Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Τόσκας: Ήπια αντιμετώπιση των καταλήψεων, εάν δεν υπερβαίνουν κόκκινες γραμμές
  • [02] Δύο γαλλικές εταιρείες αναλαμβάνουν την επέκταση του αεροδρομίου της Αβάνας
  • [03] Πτωτική η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Φρανκφούρτης
  • [04] «Ιός» αναγκάζει τα ATM να «φτύνουν» λεφτά
  • [05] Ύστερα από 50 χρόνια στην ξενιτιά επέστρεψε ως ευεργέτης
  • [06] Στα χέρια της αστυνομίας γυναίκα 26 ετών που κατηγορείται για τη δολοφονία στο Κορωπί
  • [07] ΓΓΕΕ: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται απρόσκοπτα
  • [08] Προϊστάμενος ΠΠ Εύβοιας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με τη συνεργασία όλων αντιμετωπίσαμε την πυρκαγιά στη Λίμνη
  • [09] Τουρκία: Συλλήψεις 20 υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, στα Άδανα
  • [10] «Όχι» σε αποζημιώσεις 300 εκατ. δολαρίων στο Πακιστάν, λέει το αμερικανικό Πεντάγωνο
  • [11] Μία νεκρή, πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο
  • [12] Γιορτή της μουσικής στο Χουδέτσι του Ηρακλείου
  • [13] Τη μεταξένια κλωστή της... μνήμης ξετυλίγει «Ο Θίασος των Ονείρων» Γουμένισσας
  • [14] Συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου
  • [15] Αυλαία στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο με πέντε ελληνικές συμμετοχές
  • [16] Δημιουργήθηκε μικρός κβαντικός υπολογιστής που μπορεί να προγραμματισθεί
  • [17] Η πιο μακρινή ανίχνευση οξυγόνου στο σύμπαν
  • [18] Μια «νευρική σκόνη» μέσα στο σώμα
  • [19] Φως στο «κύκλωμα» της δίψας στον εγκέφαλο
  • [20] Διεθνής κινηματογράφος στις...ταράτσες της Θεσσαλονίκης, από τις 24-28 Αυγούστου

  • [01] Ν.Τόσκας: Ήπια αντιμετώπιση των καταλήψεων, εάν δεν υπερβαίνουν κόκκινες γραμμές

    Ήπια αντιμετώπιση των καταλήψεων, εάν δεν υπερβαίνουν κόκκινες γραμμές και όχι βίαιη καταστολή, προκρίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να νομισθεί ότι εγκρίνω την κατάληψη δημόσιου χώρου». Δίνοντας το στίγμα για τηστάση της Αστυνομίας είπε πως κινείται «χωρίς δακρυγόνα και άγρια καταστολή που δεν απέδωσαν, αλλά επέτειναν καταστάσεις».

    Για την κατάληψη στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι τυχόν βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας στην κατάληψη θα έφερνε μεγάλες επιπτώσεις στην πόλη και ίσως γενικότερα. Πρόσθεσε ότι «έγινε η καλύτερη διαχείριση του θέματος με σώφρονα και ήπιο τρόπο» σημειώνοντας ότι και οι ζημιές ήταν μικρής έκτασης.

    Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και πως μεγιστοποιεί και διογκώνει μεμονωμένα περιστατικά. Σημείωσε πως η Αστυνομία είχε να κάνει επέμβαση στα Εξάρχεια 30 χρόνια αναφερόμενος στην επιχείρηση για την ξάρθρωση της αλβανικής μαφίας ναρκωτικών. Η κατάσταση στα Εξάρχεια «κουκουλωνόταν συστηματικά και επιστημονικά» εδώ και χρόνια.

    Τόνισε πως πριν λίγες μέρες η Αστυνομία επενέβη και απέδωσε στους ιδιοκτήτες τους στα Εξάρχεια τρία σπίτια, που τελούσαν υπό κατάληψη, επαναλαμβάνοντας ότι η αστυνομία δρα ανά περίπτωση και με μέτρο.

    Για τους αντιεξουσιαστές ανέφερε πως «ανεχόμαστε την άλλη άποψη αρκεί να μην υπερβαίνει κόκκινες γραμμές, να μην γίνονται αυθαιρεσίες και υπερβολές». Τους κάλεσε εμμέσως να μην προβαίνουν σε καταλήψεις. «Το ζητούμενο δεν είναι να κλείνονται στους τοίχους ενός σπιτιού και να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους αλλά μέσα σε ένα ανοικτό μαζικό κίνημα» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.

    Αναφερόμενος στην κριτική του Π. Πολάκη για την άμεση δράση της Αστυνομίας στην εισαγγελική εντολή για το νοσοκομείο είπε πως η αστυνομία δεν επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και πως ο ρόλος της δεν είναι να αποδίδει δικαιοσύνη, αλλά εκτελεί τις εντολές της Δικαιοσύνης.

    Πρόσθεσε, όμως, πως ο κ Πολάκης έχει ζήλο και πολιτική επιδίωξη να μειώσει το κόστος των νοσοκομείων και να ξεκαθαρίσει μια σαθρή κατάσταση στα νοσοκομεία.

    [02] Δύο γαλλικές εταιρείες αναλαμβάνουν την επέκταση του αεροδρομίου της Αβάνας

    Η Κούβα ανακοίνωσε χθες ότι είχε επιλέξει δύο γαλλικές εταιρείες, τον κατασκευαστικό όμιλο Bouygues και την Aeroports de Paris SA, για να εκσυγχρονίσουν, να επεκτείνουν και να διαχειριστούν το διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα, ώστε να αντεπεξέλθει στην αναμενόμενη έκρηξη τουρισμού.Ο αριθμός ξένων επισκεπτών στο νησί της Καραϊβικής σημείωσε μία αλματώδη άνοδο 12% το πρώτο μισό του 2016, δήλωσε το υπουργείο Τουρισμού αργά τη Τρίτη, βάζοντας την Κούβα σε τροχιά νέου ετήσιου ρεκόρ, και υποβάλλοντας την πεπαλαιωμένη υποδομή της σε μεγάλη πίεση.

    "Το έργο προβλέπει τη χρηματοδότηση και την εκτέλεση άμεσων πράξεων για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, καθώς και μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις που αντιστοιχούν στην εκτιμόμενη αύξηση επιβατών", είπε το υπουργείο.Η Κούβα αποκτά όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό καθώς οι εξαγωγές έχουν καταποντιστεί λόγων των συνεχώς μειούμενων παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων και η Βενεζουέλα της κρίσης μειώνει τις εξαγωγές φθηνού πετρελαίου.

    [03] Πτωτική η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Φρανκφούρτης

    Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω, της αρχικής της πρόβλεψης για την κίνηση των επιβατών στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, καθώς φαίνεται πως ο φόβος ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων αποθαρρύνει τους επιβάτες να ταξιδέψουν.

    Η εταιρεία σημειώνει ότι τώρα αναμένει ελαφρά μείωση της κίνησης επιβατών στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης (το τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη) έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της επιβατικής διακίνησης στο αναφερόμενο αεροδρόμιο από 1% έως 3%.Κατά τον προηγούμενο μήνα, η κίνηση των επιβατών μειώθηκε κατά 2%, ενώ τα κέρδη της Fraport μειώθηκαν κατά 0,4% στα 232 εκατ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

    [04] «Ιός» αναγκάζει τα ATM να «φτύνουν» λεφτά

    Πως ένα Μηχάνημα Αυτόματης Ανάληψης (ΑΤΜ) μπορεί να μετατραπεί σε πηγή χρημάτων; Με μία ευπάθεια (bug) η οποία αναγκάζει το μηχάνημα να «φτύσει» τα χρήματα που έχει μέσα.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Black Hat που πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας, ερευνητές έδειξαν πώς μικρές τροποποιήσεις στον εξοπλισμό θα μπορούσε να επιτρέψει σε χάκερς να παραβιάσουν το σύστημα του μηχανήματος. Η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να κάνει επίδειξη της θεωρίας τους χρησιμοποιώντας ένα ATM για «chip&PIN» κάρτες και το ειδικό bug. Το αποτέλεσμα ήταν το μηχάνημα να αρχίσει να βγάζει ανεξέλεγκτα χρήματα.

    Κι ενώ οι κάρτες «chip&PIN» είναι ευρέως διαδεδομένες εδώ και καιρό στις χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ μόλις τώρα αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί εύκολο στόχο για τους χάκερς, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

    «Επιτέλους στις ΗΠΑ αρχίζουν να καλύπτουν τη διαφορά με τον υπόλοιπο κόσμο σε ότι αφορά τη χρήστη των chip&PIN», δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο Τοντ Μπράντσλεϊ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Rapid7.

    Παρόλο που οι ερευνητές έδωσαν, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την ευπάθεια, δεν ανέπτυξαν αναλυτικά τη θεωρία τους προκειμένου να μην είναι δυνατή η αντιγραφή της τεχνικής. Επιπλέον, η Rapid7 παρείχε πληροφορίες σχετικά με την ευπάθεια σε μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες ATM και τράπεζες ώστε να καταφέρουν να διορθώσουν το πρόβλημα.

    [05] Ύστερα από 50 χρόνια στην ξενιτιά επέστρεψε ως ευεργέτης

    Από μικρός αναζητούσε ένα καλύτερο μέλλον κι έτσι αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα "χέρια" του και να ξενιτευτεί, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τη γενέθλια γη, στην οποία κι επέστρεψε, με δώρα, μάλιστα, στην αγκαλιά του. Ο 77χρονος Θόδωρος Καρυπίδης από το Μαυροδένδρι Κοζάνης εργάστηκε για χρόνια πολλά στη Γερμανία και τον Καναδά, ώσπου αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα και να μοιραστεί μαζί με τους συμπολίτες του μέρος των αγαθών που απέκτησε με κόπο και πολλή δουλειά. Έτσι, πρόσφερε ως δωρεά στο Μαμάτσειο νοσοκομείο της Κοζάνης 21 υπερσύγχρονα ηλεκτρικά κρεβάτια που θα καλύψουν τις ανάγκες της Καρδιολογικής κλινικής, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο της ανακαίνισης των εγκαταστάσεών της.

    Μόλις έναν μήνα πριν, ο ίδιος άνθρωπος είχε προσφέρει άλλα 45 ηλεκτρικά κρεβάτιαγια να καλύψουν τις ανάγκες της Παθολογικής κλινικής. Ο εξοπλισμός, όπως εξήγησε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χιωτίδης, είναι υπερσύγχρονος και συνήθως υπάρχει σε μονάδες εντατικής θεραπείας και σε κέντρα αποκατάστασης.

    Χθες ήταν η ημέρα της επίσημης παραλαβής και ο Θόδωρος Καρυπίδης περίμενε υπομονετικά στο γραφείο του διοικητή, στηρίζοντας ελαφρά το σώμα του στο μπαστούνι του. Δεν έδειξε να χαίρεται ιδιαίτερα με τους φωτογράφους, τις κάμερες και τους δημοσιογράφους που είχαν προσκληθεί για να καλύψουν το γεγονός, αφού βασικό του μέλημα είναι απλώς και μόνο η προσφορά στον συνάνθρωπο. "Από μικρός επιθυμούσα να βοηθώ τους ανθρώπους, ήθελα να στέκομαι δίπλα στους ανήμπορους, δεν λέω, μού έτυχαν και μένα δύσκολες περιστάσεις, αλλά αυτό το λίγο που μου δόθηκε ως ευκαιρία, ήθελα να το προσφέρω", ήταν μερικές από τις λίγες κουβέντες που είπε, εξηγώντας τα κίνητρα της πράξης του.

    Αυτή η διάθεσή του για προσφορά ήταν που τον οδήγησε για πρώτη φορά το 2004 στο νοσοκομείο Κοζάνης, ρωτώντας την τότε διοίκηση για τις άμεσες ανάγκες. Τότε είχε προσφέρει ως δωρεά, στη μνήμη της αδελφή του Αφροδίτης, ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο που έφερε το όνομά της στα διακριτικά του.

    Με τον ίδιο τρόπο λειτούργησε και τώρα, καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες δύο σημαντικών κλινικών του νοσοκομείου. "Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ωραία νιώθω, που είδα τους δύο γιατρούς- διευθυντές να χαίρονται τόσο πολύ που οι κλινικές τους θα έχουν καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς τους" ανέφερε ο κ. Καρυπίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Δεν τον χωρούσε ο ...τόπος

    Η ζωή του Θόδωρου Καρυπίδη δεν ήταν εύκολη και τα χρήματα που διέθεσε για να κάνει καλύτερο το νοσοκομείο της πόλης του, δεν βρέθηκαν με ευκολία στα χέρια του. Εργάστηκε ως οικονομικός μετανάστης στη Γερμανία και τον Καναδά, ώσπου πριν από μερικά χρόνια επέστρεψε στην πατρίδα. Παιδί πενταμελούς οικογένειας που δεν το ...χωρούσε ο τόπος, ούτε η αγροτική ζωή του χωριού, μετανάστευσε το 1964 στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, εργάστηκε σκληρά, κάνοντας διπλοβάρδιες ακόμη και τα Σαββατοκύριακα σε εργοστάσιο της περιοχής.

    "Δεν είχα παράπονο με τα χρήματα αλλά δεν με χωρούσε ο τόπος ήθελα κάτι διαφορετικό. Μέσω γνωστών, μαθαίνω ότι στον Καναδά ήταν ακόμη καλύτερα και αποφασίζω να κάνω το μεγάλο βήμα" εξηγεί. Τότε τονκάλεσε ο διευθυντής του εργοστασίου, του ζήτησε να μείνει και στο τέλος τον συμβούλεψε ότι εάν δεν τα καταφέρει στον Καναδά θα τον περιμένει η θέση του και η δουλειά στο εργοστάσιο.

    "Φτάνοντας στο Μόντρεαλ μου είπαν ότι η βαριά βιομηχανία ήταν στην περιοχή του Τορόντο. Έφτασα στον τελικό προορισμό μου, αλλά χρειάσθηκε να περπατήσω με τα πόδια στο χιόνι και σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους -30 βαθμούς Κελσίου, μια απόσταση 15 χιλιομέτρων" λέει. Τα κρυοπαγήματα στα πόδια και στα χέρια χρειάστηκαν πολύ καιρό για να επουλωθούν, αλλά αυτή την εμπειρία δεν έμελλε να την ξεχάσει ποτέ... Εκεί εργάστηκε σε μεγάλη υαλουργική βιομηχανική μονάδα μέχρι την σύνταξή του.

    "Τον πρώτο καιρό ήταν δύσκολα, υπήρξαν στιγμές που έπαιρνα τηλέφωνο στο ταξιδιωτικό πρακτορείο της πόλης, να ρωτήσω για το εισιτήριο της επιστροφής, να γυρίσω πίσω στην πατρίδα. Με το που άκουγα την φωνή της υπαλλήλου, σκεφτόμουν ότι τόσοι άνθρωποι, οι συμπατριώτες που ήταν γύρω μου, προσπάθησαν, νίκησαν τις δυσκολίες και στο τέλος τα κατάφεραν. Αμέσως έκλεινα το τηλέφωνο... Στο τέλος νομίζω ότι τα κατάφερα κι εγώ" λέει, χαμογελώντας από ικανοποίηση.

    Πριν από λίγο καιρό, ο Θόδωρος Καρυπίδης εγκατέλειψε οριστικά το Τορόντο του Καναδά και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κοζάνη και είναι μαζί με τα άλλα δύο αδέλφια του, που βρίσκονται στη ζωή.

    Προτού αποχωρήσει από το νοσοκομείο ζήτησε να δει το ασθενοφόρο που πρόσφερε ως δωρεά. Ήταν παρκαρισμένο και σε ακινησία, καθώς, όπως του εξήγησαν, "από τη συνεχή χρήση χάλασε ο κινητήρας του". Παρακάλεσε, λοιπόν, τους αρμόδιους, εάν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, προκειμένου το ασθενοφόρο, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση, να κυκλοφορήσει εκ νέου, προσφέροντας βοήθεια στη διακομιδή ασθενών.

    [06] Στα χέρια της αστυνομίας γυναίκα 26 ετών που κατηγορείται για τη δολοφονία στο Κορωπί

    Μια γυναίκα 26 ετών συνελήφθη από την Αστυνομία, κατηγορούμενη για τη δολοφονία 35χρονης, αργά χθες το βράδυ, στο Κορωπί. Το θύμα διακομίστηκε με σοβαρά τραύματα από μαχαίρι, στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου, όπου και εξέπνευσε.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 26χρονη είναι σύντροφος του πρώην συζύγου της 35χρονης, ενώ το έγκλημα αποδίδεται σε προσωπικές διαφορές που είχαν. Σημειώνεται, ότι τόσο η δράστης, όσο και το θύμα, έχουν από δύο παιδιά.Η 26χρονη πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

    [07] ΓΓΕΕ: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται απρόσκοπτα

    «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται απρόσκοπτα» τονίζεται σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    Αποκρούοντας το πιο πρόσφατο επιχείρημα «γνωστών κύκλων με κύριο όχημα τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ότι η κυβέρνηση όφειλε να μην ολοκληρώσει τον διαγωνισμό αυτό πριν αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη νομιμότητά του, σημειώνεται ότι «το επιχείρημα αυτό καταρρέει με μόνη την ανάγνωση των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψαν στο σύνολό τους τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών που επεδίωκαν να ανασταλεί η διαγωνιστική διαδικασία».

    Υπογραμμίζεται δε, ότι «η κυβέρνηση σεβόμενη τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου και τις σχετικές δεσμεύσεις της, μεριμνά για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του διαγωνισμού».

    [08] Προϊστάμενος ΠΠ Εύβοιας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με τη συνεργασία όλων αντιμετωπίσαμε την πυρκαγιά στη Λίμνη

    Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια Γιώργος Κωστόπουλος περιγράφει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την μάχη που δώσανε συντονισμένα, Πυροσβεστική, Αυτοδιοίκηση, Δασαρχείο, Λιμενικό, Αστυνομία, για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά στη Λίμνη, «από τις πιο δύσκολες των τελευταίων χρόνων», όπως χαρακτηριστικά λέει. Και «καταφέραμε να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα» συμπληρώνει σε άλλο σημείο.

    Σημειώνει, επίσης, ότι όσον αφορά τις διαδικασίες πρόληψης, ο Δήμος Μαντουδίου- Λίμνης- Αγ. 'Αννας «λειτουργεί πιλοτικά με άριστο τρόπο» και «έχουμε καταφέρει να έχουμε φτιάξει τα καλύτερα δυνατά σχέδια αντιμετώπισης οποιασδήποτε κρίσης». Ωστόσο επισημαίνει ότι «πάντα μπορεί να συμβεί κάποιο λάθος, είτε εσκεμμένο, είτε από αστοχία» και η μορφολογία της περιοχής, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, τον αέρα, τις θέσεις, δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης. «Το πολύ πυκνό δάσος, που δεν είναι τόσο εύκολο να ελέγξεις αν σου ξεφύγει λιγάκι στην αρχή η φωτιά απλώνεται μετά τόσο γρήγορα που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί», λέει.

    Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρεται και στη σημασία των εθελοντικών ομάδων, με «στοιχειώδη οργάνωση και εξοπλισμό, εμπειρία, εκπαίδευση», που δυστυχώς λόγω οικονομικών δυσκολιών των κατοίκων της περιοχής, λείπουν από τη Βόρεια Εύβοια. «Αυτό που μας σώζει στη Βόρεια Εύβοια είναι οι ρητινοσυλλέκτες όλοι αυτοί που εργάζονται μέσα στο δάσος», «με όποια προσωπική εμπειρία έχουν προσπαθούν κάθε φορά να βοηθήσουν στη φωτιά», «όμως δεν έχουν τον σωστό εξοπλισμό», σημειώνει.

    Τέλος, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο στην πρόληψη, και ίσως να ρίξουμε περισσότερα χρήματα στην πρόληψη- τα οποία θα είναι ένα ελάχιστο ποσό μπροστά σε αυτά που ρίχνουμε για την καταστολή, για την αποκατάσταση όλων αυτών των ζημιών».

    [09] Τουρκία: Συλλήψεις 20 υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, στα Άδανα

    Η τουρκική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 20 υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, στα Άδανα, νωρίς σήμερα το πρωί, μεταδίδει το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.Σύμφωνα με το πρακτορείο, ομάδες της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας με την υποστήριξη ελικοπτέρου, πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε 22 σπίτια όπου διέμεναν οι ύποπτοι. Οι επιχειρήσεις σύλληψης έγιναν μετά την αξιολόγηση σχετικής πληροφορίας, για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης από ομάδες των μελών του Ισλαμικού Κράτους.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο διοικητήριο της αστυνομίας στην πόλη, όπου και ανακρίνονται.

    [10] «Όχι» σε αποζημιώσεις 300 εκατ. δολαρίων στο Πακιστάν, λέει το αμερικανικό Πεντάγωνο

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο δε θα καταβάλει αποζημιώσεις 300 εκατ. δολαρίων στο Πακιστάν, μετά την απόφαση του υπουργού Άμυνας, Άς Κάρτερ να δηλώσει στο Κογκρέσο ότι η αναφερόμενη χώρα δε λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα κατά του δικτύου Χακάνι, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου.

    Οι σχέσεις των δύο χωρών, δοκιμάζονται σκληρά την τελευταία δεκαετία με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να στιγματίζουν την «απροθυμία»του Ισλαμαμπάντ να αναλάβει ουσιαστική δράση κατά ισλαμικών ομάδων όπως, οι Ταλιμπάν, αλλά και το δίκτυο Χακάνι.

    «Τα χρήματα αυτά, δεν είναι δυνατό να δοθούν στην κυβέρνηση του Πακιστάν κατά την περίοδο αυτή, καθώς ο Ανερικανός ΥΠΑΜ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η χώρα λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα κατά του δικτύου Χακάνι»δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Άνταμ Σταμπ.

    Τα κεφάλαια αυτά, προέρχονται από ειδικό πρόγραμμα του πενταγώνου (CSF) που προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων από τις ΗΠΑ στους συμμάχους τους, προκειμένου να καλύψουν το οικονομικό κόστος της εφαρμογής μέτρων κατά της δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων.

    [11] Μία νεκρή, πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο

    Μία γυναίκα σκοτώθηκε και πέντε άλλα άτομα τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο του Λονδίνου, και ένας ύποπτος συνελήφθη, είπε η μητροπολιτική αστυνομία της πόλης σήμερα.Η αστυνομία δηλώνει ότι η κατάσταση της ψυχικής υγείας του δράστη, ήταν σημαντικός παράγοντας στην επίθεση.Οι αστυνομικές αρχές στη βρετανική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν την τρομοκρατία ως πιθανό κίνητρο.

    Ένοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 19χρονο στην πλατεία Ράσελ, μετά την επίθεση που έκανε εναντίον 60χρονης γυναίκας, η οποία υπέκυψε στα τραύματά της, στο σημείο της επίθεσης.

    «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση της ψυχικής υγείας του δράστη είναι σημαντικός παράγοντας στην υπόθεση αυτή και πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος. Φυσικά, στο στάδιο αυτό όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας ως κινήτρου, πρέπει επίσης να ερευνηθεί»δήλωσε ο Μαρκ Ρόλεϊ, αξιωματούχος της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου.

    Ψυχραιμία και εγρήγορση ζητάει από τους Λονδρέζους, ο δήμαρχος

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν δήλωσε σήμερα ότι η ασφάλεια των Λονδρέζων είναι το πρώτο μέλημά του.Παράλληλα, συνέστησε στους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας να παραμείνουν ήρεμοι, αλλά και σε εγρήγορση, μετά την επίθεση με μαχαίρι που έγινε χθες το βράδυ, σε κεντρική πλατεία της πόλης.

    «Η ασφάλεια των Λονδρέζων είναι η άμεση προτεραιότητα μου»ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος για να συνεχίσει: «Σας παροτρύνω να είστε ψύχραιμοι και σε εγρήγορση. Σας παρακαλώ νααναφέρετε οτιδήποτε το ύποπτο στην αστυνομία. Πρέπει να είμαστε τα αυτιά και τα μάτια των αστυνομικών και των υπηρεσιών ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Λονδίνο προστατεύεται»τόνισε ο Χαν.

    [12] Γιορτή της μουσικής στο Χουδέτσι του Ηρακλείου

    Με μουσικές του κόσμου ετοιμάζεται να πλημμυρίσει για τέσσερις μέρες το χωριό Χουδέτσι, 23 χλμ από το Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς απόψε 4/8 ξεκινά το 7ο Houdetsi Music Festival, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7/8.

    Στον Κήπο, στη Σπηλιάδα, στον Χατζινέ, στη Μικρή Πλατεία, στο Πατητήρι, περίπου εκατόν σαράντα μουσικοί από διάφορες χώρες του κόσμου, σε ένα σύνολο 67 συναυλιών, θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τη μαγεία της σύνθεσης διαφορετικών μουσικών στοιχείων, συνδυασμένη με τοπικά χρώματα, εικόνες, αρώματα και γεύσεις.

    «Ολοι οι μουσικοί είναι εθελοντές, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ρος Ντέιλι. «Δάσκαλοι από το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική, τον αραβικό κόσμο, από όλες τις άκρες της γης φθάνουν εδώ, παίζουν μαζί, διαμορφώνουν προγράμματα από κοινού. Μουσικές προτάσεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Γιατί η μουσική λειτουργεί καθαρά ενωτικά μεταξύ τους» σημειώνει, ρίχνοντας φως κυρίως σε περιόδους σαν τη σημερινή, που όλοι μοιάζουν να αναζητούν, μανιωδώς, αυτά που τους χωρίζουν.

    «Δυστυχώς, συμπληρώνει ο γνωστός μουσικός, πολλά από τα μέρη αυτά δοκιμάζονται από πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε ένα βήμα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να δείξουν ένα δείγμα από τη θαυμάσια τέχνη που καθένας από αυτούς τους λαούς διαθέτει. Αυτή η τέχνη και ο πολιτισμός προκύπτουν από μια αλληλεπίδραση, ένα μοίρασμα στοιχείων μεταξύ μας, όλων εδώ κάτω. Δεν είναι κάτι που το δημιούργησε ο ένας και το έδωσε στους άλλους? Βγαίνει από όλους. Γι' αυτό αισθανόμαστε όλα αυτά τα στοιχεία τόσο οικεία. Γιατί έχουν πολλές ομοιότητες με αυτό που ξέρουμε κι εμείς».

    [13] Τη μεταξένια κλωστή της... μνήμης ξετυλίγει «Ο Θίασος των Ονείρων» Γουμένισσας

    Τον δρόμο του...μεταξιού, μέσα από τις αφηγήσεις εργατριών που ξετύλιγαν κουκούλια σε μεταξοβιομηχανία της Γουμένισσας, "ακολουθεί"από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα, θεατρική παράσταση που θα παρουσιασθεί μέσα στο εγκαταλελειμμένο πλέον εργοστάσιο "Χρυσαλίς".

    "Μετάξι"είναι ο τίτλος του θεατρικού δρώμενου που θα "ανέβει"από 7 έως και 9 Αυγούστου στην εσωτερική αυλή του μεταξουργείου "Χρυσαλίς"με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, πρώην εργατριών της μεταξοβιομηχανίας, ερευνητών, μηχανικών καθώς και ηθοποιών της τοπικής θεατρικής ομάδας "Ο Θίασος των Ονείρων".

    Από πού προέρχεται το μετάξι; Πώς γίνεται η επεξεργασία του μεταξωτού νήματος; Τι μπορεί να φτιαχτεί από το υλικό αυτό; Τι εμπειρίες "κουβαλά"κάποιος που δουλεύει σε μεταξουργείο; Τι σημαίνει για μία περιοχή η λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας μεταξιού; Γιατί έχουν κλείσει πλέον τα περισσότερα μεταξουργεία της χώρας; Ποια προοπτική υπάρχει για τα εγκαταλελειμμένα σήμερα αυτά βιομηχανικά συγκροτήματα;

    Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η παράσταση που θα δοθεί στις εγκαταστάσεις της μεταξοβιομηχανίας "Χρυσαλίς",ιδιοκτησίας Αθανασιάδη, στη Γουμένισσα του Κιλκίς, η οποία έκλεισε τις πόρτες της στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από την πολιτεία.

    [14] Συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου

    Πενήντα χρόνια έργου συμπληρώνει φέτος ο Μάνος Ελευθερίου και ο ραδιοφωνικός σταθμός "Αθήνα 9,84", μαζί με την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, τα γιορτάζουν, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, με μια συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο.

    Γεννημένος στην Ερμούπολη της Σύρου, ο Μάνος Ελευθερίου έχει γράψει ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα, έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, ανάμεσα σ' αυτούς ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Δήμος Μούτσης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος και όχι μόνο...

    Τραγούδια που όλοι έχουμε σιγοψιθυρίσει, όπως τα "Παραπονεμένα λόγια", το "Σ΄αυτή τη γειτονιά", η "Ατέλειωτη εκδρομή", ο "'Αμλετ της Σελήνης", θα ακουστούν στην ξεχωριστή αυτή μουσική βραδιά από τις φωνές αγαπημένων μας Ελλήνων ερμηνευτών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Ανδρέου.

    Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κούτρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Γιώργος Μεράντζας, Ηρώ Σαΐα, Απόστολος Ρίζος, Ζαχαρίας Καρούνης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και Ελισσάβετ Καρατζόλη, Κορίνα Λεγάκη, Γιάννης Μαθές.

    [15] Αυλαία στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο με πέντε ελληνικές συμμετοχές

    Ξεκίνησε την Τετάρτη το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, από τα μακροβιότερα φεστιβάλ με επίκεντρο το σινεμά του δημιουργού και κύριο στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων. Στο Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 13 Αυγούστου, συμμετέχουν πέντε ελληνικές παραγωγές και συμπαραγωγές, που θα προβληθούν σε παγκόσμια πρεμιέρα.

    Την αρχή κάνει την Πέμπτη 4 Αυγούστου, στο διεθνές διαγωνιστικό (Concorso Internazionale) η ελληνοβουλγαρική συμπαραγωγή «Slava» (Glory) των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλχάνωβ, ενώ μεθαύριο, Παρασκευή 5 Αυγούστου, θα προβληθεί η ελληνογαλλική «Manodopera» του Λουκιανού Μοσχονά. Την Κυριακή 7 Αυγούστου, το ντεμπούτο της κάνει στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους Pardi di Domani η «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου, ενώ τη Δευτέρα 8 Αυγούστου θα προβληθεί το «Άφτερλωβ» (Afterlov) του Στέργιου Πάσχου, στο διαγωνιστικό τμήμα νέων σκηνοθετών (Concorso Cineasti del Presente).

    Εκτός από τις διαγωνιζόμενες, στο επίσημο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας του Λοκάρνο, και στο τμήμα «Locarno Filmmakers Academy», συμμετέχει η ταινία μικρού μήκους «Flowers and Bottoms» του Χρήστου Μασσαλά.

    [16] Δημιουργήθηκε μικρός κβαντικός υπολογιστής που μπορεί να προγραμματισθεί

    Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μικρό κβαντικό υπολογιστή, ο οποίος είναι δυνατόν να αναπρογραμματισθεί πλήρως, μία ιδιότητα που έως τώρα είχε αποδειχθεί πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Το επίτευγμα χαρακτηρίσθηκε «ορόσημο» στο πεδίο των κβαντικών υπολογιστών.

    Ο νέος επεξεργαστής αποτελείται από μόνο πέντε «μπιτ» κβαντικής πληροφορίας (qubits) και είναι σε θέση να εκτελέσει έναν αριθμό διαφορετικών κβαντικών αλγορίθμων. Μερικοί από αυτούς τους αλγόριθμους χρησιμοποιούν τα κβαντικά φαινόμενα για να εκτελέσουν έναν μαθηματικό υπολογισμό με ένα μόνο βήμα, ενώ ένας συμβατικός υπολογιστής θα χρειαζόταν αρκετά διαδοχικά βήματα.

    [17] Η πιο μακρινή ανίχνευση οξυγόνου στο σύμπαν

    Αστρονόμοι στις ΗΠΑ έκαναν την πιο μακρινή ανίχνευση οξυγόνου στο σύμπαν, που έχει επιτευχθεί έως σήμερα. Εντόπισαν ποσότητες οξυγόνου σε ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση περίπου 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια αστρονομίας 'Αλις Σάπλεϊ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "Astrophysical Journal Letters", χρησιμοποίησαν το μεγάλο τηλεσκόπιο Κεκ στο όρος Μαουνακέα της Χαβάης για να κάνουν την πρώτη ακριβή μέτρηση οξυγόνου σε ένα τόσο μακρινό γαλαξία.

    Το οξυγόνο, το τρίτο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στο σύμπαν, δημιουργείται στο εσωτερικό των άστρων και, όταν αυτά πεθαίνουν και εκρήγυνται (σούπερ-νόβα), απελευθερώνεται στα διαστρικά αέρια.

    Ο γαλαξίας COSMOS-1908 όπου έγινε η ανίχνευση του οξυγόνου, περιέχει περίπου ένα δισεκατομμύριο άστρα, πολύ λιγότερα από τα 100 δισεκατομμύρια του δικού μας γαλαξία. Επιπλέον, ο εν λόγω μακρινός γαλαξίας περιέχει μόνο το 20% του οξυγόνου που έχει παρατηρηθεί στον Ήλιο μας.

    [18] Μια «νευρική σκόνη» μέσα στο σώμα

    Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν τους πρώτους ασύρματους αισθητήρες που έχουν μέγεθος κόκκων άμμου και οι οποίοι θα είναι δυνατό να εμφυτευθούν στο σώμα και να το παρακολουθούν συνεχώς σε πραγματικό χρόνο, όσον αφορά την υγεία των οργάνων, των μυών ή των νεύρων.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χοσέ Καρμένα, καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Neuron".

    Οι αισθητήρες αυτοί μελλοντικά μπορεί επίσης -εκτός από την παθητική παρακολούθηση της υγείας του σώματος- να δρουν πιο επεμβατικά και να ενεργοποιούν τους μυς και τα νεύρα, μια τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η επιληψία. Μπορεί ακόμη να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ή να καταπολεμούν τη χρόνια εσωτερική φλεγμονή.

    Η αποκαλούμενη από τους ερευνητές «νευρική σκόνη», η οποία έως τώρα έχει δοκιμασθεί σε αρουραίους (εμφυτεύθηκε στους μυς και στα περιφερικά νεύρα τους), χρησιμοποιεί υπερήχους τόσο ως πηγή ενέργειας, όσο και για την αποστολή των μετρήσεων. Οι υπέρηχοι μπορούν να διεισδύσουν σχεδόν παντού στο σώμα, αντίθετα με τα ραδιοκύματα, πράγμα που σημαίνει ότι η νευρική σκόνη θα ήταν δυνατό να εμφυτευθεί βαθιά στο σώμα.

    [19] Φως στο «κύκλωμα» της δίψας στον εγκέφαλο

    Ερευνητές στις ΗΠΑ έριξαν περισσότερο φως στα μυστικά της δίψας στον εγκέφαλο, όπως γιατί διψάμε όταν τρώμε ή γιατί με το κρύο νερό ξεδιψάμε καλύτερα.Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ζάκαρι Νάιτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν το «κύκλωμα» της δίψας στον εγκέφαλο πειραματόζωων (ποντικιών).

    Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το νευρωνικό κύκλωμα της δίψας παρακολουθεί συνεχώς το στόμα, το οποίο βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με τον εγκέφαλο, πράγμα που επιτρέπει στον τελευταίο να προβλέπει πάραυτα τις μελλοντικές ανάγκες του σώματος σε νερό.

    [20] Διεθνής κινηματογράφος στις...ταράτσες της Θεσσαλονίκης, από τις 24-28 Αυγούστου

    Ντοκιμαντέρ του Κριστόφ Κισλόφσκι, βραβευμένοι Τούρκοι δημιουργοί, ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ και τουΓούντι Άλεν και του Λεός Καράξ και του Νόα Μπάουμπαχ και διαλέξεις και ..."τισυνδέει τον Χάνιμπαλ Λέκτερ με το 'Γεφύρι της Άρτας' και το 'Τραγούδι του νεκρού αδελφού'"... Κι όλα αυτά, καλοκαίρι, τέλος Αυγούστου, σε ...επτά ταράτσες της Θεσσαλονίκης.

    Είναι το 3ο Taratsa International Film Festival, που συνδιοργανώνουν, φέτος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης και η Πολιτιστική- Μη κερδοσκοπική Εταιρεία "Τριακόσιες Εξήντα Μοίρες" (360Β°) από την Τετάρτη 24 Αυγούστου έως και την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016.

    Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και στο τμήμα παράλληλων προβολών θα προβληθούν συνολικά περισσότερες από 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 37 χώρες, ενώ ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση έχουν οι προβολές ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ του Κριστόφ Κισλόφσκι και βραβευμένων ταινιών Τούρκων δημιουργών, καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 August 2016 - 8:32:35 UTC