Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θα δοθούν μόνο τέσσερις άδειες», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς
  • [02] Στη Μόσχα οι επιβάτες αεροσκάφους, που χθες πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο «Μακεδονία»
  • [03] Βομβιστική επίθεση κατά αστυνομικού αυτοκινήτου στην Καμπούλ, τουλάχιστον πέντε οι νεκροί
  • [04] Ο Ντ. Τραμπ θα στηρίξει την επανεκλογή του Π. Ράιαν και δύο γερουσιαστών που τον επέκριναν
  • [05] Η πρώτη παρουσίαση του «αργυρού κρατήρα της μάχης», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κυριακή

  • [01] «Θα δοθούν μόνο τέσσερις άδειες», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς

    «Οι άδειες είναι τέσσερις, όπως έχει αποφασίσει η Βουλή», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή τους την εφημερίδα «Επένδυση», σημειώνοντας ότι «είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στον Αύγουστο θα έχουμε τη δημοπρασία».

    Ο υπουργός αναφέρει ότι λόγοι δημόσιου συμφέροντος επιβάλλουν τον διαγωνισμό για τις άδειες. «Κάνουμε μια προσπάθεια για να πάμε σε βιώσιμα σχήματα, κ. Παλλήκαρη, η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ έχει αναδείξει το πρόβλημα ανάγλυφα. Στην Ελλάδα είχαμε μέχρι πρότινος τηλεοπτικούς σταθμούς ζημιογόνους και χωρίς άδειες. Αυτή ήταν η διπλή ρίζα της διαπλοκής. Κανάλια χωρίς άδειες, εξαρτώμενα, δηλαδή, από την πολιτική εξουσία, και ζημιογόνα, εξαρτώμενα δηλαδή από τη διαρκή κάμψη των τραπεζικών κανόνων. Αποτέλεσμα; Πλούσιοι μέτοχοι με πτωχευμένες εταιρείες, κανάλια με χαμηλό ή ανύπαρκτο προϊόν και δάνεια σχεδόν ενός δισ.», αναφέρει ο κ. Παππάς.

    Όσον αφορά την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, λέει ότι θα ακολουθήσει αυτής των πανελλαδικών.

    Επισημαίνει ακόμη ότι αυτήν τη στιγμή κανένα κανάλι δεν έχει άδεια. «Επί 27 χρόνια λειτούργησαν κανάλια χωρίς άδεια. Μετά την αδειοδότηση ο πάροχος δικτύου, όπως ορίζει ο νόμος, θα μεταφέρει το σήμα των αδειοδοτημένων καναλιών. Ο νόμος θα τηρηθεί. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου», τονίζει.

    Κατηγορεί τη ΝΔ για «διαρκή ταύτιση με τις θέσεις όσων αυτήν τη στιγμή έχουν κανάλια», αναφερόμενος στις επικρίσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν περίμενε τις αποφάσεις του ΣτΕ, λέγοντας ότι η «ΝΔ ζητά για χιλιοστή φορά να μη γίνει ο διαγωνισμός», θέτοντας το ίδιο ερώτημα που κατέθεσαν στο ΣτΕ οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί με τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. «Οι αιτήσεις για πάγωμα του διαγωνισμού απορρίφθηκαν, και μάλιστα με το σκεπτικό ότι συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος για να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία. Άρα, λοιπόν, η ΝΔ θα έπρεπε να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του ΣτΕ και να μη σέρνεται παπαγαλίζοντας τα ειδικά και καθόλου έννομα συμφέροντα ορισμένων από τους ιδιοκτήτες», προσθέτει.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση άργησε να κλείσει την πρώτη διαπραγμάτευση και αυτό κόστισε στη χώρα, επισημαίνει ότι το ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι οι στόχοι ήταν άπιαστοι και το πρόγραμμα μη εφαρμόσιμο. Σημειώνει δε ότι «το ίδιο έκανε και ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς μαζί με τον κ. Στουρνάρα υπέγραψαν την 5η αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2014. Για 7 μήνες μέχρι τις εκλογές δεν έκαναν απολύτως τίποτα», και τονίζει: «Εμείς κληρονομήσαμε τις δεσμεύσεις τους για υψηλά πλεονάσματα. Με τη διαπραγμάτευση τα μειώσαμε και τα κάναμε ρεαλιστικά. Τι ζητάνε, δηλαδή; Μας εγκαλούν επειδή καταφέραμε με τη διαπραγμάτευση να ρίξουμε τα πλεονάσματα που και αυτοί παραδέχονται ότι δεν πιάνονταν;»

    Ο κ. Παππάς εκτιμά ότι ηδεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σύντομα «και στο θέμα των εργασιακών να έχουμε μια κατάληξη η οποία να είναι θετική για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας», ενώ σε σχέση με την παρουσία του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα αναφέρει ότι θα εξαρτηθεί από την κατάληξη της για το χρέος. «Δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Εμείς έχουμε πει ότι εξαρχής δεν θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Είναι στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλοι. Κατά τα άλλα, συμφωνώ με αυτό που η κυρία Λαγκάρντ είπε, ότι η παρουσία του στο πρόγραμμα δεν ήταν επιτυχής», προσέθεσε, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η συζήτηση για το χρέος έχει αρχίσει και δεν πρέπει συγκροτηθεί ένα χρονοδιάγραμμα που θα εξυπηρετεί τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες μιας χώρας, δηλαδή της Γερμανίας.

    Σε ερώτηση για το εάν ισχύει ότι θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, απαντά ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση, «αντί να αναρωτηθούν για τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, προσεύχονται να πέσουν έξω τα έσοδα και να εκτροχιαστεί εκ νέου η οικονομία».

    «Ούτε αυτό θα γίνει. Κόφτης, λοιπόν, θα μπει στις ορέξεις τους για επαναφορά της διαπλοκής και των πολιτικών της 5ης αξιολόγησης», τονίζει και συμπληρώνει: «Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική. Δεν κρατάει τις διάφορες λίστες στα συρτάρια. Δεν αφήνει εφοπλιστές ή ιδιοκτήτες καναλιών να μη πληρώνουν φόρους. Και από την άλλη σέβεται κάθε ευρώ φόρων που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Να σας πω μόνο δύο παραδείγματα. Εξοικονομούμε 750 εκατ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών για την κατασκευή των οδικών αξόνων. Εξοικονομούμε 100 εκατ. ευρώ από την αντικατάσταση των εργολάβων καθαριότητας στα νοσοκομεία με ατομικές συμβάσεις. Και χρήματα εξοικονομούμε, και τους μισθούς των εργαζομένων στην καθαριότητα αυξάνουμε ραγδαία. Αυτήν τη στιγμή, στο επτάμηνο είμαστε 600 εκατ. πάνω σε σχέση με τον στόχο των εσόδων. Η ΝΔ, λοιπόν, ας λέει ό,τι νομίζει. Απλώς θα αναγκάζεται να μετακινεί την πρόβλεψη για την πτώση διαρκώς παρακάτω στον χρόνο. Επειδή διαρκώς διαψεύδονται, αρχίζουν και διακινούν ψεύδη και συκοφαντίες. Αδυνατούν να μιλήσουν για το πρόγραμμά τους, το οποίο είναι ακραίο και νεοφιλελεύθερο».

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπτωρο, ο υπουργός Επικρατείας λέει χαρακτηριστικά «εκλογές ονειρεύονται όσοι επιθυμούν επιστροφή στην πραγματικότητα του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής και της ακραίας λιτότητας», ενώ για τα σενάρια συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής και συμπαγής», προσθέτοντας ότι «ο στόχος της διεύρυνσης του άξονα στήριξης της κυβέρνησης είναι θεμιτός και διαρκής».

    Ακόμη, αναφέρεται στις τελευταίες δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Στουρνάρας είναι κεντρικός τραπεζίτης και σημειώνει πως «εάν κάποιος έχει υπάρξει πολιτικό πρόσωπο πρόσφατα, και μάλιστα υπουργός Οικονομικών, και κάνει πολιτικές τοποθετήσεις, θα πρέπει να αναμένει και σχετικές απαντήσεις».

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά την παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, τονίζει: «Το τι ακριβώς συνέβη στην ιστορική καμπή όπου η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία είναι κάτι που δεν θα ξεπεραστεί με by pass, ούτε με εκκωφαντικές σιωπές, όπως αυτή του κ. Μητσοτάκη. Δικαιούνται όλοι οι Έλληνες να ξέρουν. Υποχρεούνται όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν».

    [02] Στη Μόσχα οι επιβάτες αεροσκάφους, που χθες πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο «Μακεδονία»

    Στον προορισμό τους βρίσκονται από χθες το βράδυ οι 147 επιβάτες της πτήσης Θεσσαλονίκης-Μόσχα, που ήταν προγραμματισμένο να εκτελέσει η Ellinair από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».Όπως επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής αερολιμενάρχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Βογιατζής, «το συγκεκριμένο δρομολόγιο εκτελέστηκε τελικά στις 8.00 το βράδυ, με αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας και ήδη οι επιβάτες βρίσκονται ασφαλής στον προορισμό τους».

    Το συγκεκριμένο δρομολόγιο ήταν προγραμματισμένο να εκτελεστεί χθες στις 2.10 το μεσημέρι, ωστόσο ο κυβερνήτης του αεροσκάφους τύπου Boeing 734, ενώ απογειώθηκε κανονικά, διαπίστωσε ότι οι τροχοί του δεν μαζεύονταν, και αποφάσισε να επιστρέψει στο «Μακεδονία» και να επιχειρήσει αναγκαστική προσγείωση.Αφού έκανε κύκλους πάνω από τη Θεσσαλονίκη μέχρι να αδειάσει από καύσιμα, λίγα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας.

    [03] Βομβιστική επίθεση κατά αστυνομικού αυτοκινήτου στην Καμπούλ, τουλάχιστον πέντε οι νεκροί

    Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.«Η έκρηξη έγινε αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν αστυνομικό όχημα έγινε στόχος ειδικής εκρηκτικής συσκευής (ΙED) στο προάστιο Κακ-ι-Τζαμπάρ, στην Καμπούλ. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν πέντε αστυνομικοί»ανέφερε η αστυνομική πηγή στο Xinhua.

    Η επίθεση αυτή, αποδίδεται στους Ταλιμπάν, που χρησιμοποιούν τις εκρηκτικές συσκευές αυτού του τύπου στις επιθέσεις τους, κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

    Η βομβιστική επίθεση επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο των Εσωτερικών στο Αφγανιστάν, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν στη διάρκεια της ημέρας.

    [04] Ο Ντ. Τραμπ θα στηρίξει την επανεκλογή του Π. Ράιαν και δύο γερουσιαστών που τον επέκριναν

    Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στηρίξει τον Πολ Ράιαν, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και δύο γερουσιαστές του κόμματος που επιδιώκουν την επανεκλογή τους στις επόμενες εκλογές.

    "Χρειάζομαι μια Γερουσία και μια Βουλή ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους για να επιτύχω όλες τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε", είπε ο Τραμπ σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Γκριν Μπέι του Ουισκόνσιν, της Πολιτείας απ' όπου κατάγεται ο Ράιαν. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στους γερουσιαστές Τζον Μακέιν (Αριζόνα) και Κέλι Αγιότι (Νιου Χαμσάιρ), την οποία αποκάλεσε "ανερχόμενο αστέρι".

    "Θα έχουμε διαφωνίες, αλλά θα διαφωνούμε σαν φίλοι", πρόσθεσε.

    Ο Τραμπ είχε προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις στους κόλπους του κόμματος όταν, πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε πως δεν ήταν ακόμη έτοιμος να στηρίξει τον Ράιαν -χρησιμοποιώντας δηλαδή σχεδόν την ίδια φράση που είχε πει και ο πρόεδρος της Βουλής για τον ίδιο, πριν τελικά να του προσφέρει την υποστήριξή του. Αναφερόμενος στον Μακέιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Washington Post, είχε πει ότι δεν έκανε αρκετά πράγματα για τους βετεράνους ενώ είχε επικρίνει επίσης την Αγιότι επειδή είχε πάρει αποστάσεις από αυτόν κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών.

    "Στην κοινή αποστολή μας για να ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της, στηρίζω τον πρόεδρό μας στη Βουλή, τον Πολ Ράιαν", είπε, υπό τις επευφημίες του πλήθους. Για τον Μακέιν, είπε ότι "τον εκτιμά βαθύτατα".

    Ο Ράιαν και ο Μακέιν είχαν και οι δύο επικρίνει δριμύτατα τον Τραμπ για τις δηλώσεις που έκανε για τους γονείς ενός Αμερικανού μουσουλμάνου στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε το 2004 πολεμώντας στο Ιράκ.

    [05] Η πρώτη παρουσίαση του «αργυρού κρατήρα της μάχης», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κυριακή

    Ο «κρατήρας της μάχης», το εύρημα που αναδύθηκε πρόσφατα από τον αθέατο κόσμο των αποθηκών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά αύριο, Κυριακή 7 Αυγούστου, από αρχαιολόγους του Μουσείου.

    Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό έργο της μεταλλοτεχνίας του κρητομυκηναϊκού κόσμου, που προήλθε από τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στις Μυκήνες το 1876 και παρουσιάζει την ηρωική μάχη δύο αντίπαλων ομάδων πολεμιστών πάνω από έναν πεσμένο οπλίτη. Ο κρατήρας, που αποτελεί το μεγαλύτερο αργυρό αντικείμενο της Μυκηναϊκής αρχαιότητας, βρέθηκε σε ελάσματα, για να «αναστηθεί» αργότερα με τη βοήθεια αρχαιολόγων και συντηρητών. Εντοπίστηκε μέσα σε έναν από τους βασιλικούς τάφους του περίφημου Ταφικού Κύκλου Α των Μυκηνών, όπου για πρώτη φορά βρέθηκαν αντικείμενα και ταφικά έθιμα απολύτως άγνωστα ως τότε στην αρχαιολογική έρευνα και τα οποία χρονολογούνται στον 16ο αι. π.Χ.

    Η έκθεση και η παρουσίαση γίνονται στο πλαίσιο του Αθέατου Μουσείου, της επιτυχημένης δράσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 August 2016 - 8:32:29 UTC