Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σόφια ο πρωθυπουργός
  • [02] Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για την εισβολή αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Η κοινωνία αναζητά νέες ιδέες και νέα πρόσωπα
  • [04] Μαίνεται η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης
  • [05] Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εάν δεν καταργηθεί η έκδοση βίζας
  • [06] Ο ISIS καλεί τους υποστηρικτές του να ξεκινήσουν επιθέσεις μέσα στη Ρωσία
  • [07] Στις φλόγες η Καλιφόρνια για 10η ημέρα, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
  • [08] Διαδήλωση με μικροεντάσεις υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία
  • [09] «Λύκειο Επιδαύρου», ο νέος θεσμός του Ελληνικού Φεστιβάλ
  • [10] Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Λίμνη Ευβοίας

  • [01] Στη Σόφια ο πρωθυπουργός

    Στη Σόφια μεταβαίνειο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, για τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ. Στο περιθώριο της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ ομόλογων υπουργών των δύο χωρών, και μετά το πέρας αυτής θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες. Στην ατζέντα του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια βρίσκονται τέσσερις βασικοί πυλώνες συνεργασίας: ενέργεια, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οικονομία-υποδομές, αμυντική συνεργασία.

    Στο πλαίσιο της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης -με τον κύκλο επαφών που ανοίγει με την αυριανή επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας- το ενδιαφέρον επικεντρώνεται το επόμενο διάστημα στις περιοχές των Βαλκανίων και των Αραβικών Χωρών και των Χωρών του Περσικού Κόλπου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η σειρά επαφών ξεκινάει με τη σύνοδο του Α.Σ.Σ. Ελλάδας-Βουλγαρίας, δεδομένου ότι στα Βαλκάνια ο πλέον στενός και αξιόπιστος εταίρος της Ελλάδας είναι η Βουλγαρία, και προσθέτουν ότι, αντίστοιχα, ο πλέον στενός εταίρος της Ελλάδας στην περιοχή του Κόλπου είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε στις 12 Ιουλίου ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είχαν συζητηθεί οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο και ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί την πρόσκληση που του απευθύνθηκε να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.

    Οι επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε συνέχεια της προεργασίας και των επαφών που πραγματοποίησε κατά τους τελευταίους μήνες στις δύο αυτές περιοχές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως της συνόδου των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Τουρκίας (21-22/4 στη Θεσσαλονίκη), αλλά και της συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία ως βαλκανικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (στον αντίποδα των χωρών του Βίζεγκραντ). Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Βουλγαρία αναδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος ο οποίος μαζί με την Ελλάδα κατήγγειλε τη λήψη μονομερών αποφάσεων από χώρες και κλειστά clubs που αποκλείουν ενδιαφερόμενους εταίρους από τον διάλογο και τη λήψη αποφάσεων.

    Η ατζέντα συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας

    - Ενέργεια: Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και του αζέρικου φυσικού αερίου αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και θα διοχετεύεται στους αγωγούς TAP και IGB, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

    - Πολιτικό/διπλωματικό επίπεδο: Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι παράλληλα η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με τη Βουλγαρία, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, τις σχέσεις με τη Ρωσία.

    - Οικονομία - Υποδομές: Βασικά σημεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελούν επιπλέον η διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές, η σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας-Αλεξανδρούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά) ανοίγοντας προοπτική για το εμπόριο με τη Ρωσία. Επιπλέον, θα υπογραφούν συμφωνίες για τον τουρισμό, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου.

    - Αμυντική συνεργασία: Της συνόδου προηγήθηκε η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική βιομηχανία.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, μεταβαίνει στις 10 το πρωί στη Σόφια, για τη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

    Την κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούν οι: Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    -Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

    -Από τις 10:30 έως τις 11:30 θα λάβουν χώρα διμερείς συναντήσεις των υπουργών.

    -Στις 11:30 θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    -Στις 12:40 θα υπογραφούν διμερείς Συμφωνίες.

    -Στις 13:00 οι δύο πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις.

    -Θα ακολουθήσει στις 13:30 γεύμα εργασίας των δυο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

    -Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια ολοκληρώνεται με τη διμερή συνάντηση που θα έχει στις 15:15 με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

    [02] Επίθεση ΝΔ στην κυβέρνηση για την εισβολή αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

    «Μετά τις καταλήψεις και τους βανδαλισμούς δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και κτιρίων, σήμερα ζήσαμε μια νέα αθλιότητα, τη βεβήλωση του Ιερού Ναού και τη βάναυση προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος των Ελλήνων, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος για την εισβολή αντιεξουσιαστών στον ιερό ναό του Γρηγορίου Παλαμά στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

    Και όλα αυτά ,πρόσθεσε «ενώ ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτηπριν λίγες μέρες δήλωνε ότι πρόκειται για ελεγχόμενες καταστάσεις'!..» «Επιτέλους ας μπει ένα τέλος. Η παρατεταμένη ανοχή της κυβέρνησης και η ιδεολογική - κομματική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στις συμπεριφορές ανομίας των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών,οδηγεί πλέον στην αποθράσυνσή τους», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

    «Σήμερα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει τίποτα. Και πάντως δεν ελέγχει τον κομματικό της φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια ανοχής, στην ανομία,σε βάρος της προστασίας των πολιτών. Των πολιτών που απαιτούν: «Φτάνει πια», είπε Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Οι αντιεξουσιαστές διέκοψαν την Λειτουργία στη Μητρόποληκαι πέταξαν φυλλάδια, που έγραφαν συνθήματακατά των εκκενώσεων,των υπό κατάληψη κτιρίων της Θεσσαλονίκης, από πρόσφυγες και μετανάστες.Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση, οι άντρες των ΜΑΤ έκαναν περισσότερες από 20 προσαγωγές και με τη λήξη του συμβάντος, η κυριακάτικη λειτουργία συνεχίστηκε κανονικά.

    Σχόλιο του Μητροπολίτη Άνθιμου για το συμβάν

    Το συμβάν σχολίασε και ο Μητροπολίτης Άνθιμος ο οποίος είπε ότι «Τέτοια πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα» Ο Μητροπολίτης ενημερώθηκε για το συμβάν ενώ βρισκόταν στον άμβωνα του ιερού ναού του Σωτήρος, όπου λειτουργούσε.Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήγησε για ποιο λόγο κατεδαφίστηκε το πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ τόνισε πως το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη και η κοινωνία.

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Η κοινωνία αναζητά νέες ιδέες και νέα πρόσωπα

    «Η κοινωνία αναζητά νέες ιδέες και νέα πρόσωπα», τονίζει ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real news, αναφερόμενος τη δημιουργία του νέου μεταρρυθμιστικού φορέα για τον οποίο έχει ξεκινήσει διάλογος τους τελευταίους μήνες, με προοδευτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Δράση, Οικολόγοι).

    Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας για τη συγκρότηση και στελέχωση του φορέα, σημειώνει ότι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του κ. Τσίπρα δεν θα στραφούν αναγκαστικά πίσω, στα κόμματα πού οδήγησαν την κοινωνία στη σημερινή κατάσταση. Υπογραμμίζει δε, ότι «εάν ο κόσμος δει στην πρώτη γραμμή του «νέου Κινήματος» όλους αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα λάθη του παρελθόντος, τότε δεν θα έρθει» Συγκεκριμένα για τους πρώην υπουργούς και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λέει, ότι κάποιοι είναι αξιόλογοι και μπορούν «να συμμετέχουν αλλά να μην οδηγούν» κάποιοι πρέπει να βγουν στη σύνταξη.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνείται για το νέο φορέα την ονομασία της κεντροαριστερής παράταξης καθώς όπως επισημαίνει έχει οικειοποιηθεί τον όρο ο πρωθυπουργός με αποτέλεσμα να «είναι σαν να λες: «είμαι στην ίδια περιοχή». Ξεκαθαρίζει ότι το ΠΟΤΑΜΙ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηθείς για τη ΝΔ τονίζει ότι «είναι ένα συντηρητικό κόμμα με μεγάλες ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας. Μπορεί να έχει κάποιους ανθρώπους που πιστεύουν πλέον στις μεγάλες αλλαγές, αλλά η λύση δεν θα έρθει με ξαναζεσταμένες συνταγές».

    Την πρόταση του πρωθυπουργού περί συνταγματικής αναθεώρησης ο Σταύρος Θεοδωράκης, τη χαρακτήρισε «συντηρητική και γραφειοκρατική». Πρόσθεσε ότι «με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό αλλάζει το πολίτευμα» και επεσήμανε ότι πρέπει «να μελετηθεί η πρόταση για εκλογή από ένα «διευρυμένο σώμα, περίπου 400 εκλεκτόρων». Αναφερόμενος στην πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τη συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών , προκειμένου να αλλάξει ένας νόμος, την απέρριψε ως αναξιόπιστη, θυμίζοντας κάτι ανάλογο που έγινε πριν 15 χρόνια όταν κάποιοι «μάζεψαν ένα εκατομμύριο υπογραφές για να μπει ξανά το θρήσκευμα στις ταυτότητες».

    Ο κ. Θεοδωράκης σχολιάζοντας την κυβερνητική πρόταση , είπε ότι υπάρχουν σημεία επαφής σε ορισμένες αυτονόητες αλλαγές όπως: η κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών-υπουργών, η επαναφορά κάποιων αρμοδιοτήτων του Προέδρου και ο γρήγορος έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων. Επισήμανε ότι απουσιάζουν άλλες όπως η δυνατότητα για μη κρατικά πανεπιστήμια, η απόκομματικοποίηση , η αποκέντρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.

    [04] Μαίνεται η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης

    Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες που δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο στηΒόρεια Εύβοια, που έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

    Εν τω μεταξύ προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνονται προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ώρες την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

    [05] Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αποσυρθεί από τη συμφωνία εάν δεν καταργηθεί η έκδοση βίζας

    H Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.

    «Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ολόκληρη θα δημοσιευθεί αύριο.

    «Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    «Θα ήταν στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου- αναμένουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία».

    [06] Ο ISIS καλεί τους υποστηρικτές του να ξεκινήσουν επιθέσεις μέσα στη Ρωσία

    Το Ισλαμικό Κράτος κάλεσε τα μέλη του να προβούν σε τζιχάντ στη Ρωσία, σε ένα εννιάλεπτο βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube χθες.

    "Άκου, Πούτιν, θα έρθουμε στη Ρωσία και θα σας σκοτώσουμε στα σπίτια σας. (...) Ω, αδελφοί μου, προβείτε σε τζιχάντ και σκοτώστε και πολεμήστε τους", φωνάζει ένας μασκοφόρος ο οποίος οδηγεί ένα αυτοκίνητο στην έρημο και κουνάει το δάκτυλό του για να δώσει έμφαση στα λόγια του.

    Το βίντεο με τους υπότιτλους περιλάμβανε τμήματα που έδειχναν οπλισμένους άντρες να επιτίθενται σε τεθωρακισμένα οχήματα και σκηνές και να συλλέγουν όπλα στην έρημο. "Παραβιάζοντας έναν στρατώνα του αντιδραστικού στρατού στον διεθνή δρόμο νότια της Ακασάτ", έγραφε ένας υπότιτλος.

    Δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί η γνησιότητα του βίντεο άμεσα, αλλά ο σύνδεσμος στα τμήματα όπου φαίνονται οι επιθέσεις είχε δημοσιοποιηθεί σε ηλεκτρονικό λογαριασμό που χρησιμοποιεί το ΙΚ στον ιστότοπο Telegram.

    Επίσης δεν δηλωνόταν ξεκάθαρα γιατί η Ρωσία αποτελεί στόχο, αλλά η Ρωσία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε στρατό και ανταλλαγή πληροφοριών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στη Συρία.Το ΙΚ κάλεσε τους υποστηρικτές του να δράσουν με οποιαδήποτε όπλα μπορούσαν να βρούν και να στοχοποιήσουν χώρες τις οποίες μάχεται.

    [07] Στις φλόγες η Καλιφόρνια για 10η ημέρα, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

    Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες στην Καλιφόρνια, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που κατακαίει εδώ και 10 ημέρες την περιοχή κοντά στην ακτή «Big Sur».

    Η φωτιά έχει καταστρέψει δεκάδες σπίτια, προκαλώντας εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά και πολλούς παραθεριστές να φύγουν από τις κατασκηνώσεις και τα κάμπινγκ στα οποία έκαναν διακοπές.

    Οι φλόγες καίνε την περιοχή αυτή, από τις 22 Ιουλίου, ενώ η κατάσβεσή τους, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από τη μορφολογία των εδαφών, που εμποδίζουν την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε συνδυασμό με την ξηρασία που επικρατεί στην περιοχή, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    [08] Διαδήλωση με μικροεντάσεις υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία

    Πολλές δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν στην Κολωνία, στη Γερμανία, ενώ ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τις εκκαθαρίσεις στην χώρα του μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

    Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδας, γνωστοποίησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η τοπική αστυνομία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας είχε αναφέρει ότι 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν. Οι διοργανωτές από την πλευρά τους ανέμεναν έως και 50.000 ανθρώπους.

    Οι περισσότεροι διαδηλωτές κρατούσαν τουρκικές σημαίες, ενώ κάποιοι πανό με το σύνθημα «Ερντογάν, ο μαχητής των ελευθεριών». Αντηχούσε επίσης το σύνθημα «θρίαμβος της ανεξαρτησίας».

    Στην αρχή της συγκέντρωσης, ένας ομιλητής φώναξε στο πλήθος «εμείς είμαστε η Γερμανία» και ο κόσμος απάντησε «ο Θεός είναι μεγάλος», σύμφωνα με τα γερμανικά μμε.

    Μικρής έκτασης επεισόδια

    Στην Κολωνία η αστυνομία είχε κινητοποιήσει 2.700 στελέχη της για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων, καθώς πολλές μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις ή αντι-διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να διαχωρίσουν περίπου 100 εθνικιστές Τούρκους και άλλους τόσους Κούρδους, οι οποίοι πιάστηκαν στα χέρια. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

    Επιπλέον, διέλυσε μια διαδήλωση 250 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης μετά το κάλεσμα μιας τοπικής ισλαμοφοβικής οργάνωσης.

    Λίγο πριν από τη συγκέντρωση, η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορευτεί στον επικεφαλής του τουρκικού κράτος να παρέμβει ζωντανά μέσω βιντεο-ζεύξης και να εκφωνήσει ομιλία.

    Εντούτοις ένα μήνυμα του Τούρκου ηγέτη αναγνώστηκε στους συμμετέχοντες, στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαριστούσε τον κόσμο που πήρε μέρος και επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι περισσότερο ισχυρή σήμερα σε σύγκριση με την 15η Ιουλίου», όταν εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος.

    [09] «Λύκειο Επιδαύρου», ο νέος θεσμός του Ελληνικού Φεστιβάλ

    Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, το «Λύκειο Επιδαύρου», το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, που θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου και άλλους τοπικούς φορείς και θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017, ανακοίνωσεο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Ο θεσμός θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από όλο τον κόσμο, με στόχο να καλύψει το κενό ενός διεθνούς κέντρου πρακτικής πάνω στο αρχαίο δράμα στον τόπο που γεννήθηκε, στην Ελλάδα. Παράλληλα στοχεύει να ζωντανεύσει, πνευματικά και αναπτυξιακά, μια ολόκληρη περιοχή, που θα έρθει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

    «Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έθεσα ως πρωταρχικό στόχο τη σύνδεση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με την εκπαίδευση και τον διάλογο στον χώρο των παραστατικών τεχνών, και αυτόν ακριβώς τον στόχο στο υψηλότερο επίπεδο υπηρετεί η ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου», δήλωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Ξενία της Αρχαίας Επιδαύρου, όπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα του νέου θεσμού.

    Στο Λύκειο Επιδαύρου θα συμμετέχουν 300 μαθητές τον χρόνο (150 σε δύο περιόδους διάρκειας 15 ημερών η καθεμία) οι οποίοι, μαζί με τους καθηγητές τους, θα φιλοξενούνται σε κατασκήνωση που θα δημιουργηθεί σε δασική έκταση 20 στρεμμάτων. Η έκταση (που παραχωρήθηκε από τον δήμο στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και για την οποία υπάρχει θετική έγκριση του Δασάρχη) βρίσκεται στη διασταύρωση ανάμεσα στο Λυγουριό και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υγείας της περιοχής («πολύτιμο για την παροχή Α' βοηθειών στους κατασκηνωτές», όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ). Ο ανοιχτός χώρος, εξάλλου, είναι επιλογή που δεν έγινε τυχαία, καθώς θα επιτρέψει «στους σπουδαστές να αντιληφθούν πολύ καλύτερα και να βιώσουν την ανάπτυξη δυναμικών ανοιχτού χώρου, που συντέλεσαν στη γένεση και την ανάπτυξη του αρχαίου δράματος», όπως δήλωσε ο ίδιος.

    Για το 2017 η πρώτη περίοδος θα διαρκέσει από τις 22 Ιουνίου ως τις 6 Ιουλίου και από τις 10 ως τις 24 Ιουλίου.

    [10] Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Λίμνη Ευβοίας

    Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες που δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο στην Βόρεια Εύβοια το οποίο έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

    Εν τω μεταξύ προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης - που θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας - έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνονται προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ώρες την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

    Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων είναι να μην πνεύσουν το βράδυ βόρειοι άνεμοι, καθώς κάτι τέτοιο θα κατευθύνει τις φλόγες προς την πόλη.

    Λόγω της νύχτας δεν μετέχουν πλέον στις προσπάθειες ελέγχου της πυρκαγιάς, η οποία καίει δασική έκταση από χθες το μεσημέρι, τα εναέρια μέσα παρά μόνο τα επίγεια. Στην περιοχή επιχειρούν περίπου 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα.

    Στην Λίμνη Ευβοίας θα βρεθεί το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 August 2016 - 4:32:27 UTC