από ανθρώπους που έχουν πράγματι ανάγκη την παρουσία του κοινωνικού κράτους, μία πολιτικός η οποία πήρε σύνταξη στα 40 της χρόνια και η οποία σύνταξη είναι εν ενεργεία- η κ. Γεννηματά δεν παίρνει τη σύνταξη αυτή τη στιγμή λόγω του ότι παίρνει βουλευτική αποζημίωση, αλλά το δικαίωμα το διατηρεί.

    Χωρίς να έχει κανείς στόχο ούτε να την προσβάλει ούτε, προς Θεού, να θίξει θέματα υγείας ή θέματα μητρότητας, ήταν μια αναφορά σε σχέση με αυτό που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε περί της αντιστασιακής του δράσεως, όταν ήταν στο Παρίσι, την εποχή της Χούντας, σε εξορία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά διέμενε στο 16ο διαμέρισμα στην οδό Μιραμπό, στην πιο ακριβή περιοχή του Παρισιού. Δεν μπορεί κανείς, λοιπόν, να υποστηρίξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ηλικία έξι μηνών, έκανε αντίσταση. Χωρίς αυτό να μειώνει την αντιστασιακή δράση του πατέρα του.

    Εκείνοι που σήμερα κάνουν αυτή τη μεγάλη καμπάνια εναντίον μου, λέγοντας δήθεν ότι εγώ αναφέρθηκα στην ασθένεια της κ. Γεννηματά, που δεν ισχύει, ήταν αυτοί που χτυπούσαν τον καρκινοπαθή πατέρα μου με δημοσιεύματα και ο οποίος τελικά, κατέληξε.

    - Και μια τελευταία ερώτηση. Σε πρόσφατη ομιλία σας στη Συνδιάσκεψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναφερθήκατε στην αναγκαιότητα οργάνωσης του κόμματός σας. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα ως τη σύγκληση του Συνεδρίου σας το φθινόπωρο;

    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αυτά τα χρόνια, έχουν δικαιωθεί στις θέσεις που πήραν. Ακόμα και η τελευταία απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μας δικαιώνει για την ιδρυτική μας διακήρυξη. Αλλά και το ότι είναι το μόνο κόμμα το οποίο γεννήθηκε και παρέμεινε μετά από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε σχέση με άλλα κόμματα που δημιουργήθηκαν, κυρίως από πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας, και κατέρρευσαν σε όλες τις εκλογές και διαλύθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, δείχνει ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα κίνημα πολιτών το οποίο συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, κρατώντας και στην κυβερνητική συμμαχία ορισμένα από εκείνα που θεωρούμε εμείς «κόκκινες γραμμές», είναι η ώρα να μετεξελιχθεί σε ένα κίνημα το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του για να μπορέσει να παίξει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον.

    Οι ΑΝΕΛ δεν είναι το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Είναι το κίνημα πολιτών όπου ο Πάνος Καμμένος μπήκε στην αρχή ως επικεφαλής. Ευελπιστούμε, σε αυτό το συνέδριο, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε οι ΑΝΕΛ να αποτελέσουν εκείνη την πολιτική δύναμη στον χώρο του Κέντρου, με στελέχη από την Κεντροδεξιά αλλά και στελέχη από την πατριωτική Κεντροαριστερά, που απαλλαγμένη από τις λογικές της Μεταπολίτευσης, έχοντας επιτύχει την εθνική συμφιλίωση, θα μπορέσει να συνεχίσει με τη δύναμη του ελληνικού λαού να διαφυλάσσει τις αρχές και τις αξίες τις οποίες διατυπώσαμε από την Ιδρυτική μας Διακήρυξη.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Μηλιώνης

    [08] Β.Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ :Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα στη μάχη της πυρόσβεσης

    Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. «Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

    «Φαίνεται ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας, γιατί και η ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για ένα δάσος το οποίο είχε τις προϋποθέσεις μέσα από τις αντιπυρικές του ζώνες, μέσα από τους δρόμους να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αλλά βλέπετε ότι οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ιδιαίτερα χθες το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι δηλαδή, δυστυχώς είναι από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η προστασία του δασικού χώρου, όταν έχουμε από τη μία μεριά την πυρόφιλη βλάστηση και από την άλλη δύσκολες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν πολλά προβλήματα» είπε ο υπουργός.

    20- 22 χιλιάδες στρέμματα καήκαν

    Πιστεύουμε συνέχισε ο κ. Αποστόλου ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση από δω και πέρα. «Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20 με 22 χιλιάδες στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα. Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να εξετάσουμεποια είναι η κατάσταση ακριβώς».

    Μέτρα για του ρητινοκαλλιεργητές

    «Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί έχει την ιδιαιτερότητα η ρητίνη να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό η ρητίνη. Θα δούμε όμως πως μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος,που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους».

    Για τα αίτια

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι ξεκίνησε από κάποιο δάσος, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις . Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά , γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Άρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος το 1977 είχε καεί. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά».

    [09] Υπό έλεγχο η πυργκαγιά στη Βόρεια Εύβοια

    Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια,καθώς εκτιμάται ότι έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους.Υπό έλεγχο συνολικά σε όλο το πύρινο μέτωπο της βόρειας Εύβοιας τέθηκε η φωτιά μετά και το τελευταίο μέτωπο στην Κατούνια, το οποίο ελέγχθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που συνεχίζουν το έργο τους έως και αυτή την ώρα από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς.

    Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, καθώςαναμένεται ισχυροποίηση των ανέμων, κατά τις μεσημβρινές ώρες και υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης της φωτιάς.

    Στην περιοχή βρίσκεται ο γ.γ.ΑποκεντρωμένηςΔιοίκησης τηςΠεριφέρειαςΘεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ΗλίαςΤσέλιγκας, ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης έχει στείλει τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό.

    Το πρώτο φως της ημέρας έδειξεμια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 July 2016 - 8:32:29 UTC