Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Σπίρτζης: Στα 764.5 εκατ. ευρώ το όφελος από την επαναδιαπραγμάτευση των οδικών αξόνων
  • [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 71 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα
  • [03] Ν. Τόσκας: «Η σύλληψη των Σακκά και Σεϊσίδη αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης και των διωκτικών Αρχών»
  • [04] Έλ. Κουντουρά: Αυξημένη κατά 5% η τουριστική ροή
  • [05] Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προς τους φορολογούμενους για τις αποδείξεις
  • [06] Ο κότινος από την αρχαία ελιά των Βουβών θα «παρελάσει» στην έναρξη της Ολυμπιάδας του Ρίο
  • [07] Στη ΓΑΔΑ μεταφέρονται οι συλληφθέντες αντιεξουσιαστές Κ. Σακκάς και Μ. Σεϊσίδης
  • [08] M. Τσαβούσογλου: "Πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού" η Αυστρία
  • [09] Μπ. Ομπάμα: Πρόοδος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους
  • [10] «Η ζωή υποχωρεί (σε πείσμα εκείνου του γαϊδάρου)»
  • [11] Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών: Βελτιώσεις για δανειολήπτες και διαδικασίες ρυθμίσεων χρεών

  • [01] Χρ. Σπίρτζης: Στα 764.5 εκατ. ευρώ το όφελος από την επαναδιαπραγμάτευση των οδικών αξόνων

    Συνολικό όφελος 764.477.773 ευρώ είχε το ελληνικό Δημόσιο από την επαναδιαπραγμάτευση των τεσσάρων οδικών αξόνων (ΙΟΝΙΑ, ΟΛΥΜΠΙΑ,Ε65,ΜΟΡΕΑΣ) σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις κατασκευαστών και παραχωρησιούχων, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία πίνακες και έγγραφα.

    «Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό δημοσίευσε η "Αυγή", αυτό αποκαλύψαμε στη Βουλή» τονίζει ο κ. Σπίρτζης και προσθέτει: «"Λέτε ψέματα", είπε η ΝΔ, τα παπαγαλάκια και η παρέα της στα ΜΜΕ, αυτοί που συνήθως πρώτα πετούν λάσπη, ακολούθως διαψεύδονται και μετά ζητούν γονυπετείς συγγνώμη. Τον ίδιο κατήφορο, που ξέρουν τόσο καλά, θα ακολουθήσουν και τώρα. Μόνο που δεν φρόντισαν αυτήν τη φορά να "καλυφθούν" πίσω από τη βιομηχανία με τα «αποκαλυπτικά δημοσιεύματα», που αμέσως μετά γίνονται "κοινοβουλευτικός έλεγχος" τάχα, και θέμα στα ίδια πάντα ΜΜΕ, για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της λάσπης. Επέλεξαν να τοποθετηθούν επισήμως και το ξεγύμνωμα θα είναι επώδυνο».

    Και συνεχίζει ο κ. Σπίρτζης:

    «Ας δούμε λοιπόν την αλήθεια, που τόσο πολύ ενοχλεί την αξιωματική αντιπολίτευση, και τους πάτρωνές της. Απλά με αριθμούς ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ από τις επίσημες συμβάσεις. Του τότε και του τώρα. Και το τι κέρδισε ο ελληνικός λαός:

  • Στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ:

    ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΥΣ ΗΤΑΝ:

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ: 297.220.000 ΕΥΡΩ

    ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΙ: 89.558.540 ΕΥΡΩ

    Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ:

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ: 145.181.837 ΕΥΡΩ

    ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΙ: 69.762.650 ΕΥΡΩ

    ΤΕΛΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ:

    171.834.053 ΕΥΡΩ!!!

  • Στην ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ:

    ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΩΝ ΗΤΑΝ:

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ: 317.422.135 ΕΥΡΩ

    ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΙ: 89.818.141 ΕΥΡΩ

    Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ:

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ: 150.000.000 ΕΥΡΩ

    ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΙ: 24.000.000 ΕΥΡΩ

    ΤΕΛΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ:

    230.240.276 ΕΥΡΩ!!!

  • Στον Ε 65:

    ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΩΝ ΗΤΑΝ:

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ: 181.758.601 ΕΥΡΩ

    ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΙ: 23.144.843 ΕΥΡΩ

    Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ:

    ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ: 60.000.000 ΕΥΡΩ

    ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΙ: 7.500.000 ΕΥΡΩ

    ΤΕΛΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ:

    137.403.444 ΕΥΡΩ!!!

    Στον αυτοκινητόδρομο ΜΟΡΕΑΣ:

    ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ

    ΑΝΗΛΘΕ ΣΕ: 225.000.000 ΕΥΡΩ

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΤΕΛΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ

    ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ: 764.477.773 ευρώ!!!»

    Και ο κ Σπιρτζης καταλήγει:

    «Ήρθε η ώρα να το καταλάβετε καλά. Δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε ποτέ ίδιοι. Το δικό μας μοναδικό μέλημα είναι ο ελληνικός λαός και τα συμφέροντά του. Σας το είπαμε και χτες, μετέχετε στο κλειστό κλαμπ των καναλαρχών, εκδοτών και τραπεζιτών, που για χρόνια ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό, κι εσείς δίνετε τη μάχη της σωτηρίας και της επιβίωσης αυτής της ιδιότυπης ολιγαρχίας που είχατε εγκαταστήσει στη χώρα.

    Λίγη ντροπή επιτέλους. Το πάρτι τελείωσε. Η χώρα αλλάζει σελίδα. Πάρτε το απόφαση και μην τρελαίνετε με υπερωρίες το φιλόξενο σύστημά σας στα ΜΜΕ. Απλώς εκτίθενται. Και αυτοί και εσείς μαζί τους. Είσαστε το χθες της διαπλοκής, της λάσπης και της χρεοκοπίας και είμαστε το αύριο μιας άλλης Ελλάδας με δίκαιη ανάπτυξη, για τους Έλληνες.

    Σύντομο ιστορικό του αποτυχημένου επικοινωνιακού στησίματος:

    Με φόντο τόσο την απρόσκοπτη συνέχιση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο και τις καταθέσεις τραπεζιτών και καναλαρχών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, συζητήθηκαν και ψηφίσθηκαν δύο νομοσχέδια που βάζουν φρένο στις χρόνιες στρεβλώσεις των δημοσίων συμβάσεων, των δημοσίων έργων και των παραχωρήσεων, σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Όπως ήταν φυσικό και πλέον σύνηθες, η γνωστή παρέα του κλειστού κλαμπ τραπεζιτών, καναλαρχών, εκδοτών και του παλαιού πολιτικού συστήματος (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) συντονίστηκε με τη γνωστή γκεμπελίστικη τακτική «λάσπη -λάσπη κάτι θα μείνει».

    Σήμερα απαντάμε, για μια ακόμη φορά με στοιχεία, για ΟΛΕΣ τις απόπειρες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, και για τη λάσπη που ρίχνουν.

    Γιατί: Με ή χωρίς την άδειά σας, συνεχίζουμε...».

    [02] Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 71 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα

    «Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν κατά τη λήξη του ψυχρού πολέμου πριν από 25 χρόνια, η πορεία προς τον πυρηνικό αφοπλισμό δεν έχει συντελεστεί, κυρίως με ευθύνη των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Ρωσίας», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 71 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα για ένα νέο πολύμορφο παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, με στόχο όχι μόνο την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, αλλά και των πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία κάθε άλλο παρά ασφαλή έχουν αποδειχθεί.

    «Ισχυρά μηνύματα εγρήγορσης και κινητοποίησης πηγάζουν από την 71η επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα. Πολλοί τοπικοί πόλεμοι μαίνονται, ιδιαίτερα στην πολύπαθη Μ. Ανατολή, ενώ στον βωμό των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών θυσιάζονται κατά μέσο όρο περίπου 5 δισ. δολάρια ημερησίως. Τα πυρηνικά οπλοστάσια παραμένουν ισχυρότατα και τα σενάρια χρησιμοποίησής τους έχουν επανεμφανιστεί με αφορμή συγκρούσεις και διενέξεις στην περιοχή», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ταυτόχρονα, τονίζει πως «υπάρχουν σήμερα στον κόσμο πάνω από είκοσι χιλιάδες πυρηνικά όπλα, τα οποία κατέχονται από εννέα χώρες ενώ, σε όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι χώρες που κατείχαν πυρηνικά όπλα ήταν εκείνες που αποτελούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεπώς, το αίτημα και ο στόχος του γενικού και πλήρους πυρηνικού αφοπλισμού διατηρεί την επικαιρότητά του στο ακέραιο».

    «Είναι η ώρα για ένα νέο πολύμορφο παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, με στόχο όχι μόνο την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, αλλά και των πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία κάθε άλλο παρά ασφαλή έχουν αποδειχθεί. Νωπή είναι η εμπειρία από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «ο έλεγχος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μέσω της σχετικής συμφωνίας, πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για αλλαγή πολιτικής από τις κυβερνήσεις των χωρών της Μ. Ανατολής, που αρνούνται ή εμποδίζουν τη μετατροπή της περιοχής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής».

    «Η Ελλάδα -και πολύ περισσότερο η Κύπρος- έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν διαδικασίες αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης στη Μ. Ανατολή και στη Μεσόγειο. Οι αναγκαίες καλές σχέσεις με το Ισραήλ πρέπει να συνεισφέρουν στην ανάληψη φιλειρηνικών πρωτοβουλιών για την περιοχή και να αξιοποιηθούν υπέρ του μεγάλου στόχου του πυρηνικού αφοπλισμού», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Με δεδομένο ότι η υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή μας και στον κόσμο είναι αδιαίρετη, η κυβέρνηση της Ελλάδας οφείλει να συμβάλλει -στο μέτρο του δυνατού, κυρίως μέσω της ΕΕ- υπέρ της αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κουρδικό, στην Τουρκία».

    [03] Ν. Τόσκας: «Η σύλληψη των Σακκά και Σεϊσίδη αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης και των διωκτικών Αρχών»

    «Η σύλληψη των Σακκά-Σεϊσίδη αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης και των διωκτικών Αρχών. Δίνει το στίγμα ότι είμαστε άτεγκτοι απέναντι σε όσους παραβιάζουν τον νόμο», ανέφερε στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

    Για το θέμα των Εξαρχείων, ο κ. Τόσκας είπε ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής, διαμορφώνει περιβάλλον ασφαλείας με «συστηματικό και χειρουργικό τρόπο» και πρόσθεσε πως «πρόσφατα εξολοθρεύτηκε μεγάλο μέρος της μαφίας των ναρκωτικών στην περιοχή και δεν ήταν επιτυχία μίας ημέρας».

    Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, την κατηγόρησε ότι επιχειρεί να ψαρέψει σε θολά νερά και παριστάνει τον «φίλο» της ΕΛΑΣ και της ασφάλειας. «Δεν θα επιτρέψουμε τη δράση όσων επιδιώκουν την ένταση και την υπονόμευση της Δημοκρατίας. Είναι "ξένο σώμα" για την ΕΛΑΣ και αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Δεν μπορούν να κάνουν κριτική και να εμφανίζονται ως τιμητές όσοι υπονομεύουν τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς και επιδιώκουν την ένταση» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

    Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Κασιδιάρης έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ «για τη σύλληψη των αριστερών τρομοκρατών και αναρχικών Σακκά και Σεϊσίδη» και πρόσθεσε ότι το έγκλημα συγκάλυψης των τρομοκρατών είναι διαρκές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πολιτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στους τρομοκράτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Στη ΓΑΔΑ μεταφέρονται οι συλληφθέντες αντιεξουσιαστές Κ. Σακκάς και Μ. Σεϊσίδης

    [04] Έλ. Κουντουρά: Αυξημένη κατά 5% η τουριστική ροή

    Αυξημένη κατά 5% είναι -μέχρι στιγμής- η τουριστική ροή στο σύνολο της Ελλάδας, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στο «Πρακτορείο 104,9 FM», επισημαίνοντας πως «δεδομένων των συνθηκών, πρόκειται για μεγάλη αύξηση».

    Η κ. Κουντουρά, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», στάθηκε στα υψηλά ποσοστά των διεθνών αεροπορικών αφίξεων σε νησιωτικούς προορισμούς, δίνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της Κέρκυρας, όπου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο καταγράφεται αύξηση 13%, του Ηρακλείου με 12% και της Ρόδου με 10,6%.

    «Η περίοδος έχει επιμηκυνθεί από τις αρχές Απριλίου έως τέλη Νοεμβρίου και νέους προορισμούς έχουμε ανοίξει με απευθείας πτήσεις και από τις παραδοσιακές αγορές, όπως η Αγγλία και η Γερμανία, αλλά και νέες αγορές. Ανοίξαμε τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, καθώς στα νησιά μας υπάρχουν πάρα πολλοί ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες. Και φτάσαμε να λέμε πως η χρονιά, το 2016, που ξεκίνησε τόσο θετικά, ελπίζουμε να κλείσει θετικά σε αφίξεις και έσοδα γιατί έχει εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες που μας ξεπερνούν», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.

    Επίσης, αναφέρθηκε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, μία καμπάνια που φαίνεται, όπως είπε, να αποδίδει κι έχει ως στόχο να ευνοηθούν τα νησιά του Αιγαίου που έχουν δεχτεί προσφυγικές πιέσεις. «Έχουμε καταφέρει και στη Σάμο να μειωθούν οι απώλειες, ενώ η Κως έχει ανακάμψει πλήρως», σημείωσε.

    Για τα υπόλοιπα νησιά, μεταξύ των οποίων η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, η κ. Κουντουρά υπογράμμισε ότι «θα ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με 200.000 δικαιούχους, που αν διαλέξουν αυτά τα νησιά θα έχουν δέκα ημέρες δωρεάν διακοπές, ενώ κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες ανταποκρίθηκαν να μειώσουν τα εισιτήρια στις μεταφορές».

    Ειδικά για την Εύβοια που «χτυπήθηκε» από την καταστροφική πυρκαγιά, δήλωσε: «Έχουμε μία στρατηγική για να μπορέσουμε να δούμε τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, να προβάλλουμε την Εύβοια και να έχουμε λιγότερες ζημιές».

    Η κ. Κουντουρά μίλησε και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιατρικός, ο ιαματικός αλλά και ο ποδηλατικός τουρισμός. «Όραμά μας είναι να έχουμε τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο σε μία Ελλάδα, η οποία θα είναι πολύ δημοφιλής παγκόσμιος τουρισμός», τόνισε.

    [05] Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προς τους φορολογούμενους για τις αποδείξεις

    Τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εσωτερική λειτουργία των επιχειρήσεων και δεν αποτελούν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ενώ τα αποδεικτικά πληρωμής των ειδικών μηχανημάτων (POS) δεν αντικαθιστούν τις αποδείξεις οι οποίες πρέπει να εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

    Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε οδηγίες της προς τους φορολογούμενους με αφορμή συγκεκριμένα κρούσματα, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες της αλλά και από καταγγελίες φορολογουμένων.

    Ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εφιστά την προσοχή των φορολογουμένων στα εξής:

    - Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.

    - Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).

    - Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.

    - Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα - βάσει νόμου - να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.

    Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, συνεχίζει τους ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την προστασία των συμφερόντων των συνεπών φορολογουμένων και του υγιούς ανταγωνισμού.

    «Σε κάθε περίπτωση, η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερο λογαριασμό για τους συνεπείς φορολογούμενους» τονίζει χαρακτηριστικά.

    [06] Ο κότινος από την αρχαία ελιά των Βουβών θα «παρελάσει» στην έναρξη της Ολυμπιάδας του Ρίο

    Το τέταρτο ολυμπιακό ταξίδι του, αυτήν τη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πραγματοποιεί ο κότινος από την αρχαία Ελιά των Βουβών.

    Μετά την Αθήνα, το Πεκίνο και το Λονδίνο, ο κότινος θα «παρελάσει» σήμερα μαζί με την ολυμπιακή ομάδα της χώρας μας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στέλνοντας το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών.

    «Είναι ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα για το ήθος και την ευγενή άμιλλα. Στέλνομε από την Ελλάδα το μήνυμα της ειρήνης και τις φιλίας των λαών που ιδιαίτερα στις ημέρες μας είναι πολύ επίκαιρο. Από κλάδο ελαίας στεφανώνονταν οι Ολυμπιονίκες στην αρχαιότητα, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, τα στεφάνια των νικητών ήταν από τα κλαδιά της ελιάς των Βουβών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το χωριό Βούβες, Γιάννης Μαλανδράκης.

    [07] Στη ΓΑΔΑ μεταφέρονται οι συλληφθέντες αντιεξουσιαστές Κ. Σακκάς και Μ. Σεϊσίδης

    Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στη Σπάρτη, δύο αντιεξουσιαστές που αναζητούσε εδώ και χρόνια η αστυνομία. Πρόκειται για τον Κώστα Σακκά, ο οποίος κατηγορείται ως μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και είχε παραβιάσει τον Φεβρουάριο του 2014 τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί, και τον Μάριο Σεϊσίδη, που κατηγορείται ως μέλος των αντιεξουσιαστών «ληστών με τα μαύρα», τον οποίο αναζητούσε η αστυνομία εδώ και εννέα χρόνια. Σημειώνεται ότι ο Μ.Σεϊσίδης είχε επικηρυχθεί το 2009, μαζί με τον αδερφό του Σίμο Σεϊσίδη και τον Γρηγόρη Τσιρώνη, οι οποίοι έχουν συλληφθεί ως μέλη των «ληστών με τα μαύρα».

    Η σύλληψη των Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη έγινε, νωρίς χθες το απόγευμα, στη Σπάρτη, από άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ. Συγκεκριμένα, εντόπισαν ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινανδύο άτομα, τα οποία θεώρησαν ύποπτα και τους έκαναν σήμα να σταματήσουν για έλεγχο. Τότε, ο οδηγός ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και ακολούθησε άγρια καταδίωξη στους δρόμους της Σπάρτης. Σε κάποια στιγμή, οι Κ.Σακκάς και Μ.Σεϊσίδης κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν, και προσπάθησαν να διαφύγουν τρέχοντας. Λίγο αργότερα, όμως, συνελήφθησαν.

    Οι αστυνομικοί τους οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, ενώ οι δύο συλληφθέντες αρνήθηκαν να πουν ποιοι είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών, απάντησαν ότι δεν είναι άτομα του κοινού ποινικού δικαίου. Στη συνέχεια, κλήθηκε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από την Αθήνα, το οποίο τούς ταυτοποίησε. Παράλληλα, διαπιστώθηκε, ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν είχε κλαπεί, τον περασμένο Ιούνιο, από περιοχή της Αθήνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρέθηκε πάνω τους οπλισμός, ενώ η αστυνομία πραγματοποιεί τώρα έρευνες για να βρει το κρησφύγετό τους. Αυτή την ώρα οι δύο συλληφθέντες μεταφέρονται από τη Σπάρτη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ πρόκειται να οδηγηθούν αργότερα στον εισαγγελέα.

    [08] M. Τσαβούσογλου: "Πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού" η Αυστρία

    Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλεσε σήμερα την Αυστρία "πρωτεύουσα του ριζοσπαστικού ρατσισμού" μετά τις δηλώσεις του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT Haber, ο Τσαβούσογλου είπε πως τα σχόλια του Κερν είναι "προσβλητικά" και τα απέρριψε στο σύνολό τους. Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δήλωσε την Τετάρτη (προχθές) ότι θα ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των ευρωπαίων αρχηγών κυβερνήσεων προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ λόγω των δημοκρατικών και οικονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζον Κέρι, θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 24 Αυγούστου.

    [09] Μπ. Ομπάμα: Πρόοδος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν σημειώσει πρόοδο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές έχουν ακόμα την ικανότητα να πραγματοποιούν επιθέσεις.Οι ΗΠΑ ηγούνται της διεθνούς συμμαχίας που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στο Ιράκ, όσο και τη Συρία, όπου οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατόρθωσαν να ελέγξουν μεγάλες περιοχές, το 2014.

    Οι πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στα πολεμικά μέτωπα των δύο χωρών, είχαν σαν αποτέλεσμα οι τζιχαντιστές να χάσουν αρκετές πόλεις που είχαν υπό τον έλεγχό τους, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν στις δύο «εκ των πραγμάτων»πρωτεύουσες του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκκα στη Συρία και τη Μοσούλη, στο Ιράκ.

    Πρόοδος σε Συρία και Ιράκ

    Σύμφωνα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση του αμερικανικού Πενταγώνου, την οποία παρουσίασε ο Ομπάμα, η διεξαγωγή των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, την τελευταία διετία, αποδεικνύει ότι οι τζιχαντιστές μπορούν να ηττηθούν με τη διεξαγωγή συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων.

    Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε την ικανότητα που διατηρεί το Ισλαμικό Κράτος στην πραγματοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας.

    «Είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχουμε κάνει στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Ωστόσο, απέχουμε ακόμη από την απελευθέρωση της Μοσούλης και της Ράκκα»τόνισε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μετά τη συνάντηση που είχε με τη στρατιωτική ηγεσία που εποπτεύει τις αναφερόμενες πολεμικές επιχειρήσεις.

    «Μοναχικοί λύκοι»

    Παρά το γεγονός ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, στη Συρία, αλλά και τη Λιβύη, έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, οι τζιχαντιστές στρέφονται προς τη διεξαγωγή επιθέσεων διεθνούς δημοσιότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση νέων μελών, αλλά και ενθαρρύνοντας τις επιθέσεις των λεγόμενων «μοναχικών λύκων».

    «Έχουν διαπιστώσει το βαθμό της δημοσιότητας που μπορούν να επιτύχουν με την πραγματοποίηση επιθέσεων μικρής κλίμακας και τη χρήση μικρών επιθετικών όπλων. Η πιθανότητα εκδήλωσης μιας επίθεσης από έναν "μοναχικό λύκο"ή από μια μικρή ομάδα τρομοκρατών με στόχο την δολοφονία ανθρώπων, είναι πραγματική»τόνισε ο Ομπάμα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτύχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα προκειμένου ν' αποκόψουν τα δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους που μπορούν να οργανώσουν επιθέσεις σε άλλες περιοχές,, μακριά από τα κέντρα διοίκησης των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή.

    Ενδεχόμενο επιθέσεων

    «Τα δίκτυα αυτά, είναι περισσότερο ενεργά στην Ευρώπη, απ' ότι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς δε γνωρίζουμε το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν γύρω από τη δράση τους. Είναι επίσης ενδεχόμενο κάποιες ομάδες που έχουν οργανωθεί σε αμερικανικό έδαφος να ενεργοποιηθούν και να δράσουν»δήλωσε ο Ομπάμα, προειδοποιώντας ωστόσο, για το ενδεχόμενο «υπερευαισθησίας»έναντι ενδεχόμενων επιθέσεων.

    «Το πώς αντιδρούμε στην κατάσταση αυτή, είναι εξίσου σημαντικό με την προσπάθεια που γίνεται για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την αποτροπή εισόδου των τρομοκρατικών ομάδων στην κοινωνία. Όταν οι κοινωνίες φοβούνται, τότε, μπορεί να αντιδράσουν με τρόπους που υποβαθμίζουν τις βασικές κοινωνικές δομές»σημείωσε με νόημα ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    [10] «Η ζωή υποχωρεί (σε πείσμα εκείνου του γαϊδάρου)»

    της Κάλλιας Παπαδάκη*

    Σημείωμα

    Η Άντελιν Βιρτζίνια Γουλφ (1882-1941) και ο Τζον Μέιναρντ Κέινς (1883-1946) υπήρξαν φίλοι, συγκάτοικοι και μέλη του κύκλου του Μπλούμσμπερι. Η Βιρτζίνια Γουλφ επισκέφτηκε την Ελλάδα δυο φορές, το καλοκαίρι του 1906 και αργότερα τον Μάιο του 1932. Ο Μέιναρντ Κέινς, με κάθε επιφύλαξη, δεν ταξίδεψε ποτέ στην Ελλάδα. Το παρόν ημερολόγιο πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας «α λα μανιέρ ντε Βιρτζίνια Γουλφ1».

    Ημερολόγιο

    Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

    (απόγευμα)

    Το ξενοδοχείο Ματζέστικ στη Σταδίου δεν υπάρχει πια. Στέκεται όρθιο μονάχα το περίβλημά του και τα φαντάσματα που το κατοικούν. Ανάμεσά τους κι εγώ. Κλείσαμε ξενοδοχείο με τον Μέιναρντ στην Απόλλωνος, σε ένα στενό που δεν το βλέπει ο ήλιος. Φτάσαμε χτες το βράδυ στην Αθήνα, με την τελευταία πτήση από το Λονδίνο. «Κυνηγάμε μια χίμαιρα, έναν εαυτό που εμείς επινοήσαμε», σημείωσα στο περιθώριο του βιβλίου μου και ήρθε η πανσέληνος και μας βρήκε πάνω από το ΑιγαίοΒ· ολόφωτο εκείνο έμοιαζε με προορισμό, μας καλούσε να βυθιστούμε μέσα του, στο έρεβος.

    Ο Μέιναρντ σιχαίνεται τις ολιγόωρες πτήσεις, υποστηρίζει ότι δεν είναι παραγωγικέςΒ· για μια συμπαγή θεωρία σε επίπεδο ιδεών χρειάζεται κανείς τουλάχιστον πέντε ώρες, λέει και ξεφυσά, κι ύστερα επιμένει ότι η λογοτεχνία τώρα τελευταία του προκαλεί ασυγκράτητη πλήξη. Είναι σημάδι κι αυτό των καιρών, οι άνδρες μετά από κάποια ηλικία, το ρίχνουν στην ιστορία και στο δοκίμιο, αποζητούν στέρεες βάσεις, γεγονότα και βεβαιότητες, και η λογοτεχνία μόνο αμφιβολίες και ερωτήματα θέτει στους κακόμοιρους. Στα γεράματα, με το ένα πόδι ή και τα δυο πόδια ήδη στον τάφο, κανείς δεν θέλει να αμφιβάλει για τίποτα, αλίμονο!

    Από χθες μου γκρινιάζει, τι δουλειά έχουμε στην Αθήνα! Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εδώ που τα λέμε έχει ένα κάποιο δίκιο. Ο δικός μας μικρόκοσμος, η τετριμμένη «νεκρική» καθημερινότητά μας, το Λονδίνο μας, ζει στιγμές πρωτόγνωρες. Το δημοψήφισμα έχει κοντύνει τον ύπνο μας, οι συζητήσεις στα ερείπια του κύκλου του Μπλούμσμπερι δίνουν και παίρνουν, είμαστε ακόμη κι εμείς οι νεκροί, εγκλωβισμένοι στη φρενίτιδα του επείγοντος, «εδώ και τώρα», «εσείς κι εμείς», βέβαια, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα θα πάρουν και πάλι το δρόμο τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, κι η όποια κανονικότητα θα απορροφήσει μεμιάς χαμένους και κερδισμένους, γιατί οι αλλαγές που είναι να γίνουν, έχουν ήδη συντελεστεί. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην Αγγλία, καμιά καταστροφή δεν πρόκειται να διασαλεύσει το «διηνεκές». Το μόνο που θα απομείνει, θα είναι ένα ξεθυμασμένο θυμικό σαν σκοροφαγωμένο πανί, τρύπιες σημαίες ανθρώπων που θα ήθελαν να ζήσουν, έστω, ένα καλοκαίρι στο Νότο.

    Γιαυτό ήρθαμε στην Ελλάδα. Γιατί εδώ, τίποτα δεν είναι οριστικό. Και σίγουρα όχι αμετάκλητο. Οι Έλληνες θα παζάρευαν ακόμη και το θάνατό τους για να ζήσουν.

    Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

    (αχάραγα)

    Είναι ένα κουνούπι που με περιτριγυρίζει όλη τη νύχτα, σαν ιδέα από προσεχές μυθιστόρημα που δεν πρόκειται να γράψω. Ενοχλητικό, τριβελίζει το νου, κάνω να το πιάσω κι όλο μου δραπετεύει. Το πήρα απόφαση, κάποια πράγματα οφείλουν να μένουν στη μέση. Άνοιξα τα στόρια και για μια στιγμή είχα την εντύπωση ότι ήμουν και πάλι είκοσι τεσσάρων και το κυριότερο τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά. Τι περίεργη ώρα, αυτή η πρωινή, λίγο πριν φέξει. Σαν να επίκειται το μακροβούτι μιας ανάσας, ο βόμβος της μέλισσας, το κλάμα ενός μωρού, ο ρόγχος μιας προηγούμενης ζωής, πώς αναλώνεται η νεότητα μέσα σε μια στιγμή, ήρθε, πάει πέρασε, ένας στρόβιλος από τρίμματα και θραύσματα η σκόνη. Πήρα στο κατόπι την Βιρτζίνια των πενήντα ετών, βέβαια, υπήρξε κι αυτή, με βαρίδια στις τσέπες, ιδέες κι αγάπες που την έσυραν στο βυθό, ίσως θα 'ταν καλύτερα να 'χα πνιγεί σε μια θάλασσα, γαλήνια κι απέραντη στο κάλεσμά της, καλώς ή κακώς, στο αίμα μου κυλάει ένα ποτάμι, θλίψη και βρύα, ο βρετανικός ομφάλιος λώρος με τις πρασινωπές περικοκλάδες του, τον καθωσπρεπισμό και τη βαριά μελαγχολία που ευδοκιμεί, κυρίως στις ταπετσαρίες των εσωτερικών χώρων, στα σπίτια της νιότης και της σιγανής βροχής.

    Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

    (απόγευμα)

    Άφησα τον Μέιναρντ στην Ακρόπολη και κατηφόρισα τα δρομάκια της Πλάκας. Είναι συντετριμμένος, απαρηγόρητος, τα 'χει βάλει με τον Κάμερον και τις Βρυξέλλες. «Τόσοι κόποι, τόσοι αγώνες», σκύβει το κεφάλι και μονολογεί κάθε τόσο. Το τρομερό είναι ότι γνώριζε την έκβαση του δημοψηφίσματος, το έχουν αυτό το κακό οι νεκροίΒ· γνωρίζουν τα πάντα πριν ακόμη εκείνα συμβούν. Τελικά, αν δεν σ'εγκαταλείπει κάτι ακόμη και στο θάνατο, είναι η ελπίδα, η ψευδαίσθηση και η αυταπάτη, ότι τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν, να γίνουν αλλιώς. Τι τον νοιάζει όμως, μακροπρόθεσμα δεν θα γίνει το δικό του; Ή μήπως ξέρει κάτι που εγώ δεν μπορώ να αντιληφθώ.

    (αργά το βράδυ)

    Ήρθε πριν από λίγη ώρα. Σκουντουφλάει στο διάδρομο. Τον ακούω που αναθεματίζει την ηλεκτρονική του κάρτα. Μάλλον απομαγνητίστηκε. Στο διπλανό δωμάτιο, ένα ζευγάρι Γάλλων διαφωνεί για το μέλλον της Ευρώπης. Είχα καιρό να δω όνειρο τόσο ζωντανό, τόσο τρομαχτικό, δυο αγόρια λιθοβολούσαν ένα μαύρο σκύλο. Ξύπνησα μούσκεμα στον ιδρώτα. Δεν είχα που να ακουμπήσω το βλέμμα μου. Παντού πηχτό σκοτάδι. Ευτυχώς, ακόμη και τις πιο βαθιές νύχτες τις ακολουθεί πάντα το χάραμα. Σε λίγες ώρες θα ξημερώσει.

    Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

    Φτάσαμε με το πρωινό καράβι στα Κύθηρα. Μόνο τώρα συνειδητοποιώ πόσο βρόμικη και γκρίζα είναι η Αθήνα. Ακόμη και τον Αττικό ουρανό τον θυμάμαι περισσότερο γαλανό. Ανηφορίσαμε στη χαράδρα των Μητάτων κι από 'κει διασχίσαμε τα Βιαράδικα. Μας έπιασε η μπόρα στο δρόμο, λίγο πριν φτάσουμε στα Φράτσια. Καλοκαιρινή, ξαφνική, ξέπλυνε την κακή μας διάθεση, μας γέμισε ξανά με αισιοδοξία. Ακόμη κι η βροχή είναι ανάλαφρη στην Ελλάδα, σε προσκαλεί να παίξεις με το χώμα, να φτιάξεις ομοιώματα, Θεούς, αμφορείς κι αγάλματα, όλα στα μέτρα σου, στο φθαρτό ανθρώπινο.

    Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

    (μεσημέρι στο Λυκοδήμο)

    Η Ελλάδα είναι μια χώρα τόσο παλιά που είναι σαν να περιφέρεσαι σε σεληνιακά τοπία. Η ζωή υποχωρεί (σε πείσμα εκείνου του γαϊδάρου). Οι ζωντανοί, αυτοί οι εξαντλημένοι, αιώνια οδοιπόροι Έλληνες, δεν μπορούν πια να δαμάσουνε την Ελλάδα.

    1. Βιρτζίνια Γουλφ (μτφ Μαρία Τσάτσου) Ελλάδα και Μάης μαζί!,(σελ. 25) Εκδόσεις Υψιλον,1996

  • Η Κάλλια Παπαδάκη είναι συγγραφέας

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [11] Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών: Βελτιώσεις για δανειολήπτες και διαδικασίες ρυθμίσεων χρεών

    Σημαντικές βελτιώσεις υπέρ του δανειολήπτη - ακόμη και διαγραφή του υπόλοιπου της οφειλής - προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 2376/2.8.2016).

    Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, στην εφαρμογή του παλαιότερου κώδικα (Ν.4224/2013) διαπιστώθηκαν πολλά ουσιαστικά προβλήματα και κρίθηκε απαραίτητη η τροποποίηση του. Για την αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών (ΚΔΤ), η Τράπεζα της Ελλάδος συνεργάστηκε με το υπουργείο, και με τη νέα απόφασή της, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, που εκδόθηκε κατ' εξουσιοδότηση του Ν.4224/2013 (ΦΕΚ Α' 288/31.12.2013).

    Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών (ΚΔΤ) αφορά τους χειρισμούς και τις διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν τα πιστωτικά ιδρύματα απέναντι σε δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει την αποπληρωμή των οφειλών τους, θέτοντας τα βήματα που ακολουθούνται σε αυτή την περίπτωση. Το πιστωτικό ίδρυμα (ΠΙ) εντάσσει τον οφειλέτη στη δομημένη - και υποχρεωτική - διαδικασία επίλυσης καθυστερήσεων (ΔΕΚ), βάσει της οποίας, εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών ζητά τα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη, τα επεξεργάζεται, και ύστερα από κοινού αναζητούν κατάλληλες λύσεις προκειμένου ο δανειολήπτης να παραμείνει συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες που ενδεχομένως να έχουν σημαντικά αλλάξει και να χρειάζεται διαθρωτική ρύθμιση τους. Για το λόγο αυτό στο Παράρτημα ΙΙ του ΚΔΤ παρατίθενται ενδεικτικά σειρά κατάλληλων λύσεων για την απομείωση ή την επιμήκυνση του δανείου. Προκειμένου να ρυθμιστούν ή να μειωθούν οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη, είναι απαραίτητο αυτός να συνεργαστεί με την τράπεζα, να απαντά στα συγκεκριμένα αιτήματα του που προβλέπονται από τον νόμο και να ανταποκρίνεται σε εκκλήσεις της για την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος του.

    Κύριες Βελτιώσεις του ΚΔΤ

    - Ο παλαιότερος ΚΔΤ, ο Ν.4224/2013, ήταν πολύ αυστηρότερος όσον αφορά την ένταξη του δανειολήπτη στη Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων. Η διαδικασία ξεκινούσε για τον δανειολήπτη ύστερα από 30 ημέρες καθυστέρησης αποπληρωμής των δόσεων του δανείου του. Στον αναθεωρημένο Κώδικα, το χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε. Ο δανειολήπτης πλέον δεν μπαίνει στα στάδια του Κώδικα αν απλώς έχει οποιαδήποτε δυσκολία να πληρώσει μία δόση - και αν έχει αμελήσει να πληρώσει, έχει αρκετό διάστημα να επανορθώσει.

    - Οι προτάσεις του πιστωτικού ιδρύματος στον δανειολήπτη, λαμβάνουν υποχρεωτικά υπόψη το ελάχιστο επίπεδο δαπανών διαβίωσής του, όπως επίσης και την οικονομική του κατάσταση. Προωθούνται ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για δανειολήπτες σε οικονομική δυσχέρεια, στις όποιες λαμβάνονται υπόψη τυχόν προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ικανότητα αποπληρωμής. Αν παρόλα αυτά συναινέσει ο δανειολήπτης στην παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου δικού του, ή συζύγου, ή τέκνου εφόσον βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια, διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής, με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη στεγαστική πίστη.

    - Η προθεσμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στη ζήτηση των οικονομικών του στοιχείων και της απάντησής του σε πρόταση αναδιάρθρωσης του δανείου του με βάση τον παλαιό ΚΔΤ ήταν 15 εργάσιμες μέρες. Στον νέο ΚΔΤ οι προθεσμίες αυτές συνδέονται πλέον με τις προθεσμίες του ορισμού του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», για τον οποίο είναι υπεύθυνο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον ορισμό και να διευρύνει τις προθεσμίες, προκειμένου ο δανειολήπτης να μην πασχίζει να ανταποκριθεί στις ίδιες τις προθεσμίες, αλλά να έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται αρτιότερα τα δεδομένα που του ζητούνται και τις προτάσεις αναδιάρθρωσης χρέους που του κατατίθενται.

    - Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η διαδικασία του ΚΔΤ καταλήγει στην υποβολή πρότασης αναδιάρθρωσης από το πιστωτικό ίδρυμα στον δανειολήπτη. Οι κατάλληλες λύσεις διακρίνονται σε: ήπιες ή απλώς ρυθμιστικές (βραχυπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες προτάσεις ρύθμισης όπως: Παράταση διάρκειας πάνω από δύο χρόνια, περίοδος χάριτος, μερική διαγραφή οφειλής, αποπληρωμή μόνο τόκων) και ραγδαίες ή οριστικές, που ενδεχομένως μεταβάλλουν την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη (προτάσεις οριστικής διευθέτησης: όπως η εθελοντική μεταβίβαση ενυπόθηκου ακινήτου, η εθελοντική εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου κ.ο.κ.). Οι λύσεις ρύθμισης είναι σαφώς ευνοϊκότερες για τον δανειολήπτη από τις λύσεις οριστικής διευθέτησης.

    Με τον αρχικό Κώδικα, το πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον ανέλυε τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη, είχε τη δυνατότητα να του υποβάλει εξ αρχής ραγδαία πρόταση οριστικής διευθέτησης. Στον αναθεωρημένο Κώδικα, η τράπεζα υποχρεώνεται να υποβάλλει πρώτα την ήπια πρόταση ρύθμισης, και μετά, εφόσον κατόπιν καθορισμένης διαδικασίας δεν υπάρξει συμφωνία, πρόταση οριστικής διευθέτησης. Η διαδικασία της υποβολής προτάσεων από την τράπεζα κατ' ουσία διπλασιάζεται υπέρ του δανειολήπτη, υποβάλλονται δύο προτάσεις, η πρώτη ηπιότερη από τη δεύτερη, και η απάντηση του δανειολήπτη αποκτά βαρύτητα, καθότι η τράπεζα καλείται να τη συμπεριλάβει και να την προσαρμόσει στην τελική πρόταση.

    - Από το παράρτημα των ενδεικτικών λύσεων του νέου ΚΔΤ, αφαιρέθηκαν οι μη συναινετικές λύσεις του παλαιότερου ΚΔΤ (πρόταση ρευστοποίησης εξασφαλίσεων, πρόταση εκκίνησης νομικών/δικαστικών ενεργειών), με γνώμονα την ενίσχυση του συμφέροντος του δανειολήπτη.

    - Ο δανειολήπτης έχει δικαίωμα να κάνει αντιπρόταση στις προτάσεις του ιδρύματος. Στον παλαιό Κώδικα το πιστωτικό ίδρυμα δεν είχε καν την υποχρέωση απάντησης στην αντιπρόταση αναδιάρθρωσης δανείου που έκανε ο δανειολήπτης. Στον νέο Κώδικα, το πιστωτικό ίδρυμα όχι μόνο απαντά εγγράφως τεκμηριώνοντας υποχρεωτικά την απάντησή του σε περίπτωση που είναι αρνητική, αλλά επιπλέον, ως απάντηση, το πιστωτικό ίδρυμα δύναται να κάνει νέα βελτιωμένη πρόταση. Με αυτόν τον τρόπο, το νέο πλαίσιο διευρύνει το πεδίο συνεννόησης δανειολήπτη-δανειστή, δίνοντας στα δύο μέρη περισσότερες δυνατότητες να συμφωνήσουν. Η διαδικασία πλέον - σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας - είναι πολύ δύσκολο να μην οδηγήσει σε συναινετικό αποτέλεσμα, εάν υπάρχει καλή προαίρεση και διάθεση ενεργητικής συμβολής στην αντιμετώπιση των εξατομικευμένων αναγκών του δανειολήπτη. Επιπλέον, αν το πιστωτικό ίδρυμα απαντήσει αρνητικά με εσφαλμένη τεκμηρίωση, ο δανειολήπτης έχει ένα περαιτέρω τεκμήριο για την υπεράσπιση της θέσης του σε τυχόν αντιδικία με την τράπεζα.

    - Στον νέο ΚΔΤ, το Τυποποιημένο Έγγραφο Οικονομικής Κατάστασης (ΤΟΚ) στο οποίο ο δανειολήπτης συμπληρώνει τα οικονομικά του στοιχεία, η τεκμηριωμένη απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων στην οποία ο δανειολήπτης μπορεί να υποβάλλει ένσταση επί της διαδικασίας, όπως και η ειδοποίηση ότι ο δανειολήπτης αποχαρακτηρίζεται από συνεργάσιμος, θα στέλνεται εγγράφως με διαδικασία που να διασφαλίζει την παραλαβή του από τον δανειολήπτη. Ο παλαιός ΚΔΤ δεν είχε τέτοιες πρόνοιες υπέρ του δανειολήπτη.

    - Επίσης, ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες και η διαφάνεια λειτουργίας των Επιτροπών Ενστάσεων, που θα λειτουργούν εντός των τραπεζών, στις οποίες ο δανειολήπτης προσφεύγει για να διευθετήσει τυχόν παραλείψεις και παραβιάσεις της διαδικασίας του ΚΔΤ, πριν αποταθεί σε τρίτους εξωδικαστικούς φορείς (πχ. Συνήγορος του Καταναλωτή) ή στα δικαστική διαδικασία.

    - Τέλος, στον νέο ΚΔΤ - σε αντίθεση με τον προηγούμενο - προβλέπεται η δυνατότητα του δανειολήπτη να ζητήσει ενημέρωση και υποστήριξη από τα 30 Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που θα δημιουργηθούν ως τα τέλη του φθινοπώρου.

    Εν κατακλείδι, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, ενισχύει τα δικαιώματα των δανειοληπτών, εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και ενδυναμώνει τα εργαλεία και τις διαδικασίες που οδηγούν σε ρυθμίσεις, οι οποίες θα αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής του δανείου από τους δανειολήπτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 August 2016 - 10:32:31 UTC