Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή: Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η διάταξη για το μουσουλμανικό τέμενος στο Βοτανικό
  • [02] Ένταση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ
  • [03] Πτώση καταγράφει η λίρα μετά την μείωση των επιτοκιών από την Τράπεζα της Αγγλίας
  • [04] Στο Μουσείο της Ελεύθερνας τη Δευτέρα, ο υπ.Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς
  • [05] Δ. Κοντομηνάς: Τα περισσότερα δάνεια του Alpha είναι εξυπηρετούμενα, δεν υπάρχει φοροδιαφυγή
  • [06] Πυρκαγιά σε εξέλιξη ανάμεσα στο Πόρτο Χέλι και το Κρανίδι
  • [07] Ανάθεση του πληροφοριακού συστήματος στη Singular Logic, για τη δημοπρασία των (4) τηλ. αδειών
  • [08] Αυστρία: Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά τις απειλές για επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα
  • [09] Η περιοδική έκθεση «Vanity.Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου
  • [10] Γιορτή της μουσικής στο Χουδέτσι του Ηρακλείου
  • [11] ΣΥΡΙΖΑ: Οι απόγονοι των συνεργατών των Ναζί να βρεθούν το συντομότερο δυνατό απομονωμένοι

  • [01] Βουλή: Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η διάταξη για το μουσουλμανικό τέμενος στο Βοτανικό

    Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη για την επίσπευση των διαδικασιών της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ.

    Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, υπέρ της διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ.

    Συγκεκριμένα σε σύνολο 230 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές και 24 κατά.

    Κατά πλειοψηφία επί της αρχής στο σύνολό του και κατ' άρθρον ψηφίστηκε και το σύνολο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ. Υπέρ ψήφισαν 210 βουλευτές και 20 κατά.

    [02] Ένταση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ

    Ένταση προκλήθηκε στην Ολομέλεια λίγο πριν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, μετά την κατάθεση βουλευτικής τροπολογίας, η οποία κατ' αρχάς έγινε δεκτή, και εν συνεχεία αποσύρθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

    Η τροπολογία, που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Κωνσταντίνος Μορφίδηε, προέβλεπε ότι «βεβαιωμένες οφειλές στα τελωνεία που προέρχονται από δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ., οι οποίες υποβλήθηκαν από 1.6.2015 έως 31.8.2015, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται από 2 έως και σε 48 δόσεις», έναντι 12 δόσεων που προβλέπει το ισχύον καθεστώς ή 24 εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη απείλησε με αποχώρηση από την ψηφοφορία.

    Οι κκ Μηταφίδης και Μορφίδης επικαλέστηκαν την ανάγκη να ξεπεραστούν προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls.

    Αποσύροντας την τροπολογία, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «τροπολογίες που κατατίθενται με καλή πρόθεση δεν πρέπει να σκιάζονται από άλλες σκοπιμότητες» και προσέθεσε ότι πρέπει να αποσυρθεί και να επανέλθει με περισσότερα στοιχεία, «ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους σκιά».

    [03] Πτώση καταγράφει η λίρα μετά την μείωση των επιτοκιών από την Τράπεζα της Αγγλίας

    Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων σημείωσε η στερλίνα μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009, στο πλαίσιο των μέτρων για την τόνωση της οικονομίας μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

    Η στερλίνα υποχώρησε τουλάχιστον 1% έναντι όλων των βασικών νομισμάτων μετά την ομόφωνη απόφαση της εννεαμελούς Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να μειωθεί το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%.

    Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, αυξάνοντάς τον κατά 60 δισεκ. λίρες στα 435 δισεκ. λίρες. Οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων κατέγραψαν πτώση, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό.

    [04] Στο Μουσείο της Ελεύθερνας τη Δευτέρα, ο υπ.Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς

    Το Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας θα επισκεφθεί τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς. Ο κ. Μπαλτάς θα μεταβεί στο Μουσείο στις 12 το μεσημέρι. Οι ανασκαφικές έρευνες του πανεπιστημίου Κρήτης γίνονται επί 30 χρόνια τόσο στην πόλη και την ακρόπολη, όσο και στις νεκροπόλεις και κυρίως στην Ορθή Πέτρα, και περιγράφουν την ιστορία κατοίκισης των περίπου 4.500 χρόνων της Ελεύθερνας με πλούσια αποτελέσματα κυρίως της γεωμετρικής και αρχαϊκής περιόδου.

    Νωρίτερα, στις 11:30 π.μ., ο υπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αρκαδίου και την έκθεση κειμηλίων της Μονής, στην οποία παρουσιάζεται η ιστορία του μοναστηριού μέσα από τα διασωθέντα, από το Ολοκαύτωμα, κειμήλια του. Χρυσοκέντητα άμφια από το εξαιρετικής τέχνης αρκαδιώτικο εργαστήρι, αντικείμενα μικροτεχνίας, λατρευτικές εικόνες αλλά και γιαταγάνια, σπάθες και πιστόλες που μας μεταφέρουν νοερά στην ιστορική πολιορκία της Μονής από τους Οθωμανούς, το Νοέμβριο του 1866.

    [05] Δ. Κοντομηνάς: Τα περισσότερα δάνεια του Alpha είναι εξυπηρετούμενα, δεν υπάρχει φοροδιαφυγή

    Τα περισσότερα από τα δάνεια που έχουμε είναι εξυπηρετούμενα, εκτός από μία καθυστέρηση που υπάρχει σε δάνειο της Eurobank και οφείλεται σε αντιδικία με την τράπεζα, είπε κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα τραπεζικά δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ ο ιδιοκτήτης του Alpha Δημήτρης Κοντομηνας.

    Σε ό,τι αφορά προηγούμενο δανεισμό, ο κ. Κοντομηνάς είπε ότι το 2008, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την αγορά μετοχών του Alpha από τον όμιλο RTL Group, αποπληρώθηκε το σύνολο όλων των οφειλών στις τράπεζες και από τις 31/12/2008 δεν υπάρχει παλαιότερη οφειλή.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, υποστήριξε ότι ο Alpha είναι ο μόνος τηλεοπτικός σταθμός που στον διαγωνισμό για την παραχώρηση τηλεοπτικών αδειών έχει υποβάλλει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και προσέθεσε ότι είναι επίσης ο μόνος σταθμός που έχει κερδοφορία, ενώ και τον Ιούνιο είχε κέρδη 1,5-2 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι απασχολεί 546 υπαλλήλους.

    Ερωτώμενος για το θέμα της φοροδιαφυγής, απάντησε, «κατηγορούμαι για φοροδιαφυγή αλλά δεν υπάρχει- στα Δικαστήρια θα αποδειχθεί η αλήθεια», ενώ σχετικά με τη μετοχική σύνθεση του σταθμού είπε ότι οι μετοχές είναι στο όνομα της κόρης του και ο ίδιος δεν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ALPHA.

    [06] Πυρκαγιά σε εξέλιξη ανάμεσα στο Πόρτο Χέλι και το Κρανίδι

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία, λίγο πριν από τις 2:30 το μεσημέρι, σε δασική έκταση στο Θυνί Αργολίδας, που βρίσκεται ανάμεσα στο Πόρτο Χέλι και στο Κρανίδι.

    Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 18 οχήματα και 36 πυροσβέστες, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 20 άτομα. Επίσης, στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται στο πευκοδάσος της Κορακιάς, χωρίς όμως να απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές. Όμως, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές εξοχικές κατοικίες.

    [07] Ανάθεση του πληροφοριακού συστήματος στη Singular Logic, για τη δημοπρασία των (4) τηλ. αδειών

    Αναρτήθηκε σήμερα στη «Διαύγεια» (ΑΔΑ: ΩΤΤ2465ΙΧΦ-ΝΦΗ) η ανάθεση, μετά από νέο διαγωνισμό, στην εταιρεία Singular Logic, του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της εγκατάστασης στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, του πληροφοριακού συστήματος, που απαιτείται για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας, βάσει της προκήρυξης 1/2016 του υπουργού Επικρατείας για την δημοπρασία χορήγησης (4) τηλεοπτικών αδειών.

    Ακολουθεί συνημμένη η σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια».

    [08] Αυστρία: Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά τις απειλές για επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα

    Οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας μετά τις "τρομοκρατικές απειλές" που έλαβαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί "πανικός".

    Στα μηνύματα αυτά αναφερόταν ως πιθανότερη ώρα εκδήλωσης των επιθέσεων το πρωί της Πέμπτης που "έχει πλέον περάσει", όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ.

    Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε μια πληροφορία της εφημερίδας Die Presse σύμφωνα με την οποία το μήνυμα ήταν γραμμένο σε κακά αγγλικά και άφηνε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι πίσω από την απειλή αυτή κρύβονταν τζιχαντιστές.

    "Το πρωί της 4ης Αυγούστου οι αυστριακές αρχές έλαβαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τρομοκρατικές απειλές εναντίον των αστυνομικών τμημάτων σε πολλές περιοχές" της Αυστρίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο. "Οι έρευνες (...) είναι σε εξέλιξη. Ενισχύθηκαν, με στοχευμένο τρόπο, τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Οι αυστριακές αρχές που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια δεν διακρίνουν αυτή τη στιγμή κάποιον λόγο πανικού", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    [09] Η περιοδική έκθεση «Vanity.Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

    Μια πρωτοποριακή έκθεση, που για πρώτη φορά φέρνει κοντά εκθέματα από όλες τις Κυκλάδες, εγκαινιάζεται στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016, στις 8 μμ. Με τον ευφάνταστο, αλλά και ιδιαίτερα ταιριαστό τίτλο «Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες», η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων διοργανώνει, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου, την πρώτη μεγάλη περιοδική διακυκλαδική έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

    «Αποφασίσαμε, πριν στήσουμε τη μόνιμη συλλογή του ανακαινισμένου μουσείου, να κάνουμε αυτή την περιοδική έκθεση με περιεχόμενο το κόσμημα στις Κυκλάδες, γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν το πιο κατάλληλο αντικείμενο για να προβάλλουμε διάφορους προβληματισμούς και επιθυμίες. Κυρίως όμως θέλαμε να δώσουμε την αίσθηση ότι αυτή η έκθεση δεν αφορά μόνο τη Μύκονο αλλά όλες τις Κυκλάδες», δήλωσε ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ) της Αθήνας. Ένα μουσείο που συνέβαλε στη δημιουργία της έκθεσης μέσα από τον δανεισμό εκθεμάτων, όπως του ιδιαίτερα σημαντικού και συναισθηματικά ταιριαστού χρυσού Σταυρού της Μαντούς Μαυρογένους, της Μυκονιάτισσας που διέθεσε όλη την περιουσία της -και τα κοσμήματά της- για την Επανάσταση του 1821.

    «Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός στο νησί και οι επισκέπτες, που σήμερα φτάνουν τα 2 εκατομμύρια τον χρόνο, από τους οποίους ζήτημα είναι να επισκέπτονται το Μουσείο οι 11.000, να θαυμάσουν το βάθος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου, που δεν είναι μόνο αρχαιολογική», επισήμανε ο κ. Αθανασούλης

    [10] Γιορτή της μουσικής στο Χουδέτσι του Ηρακλείου

    Με μουσικές του κόσμου ετοιμάζεται να πλημμυρίσει για τέσσερις μέρες το χωριό Χουδέτσι, 23 χλμ από το Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς απόψε 4/8 ξεκινά το 7ο Houdetsi Music Festival, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7/8.

    Στον Κήπο, στη Σπηλιάδα, στον Χατζινέ, στη Μικρή Πλατεία, στο Πατητήρι, περίπου εκατόν σαράντα μουσικοί από διάφορες χώρες του κόσμου, σε ένα σύνολο 67 συναυλιών, θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τη μαγεία της σύνθεσης διαφορετικών μουσικών στοιχείων, συνδυασμένη με τοπικά χρώματα, εικόνες, αρώματα και γεύσεις.

    «Ολοι οι μουσικοί είναι εθελοντές, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ρος Ντέιλι. «Δάσκαλοι από το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική, τον αραβικό κόσμο, από όλες τις άκρες της γης φθάνουν εδώ, παίζουν μαζί, διαμορφώνουν προγράμματα από κοινού. Μουσικές προτάσεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Γιατί η μουσική λειτουργεί καθαρά ενωτικά μεταξύ τους» σημειώνει, ρίχνοντας φως κυρίως σε περιόδους σαν τη σημερινή, που όλοι μοιάζουν να αναζητούν, μανιωδώς, αυτά που τους χωρίζουν.

    «Δυστυχώς, συμπληρώνει ο γνωστός μουσικός, πολλά από τα μέρη αυτά δοκιμάζονται από πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε ένα βήμα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να δείξουν ένα δείγμα από τη θαυμάσια τέχνη που καθένας από αυτούς τους λαούς διαθέτει. Αυτή η τέχνη και ο πολιτισμός προκύπτουν από μια αλληλεπίδραση, ένα μοίρασμα στοιχείων μεταξύ μας, όλων εδώ κάτω. Δεν είναι κάτι που το δημιούργησε ο ένας και το έδωσε στους άλλους? Βγαίνει από όλους. Γι' αυτό αισθανόμαστε όλα αυτά τα στοιχεία τόσο οικεία. Γιατί έχουν πολλές ομοιότητες με αυτό που ξέρουμε κι εμείς».

    [11] ΣΥΡΙΖΑ: Οι απόγονοι των συνεργατών των Ναζί να βρεθούν το συντομότερο δυνατό απομονωμένοι

    Η κοινωνική και πολιτική απομόνωση των απογόνων των συνεργατών των Ναζί αποτελεί ύψιστο δημοκρατικό καθήκον, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει την επίθεση της Χρυσής Αυγής στον βουλευτή Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

    «Αξιοποιώντας πλήρως την παρακαταθήκη του ιδεολογικού προγόνου τους, Γ. Γκαίμπελς, οι βουλευτές του ναζιστικού μορφώματος επιτέθηκαν στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, εκστομίζοντας ύβρεις και ασύστολα ψεύδη», επισημαίνει η Κουμουνδούρου και υπογραμμίζει ότι «αποτελεί ύψιστο δημοκρατικό καθήκον οι απόγονοι των συνεργατών των Ναζί που τολμούν να εμφανίζονται κραδαίνοντας αγκυλωτούς σταυρούς, να βρεθούν το συντομότερο δυνατό απομονωμένοι, κοινωνικά και πολιτικά».

    Διαβάστε επίσης:

    Αντιπαράθεση ανάμεσα σε βουλευτές της ΧΑ και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Χουσεΐν


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 August 2016 - 14:32:31 UTC